Gość: Sonia IP: *.ray.net.pl 04.02.09, 21:04 Będę bardzo wdzięczna z podopowiedz gdzie mogłabym ewentualnie cos ciekawego znaleźć, albo kogos kto pomógłby mi wymyslic jakąś fajna rymowankę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gupek_miastowy Re: emerytura - ma ktoś jakis fajny wierszyk na p IP: *.chello.pl 04.02.09, 21:14 Na górze róże, na dole fiołki... Życzę ci byś na emeryturze mógł robić fikołki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3,14-Roman Hmmmm.... IP: *.eranet.pl 05.02.09, 00:56 1. Oj, to mi się przypomniało, jak w moim gimnazjum jedna z nauczycielek przechodziła na emeryturę, nasza klasa uczestniczyła w organizowaniu takiego mini-apelu. Siedzimy sobie na lekcji wychowawczej, pani wychowawczyni nagle pyta: "A zna ktoś z was jakiś wierszyk na pożegnanie?" Z uśmiechem rzuciłem: "Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą" Mina wychowawczyni bezcenna :) 2. Soniu, co rozumiesz przez pojęcie:"fajny"? Ma być zabawny, nostalgiczny, smutny, słodko-gorzki? Może coś Szymborskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trusiaa Re: Hmmmm.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 08:15 Tak mi się przypomniało. Tyle, że to delikatna materia i przed zastosowaniem należy się skonsultować z psychologiem lub żoną zainteresowanego. Hymn starców I Miliardy są nas na tym świecie, który mgliście widzimy przez szkła, i każdego z nas w dołku gniecie, i każdy z nas zgagę ma. Nam nie wolno ogórków i grzybków, nas malutki zabija rydz, nam nie wolno niczego za szybko i nie wolno w ogóle nic. Chór Ale choć nam nawala w wątrobie, choć nas męczą zastrzyki i kasze, śmiało, starcy! stańmy na głowie! Ziemia młodym. Lecz niebo jest nasze. II My podobni jesteśmy duchom i staramy się trzymać, lecz czasem we śnie odpadnie nam ucho albo noga lub inna rzecz; czasem w mózgu zaśpiewa ptaszynka lub króliczek podskoczy hop-siup, czasem nawet zaszkodzi nam szynka i już koniec, i astry na grób. Chór Ale choć nam nawala w wątrobie, choć nas męczą zastrzyki i kasze, śmiało, starcy! stańmy na głowie! Ziemia młodym. Lecz niebo jest nasze. Konstanty Ildefons Gałczyński 1948 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatar Re: emerytura - ma ktoś jakis fajny wierszyk na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 09:29 Możesz Pożegnać emeryta tak jak pożegnała Wisława Szymborska Józefa Stalina: Niewzruszony drukarski znak Drżenia ręki mej piszącej nie przekaże Nie wykrzywi ból łza nie zmaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rewolucyjna pieśń Re: emerytura - ma ktoś jakis fajny wierszyk na p IP: *.cable.smsnet.pl 05.02.09, 10:31 Widzę, że tu przegląd poezji zaangażowanej wysublimował klimat, jeszcze coś z Broniewskiego, albo piewców rewolucji dajcie. Wszak emeryci to dawny aktyw społeczny sojuszu roboczo-chłopsko-inteligenckiego:)) Odpowiedz Link Zgłoś
laenia Re: emerytura - ma ktoś jakis fajny wierszyk na p 05.02.09, 14:12 Już dziąsła przeżarte szkorbutem już nogi spuchnięte i martwe, już koniec, już płuca wyplute - lecz palą się oczy otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
uasiczka Re: emerytura - ma ktoś jakis fajny wierszyk na p 05.02.09, 15:05 ja polecam obrazek: www.luk44.com/show.php?t=photos&id=822 a tak na "Serio" to może "wesołe jest życie staruszka" z kabaretu starszych panów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3,14-Roman Re: emerytura - ma ktoś jakis fajny wierszyk na p IP: *.eranet.pl 05.02.09, 17:23 A może jakiś wiersz po prostu o pożegnaniu? Jak ten: ("Odjazd" Leśmiana- bez zbędnych skojarzeń :) "Gdym odjeżdżał na zawsze znajomym gościńcem, Patrzyły na mnie bratków wielkie, złote oczy, Podkute szafirowym dookoła sińcem. Był klomb i rój motyli i błękit przeźroczy, I rdzawienie się w słońcu dojrzałej rezedy. A gdy byłem już w drodze, sam nie wiedząc kiedy I czemu - przypomniałem te oczy, przyziemnie Śledzące mą zadumę i wpatrzone we mnie Tym wszystkim, czym się można wpatrzeć w świat i dalej. Co widziały te oczy, nim w tysiącu alej Zginąłem, jedną chatę rzucając za sobą? I czemu z szafirową zawczasu żałobą Patrzyły w ten mój odjazd poprzez zieleń rdzawą Rezedy, co pachniała, przytłumiona trawą? I dlaczego te oczy były coraz łzawsze? Czy nie wolno nic nigdy porzucać na zawsze I zostawiać samopas kędyś - na uboczu? Czy nie wolno odjeżdżać znajomym gościńcem I oddalać się zbytnio od tych złotych oczu, Podkutych dookoła szafirowym sińcem?" Odpowiedz Link Zgłoś
trusiaa Re: emerytura - ma ktoś jakis fajny wierszyk na p 06.02.09, 07:35 3,14-Romanie, Romanie! chciałoby się zawołać, jakże się wzruszyłam, jaki bezmiar rozpaczy może kryć się na klombiku. Wśród bratków... A propos "złotych oczu podkutych dookoła szafirowym sińcem" - przypomniało mi się niezrównane tłumaczenie filmu znanego u nas jako "Mickey Niebieskie Oko": raz jeden widziałam to w wersji "Mickey Sine Limo" i to było coś! Mój typ to: Andrzej Waligórski - Odejście Dreptaka Grają trąby i werble warczą, Idzie Dreptak na rentę starczą, Idzie Dreptak z bladym obliczem, Tylko oczy mu płoną jak znicze. Przez czterdzieści lat siedział w biurze, Przeżył różne biurowe burze, Robił spisy i remanenty I doczekał się wreszcie renty. Niosą za nim biurowe turkawki Satynowe czarne rękawki I liczydła, i bibularz brzydki, I kulkowe pióro do przebitki. Idzie Dreptak, łza mu z oka płynie, A właściwie się cieszyć powinien, Bo go czeka szlafrok, samowarek, Ciepłe kapcie i w klatce kanarek, I w ogóle dolce far niente, Jak już pójdzie na tę starczą rentę. Idzie Dreptak, brzmią śpiewy chóralne, Niosą przed nim listy pochwalne I dyplomy niosą, jeden i drugi, I Brązowy oraz Srebrny Krzyż Zasługi. Idzie Dreptak długim korytarzem, Niosą przy nim zapalone lichtarze, A dwie śliczne młodsze buchalterki Sypią przed nim kolorowe papierki. Idzie Dreptak korytarzem jak szosą, Trochę idzie, a trochę go niosą, W oczach blask ma, w dłoniach ma liczydła, W nozdrzach zapach kawy i kadzidła. Idzie Dreptak, coraz jaśniej świeci, Trochę idzie, trochę jakby leci. Już nie musi podpisywać listy, Już się robi niebieski, przejrzysty, Już się robi lekki jak dmuchawiec, Już jak anioł jest i jak latawiec, Już wybywa, odpływa do góry Między chmury, lazury i chóry, Już nie Dreptak, lecz meteor, kometa... Coś gdzieś pękło. I zwolnił się etat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3,14-Roman Re: emerytura - ma ktoś jakis fajny wierszyk na p IP: *.eranet.pl 06.02.09, 21:27 Ładny ten wiersz... A co do Leśmiana, te kwiatki trochę mmnie przerażają :) Takie psychodeliczne- zaraz kojarzy mi się to z jednym z odcinków Czarodziejki z Księżyca (ach, młodość i wspomnienia), w którym bohaterka rozmawiała z diabelskimi kwiatkami. www.youtube.com/watch?v=H0zTeq5iuxc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małolat Re: emerytura - ma ktoś jakis fajny wierszyk na p IP: *.gprs.plus.pl 06.02.09, 12:42 Epitafium: Wiatr mu nawiał liści kupę Śpij biedaku,c..j ci w d..ę Odpowiedz Link Zgłoś
frred Re: emerytura - ma ktoś jakis fajny wierszyk na p 07.02.09, 16:26 Napisz coś więcej o emerycie/tce: zawód, płeć, imię, wiek, ciekawostki itp., to coś ułożę np. "Choć Jurek wciąż ma siłę Pudziana/ ZUS się upomniał o niego z rana / Bo, chociaż zadań przed Jurkiem góra/ Czeka na niego emerytura/ Po tylu latach pracy, nauki/ Przyszła nareszcie pora, by wnuki/ Także wychować na dzielnych ludzi./ I móc w tygodniu napić się wódzi!/ A my na zawsze z Jurkiem będziemy/ Gorzałkę w weekend z nim wypijemy/ A jak dostanie premię od ZUSu/ To nawet chętnie i spirytusu!/ W zakładzie zawsze będziesz u siebie, /Gdy chcesz to zadzwoń, w każdej potrzebie/ Nigdy się nie martw byle lebiegą/ Bo zawsze jesteś naszym kolegą!" Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Znaleźć możesz tam 07.02.09, 18:41 gdzie będziesz szukać. Zacznij w internecie... Nie była twa wiedza zbyt sporo warta Wszak twa kariera d...pą podparta. Z twych donosów kadry robiły origami I stąd twe przezwisko ...wa nad wami. Taki może być? Pasuje do emerytki? Odpowiedz Link Zgłoś
uccello a może -wierszyk + rekwizyt 07.02.09, 22:04 Ach, prędzej od błyskawic mijają lata młode! Lecz trąbka Ci ułatwi słuchanie szumu jodeł. K.I. Gałczyński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldek emerytura IP: *.dolsat.pl 03.06.14, 16:33 Też czegoś szukam dla emeryta... Dziękuję wszystkim za propozycje... może ktoś jeszcze coś dorzuci? Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: emerytura 03.06.14, 19:56 Kiedyś w pewnym londyńskim domu znalazłam manifest urodzonych przed 1940 r. Myślę , ze to dobry pomysł na uhonorowanie emeryta; choć po angielsku, da się łatwo przełożyć na polska rzeczywistość. campaignfortruth.com/Eclub/010202/bornebefore1940.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emerytka emerytka IP: *.dcchp.wroc.pl 20.08.15, 11:35 wszyscy piszą smutne kawałki.a ja przechodzę na emeryturę w pełni sił.Jestem zdrowa ,silna,nie jeden młody nie dorówna mi w pracy,tańcu i zabawie.mam poczucie humoru.Jak czytam te wasze wypociny to nic tylko kłaść się do grobu.A Ja mam zamiar objechać Polskę na rowerze.Chodzić na długie spacery,odkurzyć rolki,mieć czas na wszystko i nie gonić na zbity pysk.za niecały miesiąc będę zaliczać się do grona szczęśliwych EMERYTEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: emerytura - ma ktoś jakis fajny wierszyk na p IP: *.adsl.inetia.pl 04.04.18, 18:35 Człowiek w swym życiu etapów ma wiele Są narodziny, szkoła, wesele. A kiedy stanie u bram dorosłości zaczyna pracę – ku swej radości? Ta praca daje mu satysfakcję... chociaż nie zawsze szef nasz ma rację Są chwile miłe, radości i smutki, człowiek raz duży, raz jest malutki Lecz wszystko zawsze swój koniec ma Także i praca nie wiecznie trwa. Wtedy to człowiek myśli z zachwytem: nareszcie jestem już EMERYTEM !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: emerytura - ma ktoś jakis fajny wierszyk na p 04.04.18, 23:59 Najlepsza to emerytura, w ziemię dać nura. Odpowiedz Link Zgłoś
luksusowy_yacht Re: emerytura - ma ktoś jakis fajny wierszyk na p 29.04.18, 23:25 Bujaj się jak babci cyce! Odpowiedz Link Zgłoś