Gość: Smiech to zdrowie Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.radom.dialup.inetia.pl 13.01.03, 21:21 Ostatnio przegladajac dynstie egipskie natrafilam na imiona: Chujoker oraz Chuy. A znam blizniakow, ktorzy maja na imie: Alan (w zamierzeniach rodzicow ma zostac pilkarzem) oraz Oskar (tez aktorem). A co do Pippy - to imie wystepuje w ksiazce "Zywoty kurtyzan". Wg mnie dziwne imie to Fabian mnie sie z pawianem kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrzenio Re: Dziwologawate IMIONA 13.01.03, 23:40 W jednej z instytucji w Katowicach pracują Panie: Aurelia Tyrtania i Edeltrauda Tara. Brzmi jak łacińskie nazwy egzotycznych roślin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jula Re: Dziwologawate IMIONA IP: proxy / *.vf.shawcable.net 14.01.03, 03:25 Pamietajmy tez o imieniu Tradycja :) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.u.mcnet.pl 24.09.03, 12:03 Już któryś raz ktoś się czepia Aurelii. To imię mojej matki - jej bracia - moi wujowie -Albin i Antoni (Tosiek). A ostatnio w programie "rosyjska ruletka" występowała dziewczyna o imionach Borzysława Berenika Odpowiedz Link Zgłoś
annika_vik Re: Dziwologawate IMIONA 14.01.03, 15:24 mam fantastyczną znajomą rodzinę o fantastycznych imionach, których okropnie zazdroszczę: Jowanka, Annika, Tamara, Dolores (zwana Lalką) aaaa! szczególnie to pierwsze jest świetne! Norweskie imiona zawsze wprawiały mnie w zdumienie: Solveig (imię żeńskie) wymawia się tak, że brzmi jak "słoneczna droga" Steinar (imię męskie) znaczy "kamienie" lub "skały" Ola jest imieniem męskim i wymawia się, żeby było ciekawiej jak polskie "Ula" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ew Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.03, 16:18 Acha! Kolezanka rodzi w listopadzie, dziewczynke chce nazwac Nawojka. lacznie bedzie wiec: Nawojka Bala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.gliwice.pik-net.pl 05.02.03, 08:18 A moja mama wymyśliła, że da mi na imię JUDYTA. Ale jak tatko poszedł do USC to zapomniał jak to miało być i dzięki temu jestem Katarzyna. Znam Bernadettę Zdun, Elwirę Kolanko, Apolonię Mięte! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukrecya Re: Dziwologawate IMIONA IP: 213.17.246.* 09.02.03, 23:38 Syn znajomych ma na imię Ariel. Czasem zastanawiamy się czy córce będzie Lanza czy Pollena? Koleżanka ze studiów wyszła za obcokrajowca, urodziła im się córka, której dali na imię Mona. Mówią do niej Monka (a mnie się to z mąką kojarzy). Znam też dziewczynkę Mercedes Stopę oraz chłopca Joela Lewandowicza (chłopiec każe do siebie mówić Dżoel, a rodzice tytułują go Joel). To jeszcze nic. W szpitalu gdy rodziłam moją córkę spotkałam kobietę, która miała zamiar dać swemu nowonarodzonemu dziecku na imię Dżastin, (ewentualnie Dżesika). Spytałam ją jak się pisze te imiona. Odpowiedziała mi, że nie wie, ale pewnie w USC będa wiedzieli... *** Nazwiska trochę przeinaczyłam, ale brzmią w sumie podobnie do tych, które podałam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qbaz Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.03.03, 15:33 Melon Grzegorz Walczak. Ten Pan o owocnym pierwszym imieniu pracuje w jednej z warszawskich firm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cailin Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.lemur.dialup.pol.co.uk 20.03.03, 21:34 Gość portalu: lukrecya napisał(a): > Syn znajomych ma na imię Ariel. Czasem zastanawiamy się czy córce będzie Lanza > czy Pollena? A o Shakespearze to kolezanka slyszala?? Ja dodam Artemide Laurke... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Folkatka Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.03, 21:40 Ale i tak dla mnie nie do pobicia jest LINDA EVANGELISTA... Odpowiedz Link Zgłoś
beannshie Re: Dziwologawate IMIONA 15.03.03, 22:48 ja slyszalam - - Olimpia Pompa - Gerard Szpilka - imie - Prakseda [nie wiem, co w nim smiesznego, ale mnie smieszy;]] Odpowiedz Link Zgłoś
