Dodaj do ulubionych

Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu

30.05.09, 22:18
Wszem i wobec wiadomym czynimy, że w miesiącach letnich A.D.2009
na Morąskim Zamku odbędą się warsztaty rzemiosł dawnych.
Każdy kto szczycić się może twardym i niepopsowanym charakterem
a mocy i hartu ducha mu staje miłym widziany będzie.

Sprawy organizacyjne

Uczestnicy warsztatów otrzymują nieodpłatną możliwość rozbicia własnych
namiotów, postawienia przyczep kempingowych, itp. na terenie założenia zamkowego.
Mogą korzystać z wc oraz łazienki znajdującej się na terenie skrzydła
północno-zachodniego.
Wyżywienie we własnym zakresie lub po ustaleniu z kasztelanką -
korzystanie z kuchni zamkowej.
Istnieje możliwość zlecenia przygotowania posiłków p. Lilii ( kasztelance
Zamku Morąg )
Istnieje możliwość przygotowywania posiłków wieczornych przy ognisku, na
dziedzińcu zamkowym. (również dziczyzna, nalewki własnej roboty itd. itp. )
Każdy z uczestników przywozi ze sobą własny podstawowy sprzęt do murowania
i fugowania ( kielnia, fugownica, młotek murarski itd. Koszt zakupu poniżej
100pln )
Organizatorzy zapewniają wszystkie niezbędne materiały oraz sprzęty o
większych gabarytach.
Każdy z uczestników przywozi ze sobą ubranie robocze (miło widziany prosty
strój z okresu średniowiecza. Nie obowiązkowy )
Każdy z uczestników powinien ubezpieczyć się od następstw nieszczęśliwych
wypadków we własnym zakresie. Koszt ok. 30-60pln/miesiąc w zależności od
ubezpieczyciela.
Istnieje możliwość przyjazdu z osobami bliskimi, dziećmi. Osoby bliskie
uczestnika warsztatów mogą zamieszkać na terenie założenia zamkowego wspólnie
z uczestnikiem
warsztatów, również nieodpłatnie, pod warunkiem brania czynnego udziału w
codziennym funkcjonowaniu warowni, a więc pomocy przy oprowadzaniu turystów,
drobnych pracach porządkowych itd. itp.

Mile widziane osoby grające muzykę dawną, znające
dawną poezje, sztukę itp., czy po prostu gawędziarze.

Jesteśmy otwarci na wszelkiego rodzaju
dobre pomysły, pomoc i współpracę z osobami
"czującymi średniowiecznego blusa " smile

Z przyjemnością odniesiemy się do każdej twórczej
propozycji współpracy umożliwiającej rozwój ARD.

Do zobaczenia na zamku.
svolo@op.pl

www.ruinyizamki.pl/fundacja%20promemoria/zm%20organizacja.htm
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 30.05.09, 22:47
      Ciekawe czy Biała Dama też tam na praktyki może przyjśc ?
      • rita100 Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 30.05.09, 22:48
        Głupie pytanie zadałam, przeciez w średniowieczu nie było Białych Dam.
        • svolo Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 31.05.09, 01:04
          Pewno wtedy straszyło tak samo jak dzisiaj smile
          A czy były to białe damy ?
          smile
          • rita100 Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 31.05.09, 11:56
            Przecie w nowym zamku nie straszy, ale to nie był nowy , bo postawiony na
            miejscu starego drewnianego, więc pewnie jaka drewniana DAMA straszy wink)))

• gajowy555 Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 01.06.09, 13:20
              A może straszy rycerz na stalowym rumaku ? smile

https://pix.com.ua/db/art/surrealism/boris_valedjo/m-knight_o.jpg
              • svolo Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 01.06.09, 18:41
                Nie było wcześniej drewnianego.
                Od razu w 1280 tym rozpoczęto budowę murowanego.
                Wykazały to pełne badania archeologiczne.
                A straszą różne duchy.
                Ktoś mi powiedział ( specjalista od tych spraw) smile ,że w jednej ze ścian jest
                przejscie do innego wymiaru czy czegoś takiego.
                Coś w tym może jest bo właśnie m/in w okolicach tej ściany jakieś dziwne rzeczy
                się dzieją .
                A co do rycerzy motorowych to kilku 2 lata temu było na zamku podczas jakiegoś
                rajdu.
                Super to wyglądało.
                Zresztą bardzo lubię motory chociaż sam dawno już żadnego nie miałem.
                Ostatni jaki miałem to była K-750 z koszem smilesmilesmile
                Wieki temu.
                smile
                • rita100 Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 01.06.09, 20:18
                  Hej, hej, a ja inaczej czytam w wiki

"Około 1280 roku, po zdobyciu Pogezanii, Krzyżacy rozpoczęli tu budowę
                  drewnianej strażnicy, nad osuszonym później Jeziorem Morąskim. Zamek wzniesiono
                  prawdopodobnie na miejscu dawnej pruskiej osady Morina. Zamek ten stał się z
                  czasem siedziba krzyżackich urzędników – wójtów."
                  pl.wikipedia.org/wiki/Mor%C4%85g
                  To wtenczas budowano murowane zamki ? No i jaką metodą łączono kamienie ?
                  Dowiedziałam się , że w Średniowieczu klejono kamienie specjalna zaprawą:
                  wapno , piasek i kurze jaja. Musiała być wówczas wielka produkcja jaj smile

Ale to takie plotki

• svolo Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 02.06.09, 00:53
                    No może w wikipedi tak jeszcze jest napisane.Ale to nie zawsze doskonałe źródło
                    wiedzy.smile
                    Mówiłem już o tym jakieś 3 lata temu smilesmilesmile
                    Do momentu przeprowadzenia na zamku kompleksowych prac archeologicznych (innymi
                    słowy przekopania i odkopania całego obszaru dawnego zamku) panowała opinia,że
                    własnie na tym miejscu zbudowano od 1280r na początku zamek drewniany a potem
                    I-sza połowa XIV wieku -zamek murowany.
                    W trakcje prac okazało się jednak,że nie ma absolutnie żadnych śladów zamku
                    drewnianego . W związku z tym należy przyjąć,że od razu zbudowano zamek kamienno
                    ceglany.
                    Zresztą wskazuje również na to forma zamku.
                    Zamki kamienne ,również ceglane budowano już dużo wcześniej.smile
                    A jako zaprawa rzeczywiście służyła własnie zaprawa wapienno -piaskowa. Mocna
                    jak piorun. Miałem okazje to obserwować podczas prac na zamku smile
                    Taka zaprawa potrafiła leżeć w ziemi (gaszenie wapna) nieraz ponad 20 lat smile
                    Dorzucano rzeczywiście do niej głównie skorupki jajek kości zwierzęce.A nieraz
                    niegrzecznych rycerzy smilesmilesmile

To zresztą osobna sprawa związana z budownictwem średniowiecznym.
                    smile
                    Ale to tylko plotki
                    smilesmilesmile
                    Pozdrawiam
                    • rita100 Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 02.06.09, 21:18
                      Jak ciekawy może być temat budownictwa. Czasami dla wzmocnienia budowli
                      zamurowywano ludzi. Oj, oj, jeszcze wystraszę chętnych na warsztaty wink))))
                      Jakiś horrorek się nam to pląta. Ale słyszałam, mówił mi taki murarz, jak
                      budował moje mury z cegły, że jak chce się komuś na złośc zrobić to trzeba
                      wmurować surowe jajko kurze i wtenczas właściciel nie pozbędzie się ponoć
                      strasznego zapachu zgnilizny. To chyba plotka.
                      Kiedys kiedy nie buło jeszcze okien to w pokoju ptaki uwiły sobie gniazdo i
                      murarze nie mieli co robić, bo powiedzieli, że nie mozna ich wypłaszać, ponieważ
                      wróżą domownikom bezpieczeństwo i pokój.

Svol, masz tam jakieś ptasie gniazdo ?
                      • svolo Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 03.06.09, 00:37
                        Pewnie
                        Ziemie zamkowe graniczą bezpośrednio z ostoją ptactwa dzikiego . Ponad 150 gatunków.
                        Po fosie pływają kaczki.
                        Na dachu siedzą gołębie Pana Parysa.
                        Na strychu nietoperze. A zaraz zaraz . Nietoperze to przecież ssaki.

A co do jajek zamurowywanych w ścianie to święta prawda.
                        Prawie zawsze jak murarze mieli wątpliwość -inwestor zapłaci tyle co trzeba czy
                        nie ? -zamurowywali w ścianie jajko.
                        Jak zapłacił to wykuwali. Jak nie zostawiali.
                        Teraz tak powinno się robić niektórym. Coraz większej grupie niestety.

• gajowy555 Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 03.06.09, 11:08
                          A ja słyszałem, że ociągającemu się z zapłatą inwestorowi, który marudził i marudził, w "nagrodę" murarz do komina "montował" stary kapelusz. I żeby nie wiem co i jak, to się dym wracał i pełno go było (tego dymu) w całej chałupie smile

Ale to tylko plotki smile ? shock
                          • svolo Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 03.06.09, 12:47
                            No tak to też jakiś sposób.
                            Tylko łatwy do zlikwidowania.
                            A jajko pod tynkiem,nie wiadomo gdzie smile
                            Trudna sprawa do wykrycia. Prawie niemożliwa.

• svolo Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 03.06.09, 13:00
                              13 mówimy - NIE
                              smile
                              • rita100 Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 03.06.09, 22:14
                                No to już pewne tajniki budownictwa średniowiecznego poznalim smile

A u mnie dzisiaj klientka wiechę postawiła i polała się gorzałeczka.
                                Wiecha wisi.

A nie wiecie jak było w średnowieczu ? Chyba to jest pogański zwyczaj
                                • rita100 Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 03.06.09, 22:56
                                  Svolo, czy tak by to wyglądało ? Mniej więcej ta Akademia Rzemiosł Dawnych

schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=453&page=2
                                  schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=453&page=1
                                  • svolo Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 04.06.09, 10:16
                                    Ale piękne zdjęcia ,
                                    Aż mi serce rośnie jak widzę takie rzeczy smile
                                    Akademia będzie stacjonarna.
                                    A zdjecia które wkleiłaś są z jakiegoś festynu historycznego.
                                    Zamiast namiotów będą domki partaczy ale oczywiście na terenie wzgórza zamkowego
                                    pojawiać się będą m/in takie lniane namioty. Już w tym roku nawet smile
                                    • rita100 Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 04.06.09, 21:38
                                      To sa targi i rycerze niemieccy i oni w ten sposób promują historię. Cieszy się
                                      to tam wyjątkowym powodzeniem. I jak to w historii bywa, moda przychodzi z
                                      zachodu. Warto to naśladować, o przecież to nasza wspólna europejska historia.

Rozumie , że zamek Morąg jest w stanie taki festyn organizować.
                                      A u nas w Krakowie w sobotę organizują Paradę Smoków - też wielkie krakowskie
                                      świeto.
                                      • svolo Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 05.06.09, 00:28
                                        ego typu imprez jest bardzo dużo również w Polsce.
                                        Istnieją grupy rekonstruktorów od starożytności do II-giej wojny światowej.
                                        W zasadzie od maja we wszystkie weekendy coś się dzieje.
                                        Jest taka strona nie pamiętam zdaje się > wielkie spisywanie Roberta Bagrita <
                                        To ciekawy materiał do zapoznania się z polskim ruchem rycerskim.
                                        • gajowy555 Re: Wielkie spisywanie Roberta Bagrita 05.06.09, 10:25
                                          https://www.bagrit.pl/images/06_m.jpg

www.bagrit.pl/
                                          • svolo Re: Wielkie spisywanie Roberta Bagrita 05.06.09, 11:30
                                            Dzięki Gajowy smile
                                            Mam nadzieje,ze już niebawem na m/in tej stronie znajdą się relacje z Zamku Morąg smile
                                            • rita100 Re: Wielkie spisywanie Roberta Bagrita 07.06.09, 09:47
                                              Zauważcie, że to 'wielkie spsiywanie Roberta Bagrita', to 'spiewanie' napisane
                                              jest po warnijsku. Ciekawe dlaczego.

Ale to już wyższa szkoła jazdy. Rekonstrukcja zakonów rycerskich i rekonstrukcja
                                              historyczna bitw.

Hoho, Svolo, to masz kupe działania.
                                              • svolo Re: Wielkie spisywanie Roberta Bagrita 08.06.09, 23:47
                                                kim sensie kupę działania Rita.
                                                Ja nie chcę konkurować z Bagritem . On jest tylko jeden.
                                                Nie mam ani takich chęci ani nawet takiej wiedzy jak On.
                                                • rita100 Re: Wielkie spisywanie Roberta Bagrita 09.06.09, 21:53
                                                  Zgadza się Svolo. Konkurencja jest dobra ale w sporcie.
                                                  Z wiedzą tez jest problem, bo ona jest taka nieogarnięta. Wiedza ogólna, to
                                                  żadna wiedza, a na szczegółową we wszystkich dziedzinach to nie ma szans. Nawet
                                                  Ziobro pszedł do Europarlamentu bez języka, ale będzie musiał się nauczyć. Bo
                                                  będzie musiał. A tutaj robimy wszystko dla przyjemności.

Wiesz, ludzie boją się tematu Feliksa Nowowiejskiego - jeden taki klient się
                                                  zapytał, a kto to jest ? I go całkiem rozumię. Jak się nie zarazi tematem, jak
                                                  go ktoś do tego nie popchnie to się nie dowie, bo przecież da się żyć bez
                                                  wiedzy, tej wiedzy. Prawda ?
                                                  • svolo Re: Wielkie spisywanie Roberta Bagrita 10.06.09, 12:26
                                                    Wielu ludzi żyje bez jakiejkolwiek wiedzy.
                                                    Jest powiedzenie im mniej wiesz tym jesteś bardziej szczęśliwy.
                                                    >Wiesz< można również zamienić na >masz<.
                                                    Długo by na ten temat pisać.
                                                    Z drugiej strony nie jest wstydem zapytać Wstydem jest wstydzić się zapytać smile
                                                    Albo udawać wszystkowiedzącego (no to już upadek zupełny smilesmilesmile ).
                                                    Myślę ,jednak,że wiedza ogólna jest dość cenna. Szczegóły które w danym momencie
                                                    są Ci potrzebne można zdobyć z różnych źródeł.
                                                    Jest tego sporo smile
                                                    Współcześnie ludzie zdobywają wiedzę dość szczegółową ,są bardzo ukierunkowani
                                                    np zawodowo.
                                                    Ale nie mają wiele wiedzy ogólnej.
                                                    Są trochę w związku z tym jak konie pociągowe z klapkami na oczach.
                                                    A wiesz po co zakładało się koniom te klapki ?.
                                                    smile

• rita100 Re: Wielkie spisywanie Roberta Bagrita 10.06.09, 21:44
                                                    Ludzie mają różne talenty, a szczęśliwi są na różne sposoby. Mam przed oczami
                                                    pamiętny widok czytany gdzieś w książce - w tramwaju jadą rano ludzie do pracy.
                                                    Każdy taki jakiś z miną kwaśną, jacyś ci ludzie zabiegani - a obok ulicą ciągnie
                                                    wózek z makulaturą biedok i wesoło podśpiewuje, uśmiechając się do tych smętnych
                                                    ludzi w tramwaju. Autor sie pyta : - kto w tym czasie jest szczęśliwszy ?

hehehe
                                                    Zatrzymam się na tej wiedzy ogólnej, ale ona i tak jest dośc szeroka w
                                                    dzisiejszych czasach. I coraz bardziej staje sie szersza przez tą technikę.
                                                    Technika wprzód, a rzemiosło umiera. Tez wiedza ogólna - czy dzis jeszcze ktoś
                                                    umie przewlec nitkę przez igłę ? wink
                                                    Nie ma co narzekać, nie żyjemy w czasach kiedy koniom zakładało się klapki na
                                                    oczy by koń szedł prościutko do celu i by niczego się nie wystraszył i nie
                                                    poniósł...... hen

Ale najważniejsze to żeby w miarę spokojnie przeżyć to życie.
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie 10.06.09, 22:35
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=690
                                                    Svolo, zobacz teraz dokladnie jak w Niemczech są takie turnieje organizowane i
                                                    nie tylko turnieje ale i rzemiosła sa pokazane
                                                  • svolo Re: Turnieje Rycerskie 10.06.09, 23:24
                                                    Spokojnie przeżyć życie. smile
                                                    Są różne szkoły Rita.
                                                    Ale o gustach rzeczywiście się nie dyskutuje smile
                                                    Zdjęcia super już je oglądałem.
                                                    Kocham takie klimaty.
                                                    I żebym miał maszynę czasu ....
                                                    ...ale mam rozgrzebany zamek smilesmilesmile
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie 11.06.09, 21:02
                                                    No wiesz, nie chodzi mi o taki spokój nudny lecz bezstresowy. Zadowolenie z
                                                    życia, radości, fajne jest też czekanie na radośc, humor, zabawa. Żyć bez kłopotów.

Wiem co to znaczy, rozgrzebany zamek - ja tak ogród rozgrzebałam, za dwa lata
                                                    będą efekty, bo i rośliny musza się przystosować.

Svolo, a myślałes o blogu ?
                                                    Popatrz jaki fajny znalazłam o zamku w Malborku
                                                    marienburg.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?8,2008
                                                  • svolo Re: Turnieje Rycerskie 12.06.09, 18:48
                                                    Rozumiem rozumiem . Tak tylko się droczę.
                                                    Sam bym już chętnie poszedł na emeryturę. smilesmilesmile

I pyk, pyk ,pyk z fajeczki
                                                    Duś, duś ,duś gołąbeczki
                                                    Fajeczka -gołąbeczek
                                                    laseczka ogródeczek
                                                    w ....czymś tam....- kos- to Karlika los.

Może coś pomieszałem.smile
                                                    Pisać bloga -no super nie ma problemu.
                                                    Ale go stworzyć i obsługiwać.
                                                    No.... to już może być kłopotliwe.
                                                    smilesmilesmile

• rita100 Re: Turnieje Rycerskie 12.06.09, 20:20
                                                    Na wszystko potrzeba czasu. Blogi jednak są popularne.
                                                    Nie ma na to czasu, ale też jest to inwestycja , bo przecież kronika posiadłości
                                                    i historyjek, o których się najczęściej zapomina.
                                                    Sceny z zycia są czasami niesamowite i to takie drobiazgi.
                                                    Tak sobie wczoraj rozmawiałam z kuzyneczką o roślinkach w jej ogrodzie. Mówię
                                                    do niej jakia piękna róza ci wyrosła, jaki piękny kwiat - jak ty to robisz, że
                                                    taki duży ten kwiat rózy - a ona odpowiada - bo z nią rozmawiam, witam się z nią
                                                    rano itd.... Usmiałam się porządnie, a ona mówi - ty się nie śmiej - ostatnio z
                                                    rózą się pokłóciłam, bo wiesz, przywiązuję ją do palików , a ona mnie kuje, to
                                                    ja do niej, przestań mnie kuć, odkuj się, bo cie.....,
                                                    daj mi spokój ty lafiryndo, ty .......
                                                    Wyobrażasz sobie, rozmawia z roślinami

Dobra rzecz taka rozmowa, odreaguje trochę na realny świat

Nie pomieszałeś tekstu, to kultowa piosenka owych czasów, czasów wczasów pod gruszą.
                                                  • svolo Re: Turnieje Rycerskie 15.06.09, 16:37
                                                    Wcale się nie dziwie kuzynce .
                                                    Sam rozmawiam z kotem smilesmilesmile
                                                    Nawiasem mówiąc kot zamkowy - Bubuś.
                                                    Urodził się jako jedynak w szafie na parterze skrzydła północno-zachodniego smilesmilesmile
                                                    Taki ma od początku życia ciekawy życiorys.
                                                    Jest mądry jak pies smile
                                                    Aportuje na przykład.
                                                    Szczególnie lubi aportować myszką. smile
                                                    Poza tym chyba się z tą myszką zaprzyjaźnił. Bardzo często śpi z nią w różnych
                                                    miejscach domu.
                                                    To wielka przyjaźń. A może nawet miłość. Kto wie.
                                                    smile
                                                    Oczywiście rośliny to nie zwierzęta,ale również uważam,że coś tam rozumieją.
                                                    Przede wszystkim intencje smile
                                                    Płaczą jak mają być ścięte.
                                                    Cieszą się na słońce i deszcz.
                                                    No ale więcej już pisać na ten temat nie będę . smile
                                                    Bo się jeszcze zagalopuję.
                                                    smilesmilesmile
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie 15.06.09, 20:49
                                                    To my tu na Forum możemy stworzyć zwierzyniec. Wszyscy mamy żyjątka.
                                                    A wiesz, że mój kot tez uwielbia myszkę i właśnie się dziwiłam, ze ją tak
                                                    pilnuje. Schował ją w swoje miejsce i pilnuje jej jak oka w głowie. Zawsze ją ma
                                                    w jednym miejscu. Pewnie mamy jednakowe zabawki wink Najgorzej mam z jedzeniem, bo
                                                    wybredny i musze poszukiwać smaki jego podniebienia.
                                                    No i niekastrowany kot, niech sobie natura pozwala.....

A co do roślinek, to mówisz, że przed ścięciem płaczą ?
                                                    Wyjątkowo w tym roku nasiekłam się krzewów, ale zauważ , ze z jednej strony
                                                    dzięki wycińce inne krzewy dostają więcej słońca i sie cieszą.
                                                    Wycina się przeważnie chore krzewy, albo za bardzo rozkrzaczone, by je
                                                    odmłodzić. Zresztą , one o tym wiedzą wink))

Najwyższy czas by ludzie się zgłaszali na wakacje do zamku. Już czerwiec, a to
                                                    okazja. Svolo, a dałeś ogloszenie u studentów o tej Akademii ?
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie - Wikingowie :) 15.06.09, 21:24
                                                    https://www.langstrofsche-stubentiger.de/heimdallserben/frame/ritter-reiter-weich.gif
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie - Wikingowie :) 15.06.09, 21:25
                                                    www.heimdalls-erben.de/
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie 15.06.09, 21:36
                                                    Svolo, przypatrz się na ten album, jest wiecej obrazków

schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=690
                                                  • svolo Re: Turnieje Rycerskie 15.06.09, 22:14
                                                    Super zdjęcia Będę do nich częściej zaglądał.
                                                    Do studentów jeszcze ogłoszenia nie dałem. Zresztą nie bardzo wiem do jakich
                                                    studentów miałbym dawać. Teraz studenci jeżdżą zresztą na Ibizę ewentualnie do
                                                    Chorwacji .smile
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie 16.06.09, 20:18
                                                    Tak strasznie się czasy zmieniły, że niem kto w dzisiejszych czasach zamki
                                                    stawiać wink))) ani te na pisaku ani te z kamienia wink)))

Juz widać, że nowy album rycerski się szukuje, zaraz zobacze czy gotowy - bo to
                                                    Wikinowie maja być. Tez chyba nasi północni sąsiedzi.
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 16.06.09, 21:37
                                                    I juz łogień prysko, ale fotka, jo ?

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_0707.jpg

Poczekojmy na reszte uobrazków
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=802
                                                  • svolo Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 17.06.09, 00:42
                                                    O to się mylisz.!
                                                    Powstają zamki.
                                                    Wrzuć w wyszukiwarkę np > guedelon < a zobaczysz sporo super zdjątek na wielu
                                                    stronach .smile
                                                    Ja chciałbym w ich ślady iść. smile
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 17.06.09, 20:20
                                                    Tworzą nam się nowa dziedzina sztuki artystycznej. Aktorzy zawodowi wystepujący
                                                    w turniejach rycerskich i to za pieniądze. Są trybuny, widzowie i bilety. Może
                                                    ta dziedzina wyprze cyrki, albo połaczą sztukę.

Mnie sie też to zaczyna podobać ale w dobrym i profesjonalnym wykonaniu.
                                                  • svolo Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 17.06.09, 22:15
                                                    Widziałaś Rita Chateaux Guedelon ?
                                                    To super realizacja. Super.
                                                    Tak bym właśnie chciał .
                                                    smile
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 17.06.09, 22:23
                                                    > Widziałaś Rita Chateaux Guedelon ?

To jest film ? Nie widziałam
                                                    A gdzie oglądałes go ?

Znalazłam na youtoube - faktycznie imponujące sceny
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 17.06.09, 22:24
                                                    tu np.
                                                    www.youtube.com/watch?v=qsVW2mKh4eg
                                                  • svolo Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 17.06.09, 22:31
                                                    .
                                                    Nie ,nie
                                                    Należy wpisać w wyszukiwarkę _ guedelon _ i pokaże się kilkadziesiąt pozycji.
                                                    Guedelon to odbudowywany współcześnie w Burgundii zamek średniowieczny.
                                                    Warto obejrzeć.
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 17.06.09, 23:03
                                                    Coraz więcej mamy Wikingów już
                                                  • svolo Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 18.06.09, 15:56
                                                    A po czym poznajesz,ze to wikingowie???
                                                    Guedelon już obejrzałaś???,jeśli tak zajrzyj też na str
                                                    klara12.digart.pl/digart/
                                                    są tam zdjęcia p. Beaty ,morążanki .
                                                    Sporo zdjęć Moraga i okolic.
                                                    Bardzo zdolna osoba.
                                                    Szkoda tylko,że zdjątka komputerowo p[odkręca.
                                                    No ale za 3 lata już nie będzie mogła smilesmilesmile
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 18.06.09, 20:57
                                                    Stronka Beaty sie nie otwiera, zdjęć nie widać. Ale faktycznie takie
                                                    podkolorywanie zdjęć stwarza aurę sztuczności.

Nie mam pojęcia po czym poznać wikingów, po łodziach może ?

O ten zamek Ci chodzi - świetny ten Guedelon
                                                    www.trivago.pl/treigny-225906/zamek-grod/chantier-medieval-de-guedelon-727266/fotki
                                                    https://imgpe.trivago.com/itemimages/72/72/727266_m.jpeg

• rita100 Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 18.06.09, 23:33
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,647,96763722,96763722,Akademia_Rzemiosl_Dawnych_w_Moragu.html
                                                    Wici poszły. Tak czasami jest, ze szukamy daleko, a to coś jest blisko.
                                                    Będę tam podnosić kontek
                                                  • svolo Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 20.06.09, 14:37
                                                    Rzeczywiście strona z kolorowanymi zdjątkami Beaty nie otwiera się jakoś. Ja też
                                                    dostałem ten link od kogoś i zanim sprawdziłem przyniosłem go tutaj smile
                                                    Sorry.
                                                    Wikingów poznaje się chyba po długich łodziach.smile
                                                    I zdaje się po plecionych cienkich warkoczykach.smile
                                                    Te dwie rzeczy mentalnie potrafią połączyć tylko Skandynawowie smilesmilesmile

Dzięki za "rozkrzykiwanie" info dot Akademii.
                                                    Właśnie teraz na zamku w Morągu jest " wizytacja " rycerzy.
                                                    Są plany ażeby wspólnie z miastem urządzić pokazy walk,tańców i śpiewów
                                                    dawnych,i trochę rzemiosła i kuglarzy.
                                                    Ustalone zostało z rekonstruktorami ,ze jak to się mówi " zjadą na maxa z ceny"
                                                    . smile i zrobią to w zasadzie po kosztach.
                                                    Zobaczymy jak zareaguje miasto.
                                                    Jak troszkę mieszkiem potrząsną będzie super impreza ,wpisana w kalendarz imprez
                                                    ogólnopolskich i nagłośniona w całym środowisku i nie tylko.
                                                    No ale nie chce na razie obiecywać rzeczy które nie są do końca ode mnie
                                                    zależne. Zrobiłem już wszystko co mogłem . Teraz decyzja w rękach burmistrza i
                                                    jego ludzi.
                                                    Zobaczymy.
                                                  • rita100 Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 20.06.09, 22:44
                                                    Ciiiiiiicho
                                                    Trzymam kciuki. Musi się udać ! Teraz jest moda na takie imprezy i trzeba kuć
                                                    żelazo póki gorące ! smile
                                                    Ta 'wizytacja' rycerzy w zamku Morąg i to w Noc Kupały to może być niesamowita.
                                                    Lepiej ich ukryj w lochach. A jakiej wiary są ci rycerze ?

Niech Słońce, Woda, Ogień i Księżyc będa Tobą smile
                                                    Niech moc i procenty będą z Tobą przy tej 'wizytacji' smile
                                                  • svolo Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 23.06.09, 00:41
                                                    Musi się w koncu udać.
                                                    Zresztą to kwestia dobrego przygotowania.
                                                    Jak nie w tym roku to na pewno w przyszłym .
                                                    Sporo robimy w tym kierunku i na pewno wyjdzie.

A rycerze chyba rzymsko-katoliccy . Nie wiem nie pytałem
                                                  • rita100 Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 23.06.09, 20:22
                                                    Rycerze jak rycerze, mają zawsze swój honor. Gorzej jakbyś puścił na zamek
                                                    Wikingów, no bo to poganie byli, mogliby stasznie spenetrować teren wink)))

Nie wiem jak u was, ale tu na południu pogoda pod psem, nie zachęca na jakieś
                                                    takie wyprawy rycerskie. Najlepiej siedzieć i czytać.
                                                  • svolo Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 25.06.09, 01:13
                                                    Morągu powstała pierwsza grupa wikingów. Chyba jeszcze w 70-tych latach XX
                                                    wieku smile
                                                    Istnieje do dziś.
                                                    Byli parę razy na zamku i zachowywali się grzecznie smile
                                                    Także to mity .

W centralnej Polsce różnie z pogodą. Czasem słońce czasem deszcz. Jak na
                                                    Bolywodzkim filmie smile
                                                  • rita100 Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 25.06.09, 21:18
                                                    Słabo dzisiaj myślę. Dlatego się zapytam, dlaczego nie śpisz o tej porze ?
                                                  • svolo Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 26.06.09, 16:26
                                                    Była dopiero 1-sza z minutami.
                                                    Jestem nocnym Markiem smile
                                                  • rita100 Re: Akademia Rzemiosł Dawnych w Morągu 26.06.09, 20:11
                                                    A wiesz, i rycerze też wiedzą, ze sen to zdrowie ?
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 26.06.09, 22:27
                                                    I nowe łobrazecki só.
                                                    Ciekawe, że duża rolę w Wikingach odgrywa kobieta. Jest wojowniczką na równi z
                                                    mężczyznami. Mogła sama wybierać męża, mogła mieć majątek i mogli się rozwodzić.
                                                    Kobiety Wikingów mogły nawet sprawowac władzę. Wprawdzie nie mogły opuszczać
                                                    swoich terenów w celu zdobywania terenu, ale bronic ich musiały umieć, dlatego
                                                    tez wspaniale władały bronią i walczyły. Wikingowie w stosunku do kobiety nie
                                                    używali przemocy fizycznej , to było czynem haniebnym dla nich. U Wikingów,
                                                    kobiety nie były wyrobnicami , ani na usługach męzów ale paniami domów, dlatego
                                                    też nosiły przy pasie pęk kluczy.

Ciężko uwierzyć, że tak niedawno kobiety zdobyły równouprawnienie. Wikingowie
                                                    wcześniej jednak wink)))

https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/thumb_0790.jpg
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 26.06.09, 22:29
                                                    Prawde mówie

https://schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=802&pos=37
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 26.06.09, 22:30
                                                    rita100 napisała:

> Prawde mówie
                                                    >
                                                    https://schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_0767.jpg
                                                  • svolo Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 27.06.09, 00:22
                                                    Pewnie . Nie ma co przesadzać z tym brakliem równouprawnienia.
                                                    To wymysł Senyszyn i Środy smile
                                                    A zdjęcia super.
                                                    Bardzo efektownie to wszystko wygląda.
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 27.06.09, 20:58
                                                    Widać , ze kobiety w ten sposób bardziej chcą chyba zwrócić uwagę na siebie.
                                                    Nelli Rokita najlepiej sie wypowiada, jest taka bezpośrednia, az do bólu wink))

Ciekawe kiedy będą w Polsce takie Turnieje profesjonalne - Pola Grunwaldu
                                                    czekają, tam powinni być nie tylko inscenizacje co roku, ale wiele atrakcji
                                                    rycerskich dla turystów. Jest pole tylko popisów brak wink)))
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 29.06.09, 20:55
                                                    Dzisioj ło 22.50 je film "Wikingowie" . Dobrze , że na I pr, bo nie bedzie
                                                    przerw reklamowych. Może nie usnę.
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 29.06.09, 22:52
                                                    Cias na silm
                                                    Zaro bandzie.
                                                  • svolo Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 10.07.09, 18:57
                                                    I co ciekawy był ?
                                                    Pewno już zapomniałaś smilesmilesmile
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 11.07.09, 22:46
                                                    Bardzo ciekawy był, ale nie za względu na treść tylko sztuki walki. Przynajmniej
                                                    wiem jaką bronią walczyli i jakie mieli swoje podchody. Ale to barbarzyńcy.

A jak tam ruch wakacyjny jest ? Już powinieneś mieć namioty obozowe.
                                                  • svolo Re: Turnieje Rycerskie- Wikingowie 11.07.09, 23:52
                                                    Ni ma żadnych namiotów.
                                                    Ale dziś na dziedzińcu odbyło się pierwsze spotkanie zawiązującego się
                                                    Towarzystwa Miłośników Morąga.
                                                    Patrz - >Sercemazur.pl <
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie 12.07.09, 19:58
                                                    nonono nowe zdjecia w sercumazur, bardzo ładne.
                                                    www.sercemazur.pl/

ale, ale pokaze Ci jak strasznie dewastowany jest pewien dwor z mauzoleum, tez
                                                    album robie - szok, szokiem pogania, a tak narzekamy na pruskie obiekty, a tu
                                                    pod Krakowem w Porębie Żegoty.
                                                  • svolo Re: Turnieje Rycerskie 13.07.09, 22:44
                                                    smile
                                                    Wszędzie mnie wytropisz smilesmilesmile

A ten dwór to prywatny ???
                                                    Jeden znajomy z Krakowa właśnie szuka pod Krakowem czegoś ładnego.
                                                    Ale tam u Was to ceny ,że aż strach się dowiadywać smile

Pozdrawiam

• rita100 Re: Turnieje Rycerskie 13.07.09, 22:54
                                                    Słyszałam, ze ten dwór, to znaczy ta ruina jest do pozbycia się za złotówke ,
                                                    byle tylko doprowadzić do używalności. Tym bardziej, że obok jest bardzo dobrze
                                                    teren rozparcelowany, bo jest piękny zajazd ze stawami rybnymi.
                                                    Nie wiem czy prywatny teren ten pałac Szembeków, bo chyba tu jest pomyłka ,
                                                    prywatny dwór jest wyżej tego pałacu Szembeków i ludzie się mylą. Wczoraj jak
                                                    tam byłam, by zrobic zdjecie mauzoleum to zwiedzających była kopa ludzi, a i
                                                    okolica też do zwiedzenia.
                                                    Wydaje mi się , ze Poręba Żegota chce się pozbyć tego wstydu zaniedbania za
                                                    grosze, by tylko zabezpieczyć jeszcze te resztki. Tak powinno byc. Bo to obiekt
                                                    wstydu zaniedbania.

Zobacz okolica tam tez jest
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie 13.07.09, 22:56
                                                    ups... link
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=820
                                                  • svolo Re: Turnieje Rycerskie 17.07.09, 19:25
                                                    a.
                                                    Większa niż zamek Morąg smilesmilesmile
                                                    Poza tym Konserwatorzy Krakowscy raczej nie ułatwiają życia tzw inwestorom smileNo tak.
                                                    To całkowita ruin
                                                  • rita100 Re: Turnieje Rycerskie 17.07.09, 21:09
                                                    Dlatego dwa razy tam pojechałam, by zrobić na wiecznośc zdjęcia dworku
                                                    Szembeków, być może ze względu na niebezpieczeństwo tej ruiny teren ogrodzą i
                                                    zamkną, bo jest tam niebezpiecznie, aż strach.

Alez mamy upalnie tu na południu, z 50 stopni gwarantowane.
                                                  • svolo Re: Turnieje Rycerskie 20.07.09, 00:50
                                                    W centrum nieraz do 65 dochodzi . W słońcu oczywiście.
                                                    Ale jak burza chluśnie z deszczem to aż karoserie samochodów syczą i lakier z
                                                    nagłego ochłodzenia pęka .

• rita100 Re: Turnieje Rycerskie 22.07.09, 20:08
                                                    To lato jest jakieś dziwne tego roku.
                                                    Jak sie udała Bitwa pod Grunwaldem ? Mieliście jakiś ruch, jakiś szczęk oręzy
                                                    było slychac w oddali ?
                                                  • rita100 Festiwal Słowian i Wikingów 29.07.09, 21:17
                                                    Dajta pozor , najeżdza załoga Morąga

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Moragsoorm.jpg/300px-Moragsoorm.jpg
                                                  • rita100 Re: Festiwal Słowian i Wikingów 29.07.09, 21:21
                                                    Festiwal Słowian i Wikingów – cykliczna impreza plenerowa w formie archeologii
                                                    eksperymentalnej. Odbywa się corocznie w pierwszy weekend sierpnia na wyspie
                                                    Ostrów Recławski w Wolinie.

Festiwal Wikingów jest prawdopodobnie największą tego typu imprezą w tej części
                                                    Europy. W roku 2008 ponad 1500 uczestników: wojowników, rzemieślników, odtwórców
                                                    dawnych obrzędów i grup muzycznych z 21 państw - nie tylko Europy - prezentowało
                                                    z zachowaniem historycznych realiów wszelkie aspekty życia Wikingów i Słowian, a
                                                    wioskę wikingów odwiedziło 37 tysięcy turystów. Impreza jest także okazją do
                                                    spotkań fascynatów nadbałtyckich kultur wczesnego średniowiecza.
                                                    www.lastfm.pl/event/1054215
                                                    pl.wikipedia.org/wiki/Festiwal_S%C5%82owian_i_Wiking%C3%B3w
                                                  • svolo Re: Festiwal Słowian i Wikingów 18.08.09, 02:04
                                                    ak tak.
                                                    A wszystko zaczelo sie w Moragu jeszcze w latach 60-tych XX wieku.
                                                  • rita100 Re: Festiwal Słowian i Wikingów 26.08.09, 20:34
                                                    A choć pamiętają o tym w swoich Festiwalach rycerskich ?
                                                    Chyba już się kończy sezon wakacyjny i urlopów. Będzie jakie podsumowanie sezonu ?

• rita100 Re: Festiwal Słowian i Wikingów 26.08.09, 22:26
                                                    Svolo, specjalnie dla Ciebie sa zrobione zdjęcia z remontu zamku Siewierz,
                                                    zamku, który się chwali jedynym zwodzonym mostem po zamku w Malborku.
                                                    Jak im tam sprawnie idzie, a wszystko dzięki Funduszom Europejskim.

schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=833

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka