Gość: FO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 01:34 w Menedżerze Zadań widnieje ten proces 4 razy: 2x jako system, 1 jakousługa sieciowa, 1 jako usługa lokalna. Czy jest to prawidłowe? Co to w ogóle jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
netsec Re: svchost.exe w menedżerze zadań 09.11.04, 10:17 " Jednocześnie może być uruchomionych wiele wystąpień programu Svchost.exe. Każda sesja programu Svchost.exe może zawierać grupy usług, tak że oddzielne usługi można uruchamiać w zależności od sposobu i miejsca uruchomienia programu Svchost.exe. Umożliwia to lepszą kontrolę i debugowanie." Spokojnie, wszystko jest ok :) Polecam lekturę całości: support.microsoft.com/?kbid=314056 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fo Re: svchost.exe w menedżerze zadań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 22:01 dzieki, bo niepokoiłem się tym zdublowanym svchost jako usługa systemowa... ale już mam wyjaśnienie i wielkie dzięki (za linka też) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perun Re: svchost.exe w menedżerze zadań IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.04, 15:18 Netsec, sjoro juz padlo pytanie o svchost, to ja tez mam takie. Jeden z proceso svc siedzi mi na porcie 135 i z tego co mi sie wydaje to jest odpowiedzialny za polaczenie z dostawca internetowym.Mam interney przez PPPoP i jak blokuje svchost na Firewallu to nie mam internetu. Jak temu zapobiec? Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: svchost.exe port 135 10.11.04, 15:35 Przejdź do Właściwości Twojego połączenia do internetu. Stań na protokół Internetowy TCP/IP, kliknij Właściwości, dalej Zaawansowane i w zakładce WINS wyłącz protokół NETBIOS przez TCP/IP. Dodatkowo w Twoim połączeniu sieciowym do Internetu odznacz udostępnianie plików i drukarek. Jeśli nie udostępniasz folderów w sieci to możesz odisntalować (usunąć) udostępnianie plików i drukarek w sieciach microsoft i klienta sieci microsoft. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perun Re: svchost.exe port 135 IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.04, 19:20 Dzieki netsec, zrobilem tak jak napisałeś, tzn. odinstalowałem udostepnianie a w WINS mam odznaczone NETBIOS. Ale i tak mam jeden svchost.exe:848, Protocol TCP, Local adress nazwakompa:epmap, i dalej port 135. Te dane sa z TCPView. O czyms zapomnialem? Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: svchost.exe port 135 11.11.04, 12:27 W zakładce WINS masz zaznaczyć pozycje Wyłącz system NetBIOS przez TCP/IP. Oczywiście możesz odinstalować klienta sieci microsoft networks. Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: svchost.exe port 135 11.11.04, 12:39 Czy po zmianach był wykonany restart kompa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perun Re: svchost.exe port 135 IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.04, 16:00 Tak restartowalem go, wczoraj dorwalem taki programik Windows Worms Doors Cleaner i dzieki niemu pozamykalem wiekszosc portow ( netsec co o nim myslisz? ). Ale przy nastepnym uruchomieniu kompa port 135 dalej jest jako proces systemowy i svchost.exe Uruchomilem jeszcze raz WWDC a on napisal ze DCOM RPC jest zamkniety i komp jest bezpiezny ale port 135 jest dalej otwarty a jak go zamkne to bedz jakies bledy. Nie wiem co zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: svchost.exe port 135 11.11.04, 19:27 Jeśli odinstalowałeś to co napisałem, czyli masz w połączeniu do Internetu tylko protokół TCP/IP i wyłączony NetBIOS to jest OK. Jeśli masz firewall to lepiej być nie może :). Możesz wyłączyć jeszcze zbyteczne serwisy, ale o tym masz tu: www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=7723 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perun Re: svchost.exe port 135 IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.04, 19:53 Dzieki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil18 Re: svchost.exe w menedżerze zadań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 21:48 Czy to na stale powinno byc wylaczone? Czy lepiej jak jest uruchomione? >Przejdź do Właściwości Twojego połączenia do internetu. Stań na protokół >Internetowy TCP/IP, kliknij Właściwości, dalej Zaawansowane i zakładce WINS >wyłącz protokół NETBIOS przez TCP/IP. Odpowiedz Link Zgłoś
netsec Re: svchost.exe w menedżerze zadań 11.11.04, 12:23 Przy połączeniu do Internetu netbios przez TCP/IP powinien być wyłączony, tak jest bezpieczniej. Zazwyczaj firewall'e blokują tę komunikacje. Profilaktycznie lepiej jest wyłączyć. Odpowiedz Link Zgłoś