02.11.06, 00:28
Zobaczcie jak wyglada ta kamienica (jedna z najstarszych)
img59.imageshack.us/my.php?image=kamienicant1.jpg
Oprocz tego (jak juz ktos wymienil) niszczeje budynek po banku PKO BP
img269.imageshack.us/my.php?image=bankjs3.jpg
Władze miasta powinny zwrocic sie do wlascicieli tych zabytkow, bo niedlugo te
budynki sie zawala.
Obserwuj wątek
    • rafas84 Re: zabytki 02.11.06, 21:17
      No rzeczywiście stan tych kamienic jest opłakany. Jeśli możesz, to zapodaj
      zdjęcia innych, ładniejszych zabytków, bo jak ktoś tu wejdzie i zobaczy coś
      takiego, to raczej nie bedzie miał zbyt dobrego wyobrażenia o naszym miasteczku:)
      • wojt683 Re: zabytki 02.11.06, 22:45
        Tutaj macie pokaz slajdów mojej roboty, troche brzydko sie skompresowalo
        video.google.pl/videoplay?docid=117905084678708399
        • rafas84 Re: zabytki 03.11.06, 00:04
          o coś takiego własnie mi chodziło:)
          • mishel1 Re: zabytki 03.11.06, 10:23
            :D kopara mi opadla jak zobaczylem te slajdy!!! naprawde piekne...
    • mishel1 Re: zabytki 03.11.06, 16:45
      a byliscie moze na tym nowym Bulwarze Imienia Przygonskiego ?? :D naprawde
      spoko miejsce.. nawet zasluzylo zeby sie znalesc w tym pokazie slajdów.. gdzies
      czytalem w gazecie ze ma to byc atrakca starowki i maj to nazwac Bulwarem
      Zakochanych (wymislil to pewnie Przygonski stary lowelas hehe)
      • wojt683 Re: zabytki 03.11.06, 16:51
        No i w Nowościach Maria napisala ze miasto chce tam figurke Amora postawic.
        Ale to jest rzeczywiscie ciekawe miesce, typowe na jakies randki i ogolnie takie
        takie...:D
        • mishel1 Re: zabytki 03.11.06, 17:05
          w pierwszym weekendzie imprezowicze z Lecha dali by amorkowi poplywac w
          drwecy...
          • wojt683 Re: zabytki 03.11.06, 17:09
            Ci z "Lecha" to nic w porównaniu do chłopaków z Katarzyńskiej, którzy urzędowali
            w późnych czasach "Muzyka"
            • mishel1 Re: zabytki 03.11.06, 17:14
              aaa racja racja widze wojt ze jestes doskonale zorientowany w golubskich
              realiach :P chlopaki z katarzynskiej zrobili w miescie niedwano maly poloch ;)
              kto im sie wieczorem nawinal mial pecha..no ale Muzyka juz nie ma i pewnie
              szybko tam nic nie bedzie..
              • rafas84 Re: zabytki 03.11.06, 19:46
                chłopaki z katarzyńskiej to rzeczywiscie śmieszne ludki, duzo moznaby
                opowiadac:D ale nie bede nic pisał, bo mi jeszcze kiedys do mieszkania wparują:)
                nigdy jednak nie zapomne tego, jak biegali po "Muzyku" bez koszulek:D fajny lans
                mają:D
          • mishel1 Re: zabytki 03.11.06, 17:10
            Niewiem jak wy ale ja jestem rozczarowany odnowionymi murami miejskimi... od
            Hallera ta ruina po domku w murach straszy jak straszyla, kolo kosciola
            ewangelickiego zostawili ten smieszny drewniany plotek ( swoja droga mogli by
            tam wyciac te drzewa) na Wodnej to juz taka popelina ze szkoda gadac.. jakis
            daszek z papy tam zrobili.. Kolo Zacisza jedynie jest OK
            • rafas84 Re: zabytki 03.11.06, 19:43
              A to nie jest tak, ze na mury miejskie bedzie czas w kolejnym etapie rewitalizacji?
              • wojt683 Re: zabytki 03.11.06, 20:29
                No drażni mnie ta wnęka w murze przy Hallera. Podobno jakiś ktoś miał tam
                odbudować mur, ale jakoś nie doszło do skutku.
                • mishel1 Re: zabytki 05.11.06, 01:34
                  nie to juz jest jezeli chodzi o mury koniec :( w 2 etapie zrobia jeszcze pare
                  uliczek i dachy kamienic miejskich
                  • wojt683 Re: zabytki 05.11.06, 12:48
                    No a co z tą fontanną, drzewkami, ławkami, itp. na rynku? Zapomnieli o tym? Czy
                    na wiosne sie tym zajma?
                    • mishel1 Re: zabytki 05.11.06, 13:34
                      nie wiem tez jestem zdziwiony ze nic nie zrobili... jezeli sie okaze ze na
                      wiosne to by byla niezla chryja sadze.. no bo skwerek przy kosciele zrobili, na
                      kilinskeigo tez wszystko na miejscu a na najwazniejszym miejscu (rynku)zamiast
                      obiecanych na pazdziernik cudow mega parking i wszystko zachlapane olejem i
                      innymi smarami...
                      • wojt683 Re: zabytki 05.11.06, 13:42
                        jak narazie mozna tam narysowac H, i bedziemy mieli ladne londowisko dla
                        helikoptera.

Ale tak na serio Tasarz obiecuje konkretne lodowisko no rynku, nawet w tym swoim
                        "Obserwatorze" to napisał.
                        • mishel1 Re: zabytki 05.11.06, 14:01
                          hehe juz widze te tlumy łyżwiarzy :) miejscowa zulerka sie juz tym zaopiekuje :P
                          a to "Obserwator" jeszcze nadaje???? nie wierze!!!
                          • mishel1 Re: zabytki 05.11.06, 17:47
                            www.golub-dobrzyn.pl/stare/big/6.jpg
                            serio sie zdziwilem ze tak wygladal kiedys Dom Handlowy
                            • wojt683 Re: zabytki 09.11.06, 16:02
                              Ktoś poruszył wcześniej,że sypie się kamienica na rynku(jedna z najstarszych).
                              Zauważyłem dzisiaj tam rusztowanie, więc remont się szykuje:P.
                              Albo zwyczajnie wykrakaliśmy to, albo ktoś czytał to forum i wziął to sobie do
                              serca.:D
                              • mishel1 Re: zabytki 09.11.06, 19:01
                                Rozmawialem ostatnio z bylym torunskim konserwatorem zabytkow (na urodzinach
                                mojego dziadka) i powiedzial ze to najstarsza kamienica w golubiu (rynek 35)...
                                ma ponoc jakies unikatowe barokowe wnetrza i powiedzial ze na remont tej klasy
                                zabytkow UE daje kase bez problemu.. ale pod jednym warunkiem.. ze wnetrza beda
                                urzadzone na styl historyczny ERGO nie nadawaly by sie raczej do zamieszkania..
                                • wojt683 Re: zabytki 09.11.06, 22:40
                                  No ale niestety to jest własność prywatna i my nic nie możemy zrobić. Zależy to
                                  włącznie od właściciela budynku. Jak narazie naprawi rozwalający się strop. Po
                                  rozstawieniu rusztowania nie widać, żeby mieli zamiar całą ściane odnawiać; ale
                                  kto wie.
    • mishel1 Re: zabytki 11.11.06, 12:08
      Brat dzis przeslal mi zdjecia z rynku jak urzadzili zielen i musze przyznac ze
      to co zobaczylem jest doprawdy ZALOSNE.. tak ma wygladac piekna zielen??? te
      gowniane cypryski i iglaczki to wszystko??? i samochody moga sobie od tak
      parkowac na srodku? nie ma tam zakazu parkowania? smieszne... mam nadzieje ze to
      tylko taka prowizorka..
      • wojt683 Re: zabytki 11.11.06, 12:32
        Byłem wczoraj na rynku. Rzeczywiście postawili kilka gazonów z drzewkami. Pomiędzy
        tymi donicami stały samochody:/ Dziwnie to wygląda; mam nadzieje, że na wiosne
        coś z tym zrobić. Ale w koncu wzięli się za budowe fontanny:D
        • mishel1 Re: zabytki 11.11.06, 13:01
          jasne... niech wrzuca do niej kilo mydla zeby mozna bylo sobie samochód umyc
          (Daniel sie ucieszy)
    • mishel1 Re: zabytki 17.11.06, 20:09
      Wiecie moze czy tak ma juz pozostac ze srodek rynku to jeden wielki parking??
      dzisiaj jak przychalem do G-D to az oniemialem bo Rynek wygladal jak giełda
      samochodowa... To nam władze zafundowaly najdroższy parking w kraju...
      • wojt683 Re: zabytki 17.11.06, 20:25
        jakby nie było tych dwóch latarni to można by tam londowisko dla helikopterów
        zrobić. Jak na razie robią fontanne, postawili kilka donic z iglakami. Dzieki
        konserwatorowi pewnie tak zostanie. Chociaz zobaczymy na wiosne.
        • wojt683 Re: zabytki 24.11.06, 15:39
          Myslalem, ze naprawia ta kamienice, o ktorej pisalismy (ta jedna z najstarszych).
          Niedawno ustawili rusztowanie. Dzisiaj ide, a tam rusztowania juz nie ma:/.
          Tylko chyba troche tynku usuneli. a kamienica jak szecila, tak szpeci dalej,
          tyle ze sie nie sypie.

Przynajmniej koncza fontanne, i zakladaja instalacje, ktora podswietli mury i
          ewanglielicki zbior.
          • mishel1 Re: zabytki 24.11.06, 16:49
            Tą kamienica to sie pewnie zajmą na wiosne bo juz zaangazowal sie w to Tasarz
            (misto ma pomodz) i glosno sie o tym zrobilo ze to taki cenny zabytek wiec
            jestem optymistą w tej kwestii... Co do podswietlenia murow to niech pierw
            zrobia cos z tą ruiną w murach na Hallera bo po co podswietlac cos tak szpetnego...
            • wojt683 Re: zabytki 05.12.06, 22:31
              Wie ktoś może, czy ta ruina w murach przy Hallera pozostanie??? Podobno miał to
              ktoś wynająć i odbudować. Jak narazie instaluje się tam urządzenia, które
              wyiluminują mury i kościół.
    • mishel1 Re: zabytki 06.12.06, 09:55
      Zanim podświetlą mury chcieli tam zrobic drewnianą palisade ale mieli to jeszcze
      uzgodnic z konserwatorem zabytków.. widać sie nie zgodził :) a jak tam fontanna?
      juz szumi? :)
      • wojt683 Re: zabytki 06.12.06, 11:47
        Fontanne zapewne kończą budować. Wątpie, żeby teraz na zime ją uruchomili.
        • mishel1 Re: zabytki 06.12.06, 12:23
          Z tego co pamietam to Tasarz obiecywal ze jak nie bedzie mrozow to fontanne
          odpalą jeszcze w tym roku :) a mrozow nie widac... podobno Swieta tez maja byc
          takie cieple :/ na Gwiazdke chyba jednak wolal bym snieg..
          • wojt683 Re: zabytki 06.12.06, 12:25
            Po ostatniej zimie mam dość sniegu na pare lat. Kto wie, może niebawem fontanna
            zadziała. Ma być podświetlona. Ciekawe jak to będzie wyglądało.
            • wojt683 Re: zabytki 07.01.07, 21:08
              Przechodziłem niedawno koło zbioru ewangielickiego; zauważyłem na dwóch słupach
              od latarni (przy głównych wejściach przy Brodnickiej) napisy mówiące o tym, że
              przebywanie w tym miejscu grozi śmiercią ze względu na spadające dachówki.
              Nie wiem czy się smiać, czy płakać. Jak wiemy w budynku tym jest szkoła.
              Oczywiście, aby dzieci mogły się w niej znaleźć, muszą wejść drzwiami, gdzie
              dachówki spadają. Jakaś paranoja!

A poza tym skoro spadają dachówki, to niech wymienią dach tak jak na kościele
              parafialnym. Wiadomo, kosztuje to niemało (ok. 200 tys.PLN), no ale nie można z
              tym czekać.

Mam też nadzieje, że ogłoszenie znalazło się tam z powodu silnego wiatru, który
              wystąpił jakoś przed sylwestrem.
              • rafas84 Re: zabytki 08.01.07, 12:56
                Jeśli dachówki spadają z dachu budynku, w którym mieści się szkoła, to nie jest
                najlepiej... Rzeczywiscie nalezałoby w takiej sytuacji wymienic ten dach na nowy.
                • mishel1 Re: zabytki 09.01.07, 10:58
                  Ciekawe czy to nie bylo tak ze spadla jedna dachowka (dach ten nie jest taki
                  stary ale jest na tyle duzy ze zawsze jakas sie mogla obluzowac)i sprawe troche
                  za bardzo rozdmuchano..
    • rafas84 Punkt widokowy na wieży kościelnej. 19.01.07, 19:56
      Dziś w "Nowościach" napisali, ze na wiezy Kośioła w Golubiu powstanie punkt
      widokowy. Trzeba jednak zrobic solidny remont, co bedzie sporo kosztopwało.
      Jednak adaptacja wieży na cele turystyczne została uwzględniona w drugim etapie
      rewitalizacji starówki.
      Mam nadzieję, ze uda sie ten remont. Fajnie będzie popatrzeć na Golub-Dobrzyń z
      lotu ptaka:)
      • mishel1 Re: Punkt widokowy na wieży kościelnej. 19.01.07, 23:31
        Brzmi interesująco :) ciekawe czy ktos by tego pilnowal czy trzeba by prosic o
        wejscie na plebani, czy moze bylo by to otwarte caly czas.... ale to jeszcze
        odległe perspektywy. II etap rewitalizacji ruszy ewentulnie dopiero za 1,5 do 2
        lat.
    • specjaljasny Re: zabytki 24.01.07, 19:20
      Znowu zajrzalem na Wasze forum- pozdrawiam. Podoba mi sie, ze lubicie swoje
      miasto. Mysle, ze moze powinniscie skontaktowac sie z Marysia Starosta.
      Podrzucac jej tematy i zdjecia. Media to czwarta wladza, a jej samej tez na
      pewno zalezy, by w miescie dzialo sie dobrze. Wy zas bedziecie skuteczniejsi niz
      na forum.
      • mishel1 Re: zabytki 25.01.07, 22:59
        Dzieki za uznanie choc sadze ze Marysia jak by poczytala na swoj temat juz
        napisane posty (temat "Gazeta Nowości i Maria Starosta-kontrowersyjny)
        niechętnie wdala by sie z nami w wspolprace ;) Chociaz ispiracji do artykolow
        by miala dostatek... A jak by sam burmistrzunio do nas zawital... kto wie, kto
        wie :D A Ty drogi Specjalujasny jestes z G-D?
        • specjaljasny Re: zabytki 27.01.07, 07:30

Przeczytalem wskazany watek. Nadal jednak mysle, ze cel uswieca srodki.
          Pozdrawiam z Grudziądza.
    • ankafanka Re: zabytki 24.02.07, 16:45
      Witajcie jestem na tym forum pierwszy raz, niedawno się o nim dowiedziałam i
      zdziwiło mnie, że tyle osób tu zagląda.
      Znalazłam filmik o naszym mieście może ktoś by chciał zerknąć, nie jestem jego
      autorem ale polecam mimo, że nie jest najlepszej jakości
      www.youtube.com/profile?user=beyon65
      A tu jest filmik o ruchu ulicznym we Święto Wszystkich Świętych
      www.youtube.com/watch?v=6NNtqbKHfKk
      • wojt683 Re: zabytki 24.02.07, 16:59
        Jeszcze jest ten www.youtube.com/watch?v=s3HDo16PzJQ
        Nie wiedzialem jaka muze dopasowac, wiec zostal sam slideshow.
        • mishel1 Re: zabytki 25.02.07, 10:04
          Link do slideshowu ankifanki byl by spoko ale jakosc paskudna ;] Ciebie Wojt
          wczesniej chwalilismy za twoj wiec juz nie bede zebys w samozachwyt nie
          popadl ;]
    • walerina Re: zabytki 08.03.07, 10:10
      Kto chce zobaczyć zdjęcia naszej starówki w czasie remontu
      www.golub-dobrzyn.pl/?menu=rewitalizacja
      zdjęcia są na dole

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka