Dodaj do ulubionych

wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?!

IP: *.aster.pl 15.09.07, 21:48
jak wyżej..
Obserwuj wątek
    • ellipsis Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! 16.09.07, 09:59
      Zgodnie z definicją, cykloidę skróconą wykreśla punkt wewnętrzny toczącego się
      koła. Bierzesz zatem koło (np. od roweru), przyczepiasz pisak wewnątrz (np. tuż
      przy wewnętrznej stronie obręczy) i toczysz koło wzdłuż prostej (np. przy
      prostym krawężniku). Inną wersją może być moneta z otworem na pisak położonym
      niecentralnie, przesuwana wzdłuż linijki.
      • Gość: papek Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 80.50.108.* 17.09.07, 11:52
        taaa pomysł z kołem od roweru jest wyśmienity w szczególności ze
        musze to narysować na przedmiot "geometria wykreślna" tylko babka
        nie powiedziała nam jak :/ :/ i dlatego pytam czy moze ktos wie jak
        wykreślić to konstrukcyjnie....
        • ellipsis Pytanie... 17.09.07, 15:44
          Czego możesz używać? Wiadomo, że nie można narysować cykloidy przy użyciu
          cyrkla i linijki (łuk cykloidy nie jest ani fragmentem prostej, ani fragmentem
          okręgu), a tak najczęściej rozumiemy zwrot ,,wykreślić konstrukcyjnie''. Dlatego
          proponowałem użycie koła (np. monety) z otworem na pisak - taki plastikowy
          element występuje często w spirografach. Tocząc taki element wzdłuż linijki
          uzyskasz idealną cykloidę skróconą.
          • Gość: papke Re: Pytanie... IP: *.aster.pl 17.09.07, 17:53
            mam zadanie.. okrag o promieniu R oraz prosta a styczna do okregu, oraz punkt C
            odległy od środka okregu przy czym [OC] < [R] i mam wykreslić tor punktu C
            związanego z okregiem gdy toczy sie on po prostej a bez poślizgu ( cykloida
            skrócona) dodam ze własnie zaczełem pierwszy rok budownictwa zaocznie, juz
            miałem pierwszy zjazd i Pani na geometri wykreślnej zadając to powiedziała ze
            "gdzieś sobie to znajdziecie jak to sie rysuje" a co do narzędzi to myśle ze
            jakiś krzywik wchodzi w grę..
            • Gość: bboy Re: Pytanie... IP: *.icpnet.pl 25.09.07, 22:55
              Moze lepiej zaczac studiowac cos innego?.... Np. filologie perska?
              Po tym zaocznym budownictwie mozesz komus zrobic krzywde swoimi
              dzielami...
              • Gość: zed Re: Pytanie... IP: *.chello.pl 26.09.07, 10:04
                Jak nie chcesz mu pomóc to po kiego zabierasz głos trolu ??
                • Gość: Piotrek Re: Pytanie... IP: *.kolornet.pl 26.09.07, 10:23
                  a Ty dlaczego go obrażasz? są fora profilowane gdzie uzyskałby dużo
                  szybciej odpowiedź na postawione pytanie, poza tym na studiach
                  zapewne może zapytać kolegów, doktorantów na dyżurach etc. - trzeba
                  umieć studiować
            • Gość: E Re: Pytanie... IP: *.Reja.K.PL 26.09.07, 18:23
              Jesteś na PWr czy UP? Bo jeśli na PWr, to widzę, że Pani Teresa R-B szaleje...
              Chyba chciała was zdołować na początek i udowodnić, jak mało wiecie. Nie
              przejmuj się... Potem na tzw. kreskach są normalne rzeczy- przenikanie i takie tam.
        • Gość: znafca temató Geometrii Wykreślnej bez pół litra nie rozkminisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 16:06
        • Gość: mb Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.pwr.wroc.pl 27.09.07, 13:35
          Polecam książkę "Rysunek techniczny maszynowy" Tadeusza Dobrzańskiego.
      • Gość: TG Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 22:15
        A czy linia prosta wobec tej definicji nie jest szczególnym przypadkiem
        cykloidy? Jak tak, to zadanko jest trywialne, ale nie wiem, czy takie coś
        sprawdzający zaakceptuje :)
        • Gość: MW Jest - kiedy jest to środek koła - i to właśnie IP: 212.160.172.* 26.09.07, 14:30
          odkrycie zrewolucjonizowało transport jakieś kilka tysięcy lat temu
      • x01 !!! TO PROSTE !!!! 26.09.07, 13:47
        Wystarczy narysować cykloidę pełną a następnię odciąć od nie 13,5 %
        i będziemy mieli cykloidę skróconą.

Można też odciąć 14,3 % ale wówczas to będzie cykloida skrócona
        bardziej
      • Gość: yukka Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 17:12
        ufff jak dobrze być humanistką, bo mimo doktoratu zupełnie nie wiem o co chodzi :)
    • Gość: bartek Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 195.117.116.* 22.09.07, 15:13
      Przybliżona konstrukcje możesz uzyskać następująco:
      Poprowadź średnicę AB wyznaczoną przez punkt C i środek okręgu O oraz średnicę
      KL prostopadłą do AB.
      Przez punkty A,B,K,(L) poprowadź styczne a,b,k,(l) do okręgu i wyznacz na nich
      rzuty prostokątne Ca=A, Cb, Ck punktu C.
      Wykreśl prostą p i zaznacz na niej kolejno punkty A,K,B,[gdzie |AK|=|KB| i
      |AB|=pi] i odpowiednio punkty Ca,Ck,Cb. Przez Ca,Cb,Ck poprowadź proste
      prostopadłe i na nich odłóz odpowiednio odcinki CaC, CkC, CbC. Końce tych
      odcinków leżą na poszukiwanej lini. Wprowadzając większą liczbę początkowych
      stycznych otrzymasz więcej punktów poszukiwanej cykloidy.(Drugą połowę cykloidy
      otrzymasz przez symetrie osiową)
      • Gość: papke Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 80.50.108.* 24.09.07, 13:39
        cos tu jest nie tak chyba... bo trzy punkty AKB lezą na okregu wiec
        nie da sie poprowadzic przez wszystkie te punkty jednej prostej p ...
        • Gość: bartek Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 195.117.116.* 24.09.07, 14:31
          Nie zrozumiałeś. Punkty AKB leżą na okręgu, ele przenosisz je na jedną prostą p,
          zachowując odległości |AK|=|KB|=pi/2 - a obok nich odpowiednio punkty Ca,Ck,Cb i
          wystawiasz prostopadłe do p w tych punktach; odkładasz na nich kolejno odcinki
          CaC1=CaC,CkC2=CkC,CbC3=CbC.
          Punkty C1,C2,C3 leżą na cykloidzie, przy czym C1 leży najniżej, a C2 - najwyżej.
        • Gość: bartek Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 195.117.116.* 24.09.07, 14:46
          Punkty na okregu i na prostej p sa oznaczone takimi samymi symbolami - możesz te
          na p oznaczyc np A',B',K' itp
        • Gość: inzynierek Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 66.244.172.* 26.09.07, 19:07
          Gość portalu: papke napisał(a):

> cos tu jest nie tak chyba... bo trzy punkty AKB lezą na okregu
          wiec
          > nie da sie poprowadzic przez wszystkie te punkty jednej prostej
          p ...

abstrachujac od tematu, pragne zauwazyc iz 3 punkty da sie polaczyc
          prosta, byle by byla dostatecznie szeroka ...
          tak to sobie raczyl zartowac psorek z technikum.
          a wracajac do tematu, czy nie ma zadnych publikacji "geometria
          wykreslna" w bibliotece? rozumiem ze net to Bog w dzisiejszych
          czasach, ale pol godziny w czytelni pmoze bardziej niz pol godziny
          na necie.
          pzdr.
    • Gość: Lehoo Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.am.szczecin.pl 25.09.07, 16:16
      • Gość: kic Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.spray.net.pl 26.09.07, 12:29
        Zajrzyj do jakiejkolwiek książki z rysunku technicznego(dla
        techników) :)
    • Gość: Lehoo Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.am.szczecin.pl 25.09.07, 16:18
      Poszukaj sobie w Wikipedii definicji cykloidy
      Kod w Matlabie jest taki:
      % cykloida
      t=linspace(0,4*pi,1500);
      r=1;
      c=0.8; % c ma byc mniejsze od r
      x=r*t-c*sin(t);
      y=r-c*cos(t);
      figure(1)
      plot(x,y)

Jak nie masz Matlaba, to poszukaj sobie Octave albo MathExplorer,powinno
      zadzialac. Ja sprawdzalem w sluzbowym Matlabie, chodzi.
      • Gość: qba Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.p.lodz.pl 25.09.07, 16:35
        Piekne :).
      • Gość: Zdziho Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.07, 23:44
        I po co tyle gadania?

Tu jest wszystko: pl.wikipedia.org/wiki/Cykloida
        • Gość: joa Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 195.117.116.* 26.09.07, 15:07
          Gość portalu: Zdziho napisał(a):
          > I po co tyle gadania?
          > Tu jest wszystko: pl.wikipedia.org/wiki/Cykloida
          Nie ma wszystkiego, Zdzihu!
          Coś niedowidzisz. Brakuje opisu konstrukcji - jak to zrobić bez obracania koła,
          a to ma zrobić autor wątku.
          • ellipsis Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! 26.09.07, 15:53
            Gość portalu: joa napisał(a):
            > Brakuje opisu konstrukcji - jak to zrobić bez obracania koła,
            > a to ma zrobić autor wątku.
            Moim zdaniem problemem jest to, że nie wiadomo, co ma właściwie zrobić autor
            wątku... papek pisał:
            > musze to narysować na przedmiot "geometria wykreślna" tylko babka
            > nie powiedziała nam jak :/ :/ i dlatego pytam czy moze ktos wie jak
            > wykreślić to konstrukcyjnie....
            - wygląda na to, że papek nie wie, co było celem zadania... Może kic ma rację?
            > Zajrzyj do jakiejkolwiek książki z rysunku technicznego(dla
            > techników) :)
            • Gość: Anzelm Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 83.168.106.* 26.09.07, 16:01
              niech se w mathcadzie narysuje czy gdzies i niech wydrukuje;)
              • Gość: dr n. matem. Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.asystent.ds.polsl.pl 26.09.07, 17:24
                A może skserować z jakiegoś podręcznika? Pytanie było do osób, które
                mają jakieś pojęcie o GEOMETRII WYKREŚLNEJ. Ja nie mam żadnego, więc
                nie potrafię pomóc.
    • niebieska_konewka chory? 26.09.07, 08:53
      a jak niby?
      fuga.blox.pl/html
    • Gość: pi_one Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 158.75.10.* 26.09.07, 17:41
      nie wiem, ale podoba mi się, że pomimo iż studiujesz zaocznie używasz języka z
      klasą - nie piszesz babka tylko pani - szacunek.
      • Gość: skevi Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.netrun.cytanet.com.cy 26.09.07, 20:55
        polecam: pl.wikipedia.org/wiki/Cykloida, to proste, tylko beda potrzebne
        cyrkiel i krzywiki albo jaki programik do edycji wykresow funkcji matemetycznych
    • Gość: siostra Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 20:59
      ej Papek powiedz ile dasz za gotowy wykres a nie chcesz dobre
      wrażenie zrobić i pytasz jak to zdziałać...
      • Gość: papek Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 80.50.108.* 27.09.07, 09:24
        :)) juz nakreśliłem :))) znalazłem opis konstrukcji krok po kroku w
        kserówkach od kumpla który jest juz na 3 roku :) łatwo nie było ale
        sobie poradziłem :)) prawda jest taka ze w każdym programie typu Cad
        narysowałbym to w 10 minut, a tak musiałem sie męczyć tylko z kartką
        linijką i cyrklem w sumie niewiedzieć czemu :/ chociaż z drugiej
        strony niezła satysfakcja jak po 2 godzinach kreślenia wyłaniają sie
        punkty leżące na szukanej krzywej :) musze jeszcze teraz poprawić
        tuszem i będzie gotowe, bo narazie mam "w ołówku" :)) pozdrawiam
        wszystkich!!
        • Gość: siostra ulubiona Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 15:48
          dzieki za pozdr!!!! :)
        • Gość: poitrrel Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.07, 17:02
          przeszla u pani

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka