jolantas1955 02.01.08, 18:03 Mam wylot 24 lutego i nie wiem co zrobić. Polskie MSZ zaleca, aby nie jechać, jeśli nie ma bezwzględnej potrzeby. Czy biura będą zwracać całość?Czy ktoś już sie orientował? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krafla Re: Jechać do Kenii??? IP: *.aster.pl 02.01.08, 18:28 biura na pewno nie beda zwracac chyba, ze ubezpieczylas umowe od wlasnie takiej sytuacji. ja lece 25 stycznia do Nairobi i polece. Tylko, ze ja jade bez biura, mialam w planach Kenie i Tanzanie a jesli sie nie uspokoi to spedze caly czas w Tanzanii. W Nairobi jednak wyladowac musze i dostac sie do Tanzani ladem. Jak bedzie bardzo zle to postram sie wykupic lot Nairobi - Arusha albo Nairobi- Dar Er Salam. Zobacze. Na razie czekam na maila z Kenii z informacjami z pierwszej reki. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Jechać do Kenii??? 02.01.08, 20:13 Widziałem w wiadomościach obrazki z Kenii, niestety nie wygląda to najlepiej. Mówili o zamieszkach w min. Nairobi i Mombasie. Mówili ,że może zabraknąć niedługo benzyny. Ja bym się chyba nie wybrał teraz. Sam nie wiem, do tej pory był to w miarę spokojny kraj.:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Jechać do Kenii??? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 02.01.08, 23:27 Tralalalala ... widziałem wiadomości ...każdy widzi. Poczekaj, do 24 lutego to kawał czasu a ty się martwisz. Odpowiedz Link Zgłoś
piootr3 Re: Jechać do Kenii??? 03.01.08, 11:40 Spróbuj przez Skypa się połączyć z kimś z Nairobi i pogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
smeja Re: Jechać do Kenii??? 03.01.08, 15:38 Cholipa ja mam wylot 27 stycznia Póki co wycieczka nie jest odwołana Kontaktowalam sie z kolezanka ktora tam teraz jest i ponoc nawet grup turystycznych nie wpuszczaja do Nairobi a szkoda bo fajnie byloby zobaczyc dom Karen Blixen Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Re: Jechać do Kenii??? 03.01.08, 16:09 Rozmawiałam z Rainbowtours - centralą i dowiedziałam się, że na razie wszyscy lecą, z tym,że na termin 6 i 14 stycznia można bez żadnych opłat zamienić na inny termin, lub imprezę, ale tylko z katalogu zimowego!Jeśli się rezygnuje samemu, to zasady ogólne. Podobno w poniedziałek ma być nowy komunikat odnośnie wyjazdów kolejnych.Teoretycznie mogę czekać do połowy lutego, ale potem, na wypadek, gdyby jednak było niespokojnie, niczego ciekawego w zimowym katalogu już nie znajdę!Nie wiem co mam robić. Zostawiam sobie czas do poniedziałku. We wtorek muszę zdecydować co robię, bo to będzie 45 dzień przed wylotem i ostatnia szansa aby stracić tylko 5%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyniuszka Re: Jechać do Kenii??? IP: *.centertel.pl 04.01.08, 10:15 Do 24 lutego mysle, ze juz wszystko wroci do normy. Z drugiej strony zadne biuro podrozy nie podejmie sie wyslania klientow, jesli bedzie nadal niebezpiecznie i wtedy zaproponuja cos innego albo zwrot pieniedzy w takiej sytuacji nie moga postapic inaczej. Teraz rezynacja jest n aogolnych warunkach z racji na fakt, ze jest eszcze tyle czasu do poczatku imprezy wiec czekaja az sie unormje sprawa. Prosze sie zamartwiac juz teraz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krafla Re: Jechać do Kenii??? IP: 217.96.126.* 04.01.08, 10:32 Ja ma kontakt mailowy z ludzmi z Kenii. I sytuacja jest taka. Da sie bezpiecznie (w miare) dojechac z lotniska do hotelu i np. przenocowac. W miescie zamieszki sa glownie w dzielnicy slumsow, w centrum jest spokojnie ale duzo sklepow i biur jest zamknietych. Ale z wyjazdem z Nairobi lub wjazdem do miasta jest klopot. Miasto jest otoczone przez policje i wojsko i np. interesujace mnie busy jadace do Arushy w Tanzanii nie moga dostac sie do miasta. To pewnie nie dotyczy biur podrozy (podobno podrozuja w konwojach) ,a le tego nei wiem. Ja sie interesowalam normalnym lokalnym transportem, szczegolnie tym do Tanzanii. No nic, ja kupuje wylot z Nairobi do Dar, jeszcze tej samej nocy. Jesli beda miejsca. jak nie ryzykuje nocleg w Nairobi lub na lotnisku (jak pozwola zostac) i poranny lot do Tanzanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wróciłam z Kenii Re: Jechać do Kenii??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 09:52 Wczoraj wróciłam z Kenii. Kilka dni byliśmy uwięzieni w hotelu pomimo że przebywaliśmy w okolicy Mombasy i tam właściwie nie doszło do rozruchów. Byliśmy pilnowani przez policję i nie było żadnej paniki. Wznowiono normalny ruch turystyczny, wycieczki się odbywają zgodnie z planem. Polecam safari Masai Mara, w Tsavo uganialiśmy się za zwierzętami, w Masai Mara wjeżdżaliśmy w stada pasących się bawołów. Uwaga! Noc w namiotach zimna, trzeba zabrać ciepłe ciuchy. O bieżącej sytuacji w Kenii informuje na żywo aljazeera, aktualnie jest spokój, wszystko wraca do normy, Kibaki i Odinga siadają do rozmów. Kenijczycy są bardzo przyjaźni, nawet w okresie największych rozruchów nie spotkaliśmy się z najmniejszą wrogością. Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Dzięki ci dobra kobieto:))) 08.01.08, 13:55 Nareszcie jakies konkretne informacje!! A co znaczy, że się "uganialiście"??Trafiliście wielką piątkę czy nie??Ja jadę tylko do Amboseli i Tsavo West, bo to inny program. Mam nadzieję, że i tam trafię na zwierzątka - w końcu po to tam jadę:)) Odpowiedz Link Zgłoś
smeja Pytanko o Nairobi 10.01.08, 13:18 Czy ktoś wie co sie dzieje w stolicy i czy autokary bez problemu wjezdzaja do Nairobi Czy sytuacja bez mozliwosci wjazdu nadal trwa?? Odpowiedz Link Zgłoś
yskyerka Re: Pytanko o Nairobi 10.01.08, 19:06 W Nairobi cisza i spokój. Od wtorku jest tam mój mąż. Zwiedzają zgodnie z programem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrufka Re: Jechać do Kenii??? IP: *.chello.pl 11.01.08, 20:49 Ja bym jechala i sie nie przejmowala mediami. :) Ludzie naprawde spokojni i sympatyczni. Mi sie bardziej normalni wydaja niz ci, ktorych na warszawskim dworcu spotkac mozna. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ulblue Re: Jechać do Kenii??? 12.01.08, 09:26 Mój syn ma wykupioną 2-tyg wycieczkę do Kenii, leci razem z moim tatkiem.Mamy masę mieszanych uczuć, względy bezpieczeństwa, itd.Biuro-Rainbow, zapewnia, że jest spokojnie, i wszystkie fakultatywy sie odbywają zgodnie z planem.Byliśmy skłonni zmienić w ostatniej chwili wyjazd na wycieczkę do Bangkoku, ale organizator wypiął się na nas,-owszem, wymienić można, ale za solidną dopłatą. Wylot 20 stycznia i siedzimy jak na szpilkach. Proszę osoby, które właśnie wróciły, lub mają kogoś w okolicach Mombasy, o wszelkie informacje dotyczące sytuacji tam panującej. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
smeja Re: Jechać do Kenii??? 12.01.08, 15:14 Kochani lece 27 stycznia z Rainbowem Czy ktos wie jak wygladaja lodges Czy dysponuja basenem (no bo co tam robic podczas przerw w safarii) i podobno wieczorem wylaczaja prąd O ktorej i jak naładowac akumulatorki do aparatu i kamerki bez pradu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksl Re: Jechać do Kenii??? IP: *.acn.waw.pl 15.01.08, 22:09 omg, a w Kampinosie masz baseny obok wiat? Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Re: Jechać do Kenii??? 15.01.08, 22:22 Kenia to nie Kampinos, a loggie to nie wiaty. W zeszłym roku i w Amboseli i w Tsavo były małe baseny, dobrze zaopatrzony barek, a o braku prądu nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alim Re: Jechać do Kenii??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.08, 17:53 Wróciłam z Kenii z Rainbowem 14.01. Bylo bardzo spokojnie. Nie bylo zadnych zamieszek, nie podrozowalismy również w konwojach. Wszystko odbylo sie zgodnie z planem. Kenijczycy bardzo dbaja o turystów i nie ma sie czego obawic. Baseny są tylko w niektórych lodgach , ale czasu pomiedzy porannym safari a wieczornym wcale nie ma tak duzo. Prąd jest wylaczany o godz 23. Sprzęt najlepiej ladowac wlasnie w przerwie miedzy safari (chociaz po poludniu tez czasem wylaczaja prad) oraz wieczorem po powrocie miedzy 18 a 23. Odpowiedz Link Zgłoś
katahdin Re: Jechać do Kenii??? 20.01.08, 14:54 W ponizszym artykule znajdziesz linki do kolejnych wiadomosci opisujacych sytuacje biezaca w Kenii. www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4834946.html--- Life's an adventure, don't miss out... Odpowiedz Link Zgłoś
katahdin Re: Jechać do Kenii??? 20.01.08, 14:57 W ponizszym artykule znajdziesz linki do kolejnych wiadomosci opisujacych sytuacje biezaca w Kenii. www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4834946.html - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja:)))))) Re: Jechać do Kenii??? IP: *.chello.pl 24.01.08, 15:19 english.aljazeera.net/NR/exeres/E8539B90-68A5-47E4-B3EF-72600663B789.htm najświeższe Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Re: Jechać do Kenii??? 20.01.08, 16:16 Przerzucać sie artykułami o Kenii można długo! Mogę tu dać linki i do takich, które mówią o stabilizacji. Jeśli sie trochę więcej poczyta, to sytuacja wcale nie jest jednoznaczna. Opisywane zdarzenia to oczywiście plemienne walki daleko na zachodzie, o których turyści przebywający w Mombasie słyszeli wyłącznie z informacji w TV, albo jeszcze lepiej - od krewnych z Europy, ślących rozpaczliwe SMS. Liczyłam, że napisze tu ktoś, kto ma informacje z pierwszej ręki, bo straszyć sie - sama umiem. Odpowiedz Link Zgłoś
smeja Re: Jechać do Kenii??? 21.01.08, 07:22 Dzieki Alim za info Powiedz mi jeszcze jak tel. komorkowe Podobno czasami uda sie z nich skorzystac chociaz ciezko Jak jest naprawde :) Odpowiedz Link Zgłoś
ulblue Re: Jechać do Kenii??? 25.01.08, 09:43 Witaj.Ponieważ mój nastoletni syn przebywa w Kenii od 20 stycznia (okolice Mombasy ), mam wiadomości z pierwszej ręki.Otóż jest b.spokojnie,ani widu na szczęscie jakichkolwiek potyczek plemiennych. Kenijczycy sami mają dość zamieszek, gdyż psuje to turystyczny wizerunek przyjaznego państwa.Jest b.zadowolony!!Jestem z nim w kontakcie smsowym, w hotelu co prawda jest inernet, ale jakoś Młody nie ma czasu usiąść i napisać do domciu.Atrakcji masa!!Z nacji zagranicznych nie dopisali Amerykanie, a tak to sporo Czechów i Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alim Re: Jechać do Kenii??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 17:37 Nie ma zadnych problemow z korzystaniem z telefonow komorkowych. Nawet na terenie parkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki-444 Re: Jechać do Kenii??? IP: *.eranet.pl 26.01.08, 18:55 Jak jest z safari? Wykupić u nas czy tam na miejscu? Jedziemy 17 lutego do Bamburi Beach. Chcieliśmy safari do M.M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robi Re: Jechać do Kenii??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.08, 21:46 trochę z innej beczki, jak jest z bagażem podczas objazdówek rainbowa, transfery między parkami są autokarami czy mikrobusami? bo rozumiem że na terenie parków wczystko zostawiamy w lodge i dopiero ruszamy na safari?? Odpowiedz Link Zgłoś
faber68 Re: Jechać do Kenii??? 29.01.08, 22:42 przed chwila w wiadomosciach podali ze coraz bardziej zaostrza sie sytuacja w Kenii oraz zaczynaja napadac na turystow 2 zostalo zabitych nie wiem czy nie zrezygnowac z wyjazdu ? Odpowiedz Link Zgłoś
patea Koniecznie do Kenii :). 30.01.08, 08:26 www.nytimes.com/2008/01/30/world/africa/30kenya.html?ref=world Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Jechać do Kenii??? IP: *.eranet.pl 01.02.08, 16:43 Ja rezygnuję.Do tej pory było może spokojnie ale gdy zaczęli mordować turystów to trzeba zastanowić się czy warto ryzykować. Dlaczego Ty czy ja mamy być następni? Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Re: Jechać do Kenii??? 01.02.08, 22:58 Gdzie wyczytaliście o tych turystach???? Odpowiedz Link Zgłoś
smeja Re: Jechać do Kenii??? 04.02.08, 15:54 Przed chwilą wrócilam z Kenii Bylam na safari z Rainbow Nie jedzcie tam Nie teraz Naprawde jest niewesolo Nie strzelal nikt do nas ale sytuacja byla dosc powazna Niczego nie bylismy pewni Oczywiscie Nakuru wypadlo z programu z przyczyn wiadomych Jesli macie jakies pytania - piszcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jechać do Kenii??? IP: 212.160.172.* 04.02.08, 16:46 Co to znaczy, ze jest niewesoło? W weekend podawali, że sie dogadali i to koniec zamieszek! Wiekszosc zamieszek podobno jest w Nairobi, Mombasa była do tej pory spokojna...? Napisz wiecej, bo wylatuję w niedziele :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Jechać do Kenii??? IP: *.eranet.pl 04.02.08, 23:16 Gazeta.pl>wiadomości>świat>kenia Tyt.art. Kenia pogrąża się w chaosie 2008.01.30. i wiadomości CNN Odpowiedz Link Zgłoś
smeja Re: Jechać do Kenii??? 05.02.08, 07:58 niewesoło - np w Mombasie zabito 2 turystów Rezydent radził aby nie wychodzic z hotelu safari pełne niepewności cigle wybuchały gdzies walki i nie wiedzielismy czy na naszej trasie bedzie bezpiecznie Ogolnie jesli jedziecie do Mombasy polezec na plazy to powienno byc wszystko ok natomiast safari nie radze teraz To ze sie dogadali to na górze a plemiona nadal sie leją ze sobą Odpowiedz Link Zgłoś
smeja Re: Jechać do Kenii??? 05.02.08, 08:02 w Nairobi nie zauwazylam zadnych zamieszek Natomiast do Nakuru nie dojechalismy bo droga byla zamknieta Z gazet kenijskich wyczytalismy ze w Nakuru totalna rzeżnia Do nas w Kenii nikt nie strzelał Ale turystów prawie 0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Jechać do Kenii??? IP: *.dsl.club-internet.fr 05.02.08, 12:04 Znam srodkowa Afryke dosc dobrze po 3-ch letniej pracy tam(Kenia, Uganda,Czad, Sudan). Nie polecam pobytu turystycznego podczas zamieszek. Nastroj robi sie niesympatyczny ( po co ogladc wojsko i uzbrojone grupy rebeliantow), a zablakana kula moze sie przytrafic kazdemu Odpowiedz Link Zgłoś
smeja Re: Jechać do Kenii??? 06.02.08, 11:01 A z innej beczki pomijajac zamieszki i niebezpieczenstwo Kenia to cudowny kraj ale safari dosc meczace tzn dojazd do parkow Drogi okropne natomiast jedzenie i lodges SUUUUPER Telefony komorkowe maja zasieg a prad byl od 18 do 23 i rano od chyba 5 do 9 Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Re: Jechać do Kenii??? 06.02.08, 12:02 Czy w tych logiach są baseny?I co jeszcze można robić między wyjazdami na safari? Jak z komarami?Łykałaś coś? Co to znaczy Suuuuper??Może jakieś szczegóły?? Jak nie rypnie coś na amen, to lece 24 lutego, więc chcę wiedzieć co mnie tam miłego czeka:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jechać do Kenii??? IP: 212.160.172.