Gość: Andrzej14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 20:00 Czy ktos umie jeszcze obsługiwać suwak logarytmiczny.Jeśli tak to proszę o instrukcje lub podanie strony z internetu gdzie moge sie tego nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marek Re: suwak logarytmiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 21:45 Chyba tylko jako ciekawostkę.Kalkulator daje znacznie dokladniejsze wyniki i szybciej. Poszukaj w antykwariacie podręcznika do matematyki z lat pięcdziesiatych z działem "Logarytmy". Trzeba znać działania na logarytmach,żeby stosować ten suwak i trenować dla nabrania wprawy. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbka Re: suwak logarytmiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 22:55 > ..Kalkulator daje ...wyniki ...szybciej. Nie prawda, szacunkowo fachowcy liczą szybciej na suwaku, zauważ, że to tylko __jeden__ ruch ręki suwaka, i jedno spojrzenie na szacunkowy wynik. W kalkulator musisz wstukać liczbę, praktycznie kliknąć conajmniej ___3___razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbka PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 22:56 Ale ja nie umiem liczyć na suwaku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joa Re: PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 23:38 Gość portalu: bimbka napisał(a): > Ale ja nie umiem liczyć na suwaku :) To się nie wygłupiaj z dobrymi radami.Na suwaku otrzymujesz tylko trzy cyfry znaczące, a kalkulatorem nawet kilkanaście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbka Re: PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 11:41 A po co ci taka dokładność w życiu codziennym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joa Re: PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 13:57 A po co Ci w nim (życiu codziennym) suwak logarytmiczny?.Wystarczy suwak w ekspresie przy kurtce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bimbka Re: PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 22:29 > A po co Ci w nim (życiu codziennym) suwak logarytmiczny?. Robi za linijkę, a suwak to funkcja dodatkowa. > Wystarczy suwak w ekspresie przy kurtce. Nie rozumiem. Ekspresie pociągu czy do kawy i co ma do tego kurtka. Bo połączenie kurtki z suwakiem jest jeszcze do przełknięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
tuppence82 Gdzie kupić? 10.12.06, 19:09 Czy ktoś wie gdzie można kupić suwak logarytmiczny w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś