Dodaj do ulubionych

świetny tekst w dużym formacie

25.10.06, 09:38
www.gazetawyborcza.pl/1,75480,3695723.html
Obserwuj wątek
    • myha1 Re: świetny tekst w dużym formacie 25.10.06, 11:03
      tekst , nie tyle świetny co przygnębiający ;(

i pewnie w innych miastach śląskich też są dzielnice , gdzie dzieciaki podobnie
      spedzają czas , wegetując
      ....ale czy tylko w miastach śląskich ??

to raczej nie wina samych ludzi tam mieszkających, ale systemu....zabrano im
      pracę dotychczasową i nie pokazano drogi, wędki...nie każdy nauczy sie od razu
      pływać rzucony na głęboką wodę ...smutny obraz zmian ;(
      • tow.stalin Re: świetny tekst w dużym formacie 25.10.06, 11:37

myha1 napisała:

> tekst , nie tyle świetny co przygnębiający ;(
        >
        > i pewnie w innych miastach śląskich też są dzielnice , gdzie dzieciaki
        podobnie
        >
        > spedzają czas , wegetując
        > ....ale czy tylko w miastach śląskich ??
        >
        > to raczej nie wina samych ludzi tam mieszkających, ale systemu....zabrano im
        > pracę dotychczasową i nie pokazano drogi, wędki...nie każdy nauczy sie od
        razu
        > pływać rzucony na głęboką wodę ...smutny obraz zmian ;(

no wiesz, ja podobne obrazki widziałem w łodzi - chyba nawet gorsze - wygląda
        więc na to że jest to wspólny mianownik postprzemysłowych miast, gdzie ludzie
        faktycznie zostali pozostawieni samemu sobie. problem tak samo tkwi w olewaniu
        tych ludzi przez władze, jak i w olewaniu przez tych ludzi konieczności
        zaciśnięcia zębów i dostosowania się do zmian.

dorosłych mieszkańców tych dzielnic możnaby wlaściwie spisać na straty, ale
        dzieci mi jest szkoda - toż to niewyczerpany wulkan energii, która się marnuje!
        jak czytałem ten tekst to z czarnego obrazu biedy wybija się ta dziecinna
        energia, jeszcze do końca nie zgnojona przez zycie. dla mnie to jest taki
        promyk nadziei dla śląska - jesli my pomożemy tym dzieciom, one być może
        zmienią obraz śląska na lepsze :)
        • myha1 Re: świetny tekst w dużym formacie 25.10.06, 12:21
          no właśnie..jestem ciekawa , czy którykolwiek z kandydatów na radnych , czy
          prezydentów tych miast ( ale i nie tylko tych), ma w swoim programie i jest to
          dla niego ważne,....walkę z patologią ogarniającą dzieci żyjące w tych i
          podobnych dzielnicach ?

Czy mają pomysł jak wykorzystać energie dzieci, ale i jak pobudzić aktywizacje
          zawodową ich rodziców ??
          • pit-zeolit Re: świetny tekst w dużym formacie 25.10.06, 12:27
            Och Myszko, pewnikiem wielu kandydatów ma programy wspaniałe, ale tylko do
            wyborów.

Pozdrawiam Ciebie bardzo serrrrdecznie Mysiu. Pozdrowienia także dla pana
            Prezesa.

Pit
            • myha1 Re: świetny tekst w dużym formacie 25.10.06, 18:50
              pit-zeolit napisał:

> Och Myszko, pewnikiem wielu kandydatów ma programy wspaniałe, ale tylko do
              > wyborów.
              >

właśnie, ale to też trochę naszej winy w tym jest....po wyborach i nas ogarnia
              amnezja, zapominamy o tych obietnicach...nie rozliczamy ich, a nawet wybieramy
              na kolejne kadencje...cholera, nie jesteśmy społeczeństwem obywatelskim , nie
              da sie ukryć ;(

> Pozdrawiam Ciebie bardzo serrrrdecznie Mysiu. Pozdrowienia także dla pana
              > Prezesa.
              >
              > Pit

I ja pozdrawiam, a Pan Prezes rośnie jak na drożdżach :)
          • tow.stalin Re: świetny tekst w dużym formacie 25.10.06, 15:16
            dzieciarnie można przetrzymac w szkole na dodatkowych zajeciach, natomiast
            rodziców, szczególnie tych przyzwyczajonych do zycia na zasiłku czesto
            nalezałoby pałą przez łeb i gonić do roboty, choćby to miałoby być sprzątanie
            ulic na koszt urzędu miasta.
            • soso3 Re: świetny tekst w dużym formacie 25.10.06, 15:40
              tow.stalin napisała:

> dzieciarnie można przetrzymac w szkole na dodatkowych zajeciach, natomiast
              > rodziców, szczególnie tych przyzwyczajonych do zycia na zasiłku czesto
              > nalezałoby pałą przez łeb i gonić do roboty, choćby to miałoby być sprzątanie
              > ulic na koszt urzędu miasta.

Obawiam się, że samo przytrzymanie dzieci w szkole niewiele da. Szkoła to
              sztywne ramy i z tego pamietam z budy raczej się wiało niz zostawało ponad to
              co trzeba było w niej spędzić ;-)
              Moim zdaniem trzeba zainwestować w aktywność społeczną. Widzę tu rolę
              animatorów, np. księży, wolontariuszy itd. którzy byliby w stanie wymyślić coś
              po południami dla dzieci i młodzieży. Wbrew pozorom młodzież słucha starszych,
              trzeba tylko wypracować atrakcyjny program dla nich. Fusbal, survival, jakies
              warsztaty - byle tylko wykorzystać odpowiednio ich potencjał.
              Co do starszych ... niestety zgadzam się. Trzebaq zastosować wariant
              Mojżesza ...
            • myha1 Re: świetny tekst w dużym formacie 25.10.06, 18:47
              tow.stalin napisała:

> natomiast
              > rodziców, szczególnie tych przyzwyczajonych do zycia na zasiłku czesto
              > nalezałoby pałą przez łeb i gonić do roboty, choćby to miałoby być sprzątanie
              > ulic na koszt urzędu miasta.

pełna zgoda, ale....
              kiedyś zadałam pytanie naszym włodarzom , dlaczego bezrobotni nie sprzątają
              miasta, czy nie odśnieżają ?

usłyszałam oczywiście, że to sie nie da, że bhp, odzież robocza i takie tam....
              no tak, ale co wtedy robiliby znajomkowie ( na ogół) z firm , które dostają
              zlecenia na tego typu roboty miejskie ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka