piotr7777 28.03.06, 20:43 Dlaczego w Stanach popularne jest nadawanie sitcomom tytułów od nazwiska aktorów grających główne role a w Polsce to się nie przyjęło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kinia1987 Re: tytuły seriali w USA i w Polsce 28.03.06, 21:12 glupie brazylijsko-peruwiansko-hiszpansko-meksykansko-boliwijsko-argetynsko- kolumbijskie telenowele tez sa nazywane glownie imionami glownych bohaterow (Paulina, Fiorella, Luz Maria, Maria Izabela, Cristina itp) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjr_nemo Re: tytuły seriali w USA i w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 21:53 Rodzina zastępcza mogłaby się nazywać Piotr Fronczewski show :))) Ja znam tylko dwa sitcomy z taką nazwą: Bill Cosby show i Drew Carey show, to chyba też nie jest rozpowszechnione. Są Jerry Springer show, Oprah Winfrey show, Jay Leno show, Conan O'Brien show - to się raczej odnosi do talk-showów... Choć u nas są "Rozmowy w toku" a nie Ewa Drzyzga show, ale programy Majewskiego i Wojewódzkiego tak właśnie się nazywają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.p. Re: tytuły seriali w USA i w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 21:55 A jak nazywałby sie Klan? Kto tam jest głównym bohaterem? Odpowiedz Link Zgłoś
kinia1987 Re: tytuły seriali w USA i w Polsce 28.03.06, 22:12 moze Wladek Szol? bo jakby nie senior to by nie bylo rodziny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kinia1987 Re: tytuły seriali w USA i w Polsce 28.03.06, 22:12 a jakbyscie nazwali Mode na sukces? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjr_nemo Re: tytuły seriali w USA i w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 08:31 nuda szoł :))) Odpowiedz Link Zgłoś
sarniak Re: tytuły seriali w USA i w Polsce 01.04.06, 06:02 to m jak milosc musi byc cos jak The Lucek Show Odpowiedz Link Zgłoś
dennis26 Re: tytuły seriali w USA i w Polsce 01.04.06, 12:04 Gość portalu: b.p. napisał(a): > A jak nazywałby sie Klan? Kto tam jest głównym bohaterem? Napewno Lubicz Show Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martincool Re: tytuły seriali w USA i w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 10:45 Nie Lucek/Władek Show tylko jeśli już to Pyrkosz/Kęstowicz Show :) Bierze się nazwisko aktora a nie postaci jaką gra. Piotr777 ma rację, w USA to często stosowana praktyka (fakt że seriale z "... Show" w tytule jakoś do Polski nie trafiały). U nas najbardziej znany jest "The Cosby Show" i przyznam że mnie to raziło skoro gra postac o nazwisku Huxtable... Ale ma to sens bo Cosby miał już wtedy znane nazwisko i mógł na nim "pojechać". Był też program "Jackie Gleason Show"-faceta który grał pierwowzór postaci którą w polskiej adaptacji Miodowych Lat odtwarzał Cezary Żak. Faktycznie tego typu nazewnictwo w Polsce przyjęło się tylko w talk-show. Mam wrażenie że jeśli Rozmowy W Toku się skończą to następny program Drzyzgi będzie w tytule zawierał jej nazwisko bo to już wyrobiona "marka". Odpowiedz Link Zgłoś
zuziczka Re: tytuły seriali w USA i w Polsce 01.04.06, 13:58 ja to uwielbiam Polskie tłumaczenia, np. jerry springer show = potyczki jerrego springera, czy film inside man = plan doskonały... skąd oni to biora? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: tytuły seriali w USA i w Polsce 01.04.06, 16:43 Chyba znalazłem odpowiedź na postawione przez siebie pytanie. W USA komicy tacy jak Bill Cosby, Drew Carey i wielu innych nie tylko grają główne role, ale również są reżyserami, producentami i autorami scenariuszy swoich sitcomów. A nawet jeśli robią to inne osoby to oni czuwają nad wszystkim. Tak więc są to ich seriale od początku do końca. W Polsce istnieje ścisłe rozróżnienie między satyrykami a aktorami komediowymi. Odpowiedz Link Zgłoś