kasiek_m 10.03.09, 16:09 Hej! Czy znacie jakieś takie trudne do wymówienia nazwy polskich miejscowości? Jakieś łamańce językowe? Coś gorszego niż Szczebrzeszyn? :> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicior99 Re: trudne nazwy miescowości 10.03.09, 18:03 Nie wiem, ale jako ciekawostkę podam angielskie nazwy miejscowości, z którymi zawsze jest problem, i bardzo trudno natknąć się na prawidłowa wymowę, nawet w naszej telewizji. Reading Plymouth Gloucester Warwick Exeter Leicester Alcester (tu nawet wśród Anglików nie ma jednomyślności) Penzance Derby Daventry Arundel i wiele innych :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: trudne nazwy miescowości 10.03.09, 22:40 Kicior, to podaj jeszcze prawidłową wymowę, bo poza "-ceisterami" nie mam pojęcia, jak się te brytolskie nazwy wymawia :) Zawsze mnie rozkładało, że Chiswick to jest czizzik :) Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: trudne nazwy miescowości 11.03.09, 01:54 Reading /'reding/ Plymouth /'plymeth/ Gloucester /'gloste/ Warwick /'łoryk/ Exeter /'eksyte/ Leicester /leste/ Alcester (tu nawet wśród Anglików nie ma jednomyślności) /'olste/ choc spotyka sie /'olceste/ Penzance /pen'zans/ Derby /da:bi/ Daventry /'davntri/ a jeszcze lepiej /'dejntri/ Arundel /'e:ndel/ ale amerykańskie nazwy miejscowe wymawiają się /e'randel/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aiutor Kilka nazw ze Wschodniego Wybrzeza USA IP: *.hsd1.md.comcast.net 12.03.09, 12:44 Zapewne kazdy region ma kilka nazw, ktore wymawia sie inaczej niz by sie przypuszczalo. Ponizej kilka nazw ze Wschodniego Wybrzeza USA: Bowie /bui/ Havre de Grace /hejvr di grejs; (nie havr de gras!)/ Quincy /kłinzi; (nie kuinsi!)/ Wilkes-Barre /łilks-berry/ Schuylkill /skukal lub skukill/ Duquesne /djukejn/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rand0m Re: Kilka nazw ze Wschodniego Wybrzeza USA IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.09, 23:14 To ma być trudne? Weźmy choćby kilka standardowych węgierkich nazw miast: Nyiregyhaza Hajdúböszörmény Hódmezővásárhely Sátoraljaújhely Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_piotr Re: Kilka nazw ze Wschodniego Wybrzeza USA 16.03.09, 20:41 Gość portalu: rand0m napisał(a): > To ma być trudne? > Weźmy choćby kilka standardowych węgierkich nazw miast: > > Nyiregyhaza Ńir-edź-hazo > Hajdúböszörmény Hajdu-bösörmyń > Hódmezővásárhely Hodmezö-waszar-hej > Sátoraljaújhely Szatoralja-uj-hej (myślniki dla ułatwienia wymowy) To ma być trudne? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Kilka nazw ze Wschodniego Wybrzeza USA 18.03.09, 00:10 > > Hajdúböszörmény > > Hajdu-bösörmyń Bisurman! Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_piotr Re: Kilka nazw ze Wschodniego Wybrzeza USA 23.03.09, 17:37 nessie-jp napisała: > > > Hajdúböszörmény > > > > Hajdu-bösörmyń > > Bisurman! > Hajduk, który się rozbisurmanił :) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Kilka nazw ze Wschodniego Wybrzeza USA 16.03.09, 16:04 Gość portalu: aiutor napisał(a): > Zapewne kazdy region ma kilka nazw, ktore wymawia sie inaczej niz by sie > przypuszczalo. Ponizej kilka nazw ze Wschodniego Wybrzeza USA: > > Bowie /bui/ > Havre de Grace /hejvr di grejs; (nie havr de gras!)/ > Quincy /kłinzi; (nie kuinsi!)/ > Wilkes-Barre /łilks-berry/ > Schuylkill /skukal lub skukill/ > Duquesne /djukejn/ A nazwę miasta Natchitoches w Luizjanie wymawia się 'nakatisz'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szfagier Re: trudne nazwy miescowości IP: 193.227.131.* 12.03.09, 14:52 Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (IPA: [ɬanvairpʊɬgʊɨngɨ̞ɬgɔgɛrɨ̞xʊɨrndrɔbʊɬɬantɨ̞sɪlɪɔgɔgɔgɔx]) – miejscowość w północno-wschodniej Walii, na wyspie Anglesey. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: trudne nazwy miescowości IP: 91.200.92.* 12.03.09, 16:27 Eltville i Zschornewitz w Niemczech, a jakże Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: trudne nazwy miescowości 12.03.09, 19:44 Chrząszczyrzewoszyce, powiat Łękowody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: trudne nazwy miescowości IP: *.4-2.cable.virginm.net 12.02.14, 23:01 byłam tam :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: trudne nazwy miescowości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 20:22 jeszcze gorzej jest w Szkocji. Slyszalam jak Szkoci mowia /edynbra/ na Edynburg, z kolei Anglicy wymawiaja to /edinboroł/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anton Re: trudne nazwy miescowości IP: *.t-mobile.co.uk 13.03.09, 06:42 Wymawiają to też "ibra" Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: trudne nazwy miescowości 13.03.09, 10:27 Nie, Anglicy tez wymawiają to /'edynbre/... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agin Re: trudne nazwy miescowości IP: *.me.ic.ac.uk 12.03.09, 14:43 Cześć Kicior! jeszcze kiedyś napiszesz na "Mojej Wyspie"? miłoby było... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: trudne nazwy miescowości IP: *.chello.pl 12.03.09, 16:08 może to nie jest trudne,ale jest wioska o nazwie Zimna Wódka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka miejscowosc w walii IP: *.wfd88b.dsl.pol.co.uk 17.03.09, 16:57 Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, Anglesey, Wales Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gol_ka Re: trudne nazwy miescowości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 19:37 Murzasichle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Niedaleko Żnina jest... IP: 213.17.237.* 12.03.09, 13:56 Brzyskorzystewko! Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.syrenka Re: Niedaleko Żnina jest... 12.03.09, 14:02 Gość portalu: Ewa napisał(a): > Brzyskorzystewko! Rządzi! :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Niedaleko Żnina jest... IP: *.acn.waw.pl 12.03.09, 19:26 Niedaleko Znina jest Brzyskorzystew,a nie Brzyskorzystewko. Ale i tak nazwa super .A mnie zawsze bawi na trasie Warszawa Poznań tablica z nazwą miejscowości i tablica z nazwą ~ Muzeum Sromów 3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidka Re: Niedaleko Żnina jest... IP: 81.219.25.* 12.03.09, 20:18 Brzyskorzytewko też jest:) i tez koło Żnina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Niedaleko Żnina jest... IP: *.pz.ddns.bulsat.com 09.02.14, 18:31 Brzyskorzystewko jest bliżej Żnina położone przy trasie krajowej nr 5 a Brzyskorzystew około 3 kilometry za Brzyskorzystewkiem patrząc od strony Żnina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tobi Re: trudne nazwy miescowości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 20:38 Wysogotowo, zawsze czytam wyso(tu się zacinam)gogotowo, gototowo? Odpowiedz Link Zgłoś
princessofbabylon Re: trudne nazwy miescowości 10.03.09, 23:20 ;DDDD Mam ten sam problem, muszę ostro się skupić, żeby to dobrze wypowiedzieć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de em Re: trudne nazwy miescowości IP: 190.80.161.* 10.03.09, 22:22 specjalnie poszukalam polskeij czcionki. z "jak rozpetalem druga wojne swiatowa": chrząszczyrzewąszyce, powiat łękołody Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: trudne nazwy miescowości 11.03.09, 06:07 Cos sobie jednak przypomniałem: Choszczno Trzemeszno Charsznica Strzeblów (dziś dzielnica Sob→tki) Szczekocin Hrubieszów Odpowiedz Link Zgłoś
dzagudka Re: trudne nazwy miescowości 11.03.09, 12:27 Zaprzyjaźniony z moją firmą wykonawca mieszka w Siestrzeniu. Wykonuje dużo prac dla Niemców i zawsze się śmiałam, że oni na pewno bardzo się cieszą jak wystawia im fakturę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Re: trudne nazwy miescowości IP: *.leed.cable.ntl.com 12.03.09, 12:04 Krzczonów w Lubelskim. Odpowiedz Link Zgłoś
best.agus Re: trudne nazwy miescowości 15.03.09, 00:07 Gość portalu: elibre napisał(a): > Krzczonów w Lubelskim. Ja znam,moze nie skomplikowana do wymowy ale śmieszna nazwe wioski Kobyla Głowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gama.1 Re: trudne nazwy miescowości 15.03.09, 15:20 Wałbrzych-Szczawno i stacja kolejowa: Wałbrzych - Szczawienko Odpowiedz Link Zgłoś
keechaczu Okolice Białegostoku 14.03.09, 20:14 Ciekawą jest lektura map Podlasia: Krukowszczyzna, Skindzierz, Jasionóweczka i wiele wiele innych w tym wiele nazw dwuczłonowych np Osipy-Lepertowizna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izirajder Re: trudne nazwy miescowości IP: *.cable.smsnet.pl 11.03.09, 12:48 Pamiętam gdzieś z "ostrołęcczyzny" miejscowość Dyszobaba, trudno.. się nie uśmiechnąć:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annaud Re: trudne nazwy miescowości IP: 195.137.246.* 11.03.09, 13:29 W drodze z W-wy na mazury: Wieczfnia Koscielna niedaleko Mławy. Dzierżążnia zaraz za Płońskiem w kierunku na Bydgoszcz. jest mnóstwo takich perełek - ja bardzo lubię te nazwy. jadąć z W-wy do Kutna moja żona Małgosia zawsze czyta w Bedlnie kierunkowskaz na Małgosin (Młogoszyn) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: trudne nazwy miescowości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.09, 15:45 Dzierżążno Morzeszczyn - zarąbista nazwa, działa na wyobraźnię :-D Szczyrk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin A propos Morzeszczyn/Morzeszczyna... IP: *.chello.pl 13.03.09, 00:20 w Biedronce sprzedają wodę mineralną Oaza. Na butelce widnieje taki oto napis: rozlewisko Morzeszczyn ciekawe, jak smakuje ta woda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: trudne nazwy miescowości IP: *.zep.com.pl 12.03.09, 11:23 A propos Wieczfni... Mają tam drużynę piłkarską, która nazywa się Wieczfnianka Wieczfnia. Niedaleko Sierpca jest Skrwilno, tamtejsza drużyna to Skrwa Skrwilno. Trochę trzeba język nałamać. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: trudne nazwy miescowości 13.03.09, 15:17 Gość portalu: izirajder napisał(a): > Pamiętam gdzieś z "ostrołęcczyzny" miejscowość Dyszobaba, trudno.. > się nie uśmiechnąć:)) Tam jest więcej takich kwiatków np. Żebry Perosy Odpowiedz Link Zgłoś
nut.cracker Re: trudne nazwy miescowości 12.03.09, 11:27 Wyraz twarzy urzędników imigracyjnych w Ameryce, kiedy na pytanie o miejsce urodzenia odpowiedziałam: Przasnysz Bezcenny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: trudne nazwy miescowości 12.03.09, 11:35 Często przejeżdzam przez miejscowość Coniew (okolice Warszawy). Zawsze patrząc na drogowskaz czytam Koniew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: trudne nazwy miescowości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.09, 12:18 matylda1001 napisała: > Często przejeżdzam przez miejscowość Coniew (okolice Warszawy). > Zawsze patrząc na drogowskaz czytam Koniew. A nie "konju"? A mnie rozbraja Poźrzadło... i to blisko granicy z Niemcami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apator Re: trudne nazwy miescowości IP: *.tktelekom.pl 12.03.09, 13:41 Chrząszczakowice Wielkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: trudne nazwy miescowości IP: 91.200.92.* 12.03.09, 16:28 Przy wyjeździe z Warszawy w kierunku Lublina jest miejscowość Radiówek. Niemcy mawiają, że tam kradną radia z samochodów (Radio weg!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: trudne nazwy miescowości IP: 217.150.175.* 12.03.09, 12:07 Na południe od Warszawy - Jazgarzewszczyzna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: trudne nazwy miescowości IP: 217.11.143.* 12.03.09, 15:16 > Wyraz twarzy urzędników imigracyjnych w Ameryce, kiedy na pytanie o > miejsce urodzenia odpowiedziałam: > > Przasnysz > > Bezcenny :-) nie trzeba jechać aż za oceany aby "skaleczyć" Przasnysz Wystarczy taki Lublin, i pan "prezenter" usiłujący przeczytać: Prz.. Psz.. Prza.. Psza.. Psias.. po kolejnej nieudanej próbie po prostu zszedł "pokonany" przez Przasnysz ze sceny :-) pozdrawiam też urodzony w Przasnyszu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bluevesper Re: trudne nazwy miescowości 12.03.09, 17:11 Z Przasnyszem mieli problemy nawet w Krakowie, co sie dziwic Amerykanom...;) Odpowiedz Link Zgłoś
reklama-bolek5 Re: trudne nazwy miescowości 13.03.09, 11:47 Wspaniałe są polskie nazwy...I bez wydziwiania, bo pisze się tak samo jak wymawia. /W przeciwieństwie do angielskich/.Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: trudne nazwy miescowości 14.03.09, 16:03 reklama-bolek5 napisał: > Wspaniałe są polskie nazwy...I bez wydziwiania, bo pisze się tak samo jak wymaw > ia. Tia, szczególnie Murzasichle... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba np Spiczyn :):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 11:36 jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grenzik Re: trudne nazwy miescowości IP: *.chello.pl 12.03.09, 11:59 Na Kaszubach: Dzierżążno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: trudne nazwy miescowości IP: *.CNet.Gawex.PL 13.03.09, 09:54 Poźrzadło Wielkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: trudne nazwy miescowości IP: *.tktelekom.pl 12.03.09, 12:09 Trzemeszno i Trzemżal Odpowiedz Link Zgłoś
brogla Re: trudne nazwy miescowości 12.03.09, 12:15 Tczew. Po pijaku wyjątkowo trudno powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agae Re: trudne nazwy miescowości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 12:24 Uwielbiam wymawiać: pocztmistrz z Tczewa :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AMR Re: trudne nazwy miescowości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.09, 11:15 Mieszkam na Tczewskiej :) Trudno sie zamawia taksówkę... Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra74 Re: trudne nazwy miescowości 12.03.09, 12:14 Hoszowszczyk - podkarpackie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: trudne nazwy miescowości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 12:15 Tczew :). Nawet mieszkańcy wymawiają nazwe np. jako "szczew", czczew itd. Odpowiedz Link Zgłoś
gupi_kaowiec Re: trudne nazwy miescowości 12.03.09, 12:20 Tczew, Czchów i Człuchów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agae Re: trudne nazwy miescowości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 12:21 Gietrzwałd - piękna ta nazwa:) W ogóle mam wrażenie, że najciekawsze w wymowie są polskie nazwy miejscowości na terenach poniemieckich. Odpowiedz Link Zgłoś
dzagudka Re: trudne nazwy miescowości 12.03.09, 12:32 A mnie się bardzo podoba miejscowość o nazwie Wdzydze Kiszewskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: trudne nazwy miescowości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.09, 13:01 Mi też. I jeszcze Dzbądz :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: trudne nazwy miescowości 12.03.09, 19:47 Warmia, Mazury, Kaszuby. Sama radość patrząc na mapę. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra74 Re: trudne nazwy miescowości 12.03.09, 14:55 a ładnie w tych Wdzydzach, oj ładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: trudne nazwy miescowości IP: 77.223.230.* 12.03.09, 17:54 a mnie Zimna Wódka i Swornegacie Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: trudne nazwy miescowości 12.03.09, 15:00 Gość portalu: agae napisał(a): > Gietrzwałd - piękna ta nazwa:) W ogóle mam wrażenie, że najciekawsze > w wymowie są polskie nazwy miejscowości na terenach poniemieckich. A to nie jest aby teren warmińsko-mazurski, a nie poniemiecki? Tam ostały się chyba jeszcze resztki nazewnictwa Prusów i Jaćwingów... (zamieszkującących Jaćwież, też piękna nazwa). Chociaż nie wiem, czy akurat sam Gietrzwałd do nich należy :) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: trudne nazwy miescowości 12.03.09, 15:36 gietrzwałd to zniekształcona nazwa dietrichswalde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: trudne nazwy miescowości IP: *.ciao.com 12.03.09, 16:14 > chyba jeszcze resztki nazewnictwa Prusów i Jaćwingów... (zamieszkującących > Jaćwież, też piękna nazwa). tak: Sorkwity, Warpuny, Burszewo, Reszel i mnóstwo innych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: trudne nazwy miescowości IP: *.ichf.edu.pl 12.03.09, 12:31 Zdbice koło Wałcza w Zach.-pom. Zdbice leżą nad jeziorem Zdbiczno :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dość Re: trudne nazwy miescowości IP: 212.160.172.* 12.03.09, 12:33 Wytrzyszczka gmina Czchów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loleus Re: trudne nazwy miescowości IP: 217.117.128.* 12.03.09, 12:35 Wytrzyszczka, Mędrzechów, Żdżary, Wąbrzeźno... Odpowiedz Link Zgłoś
anthonka Re: trudne nazwy miescowości 12.03.09, 12:38 Unierzyż - też w drodze na Gdańsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norek Re: trudne nazwy miescowości IP: *.centertel.pl 12.03.09, 12:43 Dźwirzyno i Mrzeżyno k. Kołobrzegu Odpowiedz Link Zgłoś
dzagudka Re: trudne nazwy miescowości 13.03.09, 11:01 Pamiętam - w dzieciństwie byłam na wczasach i koloniach w Rogowie - takim "wojskowym" miasteczku koło Mrzeżyna. Super miejscowość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: trudne nazwy miescowości IP: 153.19.0.* 12.03.09, 15:03 anthonka napisała: > Unierzyż - też w drodze na Gdańsk. Pytanie: skąd? (zapewne "default city" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Czołnochów i Trkusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 12:45 Południowa Wielkopolska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aiutor Powiat czarnkowsko-trzcianecki IP: *.hsd1.md.comcast.net 12.03.09, 12:50 Zeby nie bylo obcokrajowcom za latwo to wymowic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Powiat czarnkowsko-trzcianecki IP: *.sk2.am.poznan.pl 12.03.09, 13:01 Brzyskorzystewko koło Żnina, Sobiejuchy brzmią juz dużo lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Powiat czarnkowsko-trzcianecki IP: 91.200.92.* 12.03.09, 16:26 Hołny Majera i Hołny Wolmera koło Suwałk Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: trudne nazwy miescowości 12.03.09, 12:54 jęgrzna krzcięcice wzdów (dawno temu łącząc się przez ręczną centralę chciałem zamówić wzwód 32) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzelbielik W Borach Tucholskich IP: *.edipresse.pl 12.03.09, 13:31 w Borach Tucholskich są Swornegacie Odpowiedz Link Zgłoś