martuha Re: Dziwologawate IMIONA 20.03.03, 12:37 kiedys poznalam Fina o imieniu Tapani. troche proazajace jak dla mnie, ale o maly wlos sie nie rozesmialam mu w twarz jak sie dowiedzialam, ze zdrobnieniem tego imienia jest Tapsa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Story Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.04.03, 01:53 Maciej Bałabuch Zefiryn Tora Grzegorz Nieruchaj i córeczki znajomej - Fabia i Oktawia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Story Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.04.03, 01:55 Acha!!!1 I pani Zimna po mężu Kapusta więc Zimna - Kapusta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanako Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.hector.com.pl 17.04.03, 08:58 Obdarzeni dziwnym poczuciem humoru rodzice mojej koleżanki dali jej zwykłe imię do zwykłago nazwiska i wyszła Lilia Biała. Japońskie imiona już tu były, ale mnie kiedyś rozbawił pan Kumakura. Polskie imiona w Japonii też nie są bezpieczne. Basia to odgłos chlapania, Gosia - pomyłka w druku, Kasia - ciężarówka, a Tadeusz doprowadził znajomych do łez bo im się kojarzył z brudną krową. Odpowiedz Link Zgłoś
segel Re: Dziwologawate IMIONA 30.04.03, 12:17 Gość portalu: hanako napisał(a): > Obdarzeni dziwnym poczuciem humoru rodzice mojej koleżanki dali jej zwykłe imię > > do zwykłago nazwiska i wyszła Lilia Biała. > Japońskie imiona już tu były, ale mnie kiedyś rozbawił pan Kumakura. > Polskie imiona w Japonii też nie są bezpieczne. Basia to odgłos chlapania, > Gosia - pomyłka w druku, Kasia - ciężarówka, a Tadeusz doprowadził znajomych do > > łez bo im się kojarzył z brudną krową. W Turcji niezbyt dobrze przedstawiać się jako Jarek, bo w ich języku "jarak" jest odpowiednikiem naszego h**a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hella Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.chello.pl 17.04.03, 08:59 Moj maz na drugie ma Selim, a jego brat Bochun Odpowiedz Link Zgłoś
ksia78 Re: Dziwologawate IMIONA 17.04.03, 09:46 Do przedszkola chodzilam z Eufrozyna. Skonczyla 18 lat i zmienila sobie na Kinga :))). A we Francji opiekowalam sie dziewczynka o imieniu Sixtine, bo byla szosta wnuczka z kolei. I jeszcze sie dziwili, ze w POlsce nie ma takiego zwyczaju... pozdrawiam ksia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub K. Re: Dziwologawate IMIONA IP: 213.25.129.* 19.04.03, 03:19 W moim liceum był Mieszko, a jego bracia to Gniewko i Przemko. Żartowaliśmy z nich czasem, że pewnie dziadek się nazywał Piast, a babcia Rzepicha :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Dziwologawate IMIONA IP: 81.210.25.* 20.04.03, 00:22 Spotykałam kiedyś często na spacerze panią, która miała synka Cypriana...Gdy odbiegł za daleko, wołała za nim: " Cypciu, wracaj!" . Kiedyś też zastanawiałam się , jak można zdrobnić imię Bonawentura? Chyba Boniek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub K. Re: Dziwologawate IMIONA IP: 213.25.129.* 21.04.03, 17:43 Gość portalu: Teresa napisał(a): Kiedyś też zastanawiałam > > się , jak można zdrobnić imię Bonawentura? Chyba Boniek? Ze mną w firmie pracuje Bonifacy i właśnie mówią na niego Boniek (ale tylko za jego plecami, do niego wszyscy się zwracają "panie Bonifacy", bo to człowiek starszy i bardzo zasadniczy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OOlka Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 25.04.03, 15:27 A ja znam kogoś kto się nazywa Emerycjanna Dymanus. Też ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
segel Re: Dziwologawate IMIONA 30.04.03, 12:03 Znałam kilka osób o dziwnych imionach: Wenancjusz Mruszczyk Zefiryn Dróżdż Teściowa mojego szwagra ma na imię Adamina Słyszałam też o dziewczynie o imieniu Agrafiena. Jak do niej mówić zdrobniale - Agrafka?? Kuzynka pracowała z Sulpicjuszem - ten sam problem - Suluś? Picuś? Zawsze mi sie wydawało, że trzeba bardzo swojego dziecka nie lubić , żeby go obdarować dziwolągowatym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Dziwolągowate IMIONA IP: 80.51.247.* 29.09.03, 01:46 Agrafiena to pewnie imię rosyjskie, występuje w którejś powieści Dostojewskiego (nie czytałem, tylko spotkałem w krzyżówce - było tam też podane b. sympatyczne zdrobnienie tegoż imienia: GRUSZEŃKA - kojarzy mi się z gruszkami :)) jak ktoś chce bardziej po polsku to oczywiście może być Agrafka :)) Adamina - spotkałem 1 przypadek: Adamina Salska (działaczka PPR w Piotrkowie Tryb. tuż po II wojnie światowej) W latach 50/60-tych w Jaworzynie Śląskiej (k. Świdnicy) mieszkała facetka, która miała 5 dzieci każde z innym chłopem. Nazwiska: Mrówka, Borówka, Babula i Lament. W Piotrkowie Tryb. funkcjonariusz UB nazywał się Pryka (zmienił nazwisko, już nie żyje). W tym roku liceum ukończyły dwie przyjaciółki, przesympatyczne dziewczyny o nazwiskach: Kula i Makówka. Pasują te nazwiska do siebie jak ulał :)) Ariel wydaje się obciachowe przez ten proszek do prania, ale to starożytne imię hebrajskie. Tak samo Miriam to hebrajska (czyli oryginalna) forma imienia Maria. Zenon Przesmycki wziął sobie taki pseudonim i w jego przypadku odmienia się po męsku, ale to chyba przypadek szczególny :)) Jestem zwolennikiem różnorodności imion, za dużo dzisiaj pospolitości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.acn.waw.pl 02.05.03, 23:25 dziecko znajomej nazywa się Emanuel Anulak - dobrze brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
canseco Re: Dziwologawate IMIONA 11.05.03, 23:14 Jak byłem w Norwegii to syn naszego gospodarza miał na imie (tak jak w wymowie - bo nie znam pisowni) Odlew (moze bardziej przez "f" na końcu) a córka (tez w wymowie) Synowa... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magi Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.router.media-com.com.pl 14.05.03, 10:48 Najśmieszniej brzmią te wydumane imiona w zestawieniu z nazwiskami; ja chodziłam do szkoły z Loretą Zając, a moje dziecko ma w przedszkolu koleżankę , która nazywa sią Tracy Kostyra. Nasza mówi na nią Crazy , bo zdaje się, że źle zrozumiała. Znam też chłopczyka o imieniu Ninomysław, wszyscy mówią do niego Nino. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieska Re: Dziwologawate IMIONA IP: 212.244.54.* 14.05.03, 16:52 moze nie uwierzycie, ale pracuje ze mna kobieta o imieniu uwaga uwaga PINDA - real, biedna jest :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.05.03, 20:15 dawno temu mój ojciec pracował z człowiekiem do którego mówił zdrobniale Spirek, gdy spytałam się jak on się właściwie nazywa dowiedziałam się, że Spirydion Strupiszewski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edziak Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.05.03, 10:21 Mamy nowego studenta w szkole i ma na nazwisko Bulbul, trudno mi jest sie powstrzymac od smiechu jak to wiedze na liscie. Odpowiedz Link Zgłoś
wierzba_b Re: Dziwologawate IMIONA 20.05.03, 10:37 Z firmą mojej mamy współpracuje pan Tarcyzjusz Michalski. Z kolei mój przyjaciel, tłumaczem będący, trafił kiedyś w jakichś dokumentach na nazwisko Bibianna Ciąpała. A gdzieś na Sląsku jest kościół pod wezwaniem św. Felicyty i Perpetui. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja?? Re: Dziwologawate IMIONA IP: 212.69.73.* 23.05.03, 16:48 Sylweriusz Królak - wiceminister sprawiedliwości Auksencjusz.... nazwiska nie wymienię bo porządny facet W Rosji jest piękne imię żeńskie NINEL (wspak - Lenin) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edziak z gazety IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.06.03, 10:38 Przeczytalam sobie w gazecie Hallo ze Jenifier Lopez zwolnila swojego rzecznika prasowego, moze ktos jej przetlumaczyl jego nazwisko ktore brzmi - Nierob no i jak z takim nazwiskiem mozna dlugo utrzymac sie na posadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada Re: z gazety IP: proxydian:* / 10.166.79.* 11.06.03, 13:57 Mnie rozsmiesza nadal uslyszane gdzies nazwisko: John Wkrokufeler :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
salo Re: Dziwologawate IMIONA 11.06.03, 14:05 Katarzyna Wielga Marek Starybrat :) Odpowiedz Link Zgłoś
frunze Re: Dziwologawate IMIONA 12.06.03, 12:10 Znam rodzeństwo Karin i Ines, teraz ich matka powiła syna...nazwała go Brian. A pracuję z Ziną. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FUJA Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.03, 12:19 Dolores Kłopocka, Oskar Magoska i hicior-Denis Grzyb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.zicom.pl 12.06.03, 20:44 Moja Babcia znała człowieka, który się nazywał Narcyz Piec. Też fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
beannshie Re: Dziwologawate IMIONA 12.06.03, 21:42 ostatnio przed bierzmowaniem zastanawialam sie nad imieniem dla siebie... przegladam zywoty swietych i znalazlam takie imie jak OPPORTA. usmialam sie, bo skojarzylo mi sie z 'opurta'. chcialam sobie je dac ale w koncu zrezygnowalam [na rzecz 'joanny';)]. i jeszcze jedno smieszne - ale podoba mi sie - Bibianna. a kumpel daje sobie na trzecie 'sw. IDZI - patron kulawych';) Odpowiedz Link Zgłoś
gacus2 Re: Dziwologawate IMIONA 13.06.03, 22:34 MAm kolege Hiszpana ktory wybiera sie do Polski: ma na imie Alfons tzn Alfonso, ale i tak pewnei bedzie smiech..jakos trzeba bedzie zdrobnic:-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilnus Re: Dziwologawate IMIONA IP: WAWPRX* / *.nestle.pl 23.09.03, 15:20 To nieładnie naśmiewać się z imion lub nazwisk w związku z czym przesyłam dowcip zasłuszany od mojego Ziemlaka z Wilna. Dwóch facetów łowi ryby nad rzeką. Pierwszy co chwilę wyciąga rybę a drugiemu nic nie bierze. Drugi pyta pierwszego:Na co ty łowisz ? Na to Pierwszy: Nie wiesz? Na tabletki na trypra. Drugi: Co a tabletki na trypra?! A gdie takie tabletki można kupić? Pierwszy: A w każdej aptece. Po kilku tugodniach Drugi wybiera sie na ryby wchodzi najpierw do apteki i mówi: Proszę Pani poproszę dwa opakowania tabletek na trypra ! Na to aptekarka z troską w głosie: A co ? Złapał Pan coś ? Na to Drugi: Jeszcze nie ale mam miejsce gdzie na pewno coś złapię! Pozdrawiam Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarina Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.03, 16:29 Byłam kiedyś na Sylwestra w bardzo, bardzo bogatym domu. Powiedzialabym, ze wrecz w palacu. Rodzice gospodarza wyjezdzali wlasnie na impreze z dwiema malymi okutanymi w futra z norek istotkami. Odzywa sie pani domu: - to jest Mercedes. Mercedes urodzila sie w Londynie. A to jest Ferrari. Ferrari urodzila sie w Nowym Jorku. Mercedes to podobno hiszpanskie imie zenskie, ale Ferrari... Ferrari mial na imie Enzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAM Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 23.09.03, 19:03 MNIE OSOBIŚCIE NAJBARDZIEJ ŚMIESZY TAKIE ZESTAWIENIE IMIENIA I NAZWISKA ---BIBIANNA BĄDZIUL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.acn.waw.pl 24.09.03, 15:18 Na studiach na U.W. dobrych pare lat temu WF-u uczyla mnie pani KIRA HAKUBA Odpowiedz Link Zgłoś
ak.ro Re: Dziwologawate IMIONA 24.09.03, 16:42 mojej znajomej znajomi stworzyli postać zwaną Eulalia Siekiera, a niedaleko mnie mieszkali bracia Gwidon i Longin Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Dziwologawate IMIONA 27.09.03, 01:20 A ja mam znajomą Gunnel. To szwedzkie z kolei imię. Na studiach przyjaźniłem się z Wiktorem Jesusem, nazwisko Martins. To Portugalczyk. Tam, mówił mi, jest bardzo dużo Jezusów, że to b. popularne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Dziwologawate IMIONA 27.09.03, 01:22 Nie wiem też, czy wszyscy wiedzą, że Mercedes to imię żeńskie rodem z Hiszpanii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobrota Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.proxy.aol.com 27.09.03, 14:52 Nascie lat temu bylam w sanatorium, mialam tam przyjaciolke Ginete Pofelska, potem zakochalam sie w chlopcu imieniem Mscislaw , pochodzil on z miejscowosci Miastko.Sama dalam corce na imie Noemi, prorokowano mi ze dziecko bedzie mialo klopoty z tym imieniem ale tak sie w zyciu ulozylo ze mieszkam w londynie i Noemi chodzi do szkoly gdzie jej imie jest bardzo popularne. Moi znajomi nazwali corke Linda, inni Kesja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kachna Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.kalisz.mm.pl 28.09.03, 00:29 U mojego meza w pracy jest Kalikst Pekacz. Kiedys na liscie plac widnialo Kalikst Peczak-i zostal biedny chlopak Peczakiem. Nikt nie mowi mu po imieniu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi hi Re: Dziwologawate IMIONA IP: *.acn.pl 29.09.03, 16:12 To co prawda psie imie,a le tez smieszne w kontekscie - znajomi mają spanielkę o wdziecznym imieniu Puta (formalnie Liliputa, bo kiedyś byla malutka i nie wiadomo było co to za rasa i jak duże to urośnie, ale mówi sie na nią Puta) i pojechali z nią do Włoch, włoskiego oczywiście nie znając. I tylko się dziwili, czemu ludzie na nich tak dziwnie patrza, kiedy wołaja na cały głos swojego pieska... ;) Odpowiedz Link Zgłoś