Dodaj do ulubionych

do Izraela samolotem? to takie banalne.

15.02.14, 20:15
wybieram się do Izraela droga lądowo-morską ,krajoznawczo chcę dojechać koleją do Stambułu i dalej statkiem do Hajfy /może przez Cypr/ .Jak realne są moje zamierzenia ?-pytanie do doświadczonych globtroterów.Wiem jeszcze,że kiedyś było połączenie
promowe Odessa-Stambuł,czy jeszcze istnieje?
Obserwuj wątek
    • margacz_h Re: do Izraela samolotem? to takie banalne. 18.02.14, 23:24
      Na tym forum odpowiadają Izraelczycy polskiego pochodzenia. Zapytaj tam izrael.org.il/forum/4-forum-erec-israel/6113-izrael-jerozolima-na-wasn-rk.html?limit=40&start=4080
    • margacz_h Re: do Izraela samolotem? to takie banalne. 18.02.14, 23:26
      Sprawdź to www.ferrylines.com/pl/news/artikel/first-regular-ferry-line-between-turkey-and-israel-has-started/
    • margacz_h Re: do Izraela samolotem? to takie banalne. 19.02.14, 01:03
      Z Cypru www.ferrylines.com/pl/destynacja/search-results/?no_cache=1
    • pawelec47 to jeszcze jedno pytanie. 25.02.14, 21:10
      jak wygląda turystyka po Izraelu od strony językowej ,czy można powszechie porozumieć się
      po angielsku ,czy są napisy angielskie ?jaka jest pozycja języka rosyjskiego,po dużej emigracji
      z byłego ZSRR,no i nieśmiale pytanie o język polski,bo przecież kiedyś znajomość polskiego
      po falach emigracji z Polski była w Izraelu szeroka,jak jest teraz?
      • margacz_h Re: to jeszcze jedno pytanie. 25.02.14, 22:27
        Znajomość angielskiego jest powszechna, napisy, drogowskazy po angielsku są ( obok hebrajskiego i arabskiego ), rosyjski słychać wszędzie ( od lat 90-tych napłynęło do Izraela milion osób z Rosji ) a na polski nie licz w ogóle - mówią nim już nieliczni starsi ludzie, ja spotkałam tylko jedną taką osobę i to w samolocie.
        • pawelec47 dziękuję za cierpliwość.... 17.03.14, 12:06
          czy ze względu na wysokie ceny hoteli w Izraelu ktoś ćwiczył wariant podróżowania po
          kraju z namiotem? Przynajmniej w niektórych miesiącach klimat wydaje się sprzyjać takiej
          expedycji ,ale czy jest odpowiednia baza w postaci campingów ,ewentualnie gdzie i jak kształtują się ceny?
          • kornel-1 Re: dziękuję za cierpliwość.... 20.03.14, 21:32
            Czytałem relację hardcorowców, którzy jeździli z namiotem w styczniu. Ja jadę w kwietniu, namiot będę miał ze sobą; z pobieżnego przeglądu danych klimatycznych wynika, że noce w kwietniu są tam tak zimne jak noce w lipcu w Krakowie ;-)
            Przeżyję.

Kornel
            • pawelec47 Zyczenia dla Kornela.... 22.03.14, 17:13
              Kornel, życzę ci żebyś tam nóg nie przemoczył,bo pamiętam twoje wypowiedzi z forum"Góry"
              Chociaż ostatecznie nogi jeszcze możesz wyleczyć ,bo na leczenie głowy to już zdecydowanie za
              pózno.
              • kornel-1 Re: Zyczenia dla Kornela.... 23.03.14, 13:38
                pawelec47 napisał:

> Kornel, życzę ci żebyś tam nóg nie przemoczył,bo pamiętam twoje wypowiedzi
                > z forum"Góry"
                > Chociaż ostatecznie nogi jeszcze możesz wyleczyć ,bo na leczenie głowy to już
                > zdecydowanie za pózno.

Twoja wypowiedź jest typowym przykładem trollingu. Na merytoryczną wypowiedź reagujesz agresją.
                W Izraelu zamierzam pomoczyć nogi w Morzu Martwym. Byłem już, co prawda, po drugiej stronie jeziora - w Jordanii, ale skorzystać z takiej okazji nie zaszkodzi.

Kornel
                • pawelec47 Re: Zyczenia dla Kornela.... 28.03.14, 07:54
                  sam jesteś trolem pasożytującym na róznych forach. Nie mocz głowy.
                • akslazor Re: Zyczenia dla Kornela.... 28.03.14, 10:54
                  Izrael to taki wyjątkowy kraj w którym wita sie ludzi słowem Pokój z Toba. może warto przenieść ten zwyczaj na to forum???
                  • kornel-1 Re: Zyczenia dla Kornela.... 28.03.14, 13:53
                    akslazor napisała:

> Izrael to taki wyjątkowy kraj w którym wita sie ludzi słowem Pokój z Toba. moż
                    > e warto przenieść ten zwyczaj na to forum???

Oczywiście, masz rację. Niestety, zawsze znajdą się osoby agresywne, czego przykład mieliśmy w tym wątku. Najlepiej ignorować.

Kornel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka