Dodaj do ulubionych

Język polski i cudzoziemcy

IP: *.ps.com.pl 20.07.12, 15:37
Dawno temu, jeszcze w czasach PRL, na wroclawskiej polibudzie studiowal jakis Chinczyk i jak to Azjata - podszedl do jezyka polskiego bardzo ambicjonalnie, zakuwal slownictwo, gramatyke itd. I jesli z wymowa mial problemy, to gramatyke opanowal doskonale. I kiedys poszedl sobie do sklepu spozywczego i sie pyta:
- Ci jest mąka ziemniaciana?
Sprzedawczyni zas odpowiedziala powoli, zeby zrozumial.
- Nie - ma - mąka.
Na twarzy Chinczyka odbilo sie zaklopotanie, cos tam sobie w glowie przetwarzal, po czym powiedzial:
- Nie lozumiem...
- NIE-MA-MĄKA - powtorzyla bardzo powoli i wyraznie sprzedawczyni.
- Ja psieprasiam - kontynuowal Chinczyk - ale ja nie lozumiem. Dlaciego pani uzila w zapziecieniu mianownika zamiast dopelniacia?

Tez ponoc autentyk, gdy jakis Arab sie irytowal na kursie jezykowym.
- Ja nie rozumiem. Woda ścieka, rozumiem - ale czemu pieś też ścieka?
Obserwuj wątek
    • Gość: dw Re: Język polski i cudzoziemcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.12, 01:20
      Tak serio podchodził też do polskiego Steffen Möller znany z programu "Europa da się lubić". Zobaczył w programie TVP pozycję "Celownik", i nie mógł wyjść z podziwu, jak to poważnie Polacy podchodzą do gramatyki języka ojczystego, że aż program telewizyjny poświęcili pojedynczemu przypadkowi... :D
      • annash1 Re: Język polski i cudzoziemcy 09.08.12, 20:48
        Pewien cudzoziemiec wymawiał po polsku ładnie, ale myliły mu się znaczenia słów.
        Pewnego razu dał do zrozumienia gotowość do negocjacji:
        - " Jeśli dojdziemy do porozumienia, to nikt nie będzie USZKODZONY... "

• radio79 Re: Język polski i cudzoziemcy 10.08.12, 11:08
      kupiłem wódkę która w nazwie miała słowo "gorzka". Mówię mojemu facetowi (obcojęzyczny) co znaczy to słowo gorzka a w odpowiedzi dostaję "-dziwne ma imię twoja koleżanka". Chodziło mu o Gośkę.
      Do tej pory jakiś nie skojarzyłem że Gośka i gorzka są tak blisko
    • maitresse.d.un.francais Re: Język polski i cudzoziemcy 10.08.12, 18:50
      Murzyn przyszedł ponoć do sklepu odzieżowego i oznajmił "Chciałem sukienkę, ale nie całą, tylko pół, i nie górę, tylko dół!"
    • kusama Re: Język polski i cudzoziemcy 11.08.12, 00:38
      Wiele lat temu w opolskim hotelu "Toropol" zakwaterowała się grupa studentów - jakaś międzynarodowa grupa. Jeden z czarnoskórych chłopaków kręcących się przy recepcji miał chyba ADHD, kręcił sie, zaglądał w kąty, przechylał się przez blat i zaglądał recepcjonistce niemal pod biurko. W którymś momencie ona nieco zirytowana zapytała "Czego Pan szuka, guza?" On zamarł na chwilę w bezruchu a potem z rozbrajającym uśmiechem oświadczył; " A ja wiem cio to GUZA"... i z zadowoleniem pokazał na guziki przy koszuli.
      pzdr
    • quba Re: Język polski i cudzoziemcy 13.08.12, 12:48
      Wprawdzie nie o mowie, ale też zabawne :

Nie tak jeszcze dawno na Akademii Medycznej było mnóstwo cudzoziemców.
      Dowiedzieli się studenci z Konga, że w Polsce obchodzi się Dzień Kobiet, i że paniom mężczyźni dają tego dnia kwiaty.
      Studenci się złożyli i kupili dla wszystkich pań, z którymi mieli do czynienia - małe, ok.30 cm średnicy wianuszki nagrobne!
      • Gość: wertep Re: Język polski i cudzoziemcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.12, 13:45
        Słyszałem podobną opowieść: wdzięczna grupa cudzoziemskich studentów, dziękując swojej pani od polskiego po zakończonym kursie językowym wręczyła jej gustowny bukiet z szarfą o treści "OSTATNIE POŻEGNANIE".
    • Gość: taki sobie Re: Język polski i cudzoziemcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.12, 17:00
      Pewien Francuz podsumował moje wywody:

"To jest głupość."
      • Gość: EDEK Re: Język polski i cudzoziemcy IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 14.08.12, 18:30
        moi francuscy siostrzency ,jest ojcostwo , wujostwo i,,,,,dziadostwo
    • mikasiawkd Re: Język polski i cudzoziemcy 16.08.12, 21:11
      mój kolega po ciężkim dniu powiedział kiedyś: ale jestem dzisiaj...no....jak to się mówi...zmęczennik :)
      • Gość: Archie Re: Język polski i cudzoziemcy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.03.14, 11:17
        Wiele takich "kwiatków" można znaleźć, mój kumpel z Meksyku mówi "zmywozlewak" :D Znalazłem ostatnio ciekawy artykuł o tym co obcokrajowcom sprawia najwiecej trudnosci, warto sobie spojrzec i przeczytac :)
        • kordula22 Re: Język polski i cudzoziemcy 31.03.14, 11:49
          Mnie w Angli, w polskiej rodzinie z pokoleniem urodzonym tamze, ubawilo stwierdzenie mlodej iz specjalnie dla mnie mama zrobila zupe ku...ka (chodzilo oczwiscie o rosol z kury)

A moj zabojad w czasach gdy wierzyl, ze mowi po polsku po zakupach w budce powiedzial " przepraszam" zamiast "dziekuje". Na to kobieta obok spytala sprzedawczynie czy ten pan to idiota.
          "nie to obcokrajowiec" padlo. Potem zasmiewalismy sie razem gdyz ojciec mojego zabojada pocieszal go " ze latwo nauczy sie j. polskiego, bo w koncu w Pl. kazdy idiota mowi tym jezykiem"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka