Dodaj do ulubionych

Czystka w redakcji Plamy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 05:37
Ale przecież ten człowiek poczęści napisał prawdę, więc czemu takie
oburzenie . O p. Kutzu może lepiej też się nie wypowiadać bo wykasują , ale
jak merdał ogonem do tow. Gierka nie było aportowanie. Komu za komuny
filmowano w telewizji ślub. Moja rodzina jest z części niemieckiej Górnego
Śląska i jest tak samo śląska jak ta z polskiej strony, ale nie czarujmy się
wielu z polskiej strony w czasie wojny było w nsdap lub ss i skończmy z
opwieściami że to nie prawda. Zaznaczyć należy że wielu również było
żołnierzami polskimi oraz czzłonkami ak. Taka specyfika regionu , brat mojej
matki był niemcem i wstąpił na ochotnika do ss , to były chore czasy za które
należy się wstydzić . Jednak zdajmy sobie sprawę że te święte oburzenie trąci
myszką delikatnie mówiąc jak sam p. Kutz. Myślę że trzeba szukać prawdy .
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.crowley.pl 02.02.05, 08:56
      Znam Autora tekstu osobiscie i jego poglady, i nie wydaja mi sie one taka mieszanka wybuchowa. Sama
      podzielam je w pelni. Napisal tylko to, o czym wszyscy mysla, a nikt nie osmielil sie powiedziec wprost.
      • Gość: md Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 11:55
        Ty też "merdasz" autorowi :)
    • Gość: elyty Re:elyty oburzone bo robi sie goraco z listami ube IP: *.broker.com.pl 02.02.05, 09:55
    • Gość: kolejarz42 Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.gdynia.mm.pl 02.02.05, 10:56
      Już najwyższy czas by ludzie pokroju P.Kutza zajęli się pracą w swoim
      zawodzie ,a nie wymądrzali się.
      • Gość: rotfl Re: Czystka w redakcji Plamy IP: 212.244.164.* 02.02.05, 11:18
        a najbardziej mnie bawi jak czlowiek z gdyni wypowiada sie na temat Śląska heheh
      • Gość: KIBIC Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 11:20
        CZYLI ZGADZASZ SIĘ Z OKREŚLENIEM : " NAWET WYKSZTAŁCONY ŚLĄZAK NADAJE SIĘ TYLKO
        DO APORTOWANIA " PEWNIE WYKSZTAŁCONY NP. KOLEJARZ TEŻ NADAJE SIĘ TYLKO DO
        "APORTOWANIA" GRATULUJĘ INTELIGENCJI.
    • Gość: rotfl Re: Czystka w redakcji Plamy IP: 212.244.164.* 02.02.05, 11:21
      nie wiem jak ty ale ja czuje sie obrazony przyrownaniem mnie do psa...uwazam ze
      dobrze sie stalo..mowicie o czystkach ?? :) ważcie slowa bo chyba czystki w
      zyciu nie widzieliscie
    • Gość: md Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 11:52
      Należy odkłamywać historię ale nie widzę sensu w obrażaniu przy okazji
      Ślązaków, lub kogokolwiek innego. Sam(a) teraz "merdasz" autorowi
      kontrowersyjnego artykułu. Dalej uważasz, że "poetyckie" porównanie
      kogokolwiek do psa mieści się w kanonach porządnego, ba - kulturalnego,
      dziennikarstwa? To były straszne czasy, musimy się leczyć a nie dobijać.
    • Gość: Marcin Hałaś Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 02.02.05, 16:57
      Włodzimierz Paźniewski jest wybitnym eseistą o znaczącym dorobku docenianym nie
      tylko na Śląsku. Miał prawo do swoich sądów zamieszczonych w tekście „Paranoja
      po śląsku” – nawet jeśli były one prowokujące, a w ocenie wielu –
      niesprawiedliwe. Wolność dyskusji i wyrażania swoich poglądów wydaje się
      niezbywalnym prawem – zarówno pisarza, jak i obywatela. Tak samo Marian
      Bednarek miał prawo zamieścić esej „Paranoja po śląsku” na łamach „Plamy”,
      której Paźniewski był stałym autorem. Prawo do wyrażenia swojej opinii o
      tekście Paźniewskiego miał wreszcie Kazimierz Kutz, choć szkoda, że w swoim
      felietonie na łamach katowickiego dodatku „Gazety Wyborczej” ograniczył się
      tylko do ostrego personalnego ataku na Włodzimierza Paźniewskiego, nie próbując
      nawet polemizować z jego racjami.
      Wstrząsnęła mną informacja, iż efektem publikacji eseju „Paranoja po śląsku”
      jest odwołanie z funkcji redaktora naczelnego „Plamy” jej założyciela Mariana
      Bednarka. To działanie wbrew wolności słowa. Jestem z Marianem Bednarkiem w
      pełni solidarny i ślę mu wyrazy poparcia.
      Marcin Hałaś, członek Związku Literatów Polskich (od 1992 roku), członek-
      założyciel i członek Zarządu Górnośląskiego Towarzystwa Literackiego.
      • Gość: kibic Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 18:03
        Szanowny Panie !
        Jestem Ślązakiem z krwi i kości. Dlatego zadaje Panu dwa proste / jak budowa
        cepa pytania / :
        Czy każdy wykształcony Ślązak to pies do aportowania ?
        Proszę udowdnić, że większość "strażników obozu w Oświęcimiu" to
        Ślązacy !!!!!!!!! / gdzie są materiały dowodowe ? /
        Pan pisze cytuję " W.Pazniewski jest wybitnym eseistą" tylko od czego ?
        Podobnie jak niejaki Bednarek - ta kreatura nie miała żadnego prawa obraźać
        np. mojej osoby a może to Pan jest "psem aportującym " - bo przecież pieniądz
        nie śmierdzi.
        Broni Pan sprawy,która jest nie do obronienia.
        Z tego co wiem za chwilę zainteresują się problemem media ogólnoposkie.
        Mimo wszystko pozdrawiam.
      • Gość: silesius opoliensi Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 14:45
        Niy prziszuo Woom do gowy, roztomjyuy Marcinie, co i Waszego "Życia Bytomskiego"
        niyjedyn mo arze pod grdyka?

I Waszyh "poetyckih" pohlipowan' nade Kresooma i placym Roccoco za spoueczny
        fynig?

Zas' sie kcecie brac' za politykowanie?

Niyherski bandzie tego uostatek!
    • bergman1 gdzie ten gorol mieszka ? 02.02.05, 21:38
      zobaczymy czy ma rację.
    • Gość: Czytelnik Plamy Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 22:08
      Ludzie! Czy wy nie widzicie, co robi prezes Wójtowicz?! To zwykła cenzura!
      Elektrownia da pieniądze na pismo, ale Broń Boże napisac coś dla kogoś
      niewygodnego. Ten Wójtowicz to zwykły tchórz! Jak za komuny, pozbyć się kogoś
      niewygodnego. Kutz nic nie ma ani do Plamy ani do Bednarka, ale elektrowni i
      Wójtowiczowi nie pasuje, jak ktoś wyraża swoje zdanie. Paźniewskiemu nic nie
      mogą zrobić,to wywalić Bednarka, bo jest pod ręką. Dranie z elektrowni nawet
      tego pisma nie znają, nie wiedzą, jacy wartościowi ludzie w nim przez wiele lat
      pisali. Twórcy znani i szanowani w całej Polsce i nie tylko. Ale to wszystko
      się nie liczy,bo panu senatorowi Kutzowi nie spodobł się jeden tekst, i już
      wywalić Bednarak - a przecież on to pismo stworzył, robił w klubie Energetyka
      pod egidą Plamy całe lata spotkania ze znanymi pisarzami, malarzami. To
      obrzydliwy skandal,obszczekiwanie pisma i czlowieka, o którym nic się nie wie!!!
      Nie byłoby zadnej afery, gdyby senator Kutz nie wetknął tam swego nosa,a władze
      elektrowni się nie bały swojego cienia. Nie ma słów...obrzydliwe
    • Gość: Paweł Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 23:29
      Paźniewski pisze,że Ślązak jest do aportowania i wszyscy sie burzą. A co robi
      prezes Wójtowicz? Pisze, że wezwał Badnarka na dywanik i zażądal wyjaśnień.
      Nauczony jest ten Wójtowicz aportowania. Boi się skandalu i chce, żeby mu
      Bednarek aportował i był cicho. wesołe, co? Ciekawe, czy ten Wójtowicz jest
      Ślązakiem
    • Gość: obserwator świadom Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 13:44
      absurd goni absurd
      tak to jest jak się pokazuje całą prawdę nie ignorując niczego
      cena za szerzenie kultury to strata stanowiska (pracy) w redakcji pisma,
      którego jest się założycielem i głównym organizatorem- nie oszukujmy się to
      Bednarek zaprasza do współpracy większość cenionych ludzi,
      dzięki niemu temu,że potrafi zjednywać sobie wspaniałych ludzi pismo istnieje i
      funkcjonuje,
      za sukces jakim jest od tego numeru dystrybucja pisma w Śląskich salonach empik
      można się już go pozbyć...
      tylko problem w tym,że bez niego już nie będzie Plamy nigdzie
      bez niego to już nie będzie to samo pismo!
      rozwagi!!!
    • Gość: obserwator świadom Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 14:04
      Zamach na wolność wypowiedzi i prasy w Polsce!
      I nikt się nie sprzeciwi?
      Niech krzyczy cała myśląca Polska!zanim będzie za późno.
      • Gość: Pytek Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 14:48
        Ales' Karlusie dou plama!

Tu je Goorny Szloonzek. Przepoomniou`es'?

Mogesz rycec' na couko "maciyrz".
    • Gość: Sławomir Matusz Re: Czystka w redakcji Plamy - Kutz kłamie i oc!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 15:49
      Paźniewski napiętnował w swoim artykule między innymi "śląskich" historyków,
      którzy kwestionowali istnienie obozu w Oświęcimiu, czy obronę Katowic w 1939.
      Za to Bednarek został ukarany... Kutz powinien stanąć - przed sądem za obrazę
      Włodzimierza Paźniewskiego - za chamstwo.
      O co senatorowi Kutzowi chodziło? Widocznie o prywatę - nie o prawdę. Czy o to,
      by załatwić komuś etat?
      Likwidacja Plamy, albo odsunięcie Mariana Lecha Bednarka to hańba dla Rybnika,
      dla Kutza - który nie umie dyskutować - czerwono-brunatnego żądnego władzy i
      zaszczytów paranoika. Rozpocząłem e-meilową kampanię w obronie "Plamy", Mariana
      lecha Bednarka, w obronie godności ludzkiej Paźniewskiego, wolności slowa i
      prawdy o Oświęcimiu. Czemu Wyborcza dotychczas nie zamieściła tego tekstu? Bo
      Kutz? Kolejny śląski "cysorz", dyktator? Bo pod rękę z władzą?
      • Gość: Alicja Powroźnik Re: Czystka w redakcji Plamy - Kutz kłamie i oc!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 18:17
        Tak Sławku!
        Ślązacy są zobojętniali na historię. Upór czy ignorancja? Nie wiem.
        Czyżby przyszło nam żyć w wieku pobudzonych amnestyków?
        Jeśli ktoś nie chce pozbawiać nas dostepu do historycznej perspektywy i
        ignorować ją to płaci taką właśnie cenę...
        Niedługo znajdzie się jakiś odpowiednik "Ministerstwa Prawdy", który
        systematycznie będzie odrzucał niewygodne fakty!
        Czy chcemy tak żyć?
        Oczywiście,że nie!!!
        • Gość: dalis'cie plama Re: Czystka w redakcji Plamy - Kutz kłamie i oc!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 23:07
          Przeca Wy naszy Gyszihty tak po Prowdzie wcale niy znoucie!

Dziepjyro terouzki, we tajlah, Wos nioom futruje Dziynnik Zahodni.

Cobys'cie naroz sie nioom niy udouwjyli.

Bydziecie poradziyli joom uyknoon'c'?

I to, co Noom styknie goornouszloonzko Kultura i Art!
    • Gość: Mateusz Margoński Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 18:43
      To właśnie nasza Polska (a zarazem śląska) wolność słowa. Nie mam tutaj winy pana Bednarka - on jako redaktor pisma dbał o to żeby znalazły się rożne głosy na temat śląskiej odrębności kulturowej, nie tylko "Oda do śląska". Mi osobiście "teorie" Paźniewskiego też nie przypadły do gustu, ale nie wiem jak można w ogole utożsamiać poglądy pana Paźniewskiego z poglądami pana Bednarka jako redaktora naczelnego.Do wiadomości wszystkich tolerancja nie jest synonimem słowa "poparcie". Dla niezorientowanych polecam słownik. Red. Bednarek miał prawo zmieścić ten artykuł i to zrobił. A konsekwencje? Osobiście szanuje pana Kutza, ale skoro nie jest zdolny do krytyki konstruktywnej, to niech nie krytykuje. Takie publiczne pojedynki na słowa już dawno wyszły z mody. Nie ma jak wzajemne plucie na siebie na łamach gazet. Żenujące i żałosne. Nie chce czytać takich bzdur w gazetach.
      Zniesmaczony
      Mateusz Margoński
      • Gość: Pytek Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 23:00
        To Wy bys'cie kcieli mjec' we harkaniu dali moonopol?

A My sie moomy dali ino z Waszyh grinoloow uociyrac' gymba?
      • Gość: monadina Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.aster.pl 03.02.05, 23:46
        Nie jestem ze Śląska i nigdy w życiu nie czytałem pisma "Plama", wpadłem na
        F.Katowice wczoraj z banalnej okazji czekającego mnie wyjazdu do regionu, więc
        w zasadzie nie powinienem się wypowiadać...Ale słysząc o "polskiej wolności
        słowa" w poście p. Mateusza i czytając o całej historii przyszły mi na myśl
        doświadczenia z innych podobnych wydarzeń...W pełni się zgadzam z postem p.
        Morgońskiego...W kraju mamy do czynienia z polityczną poprawnością, którą
        skądinąd lansują głównie kręgi nacjonalistyczne (a w tym przypadku
        regionalistyczne), które skądinąd na nią najbardziej narzekają...

Jeżeli ktoś uważa artykuł, jak sądzę debilny (chociaż bazuję na cytatach)
        Paźniewskiego, za pomówienie albo obrazę, radzę poważnie rozważyć wystąpienie
        na drogę prawną - cywilną (o naruszenie dóbr osobistych), albo karną (lżenie
        grupy etnicznej), chociaż nie znając calości artykułu (czy jest gdzieś w
        sieci???) nie mogę przesądzić czy podpada pod odpowiednie paragrafy.

Ale czym innym jest atak na samo pismo. Otóż, gdybym był redaktorem naczelnym
        rzeczonej "Plamy" i miałbym przygotować panoramę różnych poglądów na temat
        Śląska tekst bez wahania bym opublikował - pod warunkiem, że znalazły by się
        zupełnie inne głosy i ten nie byłby dominujący, ale przytoczony jako dowód
        pewnej skrajności myślenia, tak samo opublikowałbym - równie debilny tekst
        porównujący np. wypaczenia sanacyjnej władzy na Śląsku czy na ukraińskich
        kresach do hitleryzmu - o ile taki tekst by sie pojawił. Mógłbym pro forma
        zastrzec, że redakcja nie podziela wyrażanych myśli. To po prostu świadectwo
        literackie określonych poglądów. Jak mówię nie znam rzeczonej "Plamy", być może
        częściej trafiały się jej takie wyskoki, być może z doboru artykułów można
        wywnioskować, że Paźniewski jest w pełni tożsamy z linią pisma - wtedy mógłbym
        zmienić zdanie - ale nawet nikt z najbardziej skrajnych krytyków pisma nie
        przytoczył tu takiego argumentu - więc zakładam że to nie jest ten kazus.

Cała akcja przypomina mi aferę, która wybuchła w Warszawie w 1996 roku a propos
        masowego przeglądu kina nazistowskiego - zorganizowanego przez filmoznawców i
        historyków sztuki ale też kręgi lewacko-anarchistyczne (w tym przez obecnie
        jedną z medialnie b. znanych feministek) - co przy całej kuriozalności tego
        nurtu odrzuca chyba z góry hipotezy o nazistowskim rodowodzie pomysłu) -
        znakomity festiwal został zdjęty pod ohydnym zarzutem propagowania faszyzmu
        (prokuratura oczywiście umorzyła śledztwo) wskutek protestów kół
        nacjonalistyczno-klerykalnych, nie tak całkiem odległych skądinąd późniejszym
        negacjonistom pogromu w Jedwabnem.

Inna - śmieszniejsza akcja - to wybryk Olbrychskiego w Zachęcie, a raczej to,
        że pod jego wpływem zdjęto wystawę...Do niego samego nic nie mam, facet ma od
        lat te same problemy co przed nim Bogart czy Richard Burton:))) i mógł
        rzeczywiście się poczuć obrażony widząc siebie na zdjęciu w kadrze, w którym
        grał nazistę, nie będąc już w stanie zrozumieć o co chodzi w intencji wystawy.

A poza tym - z o wiele kalibru grubszego niż nieszczęsny Paźniewski - w Polsce
        nie można kupić Mein Kampf , chociaż można to dostać w Izraelu.

• Gość: Pytek Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:02
          Tak mauo wjycie, a tyla szkryflocie.

A uo tym, co Wasz polski Syjm przijoon Ustawa uo Myn'szos'ciah norodowyh
          i etnicznyh, to aby wjycie?

I uo tym, co we ni Goornoszloonzoukoow sie niy noondzie?

To fto sie mo we Soondzie za Nooma wstowjac'? I podle jakigo Prawa?
          • Gość: monadina Re: Czystka w redakcji Plamy IP: 212.160.138.* 04.02.05, 15:30
            a co ma bezpośrednio ta sprawa do kwestii ustawy o mniejszości narodowych???

Aha, już rozumiem. Źle się może wyraziłem z grupą etniczną: Więc tak. Art. 212
            kodeksu karnego mówi m. in. o tym, że kto pomawia daną GRUPĘ OSÓB w ten sposób,
            że może to "poniżyć ją w opinii publicznej" podlega karze grzywny, ograniczenia
            wolności albo pozbawienia wolności do lat 2 o ile robi to za pomocą mediów.

Wniosek: nie trzeba być "uznaną" mniejszością, żeby skarżyć się z tego
            artykułu: każda wyodrębniona grupa (np. wędkarze, którzy nie są mniejszością
            narodową, jakby ktoś napisał, że wszyscy rybacy to stalinowskie ścierwa,
            sprzedawczyki itp.),mogliby dochodzić praw.

Nie znam całości materiału, wiec nie podejmuje się oceny, czy byłaby tu jakaś
            szansa. Sam nie znam artykułu w "Plamie" i to przyznaję, ale coś mi się wydaje,
            że prawie wszyscy tutaj bazują na artykule Kutza w Wyborczej, nie na
            oryginale.Sam nie jestem też fanem takich procesów (choćby zgodnie z zasadą, że
            na głupotę lepiej przymknąć oko), no ale jak ktoś czuje, że powinno się tę
            sprawę ruszyć, to niech działa.

• Gość: Plama dla Monadiny Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:33
              Dzień dobry. Cieszy mnie pana rozsądny głos. Artykułu Paźniewskiego nie ma w
              sieci. Mamy przygotowaną stronę www pisma, ale w związku z ostatnimi
              wydarzeniami jej otwarcie jest zawieszone. Artykuł Paźniewskiego i nam się
              wydaje kontrowersyjny i jednostronny, ale zamieściliśmy go w towarzystwie
              innych tekstów (np. chwalących śląskie wartości), żeby spolaryzować spojrzenie
              na Śląsk. Redakcja nie utożsamia się w stu procentach z tekstem żadnego autora
              (co nie znaczy,że uciekamy od odpowiedzialności za ich zamieszczenie), żałuję
              dziś,że tego nie napisałem we wstępie - bo mało kto poznał CAŁE pismo. Ma pan
              rację: większosć ludzi wypowiada się wyłącznie w oparciu o felieton Kutza, a
              nawet w eseju Paźniewskiego są fragmenty pochwalające postawy Ślązakow. Wydaje
              mi sie,że większosć tej internetowej dyskusji jest żenująca, bo ludzie piszą o
              czymś, czego nie znają, szukając skandalu.
              Mogę Panu przesłać tekst Paźniewskiego lub całą Plamę, jeśli poda mi Pan tu
              adres mailowy.
              Dodam, że naszemu pismu zadne podobne "wyskoki" się nie zdarzały - jesteśmy
              periodykiem zajmującym się poezją, malarstwem, fotografią, rzadko zbaczamy na
              tematy społeczne. Tak się składa, że podejmując temat Śląska trudno od -
              nazwijmy to - polityki uciec. A głos Paźniewskiego wydał nam się dość
              reprezentatywny dla pewnej grupy ludzi; sam pisarz jest cenionym eseistą
              literackim (przerabia się go nawet w szkołach), więc zaufaliśmy jego
              autorytetowi i pisarskiej uczciwości.
              Pozdrawiam - Mirosław Paprotny - sekretarz redakcji PLAMY
              • Gość: pasikoonik Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 21:43
                "Te cholerne Ślązaki" - suyszy sie douokoouka.
                Ciyngjym to jeszcze dloo Nous lakmusowo biboouka.

• Gość: Plama dlaMonadiny2 Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 11:15
              Tu podaję adres mailowy. Proszę napisać, wtedy prześlę tekst Paźniewskiego lub
              całą Plamę w PDF-ie. Sekretarz redakcji Plamy

adampawel#gazeta.pl
            • Gość: Pytek Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 21:46
              Tyla irze TU je polske Pan'stwo prawne!

Kaj we Prawje mogoom byc' ino Polouki. Tesztoom idzie poniywjyrac'?
            • rico-chorzow Re: Czystka w redakcji Plamy 14.02.05, 01:09
              Gość portalu: monadina napisał(a):

> a co ma bezpośrednio ta sprawa do kwestii ustawy o mniejszości narodowych???
              >
              > Aha, już rozumiem. Źle się może wyraziłem z grupą etniczną: Więc tak. Art. 212
              > kodeksu karnego mówi m. in. o tym, że kto pomawia daną GRUPĘ OSÓB w ten sposób,
              >
              > że może to "poniżyć ją w opinii publicznej" podlega karze grzywny, ograniczenia
              >
              > wolności albo pozbawienia wolności do lat 2 o ile robi to za pomocą mediów.
              >
              > Wniosek: nie trzeba być "uznaną" mniejszością, żeby skarżyć się z tego
              > artykułu: każda wyodrębniona grupa (np. wędkarze, którzy nie są mniejszością
              > narodową, jakby ktoś napisał, że wszyscy rybacy to stalinowskie ścierwa,
              > sprzedawczyki itp.),mogliby dochodzić praw.
              >
              > Nie znam całości materiału, wiec nie podejmuje się oceny, czy byłaby tu jakaś
              > szansa. Sam nie znam artykułu w "Plamie" i to przyznaję, ale coś mi się wydaje,
              >
              > że prawie wszyscy tutaj bazują na artykule Kutza w Wyborczej, nie na
              > oryginale.Sam nie jestem też fanem takich procesów (choćby zgodnie z zasadą, że
              >
              > na głupotę lepiej przymknąć oko), no ale jak ktoś czuje, że powinno się tę
              > sprawę ruszyć, to niech działa.

No!?,z kim się zadałem?
            • Gość: linker Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 08:44
              Tu se go noon'dziecie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=20548916
    • Gość: ??? Re: Czystka w redakcji Plamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.05, 22:35
      Były aktywista PZPR pisze dla "Opoki"?

wielkanoc.opoka.org.pl/php/szukaj.php?noint=Y&author=Włodzimierz_Paźniewski&typ=Tekst

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka