qq33 22.02.05, 19:28 Kiedyś Jacek Kleif w Salonie Niezależnych tworzył takie rymy. Na przykład: Węgier nie ma cegieł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qq33 Re: Rymy żółte 22.02.05, 21:02 Nie to jest taki rym co idzie zwyczajnie i na końcu się omsknie. Chodźcie tu koledzy podrzucę was ale czy kolego nie puścisz nas nie puszczę przecież pilnuję czy celnie pdacie mi na ręce To też JK Odpowiedz Link Zgłoś
qq33 Re: Rymy żółte 22.02.05, 21:12 jeszcze jeden kwiatek też JK młodzież czyta oraz pragnie zgłębibić to co leży nadnie przemian i zmian to co to jest płodozmian Odpowiedz Link Zgłoś
spea Re: Rymy żółte 22.02.05, 21:42 Słyszałam o rymie białym, choć z zapomnieniem niemałym lecz rym żółty powiem szczerze jakoś mnie nie bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
pan-cerfaust Rymy lekko żółte 22.02.05, 21:50 Trzeba z żywymi - naprzód liść Po życie sięgać głową A no nie (w uwiędłych laurów iść) Z uporem: stroć nową. Odpowiedz Link Zgłoś
qq33 Re: Rymy lekko żółte 23.02.05, 07:50 Czasem jest sens a rymu brak a czasem na odwrót Odpowiedz Link Zgłoś
kingakunowska Re: Rymy żółte 23.02.05, 10:09 A to nie to samo, co podrzucone tu kiedys przeze mnie asonanse? Odpowiedz Link Zgłoś
kingakunowska Re: Rymy żółte 23.02.05, 11:56 A, kiedyś były. Np. jeden jest Gombrowiczem, a drugi się z nikim nie liczy. albo jeden jest Kurtem Cobainem, a drugi sprzedaje czereśnie było juz, ale to podobne, takie rymy Odpowiedz Link Zgłoś
qq33 Re: Rymy żółte 23.02.05, 12:22 Jasna sprawa wszystkie dzieci dużo wiedzieć chcą o świecie Odpowiedz Link Zgłoś
qq33 Re: rym 23.02.05, 15:26 Był sobie dziad co pił cały czas To ma taką jakąś melodię a rym jakby z lekka zexowaty Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lookdawn Re: rym 23.02.05, 17:24 bo mi chodzilo o to ze spodziewasz sie rymu a tam nie ma tak zrozumialem były sobie głośniki, które nie puszczały... popu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: rym żółty 23.02.05, 17:26 chińczyk żółty jest i japończyk też a kaczeńce takie żółte jak słońce dobrze,teqila? Odpowiedz Link Zgłoś
qq33 Re: rym żółty 23.02.05, 18:06 Jak wyjąć ziemniaki z worka bardzo dobrze wie Mariola Odpowiedz Link Zgłoś
pan-cerfaust Re: rym żółty 23.02.05, 19:59 Głębszy sens worka tutaj rozpoznaję. Zapewne napisane po kilku głębszych. Odpowiedz Link Zgłoś
qq33 Re: rym żółty 23.02.05, 20:03 Kali nie być autorytet w sprawach rymów żółtych, Kali chcieć przypomnieć Całokształtowi twórczość Salonu Odpowiedz Link Zgłoś
spea Re: rym żółty 25.02.05, 20:03 Trudno z żywymi naprzód iść, gdyż nie ma ich wielu w koło. W ileż to istnień wcieliłeś się dziś, by było Wam znów wesoło? Nie omsknęło sie, raz jest sens, a raz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kingakunowska Re: rym żółty 25.02.05, 20:09 a moze byc cos takiego poszlabym do Grzeska ale nie mam swetra albo siedzi ktos na cmentarzu i tam sobie marzy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
pan-cerfaust Re: rym żółty 25.02.05, 20:43 To mi przypomina trochę ludową przyśpiewkę: "Oj, dana, dana Poszłabym do Grześka Oj, dana, dana ale nie mam... I tutaj pojawia się problem. Sweter to słowo obco brzmiące. A społeczności zamknięte, [jakimi niewątpliwie są kultury ludowe] niezbyt chętnie otwierają się na wszelkie odmienności. Może lepiej byłoby wstawić tutaj jakieś bardziej swojsko zalatujące słowo, na przykład: macierzanki. Zdaje mi się, że tak będzie lepiej: Poszłabymż na Grzecha alemć nie mam macierzanki Odpowiedz Link Zgłoś
kingakunowska Re: rym żółty 25.02.05, 21:45 a jeszcze lepiej poszlabym ja do Grzecha ale nie mam zakieta :-P Odpowiedz Link Zgłoś
pan-cerfaust Re: rym żółty 25.02.05, 21:57 Tak, tak jest lepiej, ale to już nie jest chyba rym żółty. Jednak nie jestem specjalistą od rymów. Może: Grzchu jesteż ześ tam Któren! - Którnia! Ale nie mam żakieta. ???????? Odpowiedz Link Zgłoś
qq33 Re: rym żółty 26.02.05, 11:42 Dla mnie zdecydowanie bardziej żółty , a może znecydowanie żółty, jest utwór kingikunowskiej, przed którą w tym miejscu kłaniam ukłony Odpowiedz Link Zgłoś
pan-cerfaust Re: rym żółty 26.02.05, 12:35 rymy o innych kolorach: czy są takie? warto byłoby je poznać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Rymy żółte IP: *.chello.pl 25.02.05, 22:35 Hej! Jasne! Rym żółty to taki, co to już już ma się udać i w ostatniej chwili coś nie wychodzi... czasami chodziło o smieszny efekt czysto dźwiękowy, czasami wkradał sie też zabawny podtekst najlepiej to chyba widać w tej piosence, która qq33 cytuje: "Cała młodzież"(sł.Jacek Kleyff) cytacik: ...jasna sprawa, wszystkie dzieci dużo wiedzieć chcą o świecie dziecku twemu - trudna rada winneś wpoić co to bieda ucisk i zło co by tego nie robiło czy pogoda, czy słoneczko dzieci w tańcu sie zakręcą wychowawca z dużym kijem nigdy dzieka nie uderzy jak wyjąć ziemniaki z worka bardzo dobrze wie Mariola co się robi na biwaku wytłumaczy wszystkim Stasiu itp. Fakt, że jeśli ktoś tego nie słyszał w wykonaniu Kleyfika, to może nie do końca łapać.... on to fenomenalnie interpretował:) pozdrawiam zuza Odpowiedz Link Zgłoś