Gość: papke IP: *.aster.pl 15.09.07, 21:48 jak wyżej.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ellipsis Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! 16.09.07, 09:59 Zgodnie z definicją, cykloidę skróconą wykreśla punkt wewnętrzny toczącego się koła. Bierzesz zatem koło (np. od roweru), przyczepiasz pisak wewnątrz (np. tuż przy wewnętrznej stronie obręczy) i toczysz koło wzdłuż prostej (np. przy prostym krawężniku). Inną wersją może być moneta z otworem na pisak położonym niecentralnie, przesuwana wzdłuż linijki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papek Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 80.50.108.* 17.09.07, 11:52 taaa pomysł z kołem od roweru jest wyśmienity w szczególności ze musze to narysować na przedmiot "geometria wykreślna" tylko babka nie powiedziała nam jak :/ :/ i dlatego pytam czy moze ktos wie jak wykreślić to konstrukcyjnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
ellipsis Pytanie... 17.09.07, 15:44 Czego możesz używać? Wiadomo, że nie można narysować cykloidy przy użyciu cyrkla i linijki (łuk cykloidy nie jest ani fragmentem prostej, ani fragmentem okręgu), a tak najczęściej rozumiemy zwrot ,,wykreślić konstrukcyjnie''. Dlatego proponowałem użycie koła (np. monety) z otworem na pisak - taki plastikowy element występuje często w spirografach. Tocząc taki element wzdłuż linijki uzyskasz idealną cykloidę skróconą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papke Re: Pytanie... IP: *.aster.pl 17.09.07, 17:53 mam zadanie.. okrag o promieniu R oraz prosta a styczna do okregu, oraz punkt C odległy od środka okregu przy czym [OC] < [R] i mam wykreslić tor punktu C związanego z okregiem gdy toczy sie on po prostej a bez poślizgu ( cykloida skrócona) dodam ze własnie zaczełem pierwszy rok budownictwa zaocznie, juz miałem pierwszy zjazd i Pani na geometri wykreślnej zadając to powiedziała ze "gdzieś sobie to znajdziecie jak to sie rysuje" a co do narzędzi to myśle ze jakiś krzywik wchodzi w grę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bboy Re: Pytanie... IP: *.icpnet.pl 25.09.07, 22:55 Moze lepiej zaczac studiowac cos innego?.... Np. filologie perska? Po tym zaocznym budownictwie mozesz komus zrobic krzywde swoimi dzielami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: Pytanie... IP: *.chello.pl 26.09.07, 10:04 Jak nie chcesz mu pomóc to po kiego zabierasz głos trolu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Pytanie... IP: *.kolornet.pl 26.09.07, 10:23 a Ty dlaczego go obrażasz? są fora profilowane gdzie uzyskałby dużo szybciej odpowiedź na postawione pytanie, poza tym na studiach zapewne może zapytać kolegów, doktorantów na dyżurach etc. - trzeba umieć studiować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: Pytanie... IP: *.Reja.K.PL 26.09.07, 18:23 Jesteś na PWr czy UP? Bo jeśli na PWr, to widzę, że Pani Teresa R-B szaleje... Chyba chciała was zdołować na początek i udowodnić, jak mało wiecie. Nie przejmuj się... Potem na tzw. kreskach są normalne rzeczy- przenikanie i takie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znafca temató Geometrii Wykreślnej bez pół litra nie rozkminisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 16:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.pwr.wroc.pl 27.09.07, 13:35 Polecam książkę "Rysunek techniczny maszynowy" Tadeusza Dobrzańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 22:15 A czy linia prosta wobec tej definicji nie jest szczególnym przypadkiem cykloidy? Jak tak, to zadanko jest trywialne, ale nie wiem, czy takie coś sprawdzający zaakceptuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW Jest - kiedy jest to środek koła - i to właśnie IP: 212.160.172.* 26.09.07, 14:30 odkrycie zrewolucjonizowało transport jakieś kilka tysięcy lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
x01 !!! TO PROSTE !!!! 26.09.07, 13:47 Wystarczy narysować cykloidę pełną a następnię odciąć od nie 13,5 % i będziemy mieli cykloidę skróconą. Można też odciąć 14,3 % ale wówczas to będzie cykloida skrócona bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yukka Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 17:12 ufff jak dobrze być humanistką, bo mimo doktoratu zupełnie nie wiem o co chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 195.117.116.* 22.09.07, 15:13 Przybliżona konstrukcje możesz uzyskać następująco: Poprowadź średnicę AB wyznaczoną przez punkt C i środek okręgu O oraz średnicę KL prostopadłą do AB. Przez punkty A,B,K,(L) poprowadź styczne a,b,k,(l) do okręgu i wyznacz na nich rzuty prostokątne Ca=A, Cb, Ck punktu C. Wykreśl prostą p i zaznacz na niej kolejno punkty A,K,B,[gdzie |AK|=|KB| i |AB|=pi] i odpowiednio punkty Ca,Ck,Cb. Przez Ca,Cb,Ck poprowadź proste prostopadłe i na nich odłóz odpowiednio odcinki CaC, CkC, CbC. Końce tych odcinków leżą na poszukiwanej lini. Wprowadzając większą liczbę początkowych stycznych otrzymasz więcej punktów poszukiwanej cykloidy.(Drugą połowę cykloidy otrzymasz przez symetrie osiową) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papke Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 80.50.108.* 24.09.07, 13:39 cos tu jest nie tak chyba... bo trzy punkty AKB lezą na okregu wiec nie da sie poprowadzic przez wszystkie te punkty jednej prostej p ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 195.117.116.* 24.09.07, 14:31 Nie zrozumiałeś. Punkty AKB leżą na okręgu, ele przenosisz je na jedną prostą p, zachowując odległości |AK|=|KB|=pi/2 - a obok nich odpowiednio punkty Ca,Ck,Cb i wystawiasz prostopadłe do p w tych punktach; odkładasz na nich kolejno odcinki CaC1=CaC,CkC2=CkC,CbC3=CbC. Punkty C1,C2,C3 leżą na cykloidzie, przy czym C1 leży najniżej, a C2 - najwyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 195.117.116.* 24.09.07, 14:46 Punkty na okregu i na prostej p sa oznaczone takimi samymi symbolami - możesz te na p oznaczyc np A',B',K' itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inzynierek Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 66.244.172.* 26.09.07, 19:07 Gość portalu: papke napisał(a): > cos tu jest nie tak chyba... bo trzy punkty AKB lezą na okregu wiec > nie da sie poprowadzic przez wszystkie te punkty jednej prostej p ... abstrachujac od tematu, pragne zauwazyc iz 3 punkty da sie polaczyc prosta, byle by byla dostatecznie szeroka ... tak to sobie raczyl zartowac psorek z technikum. a wracajac do tematu, czy nie ma zadnych publikacji "geometria wykreslna" w bibliotece? rozumiem ze net to Bog w dzisiejszych czasach, ale pol godziny w czytelni pmoze bardziej niz pol godziny na necie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lehoo Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.am.szczecin.pl 25.09.07, 16:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kic Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.spray.net.pl 26.09.07, 12:29 Zajrzyj do jakiejkolwiek książki z rysunku technicznego(dla techników) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lehoo Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.am.szczecin.pl 25.09.07, 16:18 Poszukaj sobie w Wikipedii definicji cykloidy Kod w Matlabie jest taki: % cykloida t=linspace(0,4*pi,1500); r=1; c=0.8; % c ma byc mniejsze od r x=r*t-c*sin(t); y=r-c*cos(t); figure(1) plot(x,y) Jak nie masz Matlaba, to poszukaj sobie Octave albo MathExplorer,powinno zadzialac. Ja sprawdzalem w sluzbowym Matlabie, chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.p.lodz.pl 25.09.07, 16:35 Piekne :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziho Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.07, 23:44 I po co tyle gadania? Tu jest wszystko: pl.wikipedia.org/wiki/Cykloida Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 195.117.116.* 26.09.07, 15:07 Gość portalu: Zdziho napisał(a): > I po co tyle gadania? > Tu jest wszystko: pl.wikipedia.org/wiki/Cykloida Nie ma wszystkiego, Zdzihu! Coś niedowidzisz. Brakuje opisu konstrukcji - jak to zrobić bez obracania koła, a to ma zrobić autor wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
ellipsis Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! 26.09.07, 15:53 Gość portalu: joa napisał(a): > Brakuje opisu konstrukcji - jak to zrobić bez obracania koła, > a to ma zrobić autor wątku. Moim zdaniem problemem jest to, że nie wiadomo, co ma właściwie zrobić autor wątku... papek pisał: > musze to narysować na przedmiot "geometria wykreślna" tylko babka > nie powiedziała nam jak :/ :/ i dlatego pytam czy moze ktos wie jak > wykreślić to konstrukcyjnie.... - wygląda na to, że papek nie wie, co było celem zadania... Może kic ma rację? > Zajrzyj do jakiejkolwiek książki z rysunku technicznego(dla > techników) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anzelm Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 83.168.106.* 26.09.07, 16:01 niech se w mathcadzie narysuje czy gdzies i niech wydrukuje;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr n. matem. Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.asystent.ds.polsl.pl 26.09.07, 17:24 A może skserować z jakiegoś podręcznika? Pytanie było do osób, które mają jakieś pojęcie o GEOMETRII WYKREŚLNEJ. Ja nie mam żadnego, więc nie potrafię pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi_one Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 158.75.10.* 26.09.07, 17:41 nie wiem, ale podoba mi się, że pomimo iż studiujesz zaocznie używasz języka z klasą - nie piszesz babka tylko pani - szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skevi Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.netrun.cytanet.com.cy 26.09.07, 20:55 polecam: pl.wikipedia.org/wiki/Cykloida, to proste, tylko beda potrzebne cyrkiel i krzywiki albo jaki programik do edycji wykresow funkcji matemetycznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostra Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 20:59 ej Papek powiedz ile dasz za gotowy wykres a nie chcesz dobre wrażenie zrobić i pytasz jak to zdziałać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papek Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: 80.50.108.* 27.09.07, 09:24 :)) juz nakreśliłem :))) znalazłem opis konstrukcji krok po kroku w kserówkach od kumpla który jest juz na 3 roku :) łatwo nie było ale sobie poradziłem :)) prawda jest taka ze w każdym programie typu Cad narysowałbym to w 10 minut, a tak musiałem sie męczyć tylko z kartką linijką i cyrklem w sumie niewiedzieć czemu :/ chociaż z drugiej strony niezła satysfakcja jak po 2 godzinach kreślenia wyłaniają sie punkty leżące na szukanej krzywej :) musze jeszcze teraz poprawić tuszem i będzie gotowe, bo narazie mam "w ołówku" :)) pozdrawiam wszystkich!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostra ulubiona Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.07, 15:48 dzieki za pozdr!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poitrrel Re: wie ktoś jak nakreślić cykloidę skróconą ?!?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.07, 17:02 przeszla u pani Odpowiedz Link Zgłoś