Dodaj do ulubionych

Kibicujemy bocianom :)

IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.04.04, 22:14
www.bociany.kalinski.pl/
dajcie znać jak będą jajeczka i młode, w nocy bociany spią i nic nie widzę

strona podana przez uprzejmość cat_sa

Sponsoring nad bocianami obejmuja Inka i being ;))))))))))))))))
Obserwuj wątek
    • Gość: rita Re: Kibicujemy bocianom :) IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.04.04, 22:21
      a boćki tylko spią :)
      ciekawe ile dzieci będą mieć ?????????? ;)))))))
      • Gość: Ed Re: Kibicujemy bocianom :) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.04.04, 01:19
        Proponuję wypad do Żiwkowa w celu weryfikacji wstępnych założeń na bieżąco :))

pzdr
        • Gość: rita Re: Kibicujemy bocianom :) IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.04.04, 21:08
          Tobie będzie bliżej weryfikować, ale czasmi nie wiesz czy juz sa jajeczka u
          naszych boćków , znów śpią :)
          a po czym poznamy czy urodzi się on czy ona ?
          • Gość: Ed Re: Kibicujemy bocianom :) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.04.04, 18:46
            Z sali porodowej wychodzi pielęgniarka. Na rękach trzyma trojaczki. Podchodzi
            do oczekującego na korytarzu mocno podchmielonego młodego tatusia

- Iiiiiiiiiiiiii coooo? Mam sssssssssobie wybrać?
    • bpkw Re: Kibicujemy bocianom :) 25.04.04, 15:34
      Gość portalu: rita napisał(a):

Sponsoring nad bocianami obejmuja Inka i being ;))))))))))))))))

Oby tylko sponsoring forumowego duetu nie "zaowocowal" dodatkowa praca dla
      bockow... .
      • Gość: Ed Re: Kibicujemy bocianom :) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.04.04, 18:49
        Poczym poznać że Wietnamczycy spodziewają się dziecka?
        Bo zakładają hurtownię pampersów :))

Pozdrawiam
        • Gość: rita Re: Kibicujemy bocianom :) IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.04.04, 21:44
          dobre !
          a bociany dalej śpią, trafiły mi sie śpiochy :)
          • Gość: Ed Re: Nic z tego. Bocian już zwariował :)) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.04.04, 23:58
            Od kilkunastu dni bocian terroryzuje mieszkańców pobliskiego domu. Prawie
            codziennie robi im pobudkę bladym świtem. Wali dziobem w okna.
            - Prawdopodobnie denerwuje go własne odbicie - mówią gospodarze. - Traktuje
            tego "drugiego" bociana, jak konkurenta i z nim walczy.
            Kiedy mieszkańcy domu próbują odgonić ptaka, ten nie reaguje. Majestatycznym
            krokiem odchodzi kilka metrów, po czym wraca do walki ze swoim odbiciem.
            - Staje się coraz bardziej bezczelny - narzekają Przezwiccy. - Ostatnio
            próbował chyba wejść do domu, bo stał na schodach. Zaczął też walić dziobem w
            nasz samochód. Jak tak dalej pójdzie, niedługo i nas zaatakuje.
            Oprócz tego, że dziwnie się zachowuje, dziwnie też wygląda. Pióra ma tak
            brudne, że można się tylko domyślać, że kiedyś były białe.
            Bocian założył gniazdo na słupie wysokiego napięcia znajdującym się po drugiej
            stronie drogi. - Na tym słupie miał gniazdo i w ubiegłym roku - opowiadają
            Przezwiccy. - Już wtedy zaczęło mu lekko odbijać. Ale teraz odbiło do reszty.
            W ubiegłych latach w najbliższej okolicy pojawiało się wiele bocianów. Teraz
            oprócz agresywnego ptaka i jego partnerki nie ma żadnego innego osobnika tego
            samego gatunku.
            - On wszystkich natychmiast odpędza - mówią Przezwiccy. - Jest tak agresywny,
            że żaden inny bocian nawet nie próbuje z nim walczyć.
            Ornitolodzy twierdzą, że podobne przypadki, choć rzadko, ale się zdarzają. W
            ubiegłym roku bocian wybijał szyby w samochodach oraz domkach letniskowych.
            Jeszcze wcześniej inny ptak mordował kury. Nikt nie jest w stanie wytłumaczyć
            takiego zachowania.
            Przezwiccy oczekują, że odpowiednie służby zajmą się ich bocianem. Nikt jednak
            nie wie, co z takim ptakiem powinno się zrobić. - Jak w gnieździe pojawią się
            młode, które odziedziczą charakterek po tatusiu, to będziemy tu mieli "Ptaki"
            Hitchocka - obawiają się.
            www.bialystokonline.pl/artykul.php?ida=3340
            Obserwujmy dalej bociany :)

pzdr
            • Gość: rita Re: Nic z tego. Bocian już zwariował :)) IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 27.04.04, 22:18
              słyszałam o tym bocianie, jakiś wariat, ale czy ten w gniezdzie to ten sam? -
              chyba nie - jak widze w nocy spokojnie śpi - ale specjalnie wstanę wcześniej
              żeby go zaobsrwoać.

Ciekawe jest życie bociana i bocianicy, a bocianeczków - ho, ho - będzie ubaw :)

Watek zjazdu zaprasza ! :)
              • cat_s Re: Nic z tego. Bocian już zwariował :)) 28.04.04, 15:21
                Zaglądam do niego od czasu do czasu. Flegmatyczny troche jest;-)
                Ciekawym, to tata, czy mamusia? Kto wysiaduje u bocianów? Ktos wie?

Pozdrawiam
                • cat_s Niesforny bocian terroryzuje gospodarzy 28.04.04, 19:05
                  To ten sam, czy jakaś zaraza padła na bociany? Albo może błędy jakieś
                  wychowawcze?

info.onet.pl/907921,69,1,0,120,686,item.html

"Niesforny bocian dokucza mieszkańcom wsi Babańce na Suwalszczyźnie. O świcie
                  ptak urządza seanse dziobania w szyby domu. Porysował także karoserię samochodu
                  gospodarzy domu. "To zwariowany bocian, który posiada jakieś niespotykane
                  instynkty obronne. Pewnie ubzdurał sobie, że musi bronić tego terytorium i
                  panoszy się u nas na podwórku" - powiedział PAP Roman Przezwiecki z Babańc"
                  [...]

pzdr ;-)
                  • cat_s Re: Niesforny bocian terroryzuje gospodarzy 28.04.04, 19:13
                    No nie wstrzymam się, taki jeszcze "bociani komentarz" znalazłem:-)

www.bocian.org.pl/forum/viewtopic.php?t=982
                    tomax 02 Kwi 2004
                    Łomża 2004-04-28, 10:01
                    --------------------------------------------------------------------------------
                    Ja wiem dlaczego bocian atakowal tych gospodarzy. Chcial im przyniesc to co
                    bociany ludziom od zawsze przynosza - a tu guzik. Antykoncepcja... I jak tu
                    takim, wcisnac dziecko. Kazdy by sie na nich wkurzyl na jego miejscu.

pzdr
                    • Gość: rita Re: Niesforny bocian terroryzuje gospodarzy IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.04.04, 21:36
                      no i jak ? są już jajeczka, dziś zaspałam i ich nie widzialam, może w weekend ?

Ja tam nie wiem, może bociania miłość się nie układa i jest to flustracja
                      bociana ? Może bociek jest strasznie zazdrosny ???????
                      mówią, że nawet wesz może być zakochana i żadne prawo jej tego nie może
                      zabronić.
                      Może ten bociek jest chorobliwie zazdrosny i niszczy wszystko co może zagrażać
                      jego miłości ;)))))))))))))
                      patrzmy dalej
                      • cat_s bocian 28.04.04, 21:42
                        Rito,
                        Ja tam widziałem dziś tylko jedno bocianie jajo. Ktoś podebrał w "międzyczasie"?
                        BTW: bez Ciebie w necie nie byłoby do kogo ust otworzyć ;-)

Pozdrawiam
                        • Gość: rita Re: bocian IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.04.04, 22:01
                          nawet nie mów - jak ktoś mógł wziąśc jajko ? wielkanoc skończona, na święto
                          unijno-majowe może ??????

cat_s - gdybys chciał , to wszystkie watki masz otwarte i drzwi do Zjadu
                          również - nie bój się :)

czy bocizny chodza spać z kurami ?
                          • Gość: rita Re: bocian IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.04.04, 21:18
                            słuchajcie , to jest tragiczne , jest jeden bocian - co się stało?, kto wie,
                            zaraz się rozpłaczę , tak się zżyłam z nimi - nieeeeeeeeeeeee
                            to niemożliwe .............
                            czekam na ekspresową odpowiedz - natychmiast
                            gdzie drugi bociek ????????????????????????? :(((((((

prosze o zwrot bociana .........
                            • Gość: rita Re: bocian woła pomocy !!!!!!!!!!!! IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.04.04, 21:19
                              ja też !
                              • cat_s Re: bocian woła pomocy !!!!!!!!!!!! 29.04.04, 22:04
                                Rito,
                                nie desperuj! Zaglądałem do gniazda po południu i wszystko było OK: jeden
                                bociek rozpierał się na jednym (chyba) jaju i wydawał się zadowolony z
                                bocianiego życia. Nie przypominam sobie, żebym widział więcej niż jedno jajo i
                                jednego boćka "na raz". Może tata łazi po okolicy i stuka tubylcom w szyby?
                                W kazdym bądź razie po 21.00 boćki śpią. Tak napisali na stronie.
                                Pozdrawiam i zapraszam do kibicowania kaczce (kaczorkowi) Donaldowi, dzięki
                                geniuszowi Starego.Prochazki
                                miasta.gazeta.pl/warszawa/1,54300,2046323.html

To się nazywa "lans";-)

cat_s
                                • Gość: rita Re: bocian woła pomocy !!!!!!!!!!!! IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.04.04, 22:14
                                  dzięki za reakcję , ale dalej widze , że śpi jeden bociek, a drugi gdzie moze
                                  spać ??????powini razem spać - takie jajeczko to nie będzie jajeczko
                                  zapłodnione jak u kur - nie ma koguta , a jajka są i myślisz, że z tych
                                  jajeczek będzie kurczątko ? - nie będzie ! ;))))
                                  • cat_s Re: bocian woła pomocy !!!!!!!!!!!! 29.04.04, 22:28
                                    Wierzę w instynktowną inteligencję boćków! Jak by się miało nie wykluć, to tak
                                    bez sensu by chyba nie siedziały?
                                    Może tata-bociek za kołnierz nie wylewa i siedzi na piwie, albo z kumplami
                                    znowu jakąś zadymę planuje?
                                    :-)
                                    • cat_s Re: bocian woła pomocy !!!!!!!!!!!! 29.04.04, 22:29
                                      Albo może ktoś im podrzucił to jajko?
                                      • Gość: rita Re: bociany wysiaduja IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 29.04.04, 22:59
                                        to znaczy , że tatus poszedł w cug, a bocianica będzie sama pilnować jajeczka -
                                        o przepraszam przypomnialo mi sie, ze faktycznie one na zmianę będa wysiadywać
                                        to jedno jajeczko, szkoda , że tylko jedno - trzeba bylo im dać trochę viagry :)
                                        • cat_s dla odprężenia 30.04.04, 15:48
                                          o żabce...
                                          Autor: Gość: jaa Data: 30.04.2004 15:38
                                          ----------------------------------------
                                          skąd się wzięłam, pyta mała żabka tatę
                                          jak to skąd? Bocian cie przyniósł :-)
                                          ----------------------------------------

Dowiedziałem się, że podobno bociany siedzą na jajach na zmianę, po kilka
                                          godzin. Czyli tata na piwo co jakiś czas, a mama na ploty do koleżanek?

Natomiast niepokoi mnie ilość jaj w gnieździe: jedno to podobno znacznie
                                          poniżej średniej krajowej :-(

cat_s
                                          • Gość: Ed Re: Coś z bocianich faktów :) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.04.04, 16:48
                                            Trochę w domu (gnieździe) a trochę...
                                            www.smagacz.best.pl/
                                            • Gość: rita Re: Coś z bocianich faktów :) IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 30.04.04, 21:46
                                              jedno jajko to stanowczo za mało, zobacz na zdjęcia Ed - tam jest trójka dzieci.
                                              To może martwić, ciekawe z jakiej przyczyny jest tylko jedno - ciekawe czy to
                                              wina tatusia czy mamusi ? Widziałam o 19.00 jak bociek ruszał dziobem, siedzi
                                              grzecznie - ile tak one będą wysiadywać ????
                                              żeby tylko bociatko urodziło się zdrowe, ciągle się czlowiek musi martwić o
                                              dzieci :)
                                              Ed - przeglądłam wszystkie zdjęcia - dobra strona, szybko sie ładuje.
                                              • Gość: rita Re: imię bocianka IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 30.04.04, 22:42
                                                proponuje , by dzień wyklucia sie bocianka był dniem imienin, czyli zobaczymy
                                                czyje są tego dnia imieniny i takie damy - może byc ????
                                                • Gość: Ed Re: imię bocianka IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 01.05.04, 13:19
                                                  Przyjmuję ze satysfakcją propozycję nadania imienin. Przykro mi tylko z tego
                                                  powodu, że nie dostrzegłas walorów jaja - z jednego trzy :))

pzdr
                                                  • Gość: rita Re: imię bocianka IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.05.04, 21:40
                                                    nie wierzę, moze tak być ????????
                                                    ale przypuszczam, że będzie z tego jajeczka dziewczynka
                                                    dalej dedukując to z dwóch jajek wyklułyby się chłopczyki

tak więc oczekujemy dziewczynkę
                                                    tylko ile to będzie trawać to wysiadywanie ? - 3 tygodnie ?
                                                  • Gość: giga Re: imię bocianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 22:35
                                                    Obydwoje rodzice będą je wysiadywać przez około 34-41 dni. Po tym czasie
                                                    wykluwają się już pierwsze bociany. I od tego momentu dla bocianich rodziców
                                                    zaczyna się okres troski związanej z wyżywieniem potomstwa. Małe wykluwają się
                                                    w maju, w czerwcu zaś trenują swoje mięśnie do latania - podskakując na
                                                    gnieździe i wymachując skrzydłami
                                                  • Gość: rita Re: imię bocianka IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.05.04, 22:43
                                                    giga - Ty dużo wiesz o bockach, ale mamy w gniezdzie tylko jedno jajko ?
                                                    dlaczego tak malo ?
                                                  • Gość: giga Re: imię bocianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 22:47
                                                    www.polska.pl/spec/bociany/bocianim_szlakiem.htm
                                                  • Gość: rita Re: imię bocianka IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.05.04, 09:06
                                                    ale się dokształcimy w bocianach - co czwarty bociek jest Polakiem ;)))
                                                    zagladam do naszych bocianów i pisze , że mamy trzy jajka, a rodzice sa na
                                                    miejscu, chociaż przyznam, że ojciec bardzo przeszkadza wysiadującej - kręci
                                                    się i wierci i dziobie w gniazdo - cierpliwa jest bocianica :)
                                                  • Gość: rita Re: imię bocianka- widziałam IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.05.04, 09:16
                                                    widziałam 9.12 - bocianica liczyła dziobem, są trzy jajka - hura !
                                                    jak je turlikała pod siebie, teraz już twardo siedzi :)

będa trzy imiona, mam nadzieje , że o róznych porach bedą się wykluwać
                                                  • Gość: rita Re: imię bocianka- widziałam IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.05.04, 20:23
                                                    są cztery jajeczka - rekordzisci bedą :)
                                                  • Gość: giga Re: imię bocianka- widziałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 20:41
                                                    Tuż po 20 byli oboje rodzice, widziałaś?
                                                  • Gość: rita Re: imię bocianka- widziałam IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 02.05.04, 20:53
                                                    widziałam, a rano o 9.00 obydwoje stali i turlikali jajeczka, byłam światkiem
                                                    jak sobie układali je, było wtenczas trzy jajka - fajne to jest :)
                                                  • cat_s Re: imię bocianka- widziałam 02.05.04, 22:55
                                                    Może ktoś z Was wie - jeżeli kilka dni temu w gnieździe było widac tylko jedno
                                                    jajo - to znaczy, że mama je "doniosła", czy jakoś je w gniazdku maskowała?
                                                    Uff, chwała Bogu, że cztery, bo już się obawiałem, że... no, nieważne.
                                                    Dzisiaj rano widziałem notkę na bocianiej stronie: "ilość jaj: 3" - znaczy się
                                                    chyba ich przybywa? :-)
                                                    Pozdrawiam

P.S.
                                                    Rita, słyszałem, że w Krakowie z okazji Wejścia jakąś największą na świecie
                                                    pizzę zrobiliscie?
                                                    Na jakim cieście i jakiego rodzaju?

cat_s
                                                  • Gość: rita Re: imię bocianka- widziałam IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 03.05.04, 19:24
                                                    są cztery jajka i co jakiś czas przybywalo jedno jajko, byłam świadkiem
                                                    trzeciego jajka :)
                                                    dziś byłam na bardzo dlugiej trasie - sladami Karczm, a wczoraj poznałam
                                                    Wieliczkę jaką nie znam, tak wiec co do pizzy to nic nie wiem, oprócz tego , że
                                                    na Bloniach były takie zmagania. Ciasto do pizzy powinno być drożdzowe :)

Na drodze nie spotkałam żadnego realnego gniazda bocianów, ale nasze boćki
                                                    dobrze sie sprawują, są chyba wzorem do naśladowania :)
                                                  • Gość: rita Re: boćki śpią IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 04.05.04, 22:12
                                                    prosze o ciszę, są cztery jajeczka

ciekawe czy bocki dają głos, śpiewać to chyba nie śpiewają :)?

ja im zaśpiewam - aaa, żabki dwie, zieloniutkie, zieloniutkie oby dwie :)
                                                  • Gość: rita Re: boćki śpią IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.05.04, 22:04
                                                    za 15 dni będa dzieci - malutkie bocianki :)
                                                  • cat_s dzień bociana 14.05.04, 12:49
                                                    Czy wiecie, że 31. maja świętujemy oficjalny Dzień Bociana?
                                                    Jakąś wirtualną imprezę zorganizujemy, czy jak...?

P.S.
                                                    Rito, wydaje mi się, że bociany wydają odgłos "klekotania" :-)
                                                  • cat_s Re: dzień bociana 14.05.04, 16:43
                                                    Aha, i wydaje mi się, że jest to odgłos "wydawany paszczą" ;-)
                                                  • Gość: rita Re: dzień bociana IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.05.04, 21:22
                                                    jeszcze 14 dni do rozmnożenia się, mogą być małe opóżnione, jest strasznie
                                                    zimno i wegetacja spóżniona - jutro je zobacze w dzień :)
                                                  • cat_s Co u boćków? 17.05.04, 18:44
                                                    18.42 - bociek (boćkowa?) ma się dobrze, jajek nie widać, ale serwis podaje
                                                    dalej, że są cztery.
                                                  • Gość: rita Re: Co u boćków? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 17.05.04, 21:57
                                                    jajeczek już chyba nie przybędzie, ta ilość jest dobra, oby tylko ze wszystkich
                                                    się wykluły boćki, jeszcze 10 dni i nastanie najciekawszy okres , będzie
                                                    tętniło życie bocianie w gnieżdzie.

• cat_s Re: Co u boćków? 19.05.04, 21:01
                                                    Nie wiem dokładnie kiedy, ale na stronie pojawił się filmik (ponad 5 MB)
                                                    pt. "Poprawianie jajek".
                                                    Wzruszające... :-)
                                                  • Gość: rita Re: Co u boćków? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.05.04, 22:03
                                                    miałam szczęście widzieć to na żywo, jeszvcze dziesięc dni i będą wyglądać
                                                    boćki. Teraz jak zaglądałam siedzi bocianowa na gnieżdzie i się nie rusza.
                                                    Juz niedługo ..........
                                                  • Gość: rita Re: Co u boćków? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.05.04, 20:42
                                                    jeszcze cztery dni - czyli w czwartek będziemy odbierać dzieci ;)))))))
                                                  • Gość: rita Re: są małe bocianki IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.05.04, 22:04
                                                    niestety nie mogę je zobaczyć
                                                  • Gość: rita Re: są małe bocianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 21:34
                                                    trzy mlode bocianki, a co z czwartym jajeczkiem ??????
                                                    nie zaglądałam, ponieważ razu pewnego na tej stronie zawiesił mi się komputer i
                                                    miałam opór
                                                  • Gość: giga Re: są małe bocianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 21:40
                                                    czytałam na forum że jeden był słaby i został zrzucony, ot natura
                                                    a trzy białe mają się świetnie:)
                                                  • Gość: rita Re: są małe bocianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 22:06
                                                    to ciekawe, że nikt tam nie stał pod gniazdem i nie łapał
                                                    wspólnymi siłami forumowiczów zostałby wychowany i ten czawrty - nikt nie
                                                    pomyślał ?
                                                  • Gość: giga Re: są małe bocianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 20:52
                                                    Taka natura:(
                                                    dzisiaj pięknie widać młode
                                                    mama bocian stoi w gnieździe a maluchy baraszkują:)
                                                  • Gość: rita Re: są małe bocianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 21:22
                                                    tak, ślicznie to wygląda, nie zauważyłam karmienia, to musi byc ciekawe jak
                                                    bocianica karmi ?
                                                    jeszcze nie śpią
                                                  • Gość: rita Re: są małe bocianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 21:37
                                                    oglądałam znów rodzinkę, są śliczne dzieciaczki,już po malutku się podnoszą, a
                                                    teraz słodko śpią pod skrzydełkie mamusi. Dobrze sie opiekuje nimi. Po raz
                                                    pierwszy widze malutkie boćki.
                                                    A czy zauważyliście, że będzie stronka płatna, już wszystie strony robią
                                                    płatne, szczególnie te do których się czesto zagląda :)
                                                    Internet jest wielki

Chciałabym jeszcze widzieć stronkę życia mrówek, strasznie mnie one ciekawią, w
                                                    ogrodzie mam gniazda i patrzę jak one w szeregu maszerują jedna za drugą
                                                  • Gość: giga Re: są małe bocianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 16:19
                                                    Boćki sa już takie dorodne:)
                                                    Obrosły w ciemne piórka,
                                                    ledwo mieszczą się w gnieździe.
                                                  • Gość: rita Re: są małe bocianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 21:21
                                                    widziałam w dzień te bocianki, sa takie pocieszne, a jakie rozrabiaki
                                                  • Gość: rita Re: są małe bocianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 20:28
                                                    bocianki są śliczne, już wkrótce będa fruwać i odlecą z gniazda
                                                  • Gość: rita Re: są już duże bocianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 11:09
                                                    spójrzcie - czy nie piękny widok ?
                                                  • Gość: Muraszka Re: są już duże bocianki IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 20.07.04, 11:39
                                                    A co u bocianów?
                                                    Jak sie maja po tych anomaliach pogodowych?
                                                    A gniazda sa na miejscu?
                                                  • Gość: rita Re: są już duże bocianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 19:50
                                                    bocianki są już bardzo duże , jest ich trzy sztuki i niedługo zaczną fruwać -
                                                    jak mają fajnie !
                                                  • Gość: Muraszka Re: są już duże bocianki IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 21.07.04, 07:26
                                                    A to bociankom na przekąskę.

www.2000greetings.com/gecko.swf
                                                  • Gość: rita Re: są już duże bocianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 21:11
                                                    pojadły śpiewajacą żabkę i idą sobie bocianki spać przy żabiej muzyce :)
                                                  • Gość: Muraszka Re: są już duże bocianki IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 24.07.04, 21:22
                                                    Jeżdżę teraz czesto pomiędzy Ketrzynem i Reszlem.
                                                    Ile tam bocianów!!!!!!!!!!
                                                    Czekam na przystanku , gdzie na słupie jest gniazdo.
                                                    Trzy małe i para.
                                                    A po drodze boćków zatrzęsienie.
                                                    Gniazda wszędzie.
                                                  • Gość: rita Re: są już duże bocianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 21:38
                                                    nigdy, nie przyglądałam sie życiu bocianków, ale jak widzisz ta strona nam to
                                                    umożliwia
                                                    chyba powinny już zacząć latać ?

A te Twoje w realu juz latają ?
                                                  • Gość: Muraszka Re: są już duże bocianki IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 24.07.04, 21:45
                                                    Jeszcze nie latają.
                                                    Czynia próby.
                                                    Machaja skrzydłami.
                                                  • Gość: rita Re: są już duże bocianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 21:03
                                                    ślicznie śpia, ciekawe czy juz fruwają ?
                                                  • Gość: Muraszka Re: są już duże bocianki IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 02.08.04, 18:27
                                                    W środę jadę do "bocianów na słupie".
                                                    Pewnie juz sa samodzielnie,
                                                    bo lato w Polsce już ma sie ku koncowi.
                                                  • Gość: Ed Re: Kibicujmy bocianom na żywo IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 23:09
                                                    www.polska.pl/spec/bociany2004/transmisja/index.htm
                                                    Transmisja może być z Gdańska lub Tykocina. Szkoda, że takiego internetowego
                                                    podglądu życia bocianów nie ma na Warmii i Mazurach :((

Pozdrawiam
                                                  • Gość: Muraszka Re: Kibicujmy bocianom na żywo IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 06.08.04, 14:01
                                                    Pytałaś rita czy te "moje" bociany już latają ?
                                                    Był taki upał ,że część stała na co bardziej wilgotnych łąkach,
                                                    a reszta w gniazdach.
                                                    W tym gnieździe koło przystanku autobusowego w Reszlu były trzy.
                                                    Po ich minach było widać ,że jest im gorąco i nic im sie nie chce.
                                                    Kiedy po dwóch dobach wróciłam o 22:00 do Olsztyna, padłam w bety i spałam do
                                                    9:30 dnia następnego.
    • Gość: Ed Re: Pierwszy w Polsce pomnik bociana IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.08.04, 17:12
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2218882.html
      Co na to studentka UWM wspierająca swego ojca w propagowaniu europejskiej
      stolicy bocianów???
      • oso1 Re: Pierwszy w Polsce pomnik bociana 11.08.04, 19:33
        Kibicujmy bocianom i Wiśle
        :)
        • Gość: Muraszka Re: Pierwszy w Polsce pomnik bociana IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 12.08.04, 06:53
          Wisła już wiemy ,przegrała.
          A młode bociany uczace się latać giną porażone prądem.
          Musiały koniecznie zamieszkać na tych słupach wysokiego napięcia!
          • Gość: Ed Re: Pierwszy w Polsce pomnik bociana IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.08.04, 12:15
            "Tak bardzi się starałem, a..." - Czerwonych Gitar :)

... a Wy nie chcecie teraz popatrzeć na transmisję z życia rodzinnego w
            gniazdach bocianich (Gdańsk i Tykocin) przekazywanych w realu w oparciu o
            kamerę i program RealPlayer (który nawet na taką okazje można ściągnąć) :((

Uuuuuuuuuuuuuuu

Pozdrawiam przyrodniczo niepocieszony
            • oso1 Re: Pierwszy w Polsce pomnik bociana 12.08.04, 17:40
              Niech żyją bociany, bez nich to by dzieci nie było
              ;)
              • Gość: Ed Re: Pierwszy w Polsce pomnik bociana IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.08.04, 17:52
                Nareszcie miłe sercu słowa :))
                • rita100 Re: Pierwszy w Polsce pomnik bociana 12.08.04, 21:51
                  najgorsze, że kiedys te dzieci wyfruwają z gniazda :)
                  nie wiem czy te już wyfruneły ?
                  • oso1 Re: Pierwszy w Polsce pomnik bociana 12.08.04, 22:12
                    Jak gniazdko dobrze wymoszczone, to jedynie bocianice mogą wyciągnąć bociany z
                    gniazda
                    ;)
                    • rita100 Re: Pierwszy w Polsce pomnik bociana 12.08.04, 22:24
                      i tak z gniazda m-2 zrobilo sie gnaizdo m-5 , na miejscu właścicieli posesji,
                      naliczyłabym większy czynsz :)
                      • rita100 Re: Pierwszy w Polsce pomnik bociana 14.08.04, 20:06
                        niestety, kamerka sie juz nie pokazuje - nie wiadomo co się dzieje z
                        bociankami ?
                        • rita100 Re: Czy bociany już odleciały ? 23.08.04, 22:37
                          takie malutkie pytanko ?
                          • Gość: Ed Re: Czy bociany już odleciały ? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 00:26
                            Jutro sprawdzę w podglądzie :))
                            • Gość: Ed Re: Czy bociany już odleciały ? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 11:28
                              Godz. 11,27 - Gdańsk się nie otwiera a w Tykocinie gniazdo jest puste ;((

Pozdrawiam
                              • rita100 Re: Czy bociany już odleciały ? 24.08.04, 22:13
                                tak, chyba bociany już pakują walizki :)
                                pozdrawiam
                                • Gość: Muraszka Re: Czy bociany już odleciały ? IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 25.08.04, 17:20
                                  Od niedzieli do środy kursowałam pomiedzy Kętrzynem i Reszlem.
                                  To prawdziwe bocianie zagłębie. W niedziele w gnieździe,
                                  które szczególnie obserwuję, siedział jeden bocian.
                                  Trzy bociany latały. A właściwie szybowały nad gniazdem.
                                  Bocian siedzący w gnieździe nawoływał je.
                                  Przechylał do tyłu łepek i głośno klekotał.
                                  Ale już dzisiaj "moje" gniazdo było puste.
                                  Inne gniazda różnie ale raczej jeden bocian.
                                  Na polach pojedyńczo kroczące bociany.

• rita100 Re: Czy bociany już odleciały ? 25.08.04, 22:48
                                    czyli sie pakują,a w Iraku wojna - dokąd się udadzą i jaką trasą ?
                                    Czy nie potrzebują jakiejś ochrony ekologicznej ?
                                    • Gość: Ed Re: Czy bociany już odleciały ? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.08.04, 03:28
                                      Też chciałbym na zimę odlecieć, oooo :))

PS. Gdzie w Krakowie można będzie wypić dobrą kawę ???
                                      • Gość: Muraszka Re: Czy bociany już odleciały ? IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 26.08.04, 14:09
                                        Ed.................?
                                        Wiem dokad Ciebie ciagnie!
                                        Kup sobie ciepła pierzynkę.
                                        • rita100 Re: Czy bociany już odleciały ? 26.08.04, 21:35
                                          kawa w Krakowie , dobrze brzmi
                                          jak rita100@gazeta.pl

musimy się umówić czy odpowiadają Ci Sukienice czy Kazimierz, nie mówiąc o
                                          Tacco naszych forumowiczów na Poselskiej
                                          ostatni stolik w piwnicy

zamówimy gniazdo bocianie :)
                                          • Gość: Ed Re: Czy bociany już odleciały ? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.08.04, 19:16
                                            Ne ma problema. Jaskółki ćwierkały mi przed odlotem o dobrej kawie w Krakowie
                                            gdzieś pk. 26/27 września :))

Pozdrawiam
                                        • Gość: Muraszka Re: Czy bociany już odleciały ? IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 26.08.04, 22:18
                                          Dziwne ale powyższy wpis(o pierzynce) nie należy do mnie.
                                          • rita100 Re: Czy bociany już odleciały ? 26.08.04, 22:54
                                            poważnie ?????????
                                            wydaje mi się , ze to jednak Ty Muraszka ;)
                                            pierzynkę , każdy powinien mieć i to z gesiego puchu
                                            • muraszka1 Re: Czy bociany już odleciały ? 26.08.04, 23:13
                                              Poważnie, Rita.
                                              Całe szczęscie ,że bociany odlatują.
                                              • Gość: Muraszka Re: Czy bociany już odleciały ? IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 27.08.04, 12:25
                                                Masz rację rita, to "domownicy" zrobili mi "psikusa".
                                                Jak widzisz zalogowałam się przezornie.
                                          • Gość: Ed Re: Czy bociany już odleciały ? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 27.08.04, 19:19
                                            Gość portalu: Muraszka napisał(a):

> Dziwne ale powyższy wpis(o pierzynce) nie należy do mnie.

Ale pierzynce wcale to nie przeszkadza :))
                                            • Gość: rita Re: Czy bociany już odleciały ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 19:57
                                              Ed - kiedy będziesz w Krakowie ?
                                              • Gość: Ed Re: Czy bociany już odleciały ? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.08.04, 13:14
                                                Wszystko wskazuje na to, że dopiero w trzeciej dekadzie września. Jakoś
                                                popsowały mi się te plany sierpniowe w tym roku :))
                                                • Gość: rita Re: Czy bociany już odleciały ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 19:14
                                                  czyli musisz sie ciepło ubrać, w górach moze być śnieg :)
                                                  poczta jest zawsze do dyspozycji, gdy bedziesz już pewnien

a bociany juz odlatują, napewno
                                                  • Gość: rita Re: Czy bociany już odleciały ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 19:16
                                                    rita100 robi seteczkę :)
                                                  • Gość: Ed Re: Czy bociany już odleciały ? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.08.04, 05:03
                                                    No to na zdrowie :))
                                                  • rita100 Re: Czy bociany już odleciały ? 29.08.04, 21:07
                                                    to dasz znać jak bedziesz w Krakowie ?
                                                    tylko sobota albo niedziela wchodzi w rachube po 16.00
                                                    jakoś tak kieruj swoimi zajęciami :)

a swoją droga, popatrzcie jak stronkę skormecjonowali , trzeba zapłacić , by na
                                                    nią wejść :)
                                                    ciekawe co dadzą w zimie w zamian za bocianów ?
                                                  • cat_s Re: Czy bociany już odleciały ? 02.03.05, 07:05
                                                    Tak niesmiało wątek odkurzę...
                                                    Bo pytanie się ważne nasuwa - a kiedy boćki ostatecznie powrócą?

I takie wieści znalazłem:

"Styczeń wszystkie ptaki spędzają na afrykańskich zimowiskach, zaś już w lutym
                                                    zaczynają zbierać się do powrotu. Droga powrotna przez Afrykę wiedzie tą samą
                                                    drogą. W początkach marca bociany przekraczają Kanał Sueski i wędrują na północ
                                                    wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego, a potem przez cieśninę Bosfor do Europy. Do
                                                    Polski pierwsze bociany docierają w drugiej połowie miesiąca".

Bocianofoby klikaja na ponższy link:

www.naturdetektive.de/2004/dyn/1407.htm

... i wybierają => "Satellitentelemetrie (neues Applet)"

Zauważcie, że z boćkami - jak z ludźmi:
                                                    - bywają sztuki ambitne (solidna niemiecka boćkowa 'Prinzeschen', która aż do
                                                    Afryki Południowej zapyla);
                                                    - trafiają się leniuszki ('Jonas', takoż germańskiej proweniencji), co
                                                    się "zaledwie" Hiszpanią kontentują;
                                                    - polska zaś chyba sztuka ('Annamarie') - to taki hmmm..., jakby tu rzec -
                                                    bociani przeciętniaczek, średniodystansowiec, Etiopię zaliczy i wraca ;-)

Tak, czy owak - bociany powoli zbierają się do powrotu. A u nas śnieg...

Pozdrawiam porannie
                                                    cat_s
                                                  • rita100 Re: Czy bociany już odleciały ? 02.03.05, 21:08
                                                    andrzej.kalinowski.webpark.pl/nowa/balet.htm
                                                    nasz olsztyński łabędż - cudowny

cat_s - ta stronka o bocianach była dobra na poczatku. Pózniej ją
                                                    sprywatyzowali i za otwarcie jej trzeba było placić. Ale podglądanie bocianków
                                                    było fajne. Najlepszy był momen samego wyklucia się z jajek maleństw.
                                                    Wiem, wiem , ze są one teraz w cieplutkich krajach i coś mnie nawet słuchy
                                                    doszły, że przez wojnę w Iraku mają klopoty z powrotem, że niby zakłóconą mają
                                                    trasę i rytm lotu. Ale to bylo w tamtym roku, mimo wszystko doleciały. Być
                                                    może też chodzi i o inne ptaki przemieszczające sie stałymi trasami.
                                                    W każdym razie za oknem słychać już mocno ćwierkające ptaki i kosy zaczynają
                                                    szukać gniazd.
                                                    cat_s -czy Twój kot czuje marzec ? Mogą być klopoty z utrzymaniem go w domu :)
                                                    Puścisz go na dziewczynki ?
                                                    I jakie imie mu dałeś ?
                                                    pozdrawiam
                                                  • cat_s Re: Czy bociany już odleciały ? 02.03.05, 22:10
                                                    Witaj Rito,
                                                    Ano, sam się martwię o nasze bociany z zeszłego sezonu ;-(
                                                    Powinni je zaobrączkować może i później inwigilować. Ech, przywiązuje się
                                                    człowiek jak do dzieci, a przecie i dzieci kiedyś z rodzinnego gniazda
                                                    wyfruwają...
                                                    A z kotem moim nowym, to jest tak: on marzec czuje od momentu, od kiedy u mnie
                                                    zamieszkał, czyli od miesiąca już prawie :-)
                                                    Na dziewczynki go nie puszczę, bo on sam jest dziewczynką. A ja uważam, że
                                                    nawet koty powinny "to" robić po bożemu ;-)
                                                    A z imieniem to problem prawdziwy, bo sam nie wiem... Imię dla kota to wazna
                                                    rzecz i może przecież zdeterminować całe jego późniejsze życie;-)
                                                    W Pruszkowie usiłowałem rozpisać konkurs na imię dla kota, ale ponieważ nagrody
                                                    nie ma, to i konkurs w miejscu stoi:-( Ludzie się jacyś tacy interesowni
                                                    zrobili, czy jak?;-) Na razie mówię do niej per 'Kocie' ale umówiliśmy się, że
                                                    to jest tymczasowe... Może Ty Rito miła podratujesz? Warunki są dwa "tylko"-
                                                    imię powinno być z Pruszkowem jakoś związane, no i żeńskie oczywiście powinno
                                                    być.
                                                    Ale, ale... uciekam z kotem z boćkowego wątku, bo nieszczęście gotowe. Dla kota
                                                    oczywiście ;-)
                                                    Zapraszam do Pruszkowa i Kocich Zaułków

Pozdrawiam
                                                    cat_s
                                                  • rita100 Re: Czy bociany już odleciały ? 03.03.05, 21:45
                                                    Witaj Cat_s
                                                    Wprawdzie bocianów jeszcze nie ma, ale czekamy na wiosnę i ptaki. Gniazda
                                                    bocianie tez pewnie czekają. Czy Twoje dzieci już wyfruneły z gniazda ?
                                                    Swoją kotkę wysterylizowałam i tego klopotu nie ma, dzięki temu trzyma sie domu.
                                                    Ponieważ jest to kotka sąsiadki, to imie nadano jej odgórnie czyli Amelka, ale
                                                    w skrócie nazywamy ją Fizia. Twoja może być Prusia od Pruszkowa. Fajne imię,
                                                    takie słowiańskie ;)
                                                    Ciekawe, że na widok swojej byłej wlaścicielki Fizia ucieka, zawsze sie
                                                    zastanawiam dlaczego ?
                                                    Ograniczyłam swój czas na internecie, dlatego nie jestem zbyt aktywna.
                                                    Nie uciekaj, zawsze wpadaj w miare ochoty ;)
                                                    pozdrawiam i uważaj, bo kotki już sie kocą ;)
                                                    Rita
    • Gość: Ed Re: Aktualnie bociany.... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 04.03.05, 21:36
      po przekąsce
      www.2000greetings.com/gecko.swf
      przekraczają kKanał Suezki :)

A więc wiosna już niedługo!

Z wiosennym pozdrowieniem
      • spinkaa Re: Aktualnie bociany.... 04.03.05, 22:19
        Słyszałam w radiu, że wystartowały z Afryki 16 lutego, gdzies tam (nie
        dosłyszałam gdzie, bo akurat sasiad zadzwonił do drzwi) mają śródlądowanie 5
        marca, a w Polsce sa spodziewane około 10 kwietnia. I wtedy ogłąsza prawdziwą
        wiosnę.
        To juz przeciez niedługo:-)
        • cat_s Re: Aktualnie bociany.... 05.03.05, 13:59
          Witajcie,
          Na tej stronce, co wiecie (co 'sie zepsuła') - piszą że:
          "wrócą za 13 dni"...
          A spinkaa napisała, że "w Polsce sa spodziewane około 10 kwietnia"...
          I kto ma racje?
          Głupio tak jakoś bez bocianów... ;-)

Pozdrawiam
          cat_s
          • cat_s Re: Aktualnie bociany.... 05.03.05, 14:23
            No nie wytrzymałem,
            I sprawdziłem, jak to z tymi bocianimi powrotami jest... ;-)

Jak i kiedy wracają bociany?
            „Powrót na lęgowiska bociany rozpoczynają w styczniu. W Polsce widuje się je
            czasami już na początku marca. Większość ptaków przylatuje jednak…”
            „Dziennie bociany mogą przelecieć nawet 700 km, choć…”
            „W przypadku załamania pogody zdarza się, że…”
            „Także w tym roku…”

Kropki wstawiłem, aby napięcie dozować ;-)
            Miejsca wykropkowane znajdziecie na:

www.salamandra.org.pl/magazyn/b17a11.html

Pozdrawiam
            cat_s
            • rita100 Re: Aktualnie bociany.... 05.03.05, 19:47
              wyczytuje, że nawrót zimy spowoduje opóżnienie przylotu bocianów. Nie dziwię
              sie, niech się tak nie spieszą. Co ich u nas czeka ? - Tylko zimnica, nawet
              śnieg. Mam nadzieję , że mają swoją prognoze pogody.

Czy słyszeliście, że ptaki szczególnie wyczuwają zagrożenie - kiedy wylały te
              straszne fale w Azji, własnie ptaki wcześniej pouciekały, kilka godzin wcześnie
              wszystkie opóściły teren.
              • cat_s Re: Aktualnie bociany.... 07.03.05, 22:26
                Witam,
                Aktualnie bociany przysypało chyba, bo jakoś ich nie widać...
                Ale póki co, aby się na ich powrót pozytywnie nakręcić - bociany w oczach
                dzieci. Fajne:-)

www.dziecionline.pl/galeria/g-bociany/bociany.htm
                Pozdrawiam
                cat_s
                • rita100 Re: Aktualnie bociany.... 08.03.05, 21:10
                  fajne, tym bardziej, ze w swoim rysowaniu jestem na poziomie tych dzieci.
                  Tak niedawno usiłowałam narysować na pewnej kopercie słonia na szczęście - i
                  sama się usmiałam, że ze słonia mysz wyszła z dużymu uszami - jak dziecinny
                  rysunek wyszło to arcydzielo.
                  Proponuję bocianom , by jednak gdzieś w cieple przeczekały ten zimny okres
                  polski, żeby sie nie śpieszyły, bo nie mają do czego, kiedy sam widzisz, ze i
                  koty marcowe wolą siedzieć w domu :)
                  pozdrawiam
                  • cat_s Re: Aktualnie bociany.... 09.03.05, 01:15
                    Witaj,
                    > ze słonia mysz wyszła z dużymu uszami
                    :-)
                    Pamiętam, jak sam kiedys próbowałem konia narysować, a wyszedł pies z długimi
                    nogami :-)

A a'propos boćków - niech rzeczywiście się nie spieszą. Bo jak za wcześnie
                    przylecą, to będą śpiwać, jak ci panowie poniżej...

www.bbociany.prv.pl/

Choc to oczywiście kwestia gustu ;-)

Pozdrawiam
                    cat_s
                    • rita100 Re: Aktualnie bociany.... 09.03.05, 20:47
                      cat_s - czyż nie można być złą na zimę ?
                      całkiem można, boćki to mają dobrze, przeczekają gdzieś w cieple, a my zmagamy
                      się ze śniegiem i mrozem.
                      Choć wróble już ćwierkają za oknem :)
                      pozdrawiam
                      • cat_s Re: Aktualnie bociany.... 09.03.05, 21:17
                        > Choć wróble już ćwierkają za oknem :)

Hmmm... U kogo ćwierkają, u tego ćwierkają... ;-)
                        Przegląd ogrodu swojego dzisiaj zrobiłem. Dużo białego i zero wróbli. Zero
                        ćwierkania. W Krakowie jakoś chyba cieplej jest, czy co...?

Pozdrawiam
                        cat_s
                        • rita100 Re: Aktualnie bociany.... 09.03.05, 21:32
                          nie, napewno nie, tylko niestety natura ptasia, a szczególnie wróbli już pewnie
                          coś chce.
                          A w ogrodzie moim krzewy klękają pod cięzarem sniegu.
                          • cat_s Re: Aktualnie bociany.... 14.03.05, 18:28
                            "O bocianie w wierzeniach, kulturze i historii"

Witam,
                            Z braku żywych bocianów, w internecie wyszperałem… Ale nie będę wklejał całości
                            coby napięcie dozować ;-)

„Grecki filozof i matematyk Pitagoras uważał, że w bocianach…”
                            „Nadal popularne jest w świecie arabskim przekonanie, że w bociany wcielają
                            się…”
                            „Gdy w 1821 r. wybuchło powstanie, zwycięscy Grecy w odruchu zemsty…”
                            „…na Ukrainie, gdy bolszewicy-aktywiści walcząc o nowoczesność
                            kolektywizowanych wsi…”
                            „W Mołdawii bocian miał więcej szczęścia, bo stał się…”
                            „Bocian w dawnej Germanii był…”
                            „W średniowiecznych miastach Europy Zachodniej bocianie gniazdo…”

Ale najbardziej rozczulił mnie Arystoteles, który uważał, że „bociany,
                            znikające gdzieś jesienią, zapadają w sen zimowy…” :-)

Więcej:
                            www.polska.pl/spec/bociany2004/article.htm?id=87828

I jeszcze dla podróżników:
                            Bocian po albańsku – to…lejlek:-); a po chińsku – guan (za przeproszeniem;-));
                            za to w Portugalii ładnie na boćka mówią: cegonha – tak jakoś hmm… dostojnie,
                            nieprawdaż?

Pozdrawiam
                            cat_s
                            • rita100 Re: Aktualnie bociany.... 14.03.05, 20:31
                              dzięki
                              a słyszałes , ze specjalnie dla bocianów instaluje sie gniazda na słupach i tam
                              gdzie w rodzine pojawią sie dzieci, chodzi tu o ludzkie oczywiście, gmina
                              będzie je dotować. Taka jednorazowa pomoc dla rodzin. W Polsce jest niż
                              demograficzny, więc bociany szczegolnie powinny sie starać by nam pomoc w
                              zaludnianiu. :)
                              W Trójce radiowej mówili, że ktoś już je widział - mnie sie aż nie chce wierzyć
                              Przeciez jeszcze krokusów nie ma, a one dopiero swiadczą o wiośnie.
                              • muraszka1 Re: Aktualnie bociany.... 15.03.05, 06:52
                                Podobno jeden bociek juz latal wczoraj nad Krakowem.
                                Informacje podal powazny krakowski naukowiec.
                                • cat_s Ktoś cos wie? 22.03.05, 20:14
                                  Witam,
                                  Jak w temacie - macie jakies wieści o bocianach? Jakoś 'na szybko' nic nowego
                                  nie mogę w necie namierzyć...
                                  Znalazłem za to 'bocianie zagłębie' nad Narwią. Taaaka kupa bocianów w jednym
                                  miejscu :-)

Wklejam link, choć się pewnie "połamie" :-(

www.wrotapodlasia.pl/pl/ochrona_srodowiska/kalendarz+bociani/europejska_wies_bociania/

"Właściciele gospodarstwa w Pentowie poprosili o pomoc Północnopodlaskie
                                  Towarzystwo Ochrony Ptaków. Jesienią 1997 r. Towarzystwo przeprowadziło
                                  pierwszą akcję. W miejsce rozsypujących się gniazd powstało osiem specjalnych
                                  platform - podstawy nowych gniazd. W 1998 r. wszystkie nowe platformy zostały
                                  zajęte. Co roku dostawiane były kolejne. Dziś są tu 23 gniazda. W 2003 roku 17
                                  par wyprowadziło aż 37 młodych. Na terenie jednego gospodarstwa żyło więc
                                  jednocześnie 71 bocianów".

Pozdrawiam
                                  cat_s
                                  • rita100 Re: Ktoś cos wie? 22.03.05, 21:58
                                    witam Cie cat_s
                                    przygotujmy sie do przywitania bocianów, już zurawie przyleciały
                                    pisza w gazecie olsztyńskiej
                                    "Wiosna przyszła już na dobre: najlepszy dowód to to, że na polach pod Trękusem
                                    spacerują już żurawie."
                                    Nie wiem tylko, czy żabki się obudziły i przygotowane sa do łapanek przez
                                    boćków ;)

Wesołych ŚWIAT
                                    W domu spędzasz ?
                                    Wiesz, że czasmi mi sie zdarzylo zobaczyć przelatujące bociany nawet nad
                                    Krakowem
                                    • cat_s Re: Ktoś cos wie? 22.03.05, 22:59
                                      Witaj,

> czy żabki się obudziły i przygotowane sa do łapanek przez
                                      > boćków ;)

Ano właśnie, tak się za nimi stęsknilismy, że nieba byśmy im, bociankom naszym,
                                      przychylili... Żabkę jakąś albo inny smakołyk do dzioba wepchnęli;-)
                                      Tyle, że ja to już nie wiem: dokarmiać boćki czy nie? Bo szkoły są różne...

radioglos.pl/?id=450&month=4&year=2003
                                      APEL O POMOC DLA BOCIANÓW!!
                                      Ornitolodzy amatorzy z Gniewskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony
                                      Ptaków apelują do mieszkańców o pomoc dla bocianów, które przyleciały już do
                                      Polski i przebywają w pobliżu swoich gniazd. Warstwa śniegu i utrzymujący się
                                      mróz uniemożliwiają zdobycie pokarmu wycieńczonym długą wędrówką bocianom.
                                      Ornitolodzy proszą o umieszczanie pod gniazdami lub w miejscu gdzie przesiadują
                                      bociany pojemników z woda w których umieścić można kawałki surowego niesolonego
                                      chudego mięsa. Bociany chętnie zjedzą tez małe ryby, lub filety (nie solone ani
                                      marynowane) z większych ryb [...]

www.roztocze.com/ochrona_bociana.htm
                                      Dokarmianie ich nie jest najlepszą pomocą, czasmi trzeba pozwolić im zginąć. W
                                      przyrodzie jest to naturalne - ginie ok 80 proc. młodych piskląt - u bocianów -
                                      30 proc. Dwudziestego roku dożywa tylko 2 proc. ptaków. Pojedyncze osobniki,
                                      które ratujemy, nie mają znaczenia przy zdrowej populacji. Jednak ten odruch
                                      pomocy jest bardzo cenny jako dowód troski o przyrodę. Ale kiedy bocian
                                      przestaje bać się człowieka, może dojść do sytuacji takiej jak w podprzemyskiej
                                      gminie Stubno. Tam oswojone bociany porywały pisklęta kurcząt i kaczek.

I bądź tu człowieku mądry?
                                      Biolog jakiś by się wypowiedział... Biolog, co na pewno czyta to forum -
                                      proszony jest do tablicy i niech się autorytatywnie wypowie! ;-)

Pozdrawiam
                                      cat_s
                                      • rita100 Re: Ktoś cos wie? 23.03.05, 21:49
                                        Witaj
                                        Jestem za zostawieniem natury samej sobie, chyba , że taki bociek sam się
                                        zglosi o pomoc :)
                                        Ale zostawmy na chwile bocki i zabki, zobacz na drzewa, a tam , a tam odbywaja
                                        się ptasie gody - dwie sikorki gonią sie po gałęziach, koty wygrzewaja sie na
                                        dachach, sroki się nawołuja i szpaki, szpaki również wydaja miłosne glosy.
                                        Zwróć uwagę jak wszystko budzi sie do życia wraz z promieniami słońca.
                                        Jest cudownie - otwórz okno i słuchaj, takie maleństwa , a tak sie cieszą :)
                                        pozdrawiam
                                        • cat_s Re: Ktoś cos wie? 25.03.05, 22:36
                                          Witajcie,
                                          Spieszę donieść, gdyby kto jeszcze nie sprawdził, że u Kalińskiego kamerka już
                                          działa. Jest nawet krótki filmik testowy z dzisiejszego popołudnia (dla
                                          niedowiarków;-) ). Oczywiście jeszcze bez boćków - ale, jak widać, wszystko
                                          czeka już przygotowane.
                                          Coby wątków nie mnożyć, przy okazji pozwólcie, że złożę życzenia świąteczne
                                          wszystkim wytrwałym 'boćkowiczom': wielkich i smacznych jajek życzę, najlepiej
                                          bocianich; i w dużych ilościach ;-)

Pozdrawiam
                                          cat_s
                                          • rita100 Re: Ktoś cos wie? 25.03.05, 22:56
                                            pozdrawiam
                                            własnie ukończyłam prace świateczne
                                            i również pozyczę wszystkiego najlepszego
                                            miłego wypoczynku
                                            Wesołych Świat
                                            • rita100 Re: Ktoś cos wie? 28.03.05, 20:03
                                              he, he - dziś przeczytałam :
                                              Na Warmię i Mazury przyleciały pierwsze bociany. Jeśli wierzyć tradycji, lato
                                              będzie suche i ciepłe, bo ich piórka są czyste i lśniące

Jeden z boćków wczoraj raniutko poprawiał gniazdo uwite na dachu gospodarstwa w
                                              Czerwonce. Inny w wielkanocną niedzielę latał w okolicach Sterławek (między
                                              Kętrzynem a Giżyckiem). - Nad Żywkowem jeden bociek pojawił się w sobotę -
                                              opowiada Władysław Andrejew, jeden z bocianich gospodarzy w Żywkowie. -
                                              Zatoczył wielkie koło, popatrzył i odleciał. Nasze bociany przylecą pewnie za
                                              kilka dni - dodaje.

Ciekawe cat_s - czy ta stronka z tamtego roku będzie w tym roku płatna ?
                                              pozdrawiam
                                              • cat_s Re: Ktoś cos wie? 30.03.05, 00:23
                                                Witam,
                                                Nie tylko my kibicujemy bocianom ;-)

"Bociani interes
                                                Joanna Wojciechowska, Olsztyn 29-03-2005

Do Żywkowa, warmińskiej wsi za Górowem Iławeckim, w której bocianom dobrze się
                                                żyje, przyleciało już sześć ptaków. Na kilkunastu mieszkających tu gospodarzy
                                                przypada kilkadziesiąt bocianich par. Życie wsi toczy się wokół bocianów -
                                                gospodarze tak uprawiają rolę, by nie niszczyć im żerowisk. W jednym
                                                gospodarstwie wybudowano wieżę widokową, z której można zaglądać wprost do
                                                gniazd. Tuż obok powstaje muzeum bociana (organizuje je Północnopodlaskie
                                                Towarzystwo Ochrony Ptaków, pieniądze wyłożył producent serka Łąki Warmii). Od
                                                piątku dwóch przewodników będzie opowiadać turystom o życiu bocianów. Za
                                                opowieści nie trzeba płacić. Wejście na wieżę widokową kosztuje 2 zł."

Pozdrawiam
                                                cat_s
                                                • rita100 Re: Ktoś cos wie? 30.03.05, 19:41
                                                  znam , znam Asię , była na zjeżdzie - często czytam jej artykuły, jeszcze gdyby
                                                  zechciała opisać plażę miejska po remocie , bo jakaś cisza, a o remoncie było
                                                  hucznie :)
                                                  Czyli bociany już mamy, teraz musimy dac im spokój , by mogły sie zakochać w
                                                  sobie i znosić dużo jajek w gnieżdzie ;))))
                                                  Muzeum bocina, to chyba tylko takie dla turystów , ktorzy przyjezdzając na
                                                  wieś , ciekawi sa zycia natury. Bardzo dobry pomysł z tą wieżą, jeszcze
                                                  zaopatrzenie w lunety czy lornetki będzie potrzebne. Ponoć bobry coraz bardziej
                                                  zbliżaja sie do Olsztyna i przestaja się bać ludzi.
                                                  Budzi nam się życie, jaka ta wiosna piękna.
                                                  U mnie zaczną mrówki budować kopce :)
                                                  • rita100 Re: mam coś dla bocianka :) 30.03.05, 19:46
                                                    www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=611786
                                                    ładna ?
                                                  • cat_s Re: mam coś dla bocianka :) 30.03.05, 23:04
                                                    Rito,
                                                    Zmiłuj się... Czy ładna? Obrzydliwa;-) Jak to żaba zresztą. Żaba jest synonimem
                                                    brzydoty przecież - jak myślisz, dlaczego w wiadomej bajce królewna miała
                                                    pocałować właśnie żabę? :-)))
                                                    Szczerze mówiąc, od żaby niewiele co wygląda paskudniej: na pewno jeden mój
                                                    sąsiad, flaki (potrawa taka) i jeszcze jeden taki lewicowy polityk, przez
                                                    litość nazwiska nie wymienię ;-)
                                                    Ale jak boćkom żaby smakują - trudno, cóż robić? I flaki rzeczone podobno w
                                                    smaku całkiem niezłe są.
                                                    Żeby nie było, że do żab jestem uprzedzony, masz tu jeszcze kilka swoich
                                                    ślicznotek...

Żaba zimowa:
                                                    fotografia.interklasa.pl/index.php?akcja=zdjecie&ak=pokaz&id=36819
                                                    Żaba skalista:
                                                    fotografia.interklasa.pl/index.php?akcja=zdjecie&ak=pokaz&id=40707
                                                    En face:
                                                    fotografia.interklasa.pl/index.php?akcja=zdjecie&ak=pokaz&id=40510
                                                    Żaba w zoomie:
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=647&w=12158826&v=2&s=1
                                                    Żaba zamaskowana:
                                                    www.wakpol.internetdsl.pl/ogrodnr33/galeria/oczka_wodne-flora_i_fauna/zrodelkoizaba.html

W kąpieli:
                                                    www.kosinscy.pl/?a=freephoto&id=544
                                                    Intymnie:
                                                    www.kosinscy.pl/?a=freephoto&id=400
                                                    Głębokość peryskopowa:
                                                    www.naturjan.home.pl/roslinyzwierzeta/source/21.htm

Brr.... Uff...
                                                    To na koniec akcent optymistyczny - 'konsumenci' w całej okazałości;-)
                                                    www.naturjan.home.pl/roslinyzwierzeta/source/21.htm

Pozdrawiam
                                                    cat_s
                                                  • rita100 Re: mam coś dla bocianka :) 31.03.05, 20:25

Witaj
                                                    właśnie przyniosłam sobie kawę i zaczynam oglądać zdjęcia. Jak trochę poklikam
                                                    to i inne zdjęcia się pojawiają. Świetna jest ta stronka szkoły photo.
                                                    Debatuja tam nad żabkami. Rozumię już dlaczego najczęściej dziewczęta nie mogą
                                                    znależ swojego królewicza ? Otóż na przeszkodzie stoją boćki, które zjadają
                                                    przyszłych królewiczów;)))) Chodzą bociany po polach i szukają, szukają
                                                    królewiczów, by je dziewczęta nie znalazły ;))) Takie nowe spojrzenie na boćków
                                                    może zastanawiać czy boćki są pożyteczne, czy czasami przez nich nie znajdujemy
                                                    swoich królewiczów ?????? ;)))))
                                                    Teraz my kobiety możemy obwiniać bociany, za wybór, no bo jak znaleź królewicza
                                                    skoro bociany nam zjadają :)
                                                    Wiesz co mnie ciekawi ?
                                                    Że bociany nie budują gniazd, zawsze przylatują do gotowych i je zasiedlają -
                                                    więc kto im buduje ?
                                                  • rita100 Re: mam coś dla bocianka :) 01.04.05, 21:34
                                                    miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,2630149.html
                                                    ps. Nie wstydż się łez, kiedy Papież umrze
                                                  • cat_s bocian czarny 04.04.05, 14:45
                                                    Witam,
                                                    "Bocian czarny (Ciconia nigra) jest okazałym ptakiem: długość ciała 88 cm,
                                                    rozpiętość skrzydeł 190 cm, ciężar ciała ok. 3 kg. Upierzenie samca i samicy
                                                    jest jednakowe, czarne z metalicznym purpurowo-zielonym połyskiem. Pierś i
                                                    brzuch białe, nogi i dziób czerwone.
                                                    Ptak ten występuje w Europie Zachodniej, Środkowej i Wschodniej, a nawet w
                                                    południowej Szwecji. Zasięg jego rozszerza się na Azję Mniejszą, Środkową
                                                    (północne części Mongolii), a częściowo Wschodnią (Chiny). Zimuje w środkowych
                                                    i południowych okolicach Afryki oraz w Indiach. Na terenie Polski
                                                  • rita100 Re: bocian czarny 08.04.05, 21:14
                                                    Popatrz, w Polsce chyba nikt nie widział bociana czarnego, to pewnie jest
                                                    rzadkośc.
                                                    A tymczasem aura sprzyja naszym bocianom. Jest cieplutko, żab dużo, tylko
                                                    deszczu brak, łaki sa suche, a trawy wypalane. Te wypalanie traw jest najgorsze.
                                                    To nasze bociany teraz urządzaja pewnie swoje gniazda. U nich sie nic nie
                                                    zmienia , co roku bez względu na okoliczności robią to samo.
                                                    pozdrawiam
                                                  • cat_s O! Bociek! 10.04.05, 16:43
                                                    Witajcie,
                                                    Tak sobie kontrolnie zajrzałem...
                                                    Bociek! Bociek jak żywy:-)
                                                    Byłem ciekaw na ile przylot przeoczyłem;
                                                    pierwsze wieści z 'kalińskiego czata':

Autor: Marika
                                                    Data: 10-04-05 11:44
                                                    Są!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Przyleciały do nas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                                    Huuuuuuuuuura!!!!

Jednego widać, już się mości.

Pozdrawiam
                                                    cat_s
                                                  • cat_s Re: O! Bociek! 10.04.05, 21:43
                                                    Ha,
                                                    Rok temu Rita skarżyła się: "w nocy bociany spią i nic nie widzę"...
                                                    Bociany zwyczajów co prawda nie zmieniły i w nocy spią dalej uparcie ale teraz
                                                    można już ich sen podejrzeć...
                                                    Postę, postęp... znak naszych czasów;-)

Pozdrawiam
                                                    cat_s
                                                  • rita100 Re: O! Bociek! 10.04.05, 21:52
                                                    cat_s - jest , jest jeden bociek, pewnie bocianowa szykuje dom.
                                                    Widziałes ,trawę zniosła do gniazda, zielona świeżą, bedzie dobre z tego
                                                    sianko. Czekamy teraz na boćka i jajeczka.
                                                  • cat_s Re: O! Bociek! 12.04.05, 13:14
                                                    Witam,
                                                    Ech, Rito...
                                                    Jak to jednak "ludzkie" stereotypy się nam na bocianie spostrzeganie rzucają ;-)
                                                    Też byłem przekonany, że domek bociani bocianowa szykuje... A nieprawda, jak
                                                    się okazuje:
                                                    'Pierwsze przylatują samce, żeby przygotować gniazda i czekać w nich na
                                                    partnerkę. Śpieszą się zwłaszcza młode ptaki, którym jak mówi dyrektor
                                                    Topola, "grają hormony"'
                                                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2649109.html
                                                    I co, głupio Ci? ;-)
                                                    Facet też o rodzinę się zatroszczyć potrafi. I perspektywicznie pomyśleć...

Pozdrawiam
                                                    cat_s

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2649109.html
                                                    11-04-2005,
                                                    Pierwsze przylatują samce, żeby przygotować gniazda i czekać w nich na
                                                    partnerkę. Śpieszą się zwłaszcza młode ptaki, którym jak mówi dyrektor
                                                    Topola, "grają hormony".
                                                  • rita100 Re: O! Bociek! 12.04.05, 21:53
                                                    tak, tak chyba prawidlowo i na to jest wytłumaczynie , czyli bockowi graja
                                                    hormony i żeby zaspokoić je musi szybciutko przygotować gniazdo, bo inaczej
                                                    bocianowa nie przyleci :)
                                                    Wsztko prawidlowo , postawić dom, zrodzić dzieci, wychować i odfrunąć - jakie
                                                    to podobne do zycia ludzi :)
                                                    Dalej jest jeszcze samotny bociek - wieczorem nie widać kamery.
                                                    Ciekwe czy partnerki wiedza do czyjego gniazda wlecieć ?
                                                    Mają jakieś metody wabienia ? - pewnie głośno klekotają :)
                                                    pozdrawiam
                                                  • cat_s Re: O! Bociek! 15.04.05, 12:30
                                                    Witam,
                                                    Jakoś ostatnio do boćków zajrzeć nie mogłem, bo mi java szwankowała. A dzisiaj
                                                    patrzę - już dwa są!
                                                    Czyli, bocianowa do odnowionego gniazdka jednak trafiła. Chyba, że to kumpel na
                                                    piwo wpadł;-)

Pozdrawiam
                                                    cat_s
                                                  • rita100 Re: O! Bociek! 15.04.05, 20:39
                                                    he, he - być może dogadują się lub układaja wspólną strategię ;))))
                                                    A na stronce wieczorami nic nie ma, dalej zdjecie jednego boćka.
                                                    A jak kot ?
                                                    Moja wieczorami się wypuszcza, a na podwórku pełno kocurków, teraz chyba mają
                                                    marzec :)
                                                    pozdrawiam
                                                  • cat_s Re: O! Bociek! 15.04.05, 22:18
                                                    Witaj,
                                                    > A na stronce wieczorami nic nie ma, dalej zdjecie jednego boćka.
                                                    No to ja już nie wiem, może my inne bocki oglądamy? Bo u mnie dwa widać i ani
                                                    jednego mniej! Chyba, że mnie się boćki dwoją;-)

A Kot mój też by się wypuścił i jakiegoś kocurka poderwał. Ale jestem
                                                    bezwzględny i na niewczesne mezalianse nie pozwalam, bo większej gromadki
                                                    dorobić się nie chcę;-)
                                                    Piszę Kot z dużej litery, bo na żadne imię zdecydować się jakoś nie mogłem. Tak
                                                    i Kot się ostał, mimo że jest panienką:-)

Pozdrawiam (kota też)
                                                    cat_s
                                                  • rita100 Re: O! Bociek! 18.04.05, 22:12
                                                    uśmiejesz się , daję głowę, zobacz ;)))
                                                    Napewno to sa kocury, bo na kotki to nie wygląda :)
                                                    www.tabak.ru/jokes/img/kot.jpg
                                                    gpsinformation.us/main/cat-tv.jpg
                                                    pozdrawiam
                                                  • cat_s Co drugie gniazdo puste 03.05.05, 17:13
                                                    Słyszeliście? Przed chwilą w Teleexpresie mówili...
                                                    Boćki gdzieś 'po drodze' nam się pogubiły.
                                                    Jak szybko nie nadrobią, to mogą nie zdążyć odchować młodych. Biedne.

Pozdrawiam
                                                    cat_s
                                                  • rita100 Re: Co drugie gniazdo puste 03.05.05, 19:19
                                                    cat_s - ja zauwazyłam, że u mnie jest malo ptaków, prawie w ogóle nie słychać
                                                    śpiewów, właśnie w ogrodzie o tym rozmawialiśmy wszyscy. Coraz mniej ptaków.
                                                    Cat_s - trochę mnie nie będzie na internecie - muszę odpoczać psychicznie.
                                                    pozdrawiam
                                                  • cat_s Re: Co drugie gniazdo puste 03.05.05, 23:50
                                                    Rito,
                                                    Udanego odpoczynku. Wracaj szybko. A jakbyś się nudziła albo co - moja skrzynka
                                                    pocztowa zawsze stoi przed Tobą otworem.

Pozdrawiam
                                                    cat_s
                                                  • cat_s Re: Co drugie gniazdo puste 09.05.05, 08:51
                                                    Witajcie,
                                                    Sprawdziłem właśnie zapisy sprzed roku: teraz boćki wysiadują jedno jajo
                                                    więcej! I jeśli cyferki mnie się nie porąbały - się wylęgną jakoś chyba ze 2
                                                    tygodnie wcześniej co najmniej niż łońskiego roku.
                                                    No to teraz tylko wysiadywać, karmić - i populacja rośnie;-)

Pozdrawiam
                                                    cat_s
                                                  • rita100 Re: Co drugie gniazdo puste 11.05.05, 21:34
                                                    cat_s - slicznie dziekuję, ale mój odpoczynek polegała na oddaleniu się od
                                                    komputera, problemy domowe.
                                                    Jeszcze raz dziękuję
                                                  • rita100 Re: Co drugie gniazdo puste 11.05.05, 21:37
                                                    Biedne te bocianki, ciągle zimno, nawet nie wiem czy zabki się nie chowają
                                                    przed chlodami. My ciagle grzejemy w domu.
                                                    Chyba mlode wyklują sie z opóżnieniem, mogą być jajka niedogrzane.
                                                    pozdrawiam
    • edico Re: Już można pokibicować :) 16.05.05, 12:54
      www.bociany.kalinski.pl/
      • edico Re: Już można pokibicować :) 16.05.05, 13:11
        www.peregrinus.pl/webcam.htm
        • rita100 Re: Już można pokibicować :) 16.05.05, 21:01
          www.bociany.kalinski.pl/
          W tym roku nie ma tak bezpośrednie realcji jak w tamtym - nie widać
          bezpośrednio widoku z kamery, są tylko zdjęcia.

• cat_s Re: Już można pokibicować :) 16.05.05, 23:25
            Ehem?
            Nie o Kalinskim chyba mówisz?
            Bo ale jeśli przypadkiem o nim - to i owszem widok z kamery jest jak
            najbardziej. Ino javę czy inne ustrojstwo zainstalować trzeba.

Pozdrawiam
            cat_s
            • Gość: * Re: Już można pokibicować :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 12:16
              Niestety. W tym roku tylko kamera Kalińskiego uwidacznia gniazdo bocianie na
              żywo.
              Szkoda tylko, że UWM - mimo tradycji rolniczo-przyrodniczych - jest tak z
              daleka od tego tematu. Tak na dobrą sprawę, to właściciele największej chyba
              posesji bocianiej w kraju mogli by być tym zainteresowani np. w celach
              reklamowych. A jak mi się wydaje, kontakt z UWM-em - względów edukacyjnych -
              utrzymywany jest tam nadal.

Myślę, że sprawa warta by była głębszego rozważenia przynajmniej w tych kręgach.

Pozdrawiam
              • rita100 Re: Już można pokibicować :) 17.05.05, 20:11
                Niestety w tym roku nie mam podglądu, widocznie coś nie mam zainstalowane.
                Zmieniłam komputer, ale jutro sprawdzę na innym.
                Podgląd na żywo bardzo jest ciekawe.
                Wiecie co by mnie też interesowało - podgląd życia mrówek - to dopiero
                zbiorowisko i społeczeństwo, ale tego jeszcze chyba nikt nie wymyślił :)
                • cat_s Re: Już można pokibicować :) 17.05.05, 21:24
                  Rito,
                  Niestety, skromnie powiem, że za głupi komputerowo jestem, aby coś sensownego
                  podpowiedzieć w sprawie kamerkowego podglądu. Javę tak 'na rybkę' rzuciłem - a
                  może to jakaś całkiem inna kwestia?
                  Pokokietuj znajomych, niechże się wysilą i wspomogą 'biedną kobitkę'?;-)
                  Naprawdę warto - boćki obrodziły latoś aż miło - i jak się dumnie prężą bestie,
                  podejrzewam, że już wyczaiły co jest grane i specjalnie do komery pozują;-)
                  A jakby znajomi 'zorientowani' zawiedli - na rzeczonej stronie Kalińskiego
                  odnajdź czat, na którym pytanie możesz rzucic - i zapewne dobra dusza jaka Ci
                  podpowie co zrobić, aby bocianim widokiem się napawać.

Pozdrawiam i powodzenia
                  cat_s
                  • rita100 Re: Już można pokibicować :) 17.05.05, 22:34
                    oj, cat_s, nawet nie wiem co to czat, nigdy tam nie zaglądałam, tak jestem
                    przyzwyczajona do forum. Ale nic nie wymyślisz, ponieważ dzielę komputer z
                    córka to nawet tak bardzo nie mogę otwiersć stron ze względu na wirusy. Pisze
                    na nim swoje prace i wszystko by zniklo. Staram sie być ostrożna, ale czytałam,
                    ze jeszcze cztery dni do wyklucia. Czytam dużo watków i taki jest na Zakopanym,
                    zaraz przyniosę go. Może bedzie tam coś ciekawego, o czym nie wiecie ?
                    • rita100 Re: Już można pokibicować :) 17.05.05, 22:38
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=11822127
                      o bocianach, kliknij na linki

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=22213699
                      o kotach, kliknij na linki i zobaczysz niesamowite koty, czasmi tak zabawne ,
                      że bardzo sie uśmiałam - zobacz na ostatni link - nosideło dla kota, coś
                      niesamowitego ;)
                      pozdrawiam
                      • cat_s Re: Już można pokibicować :) 18.05.05, 00:04
                        Rito droga,

> oj, cat_s, nawet nie wiem co to czat, nigdy tam nie zaglądałam, tak jestem
                        > przyzwyczajona do forum.

Doprawdy, czata się nie bój, nic Ci nie zrobi... Działa prawie jak forum, tylko
                        szybciej odpowiadać trzeba;-))

> ponieważ dzielę komputer z córka to nawet tak bardzo nie mogę otwiersć stron
                        > ze względu na wirusy.

Ale ta Twoja latorośl to terrorystka jakaś! Do czego to dochodzi... żeby córka
                        własnej matce rodzonej... Co za czasy;-)

> Pisze na nim swoje prace i wszystko by zniklo.
                        Ech, Rito, nie daj się nabierać. Tak od razu nie zniknie. I na pewno nie
                        wszystko. No, chyba, że na jakąś 'podejrzaną stronkę' sobie wejdziesz, taką, co
                        wiesz;-))) - wtedy wszystko możliwe; ale niewinny czat bociani raczej nic złego
                        nie uczyni;-)

> kliknij na linki i zobaczysz niesamowite koty
                        Dzięki:-)
                        Pozwolisz, że podkradnę i do Kocich Zaułków na wiadomym forum wkleję?

Pozdrawiam
                        cat_s

P.S.
                        Tak się jakoś kocio u bocianów zrobiło, że na prywatę sobie pozwolę...
                        Muraszko, z Twoją Kicią wszystko w porządku? Mam nadzieję. Pozdrawiam:-)
                        • rita100 Re: Już można pokibicować :) 18.05.05, 21:33
                          W ogóle to mnie nie namawiaj na czat, bo mnie wszystko wciaga, a niestety czas
                          mnie ciągle goni. W domu musi być wszystko w porządku za czym zasiadę na
                          komputer. Wirusy to zagłada komputera, a ja mam do nich szczęście.
                          Pózniej się muszę spowiadać jak na kazaniu gdzie zaglądałam ;))))))
                          Z tego powodu ciesze się , że jestem pilnowana i ustalony czas przestrzegam.
                          Wiesz cat_s jak to wszystko wciaga lepiej nie dać sie wciągnąć.

A jak tam bocianki ?
                          Strony z kotami są niekiedy strasznie śmieszne.
                          U sąsiadki kocur zagrysł trzy kocięta kotce - szok
                          Taka natura, bociany też ponoć słabe dziecko wyrzucają z gniazda.
                          • Gość: Ed Re: Już można pokibicować :) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.05.05, 21:56
                            Witam
                            Zainstaluj sobie ritko taki programok, jak "CounterSpy". Działa cicho w tle i
                            zabójczo głównie na programiki tzw. szpiegowskie. Jestem osobiście zdumiony
                            pozytywniwe jego działaniem, choć dotychczas Ad Aware SE wydawał mi się nie do
                            pobicia. Z programami na wirusy jest trochę gorzej. Dobre programy niesamowicie
                            zwalniają działanie komputera, Ale warto przelatywać dodatkowo Anty Virem
                            online od czasu do czasu.

Pozdrawiam
                            • rita100 Re: Już można pokibicować :) 20.05.05, 23:03
                              dzięki, dzięki, tylko z braku czasu nie odpisuje - ale muszę znaleź go ;))))
                              • cat_s Re: Już można pokibicować :) 21.05.05, 01:22
                                Witam,
                                Melduję (tym osobom szczególnie, co wizji z bocianiej kamerki nie mają a czata
                                się boją), że ruch jakiś nadzwyczajny w gnieździe się dzieje, pewnie z tego
                                powodu, że oficjalny komunikat brzmi, iż 'do wyklucia - ok. 0 dni'.
                                Czyli chyba się maluchy klują właśnie;-)
                                Na bocianim czacie regularne dyżury zapaleńcy odbywają... to jeden z zapisów:
                                "23.13 - i znowu turla... cóz, wyglada na to ze ma regularne skurcze porodowe,
                                co trzy minuty!"; turlanie rzecz jasna jajek dotyczy.
                                Ach, co za emocje!
                                Chyba dzisiaj nie zasnę;-)

Pozdrawiam
                                cat_s

P.S.
                                Ed, pozwoliłem sobie 'podkraść' Twoją poradę dla Rity...
                                Rzeczywiście, 'CounterSpy' kilka dziwności dodatkowych mi podkasował, mimo że
                                regularnie swój komputer AdAwarem traktuję. Dzięki.
                                • rita100 Re: Już można pokibicować :) 21.05.05, 22:06
                                  i jak ?
                                  Ja walczę z bolącym zębem przy komputerze, myśleć nie mogę :)
                                  • cat_s Re: Już można pokibicować :) 21.05.05, 22:50
                                    Witaj,
                                    Coż, jeśli o maluchy ewentualnie wyklute się pytasz, to Ci z całą starannością
                                    przekażę, co wiem;-)
                                    A mianowicie:
                                    "serwer przeciążony - przepraszamy za utrudnienia proszę ponowić połączenie w
                                    dniu jutrzejszym"

Toteż tylko nadzieje mieć pozostaje, że wszystko z odwieczną tradycją się
                                    odbyło (odbywa?) i - po serwera 'odciążeniu' powiększoną już bocianią rodzinkę
                                    spotkamy:-)

Albo może kto inny, aktualnie weekendowo niebalujący, doniesienie moje jeszcze
                                    zweryfikuje? Bo może to tylko dla mnie ten serwer taki przeciążony? ;-)

Spróbuję jeszcze po północy, jeśli coś się zmieni, to oczywiście doniosę.

Pozdrawiam
                                    cat_s
                                    • cat_s Re: Już można pokibicować :) 21.05.05, 22:54
                                      Rito,
                                      A zęba - na nitkę mocną, do klamki przywiązać i drzwiami trzasnąć!
                                      Gorzej, jeśli to trzonowy, bo nitkę nieporęcznie przytwierdzić:-(
                                      Trzymaj się i przy pierwszej okazji - do dentysty?
                                      • cat_s Re: Już można pokibicować :) 22.05.05, 00:40
                                        !!!
                                        "Informacja ze strony głównej : liczba młodych 3"

Pozdrawiam:-)
                                        • rita100 Re: Już można pokibicować :) 22.05.05, 21:05
                                          Tak to jest, że jak zaczną coś ulepszać to bardziej sobie pokomplikują strony i
                                          tak w tamtym roku bylo proste podglądanie , tylko cyk i widok doskonały. Można
                                          było wchodzić z rozpędu. Niestety teraz sprawia mi to klopoty i nie chcę już
                                          sobie nic kombinować. Dlatego mogę sobie to wszystko wyobraźac, bo chyba
                                          bociany to samo powtarzają co roku - chodzi o rozrodczość ;)
                                          W tamtym roku było chyba cztery jajka, a jednego rodzice wyrzucili z gniazda.
                                          Ciekawe jak bedzie w tym roku ?
                                          Trzymam kciuki za wszystkie bociany , żeby ani jeden nie wypadł a gniazda :)
                                          Jutro wizyta u dentysty i nie ma , że boli ;)
                                          • rita100 Re: Już można pokibicować :) 22.05.05, 21:06
                                            zapomniałam powiedzieć , że natura jest dziwna, nawet u kotów - u sąsiadki kot
                                            zagryzł trzy mlodziutkie koty, kiedy kotki nie było - smutne
                                            pozdrawiam
                                            • cat_s Re: Już można pokibicować :) 23.05.05, 16:55
                                              Hmm,
                                              Nie wierzę!
                                              Kotki nie są takie! Na pewno sąsiadka sama zagryzła a teraz zwala na kocura...
                                              No co Ty, Rito, ludzi nie znasz? Wszystko zagryzą...;-)

Pozdrawiam
                                              cat_s
                                              • rita100 Re: Już można pokibicować :) 23.05.05, 21:03
                                                nie, nie , nie ludzie tego by nie zrobili :)
                                                To było starszne, sama widziałam - dwa zagryzione , a jeden do polowy zjedzony -
                                                uuuuu wstrętne.
                                                Powiem Ci krórko :)
                                                Pierwsze podejście do mojego zęba się nie udało , w trakcie wyrywania tak
                                                zabolało, że dentysta zrezygnował , teraz zażywam lekarstwa i w środę drugie
                                                podejście - teraz to już się naprawdę boję choć była bardzo znieczulona.
                                                I jak tu się nie bać dentysty :) Dam sobie radę , może go przeglodzę ,
                                                oczywiście tego zęba i nie martw się , jest on niewidoczny przy uśmiechu :)

Wtracając do boćków to slyszałam , ze było 5 jaj - jak jest teraz ?
                                                pozdrawiam
                                                • rita100 Re: Już można pokibicować :) 24.05.05, 21:58
                                                  A bocianki doczekały sie wreszcie ciepła i słońca.
                                                  Cat_s jak sie coś nowego dowiesz to powiedz, ciekawe ile będzie bocianków i ile
                                                  zostanie ?
                                                  • rita100 Re: Już można pokibicować :) 26.05.05, 22:22
                                                    Dziś widziałam na żywo gniazdo bociane w Żywcu na słupie elektrycznym :)
                                                    Był bociek i małe, ale tylko przejeżdzałam - na 150km jedno, jedyne gniazdo.
                                                  • cat_s Re: Już można pokibicować :) 15.06.05, 16:31
                                                    Witajcie,
                                                    Zapuścił się nam wątek:-(
                                                    A widzieliście może, ile to bocianów w gnieździe się kłębi?
                                                    Wspaniały widok, aż się człowiekowi chce rozmnażać:-)

Pozdrawiam
                                                    cat_s
                                                  • rita100 Re: Już można pokibicować :) 15.06.05, 21:40
                                                    poważnie ?
                                                    nie trzymaj nas w niepewności ile ?
                                                    My teraz czekamy na urodzenie sie małej Zosi - nasza Angela będzie rodzić -
                                                    trzymaj z nami kciuki
                                                  • cat_s Re: Już można pokibicować :) 17.06.05, 14:16
                                                    Witaj,
                                                    W gnieździe są trzy małe i dwa duże. Z tym oczywiście, że przeważnie jeden duży
                                                    w ciągu dnia bywa gdzieś poza gniazdem - pewnie 'robi na rodzinę' ;-)

Te trzy małe, to pewnie będą jak znalazł dla Angeli (pozdrowienia! kciuki
                                                    trzymam!)... Chociaż - może to tylko pełnoletnie boćki mają uprawnienia do
                                                    roznoszenia dzieci? ;-)

Czy dalej Rito nie masz podglądu na gniazdo? Może by coś z tym zrobić?

Pozdrawiam
                                                    cat_s
                                                  • rita100 Re: Już można pokibicować :) 18.06.05, 22:27
                                                    Witaj cat_s
                                                    Trzy bocianki to piekna grupka. Nie mam podglądu na gniazdo, za dużo manewru
                                                    przy tym .
                                                    Anela już urodziła Zosie i jest już zajęta, ale jestem pod wrażeniem naszej
                                                    forumowiczki Borasci, która nagrała piosenkę i słucham ją teraz.
                                                    Milo mi Ci zaprezentować tą pieśń prosząc byś wysłuchał ją z dwa razy, bo
                                                    dopiero dociera po wysłuchaniu i skupieniu.
                                                    Uważaj start:
                                                    schlesien.nwgw.de/07_kolysanka11.mp3
                                                    Myślę , ze i bocianki spokojnie przy niej by zasneły.
                                                    Cudowne - nie ?

• rita100 Re: Już można pokibicować :) 26.06.05, 22:55
                                                    -----------------,MMM8&&&.-
                                                  • cat_s Re: Już można pokibicować :) 27.06.05, 01:10
                                                    Ach, Rito!
                                                    Śliczne kotki:-)
                                                    Dziękuję :-)
                                                    Wiesz co?
                                                    Są gdzieś w necie (i wcale nie tak daleko) Kocie Zaułki, które bardzo by się
                                                    ucieszyły z tych kotków... i z Twojej wizyty przede wszystkim!
                                                    Może byś się do KZ wkliknęła z tymi pięknymi kotkami przy jakiejś okazji?
                                                    Jakbyś była jakaś bardzo zajęta - to uprzedzam, że odczekam kilka dni i sam je
                                                    spróbuję przekopiować;-)

A ja ciagle szukam w necie tego spiewającego kotka - bo i mnie go brakuje. Może
                                                    kiedyś znajdę i dam radę uruchomić. A może jakieś listy gończe rozpiszę?
                                                    Dzięki za pamięć:-)
                                                    Śliczne kotki!

Pozdrawiam
                                                    cat_s
                                                  • rita100 Re: Już można pokibicować :) 13.08.05, 21:26
                                                    witaj po przerwie Cat_s
                                                    Zobacz moją kocicę, możesz swoja włozyć też do naszego albumu - zobaczymy ją :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=708&w=27663873&a=27688318
                                                  • rita100 Re: Już można pokibicować :) 13.08.05, 21:32
                                                    Cat_s - znalazłam tą stronke - cytuję:
                                                    www.ihimlen.dk/flash_c-song.htm
                                                    gdyby ktoś chciał się rozczulić jak ja - to zapraszam
                                                    prosze przygotować chusteczki do oczów
                                                    strona cat_sa

Tam trzeba odnależ odpowiedni koci link

• muraszka1 Re: Już można pokibicować :) 08.09.05, 20:32
                                                    stronka nie jest aktywna :(
                                                    ale to watek bociani,co z nimi?
                                                  • rita100 Re: Już można pokibicować :) 08.09.05, 22:27
                                                    Ciekawe czy bociany juz odleciały ?
                                                  • cat_s zimowe bociany;-) 08.11.05, 00:33
                                                    Witam,
                                                    Jeszcze we wrześniu Muraszka się martwiła, co z bocianami...
                                                    No, odleciały i doleciały w większości, mam nadzieję...;-) O nich zresztą za chwilkę poniżej...

Ale ja tez za boćkami się stęskniłem i wyklikałem w googlach taką ciekawostkę na temat 'bocianów zimowych':

"Dlaczego bociany, żurawie, słowiki opuszczają Polskę jesienią? Dlaczego suseł, nietoperze, niedźwiedzie i wiele innych zwierząt zapadają na zimowe miesiące w głęboki sen? Intuicyjnie odpowiedź na te pytania wydaje się być prosta. Bo jest zimno.
                                                    Rzecz jednak tak prosta nie jest. Niska temperatura jest tylko jednym z wyzwań jakim muszą sprostać zimową porą mieszkańcy lasów, pól i łąk. Jak się zresztą okazuje nie jest to sprawa najważniejsza. Dowodem może być fakt, że zwierzęta żyjące na co dzień w tropikach dobrze znoszą niską temperaturę, pod warunkiem zapewnienia im dostatku kalorycznego pokarmu.Bociany pod opieką człowieka, właściwie karmione, są w stanie z łatwością przetrwać w kraju nawet srogie mrozy.
                                                    Kilka lat temu, wraz z żoną opiekowaliśmy się kilkoma boćkami, które z różnych powodów nie odleciały jesienią do ciepłych krajów. Ptaki miały urządzony specjalny domek, powiedzmy bociannik, w którym temperatura nie spadała poniżej zera. Korzystały z tego miejsca nieregularnie. Zdarzało się często, że nawet w największe mrozy, przy temperaturze poniżej 20 stopni Celsjusza, ptaki spędzały na dworze całą noc [...]"

Resztę opowiastki o zimowych bocianach znajdziecie tutaj:
                                                    www.przyrodapolska.pl/grudzien03/bociany.htm

A teraz o muraszkowych niepokojach bocianich...
                                                    Cóż, oczywiście niestety, pewna część bocianów ginie w czasie przelotu, pewna ich część nie wraca na 'stare śmiecie' (czy raczej strzechy;-) ) - bo im sie różne przykre rzeczy dzieją w dalekiej Afryce... cóż, wypadki chodzą po bocianach, jak i po ludziach:-(
                                                    Ale część z nich ma się dobrze - i są regularnie przez 'tambylców' podglądane.

Ot, na przykład:
                                                    " 1. Bocian biały z obrączką GDAŃSK VE 889
                                                    Obrączkowany: 25.06.2001 pisklę, Huta (51.34 N, 17.44 E), gm. Odolanów, pow. Ostrów Wielkopolski, woj. wielkopolskie
                                                    Stwierdzony: 13.02.2002 Fisk's Farm (33.48 S, 18.49 E), Muldersvlei, Cape Province, Republika Południowej Afryki; odczyt lunetą
                                                    9486,5 km S od miejsca obrączkowania
                                                    Wiadomość ta wyróżnia się, ponieważ udało się w terenie odczytać obrączkę żywego i zdrowego bociana. Obrączkę młodego ptaka (w 1. zimie życia) odczytał lunetą miejscowy ornitolog Jan Hofmeyr, na terenie farmy pana Fiska. Obserwacja ta jest tym bardziej interesująca, że miejsce odczytu leży w odległości ponad 9400 km w linii prostej od miejsca wyklucia. Ptaka odczytano na południowo-zachodnim skraju Afryki, ok. 400 km na zachód od najbardziej skrajnych, znanych dotychczas miejsc stwierdzeń polskiej populacji tego gatunku (Kania 1985) [...]"

O innych przypadkach (niestety nie zawsze równie szczęśliwych) - tutaj:
                                                    www.pwg.otop.org.pl/obro3.php

Pozdrawiam
                                                    cat_s
                                                  • muraszka1 Re: zimowe bociany;-) 08.11.05, 07:17
                                                    dzieki Cat_s ,teraz juz wiem wszystko o sympatycznych bockach
                                                    Pozdrawiam :)
                                                  • cat_s Re: zimowe bociany;-) 27.03.06, 13:21
                                                    Witam,
                                                    Ech, sentymentany na stare lata się robię... ;-)
                                                    Jakoś mi brakuje bocianiego wątku, toteż wątek 'odświeżam'.
                                                    Ale obiecuję bocianiego kotleta więcej już nie odgrzewać... no, chyba że P.T. Klubowicze sami z siebie coś jeszcze o boćkach napiszą... ;-)

A na boćkową zachętę znalazłem takiego fajnego newsa (choć to już nie jest 'news' chyba, bo informacja cokolwiek leciwa jest):

www.rmf.fm/fakty/?id=96574

(czwartek, 16 marca 2006, 14:36)

"Nadlatują bociany – wiosna za pasem
                                                    Białe bociany coraz bliżej celu – ptaki zwiastujące wiosnę wyruszyły już z Afryki i zbliżają się do Polski. Pierwsze okazy mają przybyć już w marcu. Bociany lecą dziennie po 8-10 godzin, pokonują średnio 250 kilometrów.

Termin powrotów ptaków ma wpływ na ich okres godowy. Jeżeli przyloty opóźniłyby się, wiele ptaków w ogóle nie przystąpi do rozrodu.

A w ostatnich latach do Polski przylatuje coraz więcej boćków. W 2004 roku doliczono się 50 tysięcy par – 9 tysięcy więcej niż dekadę wcześniej. Oznacza to, że w naszym kraju występuje jedna piąta całej europejskiej populacji tych ptaków. Prawdziwym rajem dla zwiastujących wiosnę ptaków jest północno-wschodnia cześć Polski"

Pozdrawiam :-)
                                                    cat_s
                                                  • muraszka1 Re: zimowe bociany;-) 31.03.06, 07:15
                                                    martwie sie o nasze bociany,czytalam,ze niemadrzy ludzie bojac sie ptasiej
                                                    grypy zrzucaja bocianie gniazda :(
                                                  • muraszka1 Re: zimowe bociany;-) 31.03.06, 07:22
                                                    znalazlam na pewnym forum cos o bocianach :)
                                                    www.polska.pl/bociany2005/index.htm
                                                  • muraszka1 Re: zimowe bociany;-) 31.03.06, 07:27
                                                    poprawiam,moze tym razem sie uda
                                                    www.polska.pl/spec/bociany2005/index.htm
                                                  • cat_s Re: zimowe bociany;-) 01.04.06, 00:30
                                                    O, Muraszka!
                                                    Widzę, że nie tylko koty lubisz...:-)

Fajną stronkę zalinkowałaś, nie znałem. Ułożyłem sobie nawet bocianiego puzzla;-)

A najbardziej spodobał mi się taki kawałek opisu bocianiego trybu życia:
                                                    "Bocian odżywia się wszelkiego rodzaju zwierzętami, które można dogonić na piechotę, złapać i połknąć..."

No, niby to żadna nowina, że boćki polują 'na piechotę' - ale jakoś wyjątkowo fajnie to zabrzmiało ;-) ;-)

Pozdrawiam
                                                    cat_s
                                                  • muraszka1 Re: zimowe bociany;-) 02.04.06, 11:22
                                                    jeszcze jedna strona o bockach
                                                    www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html
                                                  • Gość: giga5 Re: zimowe bociany;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 21:14
                                                    Przyleciały:))
                                                  • giga5 Mały bociek:)) 23.05.06, 21:20
                                                    www.bociany.kalinski.pl/
                                                  • Gość: Ed Jak pomóc boćkom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 20:55
                                                    Mirosław Trzaska z Kleosina bezskutecznie ubiega się o pomoc w naprawieniu
                                                    bocianiego gniazda w miejscowości Pluty w gm. Jedwabne. Ważące ok. 2 ton
                                                    gniazdo, do którego ptaki przylatywały od ponad 20 lat, zawaliło się kilka
                                                    miesięcy temu. Pan Mirosław chciałby założyć nowe, jednak nie może liczyć ani na
                                                    pomoc finansową, ani nawet na poradę specjalistów, do których zwróciliśmy się w
                                                    jego imieniu.
                                                    www.bialystokonline.pl/artykul.php?ida=20154
                                                  • Gość: rita Re: Jak pomóc boćkom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 21:36
                                                    "Ekolodzy z województwa podlaskiego szczycą się bocianami na prawo i lewo.
                                                    Jednak kiedy przychodzi taka potrzeba i ktoś prosi o pomoc w naprawieniu gniazda
                                                    tych sympatycznych ptaków, chętnych do działania nie ma. Zarówno ekolodzy, jak i
                                                    pracownicy parków narodowych, mają taką samą wymówkę - brak funduszy."

Nikt nie pomoże, nikt nie da funduszy, a potem będa wszyscy fotografować,
                                                    kamerować, gazety będą się szczycić swoim pięknym regionem.
                                                    To po co są ekolodzy i fundusze ?

Gniazdo waży dwie tony ? Aż niemożliwie , jeden człowiek tego nie naprawi.
                                                  • Gość: Ed Re: Zbliża się nowy sezon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 00:51
                                                    bocian.polska.pl/galerie/galeria,Najpiekniejsze_bocianie_zdjecia,gid,56803,cid,13.htm
                                                    Pozdrawiam
                                                  • muraszka1 Re: Zbliża się nowy sezon 29.02.08, 22:13
                                                    Dzieki Ed,zbliza sie wiosna,jutro od rana popatrze w monitorowane
                                                    gniazda,w Polsce to chyba zbyt wczesnie
    • Gość: Ed Żyj tak, żeby bocianowi nie było wstyd... :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 09:03
      pl.youtube.com/watch?v=SdHL2B0oY2g
      Pozdrawiam wiosennie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka