Dodaj do ulubionych

svchost.exe w menedżerze zadań

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 01:34
w Menedżerze Zadań widnieje ten proces 4 razy: 2x jako system, 1 jakousługa
sieciowa, 1 jako usługa lokalna. Czy jest to prawidłowe? Co to w ogóle jest?
Obserwuj wątek
    • netsec Re: svchost.exe w menedżerze zadań 09.11.04, 10:17
      " Jednocześnie może być uruchomionych wiele wystąpień programu
      Svchost.exe. Każda sesja programu Svchost.exe może zawierać grupy usług,
      tak że oddzielne usługi można uruchamiać w zależności od sposobu i
      miejsca uruchomienia programu Svchost.exe. Umożliwia to lepszą kontrolę
      i debugowanie."

Spokojnie, wszystko jest ok :)
      Polecam lekturę całości: support.microsoft.com/?kbid=314056
      • Gość: fo Re: svchost.exe w menedżerze zadań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 22:01
        dzieki, bo niepokoiłem się tym zdublowanym svchost jako usługa systemowa...
        ale już mam wyjaśnienie i wielkie dzięki (za linka też)
      • Gość: perun Re: svchost.exe w menedżerze zadań IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.04, 15:18
        Netsec, sjoro juz padlo pytanie o svchost, to ja tez mam takie. Jeden z proceso
        svc siedzi mi na porcie 135 i z tego co mi sie wydaje to jest odpowiedzialny za
        polaczenie z dostawca internetowym.Mam interney przez PPPoP i jak blokuje
        svchost na Firewallu to nie mam internetu.
        Jak temu zapobiec?
        • netsec Re: svchost.exe port 135 10.11.04, 15:35
          Przejdź do Właściwości Twojego połączenia do internetu.
          Stań na protokół Internetowy TCP/IP, kliknij Właściwości, dalej Zaawansowane i w
          zakładce WINS wyłącz protokół NETBIOS przez TCP/IP. Dodatkowo w Twoim połączeniu
          sieciowym do Internetu odznacz udostępnianie plików i drukarek.
          Jeśli nie udostępniasz folderów w sieci to możesz odisntalować (usunąć)
          udostępnianie plików i drukarek w sieciach microsoft i klienta sieci microsoft.
          • Gość: perun Re: svchost.exe port 135 IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.04, 19:20
            Dzieki netsec, zrobilem tak jak napisałeś, tzn. odinstalowałem udostepnianie a w
            WINS mam odznaczone NETBIOS. Ale i tak mam jeden svchost.exe:848, Protocol TCP,
            Local adress nazwakompa:epmap, i dalej port 135. Te dane sa z TCPView. O czyms
            zapomnialem?
            • netsec Re: svchost.exe port 135 11.11.04, 12:27
              W zakładce WINS masz zaznaczyć pozycje Wyłącz system NetBIOS przez TCP/IP.
              Oczywiście możesz odinstalować klienta sieci microsoft networks.
            • netsec Re: svchost.exe port 135 11.11.04, 12:39
              Czy po zmianach był wykonany restart kompa?
              • Gość: perun Re: svchost.exe port 135 IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.04, 16:00
                Tak restartowalem go, wczoraj dorwalem taki programik Windows Worms Doors
                Cleaner i dzieki niemu pozamykalem wiekszosc portow ( netsec co o nim myslisz?
                ). Ale przy nastepnym uruchomieniu kompa port 135 dalej jest jako proces
                systemowy i svchost.exe Uruchomilem jeszcze raz WWDC a on napisal ze DCOM RPC
                jest zamkniety i komp jest bezpiezny ale port 135 jest dalej otwarty a jak go
                zamkne to bedz jakies bledy. Nie wiem co zrobic?
                • netsec Re: svchost.exe port 135 11.11.04, 19:27
                  Jeśli odinstalowałeś to co napisałem, czyli masz w połączeniu do Internetu tylko
                  protokół TCP/IP i wyłączony NetBIOS to jest OK.
                  Jeśli masz firewall to lepiej być nie może :).
                  Możesz wyłączyć jeszcze zbyteczne serwisy, ale o tym masz tu:
                  www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=7723
                  • Gość: perun Re: svchost.exe port 135 IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.04, 19:53
                    Dzieki za pomoc
    • Gość: Kamil18 Re: svchost.exe w menedżerze zadań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 21:48
      Czy to na stale powinno byc wylaczone? Czy lepiej jak jest uruchomione?

>Przejdź do Właściwości Twojego połączenia do internetu. Stań na protokół
      >Internetowy TCP/IP, kliknij Właściwości, dalej Zaawansowane i zakładce WINS
      >wyłącz protokół NETBIOS przez TCP/IP.
      • netsec Re: svchost.exe w menedżerze zadań 11.11.04, 12:23
        Przy połączeniu do Internetu netbios przez TCP/IP powinien być wyłączony, tak
        jest bezpieczniej. Zazwyczaj firewall'e blokują tę komunikacje.
        Profilaktycznie lepiej jest wyłączyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka