slezan 07.01.02, 11:58 Małopolanie, czy zechcecie przyjąc w darze swe zachodnie ziemie - Żywiec, Białą, Jaworzno, Częstochowę i Zagłębie Dąbrowskie? Bo nie wiedzieć czemu pozostają one w granicach tzw. woj. śląskiego. Rezygnujemy z odstępnego! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: góral Re: Oferta dla Małopolski IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.02, 16:21 nie oferuj tego co nie jest Twoje, a po za tym już nie będziemy dalej Wam tłumaczyć że Białej nie ma i nie ma Bielska, ale jest Bielsko-Biała która chciała i chce być w Małopolsce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michi Re: Oferta dla Małopolski IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 07.01.02, 16:34 Ale wy jestesci zabawni. Rozdajecie jak Zagloba Inflanty. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Oferta dla Małopolski 07.01.02, 20:53 A co w tym zabawnego, że ludzie chcą zmian? Bo, ja nie widzę nic śmiesznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazer Re: Oferta dla Małopolski IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.01.02, 21:36 Gość portalu: michi napisał(a): > Ale wy jestesci zabawni. Rozdajecie jak Zagloba Inflanty. A Waść jesteś marudny jak Kłapouchy! :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan 07.01.02, 17:19 slezan napisał(a): > Małopolanie, czy zechcecie przyjąc w darze swe zachodnie ziemie - Żywiec, > Białą, Jaworzno, Częstochowę i Zagłębie Dąbrowskie? Bo nie wiedzieć czemu > pozostają one w granicach tzw. woj. śląskiego. Rezygnujemy z odstępnego! Jeśli będzie taka wola mieszkańców tych rejonów. Ale te miasta, jak wielokrotnie mówiłem, to nie własność Śląska, czy Małopolski lecz ICH MIESZKAŃCÓW!!! Niech oni zdecydują o przynależności adm. A swoją drogą nie ma samej Białej, jest Bielsko - Biała. Ja zaś ze swojej strony życzę wam połączenia się z województwem Opolskim. Tak będzie sprawiedliwie: niech Małopolska i Śląsk wrócą do swoich granic( oczywiście z poprawką na BB :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 07.01.02, 19:51 Małopolanin! Super! Zgoda: wracamy do naszych prawidłowych granic: jedno B zostaje u nas a drugie u was. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Oferta dla Małopolski - Wilym 07.01.02, 20:08 Wilym, czemu traktujesz BB jak łup? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 10:28 Wilym, ty już stajesz się nie śmieszny ale komiczny. Dziel sobie Gliwice na dzielnice i lepiej się martwcie o rdzenny Śląsk Cieszyński, który nie za bardzo lubi dyktat Górnego Śląska, a spór o BB pozostawiam bez komentarza bo tłumaczenia nas mieszkańców BB nie wystarczają, wobec tego nie ma was co przekonywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazer Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.01.02, 21:38 Gość portalu: Wilym napisał(a): > Małopolanin! Super! Zgoda: wracamy do naszych prawidłowych granic: jedno B > zostaje u nas a drugie u was. Veto! Idziemy wszystkie B Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan 08.01.02, 13:14 A my mamy prawo decydować czy chcemy np. Zagłębiaków mieć za sąsiadów, czy też za współgospodarzy w naszym regionie. Ja opowiadam się zdecydowanie za pierwszym rozwiązaniem. Co do B.-B. (które nie dorobiło się zdaje się wspólnego herbu) spór nie zaprowadzi nas do nikąd - mówimy róznymi językami. Dla Was historia zaczęła się w roku 1945, a pierwsza połowa XX w. to już okres przedpotopowy. Brak świadomości historycznej do pewna ułomność. Powinniście zdać sobie sprawę, że oopinie reprezentowane w kwestii granic Śląska przez śląskich uczestników tej wyminay poglądów sa bardzo umiarkowane. Odwołujemy się bowiem do stanu sprzed "reform" Adolfa Hitlera i jego czerwonych następców. Były wojewoda katowicki, niejaki Wojciech Czech, postać bardzo zabawna, powiedziałby Wam, że Śląsk sięga pod Kraków (tak jak w XV w.), a najwybitniejszy Ślązak to Jan Paweł II - to dopiero koncepcja, przy której nasze przypomnienia o śląskości Bielska są niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 15:24 slezan napisał(a): > A my mamy prawo decydować czy chcemy np. Zagłębiaków mieć za sąsiadów, czy też > za współgospodarzy w naszym regionie. Ja opowiadam się zdecydowanie za > pierwszym rozwiązaniem. > Co do B.-B. (które nie dorobiło się zdaje się wspólnego herbu) spór nie > zaprowadzi nas do nikąd - mówimy róznymi językami. Dla Was historia zaczęła się > > w roku 1945, a pierwsza połowa XX w. to już okres przedpotopowy. Brak > świadomości historycznej do pewna ułomność. > Powinniście zdać sobie sprawę, że oopinie reprezentowane w kwestii granic > Śląska przez śląskich uczestników tej wyminay poglądów sa bardzo umiarkowane. > Odwołujemy się bowiem do stanu sprzed "reform" Adolfa Hitlera i jego czerwonych > > następców. Były wojewoda katowicki, niejaki Wojciech Czech, postać bardzo > zabawna, powiedziałby Wam, że Śląsk sięga pod Kraków (tak jak w XV w.), a > najwybitniejszy Ślązak to Jan Paweł II - to dopiero koncepcja, przy której > nasze przypomnienia o śląskości Bielska są niczym. Herb BB jest jeden i jest prawnie chroniony, co więcej na zrekonstruowanych freskach dworca PKP w Bielsku-Białej herb bielska ma 'półorła' małopolskiego (biały na czerwonym tle), a nie pistowskiego (żółty na niebieskim tle), a odtworzono oryginalny fresk z czasów C.K. Austrii. Co do pozostałej części wypowiedzi to 'Szczęść Boże' jak najwięcej rozumu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 22:03 Góral! Jesteś moim ulubieńcem! Chyba założę Twój fanklub! Twój postatni post najlepiej świadczy, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Ciebie nic nie zreformuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 08:03 No nie, narodowiec śląski wypowiada się na temat reformowania !!!??? Może byś tak odwiedził BB i wpierw sprawdził to o czym napisałem w ww poscie, a później się wypowiadał. Co do fan klubu to nie interesują mnie kopidolskie koligacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazer Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan IP: *.bielsko.dialog.net.pl 08.01.02, 22:01 Slezan! Bardzo Cię proszę, czy możesz podać jakąś moja ułomną historycznie wypowiedź w tej dyskusji? Oświadczam wszem i wobec, po raz n-ty, nie neguję faktów historycznych. Co do historii dalszej i tej do połowy XX wieku, zgoda, zgoda, zgoda! Masz racje pisząc, że co do ostatniego półwiecza mówimy różnymi językami i bardzo tego żałuję! Żałuję też tego, że pisząc ciagle o podziale mojego rodzinnego miasta "weźcie sobie to B, my bierzemy tamto B", zupełnie ignorujecie nas Bielszczan. Wg. Was Ślazaków, jesteśmy historyczni ignoranci, ciemni koloniści niszczący wszystko wokół i tylko Wam przeszkadzamy w tej jedności Śląska. Ja ten Śląsk neguję w Bielsku, bo region dla mnie to przede wszystkim ludzie, wspólnota mieszkańców. To im ma służyć taka , a nie inna organizacja samorządu, lokalnych władz etc. Czym, do cholery różni się ziemia po obydwu stronach rzeki, pytam czym???? Jaki szczególny skład chemiczny ma śląski, czy małopolski brzeg??? Obydwa są takie same. Nie żywię wobec Was Ślązaków jakiejś fobii, czy uprzedzeń, rozumiem że chcecie być na swoim, macie swoja kulturę, historię, tożsamość. Ani tego nie neguję, ani śmiem wyszydzać. Dziwi mnie i boli, że tak bardzo negujecie nas tutaj w Bielsku, to co tworzymy od 50 lat. Mam wrażenie jakbyśmy dla Was jako ludzie nie istnieli, liczą się jedynie stare mury, uliczny bruk i ten jeden ślaski brzeg rzeki Białej, a dalej to juz czarna dziura. Skąd taki dysonans, chcecie autonomii dla siebie, ale drugim praw o decydowaniu w swoim heimacie już nie chcecie przyznać. I tego po prostu nie rozumiem. Czy może mi to ktoś z Was rzeczowo wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 22:08 Mazer, chcociaz pytasz Slezana i jak przypuszczam on da Ci odpowiedz (bardziej stonowana niz moja), pozwolisz ze ja tez cos tutaj napisze. Czym sie roznia dwa brzegi rzeki Bialej? Ano tym ze jeden jest slaski a drugi malopolski i raczej tego nie zmienicie. Pytasz kto nam dal prawo decydowac o czyims heimacie? Nikt i o niczyim heimacie nie decydujemy. Pamietaj ze Bielsko to miasto ktore istnialo przed rokiem 1945 i ze WIEKSZOSC DZISIEJSZYCH JEGO MIESZKANCOW TO IMIGRANCI Z MALOPOLSKI LUB ICH POTOMKOWIE (nie chcialem uzyc tego slowa, ale Wasze argumenty sa oburzajace). To wy przyszliscie na Slask, nie Slask do Was. To na tyle Odpowiedz Link Zgłoś
mazer Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan 08.01.02, 22:39 To, że w Bielsku żyją imigranci z Małopolski lub potomkowie, wierz mi Wilym nie jest dla mnie żadna ujmą. Taka jest historia, fakty i już, zgoda. Ja się nie obrażam. Wilym, ja wiem, podobnie jak Ty jakie są i który jest który, te brzegi. Mam jednak poczucie, że udało się nam stworzyć jedno miasto, połączyć to co było podzielone i to też jest historyczny już fakt. Zaprzeczanie temu jest dla mnie tak samo dotkiliwe, jak dla Ciebie że Bielsko nie leżało na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
mazer Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan 08.01.02, 22:47 I jeszce jedno Wilym. Przyjedź do Bielska-Białej i stań na którymś z mostów na Białej. Wiesz co zobaczysz? Że drzewa i krzaki i ludzie są tacy sami po obydwu stronach. Granice są w umysłach ludzkich. Wiesz nawet jeśli zgodzę się z Tobą, że część Bielska-Białej leży po ślaskiej stronie, to paradoks polega na tym, że ta część Śląska chce przyłączenia do Małopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan 08.01.02, 22:51 Mazer - oczywiście się zgadzam z Tobą. Mam nadzieję, że wkrótce mieszkańcy BB poprą nasze opinie w referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
mazer Re: Oferta dla Małopolski 08.01.02, 23:07 malopolanin napisał(a): > Mazer - oczywiście się zgadzam z Tobą. Mam nadzieję, że wkrótce mieszkańcy BB > poprą nasze opinie w referendum. Dzięki! Ja również mam taką nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilym Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 22:11 Jeszcze jedna rzecz! Czy Wy wszystko musicie spolszczać? Przeciez gosciu do ktorego piszesz to Slezan a nie żaden "Ślężan". Odpowiedz Link Zgłoś
mazer Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan 08.01.02, 22:33 Gość portalu: Wilym napisał(a): > Jeszcze jedna rzecz! Czy Wy wszystko musicie spolszczać? Przeciez gosciu do > ktorego piszesz to Slezan a nie żaden "Ślężan". To nie do mnie! Zawsze pisałem Slezan co można sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan 08.01.02, 22:37 Ja spolszczyłem - przepraszam, nie złośliwie ani z braku wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 08:00 panowie, czysta paranoja, dyskusja z oceny woli mieszkańców Podbeskidzia przenosi się w aurę fobii śląskich. Może jeszcze założymy 'Stowarzyszenie mniejszości Polskiej' w woj.śląskim. Paranoja !!! A ja jeszcze raz podkreślę że dawnego Bielska nie tworzyli Ślązacy !!!!. Tworzyli i budowali je tak samo jak Białą ich mieszkańcy, w większości Niemcy,Żydzi i Austryjacy kamienicznicy i fabrykańci !!!!. Śląskość byłego Bielska jest tak samo uzasadniona jak austryjackość Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mazer do Górala 09.01.02, 12:44 Gość portalu: góral napisał(a): >Może jeszcze założymy 'Stowarzyszenie > mniejszości Polskiej' w woj.śląskim. Paranoja !!! Góral, na razie to jest paranoja, ale kto wie? To co piszą Ślązacy o swojej autonomii, pisza całkiem serio. I wole to tak traktować. Mnie to nie przeszkadza, pod warunkiem , że nie bedę wciagany w tą autonomię. Jeszcze nie wiadomo jaki numer zostanie wykrecony w sprawie naszego Bielska, jak w 1998r. Juz się wydawało, że znaleźliśmy się po właściwej stronie granicy województw, a tu masz taki pasztet. Wolę więc dmuchać na zimne. Sam widzisz jakie są głosy ze Śląska: dzielić, przywrócić granicę na rz. Białej, to nasze miasto. Dodaj do tego ignorancję władz, idiotyczne argumenty jak w przypadku Żywca (bo Śląsk musi miec wodę)i robi się ciekawie. Jeśli się sami nie postaramy, to nikt za nas tego nie zrobi. To my mieszkamy na Podbeskidziu, czy to się komuś podoba czy nie, i dla nas to jest jedno miasto. I musimy o nie zadbać. Teraz to my tworzymy oblicze tego miasta i jego historię (uspokajam, co bardziej krewkich, że chodzi mi o okres od 1951 do teraźniejszości) już dziś. Ślązacy mówią :"Podbeskidzia nie ma." Ale ja zawsze chciałem zobaczyć i żyć w czymś czego podobno nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Do wszystkich 09.01.02, 17:48 Zgadzam się z Tobą całkowicie, politycy ze Śląska są szczególnie sprytni: niby ustępują, a w ostatniej chwili robią jak im wygodniej nie bacząc na wolę mieszkańców. Wiecie m.in. dlaczego przyłączyli BB i Żywiec do Śląska? Bo chcieli w przyszłości ( był rok 1998, a dopiero w 2001 ustalono ostatecznie okręgi wyborcze) utworzyć okręg wyborczy ze stolicą w BB ( jak to ma miejsce teraz), aby pomieścić na listach wyborczych spadochroniarzy z Katowic i Gliwic i zapewnić im miejsce w sejmie - bo niby skąd mieli oni stratować, skoro Opole obroniło niezależność? Po części im się to niestety udało:( Dlatego apeluję do was ponownie: głosujcie tylko na tych, którzy deklarują walkę o interesy Podbeskidzia i przyłączenie do Małopolski! Dopiero w dalszej kolejności patrzcie na ich barwy partyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazer Re: Do wszystkich IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.01.02, 19:20 Tak właśnie Małopolanin! To stosunek do Podbeskidzia powinien być głównym kryterium. Góral, co proponujesz? Może na priv? mazer@poczta.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: do Mazera, Zywego,Krzyzaka,Malopolaniana... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 18:28 może poszerzymy dyskusję poza internetem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: do Mazera, Zywego,Krzyzaka,Malopolaniana... 09.01.02, 19:36 A co proponujesz konkretnie? Sami w czwórkę jesteśmy za słabi, jak przekonać innych do aktywnego działania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: do Mazera, Zywego,Krzyzaka,Malopolaniana... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 22:58 spotkajmy się, a wtedy wymienimy informacje o swoich możliwościach. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan 09.01.02, 18:25 Brak świadomości historycznej to nie brak wiedzy! MOżna posiadać bardzo szeroką wiedzę i nie mieć świadomości. I odwrotnie - w oparciu o nikłą znajomość dziejów można zbudować świadomość historyczną, którą współtworzą często także mity. W przeciwieństwie do Wilyma nie jestem pewien, że Bielsko nigdy nie stanie się miastem małopolskim (w głębszym sensie niż przynależność administracyjna). Być może tak właśnie będzie. Ale dzisiaj jest jeszcze miastem śląskim - 60 lat to za mało by to zmienić. Ale kto wie - jeżeli zrealizujecie swoje doraźne cele, za jakiś czas wspomnienia o ślaskości Bielska będą już równie mgliste co o śląskości Kęt czy Zatora. Mam nadzieję, że tak się nie stanie, ale nadzieja i pewność to dwie różne rzeczy. Co do wypowiedzi Górala na temat byłych mieszkańców Bielska - śląskość jest wieobarwna. Można być tylko Ślązakiem, ale także Slązakiem-Polakiem, Ślązakiem- Niemcem, Ślązakiem-Żydem, Ślązakiem-Morawianinem. Tak więc dawni mieszkańcy Bielska, reprezentując różne opcje narodowe, wyznaniowe itp, byli równocześnie Ślązakami. Uwag na temat dążenia do autonomii i śląskiej nardoowści komentował tu nie będę, są od tego inne fora. Jeżeli Góral chce podjąć dyskusję - zapraszam do Katowic czy Opola. Jeżeli nie - proponuję powstrzymać się od komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 18:52 slezan napisał(a): > Brak świadomości historycznej to nie brak wiedzy! MOżna posiadać bardzo szeroką > > wiedzę i nie mieć świadomości. I odwrotnie - w oparciu o nikłą znajomość > dziejów można zbudować świadomość historyczną, którą współtworzą często także > mity. > W przeciwieństwie do Wilyma nie jestem pewien, że Bielsko nigdy nie stanie się > miastem małopolskim (w głębszym sensie niż przynależność administracyjna). Być > może tak właśnie będzie. Ale dzisiaj jest jeszcze miastem śląskim - 60 lat to > za mało by to zmienić. Ale kto wie - jeżeli zrealizujecie swoje doraźne cele, > za jakiś czas wspomnienia o ślaskości Bielska będą już równie mgliste co o > śląskości Kęt czy Zatora. Mam nadzieję, że tak się nie stanie, ale nadzieja i > pewność to dwie różne rzeczy. > Co do wypowiedzi Górala na temat byłych mieszkańców Bielska - śląskość jest > wieobarwna. Można być tylko Ślązakiem, ale także Slązakiem-Polakiem, Ślązakiem- > Niemcem, Ślązakiem-Żydem, Ślązakiem-Morawianinem. Tak więc dawni mieszkańcy > Bielska, reprezentując różne opcje narodowe, wyznaniowe itp, byli równocześnie > Ślązakami. > Uwag na temat dążenia do autonomii i śląskiej nardoowści komentował tu nie > będę, są od tego inne fora. Jeżeli Góral chce podjąć dyskusję - zapraszam do > Katowic czy Opola. Jeżeli nie - proponuję powstrzymać się od komentarzy. Co do świadomości historycznej to w ocenie obecnych mieszkańców Bielska-Białej w żadnym stopniu nie jest to miasto śląskie. Ocenom płynącym ze śląska się nie dziwię i przestaje je powoli komentować. Sprawa wielobarwności Śląska jest w tej wypowiedzi po prostu śmieszna, na jakiej niby podstawie wypowiadacie się za Niemców, Austryjaków, Żydów i innych szufladkując ich wg. swojego widzimisię ?. To nie Śląsk stworzył Bielsko, jak też Małopolska nie stworzyła Białej, ale właśnie Ci ludzie, za których bałbym się wypowiadać o ich 'śląskości' czy 'małopolskości'. Bielsko-Białą stworzyli jej mieszkańcy i jest to fakt bezprzeczny. 60 lat o których piszesz to pryzmat czasu pasujący do waszej teorii, jednak pozostaje ona tylko teorią. Poza wami górnoślązakami nikt nie widzi żadnego podziału w Bielsku- Białej, natomiast wszyscy odczuwają złe decyzje administracyjne o przynależności do woj.śląskiego. Co do narodowości śląskiej to darujcie to sobie bo jesteście żałośni i komiczni, tak jak w większości forum Katowickie, które polecam jedynie przeglądać, ale od czasu do czasu, bo można spaczyć sobie charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan 09.01.02, 19:13 O swojej śląskości dawni mieszkańcy Bielska wypowiadali się sami - tego nie musisz robić za nich. Upodobanie do stosowania słów "nikt", "wszyscy" wskazuje na to, że mam do czynienia z jakąś alfą i omegą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 22:53 slezan napisał(a): > O swojej śląskości dawni mieszkańcy Bielska wypowiadali się sami - tego nie > musisz robić za nich. > Upodobanie do stosowania słów "nikt", "wszyscy" wskazuje na to, że mam do > czynienia z jakąś alfą i omegą. Poproszę o przykłady tych znamienitych Bielszczan wypowiadających się o swojej 'śląskości'?? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan 10.01.02, 16:59 Polecam przestudiować akta wizytacji diecezji wroclawskiej (częśc wyszła drukiem). Każdy ksiądz pochodzący z ziemi cieszyńskiej (w tym z Bielska) określany jest jako Silesius. Negujesz historyczne prawdy a to wpływa dość niekorzystnie na poziom dyskusji. Co innego uważać, że historia nie ma dziś większego znaczenia (jak Mazer), a co innego naginać ją do swoich przekonań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwer Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.02, 23:25 Szanowny Pan Slezan mam do sz.p.kilka pytań: 1.Dlaczego dzieli pan nie swoim? 2.Jaką datą w historii posługuje się pan w ustalaniu wschodniej granicy Sląska? 3.Czy na rzecz małopolski odda pan jeszcze Pszczynę ,Czechowice oraz inne miasta leżące na wschód od Katowic? 4.Czy okrojenie woj.Sląskiego do jak najmniejszych rozmiarów leży w pana interesie? 5.Czy podarowanie małopolsce dużego miasta i regionu dobrze rozwiniętego gospodarczo to dobry geszeft? Do gorola : 1.Co ci się niepodoba w gwarze sląskiej?Ty też się posługujesz tylko inną. 2.Co ci się tak podoba u krakusów?Czy myslisz że będą oni rozdawać wszystko darmo?Jeszcze się przekonasz jakie to pierońskie chachary. Gdyby nie ci Slązacy pod wyciągiem których gwary tak nie lubisz to by u was ludzie kit z okien żarli.Turysci z krakusowa i tak do was nie przyjadą oni wolą Zokopane a nie małoprestiżowe podbeskidzie. no to pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan 11.01.02, 13:36 Gość portalu: elwer napisał(a): > Szanowny Pan Slezan mam do sz.p.kilka pytań: > 1.Dlaczego dzieli pan nie swoim? A czyim? Jak ustalić "prawa własności"? Ale tak serio: chcę oddać właśnie dlatego, że nie moje. Jestem Ślązakiem i nie mogę uzurpować sobie praw do terenów małopolskich. Mam natomiast moralne prawo do obrony śląskości Bielska - przynajmniej w dyskusji, bo w praktyce i tak zdecydują politycy, bądź ewentualnie sami mieszkańcy. > 2.Jaką datą w historii posługuje się pan w ustalaniu wschodniej granicy Sląska? W moim przekonaniu to co było Śląskiem przed manipulacjami nazistów (poszerzenie prowincji górnośląskiej na wschód, stworzenie tzw. Sudetenlandu, obejmującego część ziem śląskich) oraz komunistów (nowe województwa) powinno nim pozostać. Zmiany dokonane przez reżimy totalitarne abstrahowały od uwarunkowań historycznych, kulturowych, etnicznych, były stricte arbitralne i nieakceptowane przez ludność autochtoniczną. Za absurd uważam natomiast sięganie do średniowiecza (śląskość Żywca). Przez kilkaset lat byłe księstwo oświęcimsko-zatorskie zatraciło bowiem swój śląski charakter i związało się z Małopolską. Oczywiście, jeżeli w bliskiej przeszłości nie uda się odwrócić zmian wprowadzonych przez brunatnych i czerwonych to zaistnieją one w powszechnej śiadomości na tyle, że staną się nieodwracalne (w ten sposób np. Bielsko może stać się rzeczywiście małopolskie). > 3.Czy na rzecz małopolski odda pan jeszcze Pszczynę ,Czechowice oraz inne > miasta leżące na wschód od Katowic? Odpowiedź na to pytanie wynika z tego, co wyżej. > 4.Czy okrojenie woj.Sląskiego do jak najmniejszych rozmiarów leży w pana > interesie? Interesuje mnie nie rozmiar, a jakość. Nie wyobrażam sobie, by Ślązacy stworzyli wspólnotę regionalną z Zagłębiakami. Mogą ja natomiast tworzyć z napływowymi mieszkańcami ziem śląskich. Połączy ich terytorium z przypisaną do niego historią i tradycją (miejmy nadzieję - bo np. niekórzy bielszczanie na tym forum wydają się być zaimpregnowani na ów genius loci). ZSRR był duży, ja jednak wolałbym żyć w Liechtensteinie. > 5.Czy podarowanie małopolsce dużego miasta i regionu dobrze rozwiniętego > gospodarczo to dobry geszeft? > Oddanie nieswojego to uczciwość. Pozdrawiam ziomka. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan 11.01.02, 15:41 Slezan - gdyby politycy śląscy byli tacy jak Ty, nie byłoby uprzedzeń między Małopolską , a Śląskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michi Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 11.01.02, 15:42 malopolanin napisał(a): > Slezan - gdyby politycy śląscy byli tacy jak Ty, nie byłoby uprzedzeń między > Małopolską , a Śląskiem. A jacy sa politycy slascy? Tacy jak wszyscy. Lepsi i gorsi. A na marginesie marszalek wojewodztwa to chyba wasz czlowiek??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazer Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.01.02, 19:31 slezan napisał(a): > Brak świadomości historycznej to nie brak wiedzy! MOżna posiadać bardzo szeroką > > wiedzę i nie mieć świadomości. Tu zgadzam się z Tobą Slezan. Ja nie mam świadomości Śląska i bycia Ślazakiem. Piszę to bez negatywnych zabarwień. Czuję się Polakiem, Bielszczaninem i ta różnica powoduje, że Twoje obawy ja traktuję z nadzieją, że kiedyś Bielsko-Biała bedzie miastem małopolskim. To prawda, że 50-60 lat niewiele może znaczy wobec wielu stuleci jakie Bielsko ma za sobą. Ale od czegoś trzeba zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
kaixo Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan 09.01.02, 22:46 Mazer! I tu zachowujesz się jak zaborca (mowie to bez negatywnego nastawienia do Ciebie). Po prostu stwierdzam fakt. To juz Niemcy mieli wieksze prawo w 1939 roku "miec nadzieje, ze za pare lat Krakow bedzie niemiecki i ze od czegos trzeba zaczac", niz wy twierdzic, ze macie nadzieje na to co napisales. Robicie dokladnie to samo, co robiono w przezlosci z wami, a o czym my sie musimy uczyc na lekcjach (Waszej) historii jako o "zacieraniu sladow polskosci przez zaborcow". Obawiam sie, ze to wynika z waszych kompleksow. Jestescie za slabi na sasiadow z zachodu i wschodu, wiec na kims musicie sie odgryzc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazer Re: Oferta dla Małopolski - Ślęzan IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.01.02, 06:25 kaixo napisał(a): > Mazer! . Robicie > > dokladnie to samo, co robiono w przezlosci z wami, a o czym my sie musimy uczyc > > na lekcjach (Waszej) historii jako o "zacieraniu sladow polskosci przez > zaborcow". Obawiam sie, ze to wynika z waszych kompleksow. Jestescie za slabi > na sasiadow z zachodu i wschodu, wiec na kims musicie sie odgryzc. Kaixo! Chyba mnie źle zrozumiałeś. Jakiż ze mnie zaborca, jakie zacieranie śladów historii??????? Pisząc o nadziejach i poczatkach czegoś nowego, miałem na mysli nastepujacy fakt. 50 lat temu połączyły się 2 organizmy miejskie Bielska i Białej. W całej kilkuset letniej historii tego regionu to wydarzenie bez precedensu. Dwa odrebne, leżące często w innych państwach miasta stały się jednym. Dla mnie to poczatek tego co nazywam Podbeskidziem. Tutaj wiekszość stanowią ludzie nie będący Ślązakami. To spowodowała wojna i wcale mnie to nie cieszy. Wyrzucanie kogokolwiek to zwykły bandytyzm. W 1940 doświadczyła tego moja rodzina tutaj w Bielsku, a w kilka lat później patrzyła jak wyrzucają innych.Koszmar. Ale żyć trzeba nadal, cos robić, do czegoś dążyć. Śląsk chce autonomii. Regionalizacji. Nie jest to zły pomysł, bo mozliwość rządzenia się we własnym heimacie, to wieksza troska o dobro nam najbliższe. Problem polega na tym, że Bielsko jest tą cząstką Ślaska Cieszyńskiego, które ciąży do Małopolski. Nikt nikogo do tego nie zmusza, takie są tendencje. To jest prawo mieszkańców. Ja też chciałbym przyłączenia mojego miasta do tego regionu. Jeśli Bielszczanie zechcą pozostać w województwie ślaskim, to ja ten wynik uszanuję. Oświadczam jednak Kaixo wszystkim Wam Ślazakom, nie bedę zacierał historii, fałszował czy też zacierał tego co było przed 1945. I proszę Kaixo podać takie przykłady gdzie negowałem jakieś fakty historyczne. To, że chciałbym przyłączenia Bielska do województwa Małopolskiego nie oznacza, że bedę zaprzeczał jego historii. To dwie odrębne sprawy. Dlatego wypraszam sobie nazywanie mnie zaborcą. Nikomu nic nie zabieram, nie neguję, nie zacieram, nie mam kompleksów na tym tle. Chyba czytasz to co piszę na Katowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Oferta dla Małopolski - góral (pilne) 08.01.02, 14:36 Prześlij mi swój mail Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaixo Góral! Polaku! 09.01.02, 22:49 Góral, obrońco polskości. Przeczytałem Twój post będący odpowiedzią na słowa i Slezana i co moge powiedziec? Bronisz wartosci narodowych a swego wlasnego jezyka nie znasz! Ja w polszczyznie znam slowo Austriak, ale z "Austryjak" to sie raczej w slownikach wspolczesnego jezka polskiego nie spotkalem. Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: Szanowny Panie IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 22:57 kaixo napisał(a): > Góral, obrońco polskości. Przeczytałem Twój post będący odpowiedzią na słowa i > Slezana i co moge powiedziec? Bronisz wartosci narodowych a swego wlasnego > jezyka nie znasz! Ja w polszczyznie znam slowo Austriak, ale z "Austryjak" to > sie raczej w slownikach wspolczesnego jezka polskiego nie spotkalem. > Pyrsk! Jeżeli uraziłem to przepraszam. Ale co oznacza to parskanie na końcu zdania ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kaixo Re: Szanowny Panie 09.01.02, 23:18 Nie uraziłeś, bo to nie moj jezyk ojczysty tylko twoj. Po prostu rozbawiles mnie. A twe ostatnie zdanie mnie zadziwia. Taki wygadany i obyty czlowiek i nie wie co to znaczy pyrsk? Otoz moj drogi dalem ci tym spsosobem znac w jezyku ktorego chyba bardzo nie lubisz (slaszczyzna, jak ty to mowisz)ze sie z toba zegnam, czego ty raczej nie masz w zwyczaju. Ale coz, co kraj to obyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: Szanowny Panie IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 23:31 proponuję Ci przejść w wypowiedziach na czystą śląszczyznę, gdyż widzę polskie naleciałości. Gwar obcych natomiast się nie uczę, natomist śląską poza sporadycznie telewizją szczególnie się nie uraczam, a w naszym regionie wogóle nie jest obecna poza kolejkami na wyciągach orczykowych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michi Re: Szanowni Panowie! IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 10.01.02, 12:54 Witam wszystkich! O ile sobie przypominam miala to byc merytoryczna dyskusja nad przyszloscia min. Zywiecczyzny. Poczytajcie sobie kilka powyzszych wypowiedzi. To przeciez smieszne. Przegadujecie sie o literki. Na tym niestety wszystko sie chyba skonczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: Szanowni Panowie! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.02, 14:21 Michi, masz rację, kończę polemikę beskidzko-śląską. Jednak krew się burzy, no ale trzeba poskromić emocje, bo nikomu to nie wyjdzie na dobre. Pozdrawiam i zachęcam do dalszej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Szanowny Michi! 10.01.02, 15:51 Ok, zgadzam się, ale co proponujesz konkretnie ? Demonstracje, petycje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michi Re: Szanowny Michi! IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 10.01.02, 16:56 malopolanin napisał(a): > Ok, zgadzam się, ale co proponujesz konkretnie ? > Demonstracje, petycje? Nie wiem. Wedlug mnie sprawa jest NIE DO WYGRANIA. Nie mowie tego dlatego ze stoje po drugiej stronie barykady czujac sie Slazakiem. Po prostu sprawy zaszly juz za daleko i bardzo ciezko byloby to wszystko odkrecic. Z tego co widze (wiedze czerpie niestety tylko z GW czy TV Katowice) wladze Zywca czy powiatu wcale nie mysla tak jak np.Ty. Albo jest to im obojetne albo sie pogodzily ze swoim losem. A argumenty emocjonalne bo takie chyba tylko istnieja nikogo w dzisiejszym stanie panstwa nie przekonaja. Odpowiedz Link Zgłoś
kaixo Re: Szanowny Michi! 12.01.02, 16:31 Czytajac powyzsze posty zauwazylem, ze pojawilo sie stwierdzenie o tym, ze Ruch Autonomii Slaska poprze secesje Zywiecczyzny. A gdyby tak zebrac jaka grupe od Was (w miare sformalizowana) i dogadac sie z RASiem w sprawie wspolnej kampanii? Z tego co wiem RAS wspolpracuje z czestochowskimi secesjonistami i jakos sie dogaduja! Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Szanowny Michi! 12.01.02, 16:36 Jako człowiek z innego województwa przyklaskuję Twojej propozycji. W końcu taka sprawa to sztuka kompromisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Re: Szanowny Michi! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.02, 19:54 Wojciech Korfanty pisał przed laty w publikacji "W dziesiątą rocznicę plebiscytu górnośląskiego".Polonia nr 2318 z 20.03.1931r "Licząc się z antyberlińskimi nastrojami ludności śląskiej, Niemcy wysuwali pomysł przekształcenia Górnego Śląska w autonomiczne państwo związkowe Rzeszy, a niektórzy nawet propagowali plan utworzenia samodzielnego państwa górnośląskiego, w którym Niemcy mogliby utrzymać swe wpływy polityczne i gospodarcze." Dlatego również, uważam że RAS nie jest w tych kwestaich żadnym partnerem a jakiekolwiek kontakty z nimi przyniosłyby więcej złego niż dobrego całej tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Szanowny Michi! 13.01.02, 19:58 Jak uważasz. Ja poparłem tą ideę z moją niedostateczną wiedzą o Śląsku za stwierdzeniem : Cel uświęca środki. Ale skoro uważasz, że ten środek to przesada, to ja z szacunkiem milknę z tą propozycją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slezan Re: Szanowny Michi! IP: *.wns.us.edu.pl 14.01.02, 11:32 Bardzo interesujący sposób myślenia o historii! Wypociny Korfantego jako pradwa objawiona i obiektywna. Powinieneś Góralu bardziej krytycznie analizować historyczne źródła. Zwracam uwagę, że autonomiczne było także województwo śląskie (wraz z Bielskiem) w ramach II RP. Co upoważnia Cię do twierdzenia, że RAŚ odwołuje się do koncepcji autonomii w ramach Rzeszy Niemieckiej, a nie np. do przedwojennej autonomii woj. śląskiego? Oto cytat z materiału programowego, publikowanego w internecie (na oficjalnych stronach RAŚ): "RAŚ nawiązuje do bogatej tradycji śląskiej autonomii: zarówno księstw piastowskich, pruskich prowincji Schlesien i Oberschlesien, Śląska Austriackiego jak i przedowjennego Województwa ŚŁąskiego w II RP". Oczywiście to Wasza sprawa z kim podejmiecie współpracę, ale proszę, nie wypowiadajcie się autorytatywnie w kwestiach, o których nie macie pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazer Re: Szanowny Michi! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.01.02, 18:13 kaixo napisał(a): > Czytajac powyzsze posty zauwazylem, ze pojawilo sie stwierdzenie o tym, ze Ruch > > Autonomii Slaska poprze secesje Zywiecczyzny. A gdyby tak zebrac jaka grupe od > Was (w miare sformalizowana) i dogadac sie z RASiem w sprawie wspolnej > kampanii? Z tego co wiem RAS wspolpracuje z czestochowskimi secesjonistami i > jakos sie dogaduja! W takim układzie czuje się raczej na straconej pozycji. Jak mam dogadywac się z organizacja, która w swych statutowych założeniach ma podział mojego miasta i przyłaczenie Bielska do ślaskiej autonomii, bez pytania mieszkańców o zgodę? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Szanowny Michi! 18.01.02, 12:11 Na tym polega sztuka zawierania kompromisów. Wiadomo, że jeśli podejmiecie współpracę z RAŚ, to w kwestii Żywca, a nie B.-B. Ta ostatnia nie byłaby, jak sądzę, przedmiotem umowy. Odpowiedz Link Zgłoś