Dodaj do ulubionych

Forum WSZYSTKO O ŚLĄSKU CIESZYŃSKIM

06.01.04, 19:32
Zgodziłem się na prośbę bebokka
przejąć jego prywatne forum.
Zmieniłem trochę nazwę i miejsce
( trzeba wejsć na "Forum Prywatne", potem na "Ukryte" )
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15232
Chcę, aby było to forum o naszych sprawach lokalnych, kulturalne, wolne od
chamstwa ( rozrabiający będa usuwani ).

Zapraszam do pisania.
Część tutejszych forumowiczów jest już dopuszczona do pisania.
Część nie.
Ci nie dopuszczeni mogą się zgłosić.
Będą przyjęci lub nie.
Z uwagi na to, że to forum prywatne i ukryte, zastrzegam sobie dowolność
decyzji.

Obserwuj wątek
    • tomek9991 Re: Forum WSZYSTKO O ŚLĄSKU CIESZYŃSKIM 06.01.04, 23:25
      Zgłaszam się
      • cieszyn.cieszyn Re: Forum WSZYSTKO O ŚLĄSKU CIESZYŃSKIM 07.01.04, 18:15
        Ja też się zgłaszam, ale nie mogę Was znaleźć.
        • wislok1 Re: Forum WSZYSTKO O ŚLĄSKU CIESZYŃSKIM 08.01.04, 20:19
          Kto szuko, tyn nóńdzie.
    • wislok1 Re: Forum WSZYSTKO O ŚLĄSKU CIESZYŃSKIM 14.01.04, 22:09
      Zaś zapraszóm
    • stoik1 Re: Forum WSZYSTKO O ŚLĄSKU CIESZYŃSKIM 25.01.04, 17:28
      hop
    • zenobius1 Re: Forum WSZYSTKO O ŚLĄSKU CIESZYŃSKIM 27.01.04, 22:17
      wislok1 napisał:

> Zgodziłem się na prośbę bebokka
      > przejąć jego prywatne forum.
      > Zmieniłem trochę nazwę i miejsce
      > ( trzeba wejsć na "Forum Prywatne", potem na "Ukryte" )
      > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15232
      > Chcę, aby było to forum o naszych sprawach lokalnych, kulturalne, wolne od
      > chamstwa ( rozrabiający będa usuwani ).
      >
      > Zapraszam do pisania.
      > Część tutejszych forumowiczów jest już dopuszczona do pisania.
      > Część nie.
      > Ci nie dopuszczeni mogą się zgłosić.
      > Będą przyjęci lub nie.
      > Z uwagi na to, że to forum prywatne i ukryte, zastrzegam sobie dowolność
      > decyzji.
      >

A ja się zgłosiłem ze dwa tygodnie będzie i nie mam żadnej odpowiedzi. Oj
      chyba coś nie tak.
      • wislok1 Re: Forum WSZYSTKO O ŚLĄSKU CIESZYŃSKIM 27.01.04, 22:35
        Zgłoszynia nie dostołech.
        może poczta nie działo ?
        • stoik1 Re: Forum WSZYSTKO O ŚLĄSKU CIESZYŃSKIM 28.01.04, 10:55
          Potwierdzam, poczta na gazecie ostatnio nawala.
    • peterpaul Re: Forum WSZYSTKO O ŚLĄSKU CIESZYŃSKIM 28.01.04, 12:53
      Zglosilem sie
      • cesarok Re: Forum WSZYSTKO O ŚLĄSKU CIESZYŃSKIM 04.02.04, 17:26
        Jo sie już głosił chyba 5 razy i wisłok mnie nie chce wpuścić. Nie wiym czymu?
        • teschiner Re: Forum WSZYSTKO O ŚLĄSKU CIESZYŃSKIM 04.02.04, 19:02
          na dyc to je proste:
          1. mosz byc cYsarok a tak wiadomo zes je rasiowo prowokacja
          2. nie wiym na pewno ale moze zes napisol ze kierysi z "przeciwnikow" wisloka
          mo recht, no i zes sie som zalatwil
          ale nie trop sier ni ma zes som!
          pozdr.
          T.
          P.S. jak cie wkoncu puszczom to mie tam nie nondziesz!
          jo mom "szlaban" na wieki!
        • albrecht1 Re: Forum WSZYSTKO O ŚLĄSKU CIESZYŃSKIM 04.02.04, 20:28
          Bo Ty żeś jest jo, a jo jest chrómski RAŚ ;-).
          • cesarok Re: Forum WSZYSTKO O ŚLĄSKU CIESZYŃSKIM 04.02.04, 20:39
            Jo ni ma RAŚ, ale jak tak dali pójdzie to chyba bydym.
            Pozdrowiynia
          • wislok1 cysarok, albrecht, teschiner...WASZA WIZYTÓWKA 04.02.04, 20:43
            www.republika.pl/maugola/2.jpg
            Mocie wszystkich w chałpie ?
            • albrecht1 Re: cysarok, albrecht, teschiner...WASZA WIZYTÓWK 04.02.04, 21:00
              Jo widzym Wislok, że już jest późno. Z całej trójki ino jo należym do RASiu.
              Chowej się na młode ;-).
            • slezan Re: cysarok, albrecht, teschiner...WASZA WIZYTÓWK 04.02.04, 21:10
              Fajny link, ale z RAŚem nie ma wiele wspólnego. W gruncie rzeczy ilustracja
              oddaje stanfktyczny. Władze Najjaśniejszej nie patrzą przyychylnym okiem na
              odrębność Ślązaków i chętnie pozbyłyby się tego "problemu".
            • cesarok Re: cysarok, albrecht, teschiner...WASZA WIZYTÓWK 07.02.04, 10:09
              Co ty to wyszukujesz za pierdy. Jo cie nijak nie pojmujym. Dyć jo je cysarok
              tak ja TY, a tam je napisane Górny Śląsk.
    • wislok1 Na wiyrch 03.02.04, 21:49
    • wislok1 NA WIYRCH ! 11.02.04, 22:50
      • cieszyniak1 Do góry ! 14.02.04, 15:53
        Tam piszą Cieszyniacy, a tutaj fałszywka teschiner
    • wislok1 Żeby elischka wiedziała, co je grane 29.02.04, 20:45
      • zistebny Re: Żeby elischka wiedziała, co je grane 01.03.04, 09:59
        Kalimera,
        To po grecku znaczy tyle co "dzien dobry".
        Od czasu do czasu zagladam tutaj na Gazete Wyborcza - niestety nie mam zbyt
        wiele czasu, zeby podejmowac dyskusje, po prostu praca na wlasny rachunek
        wyklucza taka mozliwosc.
        Tym niemniej nie zapominam, ze moje korzenie sa na Slasku Cieszynskim. Pochodze
        z Istebny, ale w zasadzie wiekszosc mlodosc spedzilem w Krakowie, a potem w
        Grecji, gdzie mieszkam do dzisiaj.
        Widze, ze tutaj toczy sie dyskusja o tym czym jest Slask Cieszynski, mowi sie o
        narodowosci i autonomii, ale tez o trudnych zmaganiach o polskosc.
        Ja juz dawno nie bylem w Polsce, ciesze sie, ze moge tutaj poznac rozne opinie.
        Jesli nawet nie pisze zbyt czesto to zapewniam, ze czesto czytam co tu sie
        pojawia i jestem sercem i duchem z rodakami z Cieszynskiego.
        Pozdrowienia z Edessy.
        Zistebny
        • teschiner Kalimera! 01.03.04, 13:12
          Niestety mam wrazenie ze na tematy narodowosciowe i temu podobne na tym forum
          spokojnie pogadac sie nie da. Z roznych powodow. Glupawe personalne ataki i
          brak rzeczowych argumentow (obu stron - uczciwie dodam) uniemozliwiaja to.
          Jezeli jednak umesz kontrolowac swoje emocje a przy okazji dowiedziec sie co
          sie dzieje (w sferze kultury) w Czechach, Polsce i na Slowacji wpadnij do mnie
          (Droga przez sygnaturke).
          A tak przy okazji: Bedac kiedys przejazdem w Polnocnej Grecji zatrzymalem sie w
          Metsowie - owej jak chyba dobrze pamietam „stolicy greckich Wolochow” - rano
          przezylem niezly szok gdy zobaczylem starsze panie w koronkowych czepcach
          wygladajacych identycznie jak te z Istebnej. Mozesz wrzucic cos wiecej na temat
          tych Wolochow na „sloniach i zyrafach” (to nazwa mojego forum)?
          Pozdrawiam
          T.
          P.S. czy u was tez tak duuuuuuuzo sniegu jak tutaj?
          • alex.stela Ładnie, teschinerze, ładnie! 01.03.04, 13:46
            Naprawdę!

Wreszcie ktoś dokonał oceny forum Cieszyn i wyciągnął odpowiednie wnioski, tzn. założył nowe forum, bo nie mógł tu wytrzymać... :D

Życzę powodzenia z forum "Słonie i żyrafy", mam tylko jedno pytanie: dlaczego "słonie i żyrafy"? Chyba coś przegapiłem... :-/
            • teschiner Re: Ładnie, teschinerze, ładnie! 01.03.04, 14:05
              wszyscy pytaja, a ja zawsze odpowiadam ze to drogi wislok podsunal mi ta nazwe!
              chyba faktycznie cos przegapiles!
              pozdr.
              T.
              P.S no i zapraszam.!
              • zistebny Re: Ładnie, teschinerze, ładnie! 02.03.04, 11:40
                Dzien dobry i dziekuje za sympatyczny wpis.
                Tutaj sniegu juz nie ma, w zasadzie na stokach w okolicach Verii troche jeszcze
                go lezy no i bardziej na poludnie w masywie Olimpu. Ale narciarze juz
                opuszczaja ta czesc Grecji. Choc w sezonie od Kastorii az po granice z Fyromem
                mozna zauwazyc turystow z nartami, ale to jak mowie w sezonie.
                A Wolochach troche slyszalem - wiem ze jest ich najwiecej w Iepirosie (okolice
                Ioanniny) na poludnie od Albanii. W Grecji nie ma wiekszego zroznicowania
                jezykowego, na wschodzie mieszka troche Pomakow i Turkow, a tu gdzie ja
                mieszkam tzw. Slowianofile, czyli slowianskojezyczni Grecy, ktorzy nazywaja
                sie "Macedonczykami".
                Ale to sa male grupy i w zasadzie niewidoczne.
                Ja z ciekawoscia czytam to co jest tutaj pisane, nie mam czasu, zeby wdawac sie
                dyskusje, zreszta moja wiedza o regionie jest slaba (wyjechalem jako dziecko
                najpierw do Krakowa, a potem do Grecji), dlatego cieszy mnie kazda informacja o
                tym co sie dzieje, o miastach, wsiach, kulturze.
                Moi rodzice (oni osiedli najpierw w Cieszynie, a potem byli w Istebny, w latach
                1950tych) mowili mi cos, ze ich sasiedzi chodzili do Herczawy, czy jakos tak.
                Na poczatku nie wiedzialem o czym mowili, ale kiedy u nas wprowadzili blokade
                Fyromu, to dowiedzialem sie, ze pewnie chodzilo o drobny przemyt, bo mowili, ze
                niektore firmy "chodzily" do Bitoli (to juz w Fyromie).
                Czy jest cos takiego jak Herczawa (Hyrczawa, Harczawa?)-to duze miasto?
                I ja tez zapraszam do siebie, mieszkam w Edessie, ktora jest centrum sportow
                zimowych w Grecji - tam twierdzimy!
                Ah! Jeszcze mam pytanie, bo zauwazylem tutaj konflikt. Czy Slask Cieszynski
                jest tak bardzo skonfliktowany? Ja pamietam, ze jako Grecy nie mielismy
                wiekszych problemow ani w Cieszynie, ani w Istebny ani potem w Krakowie.
                Zreszta jak mnie ktos dzis pyta to mowie, ze jestem po trosze Polakiem,
                Slazakiem (Cieszyniakiem z Istebny) i Grekiem.
                W Polsce nie bylem juz dawno, wiec nie wypowiadam sie, ale jeden z moich
                kooperantow ma firme partnerska w Slowacji (Lewocza) i pare lat temu bylismy
                tam kilka dni. Piekna okolica i tylko czas nie pozwolil odwiedzic Cieszyna!
                Pozdrawiam
                Z
                • alex.stela Re: Ładnie, teschinerze, ładnie! 02.03.04, 11:54
                  Nie, Śląsk Cieszyński skonfliktowany absolutnie nie jest. Akurat trafiłeś na forum, gdzie uczestnicy, że tak powiem, źle się dobrali. Poza tym to, że forum nazywa się Cieszyn bynajmniej nie świadczy o tym, że wszyscy tutaj są ze Śląska Cieszyńskiego. Powiedziałbym nawet, że mniejszość.

Tak czy inaczej witamy i oczekujemy, że wprowadzisz trochę lepszą atmosferę...
                  ;-)
                • teschiner Re: Ładnie, teschinerze, ładnie! 02.03.04, 12:18
                  No to tez masz tam niezla mieszanke! Wiec kofliktow i konflikcikow tez jest
                  toche. Dzieki za wiadomosc o Slowianofilach - jak pisalem, bylem kiedys w tym
                  regionie i z zaskoczeniem widzialem tabliczki miejscowosci pisane cyrylica
                  (tzn. jedna taka tabliczke i nie pytaj gdzie nie pamietam, ale gdzies w
                  gorach :DDDD). A Na „Fyrom” mowicie faktycznie „fyrom” ? czy Macedonia? Ci
                  Slowianofile to chyba mowia „Macedonia”?, choc widzialem, w tym regionie
                  zreszta, mape Pn. Grecji z napisem MACEDONIA - na polnoc od greckich granic,
                  tam gdze FYROM jest, stal napis jeszcze wiekszymi literami: MACEDONIA JEST
                  TYLKO JEDNA! (po angielsku) - oj to jest dopiero zgryz!.
                  A co do skonfliktowania w Cieszynie i okolicy - to raczej tego nie dostrzegam
                  (w swiecie realnym) bo tu na forum - sam widzisz! Mysle jednak, ze zarowna ja,
                  Albrecht czy Aleks spokojnie moglibysmy isc razem na piwo i
                  pogadac „bezkonfliktowo” - na szczescie jeszcze zachowujemy dystans do tych
                  wszystkich STRASZNIE WAZNYCH rzeczy.
                  A te konflikty tutaj - wiesz jest takie powiedzenie „kto sie boi moc wystoi”
                  czyli „strach ma wielkie oczy” - wiec rozne postaci bojac sie o swoja
                  tozsamosc, albo Bog wie o co, wadza sie zawiecie w srodkach nie przebierajac.
                  Kiedy to przeciez roznorodnosc jest ciekawa! Trzeba ja tylko umiec
                  zaakceptowac - to tyle.
                  Ta roznorodnosc probuje pokazac na moim forum, jak bedziesz miec czas, wpadnij -
                  zapraszam serdecznie (kliknij to czerwone w sygnaturce)
                  T.
                • alex.stela Re: Ładnie, teschinerze, ładnie! 02.03.04, 17:05
                  zistebny napisał:

> Czy jest cos takiego jak Herczawa (Hyrczawa, Harczawa?)-to duze miasto?

Hyrczawa to nie miasto, a maleńka wioska na drodze z Istebnej do Jabłonkowa, zaraz obok Jaworzynki. Dziś leży po czeskiej stronie (Hrcava) i jest bardzo ciekawym miejscem, bo tam znajduje się trójstyk graniczny, czyli punkt, w którym łączą się granice Czech, Polski i Słowacji.

Pozdrawiam
                  • teschiner Re: Ładnie, teschinerze, ładnie! 02.03.04, 17:51
                    a tu odpowiedni link (po czesku)
                    www.volny.cz/obec.hrcava/
                    pozdr.
                    T.
                    • teschiner a tu po angielsku 02.03.04, 17:55
                      i w innych jezykach
                      www.radio.cz/en/article/45582
                      zajety
                      T.
                    • albrecht1 Re: Ładnie, teschinerze, ładnie! 02.03.04, 19:18
                      Inaczej Trzicatek. Jeśli stanie się twarzą na południe widać ściane słowackiego
                      lasu, po prawej pole i pobliskie zabudowanie w Czechach, a po lewej pola w
                      Polsce. Stoi tam, kiedyś stał, taki osobliwy słup graniczny, chyba z granitu.
                      Przydałoby się rozreklamować to miejsce.
            • albrecht1 Re: Ładnie, teschinerze, ładnie! 02.03.04, 19:22
              alex.stela napisał:

> Życzę powodzenia z forum "Słonie i żyrafy", mam tylko jedno pytanie:
              dlaczego "
              > słonie i żyrafy"? Chyba coś przegapiłem... :-/

Wiele nie straciłeś, choć drogi powstania nazw bywaja poplątane. W tym
              przypadku zaczęło się od projektu kładki przez Olzę, poprzez "oryginalnośc"
              Teschinera co skończyło się zyrafo sloniową prowniniencją ;-)))).
              No, chyba niczego nie pominąłem.
              • zistebny Re: Ładnie, teschinerze, ładnie! 03.03.04, 09:45
                Dzien dobry,
                Dziekuje za wszystkie powyzsze wpisy. Chyba nie jestem zbyt wdziecznym
                rozmowca, choc ostatnio spedzam pierwsze kilka porannych minut wlasnie sledzac
                tutejsze forum. Potem czlowiek wpada w wir pracy, a po poludniu juz sie nic
                kompletnie nie chce.
                Dziekuje za te informcaje dotyczace Hrczawy - no ja sie nie spodziewalem, ze to
                taki ciekawy zakatek. Pamietam tylko, ze rodzice mowili, ze tam "sie chodzilo",
                hehe. Przeczytalem tez watek o przemytnikach - u nas to wygladalo podobnie
                podczas blokady Fyromu!
                A wlasnie-w Grecji mowimy albo Fyrom, albo Republika Skopje. Grecja nie uznaje
                prawa tej republiki do uzywania nazwa Macedonia, bo tak nazywa sie polnoc
                Grecji. Dlatego nawet miejscowi Slowianofoni nie sa uznawani za Macedonczykow,
                bo Macedonczycy to Grecy. Nie ma u nas jakichs konfliktow, choc np. ciezarowki
                z Fyromu podczas wjazdu do Grecji zakrywaja paki na ktorych widnieje
                napis "Makedonija".
                W polowie lat 1990tych obowiazywala blokada tego kraju, ale to nie bylo dobre,
                bo wtedy cala masa naszych przedsiebiorcow zbankrutowala, a czesc po
                prostu "chodzila" (to znaczy jezdzila) do Bitoli, hehehe. Wtedy na przyklad
                wizy Fyromu nie byly wbijane do paszportu, ale wklejane w specjalnych
                kartonikach, zeby mozna je bylo usunac przy wjezdzie do Grecji, gdzie nie
                uznawano nazwy kraju. Ja wtedy tez przezywalem ciezkie dni, bo czesc naszego
                transportu szla na dawna Jugoslawie i trzeba bylo "kombinowac" przy
                kazdorazowym wjezdzie do Fyromu. Handlowalismy tez z Bulgaria, ale z nimi tez
                sie urwalo. Trzeba bylo pozwlaniac ludzi i jak to sie mowi w Polsce
                przebranzowic, tak?
                Nasi partnerzy biznesowi ze Slowacji to byl ratunek, weszlismy na rynek
                slowacki, choc oni teraz tez maja problemy finansowe.
                Moze przy nastepnej wizycie w lewoczy uda mi sie zahaczyc o stare strony!
                Pozdrawiam
                • albrecht1 Re: Ładnie, teschinerze, ładnie! 03.03.04, 18:10
                  Witaj!
                  Czemu sądzisz, ze nie jestes zbyt wdzięcznym rozmówcą? Jest wręcz przeciwnie.
                  Ciekawie było przeczytać Twoją opowieść o bojkocie Macedonii/Fyromu.
                  I to też wpisuje się w wątek Wilyma "Czy my się wszyscy pozabijamy?".
                  Co do Słowacji, to co prawda nie wiem w jakiej branzy pracujesz, lecz ostatnio
                  wygrane przez Słowację przetargi wielkich koncernów, jak również refoma systemu
                  podatkowego, sprawiają że nasi południowi sąsiedzi szybko wychodzą na prostą. W
                  przeciwieństwie do nas.
                  Pozdrawiam
                  • albrecht1 Re: Ładnie, teschinerze, ładnie! 03.03.04, 18:22
                    coś wiecej na ten temat
                    serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1941629.html?nltxx=856991&nltdt=2004-03-03-04-04
                    • zistebny Re: Ładnie, teschinerze, ładnie! 04.03.04, 09:53
                      Dzien dobry,
                      No nie jestem zbyt wdziecznym rozmowca bo niestety mam mozliwosc zagladania tu
                      jedynie sporadycznie. Ciesze sie, ze informacje o tym jak to u nas wszystko
                      wygladalo podczas blokady Fyromu byly interesujace. Nie uwierzysz albrecht1,
                      ale najbardziej za ich zniesieniem byli greccy przedsiebiorcy.
                      Ja mialem najpierw cos w rodzaju farmy, eksportowalismy gotowe przetwory
                      glownie na rynek jugoslowianski i bulgarski. Tak, tak, z nimi mozna bylo robic
                      calkiem dobre interesy.
                      Ale potem wszystko sie zalamalo - na rynek wewnetrzny w Grecji produkowalismy
                      za duzo (choc farma nie byla zbyt wielka jak np. na standardy holenderskie czy
                      francuskie), wiec trzeba bylo sie przebranzowic. Na szczescie mialem trzy
                      ciezarowki, ktorymi to wszystko wozilem. Sprzedalem dwie ciezarowki i kupilem
                      autobus, hahaha :-))) Do tego wszedlem w spolke z czlowiekiem, ktory produkuje
                      kosiarki do trawy, od takich calkiem malych do wiekszych. Autobus wynajmuje
                      firmom turystycznym, a ciezarowka wozimy sprzet do naszych poddostawcow na
                      Slowacji i interes jakos sie kreci.
                      Po paru latach zastoju znowu udalo sie wyjsc na swoje. O Slowacji czytalem na
                      Gazecie Wyborczej, ze ostatnio udalo im sie pozyskac pare wiekszych inwestycji,
                      ale tez czytalem o zamieszkach z Cyganami. No na szczescie w Polsce chyba nie
                      ma takich problemow, prawda?
                      Pozdrowienia z Grecji
    • 12x1 Re: Forum WSZYSTKO O ŚLĄSKU CIESZYŃSKIM 07.03.04, 07:37
      jeszcze sie zastanawiam czy tam wejsc ciekawicie mnie ze wzgledu na wasz
      specyficzny dowcip, sposob wyrazania swoich nie zawsze wg mysli zgodnych z
      prawda,pisanie gwara ktora starka mowila i ze jestem cieszynianka a zagladam na
      to forum ,bo tesknie za Cieszynem
      • wislok1 Re: Forum WSZYSTKO O ŚLĄSKU CIESZYŃSKIM 07.03.04, 08:54
        Ni ma sie co zastanwaiać. Zapraszóm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka