Dodaj do ulubionych

Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne...

08.12.03, 18:12
Kazdy ma jakieś ulubione "specjały", ktore sprawiają, że innym cierpną zęby:)
U mnie mama mało nie zemdlała, kiedy zobaczyła, jak po spałaszowaniu sledzia
jak gdyby nigdy nic sięgnęłam po bezę; kanapka z kremem "Snickers" + gotowana
kiełbasa i majonez... kolezanka wybałuszyła oczy i powiedziała, że nie idzie
sobi i nie wroci, póki nie skończe, bo nie chce na to patrzeć.
Poza tym uwielbiam kromki z pasztetem i musztardą, co bardzo dziwi otoczenie,
i wszystko, co diabelnie ostre...

Wpisujcie wasze niecodzienne zestawienia smakowe
Pozdrawiam - Sugar
Obserwuj wątek
    • the_dzidka Jesteś ZUPEŁNIE normalna ;-) 08.12.03, 18:18
      Boczek z musztardą, żółty ser z chrzanem - norma u mnie zupełna. Moim ulubionym
      ostatnio przysmakiem jest gotowany seler z kiszoną kapustą.
      Biały ser z powidłami, chleb z masłem i cukrem.... Ale to jeszcze nic.
      U mojej przyjaciółki z okazji Wielkanocy jada się specjał zupełnie niezwykły,
      ale jak się okazało przesmaczny: babkę drożdżową z szynką i chrzanem!!!
      Spróbowałam raz i przepadłam na wieki!! ;)
      Poza tym hitem sezonu są dla mnie fistaszki z keczupem i brokuły maczane w
      musie czekoladowym. Ale to dania typowo zachciankowe, dla kobiety w ciąży ;)
    • Gość: vocie4@wp.pl Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: *.acn.pl 08.12.03, 18:35
      zupa ogórkowa z kanapka z białym serem i z dżemem.
      • snoop Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... 08.12.03, 19:25
        bialy ser i dzemik lub powidla to podstawa nie widze tu nic zlego
        moj specjal to chleb z cukrem na mleku
        chleb z maslem i ketchupem
        hmmm nie wiem pewnie by sie cos jeszcze znalazlo ale ja uwazam wszystko to co
        jem za normalne :)
        pozdrawiam
        • snoop Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... 08.12.03, 19:27
          Aha czy wy tez slodzicie pomidorowke ??
          • sugarhoney Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... 08.12.03, 19:35
            Acha, powalilo mnie na kolana, kiedy dowiedziałam się, że sa ludzie, ktorzy
            jedza placki ziemniaczane Z CUKREM!!
            • the_dzidka SUGAR!!!!!!!!!! 08.12.03, 20:01
              Placki ziemniaczane z cukrem?.. Na gorąco?.. Z patelni?.. ALEŻ OCZYWIŚCIE!!! :)
              Dziś, kiedy sam jestem dziadkiem... no dobra, bez przesady, ale dziś mając lat
              32, preferuję placki ziemniaczane starte z cebulą i pokryte kwaśną śmietaną.
              Ale zaczynałam od placków Babci posypanych cukrem albo posmarowanych powidłami
              śliwkowymi. Do dziś dnia uważam je za rozkosznie pyszne, chociaż już ich tak
              przyrządzonych nie jadam.
              Kiedy byłam we Francji, skazano mnie (przez aklamację!!) na wykonanie jakiejś
              polskiej potrawy. Zrobiłam placki. Kierowałam się tym, że akurat mieliśmy w
              domu dżem z jeżyn świeżo przez nas przetworzony :) I co się okazało? Placki z
              dżemem z jeżyn okazały się świetne (polecam!!). Ale jeszcze bardziej smakowały
              ZAMIAST normalnych ziemniaków - do mięsa z surówką etc. Dla mnie wtedy to było
              nienormalne (1990). A teraz? Ziemniak to ziemniak, nieważne, w jakiej postaci...
              • sugarhoney Re: SUGAR!!!!!!!!!! 08.12.03, 20:07
                Ja zawsze jadłam placki ze śmietaną, a połączenie czosnku, cebuli itp z cukrem
                jest dla mnie delikatnie mówiac nieprzetrawialne! Stąd moje zdziwienie...
                • the_dzidka Nienienie... 08.12.03, 20:28
                  > Ja zawsze jadłam placki ze śmietaną, a połączenie czosnku, cebuli itp z
                  cukrem jest dla mnie delikatnie mówiac nieprzetrawialne!

Połączenie czosnku, cebuli itp z cukrem dla mnie też jest niezjadalne!! babcia
                  robiła placki posypywane cukrem, ale BEZ cebuli/czosnku. Później to była
                  ciocia :)
                  • sugarhoney Re: Nienienie... 08.12.03, 20:34
                    U mnie robi się placki:
                    czosnek, cebula, ziemniaki, żółtka, sól pieprz, mąka...
                    I jak tu takie cuś z cukrem???
                    • schloonsack Re: Nienienie... 10.12.03, 18:38
                      sugarhoney napisała:

> U mnie robi się placki:
                      > czosnek, cebula, ziemniaki, żółtka, sól pieprz, mąka...
                      > I jak tu takie cuś z cukrem???

Jak ? Normalnie. Łyżeczką posypać.
                • westpoint Re: SUGAR!!!!!!!!!! 08.12.03, 20:28
                  Ja jem placki ziemniaczane ze śmietaną i z cukrem!
                  Niewyobrażam sobie natomiast jak niektórzy mogą jeść placki z solą??? Bleeeee
                  • myshen82 Re: SUGAR!!!!!!!!!! 12.12.03, 12:17
                    hurra! ja tez tak jem i sie zawsze ze wszystkimi o to kloce, bo sie krzywia;)
                    Placki z cukrem rulezzz!
                    Westpoint, pozdrawiam!
                    a co do dziwnych kombinacji - moja kolezanka je kanapki z jajkiem na twardo i
                    dzemem - nic dziwniejszego jeszcze nie widzialam;)
            • Gość: Ate Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: *.po.opole.pl 09.12.03, 11:20
              A czy można inaczej?
              Pozdrowienia
    • anna_geras Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... 08.12.03, 20:00
      A z czym sie je placki? Ja cale zycie z cukrem jadlam i tylko z cukrem czasem
      jeszcze ze smietana.
      Moja mama za to do obiadu takiego z ziemniakami i miesem zamiast surowki
      naklada sobie mus jablkowy, taki ze sloika,ktory zrobila w sezonie...
      • sugarhoney Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... 08.12.03, 20:09
        Moja babcia całe zycie wcinała placki z musztardą...
    • Gość: fleurette Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: 81.219.160.* 08.12.03, 20:22
      hmm... kanapki z camembertem i do wyboru czarnymi oliwkami albo borówkami.
      borówiki zreszta sa dobre do wszystkiego: do wędlin, do serów... a ser żółty z
      musztardą, sałatka z rodzynkami i czosnkiem naraz, zupa cytrunowa, kanapka z
      białym serem, dzemem grejpfrutowym i musztarda miodową....

a placki ziemniaczane jadam z cukrem albo borówkami... kiedy zrobiłam je
      włochom, to mieli życzenie jadać je z solą...:)
      • Gość: JanWazonXIV Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: 81.71.6.* 08.12.03, 21:08
        Prawie nigdy nie jadam samych czipsów ziemniaczanych. Za to super jest dodawać
        do kanapek, takich z dwóch kromek chleba.Pycha!
        • Gość: natka Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: *.topole.waw.pl 08.12.03, 21:14
          a ja lubie a propos czipsów, to z masłem...mniam! poza tym sery z dżemem są
          mniam, i chałka z szynką.
      • iron.rose Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... 09.12.03, 09:08
        Gość portalu: fleurette napisał(a):

> hmm... kanapki z camembertem i do wyboru czarnymi oliwkami albo borówkami.

Połączenie idealne, nie widze w nim nic zdrożnego :)

A kilka osób wcześniej wspomniało o dziwnym wg nich połączeniu - biały ser +
        dżem/powidła. Ja jem jeszcze ciekawiej - żółty ser + dżem/powidła :)

W sałatach preferuję wszelką dzikość - ser + rodzynki + pory + orzechy +
        czerwona fasola i ananas = pycha. Podobnie ananas z kukurydzą i ryżem w sosie
        czosnkowym jest niczego sobie.

Ludu! Więcej odwagi w kuchni :)))

-----------------------------------------
        jak ja mogę przejechać matkę na szosie, jak moja matka siedzi z tyłu...
    • dun-ka Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... 08.12.03, 22:41
      Chleb z masłem, posypany solą...
      • sugarhoney Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... 09.12.03, 09:14
        Norma. Ja robie to notorycznie. Ludność się mnie pyta, czemu jem jak sierotka z
        ulicy, ale ja to bardzo lubię... a najlepiej, jak sól jest taka gruboziarnista!
    • Gość: basia Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 11:15
      a ja bardzo lubię świeże ogórki maczane w cukrze.pycha.jak pałaszuję je to
      wszyscy domownicy pukają się w czoło.a mam też koleżankę, która macza w
      cukrze.........parówki.
      • Gość: myszka_211 Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: *.laser.pl 09.12.03, 11:45
        a ja ostatnio jadlam na obiad pierogi z kapusta i grzybami przegryzajac do tego
        zielone oliwki.
        Oliwki tak poza tym sa moja namietnoscia i tak moge zjesc cos slodkiego i zaraz
        potem przegryzc oliweczke.Zupelnie mi to nie przeszkadza.Oliwki jadam ze
        wszystkim.
        Moja babcia natomiast moze jesc wszystko na raz bo twierdzi ze i tak sie
        wszystko w zoladku wymiesza.Wymysla rozne kombinacje i czasem je sledzie zaraz
        po tym kanapke z dzemem....
    • conena Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... 09.12.03, 20:12
      ja lubie zjeść sobie suchą bułkę przegryzając ja japkiem:)

ogólnie lubie sobie wszystko przegryzać chlebkiem albo ziemniakami. śmieją się
      ze mnie, bo sałatkę ziemniaczaną też musze jesc z chlebem. natomiast obiad
      odchudzający typu mięsko+zielenina to dla mnie masakra. ja MUSZĘ mieć
      ziemniaki:)))
    • Gość: chris Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: *.icpnet.pl 09.12.03, 20:24
      Zrobilam wczoraj placki ziemiaczane z cebulka i pietruszka zielona i posypalam
      parmezanem, bo akurat stal obok. I wtedy doszlam do wniosku, ze mam ochote na
      cos slodkiego, wiec polalam je smietana i posypalam cukrem. Bardzo smaczne
      byly...
      • Gość: gajta Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 21:21
        Zestawieni ostro- i słono-słodkie są znane dobrze w szwedzkiej kuchni.
        Wszelkie śledzie na słodko, słodkie pasty kawiorowe - po prostu pycha!
        Ja też uwielbiam ciasto drożdzowe czy chałkę z szynką - mniammmm! Nie jem
        tylko dlatego, że to straaaaasznie dużo kalorii.....
        A w kuchni staroploskiej znane były świeże ogórki polane miodem. Mizerię też
        się zresztą odrobinę słodzi.
        Z dziwnych zestawień jadam jeszcze zupę pomidorową z kluskami i ryżem (razem).
        Tak jada się w rodzinie moich przyjaciół. Spróbowałam raz i zostałam wierna
        tej potrawie.
    • Gość: Lucrecia Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 22:03
      Kilka godzin temu zjadłam sobie radośnie z pół paczki wedlowskich 'Wafelków
      Torcikowych', przegryzając od czasu do czasu surową, pokrojoną w plasterki
      cebulą... Popiłam Colą....
      • Gość: myszka_211 Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: *.laser.pl 10.12.03, 08:46
        Moja babcia mnie zabija.Czasem jak ja cos najdzie to stwarza potrawy
        nieslychanie obrzydliwe i tak np. uwielbia sałate na ciepło, a przyzadza sie ja
        tak:
        woda(wrzatek)+ocet+cukier+sól+smalec, wymieszac wszystko dokladnie i polac tym
        sałate.... az na sama mysl zbiera mi sie w ustach ale ona to wcina az jej sie
        uszy trzesa

Poza tym lubi przegryzc sobie chałke z szynka lup placek drozdzowy z
        boczkiem... uwaga: placek wg.niej musi byc koniecznie kilku dniowy bo swiezy
        sie nie nadaje
        • ramm.stein Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... 10.12.03, 09:05
          Słynę z podjadania czasem schabowego obficie polanego gęstą śmietaną... Mniam!
        • sugarhoney ta sałata mnie powaliła... (n/t) 10.12.03, 18:29

• Gość: JanWazonXIV Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: 81.71.12.* 10.12.03, 18:36
          Ale właśnie podobnie przyrządzam taką lepszą sałatę. Rzogrzewam oliwę na gazie,
          dodaję musztardy, ziół, miodu, soli(odrobinę) na koniec wciskam w to dwa ząbki
          czosnku i wtedy polewam tym sałatę. Potem wstawiam to do lodówki.
          Zasada jest więc podobna...
          Podobnie też się przyżądza marchew w stylu kaukazkim:startą marchew należy
          polać gorącą oliwą z czosnkiem i chrzanem i ewentualnie jakimiś przyprawami
          (pycha!)...
          • Gość: Sol Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.12.03, 19:36
            kiedyś w celu poznawczym przyrządziłam surową marchewkę z miodem. Nie powiem,
            całkiem to smaczne.
          • sugarhoney NIE! 10.12.03, 19:59
            Twoje zwstawienie rozumiem, ale połączenie octu, cukry i smalcu i to na ciepło
            z sałatą??? FUJ!
    • sugarhoney a wiecie, co jest fajne? 10.12.03, 20:02
      Do ciepłefgo, chrupiacego chlebka:
      Oliwa
      zioła prowansalskie
      czosnek
      troszkę papryki słodkiej
      To trzeba zostawić na godzinke dwie co najmniej, zeby oliwa przeszła aromatem...
      Mniam!
      • denay Re: a wiecie, co jest fajne? 11.12.03, 00:53
        Przyjaciolka w ciazy: rafaello maczane w musztardzie chrzanowej i kanapki z
        nutella i chrzanem.
        • tenzinn Re: a wiecie, co jest fajne? 12.12.03, 05:14
          a sadziedzi mojej babci jadali chleb ze smalcem i cukrem :)
        • Gość: camel ciastka w rosole... IP: *.medienzentrum.zub / 195.170.108.* 12.12.03, 09:58
          moja babcia nikgdy nie mogla zrozumiec dlaczego uwielbialem rosol z kury i do
          tego wrzucone herbatniki:)

camel
    • Gość: Amadea Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.03, 11:46
      ja również "mieszam" produkty, co wprawia w oslupienie mojego faceta.
      ser żólty + chrzan - też tak robię
      potrafię zjeśc coś słodkiego, za chwilę zrobić sobie kanapkę z szynką i znowu
      na przykład kawałek ciasta.( ale ty chyuba nic strasznego, czytając wasze posty)
      raz mnie tylko zemdliło- kleżanka zrobiła sobie chałkę z mortadelą.
      ble ;-)
      u kilku ludzi zaobserwowałam coś takiego: jedząc na przyklad drugie danie
      zostawiają sobie po każdym produkcie do końca, to znaczy po kolei :ziemniaczek,
      mięsko suróweczka . zachowują taką kolejnośc i na talerzu muszą być te rzeczy.
      dziwne. też tak macie?
    • Gość: Amadea Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.03, 11:50
      przypomniało mi się jeszcze jedno, kiedyś znajoma zdziwila sie, jak do jogurtu
      dodałam sobie ugotowany kuskus, często tak jadlam i bardzo to lubiłam. ona
      jadła kuskus zamiast ziemniaków, stąd jej zdziwienie.
      placki z cukrem - też sie takie jada u mojego chlopaka w domu, u mnie ze
      smietaną.
      • Gość: Amadea Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.03, 11:56
        jeszcze jedno:-)
        zrobiłam swego czasu śledzie z rodzynkami i były pyszne, sosik był z keczupem,
        maggi, śmietaną, solą , pieprzem. naprawdę - rewelacja!
        to był numer jeden na imieninach u Mamy - wszystkie babki chcialy przepis , a
        to było wymyslone w ciągu 3 minut.niektórzy nie chcieli jeśc, zawet spróbować-
        sledź + rodzynki- według nich - Blee :-)
        • Gość: Amadea Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.03, 11:59
          wybaczcie :-)
          to znowu ja !
          hit sezonu , który pierwszy raz jadłam u chłopaka w domu.
          pomidory z cukrem !!!!!
          pokroić pomidory, wlać smietanę, posypać dużo cukru, posolić i wymieszać, jeść
          z chlepkiem posmarowanym masełkiem.
          pyszne !
    • Gość: Julka Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... IP: 217.206.146.* 12.12.03, 12:06
      Czesto pije herbate z plasterkiem jablka zamiast cytryny.

Pozdr
      Julka
    • myshen82 Re: Zestawienia smakowe - raczej niecodzienne... 12.12.03, 12:47
      a propos plackow ziemniaczanych - link do dyskusji z cukrem czy ze smietana
      (nawet nie przypuszczalam, ze wywola taki odzew;)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=7650232&a=7669112
      • sugarhoney Ja tez nie liczyłam na taki odzew! 12.12.03, 17:08
        Myślałam, że co najwyżej kilka osob się wpisze, zresztą nie byłam pewna czy to
        dobre forum na takie pytanie:)) choć czasem takie połaczenia sa zabawne...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka