11.02.07, 10:16
powiedzcie mi dlaczego my kobiety musimy się depilowac, a mężczyżni nie.
Gdzie tu sprawiedliwośc. Jak kobieta nie usunie z siebie owłosienia to
wszyscy patrza na nią jak na jakąś " małpę". Dlaczego w naszym społeczeństwie
istnieje jakiś zewnętrzny nakaz powszechnej depilacji kobiet. Jeżeli my już
musimy to oni też powinni.
Obserwuj wątek
    • imme1981 Re: DEPILACJA 11.02.07, 13:13
      Lutea
      z depilacją jest tak samo jak ze szczupłą sylwetką, po prostu takie są kanony :]
      popatrz, że jeszcze jakieś 20 lat temu owłosione kobiece nogi nie robiły na
      nikim wrażenia, nie wspomnę już o okolicach intymnych, z powodu większej
      ingerencji mediów w nasze życie bardzo szybko zaczął obowiązywać model kobiety
      zgrabnej i łysej ;], zresztą koncerny produkujące maszynki do golenia dla
      facetów, stworzyły produkt, który też była trzeba sprzedać, więc wmówili nam, że
      ogolone jest ładniejsze, najgorsze, że wmówili to samo facetom, którzy w kwestii
      depilacji mają względem nas wymagania (na szczęście nie wszyscy)
      przypomina się zdjęcie na portalu "one photo", przedstawiające nagą kobietę z
      bujnym owłosieniem łonowym, zdjęcie z lat 80-tych, i jakie komentarze? "to tam
      kobiety mają włosy?" no właśnie, niektórzy uważają, że nam po prostu nie rosną
      włosy w niektórych miejscach.
      co do męskiej depilacji najczęściej jest ona wykonywana w przypadakch naprawdę
      silnego owłosienia i to dlatego, że my kobiety jakoś niespecjalnie lubimy
      facetów z buszem na plecach, natomiast owłosienie u mężczyzn nadal uznawane jest
      za oznakę męskości, nasze natomiast nie świadczy o kobiecości (i nigdy nie
      świadczyło) tylko o zaniedbaniu. co więcej, nie jest estetyczne nawet w naszym
      kręgu kulturowym. ostatnio zauważyłam, że wszystkie, dosłownie wszystkie
      Turczynki,arabki itd. w Niemczech mają starannie wyregulowane brwi, nawet te
      60-letnie, a jak wiemy południowcy mają mocne i ciemne owłosienie
    • sumire Re: DEPILACJA 11.02.07, 13:17
      nie zauważyłam, ażeby nakaz istniał. nie lubię mieć owłosionych łydek i będę je depilować po wsze czasy, bo mi tak po prostu higieniczniej. zresztą ja w ogóle usuwam owłosienie zewsząd (z wyjątkiem głowy).
      przy czym jeśli kiedykolwiek przyjdzie mi Kilimandżaro zdobywać albo płynąć przez dżunglę amazońską, to raczej nie będę sobie zawracała głowy depilacją...

a w ogóle to znam całkiem sporo facetów, którzy golą sobie nie tylko policzki. ich sprawa.
    • imme1981 sumiere 11.02.07, 13:39
      ale czy na pewno jest tak, że golisz łydki ponieważ czujesz się "higieniczniej"?
      goliłabyś gdyby wszystkie kobiety tego nie robiły? właśnie ciekawe jest to na
      ile nasze zachowania są powodowane naszymi potrzebami, a na ile potrzebami
      dostosowania się do innych, tzn. czy robimy coś bo sami tego chcemy czy dlatego,
      że tak się przyjęło i uważamy, że tak jest dobrze i w końcu uznajemy to
      zachowanie za naszą naturalną potrzebę
      • lutea Re: sumiere 11.02.07, 14:28
        myśle że istenieje jakis tam wyimaginowany kanon piękna, ktorego staramy sie
        trzymac, bo tego wymaga od nas otoczenie. A wszelkie odstępstwa od ogólnie
        przyjętej normy sa uważane za dziwactwo. Chcemy sie wyrózniac ale nie pod tym
        względem, które nasze środowiska uznało za niedopuszczalne. Jeżeli latem
        wyszłabym na ulce z nieogolonimi nogami a z pod pach wystawałaby mi bujna
        czupryna to wiekszośc ludzi patrzyła by na mnie z obrzydzeniem. Ja się depiluje
        bo nie wyobrażam soie życia bez tego. A dlaczego?? bo boje sie negatywnej
        reakcji otoczenia
      • sumire Re: sumiere 11.02.07, 14:41
        tak, na pewno jest tak. zdarza mi się regularnie bywać w sytuacjach, w których nie tylko nie mogę wydepilować sobie łydek czy brwi, ale nawet makijażu zrobić ani umyć włosów. i żyję. i jestem szczęśliwa, choć wyglądam jak skończony kocmołuch.
        jasne, że wolę mieć łydki gładkie, bo takie mi się bardziej podobają, poza tym czuję się jakaś czystsza :) ale na pewno nie czuję, że społeczeństwo każe mi to robić. zresztą ja walkę ze społeczeństwem i jego przymusami rozmaitymi toczę od zawsze ;)
        • imme1981 Re: sumiere 11.02.07, 14:48
          spytałam, ponieważ ja zaczęłam golić jak jeszcze miałam jasny meszek na nogach
          ponieważ inni to robili, nie czułam potrzeby by golić, nie widziałam w tym nic
          złego, miałam naście lat, ale z czasem zauważyłam, że to ogólnie jest uznawane
          za nieestetyczne
          nie pokażę się w lecie z włosami na nogach, ale w zimie nie golę ich cały czas,
          mi one nie przeszkadzają :]
          • frrancuzeczka Re: sumiere 11.02.07, 15:13
            A ja golę regularnie nawet w zimie, bo nie znoszę mieć włosków na nogach :) Jak
            się ma naście lat to często robi się coś, bo inni też to robią. Osobiście czuję
            się lepiej wydepilowana pod pachami, na nogach i w okolicach bikini niż z
            włosami. Mogłabym w zimie odpuścić bo przecież np. pach nie eksponuję :)
            posumowując- robię to dla siebie a nie dla społeczeństwa, mężczyzny itp.
    • mroofka2 Re: DEPILACJA 11.02.07, 15:44
      ja tam lubię nie mieć włosów
      tam gdzie nie trzeba;)))
    • olianka Re: DEPILACJA 11.02.07, 15:50
      Dla mnie depilacja nie jest żadnym obowiązkiem. Traktuję to jako coś równie
      oczywistego jak inne zabiegi higieniczne.

Moja Mama ma młodszą o 15 lat siostrę i pamiętam rozmowę sprzed kilku lat, kiedy
      Mama przekonywała Ulę do depilacji:)
      • mroofka2 Re: DEPILACJA 11.02.07, 15:51
        no dokładnie;)
        • imme1981 Re: DEPILACJA 11.02.07, 15:58
          dla mnie depilacja łydek nie ma nic wspólnego z higieną, co innego pachy,
          dlatego nie traktuje tego jako czegoś oczywistego, tylko właśnie dodatkowy
          zabieg kosmetyczny jak piling czy maseczka, a że i tego czasami mi się nie chce
          robić, więc i golenie sobie odpuszczam, po prostu mi się nie chce codziennie
          golić nóg, strata czasu, w zimie robie to rzadziej, chociażby z tego powodu, że
          mój partner nie dba o takie pierdoły, tak samo jak on czasami się nie ogoli tak
          i mnie wolno, ale nie chce być niewolnicą tej czynności ;]
          • nerri Re: DEPILACJA 11.02.07, 16:02
            Dokładnie...nogi golę,ponieważ nie lubie gdy przez rajstopy wygląda mi taka
            dzungla:D W zimie nie pilnuję tego tak bardzo;) Co innego reszta...oprócz
            głowy;) Higiena jednak przeważa:D
        • fifirella Re: DEPILACJA 11.02.07, 16:01
          to sprawa indywidualna...ja osobiscie wolę gładkość;-)
          znam faceta ktory tez sie goli wiec to nie tylko domena kobiet...poprostu jest
          mu tak lepiej i wygodniej...
          tak jak pisalam sprawa indywidualna;-)
          pozdrowki!
          • mroofka2 Re: DEPILACJA 11.02.07, 16:06
            z włosiskami czyłabym sie po prostu niekomfortowo;)
            w drugiej kolejności myślę o moim E który również
            nie znosi owłosionych nóg;)
            • imme1981 a ja lubię owłosionych facetów :] 11.02.07, 16:10
              niech się nie golą
              • nerri Oooo ! ! ! 11.02.07, 16:12
                I ja się z tym zgadzam:D Chociaż pachy i....trochę niżej zdecydowanie wolę
                ogolone:D
                • imme1981 Re: Oooo ! ! ! 11.02.07, 16:13
                  nerri, niżej znaczy gdzie? hahaha
                  ja jestem za goleniem jedynie twarzy! ;]
                  • nerri Re: Oooo ! ! ! 11.02.07, 16:24
                    Niżej...niżej...nie lubię jeść włosków;p

Hehehe...>:)
                    • mroofka2 Re: Oooo ! ! ! 11.02.07, 16:32
                      mój mężczyzna ma mieć ogoloną jedynie...
                      twarz;)
                      reszta niech będzie taka jak jest;)
                      • imme1981 oooo nerri 11.02.07, 16:36
                        oczywiście mamy na myśli brzuch i klatkę piersiową? hahaha
                        • mroofka2 Re: oooo nerri 11.02.07, 16:41
                          i paszki i nóżki;)))
                          hehehe;)
                        • nerri Re: oooo nerri 11.02.07, 16:46
                          Hahaha:) No i co ja mam napisać :D <zawstydzona> wiadomo co mamy na myśli:D
                          • imme1981 Re: oooo nerri 11.02.07, 16:48
                            nerri, po prostu "jajka", przecież to nie zbrodnia, hahaha
                            a jeśli nie jajka, to teraz ja się zawstydzam, hahaha
                            • nerri Re: oooo nerri 11.02.07, 16:51
                              Hehehe:D No i...Zawstydziłaś się? :D
                              • imme1981 Re: oooo nerri 11.02.07, 16:54
                                no nieee
                                więc mam się zawstydzić? jeśli nie to miałaś na myśli to ja więcej niż się
                                wstydzę, ja zapadam się pod ziemię czerwona jak burak
                                buuu
                                hahaha
                                • mroofka2 Re: oooo nerri 11.02.07, 17:03
                                  wstydzicie sie jajek swoich facetów?;)))
                                  ja nie;PPP
                                  • imme1981 Re: oooo nerri 11.02.07, 17:08
                                    nie jajek, tylko myślenia o nich na forum w wątku o depilacji i jedzeniu włósw,
                                    które nie wiadomo gdzie są hahaha
                                    • mroofka2 Re: oooo nerri 11.02.07, 17:12
                                      jedzenie włosów to nie lada
                                      gratka;)
                                      a ile witamin?;) białka..;)
                                      • imme1981 Re: oooo nerri 11.02.07, 17:14
                                        białko i włosy? to mój kochany S. nie musi już w ogóle spożywać nabiału hahaha
                                      • nerri Re: oooo nerri 11.02.07, 17:14
                                        Hehehe...białko...wolę w innej postaci;p
                                        • imme1981 hahaha 11.02.07, 17:15
                                          wiedziałam
                                          hahahaha
                                          ale w jakiej dokładnie? hahaha
                                          bo wstydzę się przyznać, co mam na myśli
                                          hahaha
                                          • nerri Re: hahaha 11.02.07, 17:16
                                            Hehehe...wiedziałam że o tym pomyślisz ;p
                                            • imme1981 Re: hahaha 11.02.07, 17:17
                                              więc Ty też o tym pomyślałaś, aaaa
                                              hahaha
                                        • mroofka2 Re: oooo nerri 11.02.07, 17:17
                                          nooo włosy to keratyna;)))
                                          • imme1981 Re: oooo nerri 11.02.07, 17:19
                                            to ja też wolę białko w innej postaci, hahaha
                                          • mroofka2 Re: oooo nerri 11.02.07, 17:20
                                            hehehehe;)
                                            sperma to też białko;)
                                            i cukry:/
                                            ;PPP
                                            • imme1981 Re: oooo mroofka!!! 11.02.07, 17:21
                                              powiedziałaś to straszne słowo na "s" hahaha
                                              • mroofka2 Re: oooo mroofka!!! 11.02.07, 17:24
                                                dla mnie nie jest takie straszne;)))
                                                hehehe;)
                                              • sumire Re: oooo mroofka!!! 11.02.07, 17:26
                                                matko jedyna ;)) dziewczynom po dwudziestce chyba wolno powiedzieć słowo 'sperma', a nawet 'penis' bez rumieńca wstydu? :)))
                                                przedwczoraj rozmawiałam z kolegą o worku mosznowym. innego kolegi :)
                                                • imme1981 Re: oooo mroofka!!! 11.02.07, 17:27
                                                  hahaha
                                                  no pewnie, że wolno, wolno nawet więcej, na przykład ją zjeść ;]]]]]
                                                • imme1981 sumiere 11.02.07, 17:29
                                                  a tak w ogóle, to co z tym workiem nie tak, że wart rozmowy o nim ? hahaha ;]
                                                  • sumire Re: sumiere 11.02.07, 17:32
                                                    no tak wyszło :)
                                                    my się świetnie znamy od lat i bardzo niewiele w naszym towarzystwie nas zawstydza, więc nie uprawiamy sobie tzw. podśmiechujków z tego, co poniżej pasa, bo już wyrośliśmy z tego etapu. większość z nas widziała się nawzajem nago.
                                                    ale koledze przytrafiła się dość pechowa kontuzja podczas uprawiania sportu, który wymaga noszenia uprzęży. no i musieliśmy o tym pogadać :)
                                                  • imme1981 Re: sumiere 11.02.07, 17:34
                                                    uuuu
                                                    to ja szczerze koledze współczuję
                                                    a jeśli chodzi o nagość, mnie moi przyjaciele nago jakoś nie widzieli :]
                                                    no może poza porównywaniem piersi na szkolnej wyciecze, ale to były tylko
                                                    koleżanki :]
                                                  • nerri Re: sumiere 11.02.07, 17:36
                                                    No taaaa....chyba,że ktoś gra w rozbieranego pokera a potem tylko rozbieranego
                                                    na imprezie:D

Z tym widzeniem nagości przyjacół rożnie bywa:D
                                                  • sumire Re: sumiere 11.02.07, 17:40
                                                    och no :) nie ma się co certolić, każdy jest goły pod ubraniem.
                                                    w warunkach polowych, jak moi kumple wbiegają nago do jeziora, nie będę sobie przecież ostentacyjnie zasłaniała oczu i chichotała jak głupia nastolatka... a poza tym my naprawdę znamy się od lat. miliony razy ktoś komuś niechcący właził do łazienki, chodzimy razem do sauny. jak dzieliłam mieszkanie z moją przyjaciółką, zdarzało nam się paradować na golasa na linii pokój-toaleta.
                                                  • nerri A wiecie co?:D 11.02.07, 17:34
                                                    Z dyskusji o depilacji zrobiła się dyskusja o białku,spermie i worku
                                                    mosznowym...no no no:D Hehehehe:)
                                                  • imme1981 Re: A wiecie co?:D 11.02.07, 17:36
                                                    i to jest właśnie fantastyczne, bo ja bawię się świetnie, już dawno tak się nie
                                                    uśmiałam, hahaha
                                                  • lutea Re: A wiecie co?:D 11.02.07, 21:43
                                                    dziewczy nie wiedziałam że jesteśmy takie kreatywne. W nas drzemie olbrzymi
                                                    potencjal.Ale wracając do tematu- mężczyżni powinni sie depilowacczy też nie?
                                                    (mam na mysli nogi, pachy i takie tam .......... )Ja miałam już do czynienia z
                                                    owłosionymi i z gładkimi( pływak) i wybieram ten drugi wariant.
                                                  • imme1981 Re: A wiecie co?:D 11.02.07, 22:08
                                                    ja, jak juz się wypowiedziałam wolę owłosionych, ale mój i tak jest gładki, taka
                                                    uroda, mam na myśli klatkę piersiową rzecz jasna, reszta niech zostanie,
                                                    czułabym się głupio gdyby on miał gładkie pachy a ja nie, bo np. zapomniałam
                                                    ogolić hihihi
                                                  • olianka Re: A wiecie co?:D 11.02.07, 22:13
                                                    A ja wolę owłosionych mężczyzn. Jakaś równowaga w przyrodzie musi być :)
                                                  • mroofka2 Re: A wiecie co?:D 11.02.07, 22:18
                                                    nie mówimy tu o gorylach nie?
                                                    tylko takich w miarę owłosionych;)
                                                    ;)))
                                                  • olianka Re: A wiecie co?:D 11.02.07, 22:25
                                                    Nie, z gorylami nie miałabym o czym pogadać, nie ten stopień ewolucji :)
                                                  • mroofka2 Re: A wiecie co?:D 11.02.07, 22:36
                                                    ale też banany lubią;PPP
                                                    jak ja;P
                                                  • kruszynka_85 Re: A wiecie co?:D 11.02.07, 22:40
                                                    A myslalam ze tylko ja jestem niedopieszczona :P

Widze ze tu siedzą Kolezanki z fantazja :D
                                                  • kruszynka_85 Re: A wiecie co?:D 11.02.07, 22:41
                                                    A co do mężczyzn, owłosiony czy nie? Hm.. lubie brunetów wiec
                                                    prawdopodobienstwo na owlosionego jest wieksze :). Choc lubie jak wloski sa
                                                    przecietne tu i tam, tam i tu :D
                                                  • mroofka2 Re: A wiecie co?:D 11.02.07, 22:48
                                                    ja mam wręcz słabość do brunetów,
                                                    szczególnie jednego;))))
                                                    a dopieszczona nie jestem więc chyba
                                                    niedługo się pożegnam;PPP
                                                  • kruszynka_85 Re: A wiecie co?:D 11.02.07, 22:51
                                                    Hmm.. ta to ma dobrze, chłop pod ręką i to na dodatek jeszcze brunet :D. Halo i
                                                    co Ty tu jeszcze robisz zamiast bawic sie w kotka i myszke? ;)
                                                  • mroofka2 Re: A wiecie co?:D 11.02.07, 22:56
                                                    pobawię się później w mrOOfkę i słonia;DDD
                                                    teraz dam mu się pouczyć;)))
                                                  • alice1984 Re: A wiecie co?:D 11.02.07, 23:31
                                                    wiecie co, dopiero teraz przeczytalam caly ten watek. usmialam sie do lez! podoba mi sie z jakim wdziekiem zmienialyscie temat zaczynajac od depilacji kobiet, przechodzac na sklad pierwiastkowy wlosa, dalej omawiajac anatomie faceta a konczac na dywagacjach czy fajniejszy jest chlop owlosiony czy gladki jak pupa niemowlaka :)
                                                    w tej ostatniej kwestii : moj N jest owlosiony potwornie, jak misio (stad jest miedzy innymi wlanie to N zamiast jego prawdziwego inicjalu, chociaz pewnie zauwazylyscie, ze miedzy N a misiem pewna roznica istnieje :)) i musze powiedziec, ze kocham ten jego sweterek na plecach(moja mama tak "to" nazwala), ktorym natura go obdarzyla, i nie wyobrazam sobie, ze mialby wygladac inaczej.
                                                    chociaz zdaje sobie sprawe, ze gdyby z natury wygladal inaczej, kochalabym go tak samo :)
                                                  • mroofka2 Re: A wiecie co?:D 11.02.07, 23:34
                                                    dokładnie;)
                                                    do wszystkiego człowiek przywyka;)
    • siula5 Re: DEPILACJA 12.02.07, 08:58
      Moim zdaniem facet powinien się golić, wszystko oprócz nóg i rąk oczywiście, ja
      po prostu nie cierpie włosów na ciele. No ale mój M. nie chce się namówić na
      depilację :((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka