Dodaj do ulubionych

Co młodzi ludziw widza w hiphopie??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 15:27
ja nie wiem co takiego wspaniałego jest w tej muzyce.Ani to melodyjne ani
ładne.Tańczyc przytym też się nie da.Słowa głupie.Napiszcie co takiego jest w
tej muzyce co sprawia ze ma tyle fanów?
Obserwuj wątek
    • magdaksp Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 20.05.06, 15:34
      skoro uwazasz ze slowa sa glupie to nie mamy oczym rozmawiac
      • Gość: Ździchu Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.chello.pl 22.05.06, 16:25
        hip hop, to kupa małoletnich przegrańców po zawodówce, która raczy przyszłych
        przegrańców swoimi "mądrościami życiowymi". hip hop propaguje przemoc,
        nicnierobienie, narkotyki i nacjonalizm.
        • Gość: d_webb Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.broker.com.pl 22.05.06, 16:51
          ja również nie przepadam za hip hopem ale jest paru twórców i grup dla których
          mam szacunek ( między innymi cut chemist, dj shadow, jurrasic 5)

wszystkim, którzy nienawidzą hip hopu proponuję przesłuchać "endtroducing" albo
          "in fluxians" dj shadow'a, tzw hip hop instrumentalny z elementami jazzu

to właśnie te płyty sprawiły, że przestałem postrzegać ten gatunek muzyki jako
          badziewie:P
          • Gość: :O) d_webb... IP: 170.65.192.* 23.05.06, 11:07
            Trudno mowic o gustach, ale cut chemist, dj shadow, jurrasic 5 to jest
            czlowieku kaszanka na maksa. Nie wiem jak mozesz stawiac to wyzej niz np
            MethodMan, Ol' Dirty albo nawet komercyjny Snoop...
            W Polsce nigdy nie bylo dobrego hip-hop (poza paroma numerami Kaliber44), cala
            ta scena brzmi totalnie wiesniacko: ta ta ta ta... ta ta ta ta... monotonny,
            wiesniacki glos niczym z remizy strazackiej i te ciagle, nieudolne proby
            nasladowania sceny amerykanskiej w teledyskach... zwyczajna zenada.
            W kwestie tekstow i tzw 'przekazu' wogole sie tutaj nie chce zaglebiac...
            Malolat moze umoralniac tylko malolata. Jestem zwyczjanie na to za stary,
            zreszta teksty mnie nigdy nie krecily, w zadnym wydaniu. Zaden artysta nie byl,
            jest i nei bedzie moim autorytetem w kwestii swoiatopogladu. Z szerszego,
            abstarkcyjnego punktu widzenia, spiewanie o niczym zawsze lepiej komponuje sie
            z muazyka. Przyjnamniej nie robi z niej posmiewiska.
            Wiem, wiem... Dylan, Cohen i inni. Ok, zgadam sie - dobre teksty... ale mnei to
            nie bierze.
            I teraz konkludujac. Dlaczego uwazam ze np MethodMan to dobry gosc w gatunku
            hiphop, mimo ze wlasnei stwierdzilem ze teksty to bzdura? Otoz dobrzy rapperzy
            to prawie jazzmani, nadaja hiphopowi ciekawa motoryke i rytm. Tak kombinacja
            jest interesujaca i sama linia rytmiczno/melodyczna jest tutaj celem samym w
            sobie. Jezeli ktos tutaj wyjedzie z tekstem typu: bzdura - oni sa powazni w tym
            o czym spiewaja... hmmm powiem tylko oni to maja daleko gdzies.

Pozdrawiam wszystkich fanow Johna Coltrane.
            • Gość: cyberchmura Re: d_webb... IP: *.chello.pl 23.05.06, 13:33
              Nie ma co porównywać cut chemista i dj shadowa z method man'em i ol' dirty, bo
              tamci dwaj to dj i producenci a metho i ol' to mc;s,wiec nie pisz,że
              wieśniaki.Pierwsza płyta shadowa była za..jebista, a i cut chemist robi dobre
              beat boxy dla Jurrasiców,jezeli dla Ciebie totalnie zje..a płyta(zarówno the w
              jak i wu-tang forever są lepsze od power in numbers to nie mam pytań)ale
              przyznaje,że jedynka wu-tangu miazga.Co do ludzi którzy o hip-hopie maja takie
              pojęcie,że jest to mieszanka wulgaryzmów z prostą napierdzielaniem w stope co ma
              niby stanowić bit,no to cóz jak się słucha polskiego hh to można mieć takie
              wrażenie(niektóre polskie tzw. renomowane składy zapominaja nawet o dobrym
              bujającym basie),ale skoro nie sięgaja dalej i nie szperaja to ich problem.A co
              do hh zachodniego to na to aby wypisywać dobre produkcja chyba zbyt mało
              miejsca,zachodni kreatywni kolesie którzy robia hip maja przede wszystkim
              otawarte głowy, czy któraś polska łazja hip-hopowa wie wogóle kim byli lub są
              Donald Byrd, Horace Silver, Bud Powell, Wayne Shorter żeby tylko wymienić
              jazzmanów z których hh czerpia (vide madlib i shades of blue,czy Guru i
              jazzmataz) czy ktos wogóle pamieta takie Goerge'a Clintona, Curtisa Mayfield z
              które snoop na pierwszej płycie wkleja do kawałków na potęge,podejrzewam,że nie
              znaja bo zatrzymali się na WWO i innych polskich gównach.Co do tekstów
              to,rzeczywiście Tribe called quest, main source, jeru, The roots śpiewaja tylko
              o dupach furach i komórach.Oczywiscie,że są gangsterskie albo raczej pseudo
              gangsterskie bujaki typu 50 centów i cały ten shit wychodzący z aftermathu,ale
              to bardziej koncepcja marketingowa niz stan faktyczny.Na codzień jestem przede
              wszystkim fanem jazzu ale bardzo lubie hip-hop,problem w tym,że ludziom jakos
              ciężko uswiadomić,że hh to nie polski gówne pseudo-muzyczne.Pozdro dla
              wszystkich fanów czarnej muzy szeroko pojetej od be-bopu po nasa.
            • Gość: cyberchmura Re: d_webb... IP: *.chello.pl 23.05.06, 13:36
              Co do d_webba to musze sie z nim zgodzic,że dobry raper może nawet spiewać o
              pierdołach najważniejszy jest tak zwany flow nawet jak sie śpiewa o
              głupotach(poza tym nie zapominajmy,że hh to zabawa słowami również,chociażby
              das-efx)hh to przede wszystkim radosna muza i wesoły klimat taki jaki mozna
              zobaczyć w filmie beat-street i zabawach grand-master z adapterami czy starych
              produkcjach kool herca.Polskie łajzy oprócz tragicznych beatów maja jak to
              spiewa jedyny dobry polski mc "flow przypominający emerytów"
              • Gość: :O) cyberchmura IP: 170.65.192.* 23.05.06, 16:43
                cyberchmura - ciekawe spostrzezenia i widze ze sie zgadzamy. Twoj wywod jest
                jednak troche logicznie zagmatwany i nie wiem gdzie w zasadzie odnosiles sie do
                mnie a gdzie do dr_webb.... tak czy inaczej, masz racje - zeby robic dobry hip
                hop chyba muisz zasmakowac troche jazzu, tak jak zauwazyles polskie lajzy
                powielaja tylko to co slysza na okolo po takim kilkuletnim powielaniu kaszany
                przez kaszane wychiodzi z tego totalna KASZANA. Shortera nie slyszal pewno
                zaden z tych pseudorapperow nie wspomoinajac rodzimego Urbaniaka. Co do
                tekstow - tak jak wsponinalem - nie istersuja mnie tak dlugo jak zachowana jest
                poprawna motoryka i rytmika.
                Mowienie o hip-hop z perspektywy rodzimego rynku jest zwyczajnie smutnym
                nieporozumieniem. Moiwmy tutaj raczej o jakims wschodnio europejskim tworze,
                blednie nazywanym hip-hop.
                • Gość: cyberchmura Re: cyberchmura IP: *.chello.pl 23.05.06, 22:47
                  Sory za zagmatwanie ale de facto wychodzi na to,że chodzi nam o jedno.A wracjąc
                  do wątku polskich łajz,to nie oszukujmy sie jesteśmy w hh sto lat za
                  murzynami(dosłownie)pamiętam jak widziałem wywiad z molesta i ich jare,że graja
                  na żywca, co robiło the roots na "do you want more"prawie 10 lat wczesniej,kto
                  słuchał ten wie.Reasumując mając wybór wybieram zachód,bo dla mnie hh to przede
                  wszystkim dobra muza,jak ktos woli teksty(niezbyt lotne) o smutnych blokowiskach
                  na płaskich podkładach to prosze cie bardzo,tyle,ze nie utożsamiajmy tego z
                  hh.Pozdro
              • Gość: flou Re: d_webb... IP: *.system.szczecin.pl 24.05.06, 10:28
                fajny sposob gadania o bzdurach posiadl Slick Rick, mysle, ze Snoop z niego
                czerpie('The Art Of Storytelling' czy 'The Great Adventures Of Slick Rick). W
                ojczystym nie zauwazylem ciekawego storytellingu, moze ktos z Was?
                Pozdro
          • Gość: DreadSiostra :) Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 17:47
            ino dj shadow to nie hip-hop, a trip-hop
            czyli coś zupełnie zupełnie innego :)
        • Gość: Michu Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.06, 17:01
          Pierdzielisz - duzo ludzi, ktorzy pokonczyli studia sluchaja hip-hopu (a
          jeszcze wiecej tego rodzaju muzyki sluchaja aktualni studenci)
          • 0x0001 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 23.05.06, 11:45
            > jeszcze wiecej tego rodzaju muzyki sluchaja aktualni studenci)

to akurat żadna nobilitacja :). poza tym gust muzyczny nijak się często ma do wykształcenia czy poziomu inteligencji słuchacza. do tego w każdym gatunku muzycznym można trafić na wartościowe pozycje, więc tego typu generalizacja chyba nie ma sensu.
          • Gość: dziekan Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.kompania.net 25.05.06, 15:49
            Co to za argument? a mało to kretynów wśród tych, którzy pokończyli studia?.
            Wśród tych którzy studiują też ich nie brakuje.
        • Gość: Tersan Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: 194.164.141.* 22.05.06, 19:13
          Po pierwsze, nie uogolniaj hip hopu. Na hip hop skladaja sie 4 elementy takie
          jak: dj'ing, rap, graffiti i break dance. Wiec nie kazdy hip hopowiec musi byc
          raperem. I nie wmawiaj innym, ze "hip hop" to kupa maloletnich przegrancow po
          zawodowce. Posluchaj chociazby takich wykonawcow jak Omid, Cunninlynguists,
          Omhega badz kogos z rodzimej sceny jak Fisz, Lona, czy PFK, zmienisz zdanie.
          Dowiedz sie czym jest np. Zulu Nation, czym sie zajmuje, zastanow sie na
          poczatek o czym piszesz.
        • Gość: Tersan Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: 194.164.141.* 22.05.06, 19:13
          Po pierwsze, nie uogolniaj hip hopu. Na hip hop skladaja sie 4 elementy takie
          jak: dj'ing, rap, graffiti i break dance. Wiec nie kazdy hip hopowiec musi byc
          raperem. I nie wmawiaj innym, ze "hip hop" to kupa maloletnich przegrancow po
          zawodowce. Posluchaj chociazby takich wykonawcow jak Omid, Cunninlynguists,
          Omhega badz kogos z rodzimej sceny jak Fisz, Lona, czy PFK, zmienisz zdanie.
          Dowiedz sie czym jest np. Zulu Nation, czym sie zajmuje, zastanow sie na
          poczatek o czym piszesz.
        • Gość: 82 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: 24.72.149.* 24.05.06, 02:04
          BRAVO ale z nacjonalizmem to przesadziles
        • Gość: Ronald Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.crowley.pl 24.05.06, 09:07
          Żdzichu złamasie kutany, skoro rozumiesz tylko co dziesiąte słowo to nie
          wypowiadaj się na temat tej muzyki i przekazu - wiele osób jest wykształconych
          np. O.S.T.R. (chociaż pewnie nie wiesz nawet kto to taki): gość skończył szkołę
          muzyczną w klasie skrzypiec więc nie pieprz bez sensu!!!
      • Gość: Zawiedziona Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 21:04
        niemam pojęcia. jest głupi, i dlatego szukam jakiegos kumpla albo kumpele, która
        mnie pocieszyw trudnych chwilach. i to niema być znajomośc na seks albo coś w
        tym stylu. Nie, to mam być przyjaciel. Mój mail gosiage@onet.eu akurat mam doła.
        A mianowicie moja kumpelka ma jutro imieniny i zaprosiła wszystkie dziewczyny i
        prawdopodobnie bezemnie... ona mieszka w milanówku. Nawet zaprosiła najmniej
        lubianą dziewczyne w klasie. A mnie chyba mnie. Mam doła...;((
    • Gość: Ojciec Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 15:38
      No to wyjaśnijcie mi głebie tych piosenek mój syn wychowuje się w domu nie jest
      dzieckiem ulicy a śłucha i spiewa muzyke która jest manifestem
      ganksterów.Przecież to nie jego świat?Po co?
      • malina862 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 21.05.06, 00:16
        Nie wszystkie słowa tekstuw hip-hopowych są bezsensu.
        Zespoły takie jak Kaliber 44 czy już nieistiejący kanon polskiego hip-hopu
        PAKTOFONIKA -Czy to jest takie głupie? Można się pszy tym pobawić słowa
        niekiedy też daja do myślenia. Racja niekture teksty zeczywiście nie są za
        ambitne(Peij osobiście nie trawie)
        ale nie wszystkie.Denerwuje mnie tylko to że młodzi ludzie często zatracaja
        swuj styl i owczym pędem idą za modą.Każdy hiphopowiec jest taki sam(ten sam
        język ,wszyscy ten sam styl ubierania się)
        W większości są to zwykli pozeży!!!!!!
        Ja słucham prawdziwego hiohopu.nie nosze ani bluz z kapturem ani spodni z
        krokiem w kolanach.Nie utożsamiam się z typowymi hiphopowcami. Nie znosze
        pozerstwa!!!Ale ta muzyke lubie i słucham jej od lat!!!(mówie o hiphopie na
        poziomie)
        Wy macie styczność z guwniarzami, ktuzy hiphop reprezentują tylko ubiorem i
        jaraniem.
        To właśnie daje wam błędny obraz rapu!
        • Gość: skeit Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 00:39
          No Kaliber jet doby!Zwłaszcza piosenka plus i minus-Moja ulubiona
        • Gość: monopolowy Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.chello.pl 21.05.06, 08:42
          mailna, bój się Boga! Naucz się pisać kobieto, bo Twoja ortografia to horror!
          Jak można tak napie..ć bykami w każdym zdaniu? Nie potrafisz napisać prostych
          wyrazów! Czy to słuchanie hip hopu tak wpływa na inteligencję? Pewnie zaraz mi
          odpiszesz, że masz dysleksję...
          • Gość: He he he Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 09:07
            Koleżanka przeszła na nową ortografię.Przeczytaj jej opis:))).I nie ona
            pierwsza na tym forum.
            A od hip-hopu wara!!!
            • funia81 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 22.05.06, 15:43
              To nie nowa ortografia, tylko szajs. Tak jak hip hop.
            • Gość: qa Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.motorola.com 23.05.06, 09:44
              To ja od dziś przechodzę na angielski system ruchu drogowego. Będę zapier***lał
              po lewej. A co, jak łamać zasady to łamać :P
        • Gość: gosc Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.range86-144.btcentralplus.com 22.05.06, 14:59
          Malina862, jak nie lubisz pozerow, to czemu piszesz nie uzywajac zasad
          ortografii polskiej? To ci dopiero pozerstwo!

"kazdy hiphopowiec jest taki sam" - bo ludzie w wieku kilkunastu lat po prostu
          lubia uniformy i sie do siebie upodabniaja. Boja sie byc soba, wiec wola wtopic
          sie w tlum i poczuc w ten sposob akceptacje ze strony (rownie zagubionych w
          zyciu) rowniesnikow.
          • ppo Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 24.05.06, 10:41
            Lubią uniformy, a panicznie boją się wojska i stronią od harcerstwa (nie mówiąc
            już o kompletnej nienawiści do policji). Zastanawiające...
            • Gość: kotek Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.kompania.net 25.05.06, 15:56
              Najważniejszym i najbardziej dostępnych dla nich "uniformem" jest pusty i
              wygolony łeb po którym poznają się z daleka i są z tej masy zadowoleni.
        • funia81 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 22.05.06, 15:42
          Rozczaruje cie. Polska ortografia jest w 90% logiczna, do bolu. Tylko cwokom nie
          chce sie w te logike wniknac. A po Paktofonice i Kalibrze w polskim hip hopie
          posucha jak rzadko. Sluchac sie tego nie da.
          • Gość: Gucio Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.qc.sympatico.ca 22.05.06, 18:05
            Jest kilku wartych zauwazenia...
            Pezet/Noon - Muzyka Klasyczna
            Pezet/Noon - Muzyka Powazna
            Abradab - Czerwony Album (Ze starego Kalibra)
            Abradab - Emisja Spalin
            Grammatik - '3'
            Lona - Nic Dziwnego
            O.S.T.R. - Jazz W Wolnych Chwilach
            O.S.T.R. - Tabasko
            Pokahontaz - Receptura (Stara Paktofonika juz bez Magika)
            Te Tris - Naturalnie EP (Nielegal)
            TeDe & Warszafski Deszcz - S.P.O.R.T
            Ten Typ Mes - Alkopoligamia (Zapiski Typa)
            WWO - Masz I Pomysl
            834 - To Co Nas Rozni (Nielegal)

Prawda jest taka ze 80% tych co robia rap powinno zniknac ze sceny, a to so moi
            faworyci, nie wymienilem jeszcze kilku ale oni sa najbardziej popularni wsrod
            ludzi ktorzy wierdza oco w tym chodzi.

Pozdrowienia

Apropo slucham tez muzyki powaznej i tez moge sie zapytac co ludzie widza w
            muzyce pop wiec taki post ogolnie nie ma sensu.
            • get.up.stand.up Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 22.05.06, 23:10
              i Eldo - Eternia.
              • Gość: Xtrania Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.devs.futuro.pl 26.05.06, 08:53
                FISZ FISZ i jeszce raz FISZ. Jego 2 pierwsze płyty. W kolejnych wyraźnie odsuwa
                sie od rapu stawiając na jazzowe klimaty, ale te 2 pierwsze są rapowane. Po
                prostu cudo. Teksty też są świetne, to raczej poezja śpiewana. Uwilebiam FISZa.
        • Gość: IWAaaa Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.master.pl 22.05.06, 19:24
          hahaha wiec hh to tylko ciuchy i trawka? no co ty pier**lisz wogole czlowieku
          jesli nie umiesz pojąć tego, czym jest hh dla wielu naprawdę wielu ludzi(w tym
          oczywiscie mnie) to nie znaczy, ze możesz go nazywać pozerstwem...KTO W TYCH
          CZASACH ZWRACA UWAGE NA ICH PREZENTACJE?????? Jesli w piosence jest pusty text
          wszyscy mają ją w dupie jesli ma swoją głębie jak większosc prawdziwych utworów
          hh to wszyscy kochaja ta muze. moze tez sie zdarzyc ze np. ogladasz hh klip i
          text oraz muza powala na kolana a ubrali sie jak pedaly...wiec teraz pomysl czy
          jest jakikolwiek sens pisania przez Ciebie tej wypowiedzi? wydaje mi sie ze to
          wlasnie Twoje slowa sa puste i ty pozujesz pozdro buzka ciał..
          • taph Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 22.05.06, 21:50
            Gość portalu: IWAaaa napisał(a):

> hahaha wiec hh to tylko ciuchy i trawka? no co ty pier**lisz wogole czlowieku
            > jesli nie umiesz pojąć tego, czym jest hh dla wielu naprawdę wielu ludzi(w tym
            > oczywiscie mnie) to nie znaczy, ze możesz go nazywać pozerstwem...KTO W TYCH
            > CZASACH ZWRACA UWAGE NA ICH PREZENTACJE?????? Jesli w piosence jest pusty text
            > wszyscy mają ją w dupie jesli ma swoją głębie jak większosc prawdziwych utworów
            >
            > hh to wszyscy kochaja ta muze. moze tez sie zdarzyc ze np. ogladasz hh klip i
            > text oraz muza powala na kolana a ubrali sie jak pedaly...wiec teraz pomysl czy
            >
            > jest jakikolwiek sens pisania przez Ciebie tej wypowiedzi? wydaje mi sie ze to
            > wlasnie Twoje slowa sa puste i ty pozujesz pozdro buzka ciał..

I oto caly obraz ludzi sluchajacych tego typu muzyki...
        • Gość: m Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 08:10
          prawdziwy hiphop....

każdy bałwan zawsze to powtarza jak mantrę:)

do lekarza jełopy, gustów muzycznych nie macie i jeszcze usiłujecie przedstawić
          hh jako muzykę. to badziew, i nie zmnieni tego nawet fakt, że ktoś tam nagrał
          płyte z elementami jazzu. HH to banda kolesi, którym się wydaje, że zbawią świat
          powodująć że ludzie się zmienią po odkryciu prawdy płynącej z ich tekstów... A z
          tekstów wyziera tylko pustka... Tam nic nie ma...
          • Gość: cyberchmura Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.chello.pl 23.05.06, 13:47
            A kolega M czego słucha,że taki kozak?pewno zaraz nam tu wyleci,że on to tylko
            Stockhausena i Xenakisa,sonoryzmu etc. bo pewno nawet free jazz to dla niego
            muzyka schlebiajaca pospolitymi gustom.A co wyziera z takich tekstów Toola?dla
            mnie nic i co z tego nic, bo i tak lubie ich muze.Pozdro,ludzie troche
            opamietania naprawde muzyką sie trzeba cieszyć i poszukiwac ciagle nowej a nie
            budować podziały etc.
      • Gość: malfunction Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 11:54
        JAk byłem w UesA to widziałem na MTV (siC!) program o hh, w którym wypowiadał
        sie np. Chuck D o tym jak teraz produkuje się gwiazdy HH takie np. jak 50 Cent
        (czy jak to sie pisze). A wiec przychodzi gostek do wytwórni i mówi: jestem
        gangsta postrzelili mnie 49 razy w głowe, matka biła, ojciec ruchał w ucho, nic
        nie słysze, mam wade wymowy i jaram 10 blantów na godzinę, ale lubie hip hop."
        A pan producent: Super! bedziesz gwiazdą HH! nadajesz sie w 100%. I potem
        niestety maszynka marketingowa robi swoje, a my wysłuchujemu tego gówna, że oto
        nadchodzi objawienie HH. Wszystkim debilom zafascynowanym ww. 50 centem i
        polskimi blokersami w porozciąganych galotach, polecam elektrowstrząsy
        naprzemian ze słuchaniem Daleka i Techno Animal przez 10 g. dziennie
        • Gość: Ronald Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.crowley.pl 24.05.06, 12:36
          Malfunction a czego Ty właściwie słuchasz???
          Może powinieneś zmienić sobie nicka na ANIMALFUNCTION?
        • kotek.filemon Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 25.05.06, 09:42
          > A pan producent: Super! bedziesz gwiazdą HH! nadajesz sie w 100%. I potem
          > niestety maszynka marketingowa robi swoje, a my wysłuchujemu tego gówna, że oto
          >
          > nadchodzi objawienie HH. Wszystkim debilom zafascynowanym ww. 50 centem i
          > polskimi blokersami w porozciąganych galotach, polecam elektrowstrząsy
          > naprzemian ze słuchaniem Daleka i Techno Animal przez 10 g. dziennie

O, wreszcie padła nazwa Dalek! Właśnie oni (oraz mroczne i wykręcone bity
          Spectre) przekonali mnie, że hip-hop to jednak ostatecznie nie musi być takie
          gó... Niestety, to rodzynki...
    • Gość: goska Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 15:51
      tez nie wiem co a tymm widzą.Bełkotanina słowa na jedno kopyto.W kazdej
      piosence jednen motyw"Zycie jest jak papier toaletowy szare nudne i
      do..............
      • bujaka_jamajka Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 20.05.06, 17:01
        Piosenki hh są o życiu... ale nie jakimś przesłodzonym tylko o takim jakie
        życie jest naprawdę "szare nudne i do d**" No to ja się zapytam co starsi widzą
        w zespołach typu perfect, de mono, czerwone gitary(?) nie to żebym miała coś do
        tych zespołów ale zadaje takie samo pytanie...
        • xxx131 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 20.05.06, 17:08

Cos tu mi De Mono nie pasuje...
          A hiphop opiera sie na jednym = alkohol + panienki + samochodzki ... To nie jest zycie!
          • Gość: zenotka Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 18:14
            hh kazdy mlody czlowiek slucha tego co w okresie tzw.nastoletniego buntu jest
            modne ,a co niekoniecznie mu sie podoba czy lubi.Pamietam jak meczyłam sie
            przy "Kelly Familly" czy "B&B" ,no ale tego wszyscy sluchali i nie wypadalo być
            do tyłu;),poza tym niektore teksty hiphopowe np.Deka -nie pamietam tytułu dają
            czasami do myslenia...
            • iskraa2005 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 20.05.06, 19:07
              ajjj zrzedzenie staruchow :P :P :P czesc mlodziezy po prostu chce
              być "zbuntowana" i słucha tego, a innym to odpowiada. prawda, ze są kompletnie
              denne zespoły typu Verba (straszne teksty ;D) ale kilka jest naprawde fajnych.
              posłuchajcie piosenek Tede albo Abradabu-one wbrew pozorom niosą jakies
              przesłanie i bez gadania - mają melodie! :D
              nasi rodzice chcieli być ostrzy, wiec słuchali Dżemu, my słuchamy hip-hopu. i
              mysle, ze nie jest to złe. <teraz możecie po mnie jeździć> :D
              • mtv_fan Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 20.05.06, 19:48
                Hip Hop jest bardzo fajny! Nie czepiaj się ojciec ;P Bo tak jak iskraa2005
                napisała to np. Abradab (znany również jako Dab ;) ma fajne teksty&melodie!
                • shady27 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 20.05.06, 21:19
                  ja co prawda mlodzieza juz dawno nie jestem ale hip hop uwielbiam
              • Gość: tooz Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 10:46
                Nasi rodzice chcieli byc ostrzy i sluchali dzemu...Zabilbym cie za to golymi
                rekami...Posluchaj najpierw dzemu i sprawdz czy tam jest cos z bycia
                ostrym...Slow mi brak na ciebie...Dzem byl wielkim zespolem z Ryskiem...Mial
                dusze...Nie znam innego zespolu z dusza, a juz na pewno nie jakies hiphopowe
                wypociny...Posluchaj sobie dzemu za Ryska albo obejrzyj jakis dokument zanim
                zaczniesz pieprzyc takie bzdury. Ten czlowiek spiewal o zyciu. Proste ujmujace
                piosenki i przede wszystkim prawdziwe. Poezja...Uwazam ponadto ze znakomita
                wiekszosc hiphopu to bzdura chodz zdarzaja sie perelki takie jak kaliber.
                Osobiscie slucham glownie muzyki nie tekstu ale w hiphopie jest niestety
                glownie tekst i glownie zalosny...
                • Gość: krukol87 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 17:21
                  dzem owszem jest dobry i ma dobre teksty ale..
                  nie zgadzam sie ze w hipihopie sa glownie slowa bo sa tez bity i to nie bylejakie
                  a slowa nie sa zalosne chyba ze m0owimy o 18l albo o verbie itd.
                  posluchaj sobie kilka tekstow ostrego i pozniej sie wypowiedz
          • Gość: look A co to jest życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:13
            w zyciu liczy się rodzina alkohol i panienki więc po co ta mowa.Ciekawe jak
            wygląda twoje życie skoro dlA ciebie liczy się coś innego to jest na prawde nudne.
            Wszystko opiera si.ę na miłości miłość przyjaźń muzyka i w hip hopie to mniej
            więcej jest.
        • the_dzidka Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 20.05.06, 21:57
          > Piosenki hh są o życiu... ale nie jakimś przesłodzonym tylko o takim jakie
          > życie jest naprawdę "szare nudne i do d**"

To ja współczuję tym chlopcom, że tak widzą życie :-P
          I chciałabym też wiedzieć, dlaczego oni wszyscy wyglądają tak samo, robią
          identyczne gesty i mają identyczne ponure miny.
          • iskraa2005 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 20.05.06, 22:06
            ojjj bo to taki "ymydż" :D ogolnie ponuracy, chyba że akurat sa nacpani:P o to
            tu chodzi :D
            • Gość: jaija Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.05.06, 00:48
              A mnie w hip-hopie wkurza melorecytacja głosem debilnego szczeniaka. 3/4
              zespołów hip-hop, które słyszałam, tak ma.
              • wij.paszczak Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 21.05.06, 09:38
                hh to ma być niby muzyka?...
                przecież to to opiera się głownie na samplach,czyli krótko mówiąc na zerżnięciu
                muzyki od kogoś innego,do tego dorobiony nudny wierszyk...
                moda,kóra przeminie...przeżylim modę na techno,przeżyjemy i hh,proste.
                • Gość: TM Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 21.05.06, 14:43
                  Najgorze jest to, że w TV nie leci prawdziwy hh tylko samo hiphopolo. I przez
                  to ludzie którzy nie słuchają hh, myślą, że to co leci w TV pod nazwą hip hop
                  (Doniu, Verba, Mezo, Liber)to jest hip hop. I kojarzą sobie z go tylko z
                  dupami, wymachiwaniem rękami, jaraniem jointów i nie wiadomo czym.

Np OSTR nie mógł zrobić wielu teledysków, gdyż były "za ciężkie", dlatego nie
                  mogli ich pokazywać w TV. Więc nie oceniajcie HH po tym co leci w TV.

Powiedzcie mi, dlaczego jak ktoś usłysz kiepski utwór hiphopowy to zaraz
                  wygaduje, że cały hh to dno. Mandaryna nie umie śpiewać, a śpiewa, wszystko
                  zrobione komputerowo, a nie mówi się, że cała muzyka pop to dno.

Nie tylko hh jest robiony komputerowo, a jeśli ktoś ściąga czyjeś podkłady to
                  jedgo sprawa, jest złodziejem i tyle, ale nie każdy podkrada bity.
                  • Gość: xbvc "prawdziwy hh" to właśnie j e s t jaranie i dupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 18:19
                    Gość portalu: TM napisał(a):

> Najgorze jest to, że w TV nie leci prawdziwy hh tylko samo hiphopolo. I przez
                    > to ludzie którzy nie słuchają hh, myślą, że to co leci w TV pod nazwą hip hop
                    > (Doniu, Verba, Mezo, Liber)to jest hip hop. I kojarzą sobie z go tylko z
                    > dupami, wymachiwaniem rękami, jaraniem jointów i nie wiadomo czym.

Oj, litości, nie rozśmieszajcie mnie tekstami w stylu "to nie jest prawdziwy hip
                    hop". I że tak naprawdę hh teksty są głębokie, nie? To kto robi te wszystkie
                    piosenki o dupach i jaraniu? Najłatwiej powiedzieć, że "jakieś hiphopolo". A
                    guzik, bo to tez hh, czy wam się to podoba czy nie. To tak jakbym nie lubiąc np.
                    Perfectu, napisała "a, bo to nie jest prawdziwy rock" czy coś w tym guście.
                    Mnie się jednak zdaje, że "prawdziwy hh", czyli ten z USA, to właśnie jest o
                    dupach i jaraniu, zresztą wystarczy pooglądać sobie ichnie teledyski. Tam
                    wszystko ładnie widać. A jeśli ktoś z hiphopowców pisze faktycznie lepsze
                    teksty, to raczej jest wyjątkiem, i to właśnie nie jest "prawdziwy hh";)

Zaś jeśli chodzi o ten gatunek, to osobiście nie mam do niego żadnego szacunku.
                    Ludzie zajmujący się nim nie muszą nawet umieć śpiewać (!) ani grać, co to wiec
                    za muzycy.. wystarczy zabełkotac coś pod nosem, ukraść sampla z czyjejś
                    piosenki, i już mamy, proszę państwa, hip hop! Do tego pogibac się nieco,
                    powymachiwać łapami i koniecznie patrzeć spode łba. Urocze..
                • Gość: Szu Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 14:01
                  "hh to ma być niby muzyka?...
                  przecież to to opiera się głownie na samplach,czyli krótko mówiąc na zerżnięciu
                  muzyki od kogoś innego"

no to masz piekne pojecie o muzyce. prekursorem samplingu byl producent Beatlesow ktory uzyl tej techniki przy produkcji jednej z ich piosenek.
                  Obecnie pewnie z 90% muzyki jaka slyszysz w radiu i tv opiera sie na samplach.

pozatym w muzyce liczy sie sam efekt koncowy, a nie uzyte srodki
                  • Gość: krzysiek Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.05.06, 04:28
                    KTÓREJ????? I OD KOGO ZERŻNIĘTEJ? KONKRETY, PLIZ.
          • pi-vo Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 22.05.06, 16:00
            Dlatego że tak robią Murzyni w gettach amerykańskich miast.I nikogo nie stać na
            własną twórczość tylko jest kopiowanie atrybutów przynależnych innej rasie
            (nikogo nie obrażając).
            Pozdrawiam
            Pi-Vo
          • Gość: look nie każdy hip hopowoec ubiera sięjak hip hopowiec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:16
            a czego ty słuchasza porozmawiajmy
        • Gość: optymista Piosenki hh są o życiu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 17:43
          życie "szare nudne i do d**" to 90% Polakow ma na codzien, po co jeszcze tych
          zakompleksionych pajacow sluchac. Dzielic sie z innymi nalezy tym co dobre a nie
          wlasna bezradnoscia sie chwalic. Wartosciowych i przebojowych ludzi to nie
          dotyczy... Chyba ze sluchacie tylko po to zeby sie podbudowac ze inni maja
          jeszcze gorzej, ale to tez chore jest
          • Gość: loook Re: Piosenki hh są o życiu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:19
            "musisz próbować wybrać właściwa droge ja w tym ci nie pomoge najwyżej coś
            podpowiem"*3 czy to ciędołuje bo mnie nie .
            • Gość: ja Re: Piosenki hh są o życiu... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.05.06, 22:27
              "Albo radę damy, albo jak tynk odpadamy" - a to dołuje? Raczej daje siłe do
              działania
          • Gość: tooz Re: Piosenki hh są o życiu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 10:56
            O zyciu to spiewal Riedel i robil to pieknie, a nie tak topornie jak caly hh...
        • tomek854 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 23.05.06, 06:59
          Jeżeli Twoje życie takie jest, to tylko wpółczuć.

A co widzą w zespołach? Muzykę. Lepszą, gorszą ale muzykę. Bo muzyka składa się z rytmu, melodii, harmonii... A w HH poza bitem i skradzionymi samplami nie ma nic z tego (oczywiście, jak od wszystkiego są wyjątki)

Dla mnie hip hop to oczywiście sztuka, ale na pewno nie muzyka.
      • Gość: look t y chyba nigdy hip hopu nie słuchałeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:09
        wcale tam nie ma że życi ejest szare brudne i do dupy czasem tak ale w
        większości piosenek nie."hej suczki my znamy wasze sztuczki"czy w tych słowach
        jest o tym że życi ejest szare brudne i do dupy? Nie i mógłbym wiele innych
        tekstów przytoczyćale nie będe zabierął miejsca.
    • thorgal_aegirsson Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 21.05.06, 16:22
      chciałoby się powiedzieć "Jesus Christ" albo i "Matko Boska" - dlaczego?
      roi się w tych postach od stereotypów, bezkrytycznego przyjmowania
      obrazu rzeczywistości, błędów rzeczowych, etc. i to od forumowiczów, których
      bym o to nie podejrzewał...
      jako dorosły, inteligentny facet, interesujący się tą kulturą (używam
      słowa "kultura" z pełną premedytacją) uprzejmie proszę wszystkich
      zainteresowanych o samodzielne poszukiwanie odpowiedzi i poszerzenie
      horyzontów - zapewniam, że wstyd byłoby niektórym za to co wypisują
      • Gość: nie_macie_pojecia Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.media4.pl 22.05.06, 16:01
        Ja jestem bardziej przerazony,ze tak wielu z was tak bezkrytycznie przyjmuje
        wszystko co pokazuje TV i wypisuja (pseudo)dziennikarze:/
        Po pierwsze nie mowimy o hip-hop'ie tylko o rapie(bo hip-hop poza rapem to takze:
        graficiarze,turntablizm,oraz break-dance...)po drugie rap to nie tylko MTV i
        Viva jak wy to odbieracie,ale takze legendarne audycje Bogny Świątkowskiej w
        radiu''Kolor''Druha Sławka(w ''Radiostacjii'',ktora niestety obecnie
        jest''Discostacja'')to takze nieustanna podroz do przeszlosci i plyty takich
        grup jak:''Public Enemy'',''RUN D.M.C'',''N.W.A'',''De La Soul'',''Jedi Mind
        Tricks'' i masa innych...

Polcam wybranie sie na hip-hop Kemp do naszych poludniowych sasiadow,tam
        zobaczycie co to jest naprawde hip-hop,bo ogladajac ViVe i MTV to mozecie sobie
        wyrobic zdanie tak samo ''obiektywne''jak teksty ''dziennikarzy''GW.
        • Gość: 12 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.rybnet.pl 22.05.06, 16:13
          Hip hop to tragedia...ale zawsze mozesz miec nadzieje ze Twoj syn z tego po
          prostu wyrosnie. Ja słuchalam w gimnazjum, ale na szczescie wyrosłam i uwazam
          ze cały hh jest beznadziejny i nie ma w nim czegos takiego jak "mądre teksty"
      • Gość: ZX Spectrum Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 16:16
        Kiedy dobre pare lat temu pracowalem w niemczech na wakacje, spotkalem tam
        mlodych ludzi, ktorzy byli wlasnie "na fali" nowej mody - Hip Hopu. Festiwale,
        koncerty, zaangazowane teksty i najwazniejsze - sluchali tylko "tych
        prawdziwych, undergroundowych" kapel.
        Mija pare latek i co? Do polski nadchodzi "fala" - koncerty, teksty ktore
        "opisuja zycie takim jakie jest", tylko "prawdziwi" Hip Hopowcy itd. W kazdej
        piosence slyszy sie "tylko my, reszta gra tylko dla kasy, tylko my jestesmy
        autentyczni, HWDP, tylko my jestesmy z ulicy i my walczymy z policja"
        To wszystko to jest po prostu schemat - nie ma kapel "nieprawdziwych" - po
        prostu nie ma - to wymyslony wrog - bo wroga trzeba miec. HWDP - to juz
        kompletna bzdura - na zywca sciagnieta moda ze stanow - tylko tam murzyni w
        gettach naprawde czasem strzelaja do policji. Mlodzi gowniarze bezmyslnie
        powtarzaja ze HWDP - nie wiedzac ze robia to bo szefowie wytworni muzycznych
        tego po prostu sobie zycza zeby miec lepsze dochody.
        To wszystko po prostu schemat na zarabianie kasy i tyle. Kreowanie nabywcy
        majacego utozsamic sie z produktem.
        Za chwilke w 100% procentach to samo zjawisko bedziemy obserwowac w Rosji, na
        Ukrainie czy w pewnie w Kazachstanie :)
        Co? Nagle szkolni uczniowie zaczna nienawidzic policji:)
        Nagle zaczna rozrozniac prawdziwy hip hop od jakiegos tam nieprawdziwego:)
        hehe
        • Gość: asd Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 22.05.06, 18:07
          Rap na tym polega na ciągłej rywalizacji między MCs który lepiej rymuje,
          rozgrywane są bitwy na słowa z resztą pewnie widziałeś film z eminemem (moim
          zdaniem beznadziejnym raperem) jak to wygląda. Na tym polega autentyzm tej
          kultury. Wyobrażasz sobie Beatę Kozidrak jak spiewa o laniu na klatę 'złoty
          deszcz' na przemian z Kombii? Rap trzeba zrozumieć a ludzie wy piszecie o tym
          jaki jest beznadziejny bo patrzycie przez pryzmat tego syfu który nam serwuje
          telewizja i radio. Jeszcze raz napiszę: najpierw coś poznajcie a później
          kryrtykujcie, bo jeśli po obejrzeniu kilkunastu teledysków w TV i podsłyszeniu
          płyty która leci u sąsiada za ścianą uważacie że wiecie jaki jest hiphop to
          jesteście w wielkim błedzie. Różnorodność tej muzyki jest rozległa jak żadnej
          innej, zdarza się syf ale są też i perełki które trzeba umieć znaleźć.
          Pozdrawiam normalnych
        • Gość: pewex Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.cyberlex.pl 22.05.06, 19:08
          nie ma nieprawdziwych...nie ma prawdziwych a wszystko zniekształcone przez pryzmat gimnazjalistów, oczywiście że w polsce to tak odbierane jest ale weźmy np. erykę badu "love of my life" utwór o miłości do hip hop'u,jeden koncert w polsce bilety od 100 PLN w górę, weźmy commona, nas'a, czy mos def'a, zaanagażowany społecznie politycznie rap, to tylko taka specyfika u nas że w wieku 17 lat jest się w tv, w stanach jest to kultura i nie mówię o takim 50 kopiejkach, tylko o tych co są tam od dawna jak jay-z który ostatni koncert zrobił w wypełnionej po brzegi nowojorkiej garden, niewielu może się tym poszczycić, owszem tam hip hop jest głosem getta ale tego które istotnie jest dyskryminowane na wielu płaszczyznach, u nas fakt większość tych "uliczników" to chwdp a wiadomo że jak mu dom okradną to ich wezwie...czysta hipokryzja, ale mamy w polsce wiele dojrzałego rapu którego nikt nie promuje i nie promował weźmy np ponad 10 letni warszafski deszcz i przesłuchajcie sobie tam nikt nie powiedział jest ciężko i nie da się nic zrobić, weźmy drugiego grammatika gdzie leszek "narzekasz ale nie masz podstaw[dupa do tej ławki ci przyrosła[...]wystarczy ruszyć dupę i pokazać klasę" JA PROSZĘ WSZYSTKICH WIELKICH ZNAWCÓW NIECH PRZESŁUCHAJĄ ŚWIATŁ MIASTA GRAMMATIKA NA POCZATEK A POTEM NIECH WYPOWIEDZĄ SIĘ DLACZEGO UOGÓLNIAJĄ PATRZĄC PRZEZ PRYZMAT ULICY I TV
    • more.words weź posłuchaj sobie np. Pokohontaz ... 22.05.06, 16:18
      to zrozumiesz :P
    • bez.wyksztalcenia Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 22.05.06, 16:53
      moj ojciec - wyksztalcony, bardzo inteligentny, interesujacy sie polityka,
      historia, slucha namietnie hip-hopu. kiedy pytam dlaczego, to odpowiada, ze
      nudzila go muzyka srodka, wiec zaczal sluchac ambitnych zespolow
      undergrandowych, tez mu sie znudzily - wiec teraz slucha hip-hopu. a nastolatki
      byc moze zalicza gatunki muzyczne w odwrotnej kolejnosci;)
      • Gość: bez autora Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: 195.205.132.* 22.05.06, 16:59
        mnie strasznie wkurza, ze spora ilosc utworow jest o tym ze "wlasnie nadchodzimy, pokazemy wam wszystkim, jestesmy mistrzami, nasz nowy material was zmiazdzy, przyjmujemy wasze ataki na klate i nic nas nie obchodza" itp itd.

Czyli generalnie chlopaki sie caly czas przedstawiaja i mowia co to nie zrobia, tylko ze na tym poprzestaja.

Naturalnie sa wyjatki, jak zawsze.
    • Gość: Lechu Ja wam troche wytłumacze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 17:03
      Hip hop to jest bardzo dziwny gatunek.Bo jak nigdzie indziej znajduje się tu
      wiele głupich ludzi.Inne głupki to naśladują bo są za mało inteligętni,żeby być
      sobą i tak to się kręci.Przecież jak powiesz jakiemuś słuchaczowi tej muzy,że
      hip hop to badziewie to zaraz Ci wyskoczy z jakimś żałosnym textem,że niby
      takie mądre słowa...Ludzie o jakich mądrych słowach wym mówicie.HH w polsce ma
      w 95% przesłanie nawołujące do przemocy,nietolerancji,nienawiści i do
      powszechnego poniżania wszystkich innych którzy nie słuchają tego chłamu.Więc
      przestańcie się ośmieszać bo to poprsotu jest niedorzeczne ,wy i ten wasz hip
      hop,bleeeeee
    • Gość: Notsoyoung Dlaczego tylko mlodzi? IP: *.bbtec.net 22.05.06, 17:16
      Mam 43 lata i kocham roznego rodzaju muzyke. Slucham tez hip hopu od lat. Lubie
      zarowno stary jak i nowy hip hop. Slucham Jay-Z, Outkast, Snoop Dogg, 2Pac
      Common, Kanye West i wielu innych. Wlasnie kupilem najnowsza plyte LL Cool J i
      bardzo mi sie podoba. Pozdrawiam wszystkich fanow hip hopu.
      • Gość: asd Re: Dlaczego tylko mlodzi? IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 22.05.06, 17:48
        Witam, twierdzenie że teksty w hiphopie są głupie jest bardzo płytkie i osoba
        która wygłasza takie tezy popisuje się swoim dyletanctwem w tej dziedzinie.
        Niestety, to czego możemy posłuchac za pośrednictwem ogólnie dostepnych mediów
        rzeczywiście ponad pewien poziom się nie wznosi i stad biora się opinie z góry
        osądzające rap jako syf. Zgadzam się że muzycznie nie jest to wirtuozeria, są
        oczywiście wyjątki tak jak ktoś już tu wspomniał DJ Shadow, czy Guru Jazzmataz.
        Jednak nikt mi nie powie że jest jeszcze jakiś rodzaj muzyki niesący ze sobą
        taką ilość treści. Ludzie, którzy nie znają tej muzki uogólniają hiphop do
        jarania zielska, imprez, dziwek i wożenia się kabrioletami. Taki obraz
        rzeczywiście dominuje w dzisiejszych klipach puszczanych w TV. Żeby naprawde
        poczuć ta muzyke trzeba jednak poszukać głębiej. Ciekawy jestem ile osób po
        przesłuchaniu (podkreślam - prześłuchaniu - a nie puszczeniu w tle podczas
        gotowania obiadu) pierwszej płyty Molesty stwierdzi że to syf. Myślę że
        niewiele. Takich płyt jest więcej niestety nikt nam raczej nie podsunie ich
        przed nos bo w rapie jakość nie idzie z popularnością (nie zawsze). Promowane w
        TV i radio kawałki to jest po prostu POP w wersji HH. Dla chcacych poznać rap
        bliżej polecam:
        WU -TANG i ich solowe płyty, RAKIM, BIG L, DITC, EPMD (także solo PMD i Eric
        Sermon), BIG Notoriuous, Black Moon, Das EFX, NWA, DR Dre, Eazy E. (to jest
        tylko malutki wycinek który jednak trzeba poznać by móc wyrokować) Z
        dzisiejszego rapu daje radę 7L & Esoteric - przesłuchajcie kilka płyt za nim
        napiszecie że rap to syf. A jak ktoś ma kłopoty z angielskim polecam stronę
        www.ohhla.com - tu są teksty praktycznie wszystkich kawałków hiphopowych.
        "Posłuchaj, zastanów się i dopiero coś powiedz"
        • thorgal_aegirsson Re: Dlaczego tylko mlodzi? 22.05.06, 18:12
          asd: keep it real, respect ;)
    • Gość: wawiak ja nie wiem co w nim widzą.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 17:41
      Te piosenki które mi sie podobają z tego gatunku są określane mianem szajsu
      syfu czy hiphopolo lub komercją:)bo jest tam fajna muzyczka i znosne słowa..
      Prawdziwy niekomercyjny "dobry" hh to musi byc cos w stylu" Yo o k****a ale
      jest bieda,pracy nie ma,my i chłopaki z osiedla zajebisci jestemy,yo ,w
      jednosci siła,j****ać frajerów,konfidentów,policje p****ić,jaramy
      skręty ,jestesmy gites ,a moja niunia kręci obok dupą,yo,życie jest
      ch**owe,zamknęli mnie na "cztery-osiem" a taki niewinny byłem,yo,
      HWDP,HWDP,yo,yo...do tego sprowadzają sie teksty "prawdziwego"hh .Dodajmu
      jeszcze "podkład" wołający o pomstę do nieba i mamy super hit dla nastolatków!!
      • Gość: asd Re: ja nie wiem co w nim widzą.... IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 22.05.06, 17:57
        Ja zdiagnozuję bardzo celnie Twoje podejście do hiphopu. Ty po prostu lubisz POP
        a nie hiphop. Koniec.

> Prawdziwy niekomercyjny "dobry" hh to musi byc cos w stylu" Yo o k****a ale
        > jest bieda,pracy nie ma,my i chłopaki z osiedla zajebisci jestemy,yo ,w
        > jednosci siła,j****ać frajerów,konfidentów,policje p****ić,jaramy
        > skręty ,jestesmy gites ,a moja niunia kręci obok dupą,yo,życie jest
        > ch**owe,zamknęli mnie na "cztery-osiem" a taki niewinny byłem,yo,
        > HWDP,HWDP,yo,yo...do tego sprowadzają sie teksty "prawdziwego"hh

Nie wiesz co to jest prwadziwy hiphop a piszesz. Weź najpierw posłuchaj trochę
        dobrego rapu a potem zabieraj głos (dla Twojej informacji znasz złą definicję
        dobrego rapu - jak ktoś sie zna na rapie to czuje co jest dobre a co nie - tego
        się nie da ubrać w słowa). Jakbym polegał na tym co leci w TV to też bym nie
        lubił hiphopu.
        • Gość: wawiak Re: ja nie wiem co w nim widzą.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:05
          nie-la lubie rocka.ale nie jestem zamknięty na inne gatunki muzyki:)
          za hiphopem mocno nie przepadam,ale niektóre kawałki nawet mi się podobają.:)
          • Gość: asd Re: ja nie wiem co w nim widzą.... IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 22.05.06, 18:12
            Ja też słucham wielu gatunków muzyki. Jestem przekonany że jakby wpadło Ci w
            ręce kilka dobrych płyt hiphopowych to na stale by zagościły w Twoim
            odtwarzaczu. Sprawdz Beastie Boys - Ill Communication jak lubisz rock to
            przynajmniej Ci się od strony muzycznej spodoba. Pozdrawiam
            • Gość: wawiak Re: ja nie wiem co w nim widzą.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:42
              Zagraniczny hiphop to jeszcze jeszcze:) ale to wszystko co mówiłem,tyczyło się
              polskiego,który miałem na myśli:)pozdrawiam
    • Gość: lucky ja nie wiem co widza, ale wiem, ze RAP IS CRAP :) IP: *.chello.pl 22.05.06, 17:46
      Ja jak mam ochote na sluchanie glupot to slucham politykow, a od muzyki to sa
      np. Pat Metheny, Coldplay, Vangelis czy Tiamat...
      • Gość: look Path meteney IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:06
        co to za idiota kto tego słucha albo U2 nie cierpie tego wole dobry rock lub
        nawet najgorszy hip hop
        • Gość: lucky Re: Path meteney IP: *.chello.pl 22.05.06, 23:02
          prymityw
        • Gość: ttt Re: Path meteney IP: *.innsoft.com.pl 24.05.06, 11:27
          mowisz U2, a znasz ich albumy z poczatku lat 80tych? podobno sluchasz rocka...
    • Gość: W105N4 co starzy widzieli w ze bitels czy stonsach? IP: *.kompuart.pl 22.05.06, 17:52
      jak byli mlodzi?
      Co ich dzieciaki widzialy w abbie i boney m.?
      Co wnuki widza w hip hopie? (slysza?)
      Czego beda sluchaly prawnuki?
      ----------------------
      Co wszyscy widza w m jak milosc?
      • Gość: Gucio Re: co starzy widzieli w ze bitels czy stonsach? IP: *.qc.sympatico.ca 22.05.06, 18:08
        Jest kilku wartych zauwazenia...
        Pezet/Noon - Muzyka Klasyczna
        Pezet/Noon - Muzyka Powazna
        Abradab - Czerwony Album (Ze starego Kalibra)
        Abradab - Emisja Spalin
        Grammatik - '3'
        Lona - Nic Dziwnego
        O.S.T.R. - Jazz W Wolnych Chwilach
        O.S.T.R. - Tabasko
        Pokahontaz - Receptura (Stara Paktofonika juz bez Magika)
        Te Tris - Naturalnie EP (Nielegal)
        TeDe & Warszafski Deszcz - S.P.O.R.T
        Ten Typ Mes - Alkopoligamia (Zapiski Typa)
        WWO - Masz I Pomysl
        834 - To Co Nas Rozni (Nielegal)

Prawda jest taka ze 80% tych co robia rap powinno zniknac ze sceny, a to so moi
        faworyci, nie wymienilem jeszcze kilku ale oni sa najbardziej popularni wsrod
        ludzi ktorzy wierdza oco w tym chodzi.

Pozdrowienia

Apropo slucham tez muzyki powaznej i tez moge sie zapytac co ludzie widza w
        muzyce pop wiec taki post ogolnie nie ma sensu.
        • Gość: W105N4 co starzy widzieli w ze bitels czy stonsach? IP: *.kompuart.pl 22.05.06, 21:04
          to forum jest bez sensu

pozdro
    • lottrzmiela Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 22.05.06, 18:45
      Polski hip hop powinno się podzielić na dwie kategorie. Pierwsza: Kaliber 44 z
      Magikiem, Paktofonka, Kaliber44 bez Magika. Druga: ten cały szajs, który
      powstał póżniej wyłączając Fish`a i Grammatik`a. Ten drugi typ jest oczywiście
      pseudo-hip hopem, bazującym na monotonii dźwięków i standardowych, wytartych
      rymach. ZAś pierwszy jest już kultowy, raczej nie do odtworzenia(bo kto już
      teraz tworzy psychodeliczny hip hop...). rRzeczywiście frapujące może być
      pytanie, co kręci młodych ludzi w obecnym hip hopie, który nic nowego nie wnosi
      i jest wylgarny, prymitywny, agresywny. Jednak jeżeli odnosimy się do hip hopu
      polskiego w ogóle, to należy raczej pamiętać o pozytywnej roli, jaką spełniał
      na początku w latach 90.tych, gdy zrywał z cukierkową wizją świata przenoszoną
      przez pop, mówił wprost o życiu, marzeniach, potrzebach młodych ludzi, ale
      niekoniecznie twierdząc, że życie jest beznadziejne i szare. Ja "wyrosłam"
      głównie na tekstch Magika, dawały mi one siłę i pozwalały zdystansować się do
      świata. Nie mówcie więc, ze cały polski hip hop to chłam... Pozdrawiam
      • Gość: pewex Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.cyberlex.pl 23.05.06, 09:47
        tylko że wcześniej było też dużo :) grammatik ep+ i światła miasta, warszafski deszcze nastukafszy, kaliber księga tajemnicza prolog, i to były dużo wartościowsze płyty niż pakto i s.p.o.r.t, tedzik miał lepszy notes niż s.p.o.r.t, grammatik miał lepsze światła niż 3, fisz hmm z fiszem to różnie ;) bo o ile pierwsze polepione można było jakoś w konwencje hip hopu podciągnąć to reszta niekoniecznie ;))) teraz promowanie hemp gru i innego ulicznego śc...rwa wypacza cały dorobek polskiego hip hop'u, bo tego słuchają zbuntowane gimbusy ok, ale to nie jest to co powinno być promowane i przez to wiele osób ma takie zdanie a nie inne i wcale się nie dziwię bo gdybym nie wiedział nic o tych niepromowanych a zobaczły 30 letniego wilka bez zęba i żarego to bym też miał jak najgorsze zdanie więc do krytykantów - jest coś więcej niż to co pokazuje tv, było więcej tych wartościowszych i ciągle jest jak pezet jak typ mes, jak ciągle leszek, gdzieś padła taka opinia że jest tylko "jesteśmy najlepsi, nadchodzimy" i tak dalej, to jest braggadocio, styl w którym chodzi o przechwałki, o pokazanie swoich umiejętności i o nic więcej, fakt że jest wielu którzy robią bragga a nie powinni, jeżeli chodzi może o nietypowe bragga to "slang" pezeta pokazuje zabawę słowem i technikę, dobre bragga fakt czasem nudnawe bo nie da rady całej płyty wysłuchać w tym klimacie ale jest gural, jest mes który operuje ironią i sarkazmem, mamy zapomnianą jedną z lepszych ale niestety pewnie za jego wcześniejsze niezrozumiałe dokonania eis "gdzie jest eis" i jest tego mnóstwo mnówsto, a to że pokazują wilka bez zęba to nie wina hip hop'u, nie wina też tych którzy odnajdują w hip hop'ie te smaczne kąski w których nie ma chwdp ani nie ma że ciężko ale siedzimy z na ławce bo jest ciężko, jest wręcz często odcięcie się od tego. Gdybym nie oglądał filmów a zacząłbym od MEGA HITÓW POLSTATU to jakie bym miał zdanie o kinematografii?? ?? ?? to samo jest z hip hop'em, to co w tv nie jest to tą esencją, ambitne rzeczy sie nei sprzedają ale poniedziałkowym hitem jest planeta małp, zamiast mullholand drive, zamiast buterrfly efect, zamiast pi...
    • Gość: IWAaaa Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.master.pl 22.05.06, 19:34
      hehe czy uwazasz, ze jesli slowa bylyby glupie ktokolwiek by tego sluchal??
      zastanow sie nad tym co piszesz bo powiem Ci, ze pie..sz glupoty:P tak nie
      mozna ta muza ma prawdziwą GŁĘBIE HH UZALEZNIA (gorzej niz trawka hehe...zarcik)
      pozdrooo

"zadnej pracy, zadnej szkoly woleli w pociag wsiasc i jechac tam gdzie
      poprowadza tory.."
      • Gość: tooz Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 11:39
        Na swiecie jest przytlaczajaco wiecej glupich i niemyslacych niz madrych wiec
        wystarczy jeden glupi trend i nie wazne czy slowa sa glupie czy madre-wazne ze
        na czasie i dlatego ktokolwiek tego slucha.Inna sprawa jest taka ze wiekszosc
        jest na tyle glupia ze nie widzi ze 99% tekstow w hh to glupoty i sie z nimi
        utozsamiaja bo rowniez sa glupi:)
    • earlyyears Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 22.05.06, 19:41
      jak powiesz tym przyglupom, ze cegla, to nowy nurt w muzyce, to... uwierza.
      • Gość: diosko Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 22.05.06, 20:01
        Piszecie- posłuchajcie tego posłuchajcie tamtego, słuchałem i dalej mnie nie przekonuje, znam ludzi którzy hip hop robia i wiem co nieco o tym gatunku muzyki i nie musicie mi obiasniac co to jest i z czego się składa ale mi mo wszystko nie trawie tefgo gatunku nie potrafie odróżnic dwóch wykonawców odsiebie, dla mnie to wszystko na jedno kopyto.
        • locikpll Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 25.05.06, 18:39
          KU.. ludzie wy nie którzy macie sianko w głowie?? Hip HOp to muzyka normalna i
          nie promuje przemocy to jest bunt przeciwko rzeczywistości. Znamsporo ludzi co
          lubia i tworzą hip-hop i sa spoko i inteligetni. żyjecie ludzie stereotypami .

Ja wole Rage i Rock ale hiphop ist luz.........
      • Gość: insajd Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:00
        najglupsza rzecza jaka mogles powiedziec
        techno jakos nie przeszlo, bo tylko dresy i afmetaminiarze tego sluchaja...
        • Gość: Malwina Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:04
          Gość portalu: insajd napisał(a):

> najglupsza rzecza jaka mogles powiedziec
          > techno jakos nie przeszlo, bo tylko dresy i afmetaminiarze tego sluchaja...

No i właśnie!!!Techno słuchają dresy i mafetaminiarze.
          Rapu słuchają tylko jaracze trawy.......a metalu sataniści!!!!ha ha ha No i jak
          tu z wami prowadzić normalną dyskusję jak wy macie takie zdania?
    • Gość: FreakyMisfit Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 22.05.06, 20:18
      "Co młodzi ludzie widza w hiphopie?"
      Beznadzieję i biedę, z którą się identyfikują.
      • billy.the.kid Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 22.05.06, 20:37
        raczej zjawisko kulturowe, ale z muzyką nie ma nioc wspólnego.
    • untochables Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 22.05.06, 21:06
      dawno temu K44 nagrał jedną z najlepszych płyt w histori polskiego HH - "w 63
      minuty do okoła świata" jeszcze wcześniej w roku 1996 (10 lat temu) powstało
      coś co do dziś może być uznanwane za największe indywidum w HH "Księga
      Tajemnicza. Prolog" - płyta nagrana nie dla wszystkich a nawet dla mniejszości -
      o ile dobrze pamietam K44 dostał za popełnienie tej płyty fryderyka z czego
      nie skorzystał
      ktoś kto nigdy nie wysłuchał oczym K44 opowiadał w swoich utworach - będzie
      całe życie opowiadał że HH to gó.. - jego wola

oczywiście po tych płytach nastąpił wysyp wszelkiego różnego rodzaju maści
      lokalnych najlepszych mC - których teksty można by porównać z rozwiniętymi
      dialogami w filmach teresy orlowski

komercyjne stacje przez wiele lat nie dotykały HH dopiero gdy zwietrzyły
      możliwośc $ powstały Rap załuki i inne tego typu kiły

jednak do dziś jest wielu twórców których teksty prowokują dają do myślenia
      obnażają rzeczywistość pokazują gó.. tego syfu i tylko osoby o otwartym umyśle
      na świat spróbują posłuchać co autor miał na myśli a nie krytykują nie znając

czasami wystarczy tylko słuchać

pozdro pozdro
      • 17seconds1 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 22.05.06, 21:25
        Niestety to prawada, hip-hop to muzayka i teksty dla kolesi po pezetach lub w
        najlepszym razie po zawodówach. I bez kompromisu.
      • Gość: bart Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.speed.planet.nl 22.05.06, 21:26
        proste
        www.hh-narkotycyzm.prv.pl/
        bart
      • 17seconds1 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 22.05.06, 21:28
        Niestety to prawda, hip-hop to muzyka i teksty dla kolesi po pezetach lub w
        najlepszym razie po zawodówach. I bez kompromisu.
    • betonowy_stefan Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 22.05.06, 21:44
      Nie widze powodu zeby dorabiac ideologii do hh, przewazajaca wiekszosc tekstow jest albo o niczym, albo naprawde marna artystycznie (nawet jezeli ma cos przekazac z zalozenia). Poza tym jest to muzyka bardzo przygnebiajaca, nie wskazuje konkretnie co jest zle, hh-owcy potrafia z tego co widze tylko narzekac ze nie maja kasy na dyskoteke albo wpadaja w ton mentorski i robia sie smieszni. Amerykanski hh to co innego, slyszalem troche amerykanskich produkcji i nie bylo to tak tragiczne. No ale nikt nie chce sie wyrozniac. Jak dla mnie punk i tak bije wszystkie gatunki.
    • Gość: look A co ty widzisz w rocku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 21:59
      bo zakładam że tego słuchasz skoro nie lubisz hip hopu,ja studiuje nie jestem po
      zawodówce i lubie czasem posłuchać tego rodzaju muzyki jest w niej sens jak
      ktośtewgo nei widzi jest ślepy.
      • Gość: look Znam gości po zawodówach którzy nie znają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:02
        nie słuchają hipo hopu nie znoszą go i znam studentów którzy tylko to słuchają
        jak to mi wytłumaczysz.
      • Gość: 82 Re: A co ty widzisz w rocku IP: 24.72.149.* 24.05.06, 02:03
        i napewno stary cie bil jak mokre zyto
    • Gość: KAzik Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:17
      Przestancie paplac tylko fani hiphopu dajcie tu nam dowód.
      Czekam na jakies sensowne teksty raperów.Albo dajcie link to sobie posłuchamy
      albo słowa!czekam
      • Gość: tm Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.05.06, 22:21
        > Przestancie paplac tylko fani hiphopu dajcie tu nam dowód.
        > Czekam na jakies sensowne teksty raperów.Albo dajcie link to sobie posłuchamy
        > albo słowa!czekam

Może jeszcze podrzuce ci płytkę do domu? I tak nawet jeśli podam konkrety teks
        komuś kto jest do HH nastawiony na NIE to powie, że to gó...
        • Gość: anatyrock Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.05.06, 22:25
          Skoro wy uważacie, że hh to tylko jaranie, bluchanie, panienki i debilne teksty,
          to ja się pytam co wy widzicie w rocku?

Przeciez rock to totalne gó.., stoi jakis imbecyl na scenie podczas koncertu,
          do polowy w skórze, od polowy nagi, z dlugimi brudnymi wlosami, niemytymi chyba
          z miesiac i nawet nie śpiewa tylko drze sie do mikrofonu jak jakiś prymityw z
          ery kamienia lupanego. A z tyłu siedzi taki sam ułom i napierdla pałą w bęben!
          • Gość: look mam to samo zdanie nie cierpie rocka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:41
            choćznam dóch rockersów i saw miare normwlni ale to dlatego że do końca nie
            zwariowali o tak na prawde wiedząco w zyciu ważne.
          • Gość: tooz Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 11:51
            Bo w przeciwienstwie do hh tam jest muzyka i linia melodyczna ktora sie zmienia
            a nie 10 sekundowy fragment powtarzajacy sie przez 5 min z glupim tekstem bez
            melodii. Uwazam tez ze z kazdym gatunkiem muzyki jest tak ze wiekszosc to
            badziewie z tym ze hiphop po prostu bije to wszystko na glowe na rowni z techno
            i w zdecydowanej wiekszosci przypadkow nie da sie tego sluchac. Sa fajne
            wyjatkki ale jest ich procentowo zdecydowanie mniej niz np. w rocku czy popie i
            podejrzewam ze jest to spowodowane wlasnie ta moda na hiphop i tym ze ta muzyke
            moze robic praktycznie kazdy i dlatego wiecej syfu. Z normalna muzyka ktos musi
            umiec ulozyc jakas sensowna melodie i cos zaspiewac bo do tego trzeba talentu i
            umiejetnosci. W hh najprosciej zerznac podklad dodac bit i naopowiadac jakie
            zycie jest do kitu...
          • alhor Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 23.05.06, 22:42
            Ja w rocku (a właściwie matalu) widzę to:
            Tristania Eguilibrium:
            javascript:void
            (window.open('http://clips.interia.pl/index.html?id=9195','clp','width=650,height=465,location=no,menubar=no,toolbar=no,resizable=no,directories=no,location=no,menubar=no,scrollbars=no,status=no,toolbar=no,resizable=no,status=yes')).focus()

Tristanie Libre:
            (window.open('http://clips.interia.pl/index.html?id=12696','clp','width=650,height=465,location=no,menubar=no,toolbar=no,resizable=no,directories=no,location=no,menubar=no,scrollbars=no,status=no,toolbar=no,resizable=no,status=yes')).focus()

Btllelore:
            (window.open('http://clips.interia.pl/index.html?id=12666','clp','width=650,height=465,location=no,menubar=no,toolbar=no,resizable=no,directories=no,location=no,menubar=no,scrollbars=no,status=no,toolbar=no,resizable=no,status=yes')).focus()

Soulfly:
            (window.open('http://clips.interia.pl/index.html?id=6625','clp','width=650,height=465,location=no,menubar=no,toolbar=no,resizable=no,directories=no,location=no,menubar=no,scrollbars=no,status=no,toolbar=no,resizable=no,status=yes')).focus()

I coś dal początkujących, przejście z popu w metal - Nightwish:
            (window.open('http://clips.interia.pl/index.html?id=12357','clp','width=650,height=465,location=no,menubar=no,toolbar=no,resizable=no,directories=no,location=no,menubar=no,scrollbars=no,status=no,toolbar=no,resizable=no,status=yes')).focus()

Puszczanie muzyki w takiej jakości to herezja, ale mam nadzieje że jeśli komuś
            się spodoba zaopatrzy się w nagrania leprzej jakości
            • alhor Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 23.05.06, 22:45
              Tristania to mój ulubiony zespół, jednak podane kawałki nie są ich najleprzymi,
              są mało dynamiczne. Zwykle są i ostre i spokojne nazmiane z świetnie zgranymi
              przejściami, ale niestety innych nieznalazłem.
          • Gość: 82 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: 24.72.149.* 24.05.06, 02:13
            ....... a co jest w hh fajnego?....stoi taki typ zakapturzony najarany trawa do
            granic moliwosci slucha jak typ z tasmy spiewa(MOWI bo do spiewania to nie
            podobne) ze w domu ojciec bije pasem chce wychowac a matka w koncie placze itd
            A jesli chodzi o mode to preferuje oszoloma w skorzanej katasce niz drobnego
            cpunka ktory nasral sobie w spodnie i wisza mu tak do kolan i wisza.
        • Gość: look Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:31
          Dla mnie tu jest czysty hardkor
          Niektórzy mówią mi - nie warto
          Ale jest inaczej trochę jeśli to uczucie znasz
          Co? niepewny krok w miasto, które znasz
          Co? niepewny wzrok najchętniej schowałbyś pod maską
          Miasto, które siedzi w nas
          Co? zrobię wszystko by stąd uciec, nie mów, że nie warto
          Nie dosłownie, ale pragnę uciec stąd, wiesz, ciągle
          Pragnę uciec stąd gdzieś uciec na dobre
          Zniknąć, pieprzę to co inni myślą
          Pieprzę to jak żyją nawet jeśli pieprzę przyszłość
          Nawet jeśli przegram wszystko, może wygram wolność
          Ostatkiem sił drzemie we mnie idealizm
          Młodość - nie oddam tego za nic, nigdy, zrozum
          Nawet jeśli całe życie będę mieszkał w bloku
          Całe życie mówisz - nie warto, po co?
          Bo jacyś gnoje mną gardzą i chodzą nocą z kosą
          To co, to dla mnie nie jest odwagą, nie mam więcej niż oni
          Mam tylko jedną kartę ale nie mam broni
          Mam tylko jedną kartę, rap, wiesz i nie mam broni
          I nie mam hajsu, nie mam więcej niż oni
          Mam trochę monet, a bliscy chcą mieć krocie
          Chcą gdzieś odejść, wrócą jak się dorobię
          Wrócą choć stawiam na rap, stawiam na to
          Na tylko tą jedną kartę - to jest odwagą

Nie pytaj mnie o jutro, chcę mieć więcej niż nic
          Masz coś do mnie - trudno, nie mam więcej niż ty
          Zajmij się swoim życiem, swoją sprawą
          Ja mam rap, tylko rap - to jest odwagą

Pytasz mnie o jutro, chcę mieć więcej niż nic
          Masz coś do mnie - trudno, chcę mieć więcej niż dziś
          Robię coś, zdobywam coś ciężką pracą
          Mam rap, tylko rap - to jest odwagą

Ruszył kolejny wers w miasto, nie przejdzie bez echa
          Musisz mieć jasność - masz farta albo pecha
          Ja wolę mieć to pierwsze, ja wolę to co szczersze
          Ja wolę to podejście, pie.. i nie węszę
          Na osiedlu afer, skandali i plotek
          Odwagą jest napisanie kolejnych zwrotek
          Zawieranie opinii, które nie wszystkim leżą
          Bo niektórzy ludzie są głupsi od zwierząt
          Są też mędrcy, którzy wiedzą więcej ode mnie
          O mnie samym wszystko ku.. wiedzą najprędzej
          Co mam w kieszeniach, jaki telefon i co pijam
          Może powinni robić na psach, a nie nawijać
          Słyszałem komentarze o zegarku, który noszę
          Pięć stów w sklepie na osiedlu - sto pięćdziesiąt w PRO'sie
          I tak w kółko ciągle ktoś coś pie..
          To moje podwórko, ku.., co cię boli?
          Jestem podobny do ciebie, może nawet miałem biedniej
          Bo nie jestem z willi tylko żyję na drugim piętrze
          Mam dość historii pełnych gówna i mądrości
          Bo twoje mają się jak ch.. do rzeczywistości
          Jest odwagą robić coś prosto z serca
          Czasem mam już dość, ale znowu mnie nakręca
          Opcja kolejna - pie.., to co chcecie piszcie
          Przed tym włączcie sobie kawałek - osobiście

mas ztu tekst chocierz nie wiem czy to puszczą
      • Gość: look masz tekst i poczytaj sobie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:39
        Slums Attack - Przemoc
        Uderzyć mocno w twarz i wyrwać torebkę
        Pobić do nieprzytomności by wezwano karetkę
        Zabrać komuś kasę i szybko się zwinąć
        Wyzwać starą babę te pieprzoną repetę
        Czy jesteś taki podły czy uderzyłbyś kobietę?
        Dopalić gliniarza te je..ą kupę ścierwa
        Zabrać mu broń, strzelasz, czy oberwał
        Wyje.. lepszy sprzęt to nie jest żaden problem
        Za sprzedane radia jeździłbym już Oplem
        Ilu dokonasz jeszcze podłości?
        Skąd ta nienawiść, te typowe rozdrażnienie
        Dopadasz się do dzieciaka i opróżniasz mu kieszenie
        Jego lęk, płacz, całkowite przerażenie
        Kompletnie masz to w dupie, penetrujesz te kieszenie
        Tym razem bez bicia, bez pozbawienia życia
        Tak zarabiając trafisz kiedyś do kicia

Przemoc ku.. przemoc to gó.. jest w nas
        W naszych ciałach i umysłach, uaktywnia się co czas

Codziennie na ulicach widzę obrazy
        Przemoc, gwałty, zacięty wyraz twarzy
        Narkotyki, samobójstwa, pobicia, wymuszenia
        Z dnia ku.. na dzień przepełniają się więzienia
        Z godziny na godzinę rodzą się afery
        Politycy się sądzą, na ulicach znów giwery
        Ja nie chcę tak umrzeć, nie ma w tym mej winy
        Więc chrońcie przed nimi wasze rodziny
        Nienawiść i nędza, stres, brak zrozumienia
        Prowadzi to wszystko w kierunku wyniszczenia
        Kłótnie, rodziny i libacje do rana
        Coraz więcej przemocy mieści się w mieszkaniach
        Mam i ja takich znajomych
        Co chleją wódę i pizgają swoje żony
        Alkohol, narkotyki potem cały miesiąc szynki
        A dzieci wegetują przeżywając z głodu męki
        Dzieciństwo usnute głodem i łzami
        Jeden wilki kibel, nieszczęścia chodzą parami

w naszych ciałach i umysłach, uaktywnia się co czas

Pieprzone zabójstwo, pie..na dzielnica
        Ta pieprzona rozrywka ku.. wszystkich tu zachwyca
        Pie..ięte sku..ele z giwerami za pasem
        Wojują z każdym kto okaże się kutasem
        Zaje.. w łeb, wystrzelić kilka razy
        To przecież takie proste do tego nie trzeba urazy
        Zabić sku..ela bez żadnych odruchów człowieczeństwa
        Tak to ty potrafisz, czynisz takie straszne kurestwa
        Nie musi być ku.. specjalnego powodu
        By sku..el ze swoim życiem dokonał rozwodu
        Żeby to ukoić, uśpić, rozładować
        Trzeba komuś przyje.., nóż w plecy wpakować
        Najlepiej z boku być tego wszystkiego
        Bo jest to wielkie gó.., że Bóg
        Nie podarował wszystkim równo

Telewizja jest brutalna, pokazuję nam jak żyć
        Morderstwo za morderstwem, gwałty i rozboje
        Wychodzisz na ulice no i robisz jak te gnoje
        Co na filmie sensacyjnym wypruwają sobie flaki
        Naśladowców jest od ch..a, nawet małe dzieciaki
        Przeklinają, kradną i rzucają kamieniami
        Potem słyszysz wszędzie, że dzieci zabójcami
        Przemoc u nieletnich, źle się ku.. sprawy mają
        Zamiast do szkoły na juchtę spie..ją
        Zabawki już dawno zastąpił alkohol do picia
        Tak pieprzona telewizja uczy ku.. dzieci życia
        Pokazują jak być złym, brutalnym i bezdusznym
        Więc zastanów się sku..elu gdzie swe dziecko ku.. puszczasz
        Od ciebie zależy jak wychować sku..syna
        Bo jeśli o to nie zadbasz będzie cierpieć twa rodzina
        Jeżeli nasze słowa przemyślałeś i stwierdzasz, że są głupie
        Sku..ały dupku okażesz się pieprzonym durniem

Już dawno nie wstałem tak wcześnie
        Włączyłem telewizor
        A tam pieprzą o przemocy, o gwałtach
        Pokazują te wszystkie miejsca
        Zacząłem się zastanawiać
        Oni chyba nie wiedzą
        Albo mają gdzieś co wyrabia się pod nosem
        • Gość: MAlwina Re: masz tekst i poczytaj sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:46
          Bardzo dobry utwór jeden z niemicznych Pej który mi się podoba.
          A teraz Lroy:
          Droga mamo, powiem ci jedno
          Mieszkam w pięknym kraju tu wszyscy się kochają wzajemnie
          Daremnie tu szukać czegoś bardzo złego
          Nie ma tu rozbojów, zepsucia moralnego
          Ludzie są życzliwi, kochają się wzajemnie
          Nikt tu nie klnie, nie wyśmiewa się ze mnie
          Są tolerancyjni, są wspaniałomyślni, bardzo delikatni i żyją bez zawiści

Ref.: Chcesz opowiem ci bajeczkę x3
          Bajka będzie krótka, posłuchaj...

Nie ma tu znieczulicy, tu każdy ci pomoże
          W tym kraju jest wspaniale, a w telewizorze brak przemocy
          Tylko country muzyka, muzyka klasyczna oraz gimnastyka
          Przyjaciół masz wielu - samych prawdziwych
          Zawsze oddanych i zawsze uczciwych
          Tak jak politycy są tu czyści jak łza
          Nie ma bezrobocia i brak tu krat

Ref.

Tu nie ważne jest zupełnie jak ty chodzisz ubrany
          Jak uczesany i jak wyuzdany
          Bo wszystko jest tu normą, wszystko jest O.K.
          Możesz chodzić bezpiecznie po ulicy swej
          I nie ważne czy to noc jest czy to za dnia
          Nikt cię nie napadnie, nie ma tu zła
          Tu ludzie wierzą w Boga, a nie tylko w instytucje
          Nie robią sobie świństw, tu nie ma prostytucji
          Przemoc nie istnieje, szanuje się dzieci
          Słucha się co mówią i kocha bez pamięci
          Nie zabija się tu zwierząt, brak zanieczyszczeń
          Nie ma tu kłamstwa, nie istnieją także pryszcze i AIDS
          Jednym słowem raj na ziemi, brak też innych chorób, brak epidemii
          Nie ma segregacji rasowej, seksualnej
          Z dnia na dzień jest lepiej i wspanialej

Ref.

Tu nie ma handlu bronią, problemu narkomanii
          Alkoholizmu, gangów i mafii
          Nie istnieją także (strzał)........

Trzeba tego posłuchać bo sam tekst to za mało.Postaram się znaleść teraz coś
          bardziej optymistycznego:)

• Gość: MAlwina Re: masz tekst i poczytaj sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:48
            Paktofonika:
            Gdy czegoś bardzo mocno chcę,
            Wtedy problemu nie ma, znasz ten schemat
            Olej każdy dylemat, jest zbędny,
            Posiadasz cel, nie wiesz którędy iść, ja ci powiem, tędy
            Nie spadaj jak liść na ziemię
            Pnij się do góry, spełniaj swe marzenia
            Tak już jest jest z pokolenia na pokolenie
            Żeby mieć, trzeba mocno tego chcieć
            To logiczne jak sieć, widzisz cel – wyciąg rękę i leć za nim
            Samo gadanie na nic, dla pewnego swego nie ma granic

MAG::
            Nie wystarczy momencik, czy odrobina dobrych chęci
            Chcieć to móc, więc mogę, bo to mnie nęci
            Miejcie w pamięci, wszyscy razem wzięci oponenci
            Mogą dziś nosem kręcić i życie spędzić na niczym
            Do każdego kogo to dotyczy – zrób następny ruch zamiast wciąż się byczyć
            To wyczyn, na który chyba cię stać,
            Nie masz nic do stracenia, więc nie musisz się bać,
            Nic tylko trwać i stawiać .... kolejne kroki
            H I P- H O P sprawa nie cierpiąca zwłoki,
            To łączy ludzi... jak walkie-talkie
            Jak góry, stoki, jak świat długi i szeroki
            Jest STRAHO::
            Gdy czegoś bardzo mocno chcę,
            Wtedy problemu nie ma, znasz ten schemat
            Olej każdy dylemat, jest zbędny,
            Posiadasz cel, nie wiesz którędy iść, ja ci powiem, tędy
            Nie spadaj jak liść na ziemię
            Pnij się do góry, spełniaj swe marzenia
            Tak już jest jest z pokolenia na pokolenie
            Żeby mieć, trzeba mocno tego chcieć
            To logiczne jak sieć, widzisz cel – wyciąg rękę i leć za nim
            Samo gadanie na nic, dla pewnego swego nie ma granic
            • Gość: Malwa Re: masz tekst i poczytaj sobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:00
              Co w tym złego ,że młodzi ludzie słuchają takiej muzyki?
              Pewnie! Są utwory pisane przez pseudo raperów w których pojawia się pochwała
              przemocy narkotyków itp. itd.
              Ale to nie jest prawdziwy hip-hop.Nie możemy generalizować ,że każdy kto słucha
              tego typu muzyki to od razu dziecko ulicy i ćpun !Nie ma nic bardziej
              błędnego!!! Niektórzy z tych co się tu wypowiadają zielonego pojecia nie mają o
              rapie. Usłyszeli trzy piosenki i myslą że wszystko wiedzą.Nie zamierzam nikogo
              przekonywać!!Nie chcecie to nie słuchajcie!!!!Nie wszyscy muszą to lubić.Mnie
              na przykład nikt nie przekona do metalu.Ale nie krytykujcie tych którym ta
              muzyka odpowiada.Ten wątek jest bez siensu! Zaraz ja założe wątej Pt”Co
              niektórzy widzą w metalu”

• Gość: look Hip hop to cąła filozofia życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:24
      to sięczuje albo nie ludzie którzy słuchająhip hopu sąróżni iwększoośćcośrobi w
      yzciu.
      • Gość: sewo Re: Hip hop to cąła filozofia życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:00
        w sumei to glupie jest. kupa ludzi co w ogole nie slyszeli dobrego hip hopu wyraza o nim opinie ze jest glupi, idzcie do domu sluchac disco polo kutwa!
        nie udzielajcie sie w czyms o czym nie macie pojecia.
        • Gość: Gruby Nadęte buce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 13:47
          które nawet portek nie potrfią porządnie założyć! Bo są patentowanymi leniami i
          nic innego nie potrafią w życiu, tylko kiwać się w rytm ogłupiających,
          debilnych tekstów. Osobiście widząc ich pod blokami, robię się nietolerancyjny
          i chętnie przeniósłbym się do kraju, gdzie króluje BLACK METAL, a hip hopu nie
          znają.
      • Gość: Arial Re: Hip hop to cąła filozofia życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 13:40
        Ty nie filozofuj tyle, tylko zajmij się czymś pożytecznym. Filozofia życia,
        śmiech mnie ogarnia!
        Pozdrawiam wszystkich, którzy brzydzą się taką "filozofią".
    • belfastmf Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 22.05.06, 23:03
      Badziewie muzyczne - teksty mogą być ale już to znam w rockowym wydaniu - u
      Negrów(a to ich muzyka) tylko podoba mi się jazz i soul, a liczy się tylko rock
      a ściślej punk rock.To jest autentyczna muzyka buntu,chociaż nie zapominam o
      Hendrixie czy J.Joplin en consortes...

Rock never die!
      • Gość: look link do tekstów <a href="http://www.teksty.ixion.pl/" target="_bla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:06
        kto chce ten przeczyta
        • Gość: look jeden z kultowych tektsów troche stary ale nadal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:15
          aktualny

Paktofonika - Chwile ulotne
          Nie ufam nikomu
          Kocham tylko tych co na to zasłużyli
          Jeszcze nie szeleszczę kasą
          Tak jak klasą z winyli
          Więc nie przepuszczę żadnej chwili
          Gdyż żyję na kreskę
          W każdą chwilkę wbijam szpilkę
          Jak pineskę w deskę
          Życie jem jak Milkę
          Bowiem wiem że jestem lśnieniem
          I okamgnieniem
          Że będę wspomnieniem
          Za pozwoleniem, sprawdź to
          Zanim schowasz dzień pod powiekami
          Powiedz co z twoimi nie pozałatwianymi sprawami
          Czasami wręcz zasysam otoczenie moimi receptorami
          Zachwycam się chwilami jak dobrymi produkcjami
          Film na siatkówce zdobywa nagrodę Grammy
          Za brak porównania z celuloidami
          Momentami pomiędzy oddechami
          Życie fala mi tsunami
          Zalewa doznaniami i bodźcami
          Razem z chłopakami chodzimy po mieście
          Kilkanaście centymetrów ponad chodnikami
          Taktowani przez dwa tysiąc dwieście
          Przygniatani problemami
          Ciągle na podeście
          Z mikrofonami w ciągłym manifeście
          Weźcie sprawdźcie to
          Bo to widać w każdym geście
          Jesteście, więc zauważcie to nareszcie
          Odbierzcie dzisiejszy dzień jak podarunek
          Cieszcie się i obierzcie na jutro kierunek
          Odważcie się, zróbcie ten krok
          Podnieście wzrok
          Na razie, strzałka, mówił Fokusmok

Łapię chwile ulotne jak ulotka
          Ulotne chwile łapię jak fotka

Chwile ulotne chwytam
          Jak sygnał satelita
          I ta różnica
          Nie krążę po orbitach
          Lecz twardo stąpam po chodnikach
          Chcę żyć aktywnie nim wyciągnę kopyta
          Jest pewna dewiza którą znam
          Carpe diem
          Uznają ją ludzie, z którymi gram
          O tym wiem
          Z każdym dniem łapię chwile
          Ulotne jak motyle
          Na stałe
          Koduję we fragmentach bądź całe
          Zapamiętałem już ich bez liku
          Wszystkie mam w sobie
          Żadnej w pamiętniku
          Zaś w notatniku bądź w kalendarzyku
          Notuję zadania i termin wykonania
          Zgroza
          Gandzia zostawia ślady jak sanek płoza
          A pamięć zawodna jak prognoza
          To skleroza
          Poza tym istnieje sprawnych komórek doza
          Chwile przychodzą tam jak koza do woza
          Raz łapię chwile
          Te słodziutkie choć krótkie
          Innym razem te
          Bezpowrotne i ulotne

Życie nasze składa się z krótkich momentów
          Cudownych chwil czy przykrych incydentów
          Niczego nie przegapię
          Wszystkie je łapię
          Korzystam z talentu
          Przelewam go na papier
          Więc łapię chwile ulotne jak ulotka
          Dbam, by chwile ulotne jak notka
          Nie uleciały jak ulotna plotka
          W niepamięć
          Każdy gest i każde zdanie
          Obrazy przed oczami
          Zawieszone jak na ścianie
          Te wramię
          To jedno co na pewno zostanie
          Reszta przeminie jak znoszone ubranie
          Dwadzieścia lat minęło jak jeden dzień
          Nie masz co wspominać?
          Lepiej swe życie zmień
          Póki czas
          Nie czeka na nas
          Więc zaśpiewaj jeszcze raz
          Mamy po dwadzieścia lat
          Przed sobą cały świat
          Przed sobą cały życia szmat
          Więc jestem rad
          Z każdego poranka i wieczoru
          Dawno już dokonałem wyboru
          I jestem dyspozytorem własnych torów
          Spełniam się w muzyce hard core'u
          I wiem, że wspomnienie nigdy nie zginie
          Tak jak wspomnienie o pierwszej dziewczynie
          Jak czasy podstawówki
          Zbite butelki, ubite lufki
          Starte zelówki w podróży
          Polowanie na chwile się nie dłuży, się nie nuży

• Gość: Malwa Re: jeden z kultowych tektsów troche stary ale na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:18
            Ten utwór też uwielbiam!!!Pierwszy raz usłyszałam go 4 lata temu i do tej pory
            się mi nie znudził!
    • Gość: alfons [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 23:13
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • tomek854 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 23.05.06, 07:02
        Gratuluję poziomu wypowiedzi..
      • Gość: tooz Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 11:55
        Powtorze...np. w rocku i popie jest muzyka a nie puszczony w kolko 10 sekundowy
        fragment w kolko...Jak dodasz do tego dobry tekst to hh po prostu odpada bo
        jest monotonny
      • Gość: Zen Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 19:07
        Nie wiem z kąd ta Wasza nagonka na hip-hop. Te argumenty w ogóle do mnie nie trafiają. Nie czytałem wszystkich postów ale na niektóre zarzuty postaram się odpwiedzieć. Co złego jest w tym że to akurat małolaci dają rady? Myśle że nie ważne kto je daje ale jakie są. Czy mówienie o dążeniu do celu, kochaniu życia, ciężkiej pracy, szacunku do rodziców, zerowej wartości pieniądza w porównaniu do ducha. na każde powiedziane słowo mogę podać tekst, a jest to jedynie ułamek bo nie mogę tego streścić w jednejchwili, tak jak fan rocka nie streści od razu wszystkich zalet swojej muzyki. Zaporaszm do dyskusji. pozdrówki
    • Gość: :| Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: 212.106.16.* 22.05.06, 23:24
      Nie wolno wszystkich ludzi grupować w jedno stado patrząc na (w tym przypadku)
      muzyke. Nie każdy musi sie nasłuchać jakichś pierdół i iść na ulice okradać
      babki, oczywiście pod wpływem środków odurzających i alkoholu albo czego tam
      jeszcze. Stereotypy...stereotypy... Jak każdy kto słucha tej muzyki chodzi w
      workach na kartofle i bluzie XXXXXL to tak samo każdy polak możebyć zoofilem,
      jeśli ktoś sobie tak zamani czyż nie?
      • wozni Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 23.05.06, 00:24
        Dlaczego tak zle oceniamy hip-hop? Bo wynika to z genezy tego gatunku. HH wywodzi sie glownie(podkreslam sa wyjatki!) z niewyksztalconej mlodziezu, ktora probowala zaistniec. Do grania wiekszosci innych gatunkow wymagana jest podstawowa wiedza muzyczna - no bo gramy na instrumentach.
        Sila HH jest fakt, ze praktycznie kazdy moze go tworzyc. To bardziej zjawisko niz muzyka. Jesli chcemy nazywac to muzyka musimy uzywac terminow (choc troche) muzycznych - w wiekszosci piosenek wystepuje melorecytacja a nie spiew a zamiast melodii jest rytm. To odroznia ten gatunek od kazdego innego.
        Podsumowujac najwiekszy wplyw na ten gatunek w Polsce ma fakt, ze tworca moze zostac kazdy. Tutaj nie liczy sie talent stricte muzyczny - czyli spiew, sluch muzyczny, wyczucie harmonii, tu bardziej tworzone sa kolaze (podklady) z gotowych klockow i do tego dodawany jest tekst. To jest moje zdanie
        Pozdrawiam!
        • Gość: tooz Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 11:56
          Dokladnie...i poprzedni post sobie przeczytajcie hiphopowi ziomale
        • 0x0001 Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 23.05.06, 12:00
          Nie znoszę hip-hopu, ale bądźmy obiektywni - rytm to nie jest jedynie specyfika hip-hopu. A co do umiejętności gry na instrumentach, to większość młodych punkowych/rockowych/metalowych zespołów również takowej nie posiada. Jak wiesz zapewne, nie każdy utwór muzyczny musi zawierać śpiew, więc ten zarzut również odpada. Pomimo więc mojej niechęci dla hip-hopu, muszę przyznać, że i tam zdarzają się prawdziwi artyści potrafiący z "gotowych klocków" i własnych wokali stworzyć dzieło sztuki. A, że w Polsce ich niewielu... Osobiście cały ten nurt puszczam koło ucha, strasznie za to lubię Vavamuffin.
          • alhor Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? 23.05.06, 23:18
            No cuż zwykle żeby "nie umiec grac" trzeba 2 lata spędzic na trenowaniu. Po 4
            latach zaczynasz grac wmiare znośnie. Żeby grac dobrze trzeba spędzi wiele
            czasu, nie to co kurs DJ.
    • Gość: mlaskacz Re: Co młodzi ludziw widza w hiphopie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 08:32
      90% HH to szaj nic nie warty... muzuka tworzona przez debili dla debili
      ale zdarzają sie prawdziwe perełki, a muzyka jest opart na czyms bardziej
      ambitnym niż autotycznie generowany podkład z keyboarda

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka