attta 05.05.08, 17:36 Witam. Proszę o zestaw ćwiczeń na ból w lęźwiach. Od kilku tygodni nie moge np leżeć na plecach bo czuje "ciągnięcie" i promieniowanie bólu az na pośladki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luks28 Re: ból w lędźwiach 05.05.08, 18:42 Proszę zgłosić się do fizjoterapeuty, bezpieczniej. Powinien dać zestaw ćwiczeń odpowiednio dobrany do rzeczywistego problemu Odpowiedz Link
mgr_maciej_malinowski Do luks28 05.05.08, 22:16 Po pierwsze , jak w opisie forum, jestem fizjoterapeutą i to, co piszę jest poparte dużym doświadczeniem w pracy z pacjentami i absolutnie dla nich bezpieczne. Jeśli chodzi o diagnozę, to oczywiście diagnoza bezpośrednia oraz pełne badanie podmiotowe i przedmiotowe są najlepsze. Natomiast wg najnowszych badań od 60-80% trafnej diagnozy stanowi dobry wywiad z pacjentem, który niestety rzadko jest przeprowadzany prawidłowo. Z opisu dysfunkcji bardzo wiele wynika i dla doświadczonego terapeuty nie jest problemem postawić prawidłową diagnozę. Poza tym ja zlecam (lub odradzam) ćwiczenia, a nie uczę jak ktoś ma prowadzić specjalistyczną terapię na samym sobie, bo tę może, jak to pan słusznie zuważył, przeprowadzić wyłącznie wykwalfikowany fizjoterapeuta. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
mgr_maciej_malinowski Re: ból w lędźwiach 05.05.08, 22:00 Witam serdecznie, z tego, co Pani napisała, wynika, że prawdopodobnie jest to dysfunkcja ruchu kości krzyżowej lub też (mniej prawdopodobnie)problem ucisku na korzenie nerwowe z segmentów L4-L5, L5-S1 (dwa ostatnie kręgi lędźwiowe i pierwszy kręg krzyżowy). W obu przypadkach zalecam dużo ruchów miednicą w kierunku przód-tył, a także ruchów bocznych miednicą - skakanie na dużej piłce, kołysanie biodrami, chodzenie na pośladkach w pozycji siadu tureckiego. Ilośc powtórzeń: ok. 20 dla każdego ruchu w jednej serii (dobrze jest wykonać ok. 4-5 serii dziennie). Najważniejsza zasada przy wykonywaniu ćwiczeń jest taka, że nie mogą one wywoływać bólu, jeśli dane ćwiczenie boli, nie wykonywać go! W przypadku, gdy leżenie na plecach sprawia dyskomfort, proszę układać się w pozycji na brzuchu, w pozycji tej można również wykonywać delikatne ruchy miednicą góra-dół (uniesienia pośladków). Pozdrawiam. Odpowiedz Link
bogusiaha RWA KULSZOWA 22.07.08, 11:52 Witam! Mialam a wlasciwie mam podobne bole, ktore lekarz nazwal rwa kulszowa. Trudno to naprawde nazwac bolem. Jest to raczej spory dyskomfort w postaci ciagniecia szczegolnie w lewym posladku i wrazenia, "ze ma sie" ,w moim przypadku, lewa czesc ledzwi.Jest tam punkt, ktory podczas masowania rzeczywiscie jest bolesny. Czasami mam wrazenie, ze jest zdretwiala. Bralam leki, chodzilam na zabiegi INETER...(takie laskotanie pradem )i....niestety ten bol, ktory tak naprawde nie jest typowym bolem a raczej sporym dyskomfortem powraca jak bumerang. Zamartwiam sie bo nie wiem co tak naprade sie dzieje i jak powinnam postepowac. Czy naprzyklad codzienne plywanie nie szkodzi ( a w tej chwili duzo plywam ), czy moge a moze powinnac nagrzewac sie solluxem? Jesli tak to jak czesto? ,dlugo? i czy wolno w takim okresie korzystac z basenu?), czy uzywanie zeli typu "fastum" ma jakis sens? Jesli tak to wlasciwie ktore miejsca powinno sie masowac? A MOZE NALEZY SKUPIC SIE ZUPELNIE NA CZYMS INNYM? Pozdrawiam bardzo serdecznie, Bogusia Odpowiedz Link