rita100 29.12.07, 19:22 A kedy jo biłam młodo dziewcyneckó, wzidzieli mnie chłopcy najmniesó skałeckó. A tero me nie wzidzó i dużymi d'rzwiami, spoj'rze na me siwe włoski, zaleje sie łzami. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re:Mag dziuk dziuk magdi heja hosa 29.12.07, 19:25 Buła babula rodu wysokiygo mniała koziołka barzo roztropnygo. Mag dziuk dziuk magdi heja hosa, hopinki barabinki, bardzo roztropnygo. A ten kozołek buł barzo tłusti pożer babule łogródek kapusti. Mag dziuk dziuk magdi heja hosa, hopinki barabinki, pożer łogródek kapusti. Wzioła babula kijaszka małego wzioła wyganiać koziołka psotnego. Mag dziuk dziuk magdi heja hosa, hopinki barabinki, kozołka psotnego. I wygnała-ć go na rozstajne drogi zjedli-ć go wilcy, zostawili rogi. Mag dziuk dziuk magdi heja hosa, hopinki barabinki, zostawili rogi. W jednem rożenku cybule smażyła w drugim rożenku psiwka nawarzyła. Mag dziuk dziuk magdi heja hosa, hopinki barabinki, psiwka nawarzyła. I zaprosiła panów jegomości jedzta i psijta, moje mili goście. Mag dziuk dziuk magdi heja hosa, hopinki barabinki, moje mili goście. Odpowiedz Link
rita100 Re:Mag dziuk dziuk magdi heja hosa 29.12.07, 19:26 Mag dziuk dziuk magdi heja hosa, hopinki barabinki, moje mili goście. Wyobrażacie sobie jak oni śpiewali ! ????????? Mag dziuk dziuk magdi heja hosa, hopinki barabinki, moje mili goście. Odpowiedz Link
rita100 Re:mazuryta mazura hajdi hopa sa 29.12.07, 19:30 Miała jedna babusia z rodu wysokiego jednego koziołeczka bardzo rozstropnego. Magdis magdas mag dziuk dziuk, mazuryta mazura hajdi hopa sa barabasa, hopinki barabinki, bardzo rozpustnego. A ten koziołeczek, ten był bardzo tłusty, pożer naszej babusi łogródek kapusty. Magdis magdas mag dziuk dziuk, mazuryta mazura hajdi hopa sa barabasa, hopinki barabinki, łogródek kapusty. Odpowiedz Link
rita100 Re:hopinki barabinki 29.12.07, 19:33 Magdis magdas mag dziuk dziuk, mazuryta mazura hajdi hopa sa barabasa, hopinki barabinki, bardzo rozpustnego. ))) To tyż fejnisty refren - to pewno musowo być bardzo energiczna psieśniczka. Odpowiedz Link
rita100 Re:Oja osa barabasa, oj tunki barabunki 29.12.07, 19:36 Była babusia rodu ślacheckiygo mniała koziołka bardzo rozpustnego. Oja osa barabasa, oj tunki barabunki oj dziuk mag dziuk mazuryty mazura bardzo rozpustnego. I nasadziuła łogródek kapusty i pożer ci ji koziołeczek tłusty. Aleksander wywijander Aleksaś wywijaś śustaś potertaś koziołeczek tłusty. I wyniosła go miedzy góry i doły i nie znalazła, tylko łeb i rogi. Oja osa barabasa, oj tunki barabunki oj dziuk mag dziuk mazuryty mazura tylko łeb i rogi. A w tym jednam rożku skrzeczków nawarzuła a w tam drugam rożku psiwa nawarzuła Aleksander wywijander Aleksaś wywijaś śustaś potertaś psiwka nawarzuła. I zaprosiuła pana jegomościa jedzcie i psijcie, moji mnili goście. Oja osa barabasa, oj tunki barabunki oj dziuk mag dziuk mazuryty mazura moji mnili goście. Odpowiedz Link
rita100 Re:Aleksaś wywijaś śustaś potertaś 29.12.07, 19:38 To je ciykawy refren, pewno tyż z przytupem Aleksander wywijander Aleksaś wywijaś śustaś potertaś psiwka nawarzuła. Oja osa barabasa, oj tunki barabunki oj dziuk mag dziuk mazuryty mazura moji mnili goście. Odpowiedz Link
rita100 Re:Oj sa opasa obanki barabanki 30.12.07, 20:12 Buła babula rodu szlachetnygo mniała koziołka bardzo rozpustnego Mag dziuk dziuk mazuryki mazura oj sa opasa obanki barabanki bardzo rozpustnego. A tyn koziółek bardzo rozpustny pożer babuli łogródek kapusty Mag dziuk dziuk mazuryki mazura oj sa opasa obanki barabanki łogródek kapusty. Wzieła babula dembowego kija i wygnała koziółka bardzo rozputnygo Mag dziuk dziuk mazuryki mazura oj sa opasa obanki barabanki bardzo rozpustnygo. Poszła go szukać na rozstajne drogi tylko znalazła jyno łeb i rogi Mag dziuk dziuk mazuryki mazura oj sa opasa obanki barabanki tylko łeb i rogi. A w tym jenym rózku psiwo gotowała a w tym drugim na stólik nosiła. Mag dziuk dziuk mazuryki mazura oj sa opasa obanki barabanki na stólik nosiła. A wypsijcie, moji mnili goście i za koziółka Pana Boga proście. Mag dziuk dziuk mazuryki mazura oj sa opasa obanki barabanki Pana Boga proście. Oj, niechoj wszyscy Pana Boga proszo i jygo gnoty po polu roznoszo Mag dziuk dziuk mazuryki mazura oj sa opasa obanki barabanki po polu roznoszo. Odpowiedz Link
rita100 Re:Miała-ć łóna koziulynka 30.12.07, 20:13 Byłaś to tam babulinka rodu bogatygo miała-ć łóna koziulynka bardzo rozpustnego Mag dziuk dziuk mazuryki mazura oj sa opasa obanki barabanki koziołka rozpustnego. Odpowiedz Link
rita100 Re:Mniała baba trzi córy 05.01.08, 21:08 Mniała baba trzi córy, mniała baba, figlum lipcum tancum walcum, trzi córy, trzi córy. Nie wiedziała, co dać chtóry, nie wiedziała figlum lipcum tancum walcum, dać chtóryj, dać chtóryj Jena buła Zofija, jena buła, figlum lipcum tancum walcum, Zofija, Zofija. Co w tonuszku (tańcu) wywzijo, co w tonuszku figlum lipcum tancum walcum, wywziji, wywzijo. A ta drugo Magryta, a ta drugo figlum lipcum tancum walcum, Magryta, Magryta. Tańcowała cwaj szryta, tańcowała, figlum lipcum tancum walcum, cwaj szryta, cwaj szryta A ta trzecio Dorota, a ta trzecio figlum lipcum tancum walcum, Dorota, Dorota. Wziuła (wiła) wianki za złota, wziuła wianki figlum lipcum tancum walcum, ze złota, ze złota Odpowiedz Link
rita100 Re:Mniała baba trzi córy 05.01.08, 21:09 A tero jinsza wersja Mniała baba trzi córy trzi córy, trzi córy Nie wziedziała jek chtóri jek chtóri, jek chtóri To tyj jednej Dorota Dorota, Dorota wije wionki ze złota ze złota, ze złota A ty drujiej Zofija Zofija, Zofija co w wianuszku wyzija wywija, wywija. Odpowiedz Link
rita100 Re:Jena baba siytym synów mniała 06.01.08, 11:13 Jena baba siytym synów mniała i kożdymu jensze imnie dała. A tyn psierszy to Imión a tyn drugi to Dymión a tyn trzeci to Baryła a tyn czworty to Doryła a tyn psiónty to Kutrus a tyn szósty to Borus a sziódmy Mnikuta. Jena baba siytym córów mniała i kożdyj jensze imnie dała. A ta psiyrszo Todora a ta drugo Siodora a ta trzecio Maryjana a ta czworto Julijana a ta psionto Katarzyna a ta szósto Jegustyna a sziódmo Kostyna. I stali szie wszyscy razym żenić Wzioł Imión Todóre a Dumión Sodóre a Baryła Juliane a Doryła Maryjane a Kutus Katarzyne a Borus Jegustyne Mnikuta Kostyne "wszystko" Odpowiedz Link
rita100 Re:Jedzie baba pod loskiym 07.01.08, 20:46 Anna Kuczke tak śpiewa: Jedzie baba pod loskiym (laskiem) podpsiyro sia kuloskiym (laską) hej, ti stare babzisko, pokoż swoje kitlisko. Ne pokoże, bo sze boje uszluchanom (zapłakana), ledwo stoje. hej di da hejdi da hej di da di ra da. Odpowiedz Link
rita100 Re:Stoji baba pod lasym 07.01.08, 20:46 Stoji baba pod lasym, pod lasym szie podpsiyro kulasym, kulasym Szie ucziła citać, psisać, citać psisać aby mniała co kołisać, co kołisać. Szie uciła i rachować i rachować tero ni mo co piastować, co piastować. Odpowiedz Link
rita100 Re:Stoji baba pod lasym pod lasym 07.01.08, 20:47 Stoji baba pod lasym pod lasym podpsiyro sia kulasym kulasym Przyszed do ni dziadzisko dziadzisko pokaż babo dupisko dupisko Ni pokaże, bo szia boje unurzułam sia, ledwo stoje trala lala la mie pokaże, bo szie boje usrałam sia, ledwo stoje trala lala la. Odpowiedz Link
rita100 Re:Baba dziada przedała 07.01.08, 20:57 Baba dziada przedała przeda przeda przedała m, a, przedała. I trzy grosze dostała dosta dosta dostała m, a, dostała I kupsiuła jynczmiunia jynczmium jynczmiun m, a, jynczmiunia. I zawiozła do młuna do mły, do mły, do młyna m, a, do młyna. I umniołła munczulki munczu munczu munczulki a, y, munczulki. I napsiekła kołacza koła koła kołacza m, a, kołacza. I zaprosuła zoldata zolda zolda zoldata m, a, zoldata. Z zoldatym sia pobzili pobzi pobzi pobzili a, i, pobzili. A staro babe na wóz wypchnyli, wypchny wypchny wypchnyli a, i, wypchnyli. Odpowiedz Link
rita100 Re:Mniała babka, miała babka 08.01.08, 20:22 Mniała babka, miała babka pieniondze w lesie proś bobki, proś bobki to ci przyniesie. Tra ra ra ra trol rol la la tra la la la tra la la la tra ra ra ra. Odpowiedz Link
rita100 Re:Mniała baba sina 08.01.08, 20:23 Mniała baba sina, wiylkiygo cudaka usyła mu ciapke ze swygo psitaka. A ty mój synu, wielki cudaku jek ci tez ładnie w tym moju psitaku. (Michał Dylewski) Odpowiedz Link
rita100 Re:Mniała baba syna dużego łojdoka 09.01.08, 21:38 Mniała baba syna dużego łojdoka, łuszyła mu buty ze swego chodaka. Chdziuł on po rynku i ruchał barami, myśloł że paradny, wszy go tak kąsały. Odpowiedz Link
rita100 Re:Jedna baba łosalała 09.01.08, 21:39 Jedna baba łosalała, a drugo sie wściekła wziyła mice na kłónice do lasa łuciekła. Jezioro sie popaliło, ryby sie popsiekły subloki sie dowiedziały, do lasa łuciekły. Ni tu karcma, ni tu zieś, ni tyz popsić, ni co jeść ni gorałki, ni śledzi, ni tu stu diabłów wysiedzi. Jes tu karcma, jes tu zieś, jes tyz popsić i co jeść, jes gorzałki i śledź, tu zostaniym sónsiedzi. mice - nakrycie głowy kłónica - częśc wozu sublok - znaczenie niejasne sónsiedzi - sąsiedzi Odpowiedz Link
rita100 Re:Poszła baba na łorzechi 09.01.08, 21:45 Poszła baba na łorzechi na łorzechi, na łorzechi a dziod za nió włóczi mniechi włóczi mniechi. Ni popsiołu, ni babi ni babi, ni babi tilko łod nij dwa schabi, dwa schabi wziuł wroz. Poszła baba po popsiół po popsiół, po popsiół wziuł jó zilczek utopsiuł utopsiuł. Ni popsiołu, ni babi ni babi, ni babi, tilko łod nij dwa schabi dwa schabi wziuł wroz. Odpowiedz Link
rita100 Re:Mniała baba psiankny chód 09.01.08, 21:46 Mniała baba psiankny chód psiankny chód, psiankny chód, jedan korek drugi but, drugi but jedan korek drugi but, drugi but. Odpowiedz Link
rita100 Re:Mniała baba jedynoka 10.01.08, 20:34 Mniała baba jedynoka roz dwa trzy wsadziuła go na cieloka roz dwa trzy. Cielok leci, zadar łogón matka krzyczy: wróć do dom roz dwa trzy. Odpowiedz Link
rita100 Re:Mniała baba psienkno córe 10.01.08, 20:35 Mniała baba psienkno córe roz dwa trzy wsadziła jó w gęsió skóre roz dwa trzy. Chłopcy za nió jek za panió za skórke jó pociungajó roz dwa trzy Mniała baba pófejdoka roz dwa trzy wsadziuła córke na prosioka roz dwa trzy. Prosiok leci jek wścieklony bo mo łogon zakrancony. roz dwa trzy. Odpowiedz Link
rita100 Re:Mniała baba trzy Jandrysy 12.01.08, 20:30 Mniała baba trzy Jandrysy roz dwa trzy jedyn ślepy, drugi łysy roz dwa trzy A tyn trzeci buł bogaty kupsiuł sobzie róg tobaki roz dwa trzy Odpowiedz Link
rita100 Re:Mnioła baba Mnikołaja 12.01.08, 20:31 Mnioła baba Mnikołaja roz dwa trzy urznuła mu oba jaja roz dwa trzy jedno wyży, drugie niży wygnała go do żołniyrzy roz dwa trzy Odpowiedz Link
rita100 Re:Siedzi baba na rotuszu 12.01.08, 20:33 Siedzi baba na rotuszu roz dwa trzy a do tygo w kapeluszu roz dwa trzy Dzieci wszystke podskakujo roz dwa trzy babce za łeb podszarpujo roz dwa trzy Odpowiedz Link
rita100 Re:Mniała baba siwó koze 13.01.08, 19:44 Mniała baba siwó koze trija trija ja wygnała jó na wągrode trija trija ja A ty Jaśku, paś-że mi jo dom ci mojom Ferónijó trija trija ja Jo ty kozy paść ne bynde trija trija ja Ferónije chcyć ne bende trija trija ja Jo ty kozy paść ne bynde Ferónije chcyć ne bende trija trija ja Odpowiedz Link
rita100 Re:Mniała baba łyso krowe 13.01.08, 19:57 Mniała baba łyso krowe łyso krowe bo to tak, bo to tak bo to wszistko na łopak Wygnała jó na wungrode bo to tak, bo to tak bo to wszistko na łopak A jo ty krowy paś nie bynde bo ta krowa lota wszyndzie bo to tak, bo to tak bo to wszistko na łopak Postawiyła grnek grochu a w tym grochu pełno prochu czyli pókrew (przykrywki) ni macie czyli sama nie dbacie. Oj, dała-ć pókryw śtyry co mi dziywki ne przykryły bo to tak, bo to tak bo to wszistko na łopak Położyła bochyn chlyba a w tym chlebie myszka grzebzie czyli kota ni mocie czyli sama ni dbacie Oj, miała-ć jo kota pstrego co ne pilnował domu swego bo to tak, bo to tak bo to wszistko na łopak Odpowiedz Link