Gość: filozof Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 08:20 Autor: Onufry Zyl Kant - filozof z Krolewca filozofii glebokiej piewca. Wstawal o piatej, kladl sie o dziesiatej, nigdy nie wyjechal z Krolewca. W sposob dosc oczywisty skrytykowal ROZUM CZYSTY. Byl wrogiem uzytecznosci, choc nie stronil od gosci - podajac im befsztyk krwisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filozof Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 08:22 Autor: elanor5 Pewien stary filozof z Piwnicznej Zastanawiał się ustawicznie Nad życia sensem, A pod kredensem Chował przed żoną butelki liczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filozof Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 08:25 Autor: tojajurek Pewien znany filozof z Synopy Odkrył raz, że ludzie – to jełopy, Bowiem żrą oraz chlają, Tudzież baby macają - Zamiast co dzień całować mu stopy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauki rolnicze Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 09:46 Autor: Onufry Odkad o rolnictwie Chlapowski Dezyderyk napisal (miast podrecznika) slynny limeryk, Poznanskie - potega na roli! (Ci z Mazowsza, ktorych to boli, limeryki tworzcie! - jak mazurki Fryderyk). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyk Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 09:52 Autor: obrobka_skrawaniem Pan Wincenty ze wsi Końskie Błota kupił wczoraj uczonego kota. W dni powszednie rachuje oraz wiersze pisuje, zaś w niedzielę wróży z tarota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 10:11 Autor: annabellee1 Historyk sztuczny w małej Rukomyszy z podniecenia głosno dyszy. Co budzi jego żadze? Kobieta?! A skądże! Taki pociąg budzi posąg Pinsla. W niszy. Odpowiedz Link Zgłoś
kwanta29 Re: limeryki naukowe 24.03.08, 11:14 Był historyk raz zdolny szalenie, Więc zatrudnił się w IPN-ie I tak badał historię Tworząc nowe teorie Aż zatracił sensowne myślenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 10:15 Autor; Uroczy dziadziunio LIMERYK O HERODOCIE Z Halikarnasu znam Herodota, (ktory byl slawny z powodu kota (ktory mu podyktowal "Dzieje" (w ktorych sie krew oj, gesto leje ))) Oto moja za historia tesknota... (inspirowane ksiazka R. Kapuscinskiego "Podroze z Herodotem".) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 11:09 Autor: 3bezatu Raz informatyk z Rygi rodem Był się obudził z pełnym wzwodem. Lecz swoich snów nie pamiętał, Może to były dziewczęta... Może po prostu nowy modem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 11:10 Autor: jk1700 Pozwólcie mi drodzy, że się przedstawie. Nie w głowie mi romantyzm ani odrodzenie. Siedem lat mam praktyki w dziale informatyki, lecz rymem się bawić to moje marzenie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zootechnik Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 11:13 Autor: little-bad-wolf Smutny widzę dziś los Nieżywięcia: Niwa wyschła nie doczeka się zżęcia, Każdy czyta jak dziki Hit zootechniki „Metafizyka dwugłowego cielęcia”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geolog Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 11:25 Autor: laenia Raz geolog pewien w Dunkierce sześć kamieni hodował w nerce. Kiedy w zeszłą niedzielę je wycięto skalpelem, z żalu niemal pękło mu serce. Odpowiedz Link Zgłoś
kabarety zoolog z Jeny 04.10.07, 11:30 Nie pamietam, czyje to: Szymborska lub Balbus.... Pewien zoolog z miasta Jeny Uwielbiał pie...lić hieny. Wołał podczas: Psia mać! Ach, przestańże się śmiać, Bo dostaję od tego migreny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literat Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 11:47 Autor: Michal Rusinek Kiedy Nobla dostała poetka z Krakowa, Wiersze czytać poczęła z Polaków połowa. I tylko lud z okolic Płocka Sądził, że nobla dostała... Wisłocka. Ot, typowa Freudowa czynność pomyłkowa.7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedagog (teoretyk) Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 11:51 Autor: Ork Pewien pedagog z miasta Chorzowa Często bił swoich uczniów po głowach Lecz raz gdy wychodził z kina Przypadkiem natknął się na skina I od tamtej pory uważał na słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauki rolnicze Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 11:53 Autorzy: prof. Baluch & prof. Balbus Jest rolnik na Labradorze co ch..em sieje i orze nawozi i okopuje a wszystko wyłącznie ch..em. Szczęść Boże! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 12:03 Historia w limerykach jest zabawnie opowiedziana na stronie: www.google.pl/search?q=limeryk+ch...&hl=pl&lr=&start=10&sa=N :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literatura Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 12:08 Autor: Michał Rusinek Pewien minister w Pacanowie powiedział:"ja się ciągle głowię jakich by tutaj użyć trików żeby przyciągnąć czytelników i w ogóle zwiększyć ich... pogłowie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoolog Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 12:18 Ze strony: www.kwiatkonie.pl/piorem.htm Pewna pani zoolog z Rygi rozmawiała z tygrysem na migi. Nim się skończyła rozmowa została z niej tylko głowa i nylonowe figi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etnograf Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 12:19 Ze strony: www.kwiatkonie.pl/piorem.htm Pewien etnograf z Nidy kolekcjonował dzidy. Tak mu rozrósł się ten zbiór, że miał wszędzie pełno dziur i makabryczne zwidy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 13:31 Ojejku, wpadlem tu przed chwilka miedzy zajeciami: ale tu sie porobilo! Prawie 100 postow. No i widzialem wczoraj ten watek na glownej strony Gazety-Matki. Mmm... No to chyba trzeba pogratulowac zalozyciece watku dobrego wyczucia w doborze tematu! :-) Jakis czas temu napisalem taki wierszyk: LIMERYK O DOKTORZE Z FERRARY Z Ferrary pochodzi Ph.D. Czy wiecie o kogo chodzi mi? - Mikolaj Kopernik! Wymyslil on piernik, Ptolomueuszowi rzekl: "Phi!" Tak, Kopernik doktoryzowal sie na Uniwersytecie w Ferrarze. Mozna zapytac dlaczego, bo swe zasadnicze studia odbywal na Uniwersytecie w Bolonii. Ostatnio, dowiedzialem sie przyczyny. Otoz byl wtedy zwyczaj, ze po obronie doktoratu, swiezo upieczony doktorant podejmowal uczta spolecznosc uniwersytecka. A ta w Ferrarze byla znacznie skromniejsza niz w Bolonii :-) Mysle, ze trudno bedzie temu watkowi zachowac "predkosc" z ostatnich 24 godzin. Ale to nie szkodzi: bedzie sobie on opadal, az ktos limerykiem "nieco naukowym" go znow podniesie - ja, jesli bede mial cos dla tego watku, nie omieszkam tego zrobic :-) Serdecznie pozdrawiam, Onufry Odpowiedz Link Zgłoś
laenia Re: limeryki naukowe 04.10.07, 14:08 Ojejku, naprawdę dopiero przed chwilą tu wpadłeś? Nie wiem dlaczego odnoszę wrażenie, że to ty wkleiłeś tu większość limeryków z innych wątków, w tym sporo swoich. Nie twierdzę, że to źle, ale po co ta maskarada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedagog (praktyk) Re: limeryki naukowe IP: *.chello.pl 05.10.07, 21:15 Laenio, jak mogłaś być taka atakująca? W głowie się nie mieści, że użyłaś takich wyrazów, jak: "ojejku", "wkleiłeś", "źle" i "maskarada" (!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mathematician Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 13:53 Hi, Ja mam teras chwila wolnego czasu i sobie czytam to co tu jest. Ja nie rozumiec 2 ostatnie wpisowe. Gdzie tam limericky? Gdzie tam naukowe? Jakies paranoidalne wywody zestressovani ludzie! Pojdzieta lepiej na spacer, to wam zrobi OK na stress! Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: limeryki naukowe 22.02.08, 20:19 Gość portalu: pedagog (praktyk) napisał(a): > Laenio, jak mogłaś być taka atakująca? W głowie się nie mieści, że > użyłaś takich wyrazów, jak: "ojejku", "wkleiłeś", "źle" > i "maskarada" (!) *** Dopiero teraz zauwazylem ten post. Ruta, napisz go limerykiem! Newton nie znosil zadnej krytyki, ani tej slusznej - a jesli zdarzyla sie niesluszna to ... kazal spalic wszystkie portety Hooke'a. Ja jestem jeszcze gorszy niz Newton, ale obiecuje, ze gdy napiszesz powyzszy post limerykiem, to nie bede palil, o boska Ruto, Twoich portretow :-) O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 16:24 Reprodukuje tu limeryk o Izaaku Newtonie. Jak wiadomo Newton nie do konca byl sie w stanie zgodzic z dogmatem o Swietej Trojcy, co przysporzylo mu sporo klopotow tam gdzie pracowal (a byl profesorem w Kollegium wlasnie Sw. Trojcy w Cambridge): Izaak Newton z Trinity College, jedzac owsianke (czyli porridge), pytania wielki znak nad Trojca stawil - wszak do tego trza miec duza courage! (uroczy dziadziunio) Odpowiedz Link Zgłoś
kilosera Re: limeryki naukowe 04.10.07, 17:34 Dziadzius zapomnial o wlasnym limeryku: Autor: Gość: Onufry NIE MA TO JAK WE WROCŁAWIU Pewien profesor zjechał do Wrocławia (miasto to polskie od dziejów zarania), by uniknąć febry dał wykład z algebry - i odniósł sukces: ... nikt nie puścił pawia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe 100 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 19:45 LIMERYK NA 100 Pewien uczony z Limerick, mitoman, dran i weneryk, z powodu setnego postu nie skoczy dzisiaj z mostu - napisze ... wspanialy limeryk :-))) *** Proponuje taka zabawe: ulozyc zabawny limeryk o KOPERNIKU. To wspaniala postac nauki, okryta tajemnica. Jego biografowie podkreslaja, ze niewiele jest aspektow humorystycznych zwiazanych z Kopernikiem. Niektorzy uwazaja nawet, ze jedynym takim aspektem bylo tlumaczenie przez Kopernika erotykow. Ten watek jest wymarzonym miejscem by pisac limeryki o Koperniku. Usmiechnijmy sie limerykowo do Kopernika :-) PS. Bardzo prosze oszczedzic sobie postow, w ktorych ktos chce mnie zaatakowac. Forum Humorum do tego nie sluzy (pisze, bo dzis taki post sie pojawil). Nie bede na nie odpowiadac; co wiecej, postaram sie ich nie czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
kilosera Re: limeryki naukowe 100 04.10.07, 21:04 Gość portalu: Onufry napisał(a): > PS. Bardzo prosze oszczedzic sobie postow, w ktorych ktos chce mnie zaatakowac. > Forum Humorum do tego nie sluzy (pisze, bo dzis taki post sie pojawil). Ach ktoz to, ach kto byl taki podly? Przepedzic go w diably! > Nie bede na nie odpowiadac; co wiecej, postaram sie ich nie czytac. Profesorowi w Lebie na forum jest jak w niebie. Znalazl antidotum na swoje klopotum: czyta wylacznie siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Kopernik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 20:46 LIMERYK O KOPERNIKU Szepcza sekretnie owe Retyki* ze imc Kopernik - mistrz erotyki (a swemu dzielu tytul on dal: "O obrotach niebianskich cial" - by ... uzasadnic swoje wybryki). ----- *Jerzy Joachim Retyk (ur. 1514 r., zm. 1574 r.) – astronom, matematyk i lekarz niemiecki. W latach 1532-1536 studiował na uniwersytecie w Wittenberdze, by w roku 1537 objąć katedrę matematyki. Od roku 1539, po spotkaniu z Kopernikiem, entuzjasta teorii heliocentrycznej i jeden z inicjatorów wydania drukiem jego dzieła "De revolutionibus...", a następnie autor przedmowy do 1. wydania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: limeryki naukowe: Kopernik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 22:49 LIMERYK O KOPERNIKU Kopernik, na hamaku, na Wyspach Bahama zostal zen wyrzucony przez zwyklego chama. O ekonomii kumal (nie o teologii), i juz wnet zrozumial - sila analogii - na czym polega to slynne prawo Greshama*. ---- *Prawo Greshama mowi, ze "pieniadz gorszy wypiera pieniadz lepszy"; zostalo ono wczesniej sformuowane przez Kopernika, ktory (tez) sie paral ekonomia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie na temat Re: limeryki nienaukowe: Mickiewicz IP: *.dsl.club-internet.fr 04.10.07, 23:53 Mickiewicz, imieniem Adam był bardzo uprzejmy dla dam. Ciągle rączki im całował, a na końcu anonsował: Uwaga! Między nóżki padam! Autor: Paweł Klimczycki Odpowiedz Link Zgłoś