* 06.02.08, 12:28 Nareszcie jakis pozytyw :-)Zdecydowałm sie jednak na wyjazd (tez z Rainbows "Powitanie z Afryką"), wiec napisz proszę wiecej o tym wyjezdzie. Czy jest Polski rezydent na miejscu/czy jedzie z nami na safarii? Czy jest duzo komarow? Jak wygladaja te lodges (na kolacji konieczny jakis lepszy stroj)? W którym hotelu byłas na pobycie? I ogolnie na co zwrocic uwage przy wylocie za kilka dni. wielkie dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
smeja Re: Jechać do Kenii??? 07.02.08, 09:32 Rainbow w naszym przypadku zachowalo sie strasznie Nikt z nami nie pojechal a mielismy naprawde dluga droge po Kenii Jechalismy z kenijczykiem ktory znal moze 3 slowa po polsku i ciagle panowala niepewnosc gdzie pojedziemy Jesli masz wersje Powitanie z Afryka to badz spokojna Nie zmeczysz sie podroza a wrazenia beda niesamowite teraz tez bym te opcje wybrala. Ogolnie rezydent byl na miejscu i wiem ze z innymi wycieczkami jezdzil. Komarow prawie 0 ale jednak jakies 3 mnie dopadly Bralam Malarone (nie mialam zadnych skutkow ubocznych) Stroj w lodges normalny a przez safari mialam krotkie spodenki koszulke na ramiaczkach i sandaly (ugotowalabym sie w pelnych butach) Rano i wieczorem chlodno - radze dlugie spodnie i jakas bluze W Amboseli ladnie polozony osrodek, fajny pokoj i jest basen, do Nakuru nie dotarlismy ale chyba basen jest W Masai Mara mieszkalismy w pieknych "namiotach" tam basenu nie ma. Wszedzie bardzo dobre jedzenie (3 posilki) A miedzy safari nie ma tak duzo czasu wiec mozna sobie troche odpoczac. Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Dzięki Smeja!? 07.02.08, 10:50 Nareszcie konkrety! Jadę właśnie na "Powitanie z Afryką" i też myślę, że powinno być OK. Ty jechałaś na tę długą trasę, aż na granicę południowo-zachodnią i faktycznie musieliście czuć się nieszczególnie nie wiedząc co za chwilę będzie i mając za towarzysza czarnego niemowę. Mam tylko nadzieję, że w Parku Tsavo i Amboseli, który jest w mojej opcji tez zwierzaków nie zabraknie. Dobrze, że powiedziałaś o ubraniu, bo ja już się szykowałam na zupełnie inny strój. Malarone mam, więc nie będę ryzykować, nawet jeśli te potwory za bardzo nie latają i łyknę sobie - mam nadzieję, że oprócz niego mogę łyknąć też coś innego:)) A tak a propos któregoś postu! Ten Niemiec którego zakatrupiono w Mombasie, to była ofiara nie zamieszek, ale napadu rabunkowego jaki urządzili mu jego pobratymcy! Wiem to z pewnego źródła, dlatego tez cisza na ten temat absolutna - no bo tak to jest z mediami - teraz to już dla niech nie jest temat! Do gościa z 6.02 :))Kiedy lecisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dzięki Smeja!? IP: 212.160.172.* 07.02.08, 11:29 Ja lece na "powitanie z Afryka' w najblizsza niedziele (10.02). Wiec -jak wroce szczesliwie:-) - zdam Wam relacje. Relacje moga byc barwne, bo biore Lariam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Re: Dzięki Smeja!? 08.02.08, 09:16 Może uda ci sie stamtąd coś skrobnąć!Miłych wrażeń!Z Lariamem czy bez:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksl Re: Dzięki Smeja!? IP: *.acn.waw.pl 08.02.08, 11:30 no ja uderzam do kenii jutro, mam nadzieje, że nie będzie tak nerwowo jak podczas pobytu smeji, bo w planie mamy wyprawe do nakuru - może zaproponują coś w zamian, who knowes.. Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Re: Dzięki Smeja!? 08.02.08, 12:06 Baw się dobrze! Rób piękne zdjęcia, nie daj się malarii,napisz jak było! Odpowiedz Link Zgłoś
smeja Re: Dzięki Smeja!? 08.02.08, 20:58 A i jeszcze Wam sie pożale ze wielkiej piątki nie udalo mi sie zobaczyc Zabraklo mi lamparta :( ale zwierzat i tak cale mnostwo :) Zycze Wam wspanialych wrazen i czekam na relacje z podrozy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robi Re: Dzięki Smeja!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 18:32 Pytanie techniczne do osób które były na objazdach, czym są realizowane przejazdy poza parkami, autobusami czy mikrobusami, pytam bo zastanawiamy się nad kwestią bagażu, jedzie w środku mikrobusu czy na dachu? czy może inaczej? będę wdzięczny za podpowiedź ułatwi nam to pakowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Re: Dzięki Smeja!? 14.02.08, 19:51 W katalogu podano, żeby na safari pakować się tylko w niewielkie,"miękkie" torby, gdyż jadą razem z turystami w środku auta i walizki w żaden sposób by się nie zmieściły. Dlatego kupiłam średnią torbę na Allegro za całe 35 zł:))) Odpowiedz Link Zgłoś
smeja pakowanie 15.02.08, 08:12 Z Rainbow auta byly 7 osobowe My na szczescie jechalismy w 5 (na szczescie bo w aucie tym samym bylo wiecej miejsca i na tylnym 3 osobowym siedzeniu jedna osoba mogla sie polozyc i zdrzemnac i rzeczywiscie korzystalismy na zmiane z tej opcji. Bagaże jechały z tyłu auta w bagażniku a każdy z nas mial sporą normalna twarda walizke Zmiescily sie bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
smeja Re: pakowanie 17.02.08, 10:21 ... i jeszcze Uwaga na lotnisku rzeczywiscie pilnuja aby bagaż nie byl ciezszy niz 20 kg za 1 kg wiecej placi sie 11 dolców Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Smeja! 17.02.08, 19:36 Odbierz pocztę! A czy w samolocie (chyba cypryjskie linie) dają coś zjeść i wypić??Czy też trzeba sie zaopatrzyć na te kilkanaście godzin?? Odpowiedz Link Zgłoś
smeja Re: Smeja! 17.02.08, 20:05 W samolocie byly 2 posiki Jakies glowne danie i pozniej kanapka Daja do posilku herbate i np jakis sok A pozniej musisz picie kupic Ale spoko mozna przetrwac bez kupowania Juz odbieram poczte :) Odpowiedz Link Zgłoś
smeja Re: Smeja! 17.02.08, 20:37 Jolu odpisalam ci na poczte Daj znac czy dostalas ode mnie maila Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
smeja Re: Smeja! 17.02.08, 21:10 Jolu jeszcze mi sie przypomnialo o hotelu Lepsze pokoje sa w budynku przy recepcji Bungalowy o wiele nizszy standard Jak ci wlepia bungalow sprobuj powalczyc o ten w budynku glownym Kazdy dostaje przy plazy (w ogrodzie) swoj lezak materac i recznik wiec nie ma walki o lezaki (to fajny pomysl) Twoj lezak bedzie w jednym stalym miejscu i nikt nie moze ci go zajac Obsluga mila ale wszystko pole pole czyli bardzo wolno Piwko kosztuje dokladnie 120 szylingow (Tusker) Na plazy pelno wkurzajacych nagabywaczy Beda ci proponowac wszystko i wcale nie za maly pieniadz Targuj sie ile sie da Jak mi sie jeszcze cos przypomni - napisze Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Smeja! IP: 212.160.172.* 19.02.08, 12:29 Wrociłam wczoraj z "Powitania z Afryką", było super, żadnych zamieszek. Polecam!! Jak macie pytania chetnie odpowiem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Jasne, że mam!! 19.02.08, 19:32 Nie wiem, czy wszystkich będą interesować takie szczegóły o jakie ja chcialabym zapytać, wiec jeśli mozesz napisz do mnie na pocztę gazetową, a zarzucę cię tematami:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: Smeja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.08, 07:40 A ja jestem ciekawa całej wycieczki. Może opiszesz jak wydladała: przelot, hotel, safarii. Czy braliscie jakies leki na malarię?. Odpowiedz Link Zgłoś
kenuka Re: Smeja! 20.02.08, 08:54 Podróż długa i meczaca (z miedzylądowaniem w Sharm-ie ok 1 godz). Pobyt w hotelu Kenya Bay 3*: pokoje ok (w budynku głownym lepsze niz w domkach), goście- wlasciwie sami starzy Niemcy przeważnie szykajacy przygód z młodymi Kenijczykami- żałosne:-( Plaże (w zaleznosci od pływów raz szerokie raz wąskie), ale spacery po plazy nie należa do przyjemności: rozstawione są stragany i Murzyni nagagabuja cały czas... (oferują pamiatki, wycieczki itp). Safarii super (3 dni jest wystarczające, pozniej juz dosyc meczące). Pobyt w lodgach: Tsavo west: piękna restauracja z równie pięknym widokiem na busz, dostalismy lepszy domek (dla par honey moon)- naprawde świetny, tylko niestety położony w pewnj odległości od pozostałych. Było cudownie do 23.00, pozniej wyłączaja swiatła i zwierzaki były wszedzie na dachu, na tarasie (domek mial sciane tylko z tylu, z przodu zas siatkę/połe namiatowa zamykana na suwak). Przyznam, ze nie spalam cała noc i byłam przerozona. W drugim parku Ambosekli Sopa lodge) poprosiłam juz o domek w bliskim sąsiedwie innym ludzi i mogłam spokojnie usnąc. Tu był większy ośrodek, zadbany i cywylizowany :-). Odwiedzalismy tez wioske Masajów - robi ogromne, przygnębiające wrazenie. Bralismy Lariam i - z tego co wiem -inni uczestniczy wycieczki tez przewaznie Lariam (nikt nie doswiadczył zadnych skutków ubocznych). Komara nie widziałam zadnego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Kenuka! 20.02.08, 09:46 Dzięki Tobie i Smeji dowiedziałam się więcej niż ze wszystkich przewodników! dzięki!! Ciekawa też jestem, czy z Amboseli Sopa widzieliście jakieś zwierzaki, bo Smeja mówiła mi, że poza kotem żaden nie chciał się pofatygować na świeże mieso:)) Mam nadzieję, że te zwierzaki, które w nocy buszowały koło waszego domku to był mniejszy kaliber niż wielka piątka:)) Za wszystkie informacje wielkie dzięki! Kiedy los podsuwa ci sęki - upiecz z nich sękacz. Odpowiedz Link Zgłoś
smeja lodge w Masai Mara 26.02.08, 10:04 Jesli ktos wie jak sie nazywala lodge w Masai Mara z Rainbow Tours (moze biuro wynajmuje jedna i zawsze taka sama) Probuje sobie przypomniec ale nie moge Jesli ktos byl w Masai Mara z Rainbow prosze o podpowiedz w jakiej lodge byl Moze akurat w tej samej Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Wróciłam! 10.03.08, 16:22 Było wspaniale! Jak to dobrze, że nie dałam się zwariować i nie zrezygnowałam. Jestem Kenią zauroczona, a safari było rewelacyjne!!!!Nie spodziewałam się, że to aż tak blisko dotyka się natury. Na pewno na podróżach założę wątek na ten temat, ale najpierw muszę zrobić selekcję zdjęć, których napstrykałam chyba tysiąc! Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Wróciłam! 10.03.08, 19:56 No i bardzo fajnie. Ja też polubiłem Kenię, jest super. Wątki o Kenii na podróżach już istnieją, można tam doklejać zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
smeja do Jolki 14.03.08, 07:27 Jolu dopiero teraz przeczytalam ze wrocilas Opowiadaj Co cie spotkalo Jak zwierzyna, Wielka Piatka i w ogole? Mow wszystko co wydalo ci sie niesamowite i ciekawe Juz nie moge sie doczekac opowiesci Pozdr i czekam z niecierpliwoscia Ola Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Smeja! 14.03.08, 08:33 Było super! Wielkiej piątki nie ustrzeliliśmy, ale poza tym zwierzaków było zatrzęsienie! Podobno to była najlepsza pora - koniec suchej i całe tabuny zwierząt szły zgodnie tam, gdzie trochę wody zostało, a nasi kierowcy jechali jak po sznurku!Napiszę do Ciebie na pocztę:)) Kiedy los podsuwa ci sęki - upiecz z nich sękacz. Odpowiedz Link Zgłoś