Dodaj do ulubionych

serial "'Dom"

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.06.06, 13:04
własnie się zaczyna 1 odcinek (na 1 pr TVP) jakby ktos miał chęc obejrzeć
Obserwuj wątek
    • Gość: mani Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 14:35
      Mój ulubiony, no i jeszcze "Boża Podszewka".
      • Gość: aska Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 18:08
        Szkoda,ze nie wiedzialam wczesniej,ze bedzie lecial i przegapilam 1 odcinek :(
    • piotr7777 Re: to moża mała zabawa 20.06.06, 20:06
      Ilu aktorów pojawiło się w więcej niż jednej roli na przestrzeni 20 lat?
      Np. Marcin Troński - esbek w odcinku 11 (zabierający kasety Rajmundowi Wrotkowi)
      i wykładowca w odcinku 21 (dobierający się do dziewczyny młodego Talara). Nie
      da się ukryć - to akurat mogła być ta sama postać.
    • uwaga_tramwaj Re: serial "'Dom" 21.06.06, 16:23
      mogę go oglądać w kółko. kto wie co porabiają teraz aktorzy? tomasz borkowy
      (andrzej) gdzieś wyemigrował, jolanta żółkowska (basia) mignęła mi gdzieś ale
      zapomniałam, halina rowicka (ewa) Na Wspólnej grała matkę zmarłej Ani..
      • piotr7777 Re: serial "'Dom" 21.06.06, 17:34
        jolanta żółkowska (basia) mignęła mi gdzieś ale
        > zapomniałam,

W "Na dobre i na złe" - najpierw grała matkę nastoletniej pacjentki doktora
        Wójcika (sezon 2002/2003), potem rzekomo wyleczoną z raka przez Hartmanową w
        ostatnim sezonie.
        A Halina Rowicka jest żoną aktora Tomasza Kalczyńskiego (grali małżeństwo w
        serialach "Zmiennicy" i "Blisko coraz bliżej") oraz matką dziennikarki anny
        Kalczyńskiej z TVN 24.
        Pozdrawiam.
        • annajustyna Re: serial "'Dom" 21.06.06, 18:52
          Jolanta Zolkowska stracila niedawno meza, K. Kolbasiuka, czyli Lukasza Zboznego...
          • Gość: M. Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 17:27
            Ja też bardzo lubię ten serial...
            O niektórych aktorach faktycznie słuch zaginął, ale tacy jak Bożena Dykiel,
            Magda Stużyńska, Jerzy Bończak, Zbigniew Buczkowski(?) są cały czas
            na 'topie'...
            Był już odcinek, w którym epizod zagrała (jeszcze wtedy młoda) Kotulanka?
            • piotr7777 Re: serial "'Dom" 22.06.06, 18:09
              > Był już odcinek, w którym epizod zagrała (jeszcze wtedy młoda) Kotulanka?
              Nie - to był odcinek 7 "Zażalenie do Pana Boga". Tam też pojawia sie czekolada
              Milka.
              • Gość: M. Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 18:24
                OK, dzięki. A kiedy będzie 7 odc? :-)
              • Gość: domi Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 09:38
                Wtedy jeszcze Agnieszka Kotuła;))
              • the_dzidka Re: serial "'Dom" 23.06.06, 10:09
                Ejże? Kotulanka pojawia się już w pierwszym odcinku, jako przaśne dziewczę
                polskie, które w kinie podrywa Rajmund Wrotek!
                Akurat to zauważyłam, choć scena jest krótka, bo w pierwszej chwili nie moglam
                skojarzyć, skąd ja znam te panią :)))
                • Gość: M. Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 11:42
                  Fanką Kotulanki jestem od dawna...:) ale...tego,że zmieniła trochę nazwisko nie
                  wiedziałam! Coś mi się tam kiedyś obiło o uszy z tą Kotułą, ale myślałam, że to
                  jakaś pomyłka... W każdym razie Kotulanka brzmi lepiej! :)
                  • kosheen4 Re: serial "'Dom" 23.06.06, 11:57
                    to nie zmiana
                    to ahystokhatyczna ;-) forma panieńska :)
                    tak jak u pani kuc i pani ryś - pospolicie brzmi, prawda? kucówna, rysiówna, to
                    brzmi lepiej :D
                  • Gość: katka Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 12:00
                    to właściwie niezupełnie zmiana, dawniej było to powszechne, panny miały dodane
                    do nazwiska końcówkę -anka lub -ówna, w odróżnieniu od mężatek. mnie sie to
                    podoba.
              • Gość: katka Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 11:54
                w pierwszym tez grała, nie wiedziałam, że jeszcze się pojawi, nawet
                sprawdzałam, czy to ona i było na końcu "Agnieszka Kotuła"
                • Gość: M. Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 12:40
                  Przez jakiś czas Kotulanka była też Agnieszką Sas-Uhrynowską po (byłym) mężu...
                  • Gość: pipi43 Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 23:43
                    Czy były mąż Kotulanki grał w filmie C.K. Dezerterzy?
                    • Gość: M. Re: serial "'Dom" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 00:22
                      Tego nie wiem, musisz sprawdzić w obsadzie tego filmu.
                      Ten pan już chyba nie pracuje w zawodzie aktora, bo ja go w ogóle nie kojarze...
                      Ich małżeństwo chyba dawno temu się rozpadło, ale muszę przyznać, że dzieci
                      Kotulance i jej mężowi się udały, zwłaszcza syn! :-)
        • Gość: Bleee Re: serial "'Dom" IP: *.future-net.pl 06.08.06, 13:18
          Pan Kalczyński ma na imię KRZYSZTOF a nie Tomasz!!!
    • uwaga_tramwaj Teksty z "Domu" 23.06.06, 13:40
      "to co robisz, rób dobrze", "żyj tak, żeby nikt przez ciebie nie płakał" -
      stary Talar - krążą mi po głowie od lat;
      a ze śmiesznych - pamiętacie jakieś perełki Henia Lermaszewskiego? chętnie się
      pośmieję:)
      • piotr7777 Re: Teksty z "Domu" 23.06.06, 18:05
        A. Kotulanka w siódmym odcinku grała milicjantkę z drogówki, którą młody
        Popiołek przedstawiał rodzicom jako swoją sympatię (to był niewypał).
        • Gość: M. Re: Teksty z "Domu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 23:31
          No właśnie, bo pojawiła się tylko raz, a później słuch po niej zaginął...
      • Gość: Inuszka Re: Teksty z "Domu" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 22:37
        ,,Jak ktoś komuś coś, to zawsze coś. Ale jak nikt nikomu nic, to srał goły na
        rogu stodoły!!" - mój ulubiony; nie pamiętam w którym to było odcinku, ale chyba
        w drugiej serii, bo Henio mówił to do Prokopa. Pozdrawiam.
        • piotr7777 Re: Teksty z "Domu" 26.07.06, 01:43
          Gość portalu: Inuszka napisał(a):

> ,,Jak ktoś komuś coś, to zawsze coś. Ale jak nikt nikomu nic, to srał goły na
          > rogu stodoły!!" - mój ulubiony; nie pamiętam w którym to było odcinku, ale
          chyb
          > a
          > w drugiej serii, bo Henio mówił to do Prokopa. Pozdrawiam.
          W drugiej serii był jeszcze Popiołek. Też pozdrawiam.
          • Gość: Aga Re: Teksty z "Domu" IP: *.cnb.com.pl 02.08.06, 20:36
            Druga seria to ta kręcona w 2000, tam Popiołka nie było.
            • piotr7777 Re: Teksty z "Domu" 04.08.06, 21:02
              > Druga seria to ta kręcona w 2000, tam Popiołka nie było.

Mylisz się.
              Pierwsza seria to było 7 odcinków z 1980 r. Kończyła się odcinkiem "Zażalenie
              do Pana Boga".
              Druga to były 4 odcinki z 1982 r. ("Jak się łapie dzikie ptaki, "Po obu
              stronach muru", "Nie przesadza się starych drzew")
              Potem był pojedynczy odcinek "Kto dziś tak umie kochać" z 1987 r. (Wtedy
              wyprodukowany a nakręcony chyba wcześniej bo jeszcze ze zmarłym w 1986 r.
              Wirgiliuszem Gryniem).
              W latach 1996-97 wypprodukowano 8 odcinków, pokazanych łącznie wiosną 1999.
              A w 2000 roku nakręcono ostatnią 5-odcinkową serię.

To ja mam rację, tak samo jak z "Czterdziestolatkiem".
              • piotr7777 Re: Teksty z "Domu" 04.08.06, 21:05
                piotr7777 napisał:

> Druga to były 4 odcinki z 1982 r. ("Jak się łapie dzikie ptaki, "Po obu
                > stronach muru", "Nie przesadza się starych drzew")
                Oraz "Jedenaste, nie wychylaj się"
              • Gość: Aga Re: Teksty z "Domu" IP: *.cnb.com.pl 04.08.06, 23:38
                > To ja mam rację, tak samo jak z "Czterdziestolatkiem".

Nie wiem, dlaczego z "Czterdziestolatkiem", ale o to mniejsza.
                Ja wiem, jak kręcili "Dom" i że można się doliczyć więcej niż trzech serii. Ale
                spotykam się często z takim podziałem: pierwsza, czyli "Dom" właściwy, czyli
                wszystko, co powstało ze PRLu. Druga - odcinki z 1996-7. Trzecia - z 2000. Tak
                też jest wydany scenariusz serialu. Tak jest też to podzielone na filmpolski.pl
                Zatem i ty masz rację, i ja.
                • Gość: filmpolski.pl Re: Teksty z "Domu" IP: *.pai.net.pl 05.08.06, 08:11
                  Jako, że powołano się tu na autorytet serwisu filmpolski.pl, a tak się składa,
                  że jestem jego autorem, muszę stwierdzić, że pełną rację ma piotr7777, istnieją
                  4 serie + jeden odcinek, który kiedyś miał kończyć cały serial. W naszym
                  serwisie nie ma innego podziału na serie, prawdę mówiąc nie ma podziału żadnego,
                  zdecydowanie preferujemy "odcinkowość" seriali niż ich "seryjność".
                  Pozdrawiam wszystkich miłośników filmu polskiego
                  • Gość: Aga Re: Teksty z "Domu" IP: *.cnb.com.pl 05.08.06, 08:48
                    Tak? A ja tam widzę tekst nastepujący: "W miejscu dawnej stróżówki Popiołka
                    znajduje się dzisiaj kompleks eleganckich biur, zaś kamienica, która "grała" w
                    pierwszej części cyklu, przeobraziła się w klub biznesu. (...)
                    "Coś się kończy, coś się zaczyna" to pierwszy odcinek drugiej serii. Jest rok
                    1968."
                    www.filmpolski.pl/fp/index.php/123457_2
                    • piotr7777 Re: Teksty z "Domu" 05.08.06, 09:08
                      To że umownie oddziela się odcinki PRL-owski od tych nakręconych po 1989 r. to
                      oczywiste, zwłaszcza, że gdy przystąpiono do kontynuacji tamte odcinki z lat 80
                      zlały się w całość. Nigdy też formalnego podzialu na serie nie było. Ale warto
                      zauważyć, że właśnie od odcinka "Jak się łowi dzikie ptaki" zmieniła się obsada
                      dwóch ról a młodszego syna Andrzeja i Ewy, Krzysztofa grał najpierw Bartosz
                      Obuchowicz a potem inny aktor. To pokazuje kiedy były przerwy w kręceniu.
                      Były seriale takie jak właśnie "Dom", "07 zgłoś się" czy "Czterdziesolatek",
                      które emitowano partiami a nie w jednym ciągu. Faktycznie dopiero od Klanu
                      zaczął się podział seriali na sezony, zwykle pokrywające się z rokiem szkonym.
                      Choć oczywiście nie wszystkich, bo np. "Na Wspólnej" emitowane jest bez przerwy.

I to tyle na ten temat.
                      • Gość: Aga Re: Teksty z "Domu" IP: *.cnb.com.pl 05.08.06, 09:41
                        "Na Wspólnej" (teraz przynajmniej) nie jest emitowane w wakacje. A co do zmian
                        obsadowych - wiem o tym i wiem, kiedy kręcono który odcinek. Jednkaże serie
                        kręcone za III RP :) róznią się i miejscem nagrywania (inna kamienica), i sporą
                        ilością nowych lokatorów.
                        Jak to jednak miło podyskutować o czymś tak przyjemnym, jak "Dom".
                        • Gość: Bleee Re: Teksty z "Domu" IP: *.future-net.pl 06.08.06, 13:26
                          Czy wiecie co dzieje się teraz z aktorem grającym Gienka Popiołka - Andrzejem
                          Golejewskim? Grał też w rewelacyjnym filmie "Wyjście awaryjne"! Pojawił się
                          jeszcze w odcinku z mszą za Marię Talarową i w czasie wydarzeń marcowych jako
                          antypatyczny milicjant ale zupełnie nie był do siebie podobny a poznałam Go
                          tylko po głosie!
                          • Gość: Aga Re: Teksty z "Domu" IP: *.cnb.com.pl 06.08.06, 13:58
                            W Lublinie teraz pracuje: www.filmpolski.pl/fp/index.php/112173
    • Gość: ja czyli nie ty Re: serial "'Dom" IP: *.acn.waw.pl 09.08.06, 22:55
      po prostu piękny serial...
      az szkoda ze teraz się takich nie krci ;(
    • uwaga_tramwaj Czy Basia urodziła dziecko? 10.08.06, 16:58
      wydaje mi się, że nie było o tym już więcej ani mru mru - ale!- była w szóstym
      miesiącu gdy wyjeżdżał Poznański w roku 1968, źle się poczuła na peronie.
      Później tematu nie było o ile pamiętam. Hę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka