Dodaj do ulubionych

Pytanie o Bożą Podszewkę

10.01.06, 13:31
Chodzi mi o używanie przez aktorów języka rosyjskiego na ekranie. O ile
jeszcze w przypadku szpitala psychiatrycznego jest to może uzasadnione
(personel mógł być sprowadzony z głębi Rosji), to w przypadku budowlańców i
żołnierzy radzieckich (poprzedni odcinek) wydaje się być nieco dziwne.
Przecież na tamtych terenach ludzie powinni mówić albo po białorusku albo po
polsku (względnie jakąś mieszanką obu albo trasianką) - dlaczego w filmie
mówi sie w zasadzie tylko po rosyjsku?

Może wiecie jak wygląda to w książce p. Lubkiewicz-Urbanowicz, w jakim języku
mówią
postaci?
Obserwuj wątek
    • dona.a Re: Pytanie o Bożą Podszewkę 10.01.06, 22:00
      w książce również pojawia się język rosyjski. Przyznam, że nie zwracam uwagi na
      tego rodzaju szczegóły, pojęcia nie mam jak brzmi białoruski, rosyjskiego
      uczyłam sie w szkole. Książkę przeczytałam po obejrzeniu pierwszej serii, którą
      obejrzałam z wielką przyjemnością. Druga seria jest chyba słabsza od pierwszej,
      ale pośród papki serialikowej to i tak perełka
      • Gość: lambda Re: Pytanie o Bożą Podszewkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:35
        Mnie zdziwilo w ostatnim odcinku, że Maryśka nie zna określenia "przeki".
        Kilkakrotnie pada - "prakljatyje przeki". To chyba raczej dość znane (do dziś
        zresztą) określenie Polaków używane zarówno przez Rosjan jak i Białorusinów?
        A serial jest świetny, Kinga Preiss i Hanna Śleszyńska wspaniałe.
    • alexanderson Re: Pytanie o Bożą Podszewkę 11.01.06, 17:59
      Mówi się także po białorusku.
    • Gość: ottomotto Re: Pytanie o Bożą Podszewkę IP: 81.219.113.* 13.01.06, 13:33
      O bozeszty moj. Niezly krowi placek z tego serialu. Zawsze zbiera mnie na
      torsje, kiedy leci to dzielo polskiej kupomatografi
      • Gość: omega Re: Pytanie o Bożą Podszewkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 16:38
        Oooo, wielbiciel Klanu i zapewne innych tym podobnych "dzieł" się odezwał;)))
        No fakt, "Bożą Poszewkę" nie dla niego nakręcono DDDDDD
        • yxmena Re: Pytanie o Bożą Podszewkę 14.01.06, 13:01
          Serial jest znakomity,jest tylko jedno ale...litości - czy nie można by było
          emitować go ciut wcześniej!!!I jeszcze jedno pytanie.Czy przewidywana jest
          powtórka całości od 1 odcinka pierwszej serii.Jeśli tak,to od kiedy?Gratulacje
          dla p.Cywińskiej za to,że nie słuchała swego czasu "oszołomów" i nakręciła
          drugą część.
          • Gość: remi Re: Pytanie o Bożą Podszewkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 16:04
            Niestety telewizja schlebia najgorszym gustom. MjM i inne durnoty puszczane są
            na zakładkę - bieżące odcinki razem z powtórkami. "Bożą Podszewkę" z niedzieli
            przeniesiono na późne godziny w poniedziałki, oczywiście bez przpomnienia
            pierwszej części. Dobre filmy z załóżenia, emitowane są w dni powszednie w
            późnych godzinach nocnych. TO JEST WłAśNIE MISJA PUBLICZNEJ TV. To chyba w
            ramach społecznej poprawności, aby debile nie czuli się zdyskryminowani zbyt
            ambitnym programem;))
            • Gość: .. Re: Pytanie o Bożą Podszewkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 22:31
              jak boza podszewka jest ambitna to ja jestem królowa matka. Obrzydlistwo i nic
              więcej, na jednym poziomie z modą na sukces,
              • Gość: albinos Re: Pytanie o Bożą Podszewkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 23:20
                Królowa matka to może przesada, ale krektynka to i owszem;))
                • Gość: albinos Re: Pytanie o Bożą Podszewkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 23:21
                  Abyś dobrze zrozumiał(a) intencje: miało być "kretynka"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka