Dodaj do ulubionych

pojednanie

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.09.04, 11:06
przed pojednaniem Polski z Niemcami Polska powinna odrobic swoje zadania
domowe bedace podstawa prawdziwego pojednania, tzn. takiego, ktore bedzie
trwale i reprwzwntowany nie teylko przez paru politykow ale takze przez
polskie spoleczenstwo.

w tym celu nalezy przeprowadzic oglnomedialne akcje uswiadamiania Polakow o
zbrodniach na Niemcach.
Obserwuj wątek
    • laband Re: pojednanie 28.09.04, 11:09
      najprzod ale i Niymcy i Polska muszom nom prziznac co nasze, a niy wadzic sie
      na nasze koszty.
    • Gość: kasia Re: pojednanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 11:19
      ty pojebie skórwialy!!!!
      niemcy wymordowali szesc milionów Polakow a ty gnoju jebany twierdzisz ze to
      Polacy maja sie do jakichs zbrodni przyznawac?
      ty popierdolencu jeden wyjechales tam to zamknij morde i przestan szkalowac to
      panstwo gnoju, lepiej powiedz swoim niemieckim kolesiom ze sie urodziles w
      polsce a potem nam opowiedz jaka byla ich reakcja! posmiejemy sie gnpju.
      • laband Re: pojednanie 28.09.04, 11:21
        to bouo wypracowanie w ramach ROPSu chyba
        • wilym Re: pojednanie 28.09.04, 11:35
          Deutscher, a ja sie zastanawiam kto z kim ma sie pojednywac. Czy jako Slazak,
          obywatel RP mam przepraszac Niemcow i pojednywac sie z jakims anonimowym Hansem
          czy Trudie?
          A moze jako Slazak, potomek obywateli Rzeszy mam przepraszac Polakow i jednac
          sie ze Staszkami, Hankami itd?
          Moim zdaniem obled, w mojej rodzinie byli i wiezniowie Auschwitz i wypedzeni, w
          jakiej mam wiec stanac roli. Zreszta takie przypadki na Slasku byly typowe.
          Ale nie tylko o Slask chodzi. Pojednanie miedzy Niemcami a Francuzami dokonalo
          sie juz w latach 50 i 60, kiedy zyli swiadkowie II WS a ich dzieci dopiero
          wchodzily w dorosle zycie. Wtedy mialo to sens, bo dzieci ciagle pamietaly
          opoiwesci sprzed 20 lat, a przecietny Francuz jadac do Niemiec czy Niemiec do
          Francji ciagle mogl spotkac kogos, do kogo strzelal, komu wyrzadzil krzywde,
          albo od kogo sam ucierpial.
          Dzisiaj mamy 50 lat po wojnie, rosnie juz trzecie pokolenie powojenne. Czy
          uwazasz ze jakis Kargul, Pawlak itd gdziekolwiek by mieszkal ma przepraszac
          jakiegos Schmidta, Mullera itd, za nie swoje grzechy, nie wyrzadzone owym? To
          zreszta dziala i w druga strone: kogo ma przepraszac i za co 20 czy 30 letni
          mieszkaniec Hamburga, Drezna czy Monachium?
          Zamiast pojednania i kolejnych sztucznych gestow polozylbym nacisk na edukacje,
          na wyrzucenie z programow szkolnych wszelkich stereotypow itd. Ludzie najlepiej
          poznaja sie poprzez wzajemne kontakty - mamy otwarte granice, jesli bedziemy
          jezdzic do siebie bez zbednego bagazu uprzedzen i obaw to ja jestem optymista
          co do skutkow, jakie niektorzy pewnie oczekuja od szumnego pojednania.
          Uwazam tez, ze byloby na miejscu przyznanie, ze zbrodnie mialy miejsce po obu
          stronach. I niech ma to charakter zwyklej deklaracji, zdania oznajmujacego, bez
          oskarzen i zadan.
          • Gość: Deutscher Re: pojednanie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.09.04, 11:54
            przeciez wlasnie o tym pisze. edukacyjnie trzeba sprawe rozwiazac, bo polscy
            zbrodniarze, ktorych mozna pociagnac do odpowiedzialnosci sa na wymarciu.

podales przyklad pojednania niemiecko- francuskiego w latach 60-tych. masz
            racje, ja tez uwazam, ze pojednanie posrod osob bezposrednio dotknietych wojna
            jest latwiejsze. Im dalej od wojny, tym wieksze znaczenie nabiera propaganda-
            widac to swietnie na przykladzie Polski.
            • laband Re: pojednanie 28.09.04, 11:55
              mosz recht, a przikuadym moge byc te forum
          • Gość: BRO Re: pojednanie - do Wilyma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 11:56
            Madrze piszesz Wilim.
            Nie sadze, ze mowienie, pisanie i odklamywanie historii na temat tego co dzialo
            sie w koncu wojny i tuz po niej, nie jest konieczne.
            Trzeba to robic. Ma racje Deutscher, ze potrzebna jest publiczna debata.
            Potrzebna jest nie tyle Niemcom co nam Polakom.
            Ta debata nie moze jednak toczyc sie pod dyktando Dojczerow, Arnoldow czy
            Elverow. Bo to daje pole do popisu podobnym im Kasiom.
            A tego rodzaju dyskusja, oprocz tego, ze jest prymitywna, wzbudza nie te
            emocje, o ktore normalnym ludziom chodzi.

Jeszcze raz wyrazy uznania Wilim.
            Pozdrawiam
            BRO
            • Gość: miamore podobnym im kasiom IP: *.arcor-ip.net 28.09.04, 12:01
              Bro to jest super okreslenie, jedna uwaga, takie kasie pisze sie mala literka.
              • Gość: BRO Re: podobnym im kasiom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 13:17
                Racja miamore. Kazda Kasia to przecie nie kasia.
                Pozdrawiam
                BRO
            • wilym Re: pojednanie - do Wilyma 28.09.04, 12:13
              Gość portalu: BRO napisał(a):

> Madrze piszesz Wilim.
              > Nie sadze, ze mowienie, pisanie i odklamywanie historii na temat tego co
              dzialo
              >
              > sie w koncu wojny i tuz po niej, nie jest konieczne.
              > Trzeba to robic. Ma racje Deutscher, ze potrzebna jest publiczna debata.
              > Potrzebna jest nie tyle Niemcom co nam Polakom.
              > Ta debata nie moze jednak toczyc sie pod dyktando Dojczerow, Arnoldow czy
              > Elverow. Bo to daje pole do popisu podobnym im Kasiom.
              > A tego rodzaju dyskusja, oprocz tego, ze jest prymitywna, wzbudza nie te
              > emocje, o ktore normalnym ludziom chodzi.
              >
              > Jeszcze raz wyrazy uznania Wilim.
              > Pozdrawiam
              > BRO

Dzieki.
              Jestem po prostu zwolennikiem normalnych rozmow i w koncu otwartej debaty,
              zamisat rozliczania, oskarzania itd. Pozimo Kas, elvrov czy im podobnych mozesz
              jednak zaobserwowac na poziomie nieco wyzszym, bo jak inaczej interpretowac
              przepychanki Pavelka, Steinbach, Kaczynski itd.
              Zamiast normalnych stosunkow doczekalismy sie przekrzykiwan i jakies
              beznadziejnej licytacji. Jesli chodzi o debate na temat wzjamenych stosunkow
              polsko-niemieckich to po stronie niemieckiej mozna dotrzec grzech ignorancji
              (Polska w znacznej mierze Niemcow nie interesuje), a po polskiej grzech
              meczenstwa (stad chyba te wszystki oskarzania).
              W Polsce uznalismy w koncu, ze akcja Wisla byla zbrodnia, jednakze wypedzenia
              ciagle probuje sie jakos usprawiedliwic. Z drugiej strony Polska ciagle jawi
              sie jako kraj brudasow i zlodziei samochodow. Trzeba by chyba zaczac od
              uprzatniecia wlasnych podworek i w koncu zaczac normalnie rozmawiac a nie
              przekrzykiwac sie.
              • laband Re: pojednanie - do Wilyma 28.09.04, 12:21
                Wilym mosz recht, ale mie nojwiyncyj nerwuje ize obie zajty sie wadzom juzas na
                nasz kost - w tym synsie cza mi to czimac przed oczami co wydziwiajom juzas ze
                Slonzokoma
            • ramen5 Re: pojednanie - do Wilyma 28.09.04, 23:55
              Gdyby wyłączyć retorykę zimnowojenną byłoby całkiem normalnie
      • Gość: Deutscher Re: pojednanie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.09.04, 11:26
        oj nieladnie, kiedy dama? sie tak wyraza i uzywa takiego slownictwa.

ps.
        a jak sobie szanowna dama takie pojednanie wyobraza? jednostronnie?!
        • Gość: kasia Re: pojednanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 11:32
          najpierw Niemcy muszą przeprosić i zapłacić odszkodowania rodzinom sześciu
          milionów Polaków wymordowanych w czasie wojny, potem odszkodowania dla
          wszystkich Polaków zmuszonych przez komunę do opuszczenia ojczyzny, potem
          odszkodowania dla wszystkich Polaków zmuszonych do życia pod sowieckim
          panowaniem( które było wynikiem wojny wywołanej przez Hitlera), potem pisemne
          odpierdolenie się od ziem rdzennie polskich i dopiero wtedy możemy się jednać!
          a co się tyczy słownictwa to do podniemcow nie można się inaczej zwracać bo nie
          skumają o co chodzi.
          • laband Re: pojednanie 28.09.04, 11:34
            no to mauy egzami ze matymatyki

wiela Polokow bouo we Polsce przed wybuchym wojny?

a wiela po wojnie?
            • Gość: kasia Re: pojednanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 11:37
              no chyba mordercy naszych rodzin prowadzili jakies statystyki?
              słyszałam ze niemcy sa bardzo skrupulatni.
              • Gość: kasia Re: pojednanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 11:39
                oryginalni oczywiście a nie jakieś tanie podróbki zza wschodniej granicy
                • Gość: miamore Re: pojednanie IP: *.arcor-ip.net 28.09.04, 11:53
                  kasia napewno miala dwoje z wielu przedmiotow.O slownictwie juz nie wspominam,
                  nalezy tylko jej wspolczuc kultury wyniesionej z domu rodzinnego (oczywiscie
                  polackiego).W drugiej wojnie zginejo 6 milionow Polakow , w tym 3 miliony
                  Zydow.Takze kasiu Polakow zginelo 3 miliony. Polacy za to mogli przeniesc sie z
                  suteren do domow zydowskich .To tez moze jakis plus drugiej wojny,cyniczny plus
                  ale zawsze plus.
                  • Gość: kasia Re: pojednanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 12:00
                    to byli żydzi pochodzenia polskiego którzy mimo swojej odrębności kulturowej i
                    religijnej byli Polakami (choć przyznam ze niezbyt lubianymi) a sami Polacy
                    mogli tez przenieść się do mieszkań i domów zajmowanych przedtem przez
                    niemieckich okupantów śląska
                    a o słownictwie już pisałam wiec wysil swój nadwątlony intelekt i spróbuj to
                    jakoś pokapować
                    • laband Re: pojednanie 28.09.04, 12:01
                      godosz o tych kerych escie wyciepli do Izraela?
                      • Gość: miamore Re: pojednanie IP: *.arcor-ip.net 28.09.04, 12:05
                        Laband: polactwo zakonczylo to co Hitler nie skonczyl.Oswiecim byl wygaszony
                        wiec do Izraela.
                        • laband Re: pojednanie 28.09.04, 12:07
                          momynt!, we Oswiyncimiu czimali i wykonczali po 45 Slonzokow - o tym niy
                          zapomnij!
                      • Gość: kasia Re: pojednanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 12:07
                        ja wiem ze takie popaprance jak ty wolały by do Oswiecimia no ale.....
                        • Gość: miamore Re: pojednanie IP: *.arcor-ip.net 28.09.04, 12:10
                          > ja wiem ze takie popaprance jak ty wolały by do Oswiecimia no ale... polactwo
                          bylo bardziej humanitarne .
                    • Gość: Deutscher - niemieccy okupanci slaska ? - IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.09.04, 12:29
                      > a sami Polacy
                      > mogli tez przenieść się do mieszkań i domów zajmowanych przedtem przez
                      > niemieckich okupantów śląska

a co to sa te domy zajmowane przez "niemieckich okupantow slaska"?
                      • laband Re: - niemieccy okupanci slaska ? - 28.09.04, 12:30
                        sam chyba ktos juzs miou na mysli "Zywiec"
            • laband ciekawy cytat 28.09.04, 11:50
              ilosc mieszkanow Polski w 1939 = 35 mln
              z tego 1/3 mniyjszosci narodowe(Ukraincy, Bialorusi, Litwini, Niemcy, Zydzi) =
              11,6 mil

Polakow w przedwojennej Polsce 0 23,4 mln

Ilu mieszkancow powinna miec Polska na poczatku 1946 roku., kiedy to
              przeprowadzono pierwszy spis ludnosci gdyby nikt nie zginal? = 23,4 mln

Plus przyrost naturalny, ktory w czasie wojny na pewno byl bardzo niski, lecz
              liczmy iz byl wyzszy niz dzisiaj i wynosil ca. 14 promili, czyli przez 5 lat: =
              1,6 mln

plus "autochtoni" z Opolszczyzny i Mazur: =1,1 mln
              plus niemieccy "specjalisci" i ich rodziny, ktorych do poczatku 1946 r. jeszcze
              nie wysiedlono: = 0,4 mln
              plus inne mniejszosci: Ukraincy, Zydzi, Litwini, Bialorusi: = 0,1 mln
              razem = 26,6 mln

minus Polacy, pozostali w ZSRR do konca 1945 roku, czesc z nich przesiedlila
              sie do Polski w 1946 roku, a czesc pozostala na Ukrainie, Bialorusi, Litwie i
              w "gulagach": = 1,4 mln

minus Polacy z Armi Andersa i rzadu emigracyjnego oraz ci z robot przymusowych,
              oflagow i obozow koncentracyjnych ktorzy nie zdazyli do konca 1945 r. wrocic do
              Polski lub zdecydowali sie pozostac na Zachodzie - skromnie liczac: = 0,4 mln

Lacznie: = 24,8 mln

Tyle powinno byc ludnosci w Polsce na poczatku 1946 roku, a bylo troche ponizej
              24,0 mln

Roznica ca. 800 000 to hipotetyczne ofiary wojny

???????????????????????????

• Gość: kasia Re: ciekawy cytat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 12:04
                nie uwzględniłeś poprawki na wyniki gorącej acz krótkotrwałej i niejednokrotnie
                jednostronnej miłości niemieckich wyzwolicieli do Polek czego następstwa mamy
                tu na forum
                • laband Re: ciekawy cytat 28.09.04, 12:08
                  ajnfach wiedziouech ize sie sama odezwiesz
                  • Gość: kasia Re: ciekawy cytat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 12:11
                    ja jestem POLKA z Polaka i Polki a ty?
                    Polak?
                    Niemiec?
                    a moze jest cos po srodku?
                    tylko mi nie pisz ze slazak jestes bo sie cała reszta moze głeboko obrazic na
                    ciebie
                    • laband dp Polki 28.09.04, 12:13
                      Ty sie slonzokami gymby niy wyciyrej - a jak tam zadanie matymatyczne?
                      • Gość: kasia Re: dp Polki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 12:19
                        wynik- niemcy to banda tchórzliwych, spedalonych morderców kobiet i dzieci
                        którzy tylko w kupie są mocni a solo żaden nie fiknie!
                        • laband Re: dp Polki 28.09.04, 12:21
                          acha o tyn ostatni wyraz ci idzie

wiysz co musza cie zignorowac

ignor.
                        • Gość: miamore Re: dp Polki IP: *.arcor-ip.net 28.09.04, 12:22
                          portalu: kasia napisał(a):

> wynik- niemcy to banda tchórzliwych, spedalonych morderców kobiet i dzieci
                          >
                          którzy tylko w kupie są mocni a solo żaden nie fiknie!
                          Masz racje ciebie by nawet niemiec solo nie fiknal.
                    • Gość: miamore Re: ciekawy cytat IP: *.arcor-ip.net 28.09.04, 12:16

portalu: kasia napisał(a):

> ja jestem POLKA z Polaka i Polki a ty?
                      > Polak?
                      > Niemiec?
                      > a moze jest cos po srodku?
                      > tylko mi nie pisz ze slazak jestes bo sie cała reszta moze głeboko obrazic na
                      > ciebie
                      Prosze kasiu mnie nie obrazac, ja nie z takich polek i polakow, u nas w domu
                      panowala Polska Kultura zycia codziennygo, ty jestes z innej nacji napewno
                      spokrewniona z kuda idiosz itd.
                      • Gość: kasia Re: ciekawy cytat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 12:21
                        starasz sie widze starasz....
                        jak pocwiczysz to moze kiedys mnie obrazisz ale narazie ucz sie od swoich
                        podniemieckich kolegów jak sie znowu spotkamy to se nawtykamy za wszystkie czasy
                        pa kochanie
                        • Gość: Deutscher Re: ciekawy cytat IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.09.04, 12:33
                          zabraklo argumentow i nasi szanowni dyskutanci wszchpolacy przyjeli postac
                          niedouczonej prymitywnej kasi? by moc sie, jak to Niemcy mowia AUSKOTZEN?
                          • laband Re: ciekawy cytat 28.09.04, 12:34
                            to juz tako metoda od samego poczontku forum we GW
                            • Gość: miamore Re: ciekawy cytat IP: *.arcor-ip.net 28.09.04, 12:38
                              Czyzby ja przywialy pierwsze wiatry z Kongresowki?
                              • laband Re: ciekawy cytat 28.09.04, 12:41
                                wszysko je myjglich, ale wiyncyj mi ona pasuje na te ostatnie Hufce Pracy
                          • piast1025 Re: ciekawy cytat 28.09.04, 12:44

nie bądź taki boss, jak ja chciałem z tobą dyskutować o niemieckiej kulturze i
                            rzuciłem kilka nazwisk to sie nawet nie zajaknąłeś, co nie chciało sie zajrzeć
                            do encyklopedii (HA,ha,ha) Przyznaj się, wolisz jednak takich adwersarzy jak
                            KASIA - twój styl, język i model adwersarza.Cienki jesteś. ELYTA.
                            • laband Re: ciekawy cytat 28.09.04, 12:45
                              piast tys je taki konkretny synek - co powiysz o tym "rachunku
                              prawdopodobiynstwa" z ciekawego cytata?
                          • Gość: kasia Re: ciekawy cytat IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 28.09.04, 16:14
                            auskotzen to my sie na was i jeszcze kaken!
                        • Gość: harc mistrz Re: ciekawy cytat IP: 62.233.241.* 28.09.04, 12:46
                          BRAWO, KASIU!!! BRAWO!!!
                          Za dyskurs z takimi d u r n i a m i , usprawiedliwiam w pełni użyte przez
                          Ciebie tzw. mocne słowa.
                          Na tego rodzaju beszczelność i wyzywający tupet z ich strony - rzeczywiście
                          inaczej z nimi rozmawiać nie można!
                          Jestem po Twojej stronie!!!
                          ...
                          CZUWAJ, ODWAŻNA I REZOLUTNA DZIEWCZYNO!!!

PS:
                          - Ale Wam, karlusy pierońskie, dziewucha przygadała!!! (HKP)
                          • laband Re: ciekawy cytat 28.09.04, 12:47
                            a druzynowy sie zgusiou - to tys jom tak fajnie wysuawiac sie uczou?
                            • piast1025 Re: ciekawy cytat 28.09.04, 12:48
                              a gdzie się Deutscher zgubił? Douczasz się?
                          • Gość: Deutscher Re: ciekawy cytat IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.09.04, 12:50
                            po waszej kulturze sadzac, mysle, ze jestescie 1 lub 2 pokoleniem zasciankowcow
                            z Polski obejmujacych tzw. "mienie poniemickie" na terenie bylej Ostdeutschland.
                            • piast1025 Re: ciekawy cytat 28.09.04, 12:59

mylisz się synek (Deutscher), ja jestem TUTEJSZY z dziada pradziada (wiem, nie
                              mieści sie to w twojej łupinie), ale rzeczywistość jest bardziej skomplikowana
                              niż Ci sie wydaje - prosta to jest tylko droga do piekła? A jak idzie edukacja?
                              Polecam pisma E.Juengera i E.Voegelina! jak będziesz miał chwilke to
                              przeczytaj - podyskutujemy! (wiem, że tak nie będzie...ha,ha,ha) wybacz cynizm
                              i ironię - Twój ziomal Ślązak (i co ty z tym wszystkim zrobisz?) miłego dnia
                              życzę!
                              • laband Re: ciekawy cytat 28.09.04, 13:02
                                to moge byc izes je z ytch dziadow co sie sam ze Gorolowic skludziyli
                                • piast1025 Re: ciekawy cytat 28.09.04, 13:07

szok! jesteś jeszcze bardziej prymitywny niż Deutscher, elver.b etc. Kiedy i
                                  Ciebie ktoś przebije?! Czekam - moje "ślązakowskie" elity! Tylko na tyle Was
                                  stać? Kiepsko! pozdrawiam!
                                  • laband Re: ciekawy cytat 28.09.04, 13:08
                                    widac musza sie usprawiedliwic - wiysz kedys juz sam cos o "dziadach" pociskou
                                    • laband Re: ciekawy cytat 28.09.04, 13:09
                                      widac musza sie usprawiedliwic - wiysz kedys juz sam jedyn cos o "dziadach"
                                      pociskou

• piast1025 Re: ciekawy cytat 28.09.04, 13:11

Dobranoc! miłych snów!
                                        • laband Re: ciekawy cytat 28.09.04, 13:13
                                          ja, czim sie luftu!
                              • Gość: Deutscher Re: ciekawy cytat IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.09.04, 13:03
                                tak, tak, samosprawdzajace sie proroctwo jest typowo polska ulomnoscia.
                              • Gość: kasia Re: ciekawy cytat IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 28.09.04, 16:18
                                no i widzicie naplujesz takiemu w gebe a on mysli ze deszcz pada!
                                no ale jak sie jest podrobka niemca to tak bywa!
      • Gość: jabany Re: pojednanie IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 28.09.04, 21:54
        Nie kasio to nie 6 milionow wymordowali ale wiecej ale tylko 4 mil zydkow
        polskich .
    • Gość: miamore Re: pojednanie IP: *.arcor-ip.net 28.09.04, 12:45
      Dawno zem takiego repertuaru nie slyszal, rzadko zagladam w te rejony, wole Slask.
      • Gość: miamore Re: pojednanie IP: *.arcor-ip.net 28.09.04, 12:51
        Harcmistrz, teraz wiem jakie lubisz harcerki, najlepsze sa swojego howu.
        • Gość: harc mistrz Re: pojednanie IP: 62.233.241.* 28.09.04, 13:11
          A żebyś wiedział, Miamore, dziewczyna mi zaimponowała.
          Jedna, jedyna dzioucha, tak Wam nagadała do słuchu i tak Was porostawiała po
          kątach, że aż śmiać się chce do rozpuku.
          Ale z Was "bohatery i gieroje"!?
          Nawet kupą nie daliście jej rady!!!
          Bo tylko W KUPIE jesteście odważni i mocni, Panowie "Ślązakowcy"!!!
          Tam zresztą jest Wasze miejsce!
          (HKP)
          ...
          CZUWAĆ, WIARA!!!
          (I uważać na kupy!)
          • laband Re: pojednanie 28.09.04, 13:12
            a we kerym momyncie ona tak nom pokozaua?

ps

dalyj niy poradza sie odniyj doczekac konkretow na temat tego cytatu
          • Gość: miamore Re: pojednanie IP: *.arcor-ip.net 28.09.04, 13:39
            Dziewczyna,dziuocha.Harcmistrz wybacz, nie bede sie znizal do twojego poziomu i
            twojej sympatii. Nie zdziwilbym sie ze ty i ta tzw. dziewczyna to te same
            osoby,jak przyslowie mowi kazda sroka swoj ogon chwali.Jakos nikt jej
            slownictwa nie pochwalil tylko ty.Bohater to jestes i gieroj, tez slowa tej
            samej osoby.
            Kiedys byla taka pani z psinkom,potem znikla,no coz czasem musi ci sloma wyjsc z
            buta i uciekasz sie do takich metod.
            No coz cel uswieca srodki,ale zeby poslugiwac sie "kobieta", to ponizej "twojego
            meskiego" pasa.
    • Gość: Deutscher pojednanie vs. polskie zbrodnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.09.04, 13:13
      widze, ze odchodzimy od tematu. czyzby szanowni polscy wspoldyskutanci nie byli
      zdania, ze w celu pojednania nalezy w Polsce rozpoczac masowa dyskusje o
      polskich zbrodniach?
      • laband smutne ale prawdziwe 28.09.04, 13:14
        oni ani swoich ofiar sie doliczyc przeca niy poradzom:

"ilosc mieszkanow Polski w 1939 = 35 mln
        z tego 1/3 mniyjszosci narodowe(Ukraincy, Bialorusi, Litwini, Niemcy, Zydzi) =
        11,6 mil

Polakow w przedwojennej Polsce 0 23,4 mln

Ilu mieszkancow powinna miec Polska na poczatku 1946 roku., kiedy to
        przeprowadzono pierwszy spis ludnosci gdyby nikt nie zginal? = 23,4 mln

Plus przyrost naturalny, ktory w czasie wojny na pewno byl bardzo niski, lecz
        liczmy iz byl wyzszy niz dzisiaj i wynosil ca. 14 promili, czyli przez 5 lat: =
        1,6 mln

plus "autochtoni" z Opolszczyzny i Mazur: =1,1 mln
        plus niemieccy "specjalisci" i ich rodziny, ktorych do poczatku 1946 r. jeszcze
        nie wysiedlono: = 0,4 mln
        plus inne mniejszosci: Ukraincy, Zydzi, Litwini, Bialorusi: = 0,1 mln
        razem = 26,6 mln

minus Polacy, pozostali w ZSRR do konca 1945 roku, czesc z nich przesiedlila
        sie do Polski w 1946 roku, a czesc pozostala na Ukrainie, Bialorusi, Litwie i
        w "gulagach": = 1,4 mln

minus Polacy z Armi Andersa i rzadu emigracyjnego oraz ci z robot przymusowych,
        oflagow i obozow koncentracyjnych ktorzy nie zdazyli do konca 1945 r. wrocic do
        Polski lub zdecydowali sie pozostac na Zachodzie - skromnie liczac: = 0,4 mln

Lacznie: = 24,8 mln

Tyle powinno byc ludnosci w Polsce na poczatku 1946 roku, a bylo troche ponizej
        24,0 mln

Roznica ca. 800 000 to hipotetyczne ofiary wojny"

???????????????????????????
      • piast1025 Re: pojednanie vs. polskie zbrodnie 28.09.04, 13:21

no proszę, inny styl, inna rozmowa! Oczywiście należy mówić również o polskich
        zbrodniach i ujawniać je! Jak najbardziej! Bo każdy zbrodniarz musi być
        ukarany, niezaleznie od narodowości! Spór dotyczny jednak skali zbrodni - tylko
        podczas II wojny zgineło w Polsce - przypominam 6 mln niewinnych istot
        ludzkich - co przez niektórych forumowiczów jest niezauważane, a wręcz
        przyjmowane z lekceważeniem...
        • laband Re: pojednanie vs. polskie zbrodnie 28.09.04, 13:22
          To znaczy ale ize niy 6 milionow Polokow - od tego zacznonc i juz momy konsek
          blizyj prowdy nasze wadzynie sie.
          • laband Re: pojednanie vs. polskie zbrodnie 28.09.04, 13:26
            a moge byc tysz o zbrodniach na Narodzie Slonskim?
        • Gość: Deutscher Re: pojednanie vs. polskie zbrodnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.09.04, 13:41
          badz konsekwentny! najpierw piszesz o polskich zbrodniach, a pozniej probujesz
          je relatywizowac!
          kazdy zbrodnia jest zbrodnia, niezaleznie kto ja popelnil.
        • pistulka2 Re: pojednanie vs. polskie zbrodnie 28.09.04, 14:18
          A co to jest skala zbrodni? Co to za roznica dla ofiary w jakiej skali zostala
          zamordowana
          Piast i znow to samo i znow zaczynami mierzyc, a ty to a ja tamto, a jak liczyc
          by bylo dla nas najlepiej
          Nie chodzi ozadne skale albo o mierzenie kto komu ile ale o PRAWDE!!!!! Ale to
          jak wolanie w lesie…...
      • Gość: kasia Re: pojednanie vs. polskie zbrodnie IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 28.09.04, 19:25
        a ten kurwa znowu swoje!
        nie bylo mnie pare godzin i juz zacyna!
        • Gość: kasia Re: pojednanie vs. polskie zbrodnie IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 28.09.04, 19:31
          dojczer ty jestes tylko marna namiastka niemca - takie chuj wie co- wiec nie
          bede z toba dyskutowac bo mi takie psie wytryski jak ty zwisają u dupy
          a teraz wal sie na ryj!
          ide robic ze starym to co ty solo przed monitorem

aha pozdrów meza
          • ramen5 Re: pojednanie vs. polskie zbrodnie 28.09.04, 21:29
            Gość portalu: kasia napisał(a):

> dojczer ty jestes tylko marna namiastka niemca - takie chuj wie co- wiec nie
            > bede z toba dyskutowac bo mi takie psie wytryski jak ty zwisają u dupy
            > a teraz wal sie na ryj!
            > ide robic ze starym to co ty solo przed monitorem
            >
            >
            Ramen5:Kasia chyba trafiła w sedno
            >
            > aha pozdrów meza
            • Gość: Deutscher Re: pojednanie vs. polskie zbrodnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.09.04, 21:35
              a co ona wlasciwie napisala? bo moja znajomosc polskiego jest chyba tutaj
              niewystarczajaca.
              • wiesmin Re: pojednanie vs. polskie zbrodnie 28.09.04, 22:54
                napisala ze jestes gej onanista.
                • ramen5 Re: pojednanie vs. polskie zbrodnie 29.09.04, 10:16
                  Pisze każdy wszystko co mu ślina na język przyniesie
              • Gość: Ramen5 Re: pojednanie vs. polskie zbrodnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 22:04
                Dojczer naucz się po polsku
    • pistulka2 przepychynki na poziomie Pawelka-Kaczynski 28.09.04, 13:29
      Wilym nie wiem gdzie ty widzisz te przepychanki czy pokrzykiwania Pawelki?
      Nie ma prawa, ktore mowi co dzisiaj moje jutro jest twoje.
      Latwo sie o takich sprawach mowi jak sie nic nie stracilo co sie samemu
      stworzylo.
      Problem w tym, ze rzadu obu panstw sa zbyt tchorzliwe by wkoncu te sparwy
      uregulowc porzadnym traktatem pokojowym, ale tego wszyscy sie boja,
      w Niemczech mozna by przez przypadek obudzic jakies niezdrowe duchy albo
      odkopac cos co juz dawno przykryl dobrobyt, a w Polsce moglby ujsc klamliwy
      smrod nie tylko tych ostatnich 59 lat.
      Moze nalezalo by zrobic taki jeden albo drugi rachunek jak zrobil to szwagier,
      nie po to by sie licytowc ale by pokazac jak sie klamalo, powiedz co by sie
      stalo jakby musiano powiedziec, ze Polakow zginelo ok. miliona jak taka Kasia
      wierzy w szesc, ze sie po wojnie zachowywali jak zwierzecia nie ustepujac
      Niemcom czy Rosjana w czesie wojny, przyklady mozna by mnozyc. Cala polska
      historie nalezalo by zweryfikowac ale to inna sprawa. Mysle, ze tu zawalil by
      sie zbyt wielu ich bajeczny swiat mitow na glowe, tego sie nigdy w Polsce nikt
      nie odwazy zrobic. W Niemczech mitoligazacja wielu tematow jest tez powszechna
      i tam tez nikt niechce niczego nie chce ruszac. Kazdego kto probuje troszek te
      mity przewietrzyc odstawia sie na tor boczny.
      Nie jest to odosobnione, na calym swiecie produkuje sie do dzisiaj podobne
      mity. To wprawdzie do nikad nie prowadzi ale taki jest swiat, kazdy z nas woli
      sobie wierzyc w to co mu wygodne niz spojrzec prawdzie w oczy i np. ty Wilym
      tez to robisz ale to inna historia.
      Jak widac slowa Pilata "Co to jest prawda?" nie traca na aktualnosci.
    • ramen5 Re: pojednanie 28.09.04, 20:22
      Gość portalu: Deutscher napisał(a):

> przed pojednaniem Polski z Niemcami Polska powinna odrobic swoje zadania
      > domowe bedace podstawa prawdziwego pojednania, tzn. takiego, ktore bedzie
      > trwale i reprwzwntowany nie teylko przez paru politykow ale takze przez
      > polskie spoleczenstwo.
      >
      > w tym celu nalezy przeprowadzic oglnomedialne akcje uswiadamiania Polakow o
      > zbrodniach na Niemcach.
    • wiesmin Re: pojednanie 28.09.04, 23:02
      No nie no Kasia jestem pod wrażeniem!
      Dotąd myślałem ze ja tu jestem nie koronowanym królem wulgaryzmów, ale teraz
      chylę głowę przed lepszym (ą)
      Po wnikliwej analizie twoich wypowiedzi zauważyłem swym bystrym okiem kilka
      zwrotów, których sam nie byłem w stanie wymyślić, a które niezmiernie mi się
      spodobały, więc jeżeli nie masz nic przeciwko to pozwolę sobie cytować je w
      swoich wypowiedziach.
      • builder Re: pojednanie?, ktos` tu z`arty uprawia?, 29.09.04, 01:10
        wiesmin napisał:

> No nie no Kasia jestem pod wrażeniem!
        > Dotąd myślałem ze ja tu jestem nie koronowanym królem wulgaryzmów, ale teraz
        > chylę głowę przed lepszym (ą)
        > Po wnikliwej analizie twoich wypowiedzi zauważyłem swym bystrym okiem kilka
        > zwrotów, których sam nie byłem w stanie wymyślić, a które niezmiernie mi się
        > spodobały, więc jeżeli nie masz nic przeciwko to pozwolę sobie cytować je w
        > swoich wypowiedziach.
        >
        >
        qva twa mac`!, nie obraz`aj naszego przyjaciela z Wielkich Niemiec = beszczelny
        jestes`!,
    • builder Re: pojednanie?, z kim?,z tym wariatem? 29.09.04, 01:04
      Gość portalu: Deutscher napisał(a):

> przed pojednaniem Polski z Niemcami Polska powinna odrobic swoje zadania
      > domowe bedace podstawa prawdziwego pojednania, tzn. takiego, ktore bedzie
      > trwale i reprwzwntowany nie teylko przez paru politykow ale takze przez
      > polskie spoleczenstwo.
      >
      > w tym celu nalezy przeprowadzic oglnomedialne akcje uswiadamiania Polakow o
      > zbrodniach na Niemcach.

masz na mys`li XX wiek?, moz`e konkretniej opisz swo`j problem,

ja rozumiec` z`e ty po polskiemu pisac` nie potrafic` i wybaczac`,
      i rozumiec` z`e to w Niemczech katowano i palono+truto niewinnych ludzi,
      ja niy rozumiec` po niemiecku, ja rozumiec` niemieckie spoleczen`stwo, mam
      rozumiec`, z`e mam z upos`ledzonym do czynienia?,
      • ramen5 Re: pojednanie?, z kim?,z tym wariatem? 29.09.04, 01:14
        builder napisał:

> Gość portalu: Deutscher napisał(a):
        >
        > > przed pojednaniem Polski z Niemcami Polska powinna odrobic swoje zadania
        > > domowe bedace podstawa prawdziwego pojednania, tzn. takiego, ktore bedzie
        > > trwale i reprwzwntowany nie teylko przez paru politykow ale takze przez
        > > polskie spoleczenstwo.
        > >
        > > w tym celu nalezy przeprowadzic oglnomedialne akcje uswiadamiania Polakow
        > o
        > > zbrodniach na Niemcach.
        >
        > masz na mys`li XX wiek?, moz`e konkretniej opisz swo`j problem,
        >
        > ja rozumiec` z`e ty po polskiemu pisac` nie potrafic` i wybaczac`,
        > i rozumiec` z`e to w Niemczech katowano i palono+truto niewinnych ludzi,
        > ja niy rozumiec` po niemiecku, ja rozumiec` niemieckie spoleczen`stwo, mam
        > rozumiec`, z`e mam z upos`ledzonym do czynienia?,
        Ramen5:Deutscher upośledzony umysłowo,że ja na to nie wpadłem? Człowiek musi
        jednak uczyć do końca życia
        • builder Re: pojednanie?, z kim?,z tym wariatem? 29.09.04, 01:30
          ramen5 napisała:

> Ramen5:Deutscher upośledzony umysłowo,że ja na to nie wpadłem? Człowiek musi
          > jednak uczyć do końca życia

zapomniales` cus` dopisac`?,
          abooo.., to jaki hook?,
          • Gość: Ramen5 Re: pojednanie?, z kim?,z tym wariatem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 09:50
            Pisz jasno i wyrażnie o co chodzi,archeologii nie studiowałem i nie będę się
            domyślał o co chodzi.Każdy język światowy można przetłumaczyć, ale to co wy
            wypisujecie w jakieś swojej gwarze to jest chore w ogóle nie wiadomo o co
            chodzi!!
            • gebels_88 Deutscher wir musen zurik fharenDeutschland kaput 29.09.04, 10:00
              alles Reichdeutsche , Volksdeutsche jest nas uber drei milionen, musimy ratować niemcy jeszcze tu wrócmy, aber jetz wir musen
              Deutschland reten!!!!
              • ramen5 Re: Deutscher wir musen zurik fharenDeutschland 29.09.04, 10:18
                gebels_88 napisał:

> alles Reichdeutsche , Volksdeutsche jest nas uber drei milionen, musimy
                ratować
                > niemcy jeszcze tu wrócmy, aber jetz wir musen
                > Deutschland reten!!!Ramen5:Bełgoczesz jak wielu tutaj
              • wiesmin Re: Deutscher wir musen zurik fharenDeutschland 29.09.04, 11:08
                gebels_88 napisał:

> alles Reichdeutsche , Volksdeutsche jest nas uber drei milionen, musimy
                ratować
                > niemcy jeszcze tu wrócmy, aber jetz wir musen
                > Deutschland reten!!!!

spoko !
                jak tu przyjdą to jak zwykle dostaną kopa w dupę i odejdą!
                • piast1025 Re: Deutscher wir musen zurik fharenDeutschland 01.10.04, 08:20

nie, nie odejdą...oni zostaną tu na wieki...2 metry pod ziemią(ha,ha,ha), sorry
                  muszę się rozbudzić! pozdro!
            • wiesmin Re: pojednanie?, z kim?,z tym wariatem? 29.09.04, 11:07
              Gość portalu: Ramen5 napisał(a):

> Pisz jasno i wyrażnie o co chodzi,archeologii nie studiowałem i nie będę się
              > domyślał o co chodzi.Każdy język światowy można przetłumaczyć, ale to co wy
              > wypisujecie w jakieś swojej gwarze to jest chore w ogóle nie wiadomo o co
              > chodzi!!
              no i o to chodzi!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka