Gość: dox IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 11:18 czy jezeli rozpoczelam list formalny od Mr or Mrs i zakonczylam Yours faithfully to jest blad????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MArtynka Re: Mrs or Mr?????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 11:28 niestety tak, w Gazecie Wyborczej w odpowiedziach do podstawowego jest blad, powinno sie konczyc yours faithfully gdy piszesz dear sir/madam czyli nie ma konkretnego adresata, natomiast gdy piszesz dear mr Brown to nalezy zakonczyc yours sincerely, upewnialam sie jeszcze w repetytorium z angielskiego oxfordu, nie matw sie to najwyzej 1 pkt straty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jf Re: Mrs or Mr??????????????//zasady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 19:37 takie sa wlasnie zasady uzywania yours faithfully/sincerely. ja sobie to tak "na krzyz" zapamietalam: dear Sir/Madame (jest S wiec nie moze byc na koncu tez S czyli nie moze byc Sincerely) to "yours faithfully", a Mr Brown = yours sincerely.. nie wiem czy taka metoda moze byc, ale mi skutkuje ;> albo: jak nie znasz kogos, to ufasz.. a jak znasz, to jestes wiernie/szczerze oddana ;> Odpowiedz Link Zgłoś