rita100 20.01.08, 19:18 Moje wyzwanie ! hehe, pomoże kto poszukać śladów ? Co już wiemy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: Feliks Nowowiejski w Krakowie 20.01.08, 19:20 www.zenderowski.gower.pl/a-barczewo/114.htm W 1902 roku otrzymał nagrodę rzymską G. Meyerbeera za oratorium pt. „Powrót syna marnotrawnego”. Otrzymana nagroda pieniężna pozwoliła mu na odbycie zagranicznych podróży artystycznych do wielu krajów europejskich - Anglii, Francji, Belgii, Czech, Austrii. Wyjeżdżał również do Afryki. Koncentrował we Lwowie, Warszawie i Krakowie. Odpowiedz Link
rita100 Re: Feliks Nowowiejski w Krakowie 20.01.08, 19:23 W 1907 roku po raz pierwszy koncertował w Filharmonii Narodowej w Warszawie. W 1909 roku powołany został na funkcję dyrektora artystycznego Towarzystwa Muzycznego w Krakowie. 15. lipca 1910 roku "Nowowiejski wziął udział w uroczystościach związanych z obchodami 500 rocznicy bitwy pod Grunwaldem. Wtedy po raz pierwszy wykonano „Rotę”, skomponowaną do słów Marii Konopnickiej. W 1911 roku Nowowiejski poślubił w Krakowie Elżbietę Mironow-Mirocką, studentkę konserwatorium. W 1914 roku opuścił Kraków. Wybuch pierwszej wojny światowej zastał go w Śwninoujściu. W tym czasie służył w orkiestrze garnizonowej w Berlinie. Po odzyskaniu przez Polskę niepodległości wrócił do Poznania" Odpowiedz Link
rita100 Re: Feliks Nowowiejski w Krakowie 20.01.08, 19:26 "W roku 1935 otrzymał Państwową Nagrodę Muzyczną i tytuł szambelana papieskiego, a w 1936 roku Krzyż Komandorski Orderu Polonia Restituta. Z chwilą wybuchu drugiej wojny światowej kompozytor „Roty” znalazł schronienie w Krakowie, gdzie tworzył i komponował. Po zakończeniu wojny wrócił do Poznania. Był wówczas prawie zapomniany, chociaż jego „Rotę” śpiewano równie często, jak hymn narodowy. Zmarł 18. stycznia 1946 roku w Poznaniu" www.zenderowski.gower.pl/a-barczewo/114.htm Tyle mowam z tyj stronki, aż mnie juz łocka bolo so sobzie zrobzie pauze. Odpowiedz Link
gajowy555 Re: Feliks Nowowiejski w Krakowie 21.01.08, 18:45 Jó, tan kolor sia rzuca na łoczy fest ! Odpowiedz Link
rita100 Re: Feliks Nowowiejski w Krakowie 21.01.08, 20:50 gajowy555 napisał: > Jó, tan kolor sia rzuca na łoczy fest ! hehe, bistri yś je Gajowy ))) Tak może sia zajmniesz tropami Nowowiejskiego w Uolstinie ? Jo sobzie musza w tym kóntku poukladać zycie Nowowiejskiego w Krakowie, a mom cias do ziosny. Odpowiedz Link
gajowy555 Re: Feliks Nowowiejski w Krakowie 21.01.08, 22:21 No jó, ni bandziewa Waju przijemności sznupania zabzieroć. Choc jek bandzie trza, pomocy nie łodmózim... Odpowiedz Link
rita100 Re:Nina Nowowiejska zona Jana Nowiejskiego 25.01.08, 21:06 Z tego co wiem, Nina Nowowiejska zona Jana Nowiejskiego zamierza wznowić jedno z wydań o Feliksie Nowowiejskim. Będzie to pozycja poprawiona i poszerzona o nowe fakty. Ciekawą książeczka jest pt. książka /Ojciec-Anioł - wspomnienia o Feliksie Nowowiejskim Kuntek roboczy Odpowiedz Link
rita100 Re:Rynek Dębnicki 25.01.08, 21:12 1. Proszę sobie wyobrazić, że w czasie wojny, jak powstanie warszawskie wybuchło , to przyjechał syn Rudolfa, odwiedził nas w Krakowie, w mieszkaniu przy Rynku Dębnickim 2. Ojciec przyjechał z Berlina do Krakowa i objął stanowisko prezesa Towarzystwa Muzycznego. Ze względu na życie muzyczne i być może dostał zaproszenie. Był wtedy vacat na stanowisku dyrektora Towarzystwa Muzycznego. Zaproszenie dostał, przyjechał, dyrygował konkurs, został dyrektorem i ożywił bardzo życie muzyczne Krakowa. Wprowadzał rozmaite utwory, dyrygował orkiestrą symfoniczną i chórami. A moja matka pochodziła z kresów, ale jak miała dwa lata , babcia przyjechała z nią do Krakowa. .. dalej jest o Elzbiecie... Odpowiedz Link
rita100 Re:Grand Hotel w Krakowie 25.01.08, 21:16 4. W Grand Hotelu w Krakowie, to był rodzaj uroczystego śniadania . Wesela nie było. 5. To przed zamążpójściem, jak moja Matka była młoda, działo się to na Plantach Krakowskich. Kilka dni po pogrzebie Wandzi, Elżbieta wyjechała do Krakowa z synkiem , a Feliks został sam. Po tygodniu dostał wiadomość od Marychny, siostry Ojca, że ma natomiast wracać, bo Feliks jest w takiej depresji, że ona boi się o jego zycie. 6. Nowowiejscy oprócz zamieszkania w Krakowie mieli gospodarstwo w Piątkowie (to jest gdzieś koło Poznania), o tym później. W Piątkowie był dom z gospodarstwem rolnym, 7. UWAGA: Najpierw Nowowiejscy mieszkali na Wyspiańskiego i Piatkowo było kupione. A dopiero później ten dom na Sołaczu powstał. To było Wyspiańskiego 12, teraz nie możemy znaleźć tego domu, bo numeracja się zmieniła. Jan Nowowiejski przypomina sobie, że musiał być narożnik Jarochowskiego i Wyspiańskiego, te okolice. Na Wyspiańskiego był wielkie komnaty, wielkie pokoje, kilka w amfiladzie. Tam Feliks przyjmował członków orkiestry po każdym koncercie. Kupowano beczkę piwa... Odpowiedz Link
rita100 Re:Ślub Feliksa i Elżbiety 25.01.08, 21:18 3. Ślub Feliksa i Elżbiety – to było w marcu 1911 roku, Post Wielki, może nie. Ale nie było wesela, więc bardzo możliwe. Ślub odbył się ni mniej ni więcej tylko w Kaplicy Zygmuntowskiej w Katedrze na Wawelu. Ale był to cichy slub i później bardzo cichy obiad w eleganckim hotelu. Odpowiedz Link
rita100 Re:Rynek Dębnicki 25.01.08, 21:18 1. Proszę sobie wyobrazić, że w czasie wojny jak powstanie warszawskie wybuchło to przyjechał syn Rudolfa, odwiedził nas w Krakowie, w mieszkaniu przy Rynku Dębnickim. Mieszkaliśmy tam na pietrze trzecim, czy czwartym. Odwiedził nas, ale potem straciliśmy kontakt." Odpowiedz Link
rita100 Re:Błonie i Kopiec Kościuszki 25.01.08, 21:21 9. Kraków Feliksa Nowowiejskiego nie mile przyjął. Dlatego, że tam był konkurs na stanowisko dyrektora Towarzystwa Muzycznego i ten konkurs wygrał Nowowiejski, a ubiegał się muzykolog Jachimecki. I od tej pory poszło na noże. Jachimecki się zawziął. To zazdrość była. Kraków nie mile wspominał. 10. Później jeszcze wrócił do Krakowa w czasie okupacji. I Rota pierwsza była wykonana w Krakowie . powstała na Błoniach Krakowskich. 11. Jan Nowowiejski pisze, że w Szamotułach działał chór LUTNIA, który śpiewał też w kościele. 12. W Piątkowie dworek Nowowiejskich uratował Michał Walczyk. 13. Przy Obornickiej 303. Naprzeciw szkoły specjalnej a wcześniej podstawowej – chyba jest to adres Michała Walczyka – relacja Jana Nowowiejskiego 14. I tak było z Rota, na Błoniach Krakowskich. Szedł w kierunku Kopca Kościuszki, lubił tam chodzić, i tam miała się zrodzić ROTA Odpowiedz Link
rita100 Re:Kościół franciszkanów i Salezjanów 25.01.08, 21:22 15. Feliks grał w Krakowie w kościele u franciszkanów. W Krakowie w czasie okupacji codziennie rano chodził do kościoła Salezjanów n Dębnikach i grał na organach na rannej mszy. A tam przecież mieszkał obok papież Karol Wojtyła. , może się znali. W Niepokalanowie Feliks był u franciszkanów na obiedzie. Był w III Zakonie. UWAGA Najdłużej mieszkał przy Rynku Dębnickim 8, mieszkania 8, w Krakowie.Tam ma być w przyszłości wmurowana tablica. Odpowiedz Link
rita100 Re:Franciszek i Katarzyna - rodzice Feliksa 25.01.08, 21:28 Mieli dzieci z pierwszego małżeństwa Franciszek do drugiego z Katarzyna wniósł 3 dzieciaków - tu nie mam ich imion. Pozostałych jedenstu, tez trudno ustalić, ale podam Tobie w takiej kolejności jak udało sie Janowi Nowowiejskiemu: Podaje od poz. czwartej:4. Maria 5. Feliks 7. 02. 1877 6. 7. Pankracy – bliźniak, wcześnie zmarł 8. Serwacy – bliźniak, wcześnie zmarł 9. Rudolf, Urodził się 29 lipca 1879 r., w Wartemborku 10. A 13. 10. 1881 11. Bernard 29. 09. 1883 (Benhard) 12. Edward, Urodził się 13 października 1888 r. w Wartemborku, 13. Leon 3. 09. 1886 (Leo) 14. Teresa – miała być najmłodsza Odpowiedz Link
rita100 Re:Jan - syn Feliksa i Elżbiety Nowowiejskich 26.01.08, 20:37 1. Feliks Nowowiejski ożenił się z Elżbietą z d. Mirnow-Mirocka 2. Oooooo widze moją gafę. Jan Nowowiejski jest synem Feliksa i Elżbiety. Przepraszam. Natomiast rodzicami Feliksa jest Franciszek i Katarzyna z d. Falk. Teraz będzie wszystko czytelne. Uwaga. Wczoraj wygrzebałem, że korzenie matki Feliksa Katarzyny siegają wojen napoleońskich. Kiedy w roku 1812 Napoleon wracał spod Moskwy, był taki jeden maruder, który został na Warmii, w Butrynach. Odpowiedz Link
rita100 Re:Pomnik Grunwaldzki 28.01.08, 21:20 14 lipca 1910 r. w Krakowie, w 500. rocznicę polskiego zwycięstwa nad Krzyżakami pod Grunwaldem, podczas odsłonięcia ufundowanego pomnika Grunwaldzkiego, prawie tysiącosobowy chór Polaków przybyłych z trzech zaborów zaśpiewał „Rotę” pod kierunkiem twórcy jej melodii Feliksa Nowowiejskiego... Czy to nie jest piekne. Ponad 1000 osób i jeden dyrygent. Jak doszło, aby tak liczni mogli zaspiewać hymn. Odpowiedz Link
rita100 Re:Jan Nowowiejski -syn Felksa 28.01.08, 21:22 Jan Nowowiejski s. feliksa ożenił sie z Janina (w domu nazywana Nina), z małżeństwa mają syna Aleksander, i córke Bogna Tak przeglądałem genealogie Nowowiejskicj i widzę, że naprawdę można dostać zawrotu głowy. Jeden z synów. Feliksa to jan Nowowiejski Dziadek Feliksa też miał Jan Nowowiejski pradziadek Feliksa tez Jan Nowowiejski. Odpowiedz Link
rita100 Re:Jan Nowowiejski i Nina i ich dzieci 29.01.08, 20:14 > ksiąg parafialnych, do roku zawarcia zwiazku małżeńskiego Feliksa z > Elżbietą (chyba nie pomyliłem imion) Rok zawarcia małżeństwa W 1911 > r. Nowowiejski poślubił w Krakowie Elżbietę Mironow-Mirocką, > studentkę konserwatorium. Tu zachodzi pytanie i szukamy odpowiedzi, > czy w ksiegach zapisany jest pod imieniem Felix, czy Feliks. Dobrze > abys mogła zrobić zdjecie tej strony księgi, w której jest > adnotacja. Odpowiedz Link
rita100 Re:Feliks w Katedrze wawelskieji 05.02.08, 10:28 www.wawel.diecezja.pl/ Warmiak, pierwsze kroki uczyniła, zadzwoniłam do diecezji. Wszystko jest do zrobienia, tylko powiedziano mi , że najlepiej to zapytanie dać drogą internetową i faksiem będziesz miał odpowiedź w ciagu trzech dni. Ponieważ jest to wszystko już archiwalne to i tak bym nie miała dostępu, ponieważ wymaga to specjalnej zgody. Odpis aktu ślubu można dostać faksem. Musimy tylko pisemnie wystąpić o to do Diecezji drogą elektoniczną. Warmiak musisz to zrobić, dlatego, że ja nie wiem jak się pisze do takich instytucji. Ja piszę za bardzo świecko, a tu trzeba z wiarą. Wprawdzie mam dobrą wiarę ale czy wystarczy ? Odpowiedz Link
rita100 Re:Feliks w Katedrze wawelskieji 05.02.08, 20:20 Może wspólnie napiszem pismo i wyślemy ? Tylko , że ja nie mam faksu. Odpowiedz Link
rita100 Re:Archiwum poszukiwawcze 04.03.08, 20:52 Slub w Katedrze Wawelskiej nr2 str 27 ślub 26 marca 1911 miedzy Elżbieta Mironiuk a Felix Nowowiejski ślub dawał: Czesław Wędolny - kustosz kościoła katedralnego Felix Nowowiejski - dyrektor Towarzystwa Muzycznego w Krakowie, syn Franciszka i Katarzyny z domu Flak, zam.Kraków pl.Swoboda 3 Protokół przedmałżeński sporządzony w parafii panny młodej w kosciele św. Szczepana. Adres panny młodej Kraków ul. Szlak 6 Świadkami byli: ks. Józef Kaczmarczyk dr. Bolesław Bieliński Odpowiedz Link
rita100 Re:Archiwum poszukiwawcze 04.03.08, 20:57 Gran Hotel, w którym odbyło się weselne przyjęcie prawdopodobnie jest na Sławkowskiej - poszukać ! Odpowiedz Link
rita100 Re:Archiwum poszukiwawcze 09.04.08, 21:35 pl.youtube.com/watch?v=zuQzgGlLwsw&feature=related Coś bardzo pięknego, czekając na wypad szlakiem Nowowiejskiego Odpowiedz Link
rita100 Re:Archiwum poszukiwawcze 14.07.08, 21:24 Koniesznie musza przybaczyć tan kóntek, boć trocha zaboczuła, a eszcze przede mno wyzwani só. Odpowiedz Link
rita100 Re:Jutro wyprawa 19.07.08, 23:31 z samiuśkiego zrenka, pojade na Rynek Dębnicki i zrobzie łobrazecki z mniejsca pobytu Feliksa. Coby tlo fejniste pozietrze buło. Tak tero łuciekam i lygne sobzie w łoże coby rześkim wstać. dobryj nocki Odpowiedz Link
freemason napsisz koniecznie... 20.07.08, 14:29 .. jek buło na wyprazie. I wklej jekieś łobrazeczki na forum, cobyśwa mogli łobejrzeć te mniejsza zziojzane z Feliksem. Pozietrze na zycher bandzie psiankne, dzisiaj w całej Polsce chiba je ładnie. Odpowiedz Link
rita100 Re: napsisz koniecznie... 20.07.08, 21:34 Pozietrze buło fejn, łobrazecki só, tlo sia zastanawiam dzie je wklejić czy na Krakozie czy na Olsztynie ? No i siuła je do psisania. Rynek Dębnicki i kościół Salezjanów obok. Nolazła am mniejsca, a przez szybki dźwierza mom nawet stara klatkę schodową po których chodził Feliks. Odpowiedz Link
rita100 Re:robota na gorónco 25.07.08, 20:17 Spóźniłam się z tropem Nowowiejskiego, byłoby lepiej gdybym wiedziała o tym bojowym zadaniu dwa lata temu, kiedy byli i mieszkali w Krakowie Olsztyniacy jak Inka i Being (studiowali). Oni lepiej Kraków znają ode mnie. Mieli więcej czasu i Nowowiejskiego Warmiakowi podalibyśmy gotowego na patelni. Niestety juz mieszkają w Olsztynie. Nie mam pomocy z Krakowa, kogoś kto by sie tematem zainteresował. Dlatego to tak wolno idzie. Ale nitkę dalej trzymam...... Eszcze bande wklejoc łobrazecki Odpowiedz Link
rita100 Re:robota przygotowawcza 09.08.08, 21:12 "Okres zamieszkiwania Feliksa w Krakowie można podzielić na dwa etapy. Pierwszy przed I wojną i drugi w czasie okupacji w II wojnie światowej. On kochał Kraków, bo tam czuł polskość, a to dawała mu otuchy. W Krakowie w roku 1910 idąc w kierunku Kopca Kościuszki zrodziła się muzyka do Roty. Piszę to wszystko z pamięci, bo nie mam czasu sięgać po papierach. Wcześniej w Krakowie, bo w roku 1909 wygrał konkurs na dyrektora Towarzystwa Muzycznego, gdzie był do 1914 roku, skąd wyjechał do Berlina. Feliks Nowowiejski ożenił się z Elżbietą Mironow-Mirocką, a było to w roku 1911. W czasie okupacji schronił się w Krakowie, tam przybył pod nazwiskiem Warmiński, ale w Krakowie przez cały czas był pod swoim nazwiskiem Nowowiejski. Okupacja, to ciężki okres. Zapewne miał taka możliwość zetknąć się z Karolem Wojtyłą. Prawdopodobnie. Mieszkał na Rynku Dębnickim 8 mieszkania 8, najdłużej. Z tego wynika, że w okresie okupacji mieszkał jeszcze gdzieś indziej. To jest ciekawe, gdzie jeszcze. Na Rynku Dębnickim 8 mieszkania 8 mieszkał z całą rodziną. W czasie okupacji Feliks grał w Krakowie w kościele u franciszkanów. W Krakowie w czasie okupacji codziennie rano chodził do kościoła Salezjanów n Dębnikach i grał na organach na rannej mszy." Odpowiedz Link