Dodaj do ulubionych

Czy sa sposoby na nieuczciwych sprzedawcow?

IP: 212.160.89.* 13.12.01, 11:59
Kupiłam pralke ktora okazala sie uszkodzona( peknięty plastik plyty gornej)
Sprzedawca pisemnie zobowiazał sie w ciagu 14 dni usunac usterke.Minelo 25 dni
i nic sie w tym w temacie nie dzieje. Na moje iterwencje albo mnie kierownik
sklepu unika albo odpowiada ze czesc juz jedzie.
Jak sobie z tym poradzić czy jest jakieś prawo ktore by dzialalo na moja
kozysc? Prosze o rade za co z gory dziekuje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Zdzisiek Re: Czy sa sposoby na nieuczciwych sprzedawcow? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.12.01, 01:30
      Nazywam się Zdzisław Nowak i od 25 lat naprawiam pralki! Widzę, że nie używałaś
      Calgonu!
    • Gość: f. federacja konsumentów IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.12.01, 10:44
      Miałam problem z meblami (czekałam na wymianę usterek przez 4 misiące)
      postraszyłam federacją konsumentów i od razu ich stosunek do mnie sią zmienił.
      Musisz zadzwonić do federacji (w swoim mieście - biuro numerów 913) i zapytać
      co zrobić - mi kazali napisać wniosek z opisaną sytuacją i dać czas dla sklepu
      na wymianę usterki lub mają zabierać towar i zwrócić pieniądze
      "Proponuję napisać do sprzedawcy pismo reklamacyjne (wysłać listem poleconym za
      zwrotnym poświadczeniem odbioru lub złożyć osobiście oryginał i na kopii wziąć
      potwierdzenie), w którym należy opisać stan faktyczny oraz wyznaczyć sprzedawcy
      termin 21 dni na wykonanie zobowiązania w sposób należyty, z zagrożeniem, iż
      bezskuteczny upływ tego terminu będzie równoznaczny z odstąpieniem przez Panią
      od umowy sprzedaży. Jeżeli sprzedawca nie wykona w ww. terminie wszelkich
      poprawek, będzie Pani mogła żądać zwrotu zapłaconej ceny, naturalnie za zwrotem
      otrzymanych mebli. Alternatywnie może Pani zażądać obniżenia ceny i za uzyskaną
      kwotę innej firmie zlecić dokończenie prac.
      Powyższe roszczenia przysługują Pani na podstawie przepisów dotyczących rękojmi
      za wady fizyczne rzeczy sprzedanej (art. 556-568 Kodeksu cywilnego). " -
      pozdrawiam
    • mirkal Re: Czy sa sposoby na nieuczciwych sprzedawcow? 08.01.02, 13:07
      Napisz na adres domserwis@domserwis.pl gdzie, jakiej firmy kupiłaś pralkę.
      Postaram się rozwiązać Twój problem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka