Dodaj do ulubionych

między nami - organizacyjnie

09.05.06, 09:51
Tu możemy sobzie pogodać ło problemach technicznych i łorganizacyjnych
naszygo forum. Najwyższy cias nowy wątek założyć,
coby nie trza długo czekać na łotwarcie.
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: między nami - organizacyjnie 09.05.06, 21:29
      Dziankuje Gajowy - mowamy nadziyje co problemów ni bandzie, tlo bandziewam sia
      radować łorganizacyjnie smile
      • gajowy555 Re: między nami - organizacyjnie 09.05.06, 22:17
        No jó, problymy só zawdy i wszandzie, tlo po to
        coby jek łuż jem zaradzim, radować sia i śpsiewać
        śpsiywnie wesołe, po naszamu ...
        • rita100 Re: między nami - organizacyjnie 09.05.06, 22:24
          chwoło Bogu , żeś wrócił łojdaku
          uchalałeś sia pijaku

pod nosem przewijo
          łuwijo sia chłopino
          lalalalala wink)))

media.putfile.com/Lecial-Maciek
          • gajowy555 Re: między nami - organizacyjnie 09.05.06, 22:46
            A poziedz Rita, ksiójżke Smak Mazur masz?
            Czy coś łuż uwarzyłaś ?
            • rita100 Re: między nami - organizacyjnie 09.05.06, 22:49
              Nie mom - łóni nic do mnie nie piszą, pewnie sia źle zalogowałam.
              Może jutro sprawdzę, bo telefonicznie nie chcą przyjąć.
              Może i zadzwonie i poprosze jednak. Jutro, jutro pomysle, bo jutro nowy dzień i
              nowe nadzieje smile
              dobranoc, łuciekam
              • rita100 Re: między nami - organizacyjnie 10.05.06, 21:25
                Gajowy, już załatwiłam książkę i bandzie przysłana.
                Tralala, a kiedy będą miasta mazurskie - jak Bartoszyce i inne ?
                • gajowy555 Re: między nami - organizacyjnie 11.05.06, 12:17
                  Wenowejta, poradźta nom dobre ludzie, co robzić ?
                  Chciołbym podzielić sia z Woma i starymi zdjynciami
                  ze Atlantydy, przepsisami z ksiójżki i muzyczkó, tlo mocno
                  sia styruja co sztraf za te prawa autorskie bandzie.
                  A dyć jo z tygo żadnygo geldu nie chcem i nie banda mnioł.
                  Co robzić, co robzić ...?
                  • rita100 Re: między nami - organizacyjnie 11.05.06, 20:36
                    Jo myśla co nie ma co z tygo robzić problemu, bo my sia łuczymy przez zabazie,
                    weno musiwam mnieć ksiójżki i pioseneczki - to łuż XXI wiek i jek godajó, czego
                    nima na internecie to nie istnieje. To robimy w czynie społecznym dla dobra
                    ogółu społecznego wink)))
                    No jo nie ziem, może poproś Gajowy ło zgode autorów. Choć czy jo ziem ?
                    Może napsisać trza do redakcji FO o porade prawną ?
                    Gajowy, do łodważnych śwat noleży !
                    • gajowy555 Re: między nami - organizacyjnie 11.05.06, 20:40
                      Jo do bojących nie należę, ale teroz take ciasy, co trza na zimne dmuchać.
                      Trza chyba ryzykować.
                      Raz kozie śmierć. Jutro bandziewa po mazursku warzyć ...
                      • rita100 Re: między nami - organizacyjnie 11.05.06, 20:46
                        Mom nadzieje co ksiójżka łuz w drodze, bo jek nie dojdzie to przy kocherze nie
                        stane wink)))) Bande tylko mnieszać warzechó.

Zaraz , zaraz, zaryzykuj, tylko ostrożnie , niech będzie jakoś tak , by w
                        każdej chwili usunąć dowody wielkiej zbrodni smile)))
                        • gajowy555 Re: między nami - organizacyjnie 11.05.06, 20:49
                          A kat Maciejowski, tam pod szubienicą
                          na gajowego czeka już ...
                          • rita100 Re: między nami - organizacyjnie 11.05.06, 20:51
                            przerwa - praca w kuchni ekspresowa (pół godzinki mnie nie bandzie)
                            • rita100 Re: między nami - organizacyjnie 11.05.06, 21:29
                              Łuż jestem
                              Żodan kat Maciejowski nie czka, czka jydynie Warnija smile
                              • gajowy555 Re: między nami - organizacyjnie 11.05.06, 22:09
                                To tak na apetyt, jeszcze ciepłe zdjęcia, jek cias pozwoli to jutro wóntek ło
                                smaku założe. Na razie bez podpisów, ale wszystko bandzie na swojem mniejscu.
                                Gwołt różnych łobrozków i przepisów, tlo poczkajta dzionek.
                                Bandzie fejn ...
                                schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=136
                                • rita100 Re: między nami - organizacyjnie 11.05.06, 22:12
                                  schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=136&pos=5
                                  Ten łobrazek fejn - jak z łobrazka familija
                                  • rita100 Re: między nami - organizacyjnie 11.05.06, 22:15
                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=136&pos=9
                                    Kurcze, nie jedni by chcieli takiej starości dożyć - sliczne zdjęcie, zwróćcie
                                    uwage na ich twarze - dla mnie sa takie wymowne....

Doskonałe zdjęcia
                                    • tralala33 Re: między nami - organizacyjnie 11.05.06, 22:20
                                      Tak, to zdjęcie też mi się najbardziej spodobało. I jeszcze to - tyle się od
                                      tamtych czasów zmieniło na tej ziomecce ale takie widoki pozostały z nami
                                      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=136&pos=2
                                      • gajowy555 Re: między nami - plince 12.05.06, 21:23
                                        No jó Rita, łu noju na zdjynciu zidać przepsis na plince, jo nie zim co łu Woju
                                        zidać i dlaczygo?
                                        Ale zidza co Woju energia rozpiyro, to moma takó propozycja:
                                        jek łuż ta ksiójżka do Woju przyńdzie, to może byśwa sia łumózili tak, co jo bym
                                        fotki robziół i wklejoł, a Wy byśta klikali gorónce teksty ło potrawach, bo moje
                                        rence nijak tak wartko klikać nie potrasio.
                                        Co Woju na to?...
                                        • rita100 Re: między nami - plince 12.05.06, 21:28
                                          Dobrze - tylko poczekaj - dam ci zagadkę typu co zidzisz na tam lobrazku i
                                          poziesz ma co zidzisz , co my zidzimy jinne łobrazki - poczkaj.
                                          • rita100 Re: między nami - plince 12.05.06, 21:30
                                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=41705903&a=41706272
                                            Co zidzisz na tam lobrazku ?
                                            To jest tan łobrazek

Ja zidze chlopa i babe, to moje łulubione zdjęcie , ale kiójzki nie zidze jak
                                            godosz smile
                                            • rita100 Re: między nami - plince 12.05.06, 21:42
                                              I jek Gajowy, co zidzisz ?
                                              • gajowy555 Re: między nami - plince 12.05.06, 21:44
                                                Ałó noju jek byk ksióżka je ...
                                            • tralala33 Re: między nami - plince 12.05.06, 21:46
                                              Chłop i baba smile))
                                              • rita100 Re: między nami - plince 12.05.06, 21:49
                                                Czyli 2:1 - racja po stronie dziewczynek smile
                                              • gajowy555 Re: między nami - plince 12.05.06, 21:49
                                                A teroz co zidzita?
                                                • rita100 Re: między nami - plince 12.05.06, 21:50
                                                  hihi, chłop i babę - moi ulubieni Mazurzy
                                                  • rita100 Re: między nami - plince 12.05.06, 21:51
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=41705903&a=41710054
                                                    A tu co ?
                                                    Kobieta sprzedająca ryby
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=136&pos=11
                                                    hihi
                                                    Co zidzita tero ?
                                                  • rita100 Re: między nami - plince 12.05.06, 21:53
                                                    Gajowy, może popros Hilde, może łóna co jinnego zidzi ?
                                                    Bo ty chyba popsił gwołt psiwa przy grillu wink)))))
                                                  • gajowy555 Re: między nami - plince 12.05.06, 21:55
                                                    Załamka, Gietpe przybywaj z łodsieczó, bo mnie te kobzitki zamenczó.
                                                    No jo łuż nie zim co ło tam myśleć?
                                                    Łu noju co inkszego zidać i tak, jek pozinno być.
                                                    Kto to wytłumaczy?
                                                  • rita100 Re: między nami - plince 12.05.06, 21:57
                                                    hahahaha - może zegar masz źle nastawiony ?
                                                    Zacznijmy od sprawdzenia ciasu wink))
                                                    Łu noju jest 21.57
                                                  • rita100 Re: między nami - plince 12.05.06, 21:58
                                                    Gajowy, proponuję pójść na Hanysowe forum i sia zapytać. Albo pokaż nasz
                                                    dylemat na jygo forum. Bo do noju łón żadko zaglónda.
                                                  • gajowy555 Re: między nami - plince 12.05.06, 21:59
                                                    Łu noju tyż tan cias.
                                                    Jeszcze roz sprawdzimy :
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_Obraz%20023%7E1.jpg
                                                    co teroz zidać?
                                                  • rita100 Re: między nami - plince 12.05.06, 22:03
                                                    Szałtanosy
                                                    przepis
                                                  • rita100 Re: między nami - plince 12.05.06, 22:04
                                                    Ale nie mozna go powiekszyć , co znaczy , że do czytania
      • tralala33 Syn Miodu 14.05.06, 21:10
        No, zgadza się Syn Miodu pochodził z Barcji, sąsiadującej z Natangia, rodzinna
        ziemią Monte.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=29315587&a=30566315
        Syn Miodu
        Po obu stronach Łyny rozciągały się wieczyste lasy - puszcza niedostępna i
        straszna dla tych, którzy jej nie znali, ale dla zamieszkującego ją ludu matka-
        żywicielka. Po prawej stronie Łyny - Barcja, po lewej - Natangia, obie
        zamieszkane przez pruskie pokrewne plemiona.
        • rita100 Re: Syn Miodu 14.05.06, 21:15
          Tralala, to ja to przeniosę do Montego czy nie ?
          Jak myślisz, a może do Prusów ?
          Co robimy ?
          • rita100 Re: Syn Miodu 14.05.06, 21:17
            Ta legenda musi miec u nas miejsce.
            Może do Prusów ?
            Czkam na łodpoziedź
          • tralala33 Re: Syn Miodu 14.05.06, 21:18
            Chociaż to tylko legendarna postać, to podobna do Herkusa Montego: "Zaczyna się
            spełniać przeznaczenie Miligedo, który staje się przywódcą zbuntowanych
            Prusów." Może duch sławnego wodza pruskiego nie będzie miał za złe takiego
            towarzysza w wątku?
            • rita100 Re: Syn Miodu 14.05.06, 21:24
              Dobra , zabieram się do pracy nad legendą, a Ty Tralala swoją domową smile
              Eszcze roz jó przecytam.
              Monte nie badzie sam.
              • rita100 Re: Syn Miodu 14.05.06, 21:27
                Autor: rita100
                Data: 06.10.05, 21:57
                Oj , tak ludnośc ciagle była narażona jak nie na wojny to na zarazy, to
                pożary , to zasiedlali teren , to wysiedlali - ciagle w ruchu byli nasi.
                Rozumię , ze pracujesz.
                Najważniejsze , żeby watek nasz był bardziej relaksowym niż obowiązkowym
                dlatego spokojniutko pracuj smile
                ----------
                haha, akurat ten wpis mi sie otworzył przed Synem Miodu - prawie identyczny co
                napisałam wyżej - ale przypadek smile

• tralala33 Re: Syn Miodu 15.05.06, 20:35
                  To nie przypadek, to niestety reguła sad Zawaliłam się robotą i musze jeszcze
                  dociągnąć parę tygodni. Rito, dośc długo jestem na forum, ale za krótko, zeby
                  zrozumieć ten konflikt z Muraszką. Jaka szkoda, że właśnie w dniu imienin sad((
                  Bardzo matyjasznie sia zrobziło.
                  • rita100 Re: Syn Miodu 15.05.06, 20:49
                    Może i ja sobie zrobię przerwę do czasu wyjaśnienia sprawy.
                    Nie martw się, sprawa musi się wyjaśnić . Jeśli będą choć okruch dowodów tych
                    oszczerst - sama odejdę i pójdę na inne forum, bo wiesz jestem przyzwyczajona
                    wieczorem siąść i klikać i miło rozmawiać ale nie gry w podchody. Wszystkie
                    moje wpisy leżą na forum, aż nie mogę uwierzyć w to co sie dzieje.
                    Tak , zrobię sobie przerwę abo ?
                    Już na FO nie wejdę, już mnie nie ma.
                    • gajowy555 Re: Syn Miodu 16.05.06, 10:51
                      Nie przejmuj się, jutro będzie lepiej ...
                      To po prostu nasza polska przywara - tzw. bezinteresowna zawiść.
                      Bo komuś się udało, a KF na FO pomalutku zdycha, sam zżera własny ogon.
                      Raz tam grzecznie kliknąłem i zaraz spotkałem się z atakiem, jakże
                      bezinteresownym i bezsensownym.
                      Powiedziałem grzecznie - przepraszam, więcej mnie tu nie będzie -i nie pomyliłem
                      się.
                      Od tamtej pory dobrze mi z tym.
                      Oczywiście nie generalizuję, nie wszyscy tam są tacy, ale parę osób - ho, ho!
                      Spuśćmy na to zasłonę milczenia i po prostu : RÓBMY SWOJE !!!
                      • gajowy555 Re: Reklamy 16.05.06, 12:14
                        Ło matko, łuż i do noju te reklamy sia wepchały.
                        Komercyja ino wszandzie ...
                        • rita100 Re: Reklamy 17.05.06, 20:17
                          "Nolepsi zrobziewam tak jek kedajś po naszemu. Zaszczać, ziamnió przyklepać i
                          klató łobziójzać."
                          jek móził Cyfus smile
                          • rita100 Re: Opowiadanie 17.05.06, 21:09
                            "Pewnego człowieka aż swędziały ręce, by proboszczowi, który przy okazji
                            jakiejś róznicy zadań, dobitnie dać do zrozumienia, co o nim myśli. Okazja się
                            zdarzyła , bo ich drogi się skrzyżowały.
                            -Chciałem cię zapytać - rzekł księdzu mężczyzna - czy sam wierzysz w to co
                            mowiłeś, wczoraj na kazaniu o nastawieniu drudiego policzka, gdy ktoś cię
                            uderzy ?
                            - Ależ oczywiście ! Nic na to nie poradzę, czarno na białym stoi w Ewangelii !

Człowiek podniósł rękę i trzasną księdza w twarz najpierw z jednej , potem z
                            drugiej strony. Proboszcz otrząsnąl się zaskoczony.
                            - No to zobaczymy ! - rzekł po chwili.
                            - Wiesz bowiem, że także stoi napisane: "I taką miarą, jak wy mierzycie, wam
                            odmierzą. "
                            I z zaskoczenia wymierzył męższczyźnie dwa takie same silne policzki w
                            uśmiechniętą złośliwie twarz.
                            - Matko Boska, co tu się wyrabia ! - zawołała jakaś staruszka. - Nasz proboszcz
                            się bije !
                            - Ależ nie, droga pani - zaprzeczył stojący obok męższczyzna - Oni się nie
                            biją, oni wyjaśniają sobie Ewangelię. wink))))))
                            • gajowy555 Re: Opowiadanie 18.05.06, 10:26
                              "Nolepsi zrobziewam tak jek kedajś po naszemu. Zaszczać, ziamnió przyklepać i
                              klató łobziójzać."
                              To noma sia nolepsi zidzi. Tan Cyfus to wizjoner jekiś !
                              A łopoziedanie to mogliby te różne ludziska, sobzie nad łożem poziesić...
                              • gajowy555 Re: Opowiadanie 18.05.06, 20:06
                                Ale sia zagotowało na KF.
                                Bardzo mi sia spodobał wpsis tralali. Warto przecytoć...
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=647&w=41821488&a=42013961
                              • rita100 Re: opowiadanie 18.05.06, 20:08
                                Tralala, dziankuje , bardzo dziękuję , powiedziałas tak jak ja to mysle , nic
                                dodać nic ująć, ale doszło do mnie , ze nie warto juz , nie warto , bo to nic
                                nie da i nic nie zmieni. Ja sie zamykam na Warmii i kompletnie się już wycofuję.
                                To tylko męczy i żoładek podnosi do góry. Wiem , ze mi ufacie i możecie nha
                                mnie polegać , a nic innego już mnie nie zdziwi. Ufać sobie to jest dla nas
                                najwazniejsze.
                                Znalazłam świetną książkę , fantazja Wiśniewskiego , jek napisze jutro fragment
                                to sie łuśmiejesz i wszyscy będziemy się cieszyć , by zapomniec o wszystkim.
                                My wszyscy tylko dla relaksu wchodzimy, dla poznania nowych tajemnic ziemi, dla
                                odkrywania jej i jeszcze pracujemy zawodowo - to nam wystaczy człkowicie , by
                                nocki mieć spokojne , a nie jakimś urojeniami dziewczyny.
                                Tralala, nie narażaj się proszę. Bo to tak jak w tym opowiadaniu :
                                cdn
                                • rita100 Re: Przyczyna 18.05.06, 20:19
                                  Przyczyna
                                  "Wczesnym rankiem pszczelarz z wioski pod Olsztynem wyryszył wraz ze swym
                                  wiernym psem, by wybrać miód z barci. Wybrany miód wsadził szybko do skórzanego
                                  worka, zarzucił sobie na plecy i ruszył w kierunku Olsztyna.
                                  Po wielogodzinnym marszu pszczelarz i jego pies dotarli do sklepu handlarza
                                  olejem i przyprawami. Kupiec nie chciał ustalić ceny , poki nie spróbował
                                  słodkiego towaru.
                                  Pszczelarz otworzył worek, handlarz z rozkoszą zgłębił gruby paluch w
                                  złocistym, pachnącym miodzie, po czym oblizał go, mlaskając ze smakiem; żółte
                                  miodowe perły skapneły z jego gęstej brody na podłogę.
                                  Podczas gdy kupiec z zadowoleniem obcierał brodę i namyślał się nad ceną,
                                  krople miodu zwabiły wielki rój much.
                                  Owadami zainteresował się ptak; spadł na muchy jak grom z jasnego nieba,
                                  gwałtownie budząc kota, który spał w kącie. Kot rzucił się na ptaka.
                                  Wściekły atak kota nie uszedł uwagi myśliwskiego psa pszczelarza; pies skoczył
                                  na kota i zagryzł go na miejscu.
                                  Gdy kupiec zobaczył, że jego ukochany kot leży martwy, złapał kij i zatłuk psa
                                  na śmierć.
                                  Pszczelarz , zaślepiony gniewem, zamordował kupca i uciekł do swojej wioski.
                                  Gdy sąsiedzi handlarza zorientowali się, co zaszło gromadą ruszyli sladem
                                  zabójcy. Pobratymcy pszczelarza zdążyli przygotować się na zmasowany atak i
                                  wkrotce obie grupy, uzbrojone w noże, kosy i siekiery, starły się w krwawej
                                  walce. Bóg jeden wie, ilu w niej poległo...wink"
                                  • tralala33 Re: Przyczyna 18.05.06, 20:54
                                    smile))
                                    Ali wy sy zicher myślicie, że to bedzi taka wojna na tyc, jak była z
                                    partizanami. Partizany inu ryp, ryp z kanony abu z maszingwerów, a ty sy ferbla
                                    miszał w sztylungach. Ta to była pacałycha wzglendem tegu, co bedzi tera. Tera
                                    bedzi bal u weteranów!
                                    • tralala33 Re: Przyczyna 18.05.06, 20:54
                                      Bal u weteranów

O północy si zjawili
                                      jakiś dwa cywili,
                                      mordy pudrapany,
                                      włosy jak badyli.
                                      Nic nikomu ni mówili,
                                      tylku w mordy bili
                                      tak bal zakuńczyli
                                      ta już, ta już...
                                      A muzyczka inu, anu...

www.ta-joj.tawerna.art.pl/muzyka/baluweteranow.html
                                      • rita100 Re: Przyczyna 18.05.06, 21:04
                                        abo ?
                                        Harmonia z cicha na trzy czwarte rżnie,
                                        Ferajna tańczy, ja nie tańczę,
                                        Z szacunkiem, bo się może skończyć źle,
                                        Gdy na Gnojnej bawimy się.

Bez jedzenia i bez spania
                                        Byle byłoby co pić
                                        Kędy na harmonii Felek zaiwania,
                                        Trzeba tańczyć, trzeba żyć.

Jeden z pistoletem w dłoni,
                                        A drugi z siekierą w drzwiach,
                                        A frajer frajera pompką do rowera
                                        Zaiwania, że aż strach.

Harmonia z cicha na trzy czwarte rżnie,
                                        Ferajna tańczy, ja nie tańczę,
                                        Z szacunkiem, bo się może skończyć źle,
                                        Gdy na Gnojnej bawimy się.

Tralala, humor masz smilehehe
                                        • tralala33 Re: Przyczyna 18.05.06, 21:11
                                          O - bal na Gnojnej szacuneczek. To jeszcze cóś na lwowską nutę.

Bal u Bombacha

Dziś bal u Bombacha,
                                          naj nikt si ni stracha,
                                          tam bedzi zabawa i ścisk.
                                          Z nijedny tam gemby
                                          pusypiu si zemby,
                                          nijedyn dustani tam w pysk.
                                          Chto z państwa w kiszeni
                                          chce mieć zapruszeni,
                                          naj palcy wystawi na szpic.
                                          Studenci na kiszki
                                          i wstemp maju zniżki,
                                          batiary ni płacu tam nic.
                                          Siup, Maniusiu, muzyczka gra,
                                          tańczy batiarów ćma.
                                          Pani kuchany, ta co pan wisz?
                                          Panny purzonny? Ta bedu tam tyż.
                                          Siup, Maniusiu, muzyczka gra,
                                          tańczy batiarów ćma.
                                          Tam bedzi Marysia, Jadwisia i Krysia,
                                          zabawa bedzi du dnia.

• rita100 Re: Przyczyna 18.05.06, 21:13
                                            Skąd bierzesz Tralala takie frywolne piosenki, wreszcie coś smiesznego
    • gietpe Re: między nami - organizacyjnie 19.05.06, 23:31
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38446&w=39802309&wv.x=2&a=41669623
      Choć mnie nie widac za często to staram się czytać Wasze posty i nie wiem jak
      to się stało (za co PRZEPRASZAM)że przegapiłem Wasze pytania dziękuję Gajowy za
      pomoc i wyrękę
      • rita100 Re: między nami - organizacyjnie 20.05.06, 21:15
        Faktycznie przy mnogości wątków cięzko się znaleź, ale odpowiedź jest smile
        pozdrawiam
    • gietpe Re: między nami - organizacyjnie 21.05.06, 10:42
      To znany wiersz MZ_M dla Tralali do wstawienia na wątek w swoim czasie.

RĘCE
      (W spomnienie z Rayensbruck)

Widziałam ręce, wiele rąk
      Wyciągniętych po kawałek chleba!
      Wtenczas powiodłam okiem w krąg,
      Po oczach jasnych jak strop nieba,
      Po czołach pochylonych w męce,
      Widziałam ręce! ręce! ręce!
      Widziałam ręce chude tak,
      Ze jak pergamin zaszeleszczą!
      Na nich wyryty twardy znak
      Pracy na mrozie, śniegu, deszczu!
      Te ręce drżąc trzymały kęs,
      A łzy spadały spod smutnych rzęs.
      Widziałam ręce, co jak kwiat
      Przejrzyste, cienkie i wyblakłe!
      Krew ich wyssały cienie krat...
      Te chleb jak świętość do ust kładły,
      Nieme prosiły najgoręcej —
      Dajcie choć okruch chleba więcej!
      Widziałam ręce, z których krew
      Tryskała w pracy ponad siły,
      Pokrył je batów siny zlew,
      Rany się jeszcze nie zgoiły.
      A gdy je bito, katowano,
      Ciągle wołały: mamo! mamo'

Widziałam ręce, wiele rąk,
      Wyciągniętych po kawałek chleba...
      Wszystkie krzyczały pośród mąk
      O pomsty grom, do nieba!
      Lecz choć nas męczą, psami szczują,
      Te ręce kiedyś Polskę odbudują.
      • gietpe Re: między nami - organizacyjnie 21.05.06, 11:47
        Maria Zientara-Malewska
        Olsztyn

KAJKÓW WNUK
        Patrzyły na wnuka Kajki oczy modre
        nie po to, by dzisiaj wnuk jechał za Odrę.

Nad kołyską z sosny chylił głowę dziadek
        i powiedział wnukom moc mazurskich gadek

i śpiewał im pieśni, a śpiewał z pamięci,
        piosenki matczyne, w których łza się kręci.

Nad kolebką nocą dziadek twarz pochylił,
        okrywał pierzynką, by dzieciak nie kwilił.

Dłonie zryte pracą, co główkę pieściły
        dziś dziadek wyciąga do ciebie z mogiły.

— Nie zostawiaj chaty! nie zostawiaj grobu!
        — bo błogosławieństwo nie pójdzie za tobą!

Patrzą w głąb twej duszy dziadka oczy modre,
        czyliż jeszcze myślisz wyjechać za Odrę?!
      • tralala33 Re: między nami - organizacyjnie 21.05.06, 14:26
        Ten wiersz na pewno się przyda, ale jeszcze trochę czasu mamy, jeszcze trochę
        się podzieje w życiu warmińskiej nauczycielki zanim przyjdzie wojna, i zanim
        Maria Zientara trafi do Ravenbruck.
        • rita100 Re: między nami - organizacyjnie 21.05.06, 21:51
          To się cieszę , że wykorzystacie te wiersze odpowiednio, bo własnie myślałam
          gdzie je umieścić , własciwe miejsce powinny znaleź. Tylko o nich nie
          zapomnijcie.
          Ręce, ręce....
          i dodam
          oczy, oczy , które widziały
          • rita100 Re: Tralala 22.05.06, 21:07
            schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=137cdn
            Możesz mi powiedziec co widzisz na tym zdjęciu ?
            • tralala33 Re: Tralala 22.05.06, 21:09
              Nic sad
              a dokładniej - Wybrany plik lub album nie istnieje!
              • rita100 Re: Tralala 22.05.06, 21:13
                dzięki, bo własnie to samo widzę, już interweniowałam.
                Bo laduję niespodziankę od Pana Waldemara od Smaku wink))
                • gajowy555 Re: Rita 23.05.06, 10:16
                  Zitoj, nie wiem jakie ostatnio są relacje między Warniją a Hanysem.
                  Nie odpowiada na pocztę, no a przede wszystkim nie puszcza nam muzyczki, a
                  szkoda bo sporo mu wysłałem. Czy coś Ci na ten temat wiadomo ?
                  • rita100 Re: Gajowy 23.05.06, 20:15
                    Łodetchnij głęboko , Gajowy. Łustyruj sia i łoddychaj rychtycznie głęboko. Jo
                    za silke wróce tlo tyż łodetchne. wink)))

I pamnientoj

Tlidy tlidy tlidy di
                    Tlidy tlidy tlidy di
                    Czas relaksu, relaksu, relaksu to czas
                    Tlidy tlidy...
                    • rita100 Re: Gajowy 23.05.06, 20:22
                      Łuż am je
                      Gajowy , wlyj po jenam , jekoś reda na to noju stropsianie zawdy nojdziam.
                      Momy gwołt ciasu. Musisz zrozumieć, że Hanys nima ciasu , łón gwołt roboty mo i
                      mym tlo kłopot spraziamy. Zidziołeś co buło, trza noma ciasu coby sia wsystko
                      łunormowało. Trzymaj te nagronia, bandzie łokazja kedajś to bandziewam mnieć i
                      bandziewam sia radować. Tero to ja sama nie ziem co myśleć.
                      Po prowdzie to jo prazie nie ziem jek sia łodwdzieńczyć Hanysowi i za stronke i
                      zo nagrania.
                      Jekby Hanys napsisał to by buło dobrze.
                      • rita100 Re: Gajowy 23.05.06, 20:25
                        Acha , przydało by się jeszcze kamerę olsztyńską zainstalować na Forum.
                        • rita100 Re: Gajowy 24.05.06, 20:20
                          Re: Edward Cyfus - Klyjmens - gajowy555 11.05.06, 20:47
                          Gajowy nie widzę ostatnich wpisów - a wątek był na samej górze z tą datą smile hehe
                          • rita100 Re: organizacyjnie 24.05.06, 22:19
                            No to znów sie pomyliłam z tymi wpisami , znalazłam wpis wyżej. Przepraszam za
                            kłopot.
                            Gajowy da się kamerjke olsztyńską na linku zawiesić ? Zaraz ją przyniosę.
                            • rita100 Re: organizacyjnie 24.05.06, 22:22
                              topexpert.pl/ratusz_m.html#cam
                              jest link do kamery, ale cos taki dziwny smile
                              • gajowy555 Re: kamera 24.05.06, 22:52
                                Załatwione, na wierchu przyszpilone, bęc...
                                • gajowy555 Re: Mazurskie smaki 25.05.06, 12:17
                                  Zapraszam do oglądania pejzaży mazurskich, a także do wklejania fotek do wątku
                                  smakowego. Smacznego.
                                  schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=136
                                  • rita100 Re: Dziankuje Hanys 27.05.06, 20:23
                                    Popatrzcie się , mamy muzyczke Czerwonego Tulipana i Baśkę też i inne. Ale
                                    teraz nam gra Forum że ,aż huczy.
                                    To głośniczki full i psiwko Herkus z pianką stawiam.
                                    Gajowy i Hanys - dziękuję.
                                    Mam nadzieję, ze i Tobie Hanys podoba się te piosenki.
                                    • rita100 Re: Teatr-uliczny 27.05.06, 20:26
                                      Teatr-uliczny , ta piosenka jest dwa razy - czy nie da sie jednej zastąpic na
                                      piosenke o szwagrze ? Jej nie ma. Ja tylko tak uprzejmie się pytam Gajowy.
                                      Da rady tż jedną piosenke zastąpić na inną ?
      • tralala33 Rito - pytanie? 27.05.06, 23:09
        Pytanie nie organizacyjne, ale prywatne. Bardzo teraz zimno w Krakowie? Mój
        siostrzeniec śpi właśnie na Błoniach i martwimy się czy nie zmarznie?
        • rita100 Re: odpowiadam 27.05.06, 23:24
          Jest zimno Tralala, chlodno, ale dobrze, ze przestał wiać zimny wiatr.
          Na takie spanie na polu, to wyjątkowo zimno, zaraz zobacze ile stopni - poczekaj
          • rita100 Re: odpowiadam 27.05.06, 23:26
            jest 10 stopni - to zimno. Tralala, dlaczego on tam spi - mogłaś powiedzieć ,
            mam miejsce u kuzynki, nawet pytała się czy ktoś by nie chciał ?
            Ales mnie zaskoczyła
            • rita100 Re: odpowiadam 27.05.06, 23:28
              Moja córka , jeszcze mnie nie zmienia to klikam szybciutko dalej.
              Tralala, mogłas powiedziec , ja miałam miejce , za darmo, chociaz by się mógł
              ogrzać - Tralala, trudno Ci wybaczyć , ze mi nie powiedzialas .
              Chlopak z towarzystwem mógłby sie porzadnie wyspać.
              jestes tam jeszcze ?
            • tralala33 Re: odpowiadam 27.05.06, 23:31
              My też jesteśmy zaskoczeni. Zdecydował się na wyjazd wczoraj o dziesiątej
              wieczorem. O północy już był w drodze. Był na mszy, teraz śpi z całą grupą -
              czekają na poranną mszę i potem wracają do Olsztyna. Trudno - musi jakoś
              dotrwać. Jak wróci napoimy go gorącą herbatą i odchuchamy. Dziękuję - Giga
              miała rację - jesteś super gościnna smile
              • rita100 Re: prośba 28.05.06, 20:53
                To już wiesz Tralala, że gdyby co to .... smile
                Myśle , że dobrze by było włozyć wątek Baśni i legend do góry ale w postaci
                takiej jak jest 'mały slownik gwary mazurskiej' - może się tak da, co basnie i
                legendy w gwarze mamy zakończony, a i już się kończą gawędy Cyfusa i mogły by
                być tez na górze w postaci linków jak 'mały slownik gawy mazurskiej'
                Gajowy , da się tak zrobić ?
                • gajowy555 Re: prośba 29.05.06, 14:59
                  Też jestem za. Wici rozesłane, czekamy na rezultat.
                  Wszystko w rękach Hanysa ...
                  • rita100 Re: prośba 29.05.06, 20:38
                    No to dobry projekt miałam. Spokojnie , jak tylko Hanys będzie miał czas
                    rychtycznie zrobzi - ma wolna ranke do architektury Warniji.
                    I naszą wdzięczność.
                    • gajowy555 Re: prośba 31.05.06, 20:54
                      To już wiesz Tralala, że gdyby co to .... smile
                      Myśle , że dobrze by było włozyć wątek Baśni i legend do góry ale w postaci
                      takiej jak jest 'mały slownik gwary mazurskiej' - może się tak da, co basnie i
                      legendy w gwarze mamy zakończony, a i już się kończą gawędy Cyfusa i mogły by
                      być tez na górze w postaci linków jak 'mały slownik gawy mazurskiej'
                      Gajowy , da się tak zrobić ?

Rita, a który to wątek ma być na górze, bo są co najmniej 2

PILNE!!!
                      • rita100 Re: prośba 31.05.06, 21:01
                        Tak , Gajowy , wymagana jest korekta

Olsztyn żywy - dajemy na dół, bo i tak codziennie zaglądfając w kamere wątek
                        podnoszę
                        Zgadza się ?
                        Daj tam może Atlantyde

tylko glośno mysle
                        • rita100 Re: prośba 31.05.06, 21:03
                          Cyfusa , już dziś skończę - to jego napewno i dwa linki z baśniami i legendami,
                          bo sa dwie czesci - chyba tak.
                          • rita100 Re: prośba 31.05.06, 21:08
                            Tralala, moja propozycja jest , by Olsztyn na żywo dać do watków - czy nie ?
                            Jak myślisz ?
                            • rita100 Re: prośba 31.05.06, 21:10
                              przyciskam basnie i legendy a tam Cyfus wychodzi hehe
                              • gajowy555 Re: prośba 31.05.06, 21:37
                                pomalutku, zaraz to wyprostujemy
                                • rita100 Re: prośba 31.05.06, 21:39
                                  jest psiaknie - naprawde - Nie ziem jek Warnija sia łodwdzianczy.
                                  • rita100 Re: prośba 31.05.06, 21:51
                                    ♫ ♪ PO NASZAMU [4] ♪ ♫ ♪

A tu będziecie wkładac dalsze nagrania a życie toczy sie dalej .... ?
                                    Bo będe musiała przygotować , mam duże tekstu pisanego z tej ksiązki.
                                    • rita100 Re: prośba 31.05.06, 22:04
                                      Łoł , co sia dzieje ?
                                      Dzisioj mamy tyatr na ekranie wink))
                                      Ale fejn
                                    • gajowy555 Re: prośba 31.05.06, 22:05
                                      mamy taki zamiar, tytuł zawsze można zmienić, a do wątku nagrania będą pasować...
                                      • gajowy555 Re: prośba 31.05.06, 22:07
                                        No i jek, fejn je ?
                                        To cmoknónć trza Hanysa w lepa z dubeltówki...
                                        Abo flasecka postazić...
                                        • rita100 Re: prośba hehe nagroda :) 31.05.06, 22:09
                                          Byłaż dróżka była,
                                          Bez tę Lubowską wieś,
                                          Co jach ją robował,
                                          Kiech do miłej chodził.

Byłaż dróżka była,
                                          Ależ jej już niema;
                                          Wyrosła mi na niej
                                          Zielona olszyna.

Wezmę ja siekierę,
                                          Zetnę olszyneczkę;
                                          Jeszcze raz nawiedzę
                                          Moję kochaneczkę.

Maszeruj, maszeruj
                                          Trzysta mil za Nisę,
                                          Aż cię, kochaneczku,
                                          Wystrzelić usłyszę.

Na łóżku siedziała,
                                          Wystrzelić słyszała; -
                                          A jak usłyszła,
                                          Zarazki zemdlała.
                                          • rita100 Re: prośba hehe nagroda :) 31.05.06, 22:18
                                            Jakie życie jest piękne, jaki piękny jest świat.
                                            Trzeba pokochać folklor, dużo uroku on ma.

Ref.
                                            Jak szybko mijają lata, jak szybko przemija czas,
                                            piosenka odejmie starość, nawet odejmie nam lat.

Gdyby ktoś nie chciał wierzyć, niech się przekonać da,
                                            że z piosenką na ustach wdzięk i urodę się ma.

Ref. Jak szybko mijają lata ...

Więc dziś mocniejszym głosem, śpiewajmy wszyscy wraz,
                                            wiwat Gajowy i Hanys, z nimi milej upływa czas.

Ref. Jak szybko mijają lata ...
                                            • gajowy555 Re: prośba hehe nagroda :) 31.05.06, 22:29
                                              Łoj, jek sia śpsiewnie zrobziuło.
                                              To do tych psiosenek eszcze by sia jekie łobrozki przydały:
                                              schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=145
                                              • rita100 Re: prośba hehe nagroda :) 31.05.06, 22:38
                                                To dzisiaj mieliśmy dzień organizacyjny. Już się zabieram do pracy, bo
                                                widziałam piękne zdjecia.
                                                • gajowy555 Re: prośba hehe nagroda :) 01.06.06, 20:24
                                                  No jo, jo to mom szczajście. Zaś seteczka mojo.
                                                  Wczora buł psiankny dziań na Warniji, bo mym remont zrobzili
                                                  i nieźle noma sia łudało. Tak tero nowy kóntek założym, coby techniczne problymy
                                                  wartko szło rozziójzać...
                                                  • rita100 Re: prośba hehe nagroda :) 01.06.06, 20:27
                                                    Tak , mnilutko mowam
                                                  • tralala33 Re: prośba hehe nagroda :) 01.06.06, 20:34
                                                    Remont udany, to ja dziś mały remanent z olsztyńskiego forum zrobię.
                                                  • rita100 Re: prośba hehe nagroda :) 01.06.06, 20:36
                                                    Ciekawam jeki ? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka