Gość: melisa IP: *.aster.pl 08.07.05, 23:32 Gra w piki daje wyniki Maleńkie karo karmiła mi żona W Pińczowie dnieje Nie kładż kiera obok kara bo się karta rozpi..la Figur na figur jak mawiał święty Igór Trzecia ręka bije choć stęka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wiosnaidzie Re: Powiedzonka brydżowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 00:22 haha, fajowy watek, od malej, czyli od okolo 20 lat przygladam sie mojej mamie jak ze swoimi stuknietymi znajomymi (kto by pomyslal ze na codzien to szanowani obywatele:) co jakis czas gra w brydza. sama nie gram, ale troche sie orientuje i nie raz dlugo nie moglam sie pozbierac sluchajac ich. te ktore mi zapadlu w pamiec: trzymaj karty przy orderach:) sup (tak nazwali kontre od rekontry:) bję (zamiast biję, to ciotka baska, jest najlepsza:) inne mi powypadaly, ale sie dopytam i napisze. a najlepiej jest jak sie zaczynaja stare ciotki wyzywac od ropuch, lampucer i karakanów:) posikac sie mozna!! Odpowiedz Link Zgłoś
googoo3 Re: Powiedzonka brydżowe 09.07.05, 00:40 pierwsza zasada zerknij w karty sąsiada Odpowiedz Link Zgłoś
novaque Re: Powiedzonka brydżowe 14.07.05, 14:51 my na kontre od rekontry mowimy "wasy Pilsudskiego" Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Powiedzonka brydżowe 17.07.05, 22:22 > sup (tak nazwali kontre od rekontry:) a dalsze stopnie "kontr od rekontry" to były: "wąsy Piłsudskiego" i "jaja Mickiewicza" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eec Re: Powiedzonka brydżowe IP: *.lublin.mm.pl 10.07.05, 18:38 Kto gra w karo, przegra zaro Uczyła matula nie wychodź spod króla Trzecia ręka bije i płacze Kto wistuje? - Pytek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eec Re: Powiedzonka brydżowe IP: *.lublin.mm.pl 10.07.05, 18:42 aaa, no i: karty przy piersi jak niemowlę i obrona Częstochowy - gra z rekontrą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pg Re: Powiedzonka brydżowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.05, 10:48 trefelki kolorek niewielki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Powiedzonka brydżowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 12:09 Przepraszam, grałam jak noga ! Ja Panią cenię WYŻEJ ! Odpowiedz Link Zgłoś
paul_78 Re: Powiedzonka brydżowe 12.07.05, 12:18 cztery piki skurczybyki as bierze raz zamknij kibicu paszczę, bo ci do niej naszczę (ze Szwejka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Powiedzonka brydżowe IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 13.07.05, 13:59 Mówiła matula, nie wychodź spod króla. Po trzecim pasie, nie odzywaj się k.utasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Powiedzonka brydżowe 13.07.05, 15:12 Nie graj w karo ofiaro! Trefelki kolorek niewielki. Gra w piki daje wyniki i nie moge sobie przypomniec co bylo na temat kierow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Powiedzonka brydżowe IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 14.07.05, 11:10 > i nie moge sobie przypomniec co bylo na temat kierow. Kto gra w kiera, ten szuka frajera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glista_ludzka Re: Powiedzonka brydżowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 15:49 Moi rodzice przed laty na działce rozgrywali partie brydża z sąsiadami... i jak któremuś się nagle zachciało do sławojki, to mówił: "Idę sprawdzić, czy rowery jeszcze stoją!" Odpowiedz Link Zgłoś
eptaszek Re: Powiedzonka brydżowe 14.07.05, 10:59 impas dusi grę - powiedzenie mojego wujka, przechodzić nogami na stolik, wistowanie "spod dużego palca" - to mój tato Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Powiedzonka brydżowe 14.07.05, 15:09 Polecam "Kartki z kalendarza" Makuszyńskiego, są tam trzy przezabawne felietony: jeden o odzywkach brydżowych, drugi o graczach, a trzeci o kibicach. Tekstów mnóstwo, pamiętam (i używam): Pidwaki (zamiast dwa piki) Karro raucht Zigarro Trefelki kolorek niewielki Reszta kart o sosnę Panie, jak pan grasz? Żeby tak w piersiach panu grało! Odpowiedz Link Zgłoś
ryjek1975 Re: Powiedzonka brydżowe 14.07.05, 15:18 Hrabia chodził bez butów bo nie obciągał atutów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Powiedzonka brydżowe IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 14.07.05, 17:02 Nie wychodź, bawole, w to, czego nie ma na stole. Odpowiedz Link Zgłoś
marmullo Re: Powiedzonka brydżowe 14.07.05, 23:33 Zagrywka ułańska-co nasze i w krzaki Karta lubi dym-o palaczach przy stole Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Powiedzonka brydżowe 16.07.05, 18:52 karta nie świnia-po północy się odwróci BTW-pomóżcie rozwiązać odwieczny dylemat, jak impasować damę? blondynke pod siebie, brunetkę od siebie? czy może odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Powiedzonka brydżowe 16.07.05, 20:29 "Jeżeli możesz bezpiecznie położyć grę bez jednej - zrób to natychmiast!" Święta zasada... Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Powiedzonka brydżowe 16.07.05, 20:38 i nie szukaj nadróbek jak wylicytowanego rozgrywasz szlema... Odpowiedz Link Zgłoś
marmullo Re: Powiedzonka brydżowe 17.07.05, 12:19 Kiedy as atutowy nie wziął lewej?Kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Powiedzonka brydżowe 17.07.05, 13:45 Qrcze, przepisy brydża sportowego się kłaniają :-( fałszywy renons? Odpowiedz Link Zgłoś
kklp re 17.07.05, 21:42 - dobry kolor trzy razy obraca - karta lubi dym - plaża w kartach - rżnij walenty - as bierze raz Odpowiedz Link Zgłoś
kklp Re: Powiedzonka brydżowe 17.07.05, 21:51 jeszcze jedno fajne - druga ręka jest do podcierania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Powiedzonka brydżowe IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.07.05, 14:38 Powiedzonka moich rodziców: Ze stolika gra pomyka Kto gra w Karo, przegra, zaro (śląsk) Kto gra w piki, ma wyniki więcej nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
marmullo Re: Powiedzonka brydżowe 02.08.05, 14:10 Kiedy as atutowy nie wziął lewej?Kto wie? 10.09.1943 r.,w Baden-Baden,na dorocznym turnieju oficerow Wehrmahtu,aliancka bomba,pie.....eła w stolik. Odpowiedz Link Zgłoś