Dodaj do ulubionych

Pytanie 5.4. z błędem

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 08:30
Czwarte pytanie w 5 ćwiczeniu na poziomie podstawowym miało błąd. Tak naprawdę żadna odpowiedź nie jest prawdziwa. Eksperci GW wybrali odpowiedź A, ale przecież ona jest także błędna.

Uczniowie brytyjscy częściej czytają dla przyjemności. Ale trochę wyżej jest napisane, że uczniowie z UK spędzają mniej czasu nad czytaniem niż ich rówieśnicy z innych państw.

Skoro czytają mniej i jest to problem to jak może być prawidłową odpowiedzią zdanie, że czytają dużo?

Czy macie takie same odczucia dotyczące tego punktu? Co Wy o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: córka Re: Pytanie 5.4. z błędem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 09:11
      nie, dobrze jest.
    • Gość: Anglistka Re: Pytanie 5.4. z błędem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 09:13
      Nie koniecznie... Młodzi ludzie z Wielkiej Brytani mogą czytać mniej porównując
      to do innych krajów - ale wszystko co czytają może być czytane tylko dla
      przyjemności. Natomiast w innych krajach pod to "czytanie" młodziezy jest pewnie
      podciagniete wszystko, czyli to co muszę czytać w szkołach również (ach te
      lekturki ;) )
      • Gość: keri Re: Pytanie 5.4. z błędem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 09:17
        mialam to samo odczucie na egzaminie i dzieki tamu mam w tym zadaniu dwa błedy
      • Gość: kacper1916 Re: Pytanie 5.4. z błędem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 09:31
        No dobra, ja tak samo to rozumię. Tylko, że odpowiedź brzmi: "czytają dużo aczkolwiek nie muszą". Czyli odpowiedź mówi, że czytają dużo ogólnie.

Jakby odpowiedź brzmiała: "czytają dużo rzeczy, których nie muszą" to wszystko byłoby jasne. A tak odpowiedź jest źle skonstrułowana i NIE jest prawdziwa.
    • Gość: marysia Re: Pytanie 5.4. z błędem IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 07.05.05, 09:21
      Ja zauważyłam pewną nielogiczność w pytaniu 1.5. Co można zobaczyć w Greenwich.
      Wszyscy eksperci twierdzą, że to odpowiedź A czyli miejsce urodzenia
      brytyjskich królowych, a przecież w tekście wyraźnie jest napisane Henryk VIII,
      który z tego co wiem to królową nie jest, tak mi się wydaje przynajmniej. Może
      się po prostu za bardzo wgłębiłam w logikę na maturze i dlatego nie zaznaczyłam
      tej odpowiedzi...
      • Gość: hehe Re: Pytanie 5.4. z błędem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 09:33
        miałam dokładnie to samo ale zaznaczylam jednak królowe odp a pomyslalam se a
        co ma byc to bedzie pamietajmy jednak ze odpowiedzi przygotowane przez gazete
        nie koniecznie musza byc poprawne a co do calej matury to juz sama nie wiem co
        myslec:( odpowiedzi powinny byc jednoznaczne a oni poukladali je w taki sposob
        ze nawet lingwisci nie sa przekonani co do wlasciwej odpowiedzi to co dopiero
        my!! prosci polscy uczniowie heheheh
        • Gość: marysia Re: Pytanie 5.4. z błędem IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 07.05.05, 09:41
          Ale teraz odkryłam jednak swoją głupotę. Zaznaczyłam B, czyli zwiedzanie statku
          wojennego, a to przecież był statek do przewożnia herbaty :)) No ale co tam, w
          końcu to tylko jeden punkt
          • Gość: Annie Re: Pytanie 5.4. z błędem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 09:52
            tez miałam watpliwości co do tej odpowiedzi z miejscem urodzenia, bo Henryn
            królowa nie był ;) ale stwierdziłam, że to matura dla idiotów więc nie ma co
            logicznie myśleć i zaznaczyłam A
            • lady_in_black Re: Pytanie 5.4. z błędem 07.05.05, 10:05
              Henryk krolowa nie byl to fakt;>,ale oprocz niego byly wymienione dwie krolowe
              wiec raczej nie ma co sie tego czepiac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka