Dodaj do ulubionych

Czech na Zaolziu

04.09.06, 16:13
Ktos tutaj kiedys pisal, ze Czech przyjechawszy na Zaolzie musi umiec po
polsku, zeby sie dogadac. Moze jakis Zaolziak to potwierdzi?
Obserwuj wątek
    • stoik1 może... 04.09.06, 16:27
      chociaż zaolziaka na tym forum to jak na lekarstwo ; )
      • radegast.jo Re: może... 04.09.06, 16:34
        Niestety nie pamietam, kto to napisal (no wedlug jego tekstow jakis dosc
        agresywny szowinista), nie znalazlem tego wpisu, ale bywajac na festiwalach w
        Lomnej Dolnej czesto slyszalem, jak personel (w wiekszosci ludzie z PZKO) mowi
        po czesku.
        • stoik1 jo.... 04.09.06, 16:38
          bo to raczej zaolziacy muszą znać czeski, a nie na odwrót
          może vasermon wpadnie i ci to jakoś 'sprawnie wyświetli' : P
          ( tzn. mówili między sobą ? to by było doprawdy smutne )
        • czesil Re: może... 04.09.06, 23:21
          radegast.jo napisał:
          bywajac na festiwalach w
          > Lomnej Dolnej czesto slyszalem, jak personel (w wiekszosci ludzie z PZKO) mowi
          > po czesku.
          To jest festiwal czeski.Organizowany przez Matice Slezską organizacja która w swej historii najbardziej przyczyniła się do czechizacji lewego bbrzegu.
          Jeżeli faktycznie był tam ktoś z PZKO to baaaardzo wątpię w to by rozmawiali po czesku.Chyba że klient zwracał się do nich po czesku ale w końcu to czeska impreza a nie polska.
          • radegast.jo Re: może... 07.09.06, 15:13
            > To jest festiwal czeski.Organizowany przez Matice Slezską organizacja która w s
            > wej historii najbardziej przyczyniła się do czechizacji lewego bbrzegu.

O tym ja nic nie wiem, czy moglbys cos napisac o tej czechizacji przez Matice?
    • stoik1 co prawda ja się tam nie znam.... 04.09.06, 16:33
      ale wydaje mi się, że jak czech jako tako pozna współczesna polszczyznę, to
      jeszcze wcale nie jest powiedziane, że się bez problemu dogada
      z "tustelanami"...
      • radegast.jo Re: co prawda ja się tam nie znam.... 04.09.06, 16:35
        Wlasnie o to chodzi, jak sie z nimi najlepiej dogadac nie znajac gwary - po
        czesku czy po polsku :-)
        • stoik1 myslę... 04.09.06, 16:48
          że po czesku się tam ze wszystkimi spokojnie dogada, chyba że ktoś ma ambicje
          żeby sobie pogadać z tamtejszymi polakami "po naszymu"
          ale to już całkiem inna historia...
        • czesil Re: co prawda ja się tam nie znam.... 04.09.06, 23:25
          radegast.jo napisał:

> Wlasnie o to chodzi, jak sie z nimi najlepiej dogadac nie znajac gwary - po
          > czesku czy po polsku :-)
          A z kim chcesz rozmawiać?Z Polakiem lewobrzeżnym czy Czechem?Jeżeli z Polakiem to oczywiście po polsku a z Czechem również po polsku chyba że nie rozumi albo raczej nie chce rozumieć.Czesi mieszkają z Polakami a więc znają polski w taki sposób by się dogadać bez gestykulacji he he....
          • vasermon Re: co prawda ja się tam nie znam.... 05.09.06, 18:51
            Na Zaolziu nie ma jednego języka czeskiego i polskiego, są różne ich mieszanki.
            Murzyn uczący się czeskiego w Zimbabwe będzie miał kłopot dogadać się nawet w
            Pradze, przeciętny mieszkaniec Pragi przyjeżdżając na Zaolzie nie ma pojęcia, co
            się wokół niego wyprawia, Polak idealista wierzący w polskość Zaolzia wróci do
            kraju bez ideałów i mitów... to tylko my Zaolziacy się wszędzie dogadamy. :))
            Szkoda tylko, że w Polsce od razu zauważają czeski akcent a w Czechach polski. :)
            • kubek Tak ja zauważam od razu tak jak ktoś mi powie 06.09.06, 23:06
              że ma taki a taki akcent i już wtedt o tym wiem,
              ale inaczej nie ma szans ;)))

Może dlatego lepiej żebym nie śpiewał JN,
              Lepiej kiedy rysuję bo nikogo nie boli,
              no chyba, że serce z litości ;)))
    • stoik1 nieco dowolnie doklejając... 30.11.06, 13:29
      w najnowszym zaolzie.org - forum 3nec na tapecie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka