Dodaj do ulubionych

oj dziewuchy...

12.10.06, 11:28
"prosze przetlumaczyc...","bardzo prosze przetlumaczyc..." itp. itd.
eehhh,widzicie ciemna karnacje, ciemne wlosy i oczy,to sie wam chcica wlacza
czy co? jedzcie wszystkie chetne do Turkiye i bedzie spokoj, bedziecie w
centrum zainteresowania wszelakiego ;)

nie mam zlego zdania o forum "jezyk turecki" bo do tego on jest aby sobie
pomagac

Hoşçakal
Obserwuj wątek
    • miss_e Re: oj dziewuchy... 12.10.06, 12:24
      a ty co sie tak z choinki urwales? na forum jezyk wloski czy hiszpanski to niby
      nie pytaja kobiety o tlumaczenia?
      poza tym gdybym od 5 lat tkwila w zwiazku z moim tureckim narzeczonym tylko dla
      jego czarnych szczecinek i brazowych oczu to juz bym dawno sie znudzila.Nie
      pisz zatem o wygladzie Turkow i inych plytkich sprawach jako jedynej rzeczy
      przyciagajacej Polki...przynajmniej nie wszystkie.
      • daksaman Re: oj dziewuchy... 12.10.06, 19:47
        tomas... karnacja i oczy tu nie maja nic wspolnego... czlowiek jest czlowiekim
        i nie zaleznie od narodowosci a do turcji nie trzeba sie wybierac by spotkac
        turke:)
        • silvos Re: oj dziewuchy... 12.10.06, 21:44
          oj tomas .to nie oczy,nie karnacja...to kultura ,szanowanie ukochanej
          kobiety,ciągłe zainteresowanie...itd.tego niestety brak naszym panom w polsce.
          pozdrawiam
          • db00 Re: oj dziewuchy... 13.10.06, 00:38
            dokładnie uderzyłaś w samo sedno BRAWO
          • daksaman Re: silvos 24.10.06, 10:03
            silvos napisała:

> oj tomas .to nie oczy,nie karnacja...to kultura ,szanowanie ukochanej
            > kobiety,ciągłe zainteresowanie...itd.tego niestety brak naszym panom w polsce.
            > pozdrawiam

Czy ja wim czy szanowanie ukochanej kobiety :-/ kultura wspanial- nie mam nic
            do nazucenia... ale nie znam turkow ktorzy by nie udezyli swojej wybranki :):)
            Byc moze mam kiepskich znajomych kto wiem
            Pozdrawiam :):)
            • basiaistanbul Re: silvos 24.10.06, 11:56
              Moim zdaniem masz troche kiepskich znajomych,ja przez 19 lat nie widzialam zeby
              ktokolwiek w moim otoczeniu uderzylby swa wybranke,wprost przeciwnie:)zalezy to
              od otoczenia,charakteru danej osoby i jej kultury.mam nadzieje ze kiedys
              zmienisz zdanie.
              pozdrawiam
              Basia
              • daksaman Re: silvos 24.10.06, 12:47
                ale nie wiadomo co sie w domu dzieje ;)ladnie dla ludzi mozna wygladac a nikt
                sie nie przyzna "tak maz mnie bije" zadko sie to zdaza ja mieszkalam z rodzina
                a tam zona byla traktowana bardzo zle... oczywiscie w polsce dzieje sie to
                samo... ale dlaczego Polacy taka maja opinie o Turkach??? jak slysza ze jest
                sie z turkiem to mowia "nie boisz sie przeciez oni bija swe zony" tyle sie
                teraz slyszy...
                • basiaistanbul Re: silvos 24.10.06, 13:02
                  oczywiscie to co w czterech scianach to Pan Bog wie,ale ja mowie i pisze o
                  swoim zwiazku i najblizszych mi rodzinach.i moja rodzina i znane mi sa na sto
                  procent z krwi i kosci tureckie.ale jak to na calym swiecie...sa rozne
                  rodziny,rozni ludzie.taki ten swiat.zycze lepszych dni.
                  pozdrawiam
                  Basia
                  • daksaman Re: silvos 24.10.06, 13:10
                    Moje dni lepsze dni... mam nadzieje ale cos sie nie zapowiada :( mimo ze moj
                    zwiazek byl udany :( Dziekuje i pozdrawiam
                    Dorota
    • kiranna Re: oj dziewuchy... 12.10.06, 21:44
      he, he, zazdrosnys chyba ;) a na marginesie, ok 15% turkow jest jasnookich,
      blondynow, szatynow, rudych. przy ponad 60 mln turkow to daje 10 mln, wiec nie
      malo. karnacja sniada (esmer) jest jedna z trzech wystepujacych w tr, glownie
      na wschodzie i w rejonach m. srodziemnego i egejskiego.
      zaloze sie, ze nie tylko oczy i wlosy polki lubia w turkach ;) ozenilbys sie z
      kobieta tylko dla pieknych oczu? to troche jak zagrac w rosyjska ruletke o
      swoje wlasne zycie ;)
      • tomas30001 Re: oj dziewuchy... 17.10.06, 10:24
        przepraszam jesli kogos urazilem moja dosadnoscia.
        Z prosb o przetlumaczenie i z samych przetlumaczonych tekstow (typu np.
        chcialbym cie blizej poznac..., napisz cos wiecej o sobie...)wynika, iz to
        jakies przypadkowe, swieze znajomosci (zapewne w wiekszosci internetowe),zatem
        kwestia "kultury ,szanowania ukochanej kobiety,ciągłego zainteresowania" nie
        jest tu uzasadniona, bo tego taka osoba nie wie.
        Zazdrosny?... chyba nie bardzo

