Dodaj do ulubionych

filologia norweska

IP: *.osiedle.com 11.05.05, 09:52
sluchajcie,powiedzcie mi czy jezyk norweski jest ciekawy? z tego co do tej
pory slyszlalam to mnie zachecilo do nauki jego:) jestem tegoroczna
maturzystka i chcialam sie wybrac na uam na etnolingwistyke..niestety
zawalilam matme i z wynikiem 40% mnie przeciez nie przyjma...:( chcialam wiec
zlozyc na germanistyke nio i wczoraj poszukalam sobie w necie ze jeszcze
ciekawa jest filologia norweska z jezykiem niemeickim:) z niemca jestem
bardzo dobra i mam nadzieje ze to by mi pomoglo...jak myslicie??
pozdrowionka:)
Obserwuj wątek
    • thurgrim Re: filologia norweska 11.05.05, 10:15
      Norweski hmm całkiem melodyjny a zarazem twardy i z pazurkiem język ale jeśli chodzi o naukę to chyba też całkiem całkiem no bo podobny jest do niemieckiego (ale tylko podobny raczej w wymowie ) a spróbój może na filologię szwedzką to szwedzki jest chyba bardziej podobny to niemieckiego (ale to tylko moje zdanie)
      A no i najważniejsze Norwegia->fiordy->Vikingowie :D:D
    • Gość: finka Re: filologia norweska IP: *.lubin.dialog.net.pl 12.05.05, 19:28
      jak najbardziej norweski jest ciekawy :) jeśli masz możliwość studiowania tego
      języka to studiuj:) niemiecki bardzo Ci pomoże. Jeśli znasz niemiecki, no to
      norweski nie będzie już taki całkiem "obcy". Ja niestety z niemca nie jestem
      zbyt dobra, a niemiecki chcą na fil.szwedzką...

Ale życzę powodzenia w dostaniu się na filologię norweską!! =)
      hei hei;)
      • Gość: śmieciuch Re: filologia norweska IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 13.05.05, 12:34
        ja też bym chciała na filologię norweską, ale trochę zawaliłam z angola, więc
        nie wiem jak to będzie :/ może mnie polak trochę wyratuje. a jak zdajesz
        niemiecki to pewnie, że składaj papiery :) masz na pewno większe szanse, bo
        pewnie ludzi z niemieckim będzie mniej. powodzenia życzę :) (i sobie też :P)
    • Gość: Jorgen Re: filologia norweska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 09:20
      TEn język jest dla mnie dziwny, juz z 10 lat jeżdże do NOrw. i w oóle nie moge
      go pojąć, chociaż bardzo bym chciał, moze dlatego ze bez przerwy gadam z nimi
      po angielsku. Norweski to fajny, choć trudny język, mimo wszystko jest
      łatwiejszy od niemca bo nie ma odmieniania przez przypadki etc.
      • Gość: jocik:) Re: filologia norweska IP: *.osiedle.com 14.05.05, 16:45
        heh no u mnie wszystko zalezy od wtorkowego niemca.chcialabym jak najlepiej
        napisac i kurcze juz sie boje co znow wymysla:/ przeczytalam ze na UAM
        przyjmuja na rok tylko 8 osob z niemieckim i 8 z angielskim:/ heh cos mi sie
        wydaje ze sznas chyba nie mam:/ pewnie te 8 miejsc jest juz obsadzone:P
        • Gość: śmieciuch Re: filologia norweska IP: 81.15.246.* 14.05.05, 17:20
          na pewno będzie ok! nie poddawaj się. co ja mam powiedzieć, kiedy z angielskim
          jest na pewno więcej osób chętnych, a ja straciłam co najmniej 7 punktów? tylko
          polak może mnie jakoś wyratować...jakby co, możesz jeszcze próbować na uj, na
          filologię szwedzką. tam przyjmują tylko z niemieckim, ale nie wiem ile miejsc
          jest. próbuj, bo potem możesz żałować ;)ja liczę na jakiś cud, że się dostanę :P
          • Gość: JOCIK:) Re: filologia norweska IP: *.osiedle.com 14.05.05, 18:20
            dzieki za rade z uj:) moze nawet sprobuje i tam:) ale co, 7 punktow odeszlo ci
            z podstawy czy z rozszerzonego?? nie wiem wogole ile mniej wiecej tzreba by
            miec z jezyka procent aby sie dostac?? jak myslisz cio?? ja na probnych mialam
            92 z podstawy i 88 z rozszerzonego..nie mam pojecia jak na tle innych to bedzie
            wygladalo;/ a tak wogole to ty sie interesujesz bardzo norweskim?? umiesz choc
            troszke?? ja wogole,no ale licze na to ze szybko bym opanowala:P pozdro:)
    • Gość: śmieciuch Re: filologia norweska IP: 81.15.246.* 14.05.05, 23:49
      z podstawowego straciłam 1 i z rozszerzonego 6. mam nadzieję, że z polaka
      lepiej. nie wiem skąd u mnie zainteresowanie skandynawią, jakoś od dzieciństwa
      tak ;) znam tylko pare słówek. boję się, że jak się nie dostanę, to sie nabawię
      jakiejś awersji potem :P startuję jeszcze na skandynawistykę w gdańsku, ale jak
      zobaczyłam propozycje odpowiedzi z rozszerzonej histy, to się nieco
      przeraziłam :/ ewentualnie liczę na stosunki międzynarodowe w toruniu ze
      specjalizacją kraje skandynawskie, ale łatwo pewnie też nie będzie. myślę, że
      uj to dobry pomysł. szwedzki zdaje się jest bardzo podobny do norweskiego, no i
      oba języki są raczej dość łatwe :) zawsze zwiększasz swoje szanse, ale myślę,
      że na uam powinnaś się dostać :) (gorzej ze mną :P)
    • jollyvonne Re: zapraszam na Forum Norwegia 15.05.05, 23:17
      Hej, widze ze jezyk norweski cieszy sie sporym zainteresowaniem :) Jesli to nie
      chwilowe, to zapraszam do poudzielania sie na Forum Norwegia

Pozdrawiam
      jollyvonne
      • Gość: jocik:) Re: zapraszam na Forum Norwegia IP: *.osiedle.com 18.05.05, 20:23
        ale super ze istnieje takie forum norweskie!ile sie ciekawych rzeczy
        dowiedzialam:) dzieki:))))))) w wakacje zaczne sie uczyc norweskiego!!! :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka