Dodaj do ulubionych

rehabilitacja

17.05.06, 21:03
czy rehabilitujecie swoje dzieci? Czy jest taka potrzeba? A jeśli tak to jaką
metodą, jak często?
napiszcie. może mamy podobne problemy?
Obserwuj wątek
    • kaha1 Re: rehabilitacja 30.05.06, 08:00
      wczoraj dowiedziałam się, że moja córka będzie chodzić. lepiej albo gorzej ale
      będzie!!
      • ulap4 Re: rehabilitacja 30.05.06, 19:29
        Witaj!
        Moje bliźniaki były rehabilitowane metodą NDT-Bobatch. Kacper miał wzmożone
        napiecie mięśniowe, retinopatię, przeszedł zakażenie jelit, miał zakładane
        dojście centralne, potem posocznicę i gronkowca, leżał na OIOMIE w ciężkim
        stanie, potem został przewieziony do CZD i tam był leczony, teraz to zdrowy,
        gadający, rozrabiający dwulatek. Gorzej było z Olą, urodziła sie w zamartwicy,
        miała hipotrofię i na dodatek pełnoobjawową wrodzoną cytomegalie, która
        uszkodziła wątrobę(kfalifikowała się do przeszczepu), śledzionę, szpik, krew,
        miała małopłytkowość( krew toczona 10 razy), napięcie mieśniowe, retinopatię i
        dużo innych powikłań. W CZD leżałyśmy ponad pół roku, była bardzo długo leczona.
        Ola sama jeszcze nie chodzi, więc jeszcze z nią ćwiczę i raz w tygodniu jeździmy
        do poradni na rehabilitację. Ola ma głęboki niedosłuch, nosi aparaty i jeździmy
        do logopedy. To w dużym skrócie. Muszę kończyć, bo idę kąpać bliźniaki, rano
        jedziemy na szczepienie. Jeszcze się odezwę.
        Pozdrawiam.
        • kaha1 Re: rehabilitacja 31.05.06, 06:56
          my cały czas ćwiczymy NDT. Po dwóch miesiącach bardzo duże efekty! Nie wiem
          tylko, czy ćwiczycie w domu? Czy tylko z rehabilitantem?
          • ulap4 Re: rehabilitacja 31.05.06, 07:45
            Raz w tygodniu ćwiczymy w poradni i staramy się codziennie w domu, teraz głównie
            masujemy sie, jak leżałyśmy w CZD tam przychodził rehabilitant codziennie i
            pokazywał co robić, dużo się nauczyłam. Teraz Ola sama wstaje przy czymś i cały
            czas czworakuje, na kolanach dojdzie wszędzie. Ta metoda daje naprawde duże
            efekty, Ola miała duża asymetrię ale pokilku miesiącach ćwiczeń wszystko wróciło
            do normy. Ćwiczymy dalej, bo jeszcze nie chodzi i w rezonansie wyszły zmiany w
            mózgu.
            Pozdrawiam.
            • ali_mama Re: rehabilitacja 02.06.06, 22:33
              na którym oddziale lezycie w CZD??
    • ali_mama Re: rehabilitacja 31.05.06, 23:10
      moja niunia nie jest rehabilitowana - dzieki Bogu nie ma potrzeby ....
      co prawda jeszcze nie chodzi ale jak mowia lekarze to juz kwestia nawet nie
      tygodni a dni....
      gdybyście na nia spojrzały to nie widac ze jest chora.....
      ale............. no właśnie to cholerne ALE........
      wystarczy zaspać i spóżnic sie z lekiem i juz jest bardzo żle...każdy spadek
      cukru moze prowadzic do uszkodzenia mózgu a nawet do spiączki...... buuuuu
      znowu mi sie chce ryczeć;-((
      • kaha1 Re: rehabilitacja 01.06.06, 07:25
        :(

my mamy termin do neurochirurga 3.07.06. Będziemy robić tomografię i sprawdzać
        czy guz nie odrasta. Trudno mi się nawet uśmiechnąć, trudno myśleć o czym
        innym. Mała miała operację prawie rok temu.. A wspomnienia tego koszmaru są
        świeże jak poranne bułeczki
        • ali_mama Re: rehabilitacja 01.06.06, 22:16

podczas tego ostaniego pobytu lezalam na sali z mama dawidka - nie
          zdiagnozowanego.... mial robiona tomografie komputerowa w 5 tygodniu
          zycia ...wykazala duze zmaniy w mozgu a pozniej w 6 miesiacu
          zycia......diagnoza byla okropna - zmiany tak szybko postepuja , mały dostal
          padaczki , ze rodzice nie moga zrobic nic innego jak "umilać synkowi to jego
          ziemskie zycie" - słowa pani profesor innymi słowy czekac na smierc....

więc jesłi twoja niunia jest po operacji - to miejmy nadzieje ze wsio bedzie
          dobrze
          koszmar czekania przed sala operacyjna tez znam choc to byl tylko zabieg ;-((
          3mam kciuki
          • kaha1 Re: rehabilitacja 02.06.06, 08:12
            ja pod salą czekałam ponad 3 h
            co się stało temu chłopcu? to był guz?
            • ali_mama Re: rehabilitacja 02.06.06, 10:09
              co sie stało to nie wiadomo właściwie...... mama zeby zajsc w ciaze leczyła sie
              hormonalnie 5 lat i to moglobyc przyczyna tak ogromnych zmian w mozgu...ale guz
              to nie był.....

pozdrawiam
              • kaha1 Re: rehabilitacja 02.06.06, 15:29
                bardzo współczuję tej kobiecie.
                To straszne.
    • babawawa Re: rehabilitacja 01.06.06, 10:48
      pisałam komp mi się zawiesił, no cóż jeszcze raz.
      Mój miś-pyś ma 16 miesięcy, a nasze problemy ujawniły się dopiero około 12
      miesiąca:( Wszystko moim zdaniem jest spowodowane przez zaniedbania lekarzy
      przy porodzie i urodzenia się w zamartwicy. Obecnie mamy stwierdzone: choroba
      krwi-zbyt gęsta krew konkretne badania będziemy robić6.06 w klinice, zaburzenie
      metabolizmu- wapniowo-fosorowa gospodarka jonowa, no i do tego takie mniejsze
      juz jak astma czy zmniejszone napięcie mięśniowe. Ta choroba krwi jest chyba
      najbardziej niebezpieczna:może dojść do zatoru, no i kiedy dziecko ma atak
      astmy leki dożylne nie działają bo nie mogą rozprowadzić się po obiegu a jak
      wiadomo wziewne nie zawsze działją. Co miało miejsce własnie około 12 miesiąca
      kiedy moje dziecko się dusiło, aż w końcu przestało oddychac, całe szczęśie
      byliśmy juz w karetce i podano mu tlen
      Nie wiem jak u nas będzie z rehabilitacja, bo mamy dopiero skierowanie do
      rehabilitanta i on ma to orzec.
      Podobnie jak u was często mamy wyprawy do szpitali:IMiD, CZD i na Litewską.
      Cieszę się że powstało to forum, bo czasem tylko mamy w podobne położeniu mogą
      sobie nawzajem pomóc, choćby wspierając się na duchu:)
      • ali_mama Re: rehabilitacja 01.06.06, 22:10
        jak diagnozowano moja corcie tez byly problemy z gesta krwia.....dochodzilo do
        tego ze panie w laboratorium nie mogly przeprowadzic badań....ale okazało sie
        ze tak krew to byl objaw naszej choroby...teraz juz jest dobrze bo mala jest na
        specjalnej diecie???
        pozdrawiam

ps klinika metabolizmu to nasz drugi dom;-)) my jedziemy tam jak wszystko
        bedzie ok pod koniec wakacji....
        jesli jeszcze tam nie bylas to zobaczysz ze calkiem tam przyjemnie jak na
        CZD..... duzo miejsca na spacery ;-))

a moze sie tam kiedys spotkamy.....
        pozdrawiam
        • babawawa Re: rehabilitacja 03.06.06, 07:44
          jeszcze nie byłam,e idę nadać na pocztę list polecony do CZD, nas w
          sobotypoczta otwarta 8-14. Pewno będziemy długo czekać na taką wizytę. W
          kąażdym bądż razie napewno nas nie ominie:(.
    • michaleksylwi1 Re: rehabilitacja 03.06.06, 10:36
      Co do rehabilitacji, to ja ostatnio mam jakies poczucie że za mało robię. Jak czytam niektóre fora o rehabilitacji tomam wrażenie że jestem wyrodna matką. Teraz myślę o wyjeździe na turnus rehabilitacyjny i o integracji sensorycznej. czy któraś z was ma może do plecenia coś z jednego i drugiego tematu? Czyli gdzie najlepsze turnusy i gdzie jacyś dobrzy rehabilitanci z SI?
      • loka8 Re: rehabilitacja 30.06.06, 22:45
        ja mam dzieciaka z mpdz 7-letniego!!! przez 7 lat rehabilituję moją córcię
        sama!!to nic trudnego a turnusy do w większości dno!!!! ;( niestety do
        rehabilitacji potrzebna jest tylko wytrwałość i ciągłość!!! a reszta to tylko
        radość z postępów! uwierzcie mi!!!
    • michaleksylwi1 Re: rehabilitacja 03.06.06, 10:47
      acha , czytałam gdzieś o wałkach, które pomagaja w nauce raczkowania. Czy słyszałyście o nich, wiecie gdzie mozna je kupić?
      • kaha1 Re: rehabilitacja 04.06.06, 10:31
        ja nic nie wiem ani o wałkach ani o SI
        a turnusy są koszmarnie drogie. Za wyjazd na 14 dni trzeba zapłacić 2000 zł!
        • ulap4 Re: rehabilitacja 04.06.06, 18:56
          Witam!
          Ja ćwiczę, na piłce, takiej dużej z rogami i na wałku pompowanym, można go kupić
          w super markecie, to są takie kolorowe, dmuchane do zabawy.
          Pozdrawiam.
        • ulap4 Re: rehabilitacja 04.06.06, 18:59
          A co do turnusu, to wiem, że można w CZD umówić sie na turnus tygodniowy, jest
          refundowany przez NFZ, tylko czeka sie w kolejce.
          • kaha1 Re: rehabilitacja 04.06.06, 19:41
            oooooo a masz tam jakieś namiary?
        • iwpal Re: rehabilitacja 11.07.06, 23:45
          Witam, nie jestem mama chorego dziecka, ale kaha1 tak zapraszała, ze sie
          wśliznęłam; jestem psychologiem i pracuje od kiku lat z dziecmi z dysfunkcjami
          OUN w Szpitalu Rehabilitacyjnym dla dzieci w POznaniu-Kiekrzu.
          Co do rehabilitacji - nie trzeba koniecznie za wszysto płacić horrendalnych
          sum, wiele należy sie z NFZ, u nas w szpitalu od kwietnia do października sa 3-
          tygodniowe turnusy - dziecko jest pacjentem szpitala (na NFZ), rodic płaci za
          swój nocleg i posiłki (ok 500 zł na 3 tygodnie). POza tym dzieci sa przyjmowane
          na oddział rehabilitacyjny przez cały rok, czesto z rodzicem (jest specjalny
          pokój dla rodzica z dzieckiem, rodzic płaci za dobe 15zł)
          strona szpitala to www.kiekrz.com
          Sa jeszcze inne ośrodki, gdzie można dziecko rehabilitowac w ramach NFZ - np.w
          Górznie, w Zagórzu
          • kaha1 Re: rehabilitacja 12.07.06, 08:25
            iwpal witaj :)
            dla mnie pobyt w szpitalu nie bardzo wchodzi w grę - po pierwsze z powodu dość
            silnego urazu do tychże po pobycie na onkologii dzieci, po drugie z powodu
            pracy z której rezygnować nie chcę. Dlatego szukam placówek z pobytem dziennym
            lub takich które przyjmują pacjentów na konkretne godziny.
            • guderianka Re: rehabilitacja 17.07.06, 13:00
              my rehabilitowałysmy sie cwiczeniami w wodzie, hipoterapia,
              hydromasazem,masazem na sucho, kinezyterapia. teraz najlepsza rehabilitacja
              jest ruch sam w sobie i aktywnosc podwórkowa-wspomagamy sie obuwiem
              ortopedycznym
              • maka2003 Re: rehabilitacja 17.07.06, 15:43
                Hania jest rehabilitowana od 6 tygodnia życia metodą NDT Bobath, dwa razy w
                tygodniu w ramach NFZ i dwa razy przychodzi do nas rehabilitantka prywatnie.
                Oprócz tego 2 razy w tygodniu przychpdzi do nas prywatnie masażystka. Jest
                jeszcze rehabilitacja wzroku w ośrodku dla dzieci niewidomych i niedowidzących.
                Niekeidy mamy większe lub mniejsze przerwy - pobyty w szpitalu, choroby.
                REhabilitacja przebiega bardzo, bardzo wolno, my widzimy efekty, ale dla osób z
                zewnątrz sa prawie niedostrzegalne - Hania jeszcze nie kontroluje głowy i nie
                siedzi (ma prawie 3 latka). Turnusy są drogie, ale załozyłam Hani subkonto w
                fundacji i zbieraliśmy wśrod znajomych i ich znajomych 1% z podatku (nie pisze
                o wsparcie do firm) no i jedziemy. staram się wybierać turnusy z wykładami dla
                rodziców i z nowymi formami rehabilitacji. Ja wiem, że na takim turnusie w
                ciagu 2 tygodni nie nastąpi uzdrowienie Hani, ale mogę podejrzeć inne, nowe
                formy rehabilitacji i jak na nie reaguje mała - jak ok to szukamy takiej
                mozliwości rehabilitacji w naszym mieście.

pozdrawiam, marta
                • hanti Re: rehabilitacja 17.07.06, 19:22
                  Karola ćwiczy trzy razy w tygodniu NDT-Bobath, dwa razy hipoterapia, oprócz tego
                  plastry kinesio taping (cały czas).
                  • maka2003 Re: rehabilitacja 17.07.06, 20:00
                    co to są te plastry ??
                    • hanti Re: rehabilitacja 18.07.06, 11:27
                      to są plastry nazywane rękoma fizjoterapełty, utrzymują stawy w prawidłowaj
                      pozycji a mięśnie w prawidłowym napięciu :) Moją córkę uratowały przed
                      stabilizatorami na kolana.
                      • kaha1 Re: rehabilitacja 18.07.06, 20:37
                        aż zapytam na rehabilitacji o nie.

a ty gdzie masz rehabilitację maka? Tą z NFZ?
                        • maka2003 Re: rehabilitacja 19.07.06, 06:58
                          jesteśmy u dr Matuszewskiej w ośrodku na Dygasińskiego (za kościołem na
                          Kozłówku), oraz we wczesnej interwencji (tam jest tehabilitacja ruchowa) w
                          szpitalu Jana Pawła II przy oddziale rehabilitacji.
                          • kaha1 Re: rehabilitacja 19.07.06, 08:51
                            my też jesteśmy na DYgasińskiego u pani Koczwary. Bardzo miła lekarka :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka