Dodaj do ulubionych

Szukałem tego tyle lat...

• Gość: Asia Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.tktelekom.pl 26.04.11, 08:46
      6 lat szukałam "Rock me baby" Johnnego Nasha (niestety, słyszałam tylko raz na studniówce mojego ówczesnego, nie wiedziałam kto śpiewa). No ale mam.
      Dłuuuuo szukałam piosenki z bajki "Tajemnice wiklinowej zatoki" (...i raz na wierzchu, raz na dnie...). Kilkanaście lat będzie. Po jakimś czasie wrzucili na youtube'a nie tylko tą, ale też pozostałe z tej bajki. Zaraziłam nimi moje dziecko i śpiewamy :)
    • Gość: fomica Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.intersource.com.pl 26.04.11, 16:32
      Ja szukam nadal, juz jakies 10 lat. Jest to piosenka po włosku, raczej stara w stylu "italo disco", spiewa facet, jest tam taki fajny refren czy chórek który spiewa "la-la-la-la-la", a wokalista spiewa w pewnym momencie takie "a-a-a-a-a" coraz wyżej 5 dżwieków. Co ciekawe ta piosenka leci co jakis czas w radiu vox, ale że nie znam ani słowa po wlosku, więc nie wiem czego się czepić :(
      • Gość: Tessi Re: Szukałem tego tyle lat... IP: 109.95.202.* 26.04.11, 21:24
        Może to:
        www.youtube.com/watch?v=Y1oh-mAy8FM
        • Gość: fomica Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.11, 17:42
          To to, jak żywe!! Duży buziak! :*
          Ech, gdybym trafiła na to forum 10 lat temu, może moje życie wyglądaloby inaczej :D
          • Gość: Lifter Re: Szukałem tego tyle lat... IP: 213.231.192.* 08.03.13, 19:07
            Znalazlabys chlopaka? :P

...sorki :)
      • Gość: 1225agnieszka Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 15.05.13, 09:18
        Hej poszukuję tytuł piosenki z filmu "Komórka" tł. Cellular na koniec filmu ona leci i w trakcie w scenie na dachu. Z góry dzięki.
      • Gość: jaśko Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.centertel.pl 01.03.14, 22:43
        gość gigi augustino
      • Gość: dada Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.122.216.42.dyn.user.ono.com 01.08.15, 18:52
        mam prośbę

próbuję znależć od dłuższego czasu chocby fragment dobranocki o lisie, jaka byłą puszczana w telewizji za komuny. Sama bajka taka sobie, ale wszystkim postaciom głosu użyczał jeden polski aktor - nazwiska też nie znam :( I właśnie chodzi mi o ten charakterystyczny głos ....

Odcinków ( krótkich, chyba 10-minutowych) tej dobranocki było wiele, więc jeśli ktoś pamięta jej tytuł, to będę wdzięczny

( i na pewno nie była ta obrzydliwa angielska " O czym szumią wierzby" )

pozdrawiam i prosze o podpowiedz

d.
        • trusiaa Re: Szukałem tego tyle lat... 04.08.15, 15:20
          Pan Lis? Z "Piaskowego dziadka"?
          Niestety, nie znalazłam starej wersji z oryginalnym dubbingiem, ale głosu udzielał Lisowi Mieczysław Gajda.

Ale jeśli wszystkim postaciom udzielał głosu jeden aktor, to nie wiem.

• Gość: marta82 Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.11, 23:26
      Szukam serialu Disneya, który leciał w sobotę wczesnym popołudniem po bajce, polski tytuł, z tego co pamiętam to: "Na australijskim szlaku" (zajazd na australijskich pustkowiach, który gościł podróżników)
      • aiczka Re: Szukałem tego tyle lat... 18.05.11, 11:40
        "Five mile creek" - łatwo znaleźć, jak się pamięta, że w kilku odcinkach wystąpiła Nicole Kidman :)
        Pierwszy sezon można dostać na Amazonie.
        www.amazon.co.uk/Five-Mile-Creek-Season-Region/dp/B000AXWGTA/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1305711532&sr=1-1
        www.amazon.com/Five-Mile-Creek-Complete-Season/dp/B000AXWGTA
        • Gość: marta82 Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 22:58
          aiczka dzięki wielkie ! To właśnie ten serial :) Nie ma to jak pomoc z forum :))) Pozdrawiam
          • Gość: Lena Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.gdynia.mm.pl 08.01.12, 18:53
            To może i mnie pomożecie? Ostatnio w stacji leciał utwór, jakby z dawnych lat (takie brzmienie jak beatlesi) przez grupę facetów wykonywany, w refrenie był zwrot "one last (kiss?)", dośc szybka i wesola linia melodyczna, ale za cholere nie mogę sobie ani więcej przypomniec, ani znaleźć :( ktoś kojarzy?
    • Gość: teryaki Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.11, 22:11
      Oooo, to może i mi pomożecie w poszukiwaniach.
      Piosenka, a konkretnie teledysk.
      Klimaty coś jak "Pon the replay" Rihanny - w tym sensie, że energiczna i rytm był wyklaskiwany. ( I nie, nie był to Rubik :P ) I właśnie to wybijanie rytmu mi zapadło w pamięć, słów nie pamiętam za cholerę, wykonawcy nie zdążyłam zapamiętać, a siedzi mi to w głowie i męczy. .Może to i nawet była ta cała Rihanna, ale w tamtym teledysku akcja działa się na ulicy i jakoś tak na biało mi się kojarzy - wszyscy mieli białe stroje? albo z przewagą białych? No wytuptywali i wyklaskiwali ten rytm i takie to właśnie rytmiczne i energiczne było.
      Raz to usłyszałam/widziałam u kogoś na jakiejś Vivie albo innym MTV dobrych parę lat temu, a męczy mnie to do dziś.

Pomóóóóżcie...:)
      • zazaz3 Re: Szukałem tego tyle lat... 03.05.11, 20:21

www.youtube.com/watch?v=09qDvl4tB1c
        • Gość: teryaki Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.11, 00:19
          Jeeezuuu...umrę szczęśliwsza:)))
          A najlepsze, że mi się ta piosenka aż tak bardzo nie podoba, tylko ten raz usłyszany rytm tak się wbił w głowę, że prześladował mnie do dziś :) Wielkie dzięki zazaz3!!!
    • kaskaja Re: Szukałem tego tyle lat... 30.04.11, 22:59
      A czy ktoś trafił może na serię brytyjskich dobranocek "prosiaczek Tom", nadawaną w TVP w połowie lat 90tych? Jerzy Bończak, który dubbingował wszystkie role w tej bajce, ma to w swojej filmografii, więc ta bajka musiała chyba istnieć naprawdę!?
      • kaskaja Re: Szukałem tego tyle lat... 02.05.11, 00:35
        Prosiaczek Tom dobił wątek?
    • Gość: agnieszka Re: Szukałem tego tyle lat... IP: 77.236.26.* 02.05.11, 22:03
      To może i mnie ktoś pomoże, choć szczerze wątpie:)
      jakoś w okolicach roku 92-95, w TV leciał film/serial, w paśmie chyba Disneya (dla dzieci:P). Niewiele pamiętam, był jakiś motyw z dziewczynką która miała laleczkę porcelanową i ona wpadła do studni i ta dziewczynka chyba za nią skoczyła i umarła w tej studni i ktoś rozmawiał z jej duchem potem... kojarzy mi się z tym wszystkim imię Aleksander:)
      może ktoś kojarzy cokolwiek, pozdrawiam, od dawna bardzo mnie to męczy nie wiedzieć czemu
      • Gość: x Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.11, 09:22
        X
      • aiczka Re: Szukałem tego tyle lat... 18.05.11, 11:45
        Nie wiem, jaki był polski tytuł, ale treść wskazuje na film "Child of glass"
        www.imdb.com/title/tt0077325/
        (ktoś już szukał tego filmu, he, he www.askmehelpdesk.com/movies/movie-about-little-girl-ghost-whose-porcelain-doll-has-diamonds-her-head-108251.html).
    • gross-on Re: Szukałem tego tyle lat... 05.05.11, 18:33
      Wczoraj, w krypcie prezydenckiej na Wawelu, ktoś strzelał do sarkofagu z Kaczyńskim. Nocny stróż, który był świadkiem strzelaniny twierdzi, że widział pięciu mężczyzn w mundurach tajnych służb rosyjskich. Świadek usłyszał, jak jeden z funkcjonariuszy rozmawiał z Putinem mówiąc: "Tak już jesteśmy gotowi, zaraz będziemy dobijać." i po chwili milczenia: "Tak, tak, zrozumiałem, Piłsudskiego też, tak, aha... na wszelki wypadek. Tak jest"
      Zaraz po tym rozległy się strzały. -relacjonował stróż policjantom, którzy zjawili na się na miejscu zdarzenia. Świadek zeznał również, że rozumiał każde słowo, bo Rosjanie dla niepoznaki rozmawiali po polsku
      • misiania Re: Szukałem tego tyle lat... 05.05.11, 19:50
        Ty to taki gupawy trochę jesteś, prawda?
    • Gość: aamg Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.11, 09:12
      Z tego miejsca serdeczne podziękowania dla kiciora99 za założenie wątku :) i pozostałych forumiarzy za zmianę "szukałem" na "szukam" :D:D

WIERSZA otóż poszukuję, który recytowała mi śp. Babcia, gdy nadchodziła burza. Szło jakoś tak (tam, gdzie kropki, tam moja skleroza):

Idzie burza, wielka burza
      Całe niebo się zachmurza
      ...
      Ania z Jasiem
      (tu wstawić dowolne imiona dzieci) w domu sami
      Mama poszła na zebranie
      ...
      Wszystkie igły z igielniczki
      Zakop w ziemię do doniczki
      Prędko wyjmij z szafy kapę
      I wejdź z kapą pod kanapę

Wierszyk był dużo, dużo dłuższy.
      Już kiedyś gdzieś o niego pytałam, nikt nie odpowiedział; jeśli i teraz nikt się nie odezwie choćby z tekstem "coś mi to mówi", zacznę podejrzewać moją Babcię o zapędy literackie.
      • machiatta Re: Szukałem tego tyle lat... 10.05.11, 14:47
        podobny do Twojego teks znalazłam tu:
        www.fotka.pl/grupa/830909/Miasto_Fotki/Konkurs_Smigus_Dyngus_-_Wyniki_32375494
        jako podpis do jakiegoś zdjęcia chyba.

Brzmi on:
        Idzie burza, burza duża, taka burza, że bum bum, niebo całkiem sie zachmurza...(piosenka dla dzieci)

Wynika z tego, źe jest taka piosenka dla dzieci, niestety całości nie znam, ale może chociaż to pomoże.

pozdr.
        • aamg Re: Szukałem tego tyle lat... 16.05.11, 10:59
          o, faktycznie podobne, dzięki :) przerzucam się na szukanie piosenki ;)
      • Gość: Marika Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.10.23, 13:12
        Ja znam tak
        Idzie burza, będzie burza. Całe niebo się zachmurza. Stasiu z Zosią sami w domu. Mama poszła na zebranie. Stasiu mówi do dziewczynki. Wyjmij z włosów wszystkie szpilki, bo te szpilki metalowe ściągną piorun na twą głowę. Wszystkie igły z igielniczki zakop szybko do doniczki. Wyjmij z szafy kapę i z kapą pod kanapę. Widzisz błyska się? Słyszysz ? Grzmi. W tem otwiera mama drzwi. Po co Stachu tyle strachu ? Piorunochron jest na dachu :)
    • w_isienka Re: Szukałem tego tyle lat... 10.05.11, 21:00
      A ja bym chętnie jeszcze raz obejrzała "przekręcone" bajki Kulfona i Moniki. Niestety słuch wszelki o nich zaginął, a były GE-NIAL-ne!
      • grzechuuu3 Re: Szukałem tego tyle lat... 18.05.11, 21:09
        O tak, Kulfon i Monika to były ciekawe postacie, szczególnie Kulfon:). Z tego co pamiętam to leciało w takim programie Tik Tak.
        • aliide Re: Szukałem tego tyle lat... 22.09.11, 11:41
          Tik Tak to zupełnie co innego, Kulfon i Monika byli z Ciuchci.
    • sootball Re: Szukałem tego tyle lat... 10.05.11, 21:43
      Nie szukałam, znajomy wyszperał i wtedy przypomniałam sobie, że kiedyś rzeczywiście coś takiego było i było fajne. Cykl filmików La Linea:
      www.youtube.com/watch?v=skb2gKR7rOk
      • majowamargot La Linea 28.05.11, 22:36
        dla mnie to było "Balum Balum":-) i z tego co pamiętam to pokazywali te filmiki w niedzielę zanim zaczynało się "Stare kino" (albo coś pomieszałam)

ale bardzo lubiłam te filmiki:-)
        • yoma Re: La Linea 02.06.11, 17:28
          Dla mnie to był Pan Kreska... :)
    • prawieidealna Re: Szukałem tego tyle lat... 11.05.11, 13:56
      Szukałam piosenki z dzieciństwa. W końcu usłyszałam ją w telewizji i na szczęście podali tytuł :)
    • kaskaja Re: Szukałem tego tyle lat... 12.05.11, 18:50
      No i gdzie jest prosiaczek tom?
      Jerzy Bończak to dubbingował:
      pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Bo%C5%84czak
      Musi być gdzieś w jakimś archiwum...
      Help
      • Gość: ggggrtg Film poszukiwany!!! IP: *.235.175.180.tedata.net 18.05.11, 14:40
        Widzialam w dziecinstwie (jestem z '85), najprawdopodobniej polski. Matka sama wychowuje corke, maja jakies problemy, raz gdzies wychodza a jak wracaja ich blok jest zburzony, na gruzach znajduja lalke dziewczynki. Ktos cos?
        • stary_zgred1 Re: Film poszukiwany!!! 26.05.11, 20:21
          A ja szukam dwóch bajek:

Pierwsza to serial animowany, wydaje się że produkcji japońskiej - o dziewczynkach jeżdżących na koniach. W ostatnim odcinku główna bohaterka skacze z konikiem w przepaść chyba po to, żeby jakieś potwory nie zniszczyły jej wioski.

Druga bajka to spektakl telewizyjny "młodego widza" - o bażanciczce, która przez pomyłkę dostała się do kurnika i kury nią strasznie pomiatały, aż do momentu, gdy do tego samego kurnika dostał się bażant i się w samiczce zakochał. Pojęcia nie mam jaki to miało tytuł.
          • Gość: A-kane Re: Film poszukiwany!!! IP: *.as43234.net 25.09.11, 21:48
            pamiętam to bardzo dobrze, zwłaszcza Adriannę Biedrzyńską :)))) spektakl nazywał się Czupurek :)
            pl.wikipedia.org/wiki/Czupurekpozdrawiam
    • Gość: lazwigowa Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 22:25
      A ja nie mogę znaleźć teledysku, który pamietam z lat 80. Tytuł piosenki był chyba " Boy child". Piosenke śpiewała czarnoskóra dziewczyna trzymająca dziecko na rękach, w tle była hustawka. no chodzi mi po głowie ten utwór, a nie mogę go znaleźć. Pomórzcie proszę, bo widze, że jesteście w tym dobrzy :-)
      • amourpropre Re: Szukałem tego tyle lat... 29.05.11, 13:54
        Gość portalu: lazwigowa napisał(a):

> A ja nie mogę znaleźć teledysku, który pamietam z lat 80. Tytuł piosenki był ch
        > yba " Boy child". Piosenke śpiewała czarnoskóra dziewczyna trzymająca dziecko n
        > a rękach, w tle była hustawka. no chodzi mi po głowie ten utwór, a nie mogę go
        > znaleźć. Pomórzcie proszę, bo widze, że jesteście w tym dobrzy :-)

"Man Child" Neneh Cherry.
        • Gość: lazwigowa Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.11, 21:32
          amou! DZIĘKI!!! O to własnie chodziło! No, tytuł przkręciłam ;-) Ale mi ulżyło :-D
    • matti_hautameki Re: Szukałem tego tyle lat... 02.06.11, 17:05
      Ja po wielu latach w końcu znalazłem:

1. Odcinek Reksia, w którym pokazali jego budę od środka www.youtube.com/watch?v=Zh4JiIrBxFg&feature=player_detailpage#t=468s

2. Chodziła mi po głowie piosenka, w której jakaś czarna murzynka śpiewała o-oo, o-oo, o-o-o-ooo, o-o-o-ooo no i w końcu znalazłem: www.youtube.com/watch?v=4lOb799cTxM
      • sanna-ho Re: Szukałem tego tyle lat... 07.01.12, 20:22
        dzięki za tego Reksia!
        :))))
    • Gość: nastka Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.myslenice.net.pl 21.09.11, 11:40
      Książka z dzieciństwa: bohaterka mieszka z ojcem?ojczymem? zajmuje się serowarstwem. Zaprzyjaźnia sie z kobietą unikaną przez wszystkich (ludzie brali ją za czarownicę?) Kobieta leczy ją i pomaga w gospodarstwie.
      Tyle pamiętam.. Książkę czytałam na początku lat 70
    • Gość: jenndza Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.nimr.mrc.ac.uk 22.09.11, 10:23
      Serial, najprawdopodobniej francuski, leciał w telewizji za mojego dzieciństwa ( lata 80te) Imiona bohaterów to chyba Mateusz i Judyta, rzecz się działa w jakichś burzliwych czasach ( rewolucja?) a w tytule chyba były jakieś kolory,...Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?Help!
      • Gość: lala Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.customer.ggaweb.ch 13.10.14, 21:08
        T
        ytul po niemiecku "Unter der Trikolore"
    • aliide Re: Szukałem tego tyle lat... 22.09.11, 11:55
      Ja wciąż nie mogę przypomnieć sobie tytułu serialu animowanego o dziewczynce o imieniu Lotta, która miała kolegę i kiedyś w wyniku kłótni zepchnęła go ze skały, czy może on sam spadł. Chłopiec miał po tym poważne problemy z chodzeniem, a dziewczyna straszne wyrzuty sumienia, ale w końcu odzyskał sprawność. Przez cały czas, gdy dochodził do zdrowia, nadal się przyjaźnili. Kreskówkę oglądałam na początku lat 90. Pomocy!
      • Gość: Ja Re: Szukałem tego tyle lat... IP: 83.1.92.* 24.09.11, 22:23
        Może Anette - na podstawie powiesci Skarby śniegu :)

www.youtube.com/watch?v=l5sOGwDAh1U
        Tylko że jesli mam racje i jest to ta bajka, to chłopak go wepchnął a nie dziewczynka i nie była to Lotta tylko Anette - ale fabuła jest mi znana.
        • aliide Re: Szukałem tego tyle lat... 26.09.11, 15:14
          Dzięki!!!! :) Rzeczywiście Anette!
    • Gość: misza73 Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.play-internet.pl 23.09.11, 17:43
      Też szukałam ale nadal nie mogę znaleźć pewnej piosenki, swego czasu około roku 2001 często puszczanej w kanałach muzycznych. Z tego co pamiętam - o ile moja dotknięta już pierwszymi około czterdziestoletnimi objawami sklerozy pamięć pozwala - utwór wykonywała para - mężczyzna - chyba ciemnoskóry i blondynka w długim płaszczu. Wiem że takich kawałków można wymieniać wiele, ale charakterystyczny był refren - śpiewany przez kobietę - wysokim, że tak powiem "operowym" głosem, chyba po rosyjsku. Pamiętam jedynie, że powtarzały się słowa "radnaja rosja". Piosenka taka sobie ale męczy jak diabli - bo nie pamiętam kto śpiewał :(
      • Gość: jenndza Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.15-2.cable.virginmedia.com 24.09.11, 15:13
        Moze to? www.youtube.com/watch?v=2K0M1OV_XaY&feature=related
        • misza73 Re: Szukałem tego tyle lat... 24.09.11, 18:25
          Chylę czoła przed Twoją wielkością, teraz widzę ile rzeczy pokręciłam ale właśnie ten kawałek mnie męczył przez tyle lat. Ciekawa jestem czego teraz będę szukać ;) Pozdrawiam
    • marusia_ogoniok_102 Re: Szukałem tego tyle lat... 25.09.11, 14:09
      A ja szukam, szukam i znaleźć nie mogę.
      Raz nagrało mi się pół zwiastunu jakiegoś filmu. Wyglądało tak, że wpada facet z krzykiem, że "w Sarajewie zabito arcyksięcia Ferdynanda! Będzie z tego wojna!" a ktoś, kogo gra Piotr Cywrus (czyli Rysio z Klanu, dlatego to pamiętam) odpowiada: "Z tej wojny Polska będzie!".
      Potem jakiś starszy z brodą i w okularach mówi, że "według władz carskich jestem Niemcem". A ktoś, nie wiem, czy też nie Cywrus, mówi "Ale pan żeś się urodził w Warszawie!" i.... i tu zwiastun się urywa.

Czy ktoś nie kojarzy, co to może być?
      • Gość: shaun Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.11, 13:56
        Chodzi Ci zapewne o serial "Sława i Chwała" z lat 90-tych.
        Rysio z Klanu zagrał w 7 odcinku zatytułowanym "Równina".
        • marusia_ogoniok_102 Re: Szukałem tego tyle lat... 28.09.11, 22:52
          Oj chyba wątpię. Akcja rozgrywa się ewidentnie w 1914, a odcinek "Równina" to 1943. Ściągnęłam z ciekawości pierwszy odcinek - ale ani śladu po wymienionych scenach...
          • misiania Re: Szukałem tego tyle lat... 28.09.11, 23:23
            no patrz, zaciekawiło mnie to, ale przeglądam filmografię pana Cyrwusa i nic mi nie pasuje. tzn. treść okrzyku pasuje klimatem do Pana Tadeusza, ale historycznie się nie zgadza o jakieś 100 lat...

www.filmweb.pl/person/Piotr+Cyrwus-5638
          • Gość: shaun Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.11, 17:21
            jak sama wspomniałaś, nagrała Ci sie tylko jakaś zajawka. Mogło więc być tak, że poszczególne kwestie były "powyciągane" z różnych odcinków, nie tworzyły spójnego dialogu.
            Film zaczyna się w 1914 a Rysio wystepuje bodaj w ostatnim odcinku, gdzie faktycznie mamy coś koło 1943-45. Sciągnij siódmy i sprawdź, bo wydaje mi się ża Rysio nie grał w innym filmie opowiadającym o tamtych czasach (sprawdzałem na filmpolski pl)
            • marusia_ogoniok_102 Re: Szukałem tego tyle lat... 30.09.11, 13:41
              Ściągnęłam - za jasną cholerę...
              Kurde, może to był ktoś tylko do Cyrwusa bardzo podobny? Sama zgłupiałam już teraz...
              • Gość: shaun Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.12, 08:34
                No to tym razem chyba będzie to:
                Spektakl teatralny Kazimierza Kutza pt. "Do piachu" (wg dramatu Tadeusza Różewicza)
                Rysio grał tam AK-owca, niejakiego Walusia.
      • Gość: Broszka Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.internetia.net.pl 07.01.12, 23:46
        a może to serial "Przeprowadzki"?? tam nie było Cyrwusa, ale czas i klimat pasuje oto opis być może tego odcinka z filmpolski.pl:
        Rok 1914. W wyniku zamachu w Sarajewie wybucha I wojna światowa. Wzrastają nadzieje Polaków na odzyskanie niepodległości. W Warszawie mobilizacja idzie pełną parą. Mietek Szczygieł - wciąż zakochany w Róży, choć ożeniony z pracownicą firmy, Celiną - wstępuje do rosyjskiej armii i rusza na front. Tymczasem władze carskie zmuszają warszawiaków pochodzenia niemieckiego do opuszczenia miasta. Do firmy Cześka Szczygła zgłasza się Maciek Reutt, student medycyny, a zarazem syn znanego ordynatora Szpitala Ewangelickiego. Młodzian zamawia przeprowadzkę rodzinnego majątku do Niemiec. Zamówienie wiąże się z wielkim ryzykiem, gdyż jest równoznaczne z przekroczeniem linii frontu. Róża, która po długim oczekiwaniu niedawno zaszła w ciążę, chce odrzucić ofertę. Jednak, ku jej rozpaczy, Czesiek postanawia przeprowadzić Reuttów. Na granicy Królestwa stary ordynator dostaje ataku serca. Trzeba zrobić przystanek w pobliskiej szopie. Tymczasem ostrzał wokoło wzmaga się, a umierający Reutt nakazuje synowi wracać i walczyć o wolność Polski, gdyż to ona jest jego prawdziwą ojczyzną. [PAT]
        • marusia_ogoniok_102 Re: Szukałem tego tyle lat... 08.01.12, 16:22
          BINGO! Stawiam ci piwo :)
    • Gość: archeopteryx Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.11, 14:19
      A ja ciągle szukam pewnego zbioru opowiadań (bajek, baśni), który miałam jako dziecko. Pamiętam, że było tam kilka opowiadań - jedno z nich działo się w szkole, występował tam Dzindzinnik i profesor Cyfrosiej, w innym bohaterką była pani Marzeńka, a w jeszcze innym pory roku i chyba jacyć rycerze (lub królewicze), a może tylko jeden rycerz. W każdym razie na pewno ktoś tam zachorował na zimnicę malarię. Pamiętam, że były tam piękne ilustracje, ale niestety tytułu tego zbioru nie znam, bo miałam egzemplarz bez okładki. Wiem, że Ewa Szelburg-Zarembina jest autorką opowiadania "Przedziwne przygody duszka Dzindzinnika" i myślałam, że może w ten sposób uda mi się odszukać cały ten zbiór, ale niestety się nie udało.
      • Gość: samBa Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.trekds.co.uk 26.09.11, 17:29
        A ja szukam piosenki, juz od paru ladnych lat.... Ogladalam benefis jakies aktorki albo aktora, tematem przewodnim (tak mi sie wydaje) byly piosenki lwowskie. I wlasnie jedna z nich zapadla mi w pamiec, spiewana i recytowana, pojecia nie mam przez kogo :( pamietam tylko motyw: kobieta mowi, ze juz wiecej nie chce go widziec, ze odszedl itp. Jakies sugestie?
      • pampelune Re: Szukałem tego tyle lat... 05.01.12, 13:09
        Obstawiałabym "Bardzo dziwne opowieści" właśnie Szelburg-Zarębiny, ilustrował Szancer.
        • archeopteryx Re: Szukałem tego tyle lat... 27.03.14, 14:16
          pampelune napisała:

> Obstawiałabym "Bardzo dziwne opowieści" właśnie Szelburg-Zarębiny, ilustrował S
          > zancer.

Dziękuję po stokroć!!!
    • Gość: magdatu Jaka to komedia romantyczna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 23:17
      Szukam tytułu komedii romantycznej, amerykańskiej, prawdopodobnie z lat 90., w której jakiejś kobiecie wróżka przepowiada imię i nazwisko przyszłego ukochanego. Poznaje później faceta, który tak się nazywa, zakochują się w sobie, jednak potem on przyznaje się, że jego nazwisko jest o jakąś literę inne od tego wywróżonego (jakoś tak) ;) Jakieś sugestie ?
      • misiania Re: Jaka to komedia romantyczna ? 26.09.11, 23:49
        to?

www.filmweb.pl/film/Tylko+ty-1994-11293
        • Gość: magdatu Re: Jaka to komedia romantyczna ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.11, 21:54
          Tak ! Właśnie to :) Dzięki misiania :)
      • Gość: marta Re: Jaka to komedia romantyczna ? IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.12, 18:16
        Only You, z Robertem Domney'em jr
        • Gość: kalka Re: Jaka to komedia romantyczna ? IP: *.bb.sky.com 06.04.12, 18:18
          Downey'em (chyba)
    • Gość: shaun Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.11, 14:06
      To i ja się zapiszę do poszukiwań:
      To czego szukam jest właściwie adekwatne do całości forum, albowiem humoru dotyczy. Jakieś 20-25 lat temu wrocławski kabaret Elita nagrał 2 skecze o problemach oszczędzania. Tekst ponoć napisał Krzysztof Jaroszyński a dyskutowali Leszek Niedzielski, Jerzy Skoczylas i Stanisław Szelc. Miałem to kiedyś na kasetach (osobiście nagrywałem z PR3), ale w trakcie przeprowadzki kilkanaście lat temu szlag je trafił...
      Gdyby ktoś gdzieś natrafił na plik audio albo chociażby sam tekst, to zdrowaśkę w intencji ochoczo odmówię :)
      • Gość: pstryk Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.11, 23:41
        o jeszcze mi podpowiedzcie, bo pewien film (właściwie nie wiadomo dlaczego) kołacze mi się po głowie.
        Fabułę pamiętam tylko częściowo. Film był na 99% polski, opowiadał o tym jak kobieta (czasy komuny) wyszła z bloku, a jak wróciła po jakimś czasie (chyba z dzieckiem jakimś) to blok na osiedlu zniknął. Jak ona chciała wyjaśnić co się stało to każdy jej wkręcał że się jej coś pomieszało, że tam nigdy bloku nie było! Finalnie z tego co kojarzę, klientka trafia do zakładu dla psychicznie chorych - a w tym zakładzie jej wszyscy sąsiedzi już byli, i charakterystyczna rola sprzątaczki, woźnej, która spotkała jak tamta zmywała podłogę w szpitalu.
        ...no chyba że mi się to przyśniło, i po wielu latach przedstawiam to sobie jako zapomniany film ;)
    • marusia_ogoniok_102 Re: Szukałem tego tyle lat... 22.11.11, 17:19
      No to mam kolejne wyzwanie dla Forum Humorum, już podświąteczne!

Tak, wiem, że to za wcześnie, ale łazi to za mną od zeszłych Świąt i nie wytrzymam:

pl.wikisource.org/wiki/Nu%C5%BC_my_bracia_pastuszkowie
      W internecie nie ma co szukać - cudem znalazłam marne karaoke. Trzeba sprawdzić własne płyty, kasety magnetofonowe odkurzyć, nawet winyle! Pomóżcie mnie biednej!
      To nieprawda, że jeśli czegoś nie ma w internecie, to nie ma w ogóle, jak widać... a może prawda?
      • szyfrant.zielonka Re: Szukałem tego tyle lat... 23.11.11, 14:45
        Jest już jakiś trop! Płytę z tym utworem wydali w 1853 roku. Coprawda to ładny szmat czasu, być może nie było wtedy nawet softu do ripowania empetrójek, ale możnaby przejść się na giełdę staroci. Jeśli nawet nie mają, to może zaśpiewać potrafią.

Znalazłem linię melodyczną:
        www.bibliotekapiosenki.pl/binaries/koledy/Nuz_my_bracia_pastuszkowie_0.gif
        • marusia_ogoniok_102 Re: Szukałem tego tyle lat... 23.11.11, 17:06
          > Płytę z tym utworem wydali w 1853 roku.

No to taki "lekki" kawał czasu, nie? :)

W moim mieście giełda staroci, chciał/chciałabyś ;) i ja też bym chciała. Do antykwariatu przejść się planuję pod święta może, jak ludzie więcej naznoszą tego...

Linię melodyczną a nawet karaoke, to ja też znalazłam... mnie potrzebny pełen utwór...
          • szyfrant.zielonka Re: Szukałem tego tyle lat... 23.11.11, 20:58
            > No to taki "lekki" kawał czasu, nie? :)

No ba, pomyślałem że przekopię jakieś archiwalne listy Billboardu, ale te zaczynają się bez mała 100 lat później...

> Linię melodyczną a nawet karaoke, to ja też znalazłam... mnie potrzebny pełen utwór...

Hmmm... to mam pomysła! Puścić z kompa karaoke, druknąć tekst, do tego są te nutki które znalazłem - znaleźć jeszcze kogoś do duetu wokalnego (bo taka kolęda śpiewana w duecie brzmi tak bardziej rodzinnie) - wyśpiewać, nagrać na komórę i wrzucić na judupa :-)
            • marusia_ogoniok_102 Re: Szukałem tego tyle lat... 24.11.11, 15:49
              Jakbym umiała nuty czytać... niee, ja jestem antytalent muzyczny ;) Ale jest trop - pamiętam, że gdzieś, na jakiejś płycie, za dziecięctwa słyszałam coś podobnego, tylko za cholerę nie pamiętam, jaka to była płyta, a w domu jej nie ma na pewno :(
              • szyfrant.zielonka Re: Szukałem tego tyle lat... 25.11.11, 21:37
                To tak jak ja, tak zwany trzeci stopień słuchu; czyli rozróżniam kiedy grają, a kiedy nie ;-)

Na pewno nie ma w domu? Może ... piwnica? strych? garaż?
                • marusia_ogoniok_102 Re: Szukałem tego tyle lat... 26.11.11, 12:32
                  Z całą pewnością nie. Nie ma nawet na winylu...
    • yabol428 Re: Szukałem tego tyle lat... 22.11.11, 18:46
      A może ktoś pamięta, jaka to była dobranocka (na pewno leciała w TV w latach '80). Pamiętam tylko tyle, że w czołówce pojawiała się sroka, która unosiła się na skrzydłach i krzyczała: "Wiadomości!". Przejrzałem całą stronę nostalgia.pl, przypomniałem sobie wszystkie inne dobranocki z dzieciństwa, ale tej jednej nie mogę skojarzyć, a sroka wciąż mnie męczy :)
      • Gość: Lifter Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.ps.com.pl 23.01.12, 07:59
        To taka kanadyjska bajka, zdaje, sie, "W Naszym Lesie" czy jakos tak. Bohaterami byly tylko zwierzeta, prawda?
        • yabol428 Re: Szukałem tego tyle lat... 29.01.12, 19:57
          Prawda. Dzięki za podpowiedź, chociaż google takiego tytułu nie znajduje. Ale wiem już w którą stronę szukać :)
          • Gość: beldin Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 00:26
            www.youtube.com/watch?v=eN8f28CHOqY
            moze to
            • yabol428 Re: Szukałem tego tyle lat... 23.04.12, 02:00
              Dzięki serdeczne, to jest właśnie to! :)
    • Gość: Vivi Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.rev.numericable.fr 26.11.11, 13:06
      Dlugo szukalam tytulu ksiazki "Saga rodu Saganow",teraz musze ja wytropic na allegro.

Wciaz szukam tytulu ksiazki,chyba czeskiej lub slowackiej,o chlopcu ktory mieszkal w domku jednorodzinnym chyba,nosil okulary i troche byl taki wytrzeszczony-chyba on byl na okladce ksiazki.Pamietam jedna scene,ktos kosi trawnik przed jego domem i pachnie sianem a sasiadka (lub inna dama) mowi:"To i kawa"-majac na mysli swoje ulubione zapachy.Grrr,to juz ze 20 lat jak nie moge znalezc tytulu!!

Druga rzecz to dobranocka,a jakze!
      Japonska bajka chyba,w czolowce smok plynacy po niebie,na nim chyba usadowiony chlopiec i piekna rzewna muzyka.Ciekawe czy ktos to pamieta.
      • amourpropre Re: Szukałem tego tyle lat... 26.11.11, 13:42
        Gość portalu: Vivi napisał(a):

> Druga rzecz to dobranocka,a jakze!
        > Japonska bajka chyba,w czolowce smok plynacy po niebie,na nim chyba usadowiony
        > chlopiec i piekna rzewna muzyka.Ciekawe czy ktos to pamieta.

To były "Bajki japońskie" (też je bardzo lubiłam :) ). Możesz o nich poczytać np. tutaj www.nostalgia.pl/bajkijaponskie/.
        • Gość: Vivi Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.rev.numericable.fr 27.11.11, 19:16
          Dziekuje bardzo za pomoc:D
          To wlasnie ta piosenka i bajka,niech zyje ten watek!;)
          • Gość: dora Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.11, 20:58
            ja poszukuję filmu z lat 90(chyba). Matka dwójki dzieci zostaję przejachana przez samochód i ginie na miejscu, trafia do "nieba" jakiś bar to jest i okazuję się, że to nie miała on zginąć tylko jakaś inna kobieta bodajże pianistka czy skrzypaczka, albo ta kobieta co zginęła była muzyczką? I okazuję się, że Ci ludzie z tego "nieba"co jakiś czas wracają na ziemię, ale w ciałach innych ludzi. I ta "nasza" kobieta wraca jako sąsiadka swojego męża wdowca i się z nim schodzi i okazuję się, że jest w ciąży . jeszcze kilka lat temu pamiętałam nazwę. :( bardzo proszę o pomoc;)
            • Gość: pstryk Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 21:01
              Ponawiam prośbę, może jednak ktoś coś kojarzy??

o jeszcze mi podpowiedzcie, bo pewien film (właściwie nie wiadomo dlaczego) kołacze mi się po głowie.
              Fabułę pamiętam tylko częściowo. Film był na 99% polski, opowiadał o tym jak kobieta (czasy komuny) wyszła z bloku, a jak wróciła po jakimś czasie (chyba z dzieckiem jakimś) to blok na osiedlu zniknął. Jak ona chciała wyjaśnić co się stało to każdy jej wkręcał że się jej coś pomieszało, że tam nigdy bloku nie było! Finalnie z tego co kojarzę, klientka trafia do zakładu dla psychicznie chorych - a w tym zakładzie jej wszyscy sąsiedzi już byli, i charakterystyczna rola sprzątaczki, woźnej, która spotkała jak tamta zmywała podłogę w szpitalu.
              ...no chyba że mi się to przyśniło, i po wielu latach przedstawiam to sobie jako zapomniany film ;)
              • Gość: asia Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.12, 21:14
                Film był na 99% polski, opowiadał o tym jak kobieta (czasy komuny) wyszła z bloku, a jak wróciła po jakimś czasie (chyba z dzieckiem jakimś) to blok na osiedlu zniknął. Jak ona chciała wyjaśnić co się stało to każdy jej wkręcał że się jej coś pomieszało, że tam nigdy bloku nie było!

To chyba "Szklany dom"
                www.filmweb.pl/film/Szklany+dom-1989-9975
            • georgia241 Re: Szukałem tego tyle lat... 29.11.11, 00:39
              Odwiedź mnie we śnie
              • olewka100procent Re: Szukałem tego tyle lat... 05.12.11, 02:01
                właściwie nie szukam wiele lat ale od jakiegoś tygodnia :) www.youtube.com/watch?v=cbD2cbZAPhY kto mi powie skąd moge sciągnąć tą piosenke ? albo chociaż jak nazywa sie wykonawca
                • georgia241 Re: Szukałem tego tyle lat... 05.12.11, 11:15
                  Nie umiesz czytać cyrylicy? Ten diskorusowiec nazywa się Mitja Fomin jak zapiszesz to w alfabecie łacińskim.
                  • olewka100procent Re: Szukałem tego tyle lat... 05.12.11, 12:36
                    nie umiem , hmm dzięki
      • Gość: Broszka Re: Szukałem tego tyle lat... IP: *.internetia.net.pl 07.01.12, 23:55
        Saganów? Mnie niedawno wzięło na nostalgię i zakończyło się udanymi zakupami na allegro, dotyczyło serii książek Ewy Lach o rodzinie Sawanów: „Zemsta rodu Sawanów”, „Imieniny babci Józefiny”, „Zielona gwiazdka pomyślności”. Ale może to przypadkowe podobieństwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka