Gość: mamuśka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.06.06, 13:04 własnie się zaczyna 1 odcinek (na 1 pr TVP) jakby ktos miał chęc obejrzeć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mani Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 14:35 Mój ulubiony, no i jeszcze "Boża Podszewka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 18:08 Szkoda,ze nie wiedzialam wczesniej,ze bedzie lecial i przegapilam 1 odcinek :( Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: to moża mała zabawa 20.06.06, 20:06 Ilu aktorów pojawiło się w więcej niż jednej roli na przestrzeni 20 lat? Np. Marcin Troński - esbek w odcinku 11 (zabierający kasety Rajmundowi Wrotkowi) i wykładowca w odcinku 21 (dobierający się do dziewczyny młodego Talara). Nie da się ukryć - to akurat mogła być ta sama postać. Odpowiedz Link Zgłoś
uwaga_tramwaj Re: serial "'Dom" 21.06.06, 16:23 mogę go oglądać w kółko. kto wie co porabiają teraz aktorzy? tomasz borkowy (andrzej) gdzieś wyemigrował, jolanta żółkowska (basia) mignęła mi gdzieś ale zapomniałam, halina rowicka (ewa) Na Wspólnej grała matkę zmarłej Ani.. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: serial "'Dom" 21.06.06, 17:34 jolanta żółkowska (basia) mignęła mi gdzieś ale > zapomniałam, W "Na dobre i na złe" - najpierw grała matkę nastoletniej pacjentki doktora Wójcika (sezon 2002/2003), potem rzekomo wyleczoną z raka przez Hartmanową w ostatnim sezonie. A Halina Rowicka jest żoną aktora Tomasza Kalczyńskiego (grali małżeństwo w serialach "Zmiennicy" i "Blisko coraz bliżej") oraz matką dziennikarki anny Kalczyńskiej z TVN 24. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: serial "'Dom" 21.06.06, 18:52 Jolanta Zolkowska stracila niedawno meza, K. Kolbasiuka, czyli Lukasza Zboznego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 17:27 Ja też bardzo lubię ten serial... O niektórych aktorach faktycznie słuch zaginął, ale tacy jak Bożena Dykiel, Magda Stużyńska, Jerzy Bończak, Zbigniew Buczkowski(?) są cały czas na 'topie'... Był już odcinek, w którym epizod zagrała (jeszcze wtedy młoda) Kotulanka? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: serial "'Dom" 22.06.06, 18:09 > Był już odcinek, w którym epizod zagrała (jeszcze wtedy młoda) Kotulanka? Nie - to był odcinek 7 "Zażalenie do Pana Boga". Tam też pojawia sie czekolada Milka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 18:24 OK, dzięki. A kiedy będzie 7 odc? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domi Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 09:38 Wtedy jeszcze Agnieszka Kotuła;)) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: serial "'Dom" 23.06.06, 10:09 Ejże? Kotulanka pojawia się już w pierwszym odcinku, jako przaśne dziewczę polskie, które w kinie podrywa Rajmund Wrotek! Akurat to zauważyłam, choć scena jest krótka, bo w pierwszej chwili nie moglam skojarzyć, skąd ja znam te panią :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 11:42 Fanką Kotulanki jestem od dawna...:) ale...tego,że zmieniła trochę nazwisko nie wiedziałam! Coś mi się tam kiedyś obiło o uszy z tą Kotułą, ale myślałam, że to jakaś pomyłka... W każdym razie Kotulanka brzmi lepiej! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: serial "'Dom" 23.06.06, 11:57 to nie zmiana to ahystokhatyczna ;-) forma panieńska :) tak jak u pani kuc i pani ryś - pospolicie brzmi, prawda? kucówna, rysiówna, to brzmi lepiej :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 12:00 to właściwie niezupełnie zmiana, dawniej było to powszechne, panny miały dodane do nazwiska końcówkę -anka lub -ówna, w odróżnieniu od mężatek. mnie sie to podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 11:54 w pierwszym tez grała, nie wiedziałam, że jeszcze się pojawi, nawet sprawdzałam, czy to ona i było na końcu "Agnieszka Kotuła" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 12:40 Przez jakiś czas Kotulanka była też Agnieszką Sas-Uhrynowską po (byłym) mężu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi43 Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 23:43 Czy były mąż Kotulanki grał w filmie C.K. Dezerterzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 00:22 Tego nie wiem, musisz sprawdzić w obsadzie tego filmu. Ten pan już chyba nie pracuje w zawodzie aktora, bo ja go w ogóle nie kojarze... Ich małżeństwo chyba dawno temu się rozpadło, ale muszę przyznać, że dzieci Kotulance i jej mężowi się udały, zwłaszcza syn! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bleee Re: serial "'Dom" IP: *.future-net.pl 06.08.06, 13:18 Pan Kalczyński ma na imię KRZYSZTOF a nie Tomasz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
uwaga_tramwaj Teksty z "Domu" 23.06.06, 13:40 "to co robisz, rób dobrze", "żyj tak, żeby nikt przez ciebie nie płakał" - stary Talar - krążą mi po głowie od lat; a ze śmiesznych - pamiętacie jakieś perełki Henia Lermaszewskiego? chętnie się pośmieję:) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Teksty z "Domu" 23.06.06, 18:05 A. Kotulanka w siódmym odcinku grała milicjantkę z drogówki, którą młody Popiołek przedstawiał rodzicom jako swoją sympatię (to był niewypał). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Teksty z "Domu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 23:31 No właśnie, bo pojawiła się tylko raz, a później słuch po niej zaginął... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inuszka Re: Teksty z "Domu" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 22:37 ,,Jak ktoś komuś coś, to zawsze coś. Ale jak nikt nikomu nic, to srał goły na rogu stodoły!!" - mój ulubiony; nie pamiętam w którym to było odcinku, ale chyba w drugiej serii, bo Henio mówił to do Prokopa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Teksty z "Domu" 26.07.06, 01:43 Gość portalu: Inuszka napisał(a): > ,,Jak ktoś komuś coś, to zawsze coś. Ale jak nikt nikomu nic, to srał goły na > rogu stodoły!!" - mój ulubiony; nie pamiętam w którym to było odcinku, ale chyb > a > w drugiej serii, bo Henio mówił to do Prokopa. Pozdrawiam. W drugiej serii był jeszcze Popiołek. Też pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Teksty z "Domu" IP: *.cnb.com.pl 02.08.06, 20:36 Druga seria to ta kręcona w 2000, tam Popiołka nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Teksty z "Domu" 04.08.06, 21:02 > Druga seria to ta kręcona w 2000, tam Popiołka nie było. Mylisz się. Pierwsza seria to było 7 odcinków z 1980 r. Kończyła się odcinkiem "Zażalenie do Pana Boga". Druga to były 4 odcinki z 1982 r. ("Jak się łapie dzikie ptaki, "Po obu stronach muru", "Nie przesadza się starych drzew") Potem był pojedynczy odcinek "Kto dziś tak umie kochać" z 1987 r. (Wtedy wyprodukowany a nakręcony chyba wcześniej bo jeszcze ze zmarłym w 1986 r. Wirgiliuszem Gryniem). W latach 1996-97 wypprodukowano 8 odcinków, pokazanych łącznie wiosną 1999. A w 2000 roku nakręcono ostatnią 5-odcinkową serię. To ja mam rację, tak samo jak z "Czterdziestolatkiem". Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Teksty z "Domu" 04.08.06, 21:05 piotr7777 napisał: > Druga to były 4 odcinki z 1982 r. ("Jak się łapie dzikie ptaki, "Po obu > stronach muru", "Nie przesadza się starych drzew") Oraz "Jedenaste, nie wychylaj się" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Teksty z "Domu" IP: *.cnb.com.pl 04.08.06, 23:38 > To ja mam rację, tak samo jak z "Czterdziestolatkiem". Nie wiem, dlaczego z "Czterdziestolatkiem", ale o to mniejsza. Ja wiem, jak kręcili "Dom" i że można się doliczyć więcej niż trzech serii. Ale spotykam się często z takim podziałem: pierwsza, czyli "Dom" właściwy, czyli wszystko, co powstało ze PRLu. Druga - odcinki z 1996-7. Trzecia - z 2000. Tak też jest wydany scenariusz serialu. Tak jest też to podzielone na filmpolski.pl Zatem i ty masz rację, i ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filmpolski.pl Re: Teksty z "Domu" IP: *.pai.net.pl 05.08.06, 08:11 Jako, że powołano się tu na autorytet serwisu filmpolski.pl, a tak się składa, że jestem jego autorem, muszę stwierdzić, że pełną rację ma piotr7777, istnieją 4 serie + jeden odcinek, który kiedyś miał kończyć cały serial. W naszym serwisie nie ma innego podziału na serie, prawdę mówiąc nie ma podziału żadnego, zdecydowanie preferujemy "odcinkowość" seriali niż ich "seryjność". Pozdrawiam wszystkich miłośników filmu polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Teksty z "Domu" IP: *.cnb.com.pl 05.08.06, 08:48 Tak? A ja tam widzę tekst nastepujący: "W miejscu dawnej stróżówki Popiołka znajduje się dzisiaj kompleks eleganckich biur, zaś kamienica, która "grała" w pierwszej części cyklu, przeobraziła się w klub biznesu. (...) "Coś się kończy, coś się zaczyna" to pierwszy odcinek drugiej serii. Jest rok 1968." www.filmpolski.pl/fp/index.php/123457_2 Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Teksty z "Domu" 05.08.06, 09:08 To że umownie oddziela się odcinki PRL-owski od tych nakręconych po 1989 r. to oczywiste, zwłaszcza, że gdy przystąpiono do kontynuacji tamte odcinki z lat 80 zlały się w całość. Nigdy też formalnego podzialu na serie nie było. Ale warto zauważyć, że właśnie od odcinka "Jak się łowi dzikie ptaki" zmieniła się obsada dwóch ról a młodszego syna Andrzeja i Ewy, Krzysztofa grał najpierw Bartosz Obuchowicz a potem inny aktor. To pokazuje kiedy były przerwy w kręceniu. Były seriale takie jak właśnie "Dom", "07 zgłoś się" czy "Czterdziesolatek", które emitowano partiami a nie w jednym ciągu. Faktycznie dopiero od Klanu zaczął się podział seriali na sezony, zwykle pokrywające się z rokiem szkonym. Choć oczywiście nie wszystkich, bo np. "Na Wspólnej" emitowane jest bez przerwy. I to tyle na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Teksty z "Domu" IP: *.cnb.com.pl 05.08.06, 09:41 "Na Wspólnej" (teraz przynajmniej) nie jest emitowane w wakacje. A co do zmian obsadowych - wiem o tym i wiem, kiedy kręcono który odcinek. Jednkaże serie kręcone za III RP :) róznią się i miejscem nagrywania (inna kamienica), i sporą ilością nowych lokatorów. Jak to jednak miło podyskutować o czymś tak przyjemnym, jak "Dom". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bleee Re: Teksty z "Domu" IP: *.future-net.pl 06.08.06, 13:26 Czy wiecie co dzieje się teraz z aktorem grającym Gienka Popiołka - Andrzejem Golejewskim? Grał też w rewelacyjnym filmie "Wyjście awaryjne"! Pojawił się jeszcze w odcinku z mszą za Marię Talarową i w czasie wydarzeń marcowych jako antypatyczny milicjant ale zupełnie nie był do siebie podobny a poznałam Go tylko po głosie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Teksty z "Domu" IP: *.cnb.com.pl 06.08.06, 13:58 W Lublinie teraz pracuje: www.filmpolski.pl/fp/index.php/112173 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja czyli nie ty Re: serial "'Dom" IP: *.acn.waw.pl 09.08.06, 22:55 po prostu piękny serial... az szkoda ze teraz się takich nie krci ;( Odpowiedz Link Zgłoś
uwaga_tramwaj Czy Basia urodziła dziecko? 10.08.06, 16:58 wydaje mi się, że nie było o tym już więcej ani mru mru - ale!- była w szóstym miesiącu gdy wyjeżdżał Poznański w roku 1968, źle się poczuła na peronie. Później tematu nie było o ile pamiętam. Hę? Odpowiedz Link Zgłoś