Gość: a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 20:04 jak mogę napisać plan ramowy do tematu: szaleni i obłąkani w dramatach szekspira.przedstaw kreacje bohaterów?mam książki:otello,makbet i hamlet. dziękuję za każdą pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asia Re: szekspir IP: *.e-wro.net.pl 21.04.06, 20:59 na przykład takie punkty jak: 1. Szaleństwo, ktorego powodem jest chorobliwa zazdrość ( Otello) 2. Obłęd, którego powodem jest chora ambicja prowadząca człowieka do zbrodni i odrzucenia wszelkich zasad moralnych ( Lady Makbet) 3. Obłęd udawany dla realizacji pewnych celów( Hamlet) 4. Szaleństwo z powodu odrzuconej miłości (Ofelia z "Hamleta") Wnioski: Szekspir bada mroczne stany ludzkiej podświadomości, gdzie kłębią się namiętności,gdzie rodzi się zło i autodestrukcja. Szekspir w ten sposob podejmuje odwieczny topos: Unde malum ( skąd zło) źrodeł zła upatrując nie w zewnętrznych uwarunkowaniach, ale we wnętrzu człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: szekspir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 21:27 dziękuję bardzo.pomogłaś mi:-) Odpowiedz Link Zgłoś