Dodaj do ulubionych

matka Polka w serialach

17.02.12, 15:09
kogo my tu mamy?
-rozklapioną, ofartuchowaną i w postarzającej trwałej starsza panią mostowiak
rodzine kocha ponad wszytsko, jest w stanie poświęcić dla tejże ostatni odłożony grosz, robi kompoty, grzybki i ogórki, piecze i zawozi serniki
w zamian za ogromne serce i moc poświęcenia oczekuje jedynie szerokiej wiedzy o każdym dziecku, wnuku, partnerze dziecka, uzasadniajac to jednozdaniowo:ja jestem MATKA! ja mam prawo wiedzieć
zapłatą za tzw ludową mądrość, która hojnie obdarowuje każdego jest spowiedź w konfesjonale zwanym Grabiną
-wrzeszczące, rozdarte, szerokogebne kretynki w typie pani Boskiej
cóz, z klasą trzeba sie urodzić albo za cięzkie pieniadze kupic jej pozory
poza domem elegantki z torebeczką i fantazyjna chusteczką w skos, w domu przekształcaja się w prostackie, prymitywne, jazgotliwe kmioctwo
wrzask Kożuchowskiej dorównywał tylko odgłosom, jakie dobiegały z menelskiej dzielnicy mojego rodzinnego miasteczka
w międzyczasie, lawirujac pomiedzy elegantką a prymitywem powtarza wyłuczone na sztywno regułki z poradnika:" jak wychowac szczesliwego nastolatka"
-przeciwwagą dla rozdartego kmiota jest matka tak wyciszona, że co drugi widz zaposiadł neurotyczną cheć kopnięcia jej w twarz
Marta M-W-i costacostam mówi tak szeleszcząco, tajemniczo, "bezdykcyjnie" nieomal i zaniżajac resztki głosu do poziomu niesłyszalnego
-jest matka, która mówi głosno i wyraźnie, ale ona jest z kolei ciepła jak grudniowy karp w stawie, popada w szpony tudzież sidła pracoholizmu, by na koniec ulecieć jak sen jaki złoty, porzucając nieletnia dziatwę

jedyną matką, jaką bym osobiście zyczyła sobie mieć jako mamę, jest Gabriela Kownacka a raczej pani ..hmmm? jak? rodzina zastepcza?

to dziwne, ale ona:mówiła wyraźnie, nie darła pyska, nie szeptała omdlewająco, miała zycie poza dziecmi, te jednakże kochając nade wszytsko i miala w sobie pokłady sarkazmu, które ubierała w ciepłe kubraczki
miłościa załatała
ale Kownacka była po prostu kobietą z klasą
.bloog.pl/</a>
Obserwuj wątek
    • Gość: Nika Re: matka Polka w serialach IP: *.CNet.Gawex.PL 17.02.12, 15:42
      No bez przesady, nie krytykujmy od razu wszytskiego.
      Kiepską matką jest Marta Mostowiak, której córką bardziej interesuje się wujek.
      Ew. jej siostry: Hanka - przeprowadziła się do Warszawy odpoczać psychicznie w d**** mając dzieci, najpierw je zostawiła w rozgrzebanym bajzlu Grabiny, potem ciągała ze sobą zmuszając do zmiany szkoły
      I Mysza - wyskakuje wieczorem z domu, zostawiając śpiącego Wojtusia samemu sobie
      Kamizela wg mnie jest dobrą matka, ma swoje przyzwyczajenia, jak to babcia, lubi się wtrącać i osaczać kompotami z jabłek, ale wychowała dzieci dobrze, do tego przez 50 lat daje im dobry przykład jak życ w miłości z jednym mężczyzną - to że żadne dziecko nie skorzystało z tego przykładu, to inna sprawa.

Dobrą matką jest Oksana z BSz, nie osacza, nie biadoli, nie krzyczy, troszczy się o syna i tworzy mu ciepły, spokojny dom. Pozytywne sa tez pani burmistrzowa i Zwoleńska, dzieci dobrze wychowane, podejmują decyzje, układają sobie zycie po swojemu. Pozytywne są też Sara, Dorota, Róża
      Z kiepskich matek w BSz przychodzą mi na myśl: Basia (znerwicowana, przytłaczająca) i Jola (wiadomo, aż dziw, ze ma taką normalna córkę).

Klan wypada raczej słabo. Beata, Elżbieta wybaczają męzom zdrady jakby nigdy nic, kiepski przykład. Do tego Beata zostawia dzieci. Grazynka, Krystyna - raczej ok.

I pamiętajmy, że przeciez wychowanie dzieci to nie jest łatwa sprawa. Nie można oceniać że ktoś jest zła matką, bo nakrzyczał na córke lub zabronił synowi iśc na mecz.
      • olylejdi_1 Re: matka Polka w serialach 17.02.12, 22:04
        Jola ma normalną córkę, bo przecież ją zostawiła u babci i wyjechała za granicę.
        • Gość: abc Re: matka Polka w serialach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.12, 00:16
          Z tego co pamiętam, to córka była razem z Jolą we Włoszech i tam facet Joli ją molestował.
    • maitresse.d.un.francais Re: matka Polka w serialach 17.02.12, 22:24
      wyłuczone

wyuczone - od uczyć

zaposiadł

co zrobił???
      • konwalka Re: matka Polka w serialach 17.02.12, 22:49
        wyłuczone- kajam sie
        to nienormalne zrobic taki blad
        :/

zaposiadł- licentia poetica, nie musi sie podobac, moze budzic kontrowersje i torsje
        trudno uhaha, jak spiewa Mazowsze
        • Gość: Kasia Re: matka Polka w serialach IP: *.aster.pl 17.02.12, 23:20
          Ja tam lubię Krychę Lubiczową. Fajna z niej matka.
          • vasilip Re: matka Polka w serialach 18.02.12, 09:46
            Niestety chleje koniaczki a to zły przykład dla tego małego tumana który jest ich synem
    • Gość: Nika Re: matka Polka w serialach IP: *.CNet.Gawex.PL 18.02.12, 10:05
      Matka Ksawerego z BSZ jest wg mnie antymatką.
    • basiaaa4 Re: matka Polka w serialach 18.02.12, 10:29
      Monika z Klanu - najbardziej surowa i apodyktyczna matka...
    • paskudek1 Re: matka Polka w serialach 21.02.12, 12:56
      konwalka jak ty chcesz porównywać Ankę Kwiatkowską z Rodziny zastępczej do innych matek serialowych, albo raczej inne matki serialowe do Anki Kwiatkowskiej.... to one NIE MAJĄ prawa wytrzymać tej konkurencji. Kownacka stworzyła tak wspaniała rolę, a z drugiej strony scenarzyści napisali tak wspaniałą rolę, że to się nie da porównać. W takim zestawieniu jest Rodzina zastępca z Anką Kwiatkowska i dłuuugo dłuugo nic.
      • jhbsk Re: matka Polka w serialach 21.02.12, 13:10
        Strzał w dziesiątkę. Świetny to był serial.
        • dzidzia_bojowa Re: matka Polka w serialach 21.02.12, 18:46
          A pamiętacie matkę z serialu "Ballada o Januszku"? Tak z ciekawości pytam...
      • Gość: chłop Kożuchosia IP: *.unknown.vectranet.pl 21.02.12, 19:31
        Aktor dostaje do ręki scenariusz i na jego podstawie kreuje rolę. To od jego inwencji będzie zależało, czy rola jest dobra, czy wspaniała, czy też płaska jak naleśnik. W scenariuszu nie ma napisane, żeby Kożuchosia darła ryja. A drze ryja, bo nie zna innych środków wyrazu, by pokazać gniew, czy złość.
        • kkokos Re: Kożuchosia 22.02.12, 06:04
          Gość portalu: chłop napisał(a):

> Aktor dostaje do ręki scenariusz i na jego podstawie kreuje rolę. To od jego in
          > wencji będzie zależało, czy rola jest dobra, czy wspaniała, czy też płaska jak
          > naleśnik. W scenariuszu nie ma napisane, żeby Kożuchosia darła ryja. A drze ryj
          > a, bo nie zna innych środków wyrazu, by pokazać gniew, czy złość.

tia, oczywiście, bo reżyser na planie to kawę donosi i na aktorów nie ma żadnego wpływu
          • paskudek1 Re: Kożuchosia 22.02.12, 08:48
            pewnie i ma, ale - tak jak można dobrze napisaną role położyć grą aktorska tak można i kiepsko napisaną postać ożywić. Akurat Rodzinki pl nie oglądałam ale w rankingu seriali familijnych oraz matek serialowych dla mnie jest Anka Kwiatkowska czyli Gabriela Kownacka i długo długo nic. TO jest klasa sama w sobie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka