Dodaj do ulubionych

NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w serialu ?

IP: *.dialog.net.pl 15.10.09, 20:33
Jezu kto nadaje tym dzieciom te kretyńskie imiona ?
Antosia, Ignacy, Ksawery a teraz jeszcze z tą idiotyczną Klementynką dowalili... porażka.

Już o idiotycznych zdrobnieniach Ksawcio i Klementysia nie wspominając.
Obserwuj wątek
    • Gość: aapsik Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 21:21
      Zgadzam się z autorem tematu w 100%. A co gorsza w rzeczywistości ludzie też tak
      durnie nazywają dzieci robiąc im krzywdę.
      • Gość: :) Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria IP: 80.50.4.* 15.10.09, 21:24
        Jaką tam krzywdę? Piękne imiona, te wymienione wyzej nawet nie takie
        odjechane
        • Gość: Awa Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria IP: 188.33.153.* 15.10.09, 21:40
          Mnie też się bardzo podobają:). Wreszcie nie tysięczny
          Jakub/Julia/Wiktoria/Oliwia/Kacper
        • the_dzidka Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria 15.10.09, 21:40
          Prawda jest taka, ze od ładnych paru lat jest moda na "stare" imiona.
          I owszem, one są na swoj sposób piękne, tylko że moda na imiona
          krzywdzi dzieci - przede wszystkim dlatego, że nagle wyrajają się
          stada Zoś i Franków (zwłaszcza Franków), tak jak parę lat temu Julii.
          Tak się zastanawiam, czy rodzice muszą leźć za modą na imiona? Bo
          nie uwierzę, że to o modę nie chodzi.
          Bo nagle się Franciszki wysypały, tak?
    • Gość: jaga Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria IP: *.toya.net.pl 15.10.09, 21:53
      a ja zauważyłam 2 prądy: pierwszy, taki europejski, najlepiej obco brzmiące:
      Nikola, Wiktoria, Julia, Oliwia, Weronika, Maks, Oliwier, i drugi staropolski:
      Helena, Janina, Zofia, Tola, Antonina, Franciszek, Ignacy. i nie będę ukrywać,
      że bardzo mnie to irytuje. Co druga dziewczynka to Julka!! blee
      • Gość: X.Y Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 22:01
        no to skoro wam się nie podobają ani stare imiona ani nowe to jakie
        preferujecie?bo mi osobiście podobają się i Franciszek i
        Oliwier,zależy jakie są tradycje w rodzinie,no chyba że ktoś woli
        Xavier i Etiennette..też ładne ale tu to dopiero każdy by sie
        czepiał:P cieszcie się że moda na Isaurę przeminęła;)
        • reniatoja Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria 15.10.09, 22:18
          Istnieją jeszcze takie normalne imiona, Basia, Kasia, Justynka, Piotruś, Krzyś, Marzenka czy Pawełek. Ale dzie tam, tera sie rodzom Klementynki i Ksawcie. Klementynka to taki owocek jest.

A widzieliscie w zajawce jutrzejszego odcinka, jaki seks Maja z Igorem będą uprawiać? Maja da pełen roskrok jutro :)
          • Gość: klarysa Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria IP: 188.33.153.* 15.10.09, 22:34
            Dla mnie to nie tyle normalne imiona co imiona vintage czyli obecnych 30,
            40-latek/latków. I to niezbyt ładne - Kasia, Renia,Halina, Marzena, Iwona,
            Grażyna bleh:(.
            • Gość: hm Re: IP: *.pr2-nat.espol.com.pl 15.10.09, 22:38
              e tam, bardzo ładne imiona. ale jeśli komuś Weronika obco brzmi...
              • Gość: ;P Re: IP: *.dialog.net.pl 15.10.09, 22:42
                Ciekawe kto z was chciałby się nazywać, Ksawcio, Klementysia,Ignacy albo Antonina :D ?

Ano Maja da rozkrok niezły ;
                • Gość: klarysa Re: IP: 188.33.153.* 15.10.09, 22:55
                  Nie miałabym nic przeciwko, gdyby rodzice ochrzcili mnie Klementyną albo
                  Antoniną, a Ksawery, Ignacy, Maksymilian i Wiktor to imiona, które nadałabym
                  swojemu synowi (z resztą występują w przedszkolu moich córek - Ksawerych jest
                  dwóch), oprócz tego jest Maurycy, Fryderyk, Feliks, 3 Heleny, kilka Zofii, Inga,
                  kilku Ignacych, Antonich, Romuald.
                  • paulinaa Re: 16.10.09, 14:26
                    mam nadzieję, że to był żart :D
                    • Gość: klarysa Re: IP: 89.108.200.* 16.10.09, 21:24
                      Ale co? Że mogłabym być Klementyną (sama poważnie rozważałam to imię dla
                      młodszej, podobnie jak Apolonię, Anastazję czy Klarę) czy Antoniną? Że syna
                      nazwałabym Maksymilian/Wiktor/Ignacy/Ksawery/Hugo/Jeremi(asz)? Czy imiona dzieci
                      w przedszkolu? Nic z tego nie jest żartem. Ulubiony kolega mojej młodszej córki
                      ma na imię Fryderyk (na cześć Chopina, jak się dowiedziałam ostatnio). Dzieci
                      nie mają żadnych uprzedzeń dopóki dorośli im ich nie przekażą. Ja sama bardzo
                      się pilnuję, żeby się nie skrzywić, kiedy starsza peroruje z zapałem o swojej
                      koleżance Nikoli.
                • Gość: :) Re: IP: 80.50.4.* 16.10.09, 00:05
                  Gość portalu: ;P napisał(a):

> Ciekawe kto z was chciałby się nazywać, Ksawcio,
                  Klementysia,Ignacy albo Antoni
                  > na :D ?
                  >

Co do Klementyny i Antoniny - jak najchętniej; Ksawery i Ignacy -
                  rzeczywiście bym nie chciała, bo mogłyby jednak zbyt dziwić u
                  kobitki.
            • reniatoja Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria 15.10.09, 22:52
              Halina i grażyna, to raczej imiona obecnych 60-latek, a nie 30-40. Co do piękności imienia renia nie będę sie wypowiadac, bo lata całe zajęło mi uznanie go za "normalne" - nie paskudne i prosze mnie nie dołowac znowu ;) Wymienione przeze mnie imiona moze nie są piękne jak lilije (poza Justyną), ale są normalne, niepretensjonalne i można by tak kogoś w serialu od czasu do czasu nazwać. Klementynka moze i piękna jest aczkolwiek nieco czasu mi zajmie, nim przestanie mnie lekko śmieszyć :)

• Gość: X.Y Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 22:42
            osobiście nie trawie imienia Basia oraz Krzyś,ale nie sądzicie że
            jak by każdemu podobało się to samo to byłoby nudno?Akurat
            Klementyna to bardzo stare imie.Jak by w serialach dawali imiona
            takie jak Kasia,Basia czy Piotruś to też by się nikomu nie
            podobało:P proponuje napisać samemu serial bądż inne wypociny i
            ponazywać sobie bohaterów wedle własnego gustu..a potem poczytać jak
            na forum mieszają autora z błotem ludzie,fajnie jest ponażekać i
            wytykać innym niedoskonałości,no nie?ale serial to FIKCJA;)
            • reniatoja Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria 15.10.09, 22:54
              Gość portalu: X.Y napisał(a):

> ale serial to FIKCJA;)

a to nowina, pojęcia nie miałam, byłam pewna, ze to dzieje się naprawdę!!

P.S. Ale jesteś pewny/a, że fikcja?

no szok.
              • Gość: X.Y reniatoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 23:05
                no tak właśnie mi się wydawało..że dla niektórych to niewiarygodne
                że te ludziki w tym pudełku to tak na niby tylko:P ;)
                • reniatoja Re: reniatoja 15.10.09, 23:16
                  Ja ogladam dwa seriale - Klan i NW. ale wydaje mi sie, ze fikcja, to tylko MjM, Barwy Szczęścia, Plebania, i te inne, których nie oglądam. Z tego, co wiem, to Klan i NW są SZCZERĄ PRAWDĄ (zwłąszcza Klan, przeciez tam wszystko dzieje się w tym samym dniu co jest u nas, to jak to możliwe, zeby to była fikcja?

;)
                  • Gość: X.Y Re: reniatoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 07:48
                    mnie z kolei wydaje się że moda na sukces to serial na faktach,kiedy
                    słucham jak babcia męża mojego to opowiada,i jak to możliwe że ja
                    nie
                    nadanżam za tymi wszystkimi zwrotami akcji,i że na świecie to nic
                    teraz tylko ku...two bo co oni tam wyprawiają,i wstydu nie mają..i
                    zawsze się zarzeka że ostatni raz na to patrzy bo to zgorszenie;)
                    przed
                    wakacjami ten serial leciał jakoś ok 16,wiem to napewno bo wtedy
                    babcia zamykała się w swoim pokoju a ja z teściową leciałyśmy
                    pokurzyć:)babcia szału dostaje jak widzi że palimy a wtedy od 16 do
                    17
                    był luz bluz i hulaj dusza:D
                    • reniatoja Re: reniatoja 16.10.09, 08:02
                      Fajną masz rodzinę taka wielopokoleniową, szacun :)
    • Gość: Go Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 00:04
      Moim zdaniem robią dobrze, ze pokazją, że można mieć niebanalne
      imię. te imiona istnieją, więc to nie wymysly.
      • brunencja Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria 16.10.09, 08:57
        punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - - mnie ochrzczono Eliza - teraz nie
        robi to na mnie żadnego wrażenia, ale w przedszkolu, czy podstawówce cierpiałam,
        ponieważ były Anie, Agnieszki, Madzie, a ja czułam się ze swoim imieniem i
        jeszcze oryginalnym nazwiskiem totalnie wyalienowana. Poznałam swoją
        rówieśniczkę Aurelię, która przedstawiała się drugim imieniem (Ania) bo się
        wstydziła tej Aurelii jak cholera. Pomijam już wszystkich Alanów, Braianów,
        Roksany i inne takie. Rodzice chcą być oryginalni, ale ostatnio na placu zabaw
        ubawiłam się dosłownie - na hasło "Alan proszony jest o podejście pod scenę"
        podbiegło 5 szt. Alanów....
    • Gość: Elmo Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria IP: *.spray.net.pl 16.10.09, 09:02
      Nie, no proszeeeeeee.....
      Najfajniej byloby nazwac dzieci obecnie modnymi imionami typu Kubus, Julka,
      Kacper albo Oliwia, bo to takie normalne, bo co drugie dziecko w naszym
      otoczeniu tak sie nazywa i stare, piekne imiona typu Ignacy czy Klementyna to
      juz idiotyzm i obciach. A moze te dzieci dostaly imiona na czesc kogos, kto dla
      rodzicow byl wazny?
      I czemu mnie nie dziwi, ze widzac mloda mamusie pchajaca wozek, z fajka w
      drugiej lapie, o twarzy jak skwarka i tlenionym wlosem - od razu wiem, ze
      dziecie bedzie nosic imie typu Nikola albo Oliwier?
      • reniatoja Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria 16.10.09, 09:19
        Gość portalu: Elmo napisał(a):

> Nie, no proszeeeeeee.....
        > Najfajniej byloby nazwac dzieci obecnie modnymi imionami typu
        Kubus, Julka,
        > Kacper albo Oliwia, bo to takie normalne, bo co drugie dziecko w
        naszym
        > otoczeniu tak sie nazywa i stare, piekne imiona typu Ignacy czy
        Klementyna to
        > juz idiotyzm i obciach.

Nie idiotyzm czy obciach, tylko taka sama moda jak była na te
        imiona, które wyzej wymieniasz Oliviery i Dżesiki. Jakos nie wierzę,
        że wszyscy bohaterowie NW mają ten sam gust i sentyment do wyłącznie
        staropolskich imion.

A moze te dzieci dostaly imiona na czesc kogos, kto dla
        > rodzicow byl wazny?

I ci ważni ludzie mieli tylko te piękne wyszukane staropolskie
        imiona, zadnego Kazka, Gienka, czy Mietka nie było tylko same
        Klementyny i Ksawerowie? Nie zartuj, to zwykła serialowa moda i
        zadnych przodków tam nie ma, wierz mi :)

• lilith76 Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria 16.10.09, 10:23
      Mi się akurat ten snobizm na stare "szlacheckie" imiona (fakt - Mietki, Gieńki,
      Mirki, Kaziki, Józefy jakoś renesansu nie przeżywają) podoba. Za 15 lat
      spospolicieją i taka Justyna, Kasia, Marzenka będzie ramotką wzbudzającą
      politowanie, wracającą nieśmiało wśród lekkich drwin.
      Ludziom za normalne i zwyczajne wydają się imiona wśród których się wychowali.
      Tyle, że przyznam rację, że w wielu serialach prawie wszystkie dzieci mają takie
      rzadko spotykane imiona, a nie zdarza się taka grupa społeczna/towarzyska gdzie
      wszyscy naraz mają ten sam snobizm.
      • deczko Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria 16.10.09, 13:47
        W klanie tylko Wladek i Bozenka to rzadko nadawane imiona dla dzieci w czasach
        wspolczesnych. Imie Antoni jest dosc popularne (choc nie ma szalu) wsrod
        maluchow, podobnie jak Zofia.
        NW nie ogladam, ale dzieci z klanu maja "normalne" imiona.
        Jas, Malgosia, Ola, Zosia, Pawelek, Kasia, Antos, Maciek, Kamila, Ania.

A czyje to dziecko ta Klementynka?
        • kwiecienka1 Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria 16.10.09, 15:06
          Izabeli i pisarza

• Gość: ... Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria IP: 62.21.94.* 16.10.09, 16:05
            a ja swoijemu dziecko nadam imie:dla chłopca:Staś a dla dziewczynki:Oliwia
            • aka79 Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria 16.10.09, 19:19
              no to właśnie czytałam, że w mjm urodzi się Basia, no i przecież będzie jeszcze
              Wojtuś.

Każde pokolenie ma "swoje" imiona, które przechodzą renesans, nie wiem czym się
              tu wzburzać, na całym świecie tak jest, ot cecha człowieka :)
    • czekolada72 Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria 16.10.09, 19:46
      Antoniną chetnie bym została, podobnież moja córka, która wybraa sobie to imię na bierzmowaniu.
      Co do Renaty - mam wsrod swoich równolatek plus minus kilka Reń - i to Teres i Renat.
      A wsrod dzieci - Rozalka, Alicje, Helenka, Sylwia, Karoliny, Justyny, Blanka, Anie, Sebastian, Bartłomiej, Antek, Władek, Jasiek, uniwersalni Piotruie, Krzyś, Grześ, Przemek.
      Dziecko dziękuje opatrzności, że matka zakładała możliwość posiadania 2 córek i w związku z tym ta ewentualna druga nosiłaby imię Józefina (w któryn jestem zakochana), a nie ona sama czyli pierwsza corka ;)
      • lilith76 Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria 22.10.09, 16:06
        imię Józefina (w któryn jestem za
        > kochana)

Ja też! Ja też!
        Ale nie mam tyle matczynego tupetu by obdarzyć nim pierworodną, a nawet chyba
        drugorodną :)
    • ciociacesia zdrobnienia to masakra 22.10.09, 12:27
      Tosia - imie całkiem fajne dla dziewczynki
      Ksawery czy Ignacy tez ujdzie

ja dałam swojej Nina - nie da sie jakos koszmarnie zdrobnic, myslałam. moja
      córka jest teraz dla babc i prababc Nusią, Niunią i innymi cudacznymi
      koszmarkami. ludzie tak naprawde robią. serio. a ja moge se conajwyzej pozgrzytc
      zebami
      • Gość: ... Re: zdrobnienia to masakra IP: 62.21.94.* 22.10.09, 15:08
        ale jak ktoś zdrobnia imie Adrian na Adek, Aduś-skandal;).mi sie podoba jak
        Chylińska mówi do swego pierworodnego Ryszard;P
        • Gość: June Re: zdrobnienia to masakra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.09, 19:38
          O gustach się nie dyskutuje i nic komu do tego, jak ktoś swojemu
          dziecku dał na imię. Co najwyżej można zwrócić uwagę, że
          rzeczywiście NW jakaś moda panuje, a mogli by trochę różnorodności
          wprowadzić.
          Ja na chrzcie zostałam Julią, tyle że dwadzieścia parę lat temu.
          Pierwszą Julię, moją rówieśniczkę, poznałam dopiero będąc w liceum.
          I nigdy nie miałam problemu z tym, że nie mam takiego typowego
          imienia, jak moje koleżanki. Wręcz przeciwnie, zawsze byłam dumna z
          tego, że jest orginalne i moje. A teraz ciągle je słyszę na ulicy i
          wkurza mnie to niemiłosiernie :/
          • Gość: julia Re: zdrobnienia to masakra IP: 62.21.94.* 24.10.09, 05:49
            ej, ja tez tak mam.tyle ze ja zostałam nią zaledwie 19 lat temu. ale tez do
            czasów eLo nie bylo ani jednej Julii a i wtedy trafiła sie jedna tylko.
            • szklanapulapka2 Re: zdrobnienia to masakra 24.10.09, 09:57
              a ja swoje dzieciaczki nazwałam Adaś i Kasia. Jakoś bardzo podobają
              mi sie uniwersalne, zawsze modne imiona... Nie lubię tych "sztucznie
              starych" i "sztucznie młodych - zagranicznych". Ta moda kiedyś p
              [rzeminie, a Anie, Piotrusie, Kasie, Adasie, Janki, Magdy będą
              zawsze modne i zawsze na czasie.
              • Gość: julka Re: zdrobnienia to masakra IP: 62.21.94.* 24.10.09, 20:50
                i julie tez.
              • szklanapulapka2 Re: zdrobnienia to masakra 25.10.09, 13:24
                no JULIE to bezdyskusyjnie zawsze będą na pierwszym miejscu! :)))))
                • ciociacesia :) 26.10.09, 07:56
                  ja mam Honorata wiec nie mogłam nazwac córki Kasia czy Zosia :)
                  załuje ze uległam i zrezygnowałam z Nawojki. Masakrycznie mi sie to imię podoba.
                  a jak mała miała 4 mies to mi sie zdawało ze powinna miec na imię Magda :) Byla
                  z niej taka Magdusia :)
          • Gość: ktosiowa Re: zdrobnienia to masakra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.09, 10:09
            Jak już się chwalimy, to moi pradziadkowie to Julia i Maksymilian,
            oboje urodzeni w XIX wieku. Śmiałam się nawet ostatnio do koleżanki,
            że jakby co to mogę tak spokojnie swoje dzieci nazwać. Nie będzie to
            nowomoda, a nawiązanie do przodków. :)
    • paskudek1 Re: NW - co za *** nadaje imiona dzieciom w seria 25.10.09, 13:38
      no proszę to ja a właciwie mąż, zupełnie przypadkie, bezwiednie daliśmy dziecku takie imię że w chwili obecnej jest JEDEN Andrzejek w przedszkolu:) Specjalnie sprawdzałam na listach, z ciekawości - więcej nie ma. Z modą na stare imiona nie miało to nic wspólnego, raczej z tworzoną tradycją rodziną:)
    • Gość: :) Re: Fan seriali IP: *.dialog.net.pl 26.10.09, 20:50
      Jeżeli porównujecie nadanie dziecku na imię Julia z Antoniną czy Klementyną to na prawde meg LOL ! LUDZISKA....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka