74l 18.12.06, 10:14 ....i na mocną herbatkę, bo dzisiaj chyba wszystkie zaspałyście. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sweet.joan Re: Piekę pierniczki- zapraszam 18.12.06, 10:43 Za pierniczki dziękuję - swoich mam pod dostatkiem. Herbatka już dawno wypita, teraz czas na kawkę. W myśl wdrażania się w zdrowy tryb życia zaparzyłam inkę. A do tych pierniczków masz jakiegoś pomocnika? Bo ja wczoraj miałam dzielnego kucharzyka, a i tak zmachałam się lepiej niż na siłowni Ja wałkowałam, a Młody wycinał. No i zostałam przez niego ochrzczona mianem "wałkonia" Ale ten zapach... Odpowiedz Link
edelka Re: Piekę pierniczki- zapraszam 18.12.06, 10:56 mmmmmmmm pierniczki Ja bardzo chętnie skosztuję Ja chyba dziś zarobię ciasto a upiekę w piątek (bo mam przepis, wg którego powinno to ciasto leżakowac 4-5 tygodni, ale jak będzie mniej to tez wyjdą). Czy to za późno piec w piątek? Ja jeszcze nigdy nie robiłam pierniczków i dlatego pytam Podpowiedzcie proszę A może poda ktoś jakiś przepis na pyszne pierniczki? Odpowiedz Link
sweet.joan Re: Piekę pierniczki- zapraszam 18.12.06, 11:25 Robiłam własnie wg. tego przepisu Za późno na pewno nie jest. Te pierniczki zawsze są dobre. Robiłam pierwszy raz, a musiałam chować, żeby domownicy nie pozjadali prosto z piekarnika Odpowiedz Link
anik801 Re: Piekę pierniczki- zapraszam 18.12.06, 11:03 Na herbatkę zawsze jestem chętna Odpowiedz Link
madziaaaa Re: Piekę pierniczki- zapraszam 19.12.06, 10:25 ja te tajemnicze pierniczki chyba dopiero na przyszłoroczne Święta wyprodukuję ( Odpowiedz Link
elag3 Re: Piekę pierniczki- zapraszam 19.12.06, 10:49 madzia zapraszam - podzielę się bo naprodukowałam tego full a zdaje się że miód jednak uczula mojego Miłka i jak ja to zawieszę na choince? Serio... Odpowiedz Link
madziaaaa Re: Piekę pierniczki- zapraszam 19.12.06, 11:41 no bo miód to silny alergen, niestety... ale jestem chętna na te pierniczki, bo u mnie i Ola i mąż uwielbiają. Odwdzięczę się pysznym ciastem ) Odpowiedz Link
edelka Re: Piekę pierniczki- zapraszam 19.12.06, 11:29 E tam Madziuuu, ja je mimo wszytsko spróbuję wyprodukować. Ciasto nie będzie leżakowało tyle ile trzeba ale co z tego Także jeszcze możesz zrobić Albo skorzystaj z propozycji elag ) i nikomu nie mów, że to NIE TY je robiłaś) Odpowiedz Link
zona_mi Re: Piekę pierniczki- zapraszam 19.12.06, 11:34 Pieczecie klasyczne pierniczki - w sensie kształtów, czy wymyśla któraś witraże, szopki czy co tam jeszcze? Odpowiedz Link
sweet.joan Re: Piekę pierniczki- zapraszam 19.12.06, 11:51 Zona, ja upiekłam zwykłe. Nie mam za grosz zdolności w tej materii. Jedyne, co było do rozpoznania po własnoręcznym wycięciu, to bałwanek. Zdobienie też ograniczone do posmarowania lukrem, polania polewą i posypania posypka, migdałami i wiórkami kokosowymi. Jak pomyślę, że miałabym siedzieć i każdy jeden piernik z osobna zdobić, to... Yyy... Odpowiedz Link
zona_mi Re: Piekę pierniczki- zapraszam 19.12.06, 16:51 A nie, nie - pojedynczych setki to niech sobie dzieci zdobią fotoforum.gazeta.pl/72,2,1111,33995437,33995437,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link
madziaaaa Re: Piekę pierniczki- zapraszam 19.12.06, 19:57 cudne rzeczy zrobiłyście Zonko z Martynką. Prześliczne ) Odpowiedz Link
sweet.joan Re: Piekę pierniczki- zapraszam 19.12.06, 20:50 Ty mi, Zono, ten link wkleiłaś specjalnie? Tak żeby mnie utwierdzić w przekonaniu o moim antytalencie? Odpowiedz Link
zona_mi Re: Piekę pierniczki- zapraszam 19.12.06, 21:15 Nie, żeby pokazać, ze pojedyncze pierniczki to dzieci niech zdobią, a mamy biorą się za budowle Odpowiedz Link
sweet.joan Re: Piekę pierniczki- zapraszam 20.12.06, 09:05 Dobra, dobiłaś mnie Zapisuję się na przyszły rok do Twojej córki na kurs zdobienia pierniczków Odpowiedz Link
zona_mi Re: Piekę pierniczki- zapraszam 20.12.06, 11:46 A do mnie na kurs szydełkowania - własny śnieg chyba trezba mieć na święta, skoro z nieba nie leci fotoforum.gazeta.pl/72,2,1111,54244514,54244514,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link
edelka Zona_mi 20.12.06, 11:50 przepraszam, że zapytam, ale kiedy Ty znajdujesz czas na te Twoje przecudne Rekodzieła?? Czy to jest Twoja praca czy tylko hobby? No wiem ciekawska jestem, ale kurczę przepiękne sa te płatki śniegu... I sama bym z chęcią takie zrobiła, ale... po pierwsze nie umiem, po drugie KIEDY??? Odpowiedz Link