Dodaj do ulubionych

S1 form - prosze pomóżcie

27.02.20, 10:12
Proszę o pomoc.
Potrzebuję zdobyć od HSE S1 form. Mój mąż mieszka i pracuje w IE. Ja z dziecmi w PL.
Ostatnio straciłam pracę z winy pracodawcy a NFZ nie pozwala mi się dobrowolnie ubezpieczyć ponieważ mąż zatrudniony w EU. ( nie mogę mieć statusu osoby bezrobotnej ponieważ mam inne dochody).

Kazali mi dostarczyć S1 form - podobno jakiś miedzynarodowy promularz - dla mnie i dla dzieci.
Nie mogę znaleźć zadnego formularza na stronie HSE zeby o to wystąpić. A podobno to dość popularna sytuacja.
Wg NFZ, S1 form wydawany jest przez tą samą instytucję, która wydaje European Heath Insurance Card, ale jak tam dzownię, nie mają pojęcia o formularzu S1. Dramat.
Może ktoś spotkał się z taką sytuacją????
Pomóżcie proszę!!!
Obserwuj wątek
    • medicaladvisor Re: S1 form - prosze pomóżcie 28.06.23, 12:32
      dzień dobry,

podobnie jak w Polsce, może Pani być ubezpieczona na męża (podobnie jak dzieci). Aby to zrobić ubezpieczyciel męża (prawdopodobnie HSE) musi "podpiąć" Panią i dzieci pod HSE poprzez druk S1 (E 106 lub E109).

Następnie taki druk po weryfikacji danych przesyłany jest na prośbę Pacjenta do Polskiego NFZ.

Proszę również pamiętać, że przy każdorazowej zmianie pracy męża, zwolnieniu, bezrobociu czy podjęciu pracy przez Panią należy zgłosić ten fakt do ubezpieczyciela (nie ma czegoś takiego jak podwójne ubezpieczenie).

Ważne: leczenie na HSE może również odbyć się w Polsce. Jeżeli mąż np. długo czeka na operację/leczenie w Irlandii lub to leczenie jest niedostępne może starać się o zwrot kosztów operacji w Polsce.

Pozdrawiam

Karolina Wójciak.

kontakt@medicaladvisor.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka