tow.stalin 25.10.06, 09:38 www.gazetawyborcza.pl/1,75480,3695723.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myha1 Re: świetny tekst w dużym formacie 25.10.06, 11:03 tekst , nie tyle świetny co przygnębiający ;( i pewnie w innych miastach śląskich też są dzielnice , gdzie dzieciaki podobnie spedzają czas , wegetując ....ale czy tylko w miastach śląskich ?? to raczej nie wina samych ludzi tam mieszkających, ale systemu....zabrano im pracę dotychczasową i nie pokazano drogi, wędki...nie każdy nauczy sie od razu pływać rzucony na głęboką wodę ...smutny obraz zmian ;( Odpowiedz Link
tow.stalin Re: świetny tekst w dużym formacie 25.10.06, 11:37 myha1 napisała: > tekst , nie tyle świetny co przygnębiający ;( > > i pewnie w innych miastach śląskich też są dzielnice , gdzie dzieciaki podobnie > > spedzają czas , wegetując > ....ale czy tylko w miastach śląskich ?? > > to raczej nie wina samych ludzi tam mieszkających, ale systemu....zabrano im > pracę dotychczasową i nie pokazano drogi, wędki...nie każdy nauczy sie od razu > pływać rzucony na głęboką wodę ...smutny obraz zmian ;( no wiesz, ja podobne obrazki widziałem w łodzi - chyba nawet gorsze - wygląda więc na to że jest to wspólny mianownik postprzemysłowych miast, gdzie ludzie faktycznie zostali pozostawieni samemu sobie. problem tak samo tkwi w olewaniu tych ludzi przez władze, jak i w olewaniu przez tych ludzi konieczności zaciśnięcia zębów i dostosowania się do zmian. dorosłych mieszkańców tych dzielnic możnaby wlaściwie spisać na straty, ale dzieci mi jest szkoda - toż to niewyczerpany wulkan energii, która się marnuje! jak czytałem ten tekst to z czarnego obrazu biedy wybija się ta dziecinna energia, jeszcze do końca nie zgnojona przez zycie. dla mnie to jest taki promyk nadziei dla śląska - jesli my pomożemy tym dzieciom, one być może zmienią obraz śląska na lepsze :) Odpowiedz Link
myha1 Re: świetny tekst w dużym formacie 25.10.06, 12:21 no właśnie..jestem ciekawa , czy którykolwiek z kandydatów na radnych , czy prezydentów tych miast ( ale i nie tylko tych), ma w swoim programie i jest to dla niego ważne,....walkę z patologią ogarniającą dzieci żyjące w tych i podobnych dzielnicach ? Czy mają pomysł jak wykorzystać energie dzieci, ale i jak pobudzić aktywizacje zawodową ich rodziców ?? Odpowiedz Link
pit-zeolit Re: świetny tekst w dużym formacie 25.10.06, 12:27 Och Myszko, pewnikiem wielu kandydatów ma programy wspaniałe, ale tylko do wyborów. Pozdrawiam Ciebie bardzo serrrrdecznie Mysiu. Pozdrowienia także dla pana Prezesa. Pit Odpowiedz Link
myha1 Re: świetny tekst w dużym formacie 25.10.06, 18:50 pit-zeolit napisał: > Och Myszko, pewnikiem wielu kandydatów ma programy wspaniałe, ale tylko do > wyborów. > właśnie, ale to też trochę naszej winy w tym jest....po wyborach i nas ogarnia amnezja, zapominamy o tych obietnicach...nie rozliczamy ich, a nawet wybieramy na kolejne kadencje...cholera, nie jesteśmy społeczeństwem obywatelskim , nie da sie ukryć ;( > Pozdrawiam Ciebie bardzo serrrrdecznie Mysiu. Pozdrowienia także dla pana > Prezesa. > > Pit I ja pozdrawiam, a Pan Prezes rośnie jak na drożdżach :) Odpowiedz Link
tow.stalin Re: świetny tekst w dużym formacie 25.10.06, 15:16 dzieciarnie można przetrzymac w szkole na dodatkowych zajeciach, natomiast rodziców, szczególnie tych przyzwyczajonych do zycia na zasiłku czesto nalezałoby pałą przez łeb i gonić do roboty, choćby to miałoby być sprzątanie ulic na koszt urzędu miasta. Odpowiedz Link
soso3 Re: świetny tekst w dużym formacie 25.10.06, 15:40 tow.stalin napisała: > dzieciarnie można przetrzymac w szkole na dodatkowych zajeciach, natomiast > rodziców, szczególnie tych przyzwyczajonych do zycia na zasiłku czesto > nalezałoby pałą przez łeb i gonić do roboty, choćby to miałoby być sprzątanie > ulic na koszt urzędu miasta. Obawiam się, że samo przytrzymanie dzieci w szkole niewiele da. Szkoła to sztywne ramy i z tego pamietam z budy raczej się wiało niz zostawało ponad to co trzeba było w niej spędzić ;-) Moim zdaniem trzeba zainwestować w aktywność społeczną. Widzę tu rolę animatorów, np. księży, wolontariuszy itd. którzy byliby w stanie wymyślić coś po południami dla dzieci i młodzieży. Wbrew pozorom młodzież słucha starszych, trzeba tylko wypracować atrakcyjny program dla nich. Fusbal, survival, jakies warsztaty - byle tylko wykorzystać odpowiednio ich potencjał. Co do starszych ... niestety zgadzam się. Trzebaq zastosować wariant Mojżesza ... Odpowiedz Link
myha1 Re: świetny tekst w dużym formacie 25.10.06, 18:47 tow.stalin napisała: > natomiast > rodziców, szczególnie tych przyzwyczajonych do zycia na zasiłku czesto > nalezałoby pałą przez łeb i gonić do roboty, choćby to miałoby być sprzątanie > ulic na koszt urzędu miasta. pełna zgoda, ale.... kiedyś zadałam pytanie naszym włodarzom , dlaczego bezrobotni nie sprzątają miasta, czy nie odśnieżają ? usłyszałam oczywiście, że to sie nie da, że bhp, odzież robocza i takie tam.... no tak, ale co wtedy robiliby znajomkowie ( na ogół) z firm , które dostają zlecenia na tego typu roboty miejskie ;) Odpowiedz Link