arnotd7 18.11.03, 23:07 Czy ktos z Was interesuje sie historia i przebiegiem wojny secesyjnej ? Bardzo chetnie wymienie poglady n ww. temat. Oczywiscie jesli znajda Panstwo czas na przerywnik w tej swoistej wojnie wirtualnej. Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slezan Re: Chcialbym o czyms innym... 18.11.03, 23:12 Mnie interesuje wojna secesyjna - ale ta, która dopiero przed nami:-). A tak serio - ciekawy temat. Szkoda tylko, że wynik był jaki był. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Chcialbym o czyms innym... 18.11.03, 23:41 slezan napisał: > Mnie interesuje wojna secesyjna - ale ta, która dopiero przed nami:-). > A tak serio - ciekawy temat. Szkoda tylko, że wynik był jaki był. A co za nowo bron bydzie? Bo f tamtyj wojnie piyrszy roz uzyto u-boota! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Chcialbym o czyms innym... 19.11.03, 18:49 No to jak będzie z tą wojną secesyjną? Robimy plebiscyt na najzdolniejszego oficera? Odpowiedz Link Zgłoś
arnotd7 Re: Chcialbym o czyms innym... 20.11.03, 14:47 Wiem, ze cisnie Ci sie na usta "Stonewall" Jackson, niewatpliwie nietuzinkowa postac, troche przesiaknieta fanatyzmem religijnym jak dla mnie, ale "nobody is perfect". Interesujacym zagadnieniem jest kwestia czy po wspanialej szarzy pod Chancellorsville na prawe skrzydlo wojsk unii konfederaci mogliby pokusic sie o totalne zwyciestwo i w konsekwencji zmiane historii wspolczesnej. Naturalnie gdyby Jackson nie umarl od ran, zadanych zreszta przez wlasnych zolnierzy. Wczoraj wlasnie bylem po raz kolejny w Gettysburgu i lazilem po polu bitwy, i po raz kolejny zadawalem sobie pytania "co by bylo gdyby" ? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Chcialbym o czyms innym... 20.11.03, 23:44 "Przeprawmy się przez rzekę i odpocznijmy w cieniu drzew" - za to lubię go najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Chcialbym o czyms innym... 26.11.03, 18:15 A teraz coś co napełnia mnie bojowym duchem - bonnie blue flag zmienić na yellow-blue i byłoby jak znalazł. Tylko o zrobić z gwiazdką? We are a band of brothers, Native to the soil Fighting for the property We gained by honest toil. And when our rights were threatened, The cry rose near and far; Hurrah for the Bonnie Blue Flag That bears a single star! chorus: Hurrah! Hurrah! For Southern rights, Hurrah! Hurrah for the Bonnie Blue Flag That bears a single star! As long as the Union Was faithful to her trust, Like friends and brethren, kind were we, and just; But now, when Northern treachery Attempts our rights to mar, We hoist on high the Bonnie Blue flag That bears a single star. First gallant South Carolina Nobly made the stand, Then came Alabama And took her by the hand; Next, quickly, Mississippi, Georgia, and Florida, All raised on high the Bonnie Blue flag That bears a single star. Ye men of valor gather round The banner of the right, Texas and fair Louisiana Join us in the fight; Davis, our loved President, And Stephens statesmen are; Now rally round the Bonnie Blue Flag That bears a single star. And here's to brave Virginia, The Old Dominion State. With the young Confederacy At length has linked her fate. Impelled by her example, Now other States prepare To hoist on high the Bonnie Blue flag That bears a single star. Then here's to our Confederacy, Strong we are and brave, Like patriots of old we'll fight, Our heritage to save. And rather than submit to shame, To die we would prefer So cheer for the Bonnie Blue flag That bears a single star. Then cheer, boys, cheer, Raise a joyous shout For Arkansas and North Carolina Now have both gone out; And let another rousing cheer For Tennessee be given The single star of the Bonnie Blue Flag Has grown to be eleven! Odpowiedz Link Zgłoś
arnotd7 Re: Chcialbym o czyms innym... 26.11.03, 19:54 Gwiazde zamienic na jaskolke, a skoro tak lubisz piesni: www.acronet.net/~robokopp/usa.html Dodam, ze podrozuje z konfederacka flaga na przedniej rejestracji. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Chcialbym o czyms innym... 26.11.03, 20:12 Znam, znam. Niestety pliki dźwiękowe sa słabiutkie. Tu masz coś naprawdę dobrego: www.civilwarband.com/index.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
arnotd7 Re: Chcialbym o czyms innym... 26.11.03, 20:37 Niezle, tej strony nie widzialem. Nawiasem mowiac ogladalem jakis czas temu pierwsza czesc "Gods & Generals". Aktor, ktory wcielil sie w postac Stonewall Jacksona byl rewelacyjny. Chyba zaraz pojade do Blockbuster, narobiles mi apetytu na "secesje" znowu. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Chcialbym o czyms innym... 26.11.03, 21:33 Opowiedz coś o tym filmie. Podzielili to na części? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Chcialbym o czyms innym... 26.11.03, 21:43 Wszedłem na strony, gdzie prezentują parę zdjęć z planu filmowego. Dlaczego nie puszczali tego w polskich kinach? Odpowiedz Link Zgłoś