Gość: Onufry Rutki !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 12:02 Dzien dobry, Wiele osób pyta Onufrego o limeryki zaczynające sie: "Znam ja panienke ... wredna ... " - po "wredna" następuje opis jakiś przymiotów fizycznych, którym żaden meżczyzna się nie oprze, po czym w dwu następnych wierszach ta panienka wypija panu jakis cenny alkohol, by w piątym wersie wypowiedzieć jakieś dodatkowe bezczelne żądanie. Na przykład: Re: Piszemy limeryki!!!! Autor: Gość: Onufry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Data: 30.07.2005 21:22 Znam ja panienkę (adres: rue Saint Just), wredna szczeżuja, ale co za biust. Za mojej mamy bijou wypiła beczkę Anjou : "A za biust należy się extra chlust !" Otóż te wierszyki nie powstałyby gdyby nie następujące dwa wiersze Ruty z innego wątku: Re: Otwieram wino ze swoją dziewczyną (turururu) Autor: Gość: Ruta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Data: 15.11.2004 11:11 Otwieram wino już z nową dziewczyną. Ona to robi z widoczną rutyną: pewny cios w denko, korek wyszarpuje ząbkami szybko - już aromat czuje .. Z miną smakosza zakręca butelką, wprost w gardło leje i z rozkosza wielką gulgot wydaje gradziołko dziewczęce... Płynu ubywa, patrzę w niemej męce... Jeśli swej działki nie wyrwę jej w porę, nic dla mnie nie zostawi - O TEMPORA, O MORES! *** Re: Otwieram wino ze swoją dziewczyną (turururu) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Gość: Ruta 30.11.2004 11:22 Co mnie skusiło, bym nową dziewczynę chciał poczęstować mym domowym winem, com je dopieszczał od jesiennej pory, by rozgrzewało zimowe wieczory .... Calutki balon tak przedniego winka wchłonęła duszkiem ta moja kruszynka ... Na czas zimowy, mrozy, zawieruchy już pozostanę o gardziołku suchym. Skąd mogłem wiedzieć, że moja dziewczyna ma względem wina apetyt Jelcyna ? *** Dlatego Onufry ustala niniejszym następująca nazwę na ww podgatunek limerykow: R U T K I Ta nazwa jest od dziś wszechobowiązująca. Piszcie Rutki i je tu nam przysyłajcie! Do Ruty: Onufry wszystko przemyślał i obiecuje solennie, że nie będzie Ruty molestował ani limerykowo, ani inaczej. Fajnie byłoby przeczytać nowe limeryki Ruty. Onufry ostatnio myślał nad Hugonotkami związanymi z uczestnikami tego wątku, ale udało mu się wymyśleć tylko jedną - dedykuję ją Rucie: Czołowa autorka wierszyków na Forum Humorum - szpicruta. Pojaw się Ruto znów w tym wątku (jesli nie dla Onufrego, to dla innych)! Pozdr. O. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Rutki !!! - zagadka :) 06.09.05, 17:42 W przywołanym przez Onufrego wątku miałem przyjemność napisać z Rutą to co widzicie niżej. Każde z nas napisało po dwie zwrotki. Pytanie. Kto napisał zwrotkę 1,2,3 a kto 4 ? Kupować wino? wychodzi za drogo, więc zaserwuję w Sylwestra samogon. To strat i zysków bilansu wymaga , jednak per saldo - pełna równowaga ! Co prawda ostrość widzenia się zmniejsza, jednak ma luba coś jakby ładniejsza. Kibić mej dziewczyny staje się smuklejsza nawet (czy to omam) jest w biuście pełniejsza Teraz brak jedynki przestał się narzucać by jej spojrzeć w oczy nie muszę już kucać! Nigdy już nie kupię butelczyny wina samogon jest tańszy, piękniejsza dziewczyna. Nogi jej smukleją aż po szyję samą i zaczyna pachnieć coś tak jakby damą, aksamit jej głosu silne wzbudza żądze ... Ileż przyjemności za małe pieniądze ! Staje się wypukłe to, co było płaskim ... Mogą wynalazki wylansować laski. Nagle z ma dziewczyną tańczyć zaczynamy wcale nie dostrzegam pod jej okiem szramy W tangu - taka lekka, tak się pięknie wije myślę, że dlatego, że samogon pije Ileż mnie spotyka nadzwyczajnych wrażeń! gdybym pił dziś wino - nici z moich marzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Rutki !!! - zagadka :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 19:16 Witaj Palnicku, Czy Palnick boldem to ten sam Palnick ze steanline ... ? Onufry zna odpowiedz na Twoja zagadkę, ale nie chce psuć zabawy innym. Niech pogłówkują sami. Tak Palnicku, po wierszyku: Re: Otwieram wino ze swoją dziewczyną (turururu) Autor: Gość: Ruta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Data: 06.07.2005 14:25 Otwieram wino, lecz z niejakim żalem bo jakoś ostatnio nie widać Cię wcale, zaliczony jesteś do grona klasyków, nie dręcz mnie milczeniem - czekam - pa, Palnicku. - zazdrościła Ci cała Polska! Onyfry myśli, że należy uhonorować Cię Hugonotką. Oto co wymyślił: Jedyny męski nick, który rozpalał poetycką wyobraznię Ruty - zapalnick. A gdybyś spotkał Rute, to przyprowadz ją tu - ona Ciebie słucha. Pozdr. O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 12:21 Annabellee nam opracowała nr 3 w charakterystycznym dla siebie stylu - pięknie dziękujemy! Oto więc następny limeryk z ksiażeczki Leara: 4. There was an Old Man on a hill, who seldom, if ever, stood still; He ran up and down, in his Grandmother's gown, Which adorned that Old Man on a hill. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 04.09.05, 19:52 Szanowny panie O!! ja sie zapytuje - czy to komplement czy obelga??Bo jako zywo nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 21:30 annabellee1 napisała: > Szanowny panie O!! ja sie zapytuje - czy to komplement czy obelga?? Bo jako zywo nie wiem... *** Pewna poetka z miasta Kęty uparcie twierdzi, że walnięty jest męski krytyk: "Co krok to przytyk - ja trawię tylko komplementy !" Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 05.09.05, 11:10 Egzotyczna tancerka z Bilbao Niefortunnie wygięła swe ciało Wszystkie nogi i ręce Utworzyły naprędce wielki kłąb. I tak już jej zostało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 05.09.05, 16:07 Mohikanin z Mohikany Co dzień rano był pijany Z alkoholu nie mógł matni Wyrwać się bo był ostatni W dodatku wykastrowany. POZDRAWIAM LIMERYKOWICZÓW. JAkiś taki dzisiaj jestem przy tym poniedziałku... Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 05.09.05, 21:52 Taka bibka była we wsi Lipce, Że do dziś mówi się o tej bibce. Kasę wójt puścił w kanał, Jak wieprz Antek sie zalał, Jagna po niej ma krosty na ... Pozdrowieństwa dla limerykopisów. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Errata 05.09.05, 21:56 W ostatnim wersie, co by było prawidłowo w czasie, winno być: "Jagna miała zaś krosty na..." PS. Mam nadzieję, że nie naruszyłam tym limerykiem dobrego smaku. Toć wiadomo, że sprośnie być może, a że o Jagnę chodzi, to i powinno. K. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!!! 05.09.05, 22:14 Przeogromne wzięcie ma drań z Malawi Wśród płci pięknej, co lgnie doń, gdzie się zjawi. Bo on jest zimny drań: Emanuje wśród pań Chłodem, co trawi żar, co je trawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 22:43 Bardzo mi sie spodobał! - Pozdr, O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Rutka + Hugonotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 16:58 Znam ja panienkę - mieszka w Chalupach, wredne to takie - lecz co za pupa ! Gdy o niej śnilem, z samego rana, ta mi wypiła skrzynkę Bosmana: "Chcem extra skrzynkę - dziś będzie upał !" *** Kilka Hogonotek na deser: Armia nie będzie zdobywać twierdz - twierdzenie Ta dziewczynka dostała czkawki - taczka Fuzja firmy WARS z amerykańskimi liniami lotniczymi - warstwa Świetny pomysł - Tomyśl *** Pozdr. O. PS. Panie Janie, pojawił już się 4. limeryk Leara ... Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Rutka + Hugonotki 05.09.05, 21:17 Ta rutka to odrutka na niedobrego krasnoludka na dzionek nie taki na ptaki co tupią podatki co lupia Na zlego zwierza i tego co zamierza byc naszym prezydentem na ego szefa rozdete i inne smuteczki pomaga wspomnienie ladnej pupeczki i napisanie niezlej ruteczki. Tak mnie naszlo. To mozna nazwac przyborkiem? A hugonotki genialne. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Rutka + Hugonotki 05.09.05, 22:51 małe poziomy- poziomki małe piony- pionki małe pieczary- pieczarki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Rutka + Hugonotki IP: *.crowley.pl 06.09.05, 10:17 Panie Onufry, za dużo mam na głowie - dom buduję. Co do Leara to prosze bardzo, taki sobie: Pewien człowiek co mieszkał na górze Nie mógł jakoś usiedzieć tam dłużej Ciąglę biegał, przypadek to rzadki, Z góry na dół w szlafroku swej matki Haftowanym we fiołki i róże. ...i na dokładkę limeryk z mojej teki: Szanowny pan konsul w Nowym Jorku Zapominał zawsze o rozporku Chodził wiecznie niedopięty Aż swe męskie rudymenty Wśród indiańskich utracił toporków. Pozdrawiam, zmęczony Jan Nieswój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Rutka + Hugonotki IP: *.crowley.pl 06.09.05, 12:13 Trochę mi się humor poprawił, Panie Onufry, i przyszło mi takie coś z mojego podwórka: Nasz WIELKI MINISTER KULTURY Od rana był jakiś ponury. Aż krzyknął: No żesz Ku.. mać! Na palcach kultura ma stać! Bo nie chcę na nią patrzeć z góry! Pozdrawiam, zaprawiony kofeiną Jan Nieswój czyli RJ z Warszawki. Odpowiedz Link Zgłoś
grenzik Re: Piszemy limeryki!!!! 06.09.05, 00:04 Pewna pani z Guadeloupe Na stojąco robi kupę I chodź trochę nie wypada To po papier do sąsiada Biegnie, by podetrzeć dupę ..uhh... dobrze porąbane :D Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 06.09.05, 07:20 Jem sniadanie.Wez Grenzik to pod uwage jak juz robisz... i Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 06.09.05, 10:43 Szedł drogą Pan Narcyz z Lublina (Co za postawa! Co za mina!) W gó.. wdepnął i basta Chciał się cofnąć do miasta Wyśmiała go cała rodzina Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 06.09.05, 11:09 Pewien literat z Kyoto Robił to zawsze z ochotą Lecz kiedyś, o Boże! Poczuł że już nie może Tak się przejmował robotą Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 06.09.05, 12:24 Poszukuje się kobiety w Grodnie, Co sie tanio ubierać chce modnie I dostaje obłędu Na widok second-handu, Gdzie przepada na całe tygodnie. PS. Do Onufrego. Szanowny Onufry. Podpowiadam bardzo cichym (zawstydzonym wręcz) głosem: jak kto angielszczyzny przyswojonej nie ma, przeróbek Learowskich nie wykona, choćby i chciał. Przydałby się jaka ściąga...? Pozdrawiam. K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 15:43 Dzien dobry, Dzieki Panie Janie za ciekawe opracowanie tematu starego człowieka na wzgórzu. Ten o ministrze kultury też fajny (gdyby O. miał napisać limeryk o swoim ministrze to zabrakłoby "tych" wyrazów). Inni: BezAtu, Kurrara też w wysokiej formie limerykowej. Annabellee nas ciągle zaskakuje (bynajmniej pozytywnie - zdaniem O.). Oto następny limeryk Leara: 5. There was a Young lady whose bonnet, came untied when the birds sate upon it; But she said, "I don't care! all the birds in the air Are welcome to sit on my bonnet!" No to na prośbę Kurrary szybkie tłumaczenie (nad rasowym tłumaczeniem trzeba by troche popracowć - nie mam na to czasu). Była pewna panienka, której kapelusz zostawał rozsupłany gdy ptaki na nim siadały; Ale ona stwierdziła: Wszystko mi jedno! Wszystkie ptaki w powietrzu sa mile widziane na moim kapeluszu! Pozdr. O. Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 06.09.05, 20:27 Mieszka pani w Olkuszu A na jej kapeluszu Sowa albo dwie Zagnieździły się Nie tracąc animuszu Pewna panienka z Olkusza Robi ze swego kapelusza Dom dla ptaków I robaków Chociaż nikt jej nie zmusza Młodej panience z Saragossy Małe ptaszki plątały wciąż włosy Więc kapelusz zakłada- Ptakom to odpowiada... Nieznane są dalsze jej losy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 21:24 Brawo! Należy się Hugonotka. Może naprędce coś takiego: Proszę mi tu podać trzy bezy, abym zrymował(a) limeryk - 3bezatu. Pozdr. O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 23:29 Pewnej panience w afrykańskim buszu Jakiś ptak uwił gniazdo w kapeluszu, Ale ona rzekła: Nie szkodzi, Niech Pan Ptak kiedy zechce przychodzi, Bo ćwierkanie - to jest miód dla mych uszu. Tak na jednej nodze - nic lepszego mi nie wyszło. Ponadto wkurza mnie, że się nie mogę zalogować. Nie wiem co jest! Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 07.09.05, 09:29 Jeden rybak, co mieszkał nad Wartą Raz wymyślił, że żyć już nie warto Chciał już skończyć zabawę Ale los był łaskawy- Usnął rybak nad następną ćwiartką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 07.09.05, 09:49 Zacnej wdowie na wyspie Krecie Wróble siadały na berecie A ona na to: Ach to nic, Wróbelek lepszy jest niż nic. "Ptaszek" przydaje się kobiecie.... No, z tym kapeluszem i ptakami to na prawdę przeszkoda. Lear wydziergał limeryk, który jest tak bardzo angielski, że dla nas zupełnie nie zabawny. A ów błysk żartu chyba jest conditio sine qua non - przynajmniej sie staramy... Gdy w Andach będziesz przyjacielu Zakładaj korkowy kapelusz Gdyż gó.. kondora na głowie Odebrać może Ci zdrowie A życie straciło też wielu. Pozdrawiam, R.J. z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 07.09.05, 10:40 W Hamburgu było to rozpoczęte Chciałaby nazwać to incydentem Lecz gdy dziecię powiła Sprawa się wyjaśniła Dziecko mówi z niemieckim akcentem PS. Panu O. dziękuję za hugonotkę! Proponuję kilka na dokładkę. Nie sprawdzałam, więc jeśli ktoś już to wymyślił to przepraszam. Narzeczony Ani - anion Hasło z dawnego polowania - natura Pierwotna teza - proteza On obił mu mordę - muskuł Wypadek autobusowy - bambus Transwestyta - panewka Okrzyk w wychodku - O, kuplecisto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 12:16 Szanowna 3bezatu, Wierszyk przesliczny, ale Hugonotki FANTASTYCZNE! To jest absolutna ekstraklasa! Ale Pani ma talent! Juz widze jak mistrz Hugo sie w niebie usmiecha, ze mu taka nastepczyni wyrosla. Czy moge niedyskretnie spytac: Pani z Wroclawia? Pozdr. O. PS. Przepraszam za brak polskich znakow, ale wlasnie pisze dlugi tekst po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 07.09.05, 12:19 zdac sie na los i Boga - dioda bezwzgledny koles- katoda kolacja sama na sam z Iza - izolacja facet co ma romans na boku- wahadlowiec Poezja Kasi- katastrofa gdy zmieniam ciuchy- modyfikacja splawiamy Moniczke- demonizacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 12:54 Nie bez żalu żegnając Adriatyk znów sie wtapiam w swojskie klimaty ... Miewam mdłości, ból głowy, szok to pourlopowy ? Czy tez raczej wyborcze plakaty ? Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 07.09.05, 13:27 Zegnaj Rutko bez zalu Adriatyk jesli mdlosci masz, bierz wiatyk i niech twoja cie droga wiedzie wprost do ginekologa Bo takie są pourlopowe klimaty... Dla pointy, wiesz, zdolnismy do wszystkiego.Zycze zdrowka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! Arytmetyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 13:20 Spotkał sie pod Pomiechówkiem ćwierćinteligent z półgłowkiem, zaraz z dań a la carte zamówili trzy czwarte, to po ile wypadło na główkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! Arytmetyka 07.09.05, 13:38 Raz Ruta poetka, nad Adriatykiem biedzila sie nad limerykiem Pod wplywem grapy skakały wersy krzyczac-ja jestem pierwszy Az przyszedl ksiadz z wiatykiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! Arytmetyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 14:19 Onufry oczywiscie rozwiazal to proste zadanie na ulamki. Ale pewna rzecz solennie obiecal i dlatego nie podaje odpowiedzi - niech inni tez poglowkuja. Natomiast teraz chce przypomniec przepowiednie Pytii: --------- Re: Piszemy limeryki!!!! Autor: Gość: Ruta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Data: 23.06.05, 09:26 Wizja Pytii nad dymem siedzącej, kiedy wdycha opary gorące ... Coś ważnego ma wieszczyć .. Najpierw mruczy, wnet wrzeszcy : LIMERYKÓW DWA WIDZĘ TYSIĄCE !!!! ----------------- Zisci sie ona za moment! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! Arytmetyka IP: *.crowley.pl 07.09.05, 15:00 Pewna niewiasta w Świdniku Nosiła granaty w staniku Jej mąż nerwowy był nieco Bo kiedyś będąc podniecon Ogłuchł w eksplozji wyniku! Pozdrawiam R.J z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! Arytmetyka IP: *.crowley.pl 07.09.05, 15:35 I tak na początek trzeciego millenium: Pewien saper co mieszka w Malborku Służbę pełni codziennie prócz wtorków Ale za to we wtorki Szuka on amatorki Co rozbroi mu granat w rozporku. Wszystkich informuję, że środa pęka! Jeszcze czwartek i już będzie piątek!! Pozdrawiam, R.J. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! Arytmetyka 07.09.05, 15:44 Pewien artylerzysta z Pultuska szuka tej co mu wyluska w srody i czwartki, bo w piatki wychędozony wraca do slubnej swojej zony. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! Arytmetyka 07.09.05, 15:46 Pewien artylerzysta z Pultuska szuka tej co mu wyluska w srody i czwartki, bo w piatki wychędozony wraca do swojej slubnej zony. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! Arytmetyka 07.09.05, 15:56 Pewien artylerzysta z Pultuska > szuka tej co mu wyluska > w srody i czwartki, > bo w piatki wychędozony gmera niemrawo gdzie zony bluzka.. albo ekscytuje sie kampania Tuska... albo w Narwi zwawo sie pluska albo zone swa lekko malym muska Ide.Goracoooo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 17:41 Nie będzie tu przemówień z okazji jubileuszu. No może tylko podziękujmy SOBIE WZAJEMNIE za to, że ten wątek jest taki fajny (moja polonistka tępiła słowo "fajny", ale ja byłem - jak wiecie - bardzo niepojętnym uczniem z j. polskiego). No to nastepny limeryk Leara: 6. There was a Young Person of Smyrna, whose Grandmother threatened to burn her; But she seized on the Cat, and said, "Granny, burn that!" You incongruous Old Woman of Smyrna!" Jest to dość specyficzne poczucie humoru (o ile dobrze rozumiem intencje autora): pewnej młodej osobie z Smyrny, babka grozi, że ją spali; na to ta młoda osoba łapie kota i mówi do babki, żeby spaliła kota. Onufry - przeciwny paleniu zarówno panienek jak i kotów NIE zacheca do opracowania tego tematu! Ma Pan racje Panie Janie, czasem poczucie humoru Leara jest specyficzne. Popatrzmy na nastepny 7. There was an Old Person of Chili, whose conduct was painful and silly; He sate on the stairs, eating apples and pears, That imprudent Old Person of Chili. No tu chyba trochę lepiej: pewien stary człowiek z Chile prowadził się nieroztropnie (lub wręcz zle). Siadł więc na schodach i konsumował jabłka i gruszki, ten nieroztropny pan z Chile. Zerkam na następny (będzie o panu walącym w gong... ale to pózniej). Pozdrawiam Wszystkich Limeryczących (a i Hugonotki mile widziane!) O. Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 07.09.05, 20:51 Szanowny Panie Onufry! Bardzo dziekuję za tak entuzjastyczną ocenę moich hugenotek kilku. Czuję się zawstydzona...Pochwała zobowiązuje, więc choć mam dziś wyjątkowo mało czasu, pomyślałam i oto kilka nowych. Czuję się jednak wciąż zobowiązana do przepraszania z góry, bo nadal nie sprawdzałam, a może ktoś takie juz wymyślił? Czek na sto zł - stoczek Uciszenie śpiewaka – szabas Zgłoszenie z Afryki – tunel Teczka sędziego ze spisem wyroków – karteczka Pani Waleria, która się źle prowadzi – kawaleria Pół raty za fiata (lub rata za pół fiata) – ratafia Na pewno uda ci się kogoś olśnić, (bo) - czardasz Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 07.09.05, 20:54 Oczywiście - miało być "hugonotek kilku". Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 08.09.05, 14:30 Poczuł raz skandalista z Koluszek, Silny popęd do jabłek i gruszek. Kiedy tylko gdzieś siadł, Pożądliwie je jadł Mrucząc przy tym: "Nie chcem, ale muszem" PS. gruchot- gołąb (nie moje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 21:53 Pewien magister z Ochoty cierpiał tęsknoty nawroty. Lecz nim spadł pierwszy śnieg nastąpił Jej "come back" - jak on uwielbia powroty ! Odpowiedz Link Zgłoś
grenzik Re: Piszemy limeryki!!!! 07.09.05, 23:31 Jedna babka z Mozambiku Na stojąco robi siku Kiedy wiatr zawieje srodze Leci siku jej po nodze Przekleństw słychać wtem bez liku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 23:32 Cytuję nieco zagubiony limeryk i Hugonotkę z dnia dzisiejszego: Re: Piszemy limeryki!!!! Autor: Gość: Ruta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Data: 07.09.05, 12:32 Tęskni pan po urlopie pod Ustką za tą panią, choć była oszustką, właścicielką w dodatku niepoślednich pośladków... Żal .. i serce i portfel tchną pustką .... Hugonotka a propos : tropienie drobnej zwierzyny : pośladki Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flinstone Re: Piszemy limeryki!!!! 07.09.05, 23:43 Praw zwierzęcych obrońca z Osaki powypuszczać chce z ZOO wszystkie ptaki. Gdy swą wizję wyjawia, raz po raz puszcza pawia, gdyż swobody zwolennik zeń taki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.chello.pl 08.09.05, 00:05 Pewien kryptosadysta spod Pruszcza tak do ptaszków dręczenia poduszczał : "Chłopie,(potwór ten mawiał), dajmy na to, masz pawia, to go trzymaj i za nic nie puszczaj!" Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 08.09.05, 00:13 Hogonotki- polo nez- pyrkaty taki nos u Slowian ma zurek- facet zre zurek Tan go- czas rozpocząc bossanova- no coz ... chodzony- chodzo ony i chodzo i co? pa vana- wzieli go i ukradli kontredans- przeciw ale umoczony czyli w Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 08.09.05, 09:22 Pewien piekarz z Warszawy Olbrzymiej nabrał wprawy Upiekł bułkę Jak jaskółkę Odleciała z wystawy Raz z pięknym Hiszpanem z Cordoby Pani chciała na trzy sposoby Rzecz była prosta Lecz człek nie sprostał Bo nosił go on dla ozdoby --------------------------------- Hugonotki : Duch buta – marabut Oś kochanki – ośnieżony Wybitny pop - popas -------------- Pozdrowienia z Poznania ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAn Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 08.09.05, 10:18 Przyszło mi takie coś do głowy. LIMERYK – dumny błazen co każdemu przytnie, Złośliwy jest, dowcipny, pamięta o rytmie. Kocha rymu dzwonki, Absurdu koronki. Bez owych ingrediencji tylko smutno zgrzytnie... P.S. Panie TOJAJURKU, gdzie Pańskie limeryki. Ten o Kurpiu i mydle był rewelacyjny. POzdrawiam wszystkich piszących limeryki i innych limeryczących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.netax.pl / *.crowley.pl 08.09.05, 10:14 Ten od ptaków gość, co żył w Osace, Po namyśle rzekł: "Dobra, niech stracę. Łap go, bo już wypuszczam" - I sadyście spod Pruszcza Pawia puścił tak face to face. :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary bywalec Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.netax.pl / *.crowley.pl 08.09.05, 11:02 Tu się, Kotku, pisze limeryki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!! - i na deser Hugonotki ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 12:52 LIMERYKI VS. HUGONOTKI Pan Burmistrz miasta Limerick, znany w Irlandii choleryk ryknal na dewotki: "Piszcie Hugonotki ! - bo wyklnie was Swiety Eryk !" (przepraszam za brak polskich znakow, ale jestem w trakcie pisania po angielsku a taka operacja zamiany klawiatury zajmuje sporo czasu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!! - i na deser Hugonotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 13:25 Bolko Próżny, pan na Międzychodzie, co skromnością nie grzeszył na codzień, poza tym okazały pociąg miał do gorzały, słusznie w herbie miał pawia na brodzie. *** krótki odpoczynek w marszu - Międzychód materiał izolacyjny - Międzyrzecz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:13 Zgubił pan roztargniony z Bolzano ulubiony swój sine qua non. W domu ma drugi, nowy o wyglądzie sportowym, ale to już nie będzie to samo .... Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!!-i na deser hugonotki 08.09.05, 17:03 Raz jeden starzec z Rzeszowa Przemyślał swe życie od nowa Na progu siedząc i gruszki jedząc. Uciekł ze wstydu do Lwowa Staruszek z Santiago de Chile Na schodach przysiadł na chwilę Życie wspominał Zrzedła mu mina W Kordyliery uciekł i tyle ------------ Stowarzyszenie kobiet – babunia Dwustronna bułka – bibuła Ten, co pije wrzątek – warchlak Narzędzie Celiny, sadystki - celibat Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!!-i na deser hugonotki 08.09.05, 18:04 Spytali raz pawia z Wrocławia, Cóż on tu, na Boga, wyprawia?! Gdzie zjawia się paw, Tam głośne piff-paff! Na nogi pół miasta już stawia. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!!-i na deser hugonotki 08.09.05, 18:14 Karcił raz paw pawicę spod Pruszcza, Że sie pancerz moralny jej złuszcza. Ona na to: "Daj spokój, Puszcza cię byle opój, Ja zaś sama przynajmniej się puszczam". PS. Hugonotki dla mnie niełaskawe. Może innym razem. Pozdrawiam. K. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!!-i na deser hugonotki 08.09.05, 19:30 Zdybał szczurka wąż w wysokiej trawie, Ślinka cieknie mu na myśl o strawie. Szczurek trawiony strachem Obsrał się aż po pachy, A wąż rzekł:"Spieprzaj, chamstwa nie trawię". *** żegnaj władzo- patron a teraz żegnaj- patera żegnaj, Piotrze- papier Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!!-i na deser hugonotki IP: *.crowley.pl 09.09.05, 09:46 REWELACJA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flinstone Re: Piszemy limeryki!!!! 08.09.05, 21:52 Sklerotycznej staruszce w Weimarze męża duch co i raz się ukaże. Zawsze nieco zdziwiona, patrzy nań przestraszona i powiada: ”Skądś pana kojarzę…”. PS To na czesc instytucji malzenstwa… Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 21:56 Panie dziś zdominowały wątek. 3bezatu pięknie opracowała Leara. Dużo ptactwa ze szczególnym uwzględnieniem pawia. Ale honor panów obronił Pan Jan: ten limeryk o limeryku to arcydzieło - Kapelusze z głów! Kilka innych też znakomitych - wszyscy widzą. No i fajnych Hugonotek moc. A Tojajurka jak nie ma tak nie ma - ale Onufry wierzy, że on tu się wkrótce pojawi. Popatrzmy na kolejnego Leara: 8. There was an Old Man with a gong, who bumped at it all the day long; But they called out, "O law! you're a horrid old bore !" So they smashed that Old Man with a gong. Pewien starszy pan mial gong i walił weń cały dzień; wołano doń, że jest starym okropnym nudziarzem (nie liczącym się z nikim), a w końcu zmiażdzono (zdruzgotano) tego pana wraz z gongiem. To nie jest łatwe tłumaczyć takie kawałki - zadałaś mi Kurraro ciężką robote! Liczę, ze się zrewanżujesz ciekawym opracowaniem. Pozdr. O. Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 09.09.05, 00:17 Jeszcze reminiscencje sycylijskie: Raz turysta na Etnie Niechcący zaklął szpetnie, Lecz tajemnicze siły To wnet zauważyły, Bo zmarł wkrótce bezdzietnie. Dziękuję za pamięć i miłe słowo, zwłaszcza Onufrego i Jananieswoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 09.09.05, 10:05 Panie Tojajurku, jak pragnę zdrowia, Jana Nieswojego! Wierszyk - złoto! To lubię. Może nie ta klasa, ale proszę bardzo: Znajomy ichtiolog z Pcimia Na widok flądry onimiał Zajęczał: Niech ja skonam To żywcem moja żona... (Dodam, że wcale nie ścimiał). R. J. z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 10:22 Organista - samouk spod Trzciany rano głośno zadręczał organy, aż mu ludnośc miejscowa zagroziła w dwóch słowach jaki organ mu będzie urwany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 09.09.05, 09:53 Panie Onufry, limeryk z gongiem popełniłem juz dwa lata temu. Choć nie jest on przekładeam Leara a raczej puszceniem oka do wszystkich, którzy modlą się do naszego mistrza Pendereckiego... Szalony gongista w Morągu Z zapałem grał Bacha na gongu Grywał też Pendereckiego Mówiąc, że to nic takiego Gdy gra się dla armii Vietkongu. Ukłony, czapką zamiatam. R.J z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 09.09.05, 18:01 Zwykł rozdzielać swe pochwały kogut z Białek Wśród kur z fermy, z racji krągłości ich jajek. Jedna rzekła: "Ten, co maca Może sądzić, zatem baca. A ty swoje piej i nam nie wciskaj bajek." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 01:28 Wariat pod kościołem w Dębnie smutne Requiem gra na bębnie. Wku..ona z Dębna publika, no i kończy się muzyka bezzębnie tudzież ... bezbębnie. Odpowiedz Link Zgłoś
grenzik Re: Piszemy limeryki!!!! 09.09.05, 02:07 Gość pochodził z Kościerzyny Śniły mu się dobre rymy Lecz limeryk całkiem słaby Gość wymyślał bez swej baby Znaczy, bez swojej dziewczyny Pozdro Agusia i przepraszam wszystkich za mało dowcipny limeryk, lecz moja miła dziś z mną się pokłóciła... Z miasta Sopot pewna pani Przyznam szczerze - dziś na bani Okrzyczała swego chłopa Nastraszyła, że da kopa Co do teraz chłopa rani Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 09.09.05, 11:52 Babuleńka ze wsi Błota Której rozum ktoś zamotał Chciała spalić wnuczkę Wnuczka ma nauczkę Bo ta babka miała”kota” Pewna niemłoda Poznanianka Zdeklarowana piromanka Podpaliła stodołę Wnuczka uciekła w pole Babcia złapała sobie kochanka Wiem, w ramach protestu przeciwko paleniu panienek i kotów temat miał pozostać nieopracowany, ale ta babcia – piromanka tak się mnie uczepiła... Hugonotki: Kot, co miał wielu właścicieli – stukot Reklama karczmy – tużurek Uprasza się o ciszę – tusza Kochanka kierująca czyimś życiem – flamaster Kupa krowy - kałmucki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 09.09.05, 13:26 Parlamentarzysta z serca Europy Zamiast krawata wiązał damskie rajstopy Przez co koledzy w Brukseli Po kątach się z niego śmieli A on im na to: SIE NIE ZNACIE JEŁOPY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 09.09.05, 15:27 Grał na kobzie szaleniec z San Diego Lud wył, a on nie wiedział dlaczego „Co ja robię nie tak? Boże daj jakiś znak!” I Bóg zrzucił stodołę na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 18:30 Dzień dobry, 3bezatu mnie zupelnie zaskoczyła opracowaniem tematu o babci piromance i pięknie nam go opowiedziała (lepiej niz Lear). Inny temat Leara opracowany na kilka instrumentów (Pan Jan - gong, Ruta - organy, i Onufry - bęben). Ten bęben to mi się wziął stąd, że w książeczce Leara, którą mam każdy wierszyk ma ilustracje i ten wierszyk jest ilustrowany raczej bębnem niż gongiem (byłem bardzo dumny z wyrazu "bezbębnie", który sam wymyślilem). Poza tym sporo Hugonotek: 3bezatu pisze fantastyczne Hugonotki a poza tym ona wprowadziła na ten wątek Wielkopolski Etos Pracy! Ci z Kongresówy - uczcie sie ! Inni też !!! W niedziele Onufry wyjeżdża na konferencję w dość odludne miejsce nad Bałtykiem - daleko od internetu: Człek nauki z Buska Zdrój (ten co zmienia czcionek krój) miast oświaty nieść kaganiec wdał się tu w godowy taniec... - starczy sił na o Prawdę bój ? *** Jednym z tematów konferencji będzie Arytmetyka. A zatem postawione będzie zadanie Ruty: Spotkał sie pod Pomiechówkiem ćwierćinteligent z półgłowkiem, zaraz z dań a la carte zamówili trzy czwarte, to po ile wypadło na główkę ? *** Potem bedą następne zadania ... Tak czy owak, Onufry nie bedzie mógl tu pisać. Proponuje aby pałeczkę animatora przejąl Pan Jan, który tryska tu energią. Jest jasne, że Pan Jan to rasowy humanista. Dlatego Onufry ma taką skromną prośbe: tu czasem pojawiają się rymopiski z brakiem humanistycznego wykształcenia: np taki Onufry. Piszą nieortograficznie, nie znają zasad literackich ..., ale czasem mają coś ciekawego do powiedzenia. Niech mówią !!! Pozdr. O. Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 09.09.05, 19:35 Hugonotki: Wybory najwyższej z dziewcząt – mistyka Załatwić sprawę listownie – perlisty Wydarzenie w meczu Gotów – Golgota Polecenie dla psa – ważkość Polecenie dla Ani – leżanka Dziękuję Panu Onufremu za miłe słowa i chciałabym nieśmiało zaznaczyć, że w tej orkiestrze na temat Leara też wzięłam udział. Wprawdzie późno (ale to lepiej niż wcale).Użyłam kobzy zamiast gongu, ale niefortunny muzykant został zmiażdżony (zdruzgotany) wraz ze swym instrumentem zgodnie z instrukcją... Pozdrowienia dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 20:44 Gajowy w leśnej dziczy dzień w dzień zwierzynę liczy. Żaden z niego ćwok, lecz juz nie ten wzrok - pominięty łoś ryczy ! *** Szanowna 3bezatu, Mea culpa! Jeszcze raz serdeczne dzieki za limeryki i Hugonotki! I niech Pani pozdrowi od Onufrego Poznańskie koziołki! O. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 09.09.05, 21:12 Pewien wiesniak ze wsi Halong robił na swym bebenku ding dong Lecz się ryzem zakrztusił i wnet biedak udusił i zagrały mu dzwony Bim Bong.. Postulat - malolat zapowiadajacy sie dopiero natura- Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 09.09.05, 21:50 "Czemu w starym domiszczu w Zurichu Zjawia sie babki duch?"- myśli Zdzichu. Ach tak!- w tył wieku ćwierć Był zapomniał na śmierć, Że tam właśnie ją zamknął na strychu! Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 09.09.05, 22:12 Pijany farmer z Kampinosu Nie dawał kurze dojść do głosu I tak bez dania racji Kłócili się po kolacji Na śniadanie był rosół Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 09.09.05, 23:23 U mnie ciągle jeszcze tematy sycylijskie. Pewien Polak, będąc w Taorminie, Miał już dość zwiedzania po godzinie, Więc litr wina zakupił I zwyczajnie się upił, Gdyż w tym stanie nuda szybciej minie. Doprawdy nowi adepci 3bezatu i JanNieswój są świetni i podnosząc poziom zmuszają do wysiłku "starych" limerystów (jak ja np.). Dzięki. Pozdrawiam i życzę trudnych rymów. Odpowiedz Link Zgłoś
wojak.szwejk ?????????????????????????????? 10.09.05, 16:32 tojajurek napisał: >> Doprawdy nowi adepci 3bezatu i JanNieswój są świetni i podnosząc poziom > zmuszają do wysiłku "starych" limerystów (jak ja np.). Dzięki. Święte słowa! Dwie lub cztery sylaby akcentowane w wersie (miast trzech), wersy o jednakowej ilości sylab, kompletny brak rytmu - to się nazywa podnoszenie poziomu limeryków. Sam pisać nie potrafię, ale jestem wielkim fanem tego wątku i takiego upadku w kwestii wymogów formalnych jeszcze tu nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 10.09.05, 17:00 Pijany farmer z Kampinosu Nie dawał kurze dojść do głosu I tak bez dania racji Kłócili się po kolacji Rano na śniadanie był rosół Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! do Kurrary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 23:28 Szanowna Kurraro, Przepraszam, ze w jednej z poprzednich "ewaluacji" zapomnialem o Twoim pysznym wierszyku o Panu co jadl gruszki. Trudno tu nad wszystkim zapanowac: Gajowy w leśnej dziczy dzień w dzień zwierzynę liczy. Żaden z niego ćwok, lecz juz nie ten wzrok - pominięta łosza ryczy ! *** Tu potrzebna by była praca na osobnym etacie. A Twoje limeryki - pieknieja z dnia na dzien! Pozdr. O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurrara Re: Piszemy limeryki!!!! do Onufrego IP: *.netax.pl / *.crowley.pl 09.09.05, 23:51 Szanowny Onufry. Nie musisz, zapewniam Cię, "nad wszystkim panować". I naprawdę nie wiem, skąd założenie, że pominięcie mnie w Twoich pochwałach, których nam tu ostatnio nie szczędzisz, może sprawić mi jakąkolwiek przykrość. Zatem nie zaprzątaj sobie tym głowy, pożytkując tak cenny w dzisiejszych czasach czas na pisanie kolejnych limeryków. Kurrara. Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! do Onufrego 10.09.05, 00:33 Włączę się w ten dwuznaczny dyskurs taką aluzją: Żona gościa pewnego w Krakowie Wciąż ciosała mu kołki na głowie, Aż struł w kocu swą starą Ot - domową kurrarą. Teraz nikt mu już słowa nie powie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 00:42 Kurraro, mądra z Ciebie niewiasta. Ochoczo korzystam z Twojej rady - O. Pewien pracoholik z Łątek w temacie X stracił wątek, w temacie Y zgubił trop, o Z zaśpiewał: "Hula-hop" - (a grzeszył tak w Wielki Piątek). Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 10.09.05, 09:51 Nie pozostaje mi nic innego, jak pożegnać miłe towarzystwo, podziękować za wspólnie spędzony czas i niezłą zabawę oraz życzyć powodzenia w dalszym limerykowaniu. Pozdrawiam. Kurrara. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 10.09.05, 10:15 kochana curraro!!! Stala sie rzecz straszna- stracilas poczucie humoru. Daj sobie kilka dni i odparuj. I wroc dowcipniejsza. sciskam a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurrara Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.netax.pl / *.crowley.pl 10.09.05, 12:35 kochana anabell. wdziecznam za troske. ja rowniez zycze Tobie, bys wrocila dowcipniejsza. sciskam. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 10.09.05, 19:46 Ach ty zarazku!!! Wracasz do formy.Buzi Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 10.09.05, 19:56 Kurraro.Widze ,ze wracasz do formy.Tak trzym. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 10.09.05, 20:26 Jestem amatorka.Wyslalalam 2 x.A swoja droga niezla ciebie kurrara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! do Kurrary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 10:19 Kurraro, chyba mój dowcip nie wypalił. To co chciałem powiedzieć (nie czytając poprzedniego postu Tojajurka) to to, że MASZ RACJĘ mówiac, że zamiast tracić czas na dyskutowanie limeryków innych, powinienem pisać wiecej własnych. Bo się w tym pracoholizmie pogubię. Dlatego napisałem ten trochę abstrakcyjny wierszyk o pracoholiku. Tu nie ma ukrytych podtekstow: bardzo cenię Twoje zdanie i bardzo lubię Twoje limeryki. Internet to taki wynalazek, który przekręca intencje. Serdecznie pozdrawiam - O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurrara Re: Piszemy limeryki!!!! Onufry IP: *.netax.pl / *.crowley.pl 10.09.05, 12:43 Odpowiedź na skrzynce. Pozdrawiam. K. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 10.09.05, 10:22 Pewien pan zmniejszej Azji byl ofiarą akrazji gdy spotykal pokusę łapal ja szybkim szusem az stal sie przedmitem indiosynkrazji. Stary kelner z restauracji Halong mial skwaszona minę de long zez rozbiezny,nos zlamany frak plugawy,but rozwiazany Nie byl to bynajmniej Pawel Deląg. * akrazja- niemoznosc oparcia sie pokusom * indiosynkrazja- odraza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 17:08 Onufremu się wydaje, że w dniu dzisiejszym na wątek działa efekt Pauliego (patrz "Humor w nauce"). Podobno Pauli był widziany wczoraj na dworcu w Zurychu i... bazgrał limeryki. Onufry teraz jedzie na konferencje nad Bałtyk: Wesoły staruszek z Pakości śpiewa dziś "Odę do Radości": chyba znowu ... może, sprawdzi to nad morzem (przedtem cztery miesiące pościł). -------------- Bawcie się dobrze, spróbujcie znalezć optymalną formułę na ten wątek. Onufry zajrzy za jakiś czas - może się włączy. Udanego limeryczenia. - O. Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! Do Kurrary. 10.09.05, 22:41 Proszę, nie wycofuj się. Piszesz świetne limeryki, niektóre to perełki. Jeśli uraził Cię mój głupawy wierszyk - to był to żart, gra słów, w żadnym wypadku zamierzona złośliwość. Może ostatnio wszyscy mamy gorsze dni, ale to minie. Zresztą niedługo i tak zacznie lać... Pozdrawiam. Dla zmiany nastroju - kawałek Sycylii: Był raz pewien facet w Cefalu, Który lubił siadać na palu. Siadywał sobie w słońcu Na zaostrzonym końcu I miał kupę frajdy - bez szmalu. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Piszemy limeryki!!!! Do Kurrary. 10.09.05, 23:15 Jeden juhas napalony na Giewoncie w żar ogniska wpakował swe prącie. Aby płomień ugasić jął do owcy się łasić, ale ta trzyma dupę w chaty kącie. Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! Do Kurrary. 11.09.05, 12:16 Pani Kurraro, pisz proszę dalej! Byłaby to wielka strata dla forum, gdybyś zamilkła, bo Twoje limeryki naprawdę cieszą i śmieszą. Panie Tojajurku – dziękuję! Panie Janie, umieszczenie mnie w jednej linijce z Panem, obojętnie czy w sprawie pochwały, czy krytyki – poczytuję sobie za zaszczyt! I ostatnia kwestia: forum to traktowałam jako miejsce dobrej zabawy. Sądziłam, że wszyscy je tak traktują i dawało mi to wiele radości i uśmiechu. Wszyscy mają lepsze i gorsze dni i wierszyki, czasami coś się nie uda. Jeśli ktoś chce zachowania wymogów formalnych, niech czyta klasyków, nie forum! Tam na pewno i rytm będzie i sylaby akcentowane w odpowiedniej liczbie...Tu wydaje mi się ważniejsze, żeby limeryk wywołał uśmiech. Dla wszystkich pozdrowienia i życzenia pogody ducha – 3bezatu -- Ambitna kasjerka gdzieś w Łebie Wzywała pomocy aż w niebie Napadu się bała Po nocach nie spała Aż sama napadła na siebie Hugonotki: Była droga – ekstrakt Ojciec raczka – tatarak Na wiosnę na rzece – krzepa Sen, który śnił się w Cannes - skansen Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! Do Kurrary. 11.09.05, 15:13 Znakomite te hugonotki.Steinhaus by napewno zrobil szapo bas. Odpowiedz Link Zgłoś
tutaki1 Re: Piszemy limeryki!!!! 26.09.05, 18:07 Gdzie Onufry moj Ty Boze wyjechal nad Baltyckie morze czy tam Rita tez grasuje i naszych najlepszych kaperuje gdzie on nieboze t. Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flinstone Re: Piszemy limeryki!!!! 11.09.05, 14:55 Pewien młody mafiozo spod Marek bardzo chciałby mieć złoty zegarek. Jak mafijna wieść głosi: ma go ten, kto szmal kosi, więc nakupił mafiozo kosiarek. Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 11.09.05, 21:53 Raz desperat pewien z Rabki-Uzdrowiska Przysiągł żonie nie brać wódki już do pyska, Odtąd, z wielkim wysiłkiem, Wciągał alkohol tyłkiem, Chociaż w knajpie śmiali z niego się ludziska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 12.09.05, 08:56 Znany cadyk z Gwatemali Trzy cygara na raz palił! Za to rebe gdzieś pod Żninem Pijał wódkę pod słoninę I wcale się tym nie chwalił. P.S. Panie Tojajurku, ale nas zjechał Imć Szwejk... Może rzeczywiście należałoby się podciągnąć formalnie...? Pozdrawiam R.J. z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 12.09.05, 09:40 Jeden biegacz z Maratonu Ruszył raz z pracy do domu Zrzedła mu mina Gdy się zatrzymał Dobiegł był do Partenonu PS. Dzięki Annabellee! Może jeszcze trzy Hugonotki? Skrzyżowanie kosa z turem – kostur Nie – kontratak Rok, który cię obserwuje - rokoko Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 12.09.05, 10:47 Kobieta z północnej Ameryki Tworzyła dość kiepskie limeryki Akcent nie taki Rytm byle jaki Nie zachwyciła ona publiki Odpowiedz Link Zgłoś
amedeo Re: Piszemy limeryki!!!! 12.09.05, 10:50 Ja tu was podczytuje podobnie jak wojak. O co chodzi z tym akcentem i rytmem.Czy ktos zna dokladnie zasady?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 12.09.05, 11:57 To proste, mój limeryk wzorcowy to dziełko Szymborskiej: Jest na sprzedaż miasto Słupca Ale nie ma na nie kupca Przeto młodzież w karnawale Z żalu tam nie tańczy wcale Jeśli już, to bez hołubca Rymy są: a a b b a Rytm to sprawa umowna, chyba bardziej go się czuje niż można go opisać. Ale ważną rzeczą jest ilość sylab w wersie np. 8. Dobrze aby wersy 3 i 4 były krótsze, czego Szymborska nie zachowała co nie dyskwalifikuje limeryku. No i musi być śmiesznie, ostatni wers powinien być zaskakujący. Ad hoc: Pewna dewotka w Winnicy Cicho pierdnęła w kaplicy Przez co Św. Antoni Upuścił lilię z dłoni Zasłabli też dwaj klerycy. Pozdrowienia R.J. z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 12.09.05, 15:56 Prowokujecie mnie, a potem znów przez miesiąc wszyscy będą mi wytykać, że się wymądrzam, jak - nie przymierzając - "członek" komisji śledczej. Ale co tam... Więc co nieco o rytmie, czyli o stopach. To, co zacytował - z Szymborskiej - Jan Nieswój: > Jest na sprzedaż miasto Słupca > Ale nie ma na nie kupca > Przeto młodzież w karnawale > Z żalu tam nie tańczy wcale > Jeśli już, to bez hołubca jest napisane czystym trochejem, czyli - w symbolicznym zapisie - SsSsSsSs (gdzie duże S to sylaba akcentowana, zaś małe s - nieakcentowana) Trochej, jako stała stopa, "wychodzi" w ośmiozgłoskowcu (vide cały "Koziołek Matołek"), ale przy innej ilości zgłosek w wersie - już nie. To, co napisał Jan: > Pewna dewotka w Winnicy > Cicho pierdnęła w kaplicy to w zasadzie daktyl (Sss) - w symbolicznym zapisie: SssSssSs, ale piąty wers: > Zasłabli też dwaj klerycy. "nie trzyma" rytmu i wygląda tak: sSssSsSs, ale gdyby zmienić szyk i napisać: > Dwaj też zasłabli klerycy. to będzie utrzymana stopa metryczna (celowo pomijam wers 3 i 4, żeby nie mącić). Więcej na razie mie będę się wymądrzał - może kiedy indziej o bardziej "przyjaznych" stopach, jak anapest lub peon trzeci. Ważne - dla tych, co chcą zgłębiać temat - jest jedno: żeby wersy, które się rymują (1,2 i 5 oraz 3 i 4) trzymały, na ile to możliwe, jednakowy rytm. Najlepiej to sprawdzić - jak ktoś już to w tym wątku zauważył - czytając głośno własny limeryk: wrzeszcząc głośno sylaby akcentowane, a cicho czytając nieakcentowane. Tyle na dziś teorii. Ale pamiętajcie moi mili, że i tak najważniejsze jest, aby limeryk był śmieszny, a jego pisanie dawało frajdę. Bo przecież o to właśnie chodzi. Czego też wszystkim życzę i pozdrawiam. PS. Jana proszę o wybaczenie, że akurat do niego się "podwiązałem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 13.09.05, 09:17 Dziękuję za trocheje i daktyle. Zawsze miałem z tym problem na łacinie w ogólniaku. Panie Tojajurku, byłbym bardzo wdzięczny na jakiś namiar na stronę lub książkę gdzie znajdę wszystko o stopach. Raz gaździna pod Krynicą Sparzyła się w d. gromnicą Pytana przez spowiednika Po co świecę w dupę wtyka? Pedzioła: „Mnie to podnico...” Pozdrawiam, R.J. z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! Do Jana. 13.09.05, 13:48 Podstawowe wiadomości w sprawie stóp wierszowych można znaleźć np. w "Praktycznym słowniku terminów literackich" Tomasza Miłkowskiego - Wydawnictwo Oświatowe DELTA W-Z. Wydawnictwo to wydało też m.in. "Szkolny słownik terminów literackich", ale go nie oglądałem. Może da się to wyczaić przez internet. Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wojak.szwejk Re: Piszemy limeryki!!!! Do Jana. 13.09.05, 15:14 www.limeryki.pl/ Polecam - bardzo przydatne. I jest o stopach (na lewo w "Podstawy"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 13.09.05, 13:50 Przerobiłem ten limeryk z poparzona gaździną: Raz gaździna pod Krynicą Sparzyła się w d. gromnicą I wyznała na spowiedzi Że jej w dupie diabeł siedzi Przeto szuka go ze świcą! Tak chyba lepiej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurrara Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.netax.pl / *.crowley.pl 13.09.05, 14:29 Obydwa są prześmieszne:-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
tutaki1 Re: Piszemy limeryki!!!! 19.09.05, 23:43 do A. nie moge wejsc do Twojej skrzynki.Dobrej nocki i do jutra. t. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 12.09.05, 12:11 Odejść pociąg miał z stacji Niechoże, By pojechać hen, za siódme morze. Ale z czystej wariacji Poczuł pociąg do stacji I stanęło, że odejść nie może. Nie myślcie sobie, że tak łatwo się od Was oderwać! Wracam, aby nadal Wam truć, jakem Kurrara z kości, krwi i usposobienia. I dzięki za miłe słowa. Zatem...po prostu...po prostu...PISZMY LIMERYKI!!! Para w łóżku leżała spod Leszna Narzeczonych, wciąż szczytnie bezgrzeszna. On jej szepnął intymnie: "Moje Słońce, leż przy mnie", Choć, na Boga!-by wolał rzec: "Leż NA". *** Raz dowiedział się ciemniak z Podłęża, Jak się, rodząc, kobieta wytęża. Gdy w WC cierpiąc bóle Wspomniał o tym szczególe, Stęknął: "Rodzę coś, a nie mam męża!!" *** Niesumienna kucharka na Malcie Piecze twarde jak kamień zakalce. Nie chcąc więcej ich jeść Wpadł na pomysł jej teść, Aby łatać tym dziury w asfalcie. PS. Do Amedeo: www.limeryki.pl/, tam jest wszystko. A tak w ogóle spróbuj czytać limeryki na głos, to zaraz poznasz, w czym rzecz. Pozdrawiam limerykopisów i ich wielbicieli;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 12.09.05, 13:01 Naprawdę bardzo dobre, rasowe. Postaram się dorównać: Ambasador RP w Waszyngtonie Stojąc z żoną na swoim balkonie Sącząc whisky on the rock- S-kok wykonał nagle w bok I spoczął na Abrachama łonie. Nie wiem czy ambasada RP jest blisko Capitolu, ale cotam...:) Pozdrawiam, R.J. z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 12.09.05, 13:25 Zaskoczony Abraham w obłoku Czując wzgórek na łonie, byl w szoku. By w tej kwestii być szczerym, To nie wzgórek Wenery, Lecz gość, co nagle legł mu tam w kroku. Pozdrawiam również. K. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Piszemy limeryki!!!! 13.09.05, 01:03 Piegowata lalunia z Lubeki z zadem bardzo podobnym do beki, która kiedyś w Pułtusku zabujała się w Tusku dziś pojedzie wprost do bezpieki Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 13.09.05, 10:04 Etnograf ze wsi Janki Ma zamiast jaj pisanki. Sprawa się wydała, Gdy go podglądała Teściowa zza firanki. Pijanica z miejscowości Śrem (Nie pytajcie mnie proszę,skąd wiem) Wciąż pyskował żonusi, Że on wcale nie musi: „Ja nie piję kochana gdy jem!” Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 13.09.05, 11:42 3bezatu, bardzo fajne:-) W jednym z cichych i ciemnych przedmieści Para myszy gwałtownie się pieści. By być cicho, bez pisku W tym namiętnym uścisku Popsikały się WD-40. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kratka Re: Piszemy limeryki!!!! IP: 194.39.141.* 13.09.05, 13:04 Witam Podglądam ten wątek namiętnie od kilku dni i jestem zachwycona co rusz to nowym i dowcipnym limerykiem (muszę swój zachwyt kontrolować bo w pracy nie wypada chichotać się do ekranu). Limeryk kurrary o WD 40 - cudo Jako że limerykowanie jest zaraźliwe pozwolę sobie zadebiutować w tym wątku Żonaty elektryk z Swarzędza Z eks lubą ciepłe noce spędzał Aż dostał po zadzie, Gdy się o tej zdradzie Zwiedziała jego ślubna jędza i mała hugenotka w temacie (mam nadzieję, że nie powtórzona - bo nie czytałam wszystkich) elektryk - wykastrowany baran Elżbiet i jeszcze jedna raczej pisana niż czytana mechanik - obrońca Hanny K Pozdrawiam kratka Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 13.09.05, 13:57 Pani Kratko, barzdo fajny limeryczek, ale...jeśli wsadzamy na początku jakiś zawód dobrze jest do niego nawiązać w dalszych wersach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurrara Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.netax.pl / *.crowley.pl 13.09.05, 14:36 Kratko, złap bakcyla i przyłączaj do naszej gromady, bo jak powiadają, w kupie cieplej. Debiut bardzo dobry. (ostrzeżenie: gdy ktoś dużo limerykuje, wkrótce zaczyna myśleć nie inaczej, jak limerykami) Pozdawiam. K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 13.09.05, 14:45 Jakoś mi się tak ostatnio limerykuje klerykalnie... W niedzielę na księdza w Kętach Zleciała drewniana święta. Szemrał lud nie w ciemnie bity: Lecą na księdza kobity W dni powszednie i przy świętach! Tydzień później w gminie Kęty Znów na księdza zleciał święty. Węszył lud sprawę nie czystą: Czyżby biseksualistą Był ten zbereźnik przeklęty...! Pozdrawiam Panią Kurarrę. Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 13.09.05, 15:09 W przeoryszę z Góry Kalwarii Coś wstąpiło w dniu Świętej Marii. Zbiegło się zgromadzenie Podziwiać nawiedzenie – Jednak to był atak malarii. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Piszemy limeryki!!!! 13.09.05, 16:05 Dla odmiany w Łagiewnikach przeor jął się pluskać w sikach Radził mu to rabin z Płońska i choć to kuracja końska - przeor chlał też coś z nocnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurrara Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.netax.pl / *.crowley.pl 13.09.05, 17:04 Ksiądz z Kęt, w gościach pod Wągrowcem Na jasełkach wpadł na owcę... (...) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 13.09.05, 17:33 Pewien kolarz starszawy w Weimarze Począł z pasją wyklejać kolaże. Gdy spytali go: "Tomasz, Skąd właściwie ty to masz?" Machnął ręką i rzekł: "Nie kojarzę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 14.09.05, 08:44 Kurarro, jesteś na wysokościach, nie sięgam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 14.09.05, 08:55 No, Sz.P. Kurraro, nie wiem czy dorównam, ale spróbuję. Mam nadzieję, że Pan Tojajurek nie zbeszta mnie za Ducha Świętego w nominativie...:) Samotna dewotka z Załęża W modlitwie się bardzo wytęża: O, Sanctus Spiritus Ach, spraw bym coitus Przeżyła mimo braku męża! VALE! ERJOTUS de Varsovia. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 14.09.05, 10:49 Salonowy lew głosił w Dunkierce: "Kiedy wkładasz frak, wkładaj w to serce. Jak coś zapniesz nie tak, To ci frak powie fuck, I nie będziesz wyglądać jak Pierce." Drogi Janie. Stosunkowo powalający limeryk!:-))))) Dla mnie bomba. (błagam, tylko nie pani, Kurrara i już) Jakaś eksplozja limeryków na forum?! Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Piszemy limeryki!!!! 13.09.05, 20:23 Gość portalu: Kurrara napisał(a): > Ksiądz z Kęt, w gościach pod Wągrowcem > Na jasełkach wpadł na owcę... > Zwierzę szczęście opuściło > i po chwili już nie żyło. > Zaś właściciel został wdowcem > > > > > ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 13.09.05, 20:41 No to jeszcze cosik w temacie obyczajowo-religijnym: Już na marach leżał cadyk w Przasnyszu, Ale zerwał się przy pierwszym kadiszu: Ja tu leżę bezczynny, A tam wciąż mi jest winny Czterysta rubli nasz kahał w Kaliszu. Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 13.09.05, 23:01 Dylać się zachciało jednej z Jeżyc meli. Poszła na migane, dzisiaj przy niedzieli. Ale wdepła w glajde, Ubrechtała klajde I wyglondo guła, jak w lompach z gemyli. (Dla nie-poznaniaków mogę przesłać tłumaczenie. A może zgadniecie?) Pozdrawiam wszystkich. PS. Kurraro, jesteś coraz lepsza! Gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 13.09.05, 23:12 Pełna czaru i wdzięku szła z Pieszków Panna Lola z torebką orzeszków Na wysokim obcasie. Rzekła, gdy potknęła się: "H..p..p..h..k..c..k..o żesz ku.." 3bezatu, ja kojarzę tylko Jeżyce, bo Musierowicz o nich pisze. Nic więcej. Jak to wymyśliłaś??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 14.09.05, 08:41 Powalił mnie ten limeryk!!! REWELACJA!!! Załaczam kolejny judaik: Znany cadyk z Gwatemali Trzy cygara na raz palił Za to rebe gdzieś pod Żninem Pijał wódkę pod słoninę I wcale się tym nie chwalił. Pozdrawiam R.J. z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 14.09.05, 11:09 To powyżej miał być do Tojajurka a'propos zmarłego Rabina! Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 14.09.05, 10:32 Ksiądz z Kęt, w gościach pod Wągrowcem Na jasełkach wpadł na owcę. Chociaż była cała z drewna, W świat już poszła plotka jedna. Aaaa...niech gada kto tam co chce! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 14.09.05, 11:17 Dzień dobry! :-) Bardzo lubię gwarę poznańską. Wiele razy miałam niezłą zabawę, kiedy znajomym z innych miast zadawałam „zagadki”. Strzelali różnie – przeważnie niecelnie: „Ryczka”? to jakiś rodzaj krowy? (to niski stołeczek, zydelek). Powtórzę: Dylać się zachciało jednej z Jeżyc meli. Poszła na migane, dzisiaj przy niedzieli. Ale wdepła w glajde, Ubrechtała klajde I wyglondo guła, jak w lompach z gemyli. Słowniczek: dylać – tańczyć mela – dziewczyna, pannica raczej nierozgarnięta iść na migane – iść na tańce wdepła w glajde – wdepnęła w błoto ubrechtać – ubrudzić, opryskać klajda – suknia wyglondo – wygląda guła – niezdara, trąba lompy – rzeczy do ubrania, odzież gemyla - śmietnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 14.09.05, 11:20 Kurraro, nad poziomy wzlatasz! Ksiądz kanonik w Lanckoronie Wczuł się w rolę na ambonie. Zanim mowę mu odjęło Krzyknął do wiernych : Romeo! Jam twą Julią na balkonie! R.J. z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 14.09.05, 11:54 Zmarł starszy człowiek spod Poznania. Żona jest bliska załamania. On jeszcze nie w grobie, Ona myśli sobie: „Znów drań wykręcił się od prania!” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kratka Re: Piszemy limeryki!!!! IP: 194.39.141.* 14.09.05, 12:08 Panie Janie i wszyscy limerykotwórcy dziękuję za miłe przyjecie i uwagi merytoryczne (proszę również o dalszą korektę jeżeli wyjdę w swym grafomaństwie poza reguły limerykowania) 3bezatu-ja wprawdzie napływowa wielkopolanka, ale czy brechtać nie oznacza śmiać się - tak przynajmniej w rodzinie mojego męża poznaniaka słowo funkcjonuje - ale tak czy tak limeryk majstersztyk mnie dziś pognało w limerykach w kierunku kulinarnym Japoneczce wygnanej z Osaki Noc za nocą śnią sie pyszne maki Krzyk ją budzi, że musi Zjeść coś choć a'la sushi Haiku-jąc więc łowi ślimaki Panna Asia ze wsi pod Kórnikiem Wciąż na obiad chce jeść pyry z gzikiem Gdy więc ktoś ją kapustą Modrą raczy, bądź tłustą Sprytnie chowa je pod swym stanikiem Pozdrawiam Kratka Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 14.09.05, 12:44 Kratko, miło Cię znowu poczytać. Podoba mi się limeryk o „pyrach z gzikiem”. Merytorycznie nie bedę pouczać, bo sama mam z tym kłopoty, chociaż staram się poprawić... „Ubrechtać” to według mnie jednak „ubrudzić”, a „śmiać się” to po poznańsku „kielczyć się”. Pozdrawiam – 3bezatu Na dodatek Hugonotki, ostatnio zaniedbane: Ciężka mysz – myszołów Wyraz twarzy ETA – etamina Zawsze nasz syn – synchroniczny Nad ukwieconą łąką - lotos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kratka Re: Piszemy limeryki!!!! IP: 194.39.141.* 14.09.05, 13:31 hej 3bezatu Kielczenia nie znałam (ale ja napływowa jestem) - jak widać dużo jeszcze muszę się nauczyć. Hugentoki prima sort zwłaszcza myszowa i o synu Pozdrowionka kratka Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 14.09.05, 14:08 Kręgi kościelne? - proszę bardzo: Na religii ksiądz pyta w Policach: "Co to: szare, uszate i kica?" Jasio w ławce się kuli: "Na mój rozum, to królik, Lecz jak księdza znam- Maria Dziewica." (był taki kawał z wiewiórką) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 14.09.05, 14:17 Kurarrrra! Jak pragnę zakwitnąć! Czy Ty w ogóle pracujesz? A jak pracujesz, to kiedy masz czas wymyślać te arcylimeryki? Podobno koło Lichenia Mieszka świętobliwa Stenia Co w dzień cnoty jest wzorem Ale za to wieczorem W demona sexu się zmienia! Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 14.09.05, 14:40 Janie. Jak sama nazwa wskazuje, nie pracuję. Ale dziś chodziłam "za pracą" i ze stresu wymyślałam limeryki. Jedna pani, wprost z serca Monaco Nieustannie chodziła za pracą. c.d.n. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 14.09.05, 18:47 Moj ojciec Poznaniak uzywal slowa brechty w znaczeniu glupoty.Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 14.09.05, 13:57 Limeryki - pierwsza klasa. Tak jak ostrzegała Kurrara, jak złapiesz wirus to żadna szczepionka nie pomoże. W moim przypadku są to stany napadowe, które trwają od kilku dni do trzech czterech tygodni. Zdarza mi się wtedy rechotać z limeryka, który ułożyłem np. prowadząc auto, co doprowadza do szału moją szanowną małżonkę i wprawia w zdumienie moje dzieci (ojciec wariat!!!). Ale co tam... Nie mogę wyrwać się z kręgów kościelnych: Pewien ministrant z Rybnika Do zupy księdzu nasikał Złapany twierdził uparcie Że sikał bo miał zaparcie Po prostu ANTYKLERYKAŁ! Pozdrawiam, R.J. z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13.57 do KRATKI Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 14.09.05, 14:22 Co się psuje kolejność. Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 14.09.05, 19:16 Pewien stary księgowy ze Gstaadt Nie znosił pytań – ile ma lat, Zaś nazbyt dociekliwym Mówił z uśmiechem krzywym: Będzie tego czterdzieści plus VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 15.09.05, 11:37 Dziś jest jakoś kiepsko z pogodą. Wrzesień - zabójca lata... Sięgam do mojej teki: Powiatowy playboy w Trzciance Robił dobrze przedszkolance A że był nie rozgarniety Używał do tego pięty Przez to miał na pięcie france... Zdołowany R.J. z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 15.09.05, 12:31 Pewna mieszkanka południowej Pragi, Długo szukała w sobie dość odwagi, By wykonać publicznie Utwory dramatyczne. Nikt nie potrafił zachować powagi. Raz informatyk z Rygi rodem Był się obudził z pełnym wzwodem. Lecz swoich snów nie pamiętał, Może to były dziewczęta... Może po prostu nowy modem? PS. Do Annabellee – Widocznie to słowo różnie funkcjonuje w różnych rodzinach. Kratka też rozumie je inaczej. Ja na głupoty powiedziałabym „blubry”...Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:49 Po występach dwóch w Mozambiku gwiazda łzawo się żegna z Afryką, chciałaby zostać dłużej, lecz w tej temperaturze cały jej sie wytopi silikon. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Piszemy limeryki!!!! 15.09.05, 13:14 Raz hipochondryk z Kalisza odkrył na dupie swej liszaj Popadł w głęboką zadumę - Gdzież podłapałem tę "dżumę"? A, to ten kleryk z Przasnysza! Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 15.09.05, 13:47 Pewna pani wprost z serca Monaco Nieustannie chodziła za pracą. Praca przodem, ta za nią: "Cudnie chodzić za panią!" Szkoda tylko, że za to nie płacą.. (zapożyczone troszkę od "tańcowała igła z nitką") Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 15.09.05, 15:43 Wesoły turysta w Letojani Z plaży codziennie wracał pijany. Każdego ranka, Miał większe manko. Cóż, z tym się liczył przed wakacjami! Piękna turystka gdzieś w Letojani Nie pogardziła nigdy drinkami. Codziennie wstawała, Jakby obolała. Cóż, wyspała się przed wakacjami! Boy hotelowy z Letojani Polubił turystów na bani. Panom kasę podbierał, Panie chętnie rozbierał. Nie wstydził się on ani ani! Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 15.09.05, 22:11 Mawiać zwykł pewien lord z wyspy Elba, Że grzmieć strzelbą po prostu uwielbia. A że wdzięk panów dlań Więcej znaczył, niż pań, To i zginał się czasem jak strzelba. Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 15.09.05, 23:49 Uciekł ze strachu baca z Jordanowa, Gdy się zwiększyła dziura ozonowa, Bo główne zagrożenie Stwarza owiec pierdzenie – O czym doniosła prasa naukowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 16.09.05, 00:01 Baca z Jordanowa grzmiał spod wielkich Tater, Bo, powiada, w górach zawsze silny wiater. Bojąc się dziur w niebie, Celował pod siebie, W czego to wyniku powstał spory krater. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 16.09.05, 08:38 Trzymając się tamatu (pozdrawiam Trzy Bez Atu)- tak mi się zrymowało :) Kiedyś na Syberii mieszkał pewien Ruski Który nieświadomie zjadł z uranem kluski Że potem miał gazy Pierdnął kilka razy A uczeni twierdzą: Meteor Tunguski....! R.J z Warszawy. P.S. U mnie jesień całą twarzą, jak u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 16.09.05, 08:59 Kurraro! Jesteś rewelacyjna! Ostatnio jesteś w takiej formie, że wstyd się przy Tobie odzywać. Pan Tojajurek jak zwykle doskonały. Pozostają mi Hugonotki: Wysoki Roman – romantyka Sok Aleksandry – sokoli Seks tuż przed śmiercią – seksagonalny Szczur z bardzo długim ogonem – samogon Ryba ma czkawkę – rybaczka Karol ma bar – barkarola Pozdrawiam wszystkich – 3bezatu Odpowiedz Link Zgłoś
immanuela Re: Piszemy limeryki!!!! 16.09.05, 11:03 Zakonnik gdzieś pod Wągrowcem Wpadł na jasełkach pod owcę Owieczka była z pure wool A on natomiast był cool zboczyli więc na manowce. Odpowiedz Link Zgłoś
immanuela Re: Piszemy limeryki!!!! 16.09.05, 11:08 Pewien człowiek z Brazylii Zakochał się w kępce bazylii. Ta rzekła: „Puknij się w czoło, Wszak ze mnie zwyczajne zioło Spójrz na tę laskę... wanilii.” PS. Witam Limerystów starych i nowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 16.09.05, 12:00 Weterynarz z Hradec Kralove Raz cichcem wychędorzył krowę Gdy stwierdził, że to jest byk To uśmiech mu z lica znikł I miał satysfakcji połowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 12:35 Pan wytworny, lecz zapach - obora ! Nie pomoże tu dezodorant.. Ktoś pomyśli, że w piórka stroi sie szambonurka .. Skąd, on tylko startuje w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 16.09.05, 13:38 Pewien biały men z Mombasy pozerając pęto kiełbasy czknął i rzekł; - przewaga białej rasy to niechybnie dostatek kiełbasy!!! Raz chasyd z z miasta Eljat powiedział- ze mnie wariat! Miast siedziec na plazy Mesjasz mi sie marzy, bo kazdy wariat ma swoj szariat. Raz lord Eden z miasta Yorku utknął w Londynie w korku. Mozg miał jak muszelka wiec strata była niewielka. mimo iz tkwił w nim do wtorku. Pewna samotna pani z Oławy wskoczyła w net bez wprawy. Najpierw uwiodł ja cyklista, potem onanista. wiec rzekla - dosc tej zabawy!! Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 16.09.05, 13:44 Jeszcze cosik z Sycylii: Pewien tubylec w Trapani Chciał czegoś od jednej pani, Lecz bez obcych języków Nie ma w handlu wyników, A seks też bywa do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 16.09.05, 14:13 Pojechał góral nad morze. „A to sobie pochędożę” Myślał sobie, Lecz po dobie Stwierdził, że już nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Piszemy limeryki!!!! 16.09.05, 15:13 Gość portalu: Ruta napisał(a): > Pan wytworny, lecz zapach - obora ! > Nie pomoże tu dezodorant.. > Ktoś pomyśli, że w piórka > stroi sie szambonurka .. > Skąd, on tylko startuje w wyborach. ------------- Po małej przeróbce mojego starego limeryka: Dziś na wiecu w Łagiewnikach poseł jął się pluskać w sikach Radził mu to agent z Płońska i choć to kuracja końska - głupek chlał też coś z nocnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 14:50 Skarżył się raz prozaik z Miami, że ma w spodniach prawdziwy dynamit (tu na myśli miał wzdęcie), lecz pracuje zawzięcie kończąc tom "Przeminęło z wiatrami". Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 16.09.05, 21:04 Pewien Francuz z Armagnac mial potęzny cul de sac. Każda wiec z pań Rzucała się nań. I tak zrobił sie z niego wrak. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Piszemy limeryki!!!! 16.09.05, 23:25 Stary playboy, sklerotyk z Wąchocka czynił tak jak mówiła Wisłocka A panienki dość chętnie chciały aby namiętnie był uprzejmy użyczać im cock'a annabellee1 napisała: > Pewien Francuz z Armagnac > mial potęzny cul de sac. > Każda wiec z pań > Rzucała się nań. > I tak zrobił sie z niego wrak. Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 18.09.05, 12:56 Niedawno w państewku Benin Zjawił się W. Iljicz Lenin, Spytany o motywy Rzekł: By wiecznie być żywy Wolę Afrykę od Pienin. HEJ! CZY JEST TAM KTO? Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 18.09.05, 12:57 Zwariowana staruszka z Iławy Miała całkiem poważne obawy O stan zdrowia budzika – „Toż on ledwo już tyka!” Poszła więc razem z nim do naprawy. Młody człowiek, mieszkaniec Dżakarty Żarł bez przerwy, bo był nienażarty. Ale kiedy dowiedział się W co zamienia się to, co zje, To przestraszył się był nie na żarty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 19.09.05, 09:37 Znów poniedziałek. Ale lepiej poniedziałek niż niedziela wieczorem. Kibica Legii w Włocławka Męczyła na meczu czkawka Bo wypił piwa zbyt wilele I zamiast LEGIA!!! to LE!!! LE!!! Dukał, aż skonał we drgawkach... R.J. z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
tutaki1 Re: Piszemy limeryki!!!! 19.09.05, 12:17 Pewien romansowy Tadzio z Niemiec Mial na glowce kwiatow wieniec Jaka glowka,co za glowka Och! Piekna,ksztaltna odurzajaca jak makowka Czy Tadzio z Niemiec to zboczeniec? NIE,NIE on wrazliwy milosci jeniec Odpowiedz Link Zgłoś
tutaki1 Re: Piszemy limeryki!!!! 19.09.05, 12:40 To o Tadziu pisane z Niemiec i dlatego literki prawdziwie polskie obciete i uproszczone tutaki1 Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 19.09.05, 13:09 Prawdziwy z ciebie poeta.Niemiecki i romantyczny.Jak ten ,no Goethe.. Pewna mewka z Pobierowa Do sexu zawsze gotowa z żeglarzem czy marynarzem. byle nie z kominiarzem. Dla niego boli ją glowa. Odpowiedz Link Zgłoś
tutaki1 Re: Piszemy limeryki!!!! 19.09.05, 13:40 Anabellko milutka no,nie czy ja snie ona pisze co ja slysze "Prawdziwy z ciebie poeta.Niemiecki i romantyczny.Jak ten ,no Goethe.." jezeli to wole no jak mu tam, no ten....... F v. Schiller Hochachtungsvoll tutaki1 Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 19.09.05, 14:48 Pewien romansowy Tadzio z Niemiec rusalce zabral dziewiczy wieniec. i tak w tym zasmakowal że jeno by rusalki deflorowal. Zrobil sie z niego istny zboczeniec. Odpowiedz Link Zgłoś
tutaki1 Re: Piszemy limeryki!!!! 19.09.05, 15:09 A ja na balkonie sie opalalem a tu widze cos od Annabellki milej,wiec pisze sofort Pewien romansowy Tadzio z Niemiec (jak wspominalem) mial na swojej jedrnej glowce kwiatow wieniec ten wieniec polska rusalka mu zabrala i z niemieckim Tadziem sobie podokazywala czyli Tadzio Niemiec nie jest mila Annabellko zboczeniec caluski niewinne zreszta Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 19.09.05, 15:14 Romansowy Tadzio z Niemiec Uwił sobie z kwiatków wieniec. Nie wszedł mu na głowę Bo nie był laurowy. Męczył się jak potępieniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 19.09.05, 15:39 Romantyczny Germanin z Rostocku Bez Goethego nie zrobił ni kroku Przez poezji tej strofę Szła z nim frauline na sofę Pełno w szkiełku a ku..k był w oku. Odpowiedz Link Zgłoś
tutaki1 Re: Piszemy limeryki!!!! 19.09.05, 23:32 Pełno w szkiełku a ku..k był w oku. Wulgarny Ty w tym doskoku Polska rusalka mila Germanina romantycznego polubila chociaz on z dalekiego Rostocku Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 20.09.05, 12:05 Jeden szuler, co mieszkał w Malborku W karty grał od niedzieli do wtorku. Szczęście mu dopisywało, A kiedy go było mało Ukrytego miał asa w rozporku. Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 20.09.05, 23:40 W pewnym banku spec od faktoringu Korzystał z damskiego outsourcingu. Choć wykazał rozwagę, Lecz nie wziął pod uwagę, Że żona – to as monitoringu. Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flinstone Re: Piszemy limeryki!!!! 21.09.05, 10:28 Młoda żona freudysty z Radości Niespełniona jest ciągle w miłości. Mąż o powód nie pyta, Bowiem wie, że kobita Mu zwyczajnie penisa zazdrości. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 21.09.05, 10:51 Pewnego muzulmanina z Seatlle nie bawily panienki latwe tylko na widok czadoru dostawal wigoru aż imam rzucil na na niego fatwe Pewien muzulmanin z Seatlle lecial tylko na panienki latwe gdy widzial czador horror. Az imam rzucil na niego fatwe Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 21.09.05, 11:00 Jeden pijak, co mieszkał w Madrycie Rajd po barach zakończył o świcie Potknął się, strzaskał głowę Epitafium gotowe: „Alkoholizm skrócił mu życie!” Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 21.09.05, 12:45 Stary farmer gdzieś hen, z Colorado, Dostał rentę i strasznie się nadął. Nie wie nikt, czy to wzdęcie Ma przyczynę w tej rencie, Czy się objadł był tak czekoladą? I z serii Mądrości Indiańskich: Powiadają Indianie z Toronto: Na majątek najlepszy jest ponton. Gdy rozrzutną masz żonę, Spław ją z dziurą pontonem, I od razu odżyje ci konto. Powiadają Indianie w Piasecznie, Że dla dziadków są laski skuteczne. Gdy zachwiejesz się, dziadku, Laska cię przy upadku Złapie, więc chwiej się i czekaj grzecznie! Pozdrowienia dla Limerykopisów, starych, nowych, przechodnich, zaglądających, czytających, rozkręcających się...słowem- wielbicieli limerykowania. Buziaki od Kurrary. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 21.09.05, 14:40 Powiadają Indianki spod Wieprza: "Na urodę jest chusta najlepsza". Gdy ubliża ci lustro, Wówczas zasłoń je chustą, Miast się dawać tak ciągle opieprzać. Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 21.09.05, 14:43 Jeden rybak z okolic Kyoto Złapał w sieć swoją rybkę złotą. Już swe życzenia Zaczął wymieniać, Gdy rybka oddała się kotom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kratka Re: Piszemy limeryki!!!! IP: 194.39.141.* 21.09.05, 14:49 Witam po przerwie spowodowanej kurowaniem latorośli Skromniutka Tatiana z Odessy Źle szefa znosiła karesy Nie chcąc by się ślinił Na widok nóg w mini Nosiła kufajkę i dresy Asceta ortodoks z Załęża Chciał głód siłą woli zwyciężać I przy tej metodzie Zapomniał o głodzie Chór w Requiem nad grobem się spręża Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 21.09.05, 16:04 Nader praktyczna kobieta w Mielnie Z gongu męża zrobiła patelnie A gdy ten wrócił z turnee Chwycił był babsko durne I stłukł gongiem doprawdy rzetelnie. PZDR R.J. Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 21.09.05, 22:04 Policjantowi z Trójmiasta Zasmakowała raz pasta, Więc Colgate z fluorem Żarł co dzień wieczorem Do mięs, sałatek i ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
kurrara.domowa Re: Piszemy limeryki!!!! 21.09.05, 22:51 Cwany szeryf miał (gdzieś w Arkansasie) Zamiast coltów- banany przy pasie. Dziwili się ci, i ci, A najwięcej bandyci, Że i bananem też strzelać da się. Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 22.09.05, 10:53 Jedną kobietę spod Zamościa Zawsze na deszcz łamało w kościach. Jeszcze trochę urody I prognozę pogody Prowadziłaby w „Wiadomościach” Pozdrowienia dla wszystkich - 3bezatu Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Piszemy limeryki!!!! 22.09.05, 18:28 Pewien stolarz, wirtuoz z Ćmielowa w drewnie cuda mistrzowsko heblował Kiedyś wypił za wiele no i rano w niedzielę dłutem zmarszczki teściowej liftował Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amedeo Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 19:46 nocnik- nik na nocne czaty dziennik-nik na fora Czajnik - odkrywamy niki jajnik- nik semicki limeryk- ryk po zjedzeniu limonki Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! DO WSZYSTKICH!!! 23.09.05, 14:45 Przekazuję wszystkim zainteresowanym zaprpszenie, które do mnie dotarło: Miejska Biblioteka Publiczna im. Stanisława Grochowiaka wspólnie z Zarządem Oddziału Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich w Lesznie organizuje 24 listopada 2005 rok ogólnopolskie spotkania poetyckie „ Limerykon”. Impreza, organizowana już po raz drugi, będzie miała charakter turnieju, podczas którego autorzy zaprezentują swoje utwory. Jury, powołane spośród publiczności dokona oceny limeryków, a najlepsze z nich zostaną nagrodzone. Zapraszając Pana/Panią do udziału w „Limerykonie” bardzo proszę o potwierdzenie swego ewentualnego udziału w terminie do 10 października br. Proszę również o przekazanie informacji o naszej imprezie znanym Panu twórcom limeryków, którzy chcieliby wziąć w niej udział. Pozostałe szczegóły organizacyjne podamy w drugiej połowie października. Z poważaniem J. Małgorzata Halec Dyrektor Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! DO WSZYSTKICH!!! 23.09.05, 19:09 Dziekujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barti84 Re: Piszemy limeryki!!!! DO WSZYSTKICH!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 00:31 Spał sobie Jan przy ścianie Bo kuło go strasznie w kolanie A kiedy wstał To zwymiotował Przypomniał sobie wczorajsze chlanie Odpowiedz Link Zgłoś
amedeo Re: Piszemy limeryki!!!! DO WSZYSTKICH!!! 25.09.05, 08:43 Pewien pan z dalekiej Uppsali durzył sie w jednej lali. Gdy sie kochali lezal na niej jak na lali. Az go diabli brali... Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Re: Piszemy limeryki!!!! 26.09.05, 00:56 Jest pewien rolnik z okolic Mielca, Który ma kompletnego pierdzielca, Bo nawet w swoim domu Używa po kryjomu Do jedzenia – noża i widelca. Koledzy Limerycyści i Koleżanki Limeryczki. Przestańcie się lenić i krygować. Piszcie i pamiętajcie, że nie jest sztuką napisać wierszyk, gdy mamy wenę, przypływ talentu i górę pomysłów. Prawdziwą zasługą jest napisanie limeryka gdy opuściła nas muza, czujemy brak weny, rymy nie chcą się składać, mamy chandrę unyńską i kaca, leje deszcz, obiad był niejadalny, a żona ciosa nam kołki na czym chce. Wiersz napisany w tych warunkach liczy się potrójnie i jest prawdziwym bohaterstwem złożonym na ołtarzu sztuki wyzwolonej. Więc, krótko mówiąc - piszcie - bo jak nie, to się kurde zdenerwuję i naślę na wszystkich jakąś komisję śledczą, albo jeszcze coś paskudniejszego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Piszemy limeryki!!!! 26.09.05, 08:16 Ja za tym - wracajcie!!!!!! Pusto tu az przeciąg ... I limeryki w zaciszu domowym nie takie.Czy wątek o szczezuji bylby mozliwy indywidualnie????!!! Limerykowanie potrzebuje partnerow.. Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 26.09.05, 10:13 Też jestem za tym – wracajcie wszyscy !!! Sama staram się jak mogę i przesyłam wierszyk „liczący się potrójnie”. (Nie umiałam skrócić środkowych wersów): Paryski dzwonnik z Notre Dame Długo już nie pozostał sam. Odkąd to chirurg plastyczny Uczynił go estetycznym Ma powodzenie pośród dam. I coś jeszcze do serii „indiańskiej” Kurrary: Stare Indianki z Gądek Mają zdrowy rozsadek: „Ile chcesz Tyle zjesz – Nadmiar zwróci żołądek” Stary Indianin ze Skoków Miał dość natury uroków: „Zamieszkaj w wigwamie Ja za to mój panie, Przeniosę się już do bloków”. Pozdrowienia dla wszystkich !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 26.09.05, 10:50 Jestem, jestem. Tylko trochę czasu mało na limeryki. Zastanawiam sie kto kogo wykończy, czy ja dom, czy dom mnie.... Jurny góral z rejonu Sanoka Kocha żonę lecz tylko od oka Będąc ekshibicjonistą Ma intencję raczej czystą Bo jak kocha to tylko na pokaz. POZDRAWIAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 26.09.05, 12:25 Limeryk paranoidalny Strzeż się przedszkoli, bo przedszkolanki Każą w dzieciakom lepić bałwanki I nawet latem, niech to cholera! Każą bałwanki im lepić z sera! Same w tym czsie chodzą na sanki.... PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
3bezatu Re: Piszemy limeryki!!!! 26.09.05, 12:42 Jeden człowiek ze Żnina Na szczyty Alp się wspinał. Myślał: ”Król gór, Zdobywca chmur!” Porwała go lawina. Bardzo mnie Pan rozśmieszył, Pania Janie tymi bałwankami!! :-)) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Nieswój Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.crowley.pl 27.09.05, 13:19 I o to chodzi, i o to chodzi... Szanowna Pani :) Pozdrawiam serdecznie. R.J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruta Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 14:36 Mikrobiolog-amator spod Wlenia odkrył dotad nieznany szczep lenia, ten, choć ledwie widoczny jest nad wyraz żarłoczny i się w wenie najchętniej rozplenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tutaki1 Re: Piszemy limeryki!!!! 26.09.05, 20:26 nie widac mojej radosnej tworczosci w drzewku wiec powtarzam: Gdzie Onufry moj Ty Boze wyjechal nad Baltyckie morze czy tam Rita tez grasuje i naszych najlepszych kaperuje gdzie on nieboze t. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Re: Piszemy limeryki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 20:40 Pewien lekarz pierwszej pomocy przebadal byl przedwczoraj w nocy od limerykow klasyka. Diagnoza: "To limeryka prowadzi do plciowej niemocy." (W w.3 limeryka = limeryczenie.) Odpowiedz Link Zgłoś