Gość: Garula Leokadia Re: nazwy które kłamią IP: *.spnjo.uni.wroc.pl 15.06.07, 16:22 Prawo i Sprawiedliwość - ani prawa, ani sprawiedliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sernik Re: nazwy które kłamią IP: 149.148.228.* 15.06.07, 16:36 sernika po wiedensku nikt w wiedniu nie zna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnika Re: nazwy które kłamią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 18:26 Microsoft to nazwisko. Micro to maciupenki, a soft to software :) ktory jest w komputerze, w ktorym cala elektronika jest maciupenka... A mysz komputerowa...? Wcale mi to nie podobne do myszy... A oto inne zagadkowe slowa: Muszka Gile z nosa Baki z zadka Bak - zabawka Koszula nocna - w rzeczywistosci sukienka Ale bomba! - w rzeczywistosci super, a nie straszne Spioszki (ludzie) - spioszki (ubranko) Pierogi ruskie - w Rosji nieznane lub znane jako polskie chlodnik litewski - na Litwie nieznany barszcz ukrainski - na Ukrainie nieznany Ktos ma kota na punkcie kotow Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: nazwy które kłamią 15.06.07, 19:36 barszcz ukraiński jest znany na Ukrainie akurat Odpowiedz Link Zgłoś
tegreska Re: nazwy które kłamią 16.06.07, 10:27 Cłodnik litewski jest znany na Litwie. Mówi się tam na niego zimny barszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: nazwy które kłamią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 23:54 Nie wiem, ale dla mnie muszka wygląda jak muszka; sam mówię gile, ale moja dziewczyna z drugiego końca Polski mówi gole, oczywiście znane również jako kozy - i raczej gole i kozy trzeba by tu wymienić; bąk (trzmiel właściwie), bąk zabawka i puszczać bąki - no jak pierdzisz to czasem może to zabrzmieć jak przelatujący bąk, podobnie ruch bąka, czy też bączka podobny jest do ruchu trzmiela; z tą koszulą - też nie specjalnie musi to być sukienka; ale niewypał!!!; no jeśli są śpioszki - w które ubiera się dzieci do snu, to czemu słodko nie nazwać kogoś kto lubi spać śpiochem? Potem czy przedtem ktoś się odniósł do pozostałych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manzanita Re: nazwy które kłamią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 21:59 pierogi ruskie bo z Rusi, nie z Rosji Odpowiedz Link Zgłoś
turangalila Re: nazwy które kłamią 21.06.07, 11:12 > A mysz komputerowa...? Wcale mi to nie podobne do myszy.. Dlaczego? Jeżeli tylko nie jest bezprzewodowa to ma taki długaśny ogonek w postaci kabla, no i wielkość też takiej sporej myszki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jupiter Re: nazwy które kłamią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 18:25 śledź po japońsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guj Re: nazwy które kłamią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 18:41 prawo i sprawiedliwosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikczer Re: nazwy które kłamią IP: *.echostar.pl 15.06.07, 18:51 Grenlandia - Greenland mimo ze tam zimno Islandia - Iceland - cieplo, troche zieleni i zero lodów Golarz - strzelający gole czy golący? Sadystka - uprawiająca sad czy krwiozercza baba? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: nazwy które kłamią 15.06.07, 19:25 Gość portalu: pikczer napisał(a): > Islandia - Iceland - cieplo, troche zieleni i zero lodów Nie słyszałeś o lodowcach na Islandii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juru Re: nazwy które kłamią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 19:26 Hipopotam - hippopotamus - koń rzeczny French fries przywieźli z Belgii amerykańscy żołnierze walczący tam w I Wojnie Światowej, nie zawracając sobie przy tym głowy takim szczegółem, że to trochę inny kraj jednak (Belgia jak najbardziej niepodległa). Trochę, jakby przywieźli sobie naszego oscypka i nazwali Russian Cheese. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: nazwy które kłamią 15.06.07, 19:32 Gość portalu: Juru napisał(a): > Hipopotam - hippopotamus - koń rzeczny tylko nie bardzo to pasuje w systematyce, bo konie są nieparzystokopytne, a hipcie - parzysto. ;) -- Life's a journey, not a destination. Odpowiedz Link Zgłoś
tegreska Re: nazwy które kłamią 16.06.07, 10:36 Koń rzeczny jest w wielu językach, np. po szwedzku. Po hebrajsku hipopotam to behemot, czyli wielka bestia. Odpowiedz Link Zgłoś
balbriggan Re: nazwy które kłamią 15.06.07, 20:23 Ta wyspa byla trochę bardziej zielona wtedy kiedy Vikingowie ją odkryli a i chyba coś tam uprawiali. Czy mi się tylko wydaje? Odpowiedz Link Zgłoś
m.matkowski Re: nazwy które kłamią 15.06.07, 23:13 Zielona ziemia - jak wikingowie tam przypłynęli pierwszy raz, to tak się akurat złożyło, że trafili na wiosnę, kiedy trawa i to co tam rośnie było soczysto zielone. I tak zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: nazwy które kłamią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 16:09 To akurat jest siła reklamy. Chyba Eryk Rudy (Czerwony) - specjalnie toto nazwał Zielonym Lądem aby zachęcić do osadnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: nazwy które kłamią 15.06.07, 19:24 hamburger - czy ktoś tam widział ostatnio szynkę? ;)) -- Life's a journey, not a destination. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juru Re: nazwy które kłamią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 19:28 Może w Hamburgu? --- wiecie, od czego pochodzi określenie "ale Meksyk"? Nie ma nic wspólnego z warunkami panującymi w tym pięknym kraju i jego stolicy, lecz z nazwą Mexicoplatz w Berlinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: nazwy które kłamią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 00:18 Podobno powstały od naszych tatarów, które powstały z mięsa, które Tatarzy zabierali ze sobą na wyprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: nazwy które kłamią 15.06.07, 19:29 i jeszcze miś koala, który nie jest misiem a... torbaczem. -- Life's a journey, not a destination. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka włoskie lody IP: *.dag.pl 15.06.07, 19:46 bylam ostatnio we włoszech i nigdzue nie podawali takich z automatu - no chyba ze w mcdonaldzie. włoskie lody są normalnie gałkowane...nie wiem wiec, skąd to stwierdzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: włoskie lody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 00:06 A to mi przypomniałaś, żeby we Włoszech zamawiać americanę, jeśli chce się normalną kawę, bo inaczej dadzą taką jak trzeba, czyli malutkie, mocne na spodeczku. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: włoskie lody 18.06.07, 17:01 Od włoskiej firmy Carpiguani która produkowała kiedyś takie automaty Odpowiedz Link Zgłoś
tegreska Re: nazwy które kłamią 16.06.07, 10:45 Lepiej w ogóle nie wiedzieć co tam jest :/ Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Trochę politycznie 15.06.07, 20:30 Polska scena polityczna pełna jest przykładów nazw partii, które nie mają nic wspólnego z desygnatami terminów, które na nazwy te się składają. Przykłady: PO - z trudem doszukuję proobywatelskich działań tej partii ostatnimi czasy PIS - nie trzeba komentować, SLD - lewica, jasne... SdRP - jaka znowu socjaldemokracja? SdPL -j.w. PZPR - ani polska, ani robotnicza PC - centrum? mam wątpliwości UPR - raczej nierealnej. Pewnie by się jeszcze trochę znalazło... Pozdrawiam z roztańczonego Buenos :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacuś kołek rozporowy??? Dlaczego??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 20:50 jeżeli rozporowy, bo coś tam rozpiera to dlaczego, to co przy spodniach to rozporek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juru Re: kołek rozporowy??? Dlaczego??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 21:24 no, tak. zapięty rozporek pod wpływem nacisku z zewnątrz zostaje rozparty i się samoczynnie otwiera ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giertych Roman Re: kołek rozporowy??? Dlaczego??? IP: *.tpca-cz.com 16.06.07, 15:53 Mundurki szkolne beda bez rozporkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: kołek rozporowy??? Dlaczego??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 00:29 Jacusiu, powiem ci na przykładzie. Albo może lepiej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
it.s_californication Re: nazwy które kłamią 15.06.07, 21:24 kolacja - od włoskiego: colazione- śniadanie (chociaż to akurat z winy królowej Bony :)) Odpowiedz Link Zgłoś
przebudzona7 "Prawo i sprawiedliwość" 15.06.07, 22:00 "Prawo i sprawiedliwość"!! To jest dopiero kłamstwo!! pozdrawiam Z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie śpię przebudzona??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 22:12 czy na pewno przebudzona? To już chyba było ze trzy razy w tym wątku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: john Re: nazwy które kłamią IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 16.06.07, 01:00 CURRENCY EXCHANGE czyli wymiana/zamiana walut - miejsce gdzie oplacisz ruzne rachunki ale nigdy nie wymienisz waluty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZA Kobiecina IP: 213.158.197.* 16.06.07, 11:26 skoro cielęcina to mięso z cielaka, a wołowina to mięso w wołu, to powinno być: kobiecina - mięso z kobiety psina - mięso z psa zmarzlina - mięso ze zmarzniętych dziecina - mięso z dziecka ptaszyna - mięso z ptaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacuś Re: Kobiecina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 11:37 U Ruskich jest jeszcze muszczina:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyta A wieloryb?? IP: *.slp.vectranet.pl 16.06.07, 12:41 ani wiele ryb z niego ani ryba tylko ssak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryczek Re: A wieloryb?? IP: *.strefa.com 16.06.07, 16:44 w Polsce ziemniaczane chrupki do Chipsy, co w jezyku angielskim oznacza frytki, chipsy to Crisps ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: A wieloryb?? IP: *.merinet.pl 16.06.07, 22:17 A w języku amerykańskim chipsy to chips, a frytki to French fries. Swoją drogą po amerykańsku toaleta to restroom. Jak wylądowałem na JFK to myślałem, że to jakaś poczekalnia, gdzie można odsapnąć :) No i w sumie można :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga-ta Re: Kobiecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 12:51 żurawina - mięso z żurawia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: nazwy które kłamią IP: *.aster.pl 16.06.07, 19:25 Tzw. "sałatka włoska" to we Włoszech "insalata russa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: nazwy które kłamią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 23:14 deszczyk - nie lezy w deskach nieboszczyk - nie szczy z nieba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socjalista Re: nazwy które kłamią IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.07, 01:13 Lewica i Demokraci (bo to żadna lewica, zresztą demokraci też nie - nie ma demokracji bez socjalizmu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: nazwy które kłamią IP: 219.133.160.* 17.06.07, 03:37 Zakopane - wcale nie jest zakopane! Bylem tam i widzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: nazwy które kłamią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 04:55 miasto "zakopane" w Górach ... Odpowiedz Link Zgłoś
pro.wizja Re: nazwy które kłamią 17.06.07, 09:43 "zdrowa żywność" - jakby była "chora żywność" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola K Re: nazwy które kłamią IP: *.chello.pl 17.06.07, 12:16 A prusaki i francuzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samasima Re: nazwy które kłamią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 04:54 chora może nie ale nizdrowa jest na pewno ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rootsman świnka morska IP: *.wohnheime.ruhr-uni-bochum.de 17.06.07, 13:13 świnka morska - ani świnka, ani morska Odpowiedz Link Zgłoś
lilianamaria Re: świnka morska 17.06.07, 22:09 ciekawa jestem kto wymyslił nazwę "komórka" dla telefonów obecnie powszechnie używanych. Niemcy mówią"handy" /ręczny, bo można mieć go zawsze w rękach, czyli ze sobą/ Anglicy mówią "mobile" /czyli ruchomy w odróżnieniu od stacjonarnych... A ta KOMÓRKA???? TO OD CZEGO, KTOŚ MI POWIE??? mam za ało komórek żeby to zrozumieć /blonynka + komórka=dwie komórki.../ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elpooho Re: świnka morska IP: *.dsl.pipex.com 17.06.07, 22:36 A Amerykanie akurat mówią cell (albo cellular). A nazwa od podziału terenu na obszary obsługiwane przez stacje przekaźnikowe zwane "komórkami" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaleel Re: nazwy które kłamia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 00:32 czy ciepłe lody są ciepłe?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex Re: świnka morska IP: *.ghnet.pl 18.06.07, 00:39 od "cellular phone" en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikeairmax Re: świnka morska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 06:56 Komórka: od budowy sieci, która składa się z komórek (wcześniej to był telefon komórkowy). Gdybyś chciała tak jak po niemiecku to byś miała ręcznik albo podręcznik. W ogóle ten wątek robi się bezsensowny bo miało być o słowach wprowadzających w błąd a ludzie wypisują wszystko co im podpada nie zadając sobie trudu pomyślenia jakie złożone może być pochodzenie danego wyrazu. Mnie np białe wino nie wprowadza w błąd, podobnie jak hipopotam czy klucz francuski. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: świnka morska 18.06.07, 16:52 Nazwa "komórka" wzięło się z angloamerykańskiego "cell" jako element sieci nadajników. Rozrysowana na papie, sieć przypomina wielokomórkowy organizm, stąd angloamerykańskie określenioe cellupar phone, które przyswoiliśmy. Brytyjczycy mówią zaś mobile phone - istotnie sensowniej. Odpowiedz Link Zgłoś
nurse_manager Re: świnka morska 21.06.07, 17:54 Amerykanie coraz czesciej tez uzywaja pojecia "mobile". W wiekszosci aplikacji pyta sie numer "Mobile" nie "Cell". W jezyku potocznym jednak nadal dominuje cell. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Re: świnka morska 20.06.07, 04:27 Co do "świnki morskiej" to indianie w Ameryce Pd. chodowali te gryzonie w celach kulinarnych- dla mięsa tak jak my świnie.Dlatego nazywano je u nas "zamorskimi świnkami".Z czasem "za" zaniknęło i została sama "świnka morska"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danek Re: nazwy które kłamią IP: *.chello.pl 18.06.07, 14:31 Ojciec swięty - w stosunku do istoty ludzkiej a w dodatku starego kawalera Odpowiedz Link Zgłoś
samwieszkimjestem Re: nazwy które kłamią 20.06.07, 08:44 Zgadzam się. Zawsze mnie drażni, jak ludzie używają tego określenia... Odpowiedz Link Zgłoś
marcinlet Re: nazwy które kłamią 18.06.07, 14:48 Samochód - nie chodzi ale jedzie i nie sam bo musi być kierowca, przynajmniej żeby ruszył. Odpowiedz Link Zgłoś
wteklocki Kalambur. 18.06.07, 16:11 Kalambur w wykonaniu aktora malajkat w telewizji polsat. Aktor malajkat usiłował wmówić publice, ze jak jeden rysuje, a reszta zgaduje, to wtedy to jest kalambur. Z pytaniem, co też strzeliło do łba aktorowi malajkat, należałoby zwrócić się do aktora malajkat. A co to jest kalambur? pl.wikipedia.org/wiki/Kalambur Odpowiedz Link Zgłoś
olek_m Re: nazwy które kłamią 18.06.07, 16:34 Nieprawda - podobno jest Fasolka po Bretaonsku w Bretanii. A górnik to tłumaczenie niemieckiego Bergmann od Berg - kopalnia - z reguły kopalnie były zakładane w górach. A wieć wszystko się zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: nazwy które kłamią 18.06.07, 16:55 > Nieprawda - podobno jest Fasolka po Bretaonsku w Bretanii. Mocny argument... Otóż nie ma. Coś podobnego najbliżej serwuje się po drugiej stronie la Manche... Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: nazwy które kłamią 19.06.07, 07:55 to niekwestionowany i absolutny numer 1 tego wątku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przypadkiem stomatolog IP: *.aster.pl 19.06.07, 11:10 stoma -żołądek dzie tu zęby? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhg Re: Śledź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 22:13 A ten śledź namiotowy? Przy tym to mi się dopiero koncepcje kończą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx132 pod-uszka,a ja nie śpie na boku! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19.06.07, 03:33 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: nazwy które kłamią 19.06.07, 03:37 No jest takie cos - w calej Ameryce Polnocnej, drozdzowka nazywa sie "Danish" - w domysle "Danish bun", czyli dunska bulka. W calusienkiej Danii nie uswiadczylem ani jednej drozdzowki (a specjalnie szukalem)... Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: nazwy które kłamią 19.06.07, 07:54 Ale coś jest na rzeczy. W Anglii kruche ciasteczka nazywane są Danish pastry i najczęściej importowane z Danii. Zawsze były uważane przez Anglików za najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś