rita100 23.05.08, 20:44 No noju matulek, matulinek, matek itd Siuła je łodmnian 'matek' ? Po mazursku Mamajeczka to je matuleczka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: Cosik dlo mamajeczek 23.05.08, 20:45 "Szpetny 'owoc kedy niedojrzałi" Usiadłwszi sobzie matula z ceró w sitom lecie Prazió, co sia tyż z niemi dziać bandzie na świycie. "Pewno za mónż pan 'ojciec - cera rzecze - mnie da". "Do tegoć, moja , rośniesz" - matula łodpoziada. "Urodze sobzie synka" - "Na toć panny żyjó". "Nuż mi pani matko, na wojence zabzijó ? Bandzie mi go barzo żol". - "O, komudno nozina - Rzecze mać - keby jo wnuka, ty postradasz syna; Czamże sia lejdować bandzim, łubogo niziasta ?" Nuż łobzie w płacz; tu 'ojciec, przyjechawszi z mniasta, Mniarkuje skónd żol - coby darmo zdrozia Nie psowałi i pode starego przysłozia 'Owoc rwałi, skoro ksiat łopadnie najpewniej - Tak matke jeko babke kańczugiam rozrzewni. Kańczug - bicz rzemienny (Wacław Potocki) Odpowiedz Link
rita100 Re: Cosik dlo mamajeczek 25.05.08, 21:07 pl.youtube.com/watch?vmhzvqXrjeA Pieśń o matce O Matce pieśń, to pieśń przez łzy, to pieśń bez słów To cały świat, dziecinnych lat, wskrzeszonych znów To Matko sny, że jesteś znów tak blisko Jak wówczas gdy klęczałaś nad kołyską Za serce twe i świętość warg i dobroć rąk Jak śpiewać pieśń u twoich nóg bym cicho kląkł I wybrałbym najświętsze z wszystkich słów i rzekłbym: Matko I zmilkłbym znów o tobie pieśń, to pieśń bez słów Przychodzą w życiu dni powodzi, Gdy wszystko zdradza nas i zawodzi Gdy pociąg szczęścia w dal odchodzi Gdy wraca zło do wiary twierdz Gdy grunt usuwa się jak kładka Jest wtedy ktoś kto trwa do ostatka Ktoś kto nie umie zdradzić Matka I serce jej, najczystsze z serc Odpowiedz Link
rita100 Re: Cosik dlo mamajeczek 25.05.08, 21:17 pl.youtube.com/watch?v=m7bSBHwAbsc&feature=related List Do Matki Mamo smutno tu i pusto Drzewa inne rosna i ciszy nikt nie zna tu Mamo nie mysl że sie skarze Żal mi tylko marzeń z dzieciecych dni z moich dni Widze znów nasz dom Ciebie mamo w nim Wspominam stary klab Ciemny i wysoki jak dym mamo w sercu Cie kołyszę List do Ciebie pisze Ciemny jak ta noc To nie prawda mamo Jutro wysle ten list skoncze go mamo tak jak miało byc mamo spij jeszcze noc dobrze śpij Mamo, Mamo Odpowiedz Link
rita100 Re: Cosik dlo mamajeczek 25.05.08, 21:21 Violetta Villas - Do Ciebie, Mamo Inna wersja utworu nagrana w 1965 roku. Wersja którą do tej pory sluchaliśćie była nagrana 1966 roku więc uczucie Violetty zmieniło się w ciągu tego roku. Pierwszy raz VV zaśpiewała ten utwór w 1962 roku! pl.youtube.com/watch?v=R-MAlYPeqq8&feature=related Odpowiedz Link
rita100 Re: Cosik dlo mamajeczek 25.05.08, 21:40 pl.youtube.com/watch?v=vCAlka5TXBE Matko moja ja wiem Mysla co wszistkie mamajeczki tó psieśniczke lejdujó. Odpowiedz Link
rita100 Re: Cosik dlo mamajeczek 25.05.08, 21:44 pl.youtube.com/watch?vixq71FSSGA&feature=related Do widzenia Mamo i Jacek Lech Odpowiedz Link
rita100 Re: Cosik dlo mamajeczek 25.05.08, 21:53 schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/Ciocia%20Zosia.jpg Moja Matko jo ziam...... pl.youtube.com/watch?v=vCAlka5TXBE&feature=related Odpowiedz Link
rita100 Re: Cosik dlo mamajeczek 25.05.08, 21:56 schlesien.nwgw.de/board/download.php?id=3842 Mamo no Ciebzia am je To no Ciebzia bzije syrcko cołyj cias To co dobre i to co złe zawdy z Tobo dzielic chce Mamo, Mamo kocham Cia pl.youtube.com/watch?v=z0L_VqVgkck&feature=related Odpowiedz Link
rita100 Re: Cosik dlo mamajeczek 25.05.08, 22:01 schlesien.nwgw.de/board/download.php?id=2601 Ty wolisz Mamo być w niebzie, chocioż jo.... pl.youtube.com/watch?v=Y98BBoBTefI&feature=related Odpowiedz Link
rita100 Re: Cosik dlo mamajeczek 25.05.08, 22:21 schlesien.nwgw.de/board/download.php?id=2558 schlesien.nwgw.de/board/download.php?id=2587 A Ty mamo spsij pl.youtube.com/watch?v=JlFL189d9BY&feature=related Odpowiedz Link
rita100 Re: Cosik dlo mamajeczek 25.05.08, 22:31 Baju baj schlesien.nwgw.de/board/download.php?id=2566 Tyś ma Mamajeczko z Białorusi pochodzisz chiba - tamój mnie ślady nioso. Spsij mojo Matulu spsij jo juz nie płaczu Budet wsio łu noju charaszo pl.youtube.com/watch?v=0jvMw-AqurQ&feature=related Mojo ulubziona koliybanka Odpowiedz Link
rita100 Re: Cosik dlo mamajeczek 26.05.08, 11:08 Ło matce psieśń, to psieśń bez słów, to psieśń bez łzy Ło matce psieśń to...... Odpowiedz Link
rita100 Re: Cosik dlo mamajeczek 26.05.08, 11:12 Jo to mom tako fejnisto pamnióntke po mamajeczce. To je taki wpis do pamnientnika mojygo eszcze z Łolstina z 1962 roku chiba. Musza to zeskanować i woju pokazać. A je tam pianknuchny ziyrsz: Jeśli matke masz na świecie czy bogatą czy też biedną to ja kochaj i pamiętaj że masz matkę tylko jedno. I to je żywa prowda. Ło matce psieśń to psieśń bez słów..... i pieśń bez łzy Odpowiedz Link
gajowy555 Re: Cosik dlo mamajeczek 26.05.08, 11:30 Dzień Matki. www.onet.pl/_m/2d5d135e10cac076167c39006300dd73.gif partnerstwo.onet.pl/1488317,3500,,co_mamy_z_dnia_mamy,artykul.html Co z niego mają Mamy? Pewnie różnie – róże, bratki, czekoladki, laurki i buziaki, ciepły mail lub telefon od syna lub córki z Londynu. Czasami - przyjęcie, które muszą przygotować dla swoich dzieci z okazji swojego święta. Sławne mamy w kajdankach... zyciegwiazd.onet.pl/1488356,1,slawne_mamy_w_kajdankach,artykul.html Odpowiedz Link
rita100 Re: Cosik dlo mamajeczek 26.05.08, 21:37 Ajajaj, mamajeczka to mamajeczka i nicht jó nie zastómpi. Uo matce psieśń to psieśń bez słów.... to psiankne blumenstrzamsidło łod syrcka Odpowiedz Link
rita100 Re: Cosik dlo mamajeczek 26.05.08, 21:58 Pamnientata Edwarda Hulewicza. Psiankny głos i tekst www.youtube.com/watch?v=-rosuWIsrzQ Odpowiedz Link
rita100 Re: Cosik dlo mamajeczek 07.06.08, 22:54 Nolazła am psieśniczke , a sznupała am bez całyj cias. Je ta psieśniczka chtóro nikaj nie zabocze. pl.youtube.com/watch?v=1cKN2lpTuzw Dzies w syrcku głamboczko czuja ból straciłem Ciebzie mamajeczko. Pieśniczka z 67 roku. Odpowiedz Link