Pozdrawiam
        • basiaistanbul Re: oj dziewuchy... 17.10.06, 16:12
          "zazdrosny?chyba nie bardzo"....to jednak troszeczke:)))zartuje oczywiscie,i
          rozumiem ciebie,ale musisz wiedziec ze kazde zycie nalezy do kazdego samego,co
          napiszesz i powiesz na prozno,kazdy ma swoj rozum i serce(czasami nie
          ma).dosadnoscia nikogo nie urazisz,ale moim zdaniem nie mozna
          uogolniac .tlumaczac sama bym chciala cos dodac od siebie,ale w koncu kazdy ma
          przezyc to co mu przypisane,nawet gdy popelnia bledy,nie zawsze sie w zyciu
          wygrywa,a czasami zagrac w ruletke nie jest tak zle,ale grajac musimy choc
          troche znac zasady gry:)
          pozdrawiam
          Basia
        • kochanionka Re: oj dziewuchy... 18.10.06, 20:20
          kazda znajomosc jest na poczatku "swierza" i czesto bywa ,ze "przypadkowa".
          Tak sie to zwykle zaczyna i tu i tam :)))
          Pozdrawiam
    • bami2 Re: oj dziewuchy... 17.10.06, 18:11
      Basiu i tomas30001 macie rację, zgadzam się z Wami. Moje prośby o tłumaczenie
      też mnie rozśmieszają i pewnie pisałąbym i myslała podobnie jak Wy, ale
      niestety sama wplątałam się w tą sieć, a w takiej sytuacji ciężko jest
      przemowić sobie do rozumu. Trzeba chyba poczekać aż czas zrobi swoje...
      • tomas30001 Re: oj dziewuchy... 18.10.06, 11:08
        Basiu (basiaistanbul) to bylo dobre ;)

Jest Ciebie pelno na tym formu. Czy tlumczenie to przyjemnosc dla Ciebie czy to
        juz taka rutyna i odpisywanie automatycznie?
        • katec Re:dziewuchy... 18.10.06, 11:41
          Witaj tomas30001,

Chciałabym odpisać na TWOJE pytanie, chociaż nie jestem Basią, ale chcę to
          zrobić w swoim imieniu,powiedzieć za siebie. Zauważyłam niezbyt miły ton
          Twojego pytania i naprawdę tego nie rozumiem, skąd się to bierze? Powodów dla
          których ma się chęć tłumaczyć może być wiele. Osobiście znam bardzo dobrze
          język angielski, obecnie uczę się języka rosyjskiego (chociaż nie muszę), robię
          to dla własnej przyjemności, mam predyspozycje do szybkiego uczenia się obcych
          języków. Z wielką chęcią pomogam znajomym (również ze szkoły)w tłumaczeniach.
          Tłumaczę im słowa piosenek, prywatną korespondencję,instrukcje techn. itd. Poza
          tym cieszę się, że mogę pomóc, tak powinno być wśród serdecznych ludzi,
          najłatwiej stać obok i drwić z innych. Jeśli chodzi o formu języka tureckiego,
          można tu spotkać wiele osób które poznały ciekawe osoby i chcą utrzymywać z
          nimi kontakt, czy to coś dziwnego? Czy w Polsce jest inaczej? A gdyby to
          dotyczyło np języka niemieckiego też by Cię to dziwiło czy już mniej? Ja sama
          byłam w Turcji niedawno i zakochałam się w tym kraju, w ludziach którzy są
          bardzo serdeczni, ale sama tego nie potrafiłam sobie tego wyobrazic dopóki tam
          sie nie znalazłam, zakochałam się również w języku. Co jeszcze... pracuję w
          transporcie międzynarodowym, mam kontakt z kontrahentami również z Turcji i z
          przyjemnością używam krótkich wyrażeń tureckich w trakcie rozmowy, można i w
          ten sposób okazywać swoją sympatię i przyjazn, i wiesz...i to w szczególności
          dzięki Basi mogę to czynić. Mam nadzieję, że zrozumiałeś dlaczego ktoś może
          mieć ochotę tłumaczyć zdania dla innch (bezinteresownie)oraz z jakich powodów
          może to być komuś potrzebne. Jeśli kiedyś zdarzy Ci się taka potrzeba ( może
          wyjeżdżasz na zagraniczne wycieczki poznając ludzi lub z powodu innych
          okoliczności), przypomnij sobie to forum.

Pozdrawiam,
          katarzyna
          • tomas30001 Re:dziewuchy... 18.10.06, 13:39
            katec napisała:
            >Zauwazylam niezbyt mily ton
            >Twojego pytania i naprawde tego nie rozumiem, skad sie to bierze?

gdzie tam byl niezbyt mily ton -bo sam nie wiem?. to bylo proste pytanie. Za
            wypowiedz dziekuje, to jest wlasnie odpowiedz na to pytanie. Chodzilo mi o
            ogolny "zarys" najbardziej udzielajacych sie forumowiczow znajacych turecki. ;)
            Na tym koncze watek (przyznaje, nieladnie zaczety).
            Pozdrawiam wszystkich z forum j.tureckiego

görüşürüz
            • katec Odpowiedz tomas 3001 18.10.06, 14:42
              Dziękuję tomas30001 za odpowiedz,

pozdrawiam,
              katarzyna
            • kiranna Re:dziewuchy... 19.10.06, 13:09
              tomas30001 napisał:
              gdzie tam byl niezbyt mily ton -bo sam nie wiem?. to bylo proste pytanie.

to jest wlasnie ta malenka roznica w obu jezykach, ktora mozna zauwazyc, gdy
              sie nauczy dobrze j.tureckiego ;) to co brzmi "normalnie" po polsku, po turecku
              juz moze byc odebrane jako nieuprzejmosc. turecki to bardzo grzeczny jezyk,
              gdyby wszystko tlumaczyc doslownie, to styl bylby taki jak z polskich filmow ze
              starego kina ;) dlatego nie dziw sie, ze tak cie zrozumialysmy, tomas. czlowiek
              czy, chce czy nie, przesiaka kultura, z ktora obcuje na codzien ;)
        • basiaistanbul Re: oj dziewuchy... 18.10.06, 18:52
          tomas:)juz za mnie troche odpowiedziano,a ode mnie krotko,po prostu lubie
          tlumaczyc,rutyna to dla mnie prasowanie:))))))))))robie to kiedy musze:)
          pozdrawiam
          Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka