kaha1 17.05.06, 21:03 czy rehabilitujecie swoje dzieci? Czy jest taka potrzeba? A jeśli tak to jaką metodą, jak często? napiszcie. może mamy podobne problemy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaha1 Re: rehabilitacja 30.05.06, 08:00 wczoraj dowiedziałam się, że moja córka będzie chodzić. lepiej albo gorzej ale będzie!! Odpowiedz Link
ulap4 Re: rehabilitacja 30.05.06, 19:29 Witaj! Moje bliźniaki były rehabilitowane metodą NDT-Bobatch. Kacper miał wzmożone napiecie mięśniowe, retinopatię, przeszedł zakażenie jelit, miał zakładane dojście centralne, potem posocznicę i gronkowca, leżał na OIOMIE w ciężkim stanie, potem został przewieziony do CZD i tam był leczony, teraz to zdrowy, gadający, rozrabiający dwulatek. Gorzej było z Olą, urodziła sie w zamartwicy, miała hipotrofię i na dodatek pełnoobjawową wrodzoną cytomegalie, która uszkodziła wątrobę(kfalifikowała się do przeszczepu), śledzionę, szpik, krew, miała małopłytkowość( krew toczona 10 razy), napięcie mieśniowe, retinopatię i dużo innych powikłań. W CZD leżałyśmy ponad pół roku, była bardzo długo leczona. Ola sama jeszcze nie chodzi, więc jeszcze z nią ćwiczę i raz w tygodniu jeździmy do poradni na rehabilitację. Ola ma głęboki niedosłuch, nosi aparaty i jeździmy do logopedy. To w dużym skrócie. Muszę kończyć, bo idę kąpać bliźniaki, rano jedziemy na szczepienie. Jeszcze się odezwę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kaha1 Re: rehabilitacja 31.05.06, 06:56 my cały czas ćwiczymy NDT. Po dwóch miesiącach bardzo duże efekty! Nie wiem tylko, czy ćwiczycie w domu? Czy tylko z rehabilitantem? Odpowiedz Link
ulap4 Re: rehabilitacja 31.05.06, 07:45 Raz w tygodniu ćwiczymy w poradni i staramy się codziennie w domu, teraz głównie masujemy sie, jak leżałyśmy w CZD tam przychodził rehabilitant codziennie i pokazywał co robić, dużo się nauczyłam. Teraz Ola sama wstaje przy czymś i cały czas czworakuje, na kolanach dojdzie wszędzie. Ta metoda daje naprawde duże efekty, Ola miała duża asymetrię ale pokilku miesiącach ćwiczeń wszystko wróciło do normy. Ćwiczymy dalej, bo jeszcze nie chodzi i w rezonansie wyszły zmiany w mózgu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ali_mama Re: rehabilitacja 31.05.06, 23:10 moja niunia nie jest rehabilitowana - dzieki Bogu nie ma potrzeby .... co prawda jeszcze nie chodzi ale jak mowia lekarze to juz kwestia nawet nie tygodni a dni.... gdybyście na nia spojrzały to nie widac ze jest chora..... ale............. no właśnie to cholerne ALE........ wystarczy zaspać i spóżnic sie z lekiem i juz jest bardzo żle...każdy spadek cukru moze prowadzic do uszkodzenia mózgu a nawet do spiączki...... buuuuu znowu mi sie chce ryczeć;-(( Odpowiedz Link
kaha1 Re: rehabilitacja 01.06.06, 07:25 :( my mamy termin do neurochirurga 3.07.06. Będziemy robić tomografię i sprawdzać czy guz nie odrasta. Trudno mi się nawet uśmiechnąć, trudno myśleć o czym innym. Mała miała operację prawie rok temu.. A wspomnienia tego koszmaru są świeże jak poranne bułeczki Odpowiedz Link
ali_mama Re: rehabilitacja 01.06.06, 22:16 podczas tego ostaniego pobytu lezalam na sali z mama dawidka - nie zdiagnozowanego.... mial robiona tomografie komputerowa w 5 tygodniu zycia ...wykazala duze zmaniy w mozgu a pozniej w 6 miesiacu zycia......diagnoza byla okropna - zmiany tak szybko postepuja , mały dostal padaczki , ze rodzice nie moga zrobic nic innego jak "umilać synkowi to jego ziemskie zycie" - słowa pani profesor innymi słowy czekac na smierc.... więc jesłi twoja niunia jest po operacji - to miejmy nadzieje ze wsio bedzie dobrze koszmar czekania przed sala operacyjna tez znam choc to byl tylko zabieg ;-(( 3mam kciuki Odpowiedz Link
kaha1 Re: rehabilitacja 02.06.06, 08:12 ja pod salą czekałam ponad 3 h co się stało temu chłopcu? to był guz? Odpowiedz Link
ali_mama Re: rehabilitacja 02.06.06, 10:09 co sie stało to nie wiadomo właściwie...... mama zeby zajsc w ciaze leczyła sie hormonalnie 5 lat i to moglobyc przyczyna tak ogromnych zmian w mozgu...ale guz to nie był..... pozdrawiam Odpowiedz Link
babawawa Re: rehabilitacja 01.06.06, 10:48 pisałam komp mi się zawiesił, no cóż jeszcze raz. Mój miś-pyś ma 16 miesięcy, a nasze problemy ujawniły się dopiero około 12 miesiąca:( Wszystko moim zdaniem jest spowodowane przez zaniedbania lekarzy przy porodzie i urodzenia się w zamartwicy. Obecnie mamy stwierdzone: choroba krwi-zbyt gęsta krew konkretne badania będziemy robić6.06 w klinice, zaburzenie metabolizmu- wapniowo-fosorowa gospodarka jonowa, no i do tego takie mniejsze juz jak astma czy zmniejszone napięcie mięśniowe. Ta choroba krwi jest chyba najbardziej niebezpieczna:może dojść do zatoru, no i kiedy dziecko ma atak astmy leki dożylne nie działają bo nie mogą rozprowadzić się po obiegu a jak wiadomo wziewne nie zawsze działją. Co miało miejsce własnie około 12 miesiąca kiedy moje dziecko się dusiło, aż w końcu przestało oddychac, całe szczęśie byliśmy juz w karetce i podano mu tlen Nie wiem jak u nas będzie z rehabilitacja, bo mamy dopiero skierowanie do rehabilitanta i on ma to orzec. Podobnie jak u was często mamy wyprawy do szpitali:IMiD, CZD i na Litewską. Cieszę się że powstało to forum, bo czasem tylko mamy w podobne położeniu mogą sobie nawzajem pomóc, choćby wspierając się na duchu:) Odpowiedz Link
ali_mama Re: rehabilitacja 01.06.06, 22:10 jak diagnozowano moja corcie tez byly problemy z gesta krwia.....dochodzilo do tego ze panie w laboratorium nie mogly przeprowadzic badań....ale okazało sie ze tak krew to byl objaw naszej choroby...teraz juz jest dobrze bo mala jest na specjalnej diecie??? pozdrawiam ps klinika metabolizmu to nasz drugi dom;-)) my jedziemy tam jak wszystko bedzie ok pod koniec wakacji.... jesli jeszcze tam nie bylas to zobaczysz ze calkiem tam przyjemnie jak na CZD..... duzo miejsca na spacery ;-)) a moze sie tam kiedys spotkamy..... pozdrawiam Odpowiedz Link
babawawa Re: rehabilitacja 03.06.06, 07:44 jeszcze nie byłam,e idę nadać na pocztę list polecony do CZD, nas w sobotypoczta otwarta 8-14. Pewno będziemy długo czekać na taką wizytę. W kąażdym bądż razie napewno nas nie ominie:(. Odpowiedz Link
michaleksylwi1 Re: rehabilitacja 03.06.06, 10:36 Co do rehabilitacji, to ja ostatnio mam jakies poczucie że za mało robię. Jak czytam niektóre fora o rehabilitacji tomam wrażenie że jestem wyrodna matką. Teraz myślę o wyjeździe na turnus rehabilitacyjny i o integracji sensorycznej. czy któraś z was ma może do plecenia coś z jednego i drugiego tematu? Czyli gdzie najlepsze turnusy i gdzie jacyś dobrzy rehabilitanci z SI? Odpowiedz Link
loka8 Re: rehabilitacja 30.06.06, 22:45 ja mam dzieciaka z mpdz 7-letniego!!! przez 7 lat rehabilituję moją córcię sama!!to nic trudnego a turnusy do w większości dno!!!! ;( niestety do rehabilitacji potrzebna jest tylko wytrwałość i ciągłość!!! a reszta to tylko radość z postępów! uwierzcie mi!!! Odpowiedz Link
michaleksylwi1 Re: rehabilitacja 03.06.06, 10:47 acha , czytałam gdzieś o wałkach, które pomagaja w nauce raczkowania. Czy słyszałyście o nich, wiecie gdzie mozna je kupić? Odpowiedz Link
kaha1 Re: rehabilitacja 04.06.06, 10:31 ja nic nie wiem ani o wałkach ani o SI a turnusy są koszmarnie drogie. Za wyjazd na 14 dni trzeba zapłacić 2000 zł! Odpowiedz Link
ulap4 Re: rehabilitacja 04.06.06, 18:56 Witam! Ja ćwiczę, na piłce, takiej dużej z rogami i na wałku pompowanym, można go kupić w super markecie, to są takie kolorowe, dmuchane do zabawy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ulap4 Re: rehabilitacja 04.06.06, 18:59 A co do turnusu, to wiem, że można w CZD umówić sie na turnus tygodniowy, jest refundowany przez NFZ, tylko czeka sie w kolejce. Odpowiedz Link
iwpal Re: rehabilitacja 11.07.06, 23:45 Witam, nie jestem mama chorego dziecka, ale kaha1 tak zapraszała, ze sie wśliznęłam; jestem psychologiem i pracuje od kiku lat z dziecmi z dysfunkcjami OUN w Szpitalu Rehabilitacyjnym dla dzieci w POznaniu-Kiekrzu. Co do rehabilitacji - nie trzeba koniecznie za wszysto płacić horrendalnych sum, wiele należy sie z NFZ, u nas w szpitalu od kwietnia do października sa 3- tygodniowe turnusy - dziecko jest pacjentem szpitala (na NFZ), rodic płaci za swój nocleg i posiłki (ok 500 zł na 3 tygodnie). POza tym dzieci sa przyjmowane na oddział rehabilitacyjny przez cały rok, czesto z rodzicem (jest specjalny pokój dla rodzica z dzieckiem, rodzic płaci za dobe 15zł) strona szpitala to www.kiekrz.com Sa jeszcze inne ośrodki, gdzie można dziecko rehabilitowac w ramach NFZ - np.w Górznie, w Zagórzu Odpowiedz Link
kaha1 Re: rehabilitacja 12.07.06, 08:25 iwpal witaj :) dla mnie pobyt w szpitalu nie bardzo wchodzi w grę - po pierwsze z powodu dość silnego urazu do tychże po pobycie na onkologii dzieci, po drugie z powodu pracy z której rezygnować nie chcę. Dlatego szukam placówek z pobytem dziennym lub takich które przyjmują pacjentów na konkretne godziny. Odpowiedz Link
guderianka Re: rehabilitacja 17.07.06, 13:00 my rehabilitowałysmy sie cwiczeniami w wodzie, hipoterapia, hydromasazem,masazem na sucho, kinezyterapia. teraz najlepsza rehabilitacja jest ruch sam w sobie i aktywnosc podwórkowa-wspomagamy sie obuwiem ortopedycznym Odpowiedz Link
maka2003 Re: rehabilitacja 17.07.06, 15:43 Hania jest rehabilitowana od 6 tygodnia życia metodą NDT Bobath, dwa razy w tygodniu w ramach NFZ i dwa razy przychodzi do nas rehabilitantka prywatnie. Oprócz tego 2 razy w tygodniu przychpdzi do nas prywatnie masażystka. Jest jeszcze rehabilitacja wzroku w ośrodku dla dzieci niewidomych i niedowidzących. Niekeidy mamy większe lub mniejsze przerwy - pobyty w szpitalu, choroby. REhabilitacja przebiega bardzo, bardzo wolno, my widzimy efekty, ale dla osób z zewnątrz sa prawie niedostrzegalne - Hania jeszcze nie kontroluje głowy i nie siedzi (ma prawie 3 latka). Turnusy są drogie, ale załozyłam Hani subkonto w fundacji i zbieraliśmy wśrod znajomych i ich znajomych 1% z podatku (nie pisze o wsparcie do firm) no i jedziemy. staram się wybierać turnusy z wykładami dla rodziców i z nowymi formami rehabilitacji. Ja wiem, że na takim turnusie w ciagu 2 tygodni nie nastąpi uzdrowienie Hani, ale mogę podejrzeć inne, nowe formy rehabilitacji i jak na nie reaguje mała - jak ok to szukamy takiej mozliwości rehabilitacji w naszym mieście. pozdrawiam, marta Odpowiedz Link
hanti Re: rehabilitacja 17.07.06, 19:22 Karola ćwiczy trzy razy w tygodniu NDT-Bobath, dwa razy hipoterapia, oprócz tego plastry kinesio taping (cały czas). Odpowiedz Link
hanti Re: rehabilitacja 18.07.06, 11:27 to są plastry nazywane rękoma fizjoterapełty, utrzymują stawy w prawidłowaj pozycji a mięśnie w prawidłowym napięciu :) Moją córkę uratowały przed stabilizatorami na kolana. Odpowiedz Link
kaha1 Re: rehabilitacja 18.07.06, 20:37 aż zapytam na rehabilitacji o nie. a ty gdzie masz rehabilitację maka? Tą z NFZ? Odpowiedz Link
maka2003 Re: rehabilitacja 19.07.06, 06:58 jesteśmy u dr Matuszewskiej w ośrodku na Dygasińskiego (za kościołem na Kozłówku), oraz we wczesnej interwencji (tam jest tehabilitacja ruchowa) w szpitalu Jana Pawła II przy oddziale rehabilitacji. Odpowiedz Link
kaha1 Re: rehabilitacja 19.07.06, 08:51 my też jesteśmy na DYgasińskiego u pani Koczwary. Bardzo miła lekarka :) Odpowiedz Link