Dodaj do ulubionych

Z pamiętnika położnej - BBC Entertainment

11.11.13, 11:45
Coś dla wielbicieli "kostiumowych" seriali brytyjskich. To "Call the Midwife" z 2012 roku, wczoraj był pierwszy odcinek, który mnie trochę zaskoczył. Rzecz osadzona w 1957 roku, bohaterką jest młódka z dobrego domu, która podejmuje pracę położnej na londyńskim "Eastendzie". Jak to w BBC - wielka dbałość o rekwizyty i kostiumy, ale nie jest ładna i miła opowiastka, bo i rzeczywistość tych slamsowych wieloródek daleka jest od uroczej (jedna z matek właśnie rodzi swoje 25 dziecko, inna ma syfilis, przy kolejnej rodzącej czwarte dziecko w korytarzu siedzi mąż i czyta gazetę, a widząc położną coś wynoszącą pyta, czy to łożysko, bo chciałby je w ogrodzie zakopać - pomidory świetnie na tym rosną...). No i mamy dobrze sprawdzający się schemat młodej dziewczyny dopiero wchodzącej w środowisko, i w zawód.
Napisałaby "polecam", ale jest jedno ale. KOSZMARNA POLSKA LEKTORKA. Kogoś, kto obsadził tę panią jako lektora, i kto w ogóle wymyślił, że to powinna kobieta czytać, powinno się wybatożyć. Ta polska tradycja męskiego czytacza jest kuriozalna, ale polski widz jest do tego przyzwyczajony, i nie odbiera tego męskiego głosu jako męskiego głosu, tylko przyswaja treść. A ta pani ma tak fatalna intonację, że potwornie przeszkadza, i znienawidziłam ją wczoraj tak, jak męskich lektorów nienawidził mój znajomy Amerykanin, który uważał, że to zawsze jest ten sam facet, który zbił na tym lektorowaniu fortunę, a on go nienawidzi, bo mu zagłusza wszystkie dialogi :)
Obserwuj wątek
    • kubissimo Re: Z pamiętnika położnej - BBC Entertainment 11.11.13, 23:40
      a nie mozesz wylaczyc lektorki i wlaczyc napisow?
      • er.pa Re: Z pamiętnika położnej - BBC Entertainment 12.11.13, 08:31
        Kubissiomo, Aniele - dziękuję Ci bardzo, po prostu przez myśl mi nie przeszło, że mogę to na dekoderze przestawić, a teraz już nawet wiem jak :) Dekoder mam od niedawna, i myślowo pozostałam w czasach, gdy wyrzucenie lektora było poza zakresem moich możliwości :)
    • ikarr Re: Z pamiętnika położnej - BBC Entertainment 12.11.13, 07:26
      Która stacja i kiedy nadaje ten serial?
      • er.pa Re: Z pamiętnika położnej - BBC Entertainment 12.11.13, 08:35
        BBC Entertainment, niedziela godzina 22.00. Natrafiłam tylko dzięki notce w Gazecie telewizyjnej, bo sam kanał się zwykle dla mnie nieoglądalny.
        • ikarr Re: Z pamiętnika położnej - BBC Entertainment 12.11.13, 10:56
          Dziękuję za info.
        • skarolina Re: Z pamiętnika położnej - BBC Entertainment 12.11.13, 17:17
          Chciałam sobie dziś nastawić nagrywanie, ale niestety, dekoder podaje zupełnie inny program, wrrr, będzie trzeba upolować powtórkę pierwszego odcinka i zaprogramować nagrywanie od drugiego.
    • opuncja.figowa Re: Z pamiętnika położnej - BBC Entertainment 12.11.13, 13:18
      Trafiłam na fragment będąc przekonana, że to kolejna radosna twórczość z serii paradokumentalnej.
    • lilith76 Re: Z pamiętnika położnej - BBC Entertainment 18.11.13, 17:23
      Fajne i nawet - wiem, zgroza - przywykłam do lektorki.
      W tamtym czasie w Polsce było tak samo. Przynajmniej w małych miasteczkach. Przez całą ciążę mojej babci przychodziła do niej położna by ją zbadać, aż w końcu także przyjęła poród w domu. Babcia na oczy lekarza nie zobaczyła. Wiem to od mojego taty, który - kilkulatek - w czasie porodu siedział w kuchni i był zdziwiony skąd nagle w domu miauczący kociak :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka