Dodaj do ulubionych

Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgorsze?

20.05.13, 10:58
Najlepsze:
Czterdziestolatek - swietna piosenka Rosiewicza i pasujaca do tamtych czasow.
Polskie Drogi - bardzo podoba mi sie muzyka Kurylewicza, a czolowka z tymi ognikami do tej muzyki cudowna!
Galeria - mimo ze uwazam go za gniot serialowy chyba juz nawet nie emituja to podobala mi sie piosenka początkowa, w takim jazzujacym klimacie.
Zmiennicy - tyczy sie dokladnie tego co Czterdziestolatka, ma swój klimat a Gintrowski zaśpiewał to genialnie
Janka - klasyka co tu dodawac, muzyka idealnie pasuje do natury panujacej na wsi, i kojarzy mi sie z wakacjami wlasnie na wsi..
Najgorsze:
Barwy Szczescia - nie dosc ze gniot to tak koszmarnej czołówki nie slyszałem, pseudorockowa nawalanka nie pasujaca zupelnie do tego serialu, melodia tej muzyki i wykonanie to dno
M jak Miłość - ta piosenka śpiewana przez Kozidrak na początku jest tak mdła jak cały ten serial,dodatkowo pojawiaja sie aktorzy ktorzy juz dawno w tym serialu nie graja (np ten Kuba)
Na dobre i na złe - tutaj przyczepie się tylko obsady, mimo ze Zoska juz dawno nie gra to dalej ja pokazuja w czolowce, chyba zeby zachowac tradycje poczatkow serialu (tylko dlaczego tylko Zoska a nie ma np Burskiego i innych "starych" bohaterow?)
Dwie strony medalu - czołówka pod Olbrychskiego, żeby tylko jego wyróżnić.. a reszta aktorów to pionki
Rozlewisko (ostatnia seria) - słaba słaba czołówka, muzyka bardzo przygnębiająca i może nie jest taka zła ale smętna niesamowicie.Jakby to był serial o kimś umierającym a nie radosny..

A wy macie jakieś swoje ulubione i mniej lubiane "początki" serialu?

Obserwuj wątek
    • mmk9 "Stawka" i "Pancerni" nie do pokonania 20.05.13, 11:49
      07 zgłoś się, Wojna domowa...

Czołówki i muzyka to w ogóle najmocniejsza strona naszych seriali. Tych, które w ogóle da się oglądać, czyli w zasadzie starych. BS, Mjm , Galerii i tych z TVN nie biorę pod uwagę.

• kwiecienka1 Re: "Stawka" i "Pancerni" nie do pokonania 20.05.13, 12:43
        niezmiennie wzrusza mnie muzyka Kazaneckiego w czolowce serialu "Dom"...
        (aktualnie do obejrzenia w soboty na TV POLONIA)

pozdrawiam

---
        Rzadko myślimy o tym, co mamy, lecz zawsze o tym, czego nam brak...
    • argentea Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 20.05.13, 13:05
      Adi: przeciwstawiasz stare dobre seriale nowym produkcjom, co na starcie stawia je w uprzywilejowanej pozycji jako dzieła kultowe.
      Pamiętacie takie średni serial "Apetyt na życie"? (nie mylić z "Przepis na życie"). Tam była fajna, dynamiczna czołówka z super piosenką: vimeo.com/46583909
      • elmusko Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 20.05.13, 17:04
        Jeśli chodzi o współczesne seriale, to mi najbardziej podoba się czołówka z "Na dobre i na złe". Dobrze zrobiona i podobają mi się obrazy w tle ukazywanych bohaterów. Muzyka również bardzo dobra. Swojego czasu "Złotopolscy" mieli fajną czołówkę. Muzyka dopasowana do wiejskiego klimatu.
        • shatmach Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 21.05.13, 11:57
          elmusko napisał(a):

> Jeśli chodzi o współczesne seriale, to mi najbardziej podoba się czołówka z "Na
          > dobre i na złe". Dobrze zrobiona i podobają mi się obrazy w tle ukazywanych bo
          > haterów. Muzyka również bardzo dobra.

Tutaj muszę potwierdzić. "Na dobre i na złe" to najlepsza obecnie czołówka w polskim serialu. Dobre czołówki mają seriale TVN-u. Obecnie bardzo podoba mi się "Prawo Agaty" i wypadająca dużo gorzej na tle tych wcześniejszych, ale również jest dobra, to czołówka "Lekarzy".
    • wiotka_trzpiotka Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 20.05.13, 17:16
      najlepsza jest czołówka "Przyjaciółek"- bo jej nie ma ;)
    • raszefka Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 20.05.13, 19:34
      "Sława i chwała", "Głęboka woda", "Czas honoru".

Niefajnych nie zapamietuję
      • konwalka Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 20.05.13, 21:40
        na zawsze i do konca, bez slabszego punktu Zmiennicy i ochrypłe wyznanie Gintrowskiego

dzisiaj do mnie dotarło z całą mocą, że prawie wszystkie postacie z czolowki mjm zachowują się jak debile
        • zuzanna807 Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 21.05.13, 08:13
          Najlepsza czołówka to genialny serial "Sława i chwała" z cudowną muzyką Jana Kantego Pawluśkiewicza! Po niej długo nic a potem "Wojna domowa" i "Czterdziestolatek"!
          • darkness99 Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 21.05.13, 10:38
            Z "współczesnych" seriali bardzo dobre openingi mają "Prawo Agaty" i "Lekarze". Jestem za to przerażony poziomem czołówki "Barw Szczęścia" - no tragedia. Fajne otwarcie miał również "Układ Warszawski" - głównie dzięki muzyce :)
            • shatmach Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 21.05.13, 11:59
              Najgorszą czołówkę obecnie ma chyba "Klan". :)
            • adi0075 Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 21.05.13, 12:43
              Czołówka BS zostala nieudolnie nagrana tak jakby nie mieli o muzyce rockowej zielonego pojecia, gitara mialczy jak na festynie a te klawisze ohydne są i ten wyjec na koncu dopelnia tylko formalnosci.Melodia tez beznadziejna.Dla mnie to faworyt nr 1 wsrod najgorszych czołówek w serialach przynajmniej polskich.W sumie czołówka idealnie dopasowana do poziomu tego serialu czy bardzo niskiego.Ta 1sza czołówka Wrony nie byla taka jeszcze zla.
    • gazeta_mi_placi Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 21.05.13, 11:58
      Ze starych seriali:

1. "Dom".
      2. "Polskie drogi".
      3. "Jan serce"

Z nowych:

1. 'Klan" - czołówka z pierwszej serii.
      2. "Barwy szczęścia" - czołówka z pierwszej serii z muzyką Bartka Wrony.
      • adi0075 Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 21.05.13, 12:49
        Zapomnialem o Janie Serce, ta ballada Krajewskiego cudowna.
        A czołówka Klanu rzeczywiscie 1-sza byla znakomita a ta co teraz leci to juz kombinowanie nie wiadomo po co.Jakby nie mogli zostac juz przy 1-szej.Serialu nie ogladam bo to juz dno dna tam jest ale ta 1-sza czolowka i spiew Rynkowskiego idealnie pasowaly do obyczajówki.
        • gazeta_mi_placi Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 21.05.13, 14:46
          "Klanu" też od lat nie oglądam, ale pierwsze odcinki z nastrojową muzyką z czołówki wspominam z sentymentem.
    • dziennik-niecodziennik Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 21.05.13, 14:44
      powiem tylko ktore mi się podobają, cała reszta to czas żeby sobie akurat przynieśc herbate przed telewizor.
      moje ulubione to Przygody pana Michała; Chłopi; Prawo Agaty. lubie Zmienników, ale tylko piosenke, bo sama czołówka jako taka to średnia.
      BARDZO podoba mi sie czołówka Przepisu na życie, zwłaszcza piosenka.
      ale NAJBARDZIEJ mi sie podoba Czas honoru. no wyszło naprawde naprawde fajnie i nastrojowo.
    • wasa Dorastanie 21.05.13, 20:17
      Wspomniane już seriale: Dom, Polskie drogi, Stawka, Czterej pancerni, Czas honoru to oczywiście arcyliga, głównie ze względu na muzykę.

Z trochę zapomnianych, ale też ładnych ciekawostek dorzucę serial Dorastanie - świetna piosenka w czołowce + przegląd znakomitych aktorów: www.youtube.com/watch?v=ovBkDsFlOgk
      • gazeta_mi_placi Re: Dorastanie 22.05.13, 15:07
        Czy ktoś może podać link do oryginalnej czołówki "Czasu Honoru"?
    • jhbsk Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 21.05.13, 21:22
      Najlepsza - Stawka większa niż życie.
      • dzidzia_bojowa Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 21.05.13, 22:49
        Moje ulubione to:
        "Polskie drogi"
        "Czarne chmury"
        "Janosik"
        "Noce i dnie"
        "Lalka"
        "Stawiam na Tolka Banana"
        • scoutek Re: Czołówki w polskich serialach najlepsze/najgo 22.05.13, 18:51
          Tak, Dzidziu, Tolek miał genialną czołówkę
          Ale Podróż za jeden uśmiech czy Wakacje z duchami także:)))
          a Przygody pana Michala"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka