Dodaj do ulubionych

Klan - streszczenia

• renatka_1 ODC. 1643 25.02.09, 18:28
      Donata spędziła noc u matki. Irena martwi się o córkę, namawia ją na poważną
      rozmowę z nieodpowiedzialnym narzeczonym. Jednak na razie Donata nie ma ochoty
      na żadne kontakty z Jackiem. Jedzie do banku i przyjmuje ofertę prezesa
      przejścia do centrali.
      Beata nie może zrozumieć, dlaczego Jacek jej to zrobił. Umawia się z mężem,
      żądając wyjaśnień. Skruszony Jacek twierdzi, że nagle zrozumiał, że tylko ją
      kocha i mimo wszystko chce z nią być.
      Paweł przygotowuje odświętne śniadanie dla Krystyny, z Belgii dzwoni z
      życzeniami imieninowymi Agnieszka. Nawet Leszek zjawia się wieczorem z bukietem
      kwiatów, zwracając przy okazji klucze od Topolina. Dowiaduje się od Krystyny, że
      Bogna go poszukuje.
      Impreza u Bożenki rozkręca się. Kiedy dziewczynka chce pozbyć się niewygodnego
      rodzeństwa, w ich obronie staje Błażej. Maciek i Kasia zostają na prywatce.
      Jacek wraca do mieszkania Donaty. Zabiera spakowane walizki i odchodzi
      • kelle1986 Re: ODC. 1643 25.02.09, 18:52
        > Skruszony Jacek twierdzi, że nagle zrozumiał, że tylko ją
        > kocha i mimo wszystko chce z nią być.

no nie moge no... :/ drugi jureczek. kocha zonke dopoki nie stanie mu na drodze kolejna laska :/
        • Gość: kk Re: ODC. 1643 IP: *.magma-net.pl 26.02.09, 07:40
          ha ha ha :D. wiedziałam! <ściana>
          dobrze, że Karolina Rafalska wraca, to może Jacuś znowu się
          zakocha...

Kretyński wątek, co to ma w ogóle oznaczać? Klątwę na kobietach z
          rodziny Lubiczów/Chojnickich? że jak Ela trafiła na takiego męza, to
          Beata będzie musiała całe życie przeżywac to samo?

Dziękuję, ja wysiadam... [wymiot]
          • Gość: agnieszka Re: ODC. 1643 IP: *.wroclaw.mm.pl 26.02.09, 09:05
            dokładnie, dla mnie kretyńskim wątkiem zrobionym na siłę jest wątek
            o tej młodej sąsiadce Stasieńki......normalnie nie mogę tego
            oglądac, zaraz zrobi się nastepny wątek nt jej rodziców, braci
            sióstr potem wątek o tych bratach siostrach itede.......
            • idasierpniowa28 Re: ODC. 1643 26.02.09, 10:15
              > Jacek wraca do mieszkania Donaty. Zabiera spakowane walizki i
              odchodzi

Beata będzie niespełna rozumu, jeśli go z powrotem przyjmie :-/ No i
              szkoda Piotra w sumie. Chyba, że spełni się marzenie Małgosi i
              zamieszkają wszyscy razem ;) I tylko patrzeć jak Donatka dobije ;)
              • kelle1986 Re: ODC. 1643 26.02.09, 11:15
                A ja bym chciala zeby romans Jacka z Karolina wyszedl na jaw, a Beata miala o to zal do Piotra ze wiedzial a nie powiedzial:) Rozstaliby sie, oczywiscie Jacus tez by poszedl na dobre w odstawke a Beata znalazla fajnego porzadnego i przystojnego faceta ktory bylby jej wierny:) Bo to fajna babka jest:)
                • Gość: omg! Re: ODC. 1643 IP: *.ztpnet.pl 26.02.09, 11:20
                  Jeśli Beata mu wybaczy dla mnie Klan jest skączony. Męścy szowiniści
                  piszą scenariusz.
                • renatka_1 Re: ODC. 1643 26.02.09, 11:34
                  kelle1986 napisała:

> A ja bym chciala zeby romans Jacka z Karolina wyszedl na jaw, a Beata miala o t
                  > o zal do Piotra ze wiedzial a nie powiedzial:) Rozstaliby sie, oczywiscie Jacus
                  > tez by poszedl na dobre w odstawke a Beata znalazla fajnego porzadnego i przys
                  > tojnego faceta ktory bylby jej wierny:) Bo to fajna babka jest:)

Dokładnie, też mam taką nadzieje, ale zapewne wtedy wrocil by cudownie ocalony
                  Jakimowicz:(
                  • idasierpniowa28 Re: ODC. 1643 26.02.09, 11:38
                    Nie, nie!! Tylko nie Jakimowicz ;) Jego nie zniosę ;)
                • renatka_1 Re: ODC. 1643 26.02.09, 11:39
                  mnie drażni to, że Jacek mówi donatce,ze ja kocha, ze dla Beaty zawsze liczyl
                  sie tylko Rafalski, że Beata nastawia dzieci przeciwko niemu. Zdradził ja nie
                  pierwszy raz a tu ni stąd ni zowąd uświadamia sobie, że tylko ją kocha. CCiekawe
                  dokąd te walizki zabiera. Mam nadzieje, że nie do Beaty, ale będzie na tyle
                  "taktowny"(?), że do jakiegos hotelu.
                  • Gość: ja Re: ODC. 1643 IP: 89.167.16.* 26.02.09, 13:04
                    samotna mamusia przygarnie Jacusia :). O, rym mi się stworzył.
    • renatka_1 odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) 27.02.09, 14:59
      Profesor od samego rana śle do Agnieszki sms - y i telefonuje.
      Elżbieta zastanawia się, jak pomóc Beacie. Borecka spotyka się
      tymczasem z matką Donaty. Obie uważają, że ich dzieci marnują sobie życie.
      Jacek zagląda do firmy Beaty w sprawie dzieci. Przy okazji wypytuje Beatę o
      Rafalskiego. Po powrocie do swojego banku zastaje w sekretariacie Karolinę. W
      trakcie ich rozmowy do gabinetu wchodzi Donata.
      Po spotkaniu z pośrednikiem nieruchomo�ci Agnieszka pędzi na randkę ze
      Smosarskim. Randka kończy się w mieszkaniu profesora. Agnieszka dzwoni do domu z
      informacją, że nie wróci na noc.
      Jackowi nie spieszy się do domu. Po pracy udaje się do baru i wypłakuje swoje
      żale barmanowi.
      • Gość: kk Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) IP: *.magma-net.pl 27.02.09, 15:16
        jednym słowem komedia!
        • la.bruja Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) 27.02.09, 18:31
          Czy ktoś policzyl może, ilu już 'chopów' Aga miala? (łącznie z
          mężami)Mnie wyszło 5. Za mało? :)
          A tak w ogóle , to mały konflikt siostrzany się szykuje ;) Dla Agi
          to nic nowego, bo przecież z powodu innego profesora z Krychą miała
          na pieńku ;)
          • kelle1986 Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) 27.02.09, 18:54
            Ja sie doliczylam 6 + 2 zainteresowanych nia, z ktorymi jednak nie wyszlo... plus Smosarski. W kazdym razie wiecej niz przecietna babka, nawet ladniejsza od Agi.
            • Gość: kasia Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) IP: *.telpol.net.pl 27.02.09, 19:40
              roams Agi i Smosarskiego to watek na nastepne 100 odcinkow:
              Ola sie dowiaduje i jest obrazona na caly swiat :40 odcinkow
              kolezanka Oli sie dowiadwiaduje :10 odcinkow
              Smosarski sie dowiaduje ze Age brzykal Stiepan i z nia zrywa, Ona
              probuje do niego wrocic: 50
              potem zjawia sie kolejny slepy zakochany w Agdze
              • la.bruja Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) 27.02.09, 19:47
                Tak jest! :D Nie pomyślałam też, jaką będzie miał minę PROFESOR
                Smosarski, że Agę obracał PROFESOR Vujkovic plus jego synek ;)
                • Gość: kasia Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) IP: *.telpol.net.pl 27.02.09, 20:00
                  hehe, zreszta nie tylko, Najpierw byl kolega z licelm Cieszyński go
                  grał, potem jej maż, ten co teraz jest z Iwonka Surmaczowa (doktor
                  konica z nadobre i na zle), Stiepan, Mikołaj, nażyczony co nie
                  zyje,, ojciec Zosi, jeszcze chyba ktos byl ale mi z glowy wylecialo
                  • kelle1986 Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) 27.02.09, 20:13
                    Francuz! Zapomnialam o ojcu Zosi... w rtakim razie miala 7 a Smosarski bedzie 8. Niezle.
                    • Gość: kasia Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) IP: *.telpol.net.pl 27.02.09, 22:20
                      jeszcze ten od ktorego dostala w twarz
                      • renatka_1 Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) 27.02.09, 22:33
                        Gość portalu: kasia napisał(a):

> jeszcze ten od ktorego dostala w twarz

ach tak... Mateusz. Zapomnialam o nim, scenarzyści chyba tez
                        • Gość: aga Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) IP: 83.1.16.* 28.02.09, 08:49
                          znalazłam wszystkich:
                          -matematyk Robert www.filmpolski.pl/fp/index.php/1119826
                          -onkolog Łukasz (Sadowski)
                          -Miron
                          -Pierre
                          -Filip (ten od NDiNZ)
                          -Stiepan
                          -Kola (syn Stiepana)
                          -Mateusz (bokser)

także Smosarski będzie 9 na liście!!!
                          • idasierpniowa28 Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) 28.02.09, 09:14
                            O matko, taka ilość robi wrażenie :P
                          • Gość: kk Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) IP: *.magma-net.pl 28.02.09, 09:40
                            a jakimś jej kochasiem nie był Mikołaj Krawczyk? i to nie z nim
                            Iwonka wyjechała?
                            • idasierpniowa28 Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) 28.02.09, 09:57
                              Nie, zdaje mi się, że Mikołaj Krawczyk był jej kolegą z roku ( Tomek
                              mu było bodajże) i związał się z ich wspólną koleżanką, tą co teraz
                              gra Kasię 'Barwach Szczęścia'.
                              Zdaje się że mama tego Tomka na coś choroała, szukali jej ośrodka,
                              Tomek też jakieś dragi brał.... Tak mi się coś kołacze ;)
                          • kelle1986 Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) 28.02.09, 14:11
                            > -Filip (ten od NDiNZ)

JAKI FILIP?????
                            • Gość: kasia Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) IP: *.telpol.net.pl 28.02.09, 14:27
                              Aga pracowala z Nim w agencji reklamowej. Miał brata chorego na
                              białaczke, któremu Iwonka Surmacz oddala szpik kostny
                              • Gość: kasia Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) IP: *.telpol.net.pl 28.02.09, 14:28
                                ps www.filmpolski.pl/fp/index.php/1133995
                                • kelle1986 Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) 28.02.09, 16:49
                                  W ogole go nie pamietam, dzieki za wyjasnienie:)
                          • mycha70 Faceci Agnieszki 02.03.09, 22:49
                            Jeszcze nie wszyscy
                            W czasach licealnych był taki, co bodajże Olka przyłapała Agę na prawie seksie (przynajmniej się rozbierali wzajemnie), a radiowiec, w którym Aga się kochała (Friedman ??)- choć chyba nie skonsumowane. Tu Smosarski wysuwa się na pozycję 11.
                            • Gość: berenika Re: Faceci Agnieszki IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.03.09, 10:45
                              przed Cieszynskim byl niejaki gruby - pierwsza milośc,
                              zapomnieliście, że jeszcze kochal sie w Agnieszce kolega tego
                              lekarza co zginął, on byl chyba instruktorem nauki jazdy i jakos
                              przesladowal piekna Age. I oczywiście jak pracowala w agencji
                              reklamowej to platonicznie wielbil ja taki gościu z kolorowymi
                              wlosami, taki punk, jej szefem byl chyba.
                  • Gość: aga Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) IP: 83.1.16.* 28.02.09, 08:43
                    a ona czasem nie miaał męża, który miał na imię Robert?tak jakos zaraz po
                    maturze się pobrali i szybko rozwód i na pewno nie grał go facet z NDiNZ
      • mmk9 Re: odcinek 1645. (1644 jeszcze nie ma:/) 28.02.09, 08:33
        >Jackowi nie spieszy się do domu. Po pracy udaje się do baru i
        wypłakuje swoje
        żale barmanowi
        no i chyba tej blond profesjonalistce, co zawsze ?
    • renatka_1 ODC. 1644, 1646,, 1647, 1648 28.02.09, 12:48
      ODC.1644
      Po wyprowadzce od Donaty Jacek tymczasowo zamieszkał u matki.
      Wciąż przeprasza ją za kłopot i obiecuje, że niedługo się wyprowadzi.
      Borecka kompletnie nie rozumie postępowania syna i obawia się, że Jacek
      zmarnuje sobie życie.
      Beata wciąż nie może dojść do siebie po nieudanej sprawie rozwodowej.
      Alicja opowiada Krystynie o dzisiejszej wizycie u lekarza.
      Leszek zagląda do gabinetu Bogny, słyszał, że go szukała. Bogna zaprasza go
      jutro na kolację.
      Nauczycielka Maćka skarży się na jego zachowanie. Chłopak upatrzył sobie jedną
      koleżankę i nie odstępuje jej na krok.
      Niespodziewanie na Truskawieckiej zjawia się Agnieszka. Przyjechała bez Zosi,
      dosłownie na kilka dni. W restauracji czeka na nią stęskniony Smosarski.

ODC.1646
      Rano Borecka nie może dobudzić syna śpiącego na kanapie. Martwi się, że
      Jacek zaczyna nadużywać alkoholu, podobnie jak jego ojciec i brat.
      Smosarski twierdzi, że Agnieszka wcale nie musi spieszyć się z kupnem
      mieszkania, może pomieszkać u niego. Niespodziewanie zjawia się Marysia, córka
      profesora, która nie jest zadowolona z obecności obcej kobiety w rodzinnym domu.
      Smosarski odwozi córkę do szkoły i prosi o poważną rozmowę, najlepiej dzisiaj
      wieczorem.
      Bogna przychodzi do pracy w nowych ubraniach. Wyglšda na to, że sumiennie
      przygotowuje się do spotkania z Leszkiem.
      Grażynka namawia Rysia, żeby porozmawiał z Maćkiem na temat jego kontaktów ze
      szkolną koleżanką, Martynką. Maciek wprost oświadcza ojcu, że kocha Martynkę i
      ma zamiar się z nią ożenić. Rysiek stara się przekonać chłopaka, że na to
      jeszcze za wcześnie.
      Na seminarium Smosarski ocenia część pracy semestralnej Oli. Przy okazji bardzo
      komplementuje autorkę. Ola chwali się pochwałami przed rodziną. Agnieszka nie
      zdradza rodzinie, kim jest tajemniczy przyjaciel.
      Po udanej kolacji i zabawie z Zuzią Leszek zbiera się do wyjścia. Bogna prosi,
      żeby z nią został...

ODC.1647
      Po nocy spędzonej z Leszkiem Bogna ma okropne wyrzuty sumienia,
      ponieważ pozwoliła sobie zapomnieć o Andrzeju. Leszek przekonuje ją, że ma
      prawo do własnego szczęścia. Bogna prosi, żeby wyszedł, zanim Zuzia się obudzi.
      Tymczasem dziewczynka pyta o sympatycznego wujka.
      Irena namawia córkę, żeby walczyła o Jacka. Donata jest zaskoczona
      stanowczością matki. Grażynka obawia się, że sami sobie nie poradzą z problemami
      Maciusia. Podpyta lekarza prowadzącego, czy nie poleciłby im jakiegoś dobrego
      psychologa.
      Halszka odwiedza Edytę w szpitalu. Opowiada, że jednak zdecydowała się usunąć
      tatuaż w klinice Lubicza.
      Smosarski chciałby odwieźć dzisiaj Agnieszkę na lotnisko. Jednak Aga chce ich
      związek utrzymać w tajemnicy, na Okęciu żegnać ją będzie rodzina.
      Feliks nachodzi Monikę w restauracji. Monika chcąc pozbyć się natręta twierdzi,
      że umówiła się na Sadybie. Feliks odwozi ją na Sadybę.

ODC.1648
      Stenia żali się Oli na wczorajszy występ swojej szkolnej sympatii. Stach narobił
      takiego zamieszania, że plotkarska sąsiadka chciała wzywać policję.
      Wkrótce do domu Lubiczów puka Stach. Przeprasza Stenię z bukietem kwiatów.
      Grażynka umawia się na wizytę u psychologa. Terapeutka proponuje udział w cyklu
      spotkań dla osób niepełnosprawnych umysłowo i ich rodzin.
      Halszka chce zapisać się na wizytę do doktora Lubicza, ale w najbliższym czasie
      brak wolnych terminów. świadkiem rozmowy z recepcjonistką jest Paweł, który
      zgadza się przyjąć kobietę już dzisiaj.
      Donata wypytuje Beatę, czy zamierza pogodzić się z Jackiem. Beata twierdzi, że
      z kimś tak nieodpowiedzialnym już na pewno się nie zwiąże. Podobne pytanie
      zadaje Beacie Borecka. Martwi się, że syn coraz częściej zagląda do kieliszka i
      skończy tak jak jego brat.
      Michał przyjeżdża na weekend do domu. Wolny czas chciałby spędzić z Kają, ale
      Elżbieta sugeruje, że powinien zająć się chłopcami. Kinga chce zostawić z nim
      dzieci tylko na jeden dzień. Wyjście z patowej sytuacji znajduje Kaja.
      • Gość: Diablique Re: ODC. 1644, 1646,, 1647, 1648 IP: *.ztpnet.pl 28.02.09, 16:58
        "Donata wypytuje Beatę, czy zamierza pogodzić się z Jackiem. Beata
        twierdzi, że z kimś tak nieodpowiedzialnym już na pewno się nie
        zwiąże. Podobne pytanie zadaje Beacie Borecka. Martwi się, że syn
        coraz częściej zagląda do kieliszka i skończy tak jak jego brat."

... i dlatego biedna Beata samarytanka postanowi dać Jacusiowi
        jeszcze jedną szansę. Pewnie wszyscy na czele z Elżebietą
        WiecznieZdradzaną będą ją namawiac do powrotu. Piotr będzie
        zazdrosny i zraniony i powie o romansie z jego córką.

• kelle1986 Re: ODC. 1644, 1646,, 1647, 1648 01.03.09, 00:14
          ... ale nawet wiesci o romansie Jacusia z Karolina nie powstrzymaja Beaty od dania mu 54837 szansy, w koncu brali slub koscielny, a obowiazkiem kazdej klanowej kobieciny jest trwac przy mezusiu jakikolwiek on by nie byl...
          • irenka82 Re: ODC. 1644, 1646,, 1647, 1648 01.03.09, 13:53
            smosarski i aga: jak oni sie szybko w sobie zakochuja i podejmuja decyzje o
            wspolnym mieszkaniu! pyk i juz, wystarczylo jedno przyjecie ostatkowe i oto
            wielka milosc.
            • renatka_1 Re: ODC. 1644, 1646,, 1647, 1648 01.03.09, 21:07
              Agnieszka mi się wydaje strasznie hmmm... łatwa(?)
              a tą zosie zostawia, żeby sobie poromansować ze Smosarskim. Przepraszam,
              profesorem Smosarskim.
              • Gość: eza Re: ODC. 1644, 1646,, 1647, 1648 IP: *.um.warszawa.pl 02.03.09, 12:53
                a, tego....yyyyy....po co Adze kupno mieszkania? Czy mi sie zdaje,
                czy ona juz jedno ma?
                • renatka_1 Re: ODC. 1644, 1646,, 1647, 1648 02.03.09, 13:08
                  Gość portalu: eza napisał(a):

> a, tego....yyyyy....po co Adze kupno mieszkania? Czy mi sie zdaje,
                  > czy ona juz jedno ma?

właśnie tez się nad tym zastanawiałam. Ale może chce zamieszkać jak najdalej od
                  Mateusza? a swoja droga jestem ciekawa co się stanie ze smosarskim. Wszyscy
                  dotychczasowi faceci Agi albo umierali, albo wyjezdzali albo odchodzili z inna.
              • Gość: Małgosia Re: ODC. 1644, 1646,, 1647, 1648 IP: *.magma-net.pl 04.03.09, 11:43
                "Agnieszka mi się wydaje strasznie hmmm... łatwa(?)" - Renatka, to
                ci się super udało!
                Popieram!
    • renatka_1 ODC.1649, 1650 05.03.09, 20:03
      ODC. 1649

Kinga i Robert razem z bliźniakami mieszkają już
      w lokalu wynajętym od pani Stanisławy. Po ostatnim
      weekendzie spędzonym wspólnie Robert zmienił zdanie na temat
      Michała.
      Grażyna namawia Rysia, żeby przekonał Maćka do udziału
      w spotkaniach w ośrodku pomocy niepełnosprawnym umysłowo.
      Sekretarka przekazuje Jackowi pismo z decyzję o przeniesieniu
      Donaty do centrali. Donata zaprasza Jacka na kolację.
      Mariusz odwiedza Czesię w korporacji.
      Krystyna wypytuje o powody złego nastroju Steni. Okazuje się,
      że Kazimierz prawdopodobnie dowiedział się o Stachu i teraz boczy się
      na swoją żonę. Krystyna radzi zmartwionej Steni, żeby spytała męża
      o zdrowie, bo może to jest przyczyną nie najlepszego humoru, a nie
      podwórkowe plotki.
      Kinga prosi Elżbietę i Jerzego o krótkoterminową pożyczkę,
      w przypadku, gdyby w �rodę wygrała przetarg na lokal.
      Po wieczorze miło spędzonym na zabawie z Zuzią Leszek decyduje się wyjść do
      domu, mimo że bardzo chciałby zostać z Bogną.

ODC.1650

Pod sklepem osiedlowym Leszek spotyka Bognę. Tłumaczy,
      dlaczego wczoraj wieczorem nawet nie został na kolacji. Bogna jest mu
      wdzięczna za zrozumienie i wrażliwość.
      Stenia dziękuje Krystynie za wczorajszą poradę. Rzeczywiście,
      Kazio cierpi na ból korzonków nerwowych i dlatego jest taki małomówny.
      Po powrocie z delegacji Darek musi wysłuchać rewelacji Czesi na
      temat Ławeckich.
      Monika spotyka Leszka w restauracji. Leszek przyznaje, że często przychodzi tu
      na obiad. Wspomina o związku z Bogną. Monika narzeka
      na samotność.
      W schronisku opiekuńczym panuje epidemia ospy wietrznej. Dorota
      razem z Olą zastanawiają się, skąd pozyskać ofiarnych wolontariuszy.
      Jacek prosi Donatę o wybaczenie. Mimo wszystko wciąż jest mu bliska i chciałby,
      żeby zostali przyjaciółmi.
      • idasierpniowa28 Re: ODC.1649, 1650 05.03.09, 20:10
        > Kinga prosi Elżbietę i Jerzego o krótkoterminową pożyczkę,
        w przypadku, gdyby w �rodę wygrała przetarg na lokal.

No chwila, ale przecież Kinga już kasę na rozkręcenie ' byznesu' od
        Michala pożyczyla, to gdzie ona jest niby? Czy to byla kasa sla
        gościa co niby biznes plan miał jej napisać?
    • renatka_1 ODC.1651 06.03.09, 12:47
      Irena zjawia się z samego rana u córki. Próbuje porozmawiać
      z Donatą.
      Halszka odwiedza w szpitalu Edytę. Opowiada o swoich planach
      związanych z usunięciem tatuażu u doktora Lubicza. Lekko zniecierpliwiona Edyta sugeruje, żeby jak najszybciej dobrała się do Krystyny.
      Ola wiesza na uczelni plakat dla chętnych na wolontariat w schronisku opiekuńczym. Patrycja złośliwie komentuje jej idealistyczne podejście do świata i radzi powiesić ogłoszenie raczej w jakimś liceum.
      Na Sadybie pojawia się Kinga z dobrymi wiadomościami. Udało jej się wygrać przetarg na lokal. Pełna entuzjazmu planuje szybkie wzięcie kredytu na remont i urządzenia do pralni. Liczy też na dotacje unijne. Stanisława podziwia odwagę i przedsiębiorczość Kingi.
      Mariola wraca w smętnym nastroju do domu. Nie udało się wygrać przetargu na pomieszczenie pod jej biuro. Deptuła nie wie, jak pocieszyć narzeczoną.
      Beata zaprosiła Karolinę Rafalską na podwieczorek. Obie czekają, aż Piotr przywiezie Jasia z zajęć, rozmowa schodzi na temat Jacka. Karolina przyznaje się, że podkochiwała się w mężu Beaty.
      • lilith76 Re: ODC.1651 06.03.09, 13:54
        > Beata zaprosiła Karolinę Rafalską na podwieczorek. Obie czekają, aż Piotr przy
        > wiezie Jasia z zajęć, rozmowa schodzi na temat Jacka. Karolina przyznaje się, ż
        > e podkochiwała się w mężu Beaty.
        >

Robi się gorąco...
        • kelle1986 Re: ODC.1651 06.03.09, 14:46
          Tylko tyle?? Przyznaje sie ze sie podkochiwala? A ze przy okazji zrobil jej dziecko to nie wspomni? rozczarowalam sie...
          • renatka_1 Re: ODC.1651 06.03.09, 15:02
            ja licze, że będzie taka akcja, że podczas rozmowy Karoliny i Beaty wejdzie
            Piotr. Beata będzie zła powie cos w stylu "nie mozliwe, jak mogles mi nie
            powiedziec?", a on sie wygada o ciązy:pppp mam marzenia...
            • Gość: mmmm Re: ODC.1651 ogolnie IP: *.toya.net.pl 06.03.09, 19:25
              ten serial to dno!! scenarzysci juz dawno zatracili poczucie rzeczywistosci!!ilu
              kochankow miala juz agnieszka??????a ilu jej mlodsza siostra????????a jakie
              wzbudzaja zainteresowanie u facetow!!!z taka przecietna uroda to w ogole
              niemozliwe!!!do tego te ciagle zbiegi okolicznosci, akcja toczy sie w wawie, ale
              tam kazdy kazdego zna, jak na wsi!!smosarski znajacy vujkovica, szymon od
              rodziny feliksa a student u krystyny!!wiesia romansujaca z darkiem, sprzataczka
              u krystyny!!!adam student krystyny, niedoszly maz olki, ktora poznal w
              autobusie, syn janusza!!!!halszka byla pracownica moniki, siostra kasi od
              mariusza a teraz kolezanka edyty ze szpitala!!!a kaja jak szukala pracy, to
              miala do wyboru albo sandre stec znajoma michala albo tego czarnego tez
              znajomego michala!!ile jeszcze???moze nich robert kingi tez zna profesora
              smosarskiego, i moze mariola kaczorek to bedzie jego pierwsza zona????a jaga
              okaze sie biologiczna siostra bozenki albo maciusia, a lawecka od anulki to
              bedzie ciotka kaji!!
              • renatka_1 Re: ODC.1651 ogolnie 06.03.09, 19:37
                podobaja mi się Twoje pomysły:)))
    • renatka_1 ODC.1652, 1653 (Beata poznaje prawde!!!:)))) 06.03.09, 19:41
      Beata wczoraj przypadkiem dowiedziała się od Karoliny, że Jacek miał
      z nią romans zakończony nieplanowaną ciążą. Ma ogromne pretensje i żal do
      Rafalskiego, że o wszystkim wiedział i nic jej nie powiedział. Rafalski próbuje
      zasłaniać się dobrem córki.
      Beata umawia się na spotkanie z Jackiem. W dramatycznej rozmowie dowiaduje się
      jeszcze, że mąż zdradził ją również z Barbarą, swoją współpracowniczką.
      Jacek broni się, przypominając Beacie zauroczenie dziennikarzem Jakubem.
      Deptuła chce jakoś pomóc narzeczonej w znalezieniu odpowiedniego lokalu na
      biuro, ale kompletnie nie wie, jak się do tego zabrać. Krystyna proponuje pomoc
      Ani Surmacz.
      Bogna przeżywa huśtawkę nastrojów z powodu Leszka.
      Krystyna spotyka się z Elżbietą w sprawie wspólnej książki. Przy okazji
      dowiaduje się o planowanym weselu na Sadybie.
      Po dniu pełnym złych wrażeń Beata wraca do domu. Nie ma już ochoty i siły
      na kolejną dramatyczną rozmowę z Piotrem. Rafalski wyprowadza się.

ODC.1653
      Beata przyjeżdża na Sadybę. Musi z kimś porozmawiać.
      Czuje się oszukana i zdradzona przez wszystkich. Elżbieta próbuje ją
      pocieszyć i deklaruje swoją pomoc.
      Ola uprzedza rodzinę, że wróci późno, bo po zajęciach
      czeka ją jeszcze wizyta w schronisku. Niestety, na wydziale
      resocjalizacji nie ma chętnych na wolontariat, a pracy jest mnóstwo.
      Krystyna prosi, żeby dać znać, czy nie trzeba pomóc jakoś Dorocie.
      Leszek zjawia się w gabinecie Bogny na umówioną wizytę.
      Pod schroniskiem opiekuńczym Ola spotyka Patrycję chętną
      do pomocy. Kompletnie zaskoczona dowiaduje się, że w dodatku
      dziewczyna skończyła szkołę pielęgniarską. Po telefonie od Oli do placówki
      przyjeżdża również Paweł.
      Bogna zostawia Zuzię pod opieką cioci Jadzi, a sama udaje się
      do Leszka.
      • petshopgirl Re: ODC.1652, 1653 (Beata poznaje prawde!!!:)))) 06.03.09, 19:51
        I want more
      • czekolada72 Re: ODC.1652, 1653 (Beata poznaje prawde!!!:)))) 06.03.09, 19:52
        JAKIE wesele na Sadybie??
      • mmk9 Re: ODC.1652, 1653 (Beata poznaje prawde!!!:)))) 06.03.09, 20:40
        >dowiaduje się
        jeszcze, że mąż zdradził ją również z Barbarą, swoją
        współpracowniczką.

Co znaczy, ze sie dowiaduje ? Wiedziała i zapomniała ?Przeciez o
        malo wtedy nie doszlo do rozwodu.

• Gość: mmmm Re: ODC.1652, 1653 (Beata poznaje prawde!!!:)))) IP: *.toya.net.pl 06.03.09, 21:21
          coś mi się wydaje, że ta 2 ostatnie streszczenia to tylko wyobraźnia renatki!!:)
          • renatka_1 Re: ODC.1652, 1653 (Beata poznaje prawde!!!:)))) 06.03.09, 21:47
            fakt, mam bujną wyobraznie, ale tego nie wymyslilam
            www.tvp.pl/prasa/omowienia%20dzienne/Tydzien%2013-2009/TVP%201/1P090326.txt
            www.tvp.pl/prasa/omowienia%20dzienne/Tydzien%2013-2009/TVP%201/1P090327.txt
            • Gość: mmm Re: ODC.1652, 1653 (Beata poznaje prawde!!!:)))) IP: *.toya.net.pl 08.03.09, 23:23
              dzięki:)
              • mmk9 odcinek 1654, 1655 09.03.09, 08:53
                1654 :Poleńka odnajduje jedynego w Hajnowce grekokatolika. Jest to
                Sierhiej z Buczacza, robotnik w jednym z miejscowych tartakow.
                Sierhiej, absolwent historii w Kijowie, zbierający na studia
                doktoranckie w Wiedniu informuje ją, ze nawet gdyby
                kiedykolwiek /przed zaborami/ istnieli tu zwolennicy Unii Brzeskiej,
                nie mogliby nazywac się grekokatolikami, ktora to nazwa jest dzielem
                cesarzomej Marii Theresii. Wladza tejze tak polityczna jak w
                zakresie nomenklatury wyznaniowej, do Hajnowki nie sięgała.
                1655 : Pan Janusz jest zachwycony. Sprawdził już rzetelność Poleńki
                w pracy researcherskiej, a bandziorom z agencji towarzyskiej
                podsunał falszywy trop. Teraz zawiezie dziewczynę trochę dalej na
                poludnie, ale o tym cicho-sza...
                • kelle1986 Re: odcinek 1654, 1655 09.03.09, 18:54
                  A propos.. Polenka ma teraz super ciekawa prace.. :/ na jej miejscu wolalabym chyba ulice zamiatac niz szukac w archiwach materialow o grekokatolicyzmie...
                  • czekolada72 Re: odcinek 1654, 1655 09.03.09, 21:56
                    Bez przesadyzmu...
                  • Gość: mmm Re: odcinek 1654, 1655 IP: *.toya.net.pl 10.03.09, 08:46
                    ty byś wolała zamiatać ulicę, ale większość pewnie woli ambitniejsze
                    rzeczy!!więc nie wypowiadaj się w taki sposób, jakby twoje zdanie podzielała
                    większość!!!
                    • petshopgirl Re: odcinek 1654, 1655 10.03.09, 11:11
                      toteż Poleńka teraz właśnie woli ambitniejsze
                    • kelle1986 Re: odcinek 1654, 1655 10.03.09, 14:45
                      A gdzie w mojej wypowiedzi zaznaczylam ze moje zdanie podziela wiekszosc? Wypowiedzialam wlasne, na tym chyba polega forum. I nie chodzi o ambicje ale o to czy praca jest ciekawa. To chyba roznica. I po co te nerwy?
                      • Gość: mmm Re: odcinek 1654, 1655 IP: *.toya.net.pl 10.03.09, 16:22
                        w takim razie, życzę ci, żebyś miała właśnie taką pracę- zamiatanie ulic! to
                        bardzo ciekawa praca!!
                        • kelle1986 Re: odcinek 1654, 1655 10.03.09, 16:54
                          raczej mi to nie grozi, w moim zawodzie pustki na rynku pracy
                          nie napisalam ze zamiatanie ulic to bardzo ciekawa praca
                          napisalam ze ciekawsza niz to co ma robic Pola

ale tobie tez zycze milego dnia:)
                          i mniej jadu na codzien:)
                          • Gość: tobe Re: odcinek 1654, 1655 IP: *.client.student.harvard.edu 10.03.09, 18:51
                            drodzy forumowicze,

prosze uprzejmie pozostawic komentarze nie na temat poza tym watkiem. z wielkim
                            podekscytowaniem widze, ze sa nowe posty, otwieram watek wyczekujac
                            niecierpliwie sensacji z najbardziej dramatycznej polskiej telenoweli, a tu
                            ludzie nie ma temat sie kloca :-( oszczedzcie fanom klanu rozczarowania, bardzo
                            prosze :-)
                  • sadosia75 Kelle ale to bardzo ciekawa praca 12.03.09, 15:50
                    sama zajmowalam sie podobna praca przez kilka lat i musze powiedziec, ze to
                    wyjatkowo ciekawa praca. czlowiek sam o sobie moze bardzo duzo sie dowiedziec.
    • renatka_1 ODC.1655, 1656 12.03.09, 15:45
      ODC.1655
      Jaś chciałby, żeby dzisiaj ze szkoły odebrał go Rafalski. Po wczorajszych
      przykrych rozmowach z dziećmi Beata szybko się na to godzi.
      Przed wywiadówką Bożenka decyduje się powiedzieć rodzicom o swoich problemach w
      szkole: chyba będzie potrzebowała dodatkowych lekcji, bo sama zupełnie nie wie,
      jak uczyć się polskiego. Rysiek uważa, że znajdą się pieniądze na korepetycje,
      kiedy dziewczynka zrezygnuje z zajęć tanecznych.
      Halszka dopytuje się Pawła, ile czasu po zabiegu będzie musiała spędzić w klinice.
      Donata pakuje swoje rzeczy przed przeniesieniem do centrali. Stara się zostawić
      po sobie jak najlepsze wrażenie nawet przed nielubianą sekretarką.
      Stenia odbiera list, który Stach wysłał do niej na adres Lubiczów. W liście
      mężczyzna pisze, że jest śmiertelnie chory i prosi Steńkę o ostatni przyjazd do
      Grójca.

ODC.1656
      Kinga myśli o tym, co wczoraj usłyszała od Kai. Najlepiej byłoby, gdyby
      dziewczyna rzuciła pracę w klubie Sparta Stec, jeśli podejrzewa tam finansowe
      przekręty.
      Krystyna spotyka na uczelni Deptułę i od razu przypomina sobie, że zapomniała
      zapytać Anię o sprawę lokalu. Przypadkiem zjawia się Surmaczowa i chętnie zgadza
      się rozejrzeć za jakąś powierzchnią biurową. Krystyna na wszelki wypadek nie
      mówi, że chodzi
      o firmę pani Marioli.
      Jacek przychodzi do banku. Sekretarka próbuje wyczuć, jakie stosunki panują
      między nim i Donatą.
      Grażynka debiutuje dzisiaj jako samodzielny kierowca. Paweł prosi o dodatkowy
      kurs do schroniska do Doroty. Dorota słucha rad bratowej i zgadza się przenieść
      na kilka dni do Lubiczów.
      Stenia szykuje dla niej pokój Agnieszki.
      Na uczelni Pati zaczepia Olę w bardzo nietypowej sprawie. Ola najpierw
      podejrzewa, że to dowcip primaaprilisowy, ale potem obiecuje zapytać ojca o
      hymenoplastykę.
      Jerzy wraca zmęczony na Sadybę. Synowie Michała informują dziadka, że babcię
      Elę zabrało pogotowie. Zanim Jerzy wezwie następne dla siebie, dzieci przyznają
      się do żartu.
      Korepetytorka po sprawdzeniu poziomu wiedzy Bożenki stwierdza, że dziewczynka
      ma wielkie zaległości.
    • renatka_1 ODC.1657 12.03.09, 16:22
      ODC.1657
      Rysiek zastanawia się, czy to możliwe, żeby Bożenka miała aż takie braki w wiedzy.
      Jerzy żali się w firmie na chłopców Michała: ich głupi dowcip niemal
      doprowadził go do kolejnego zawału. Antek i Renata radzą, żeby z nimi poważnie
      porozmawiać.
      Ola sygnalizuje, że ma ważną sprawę do ojca, jednak nic nie mówi w obecności
      Krystyny i odwiedza ojca w Elmedzie. Hymenoplastyka potrzebna jest jej
      koleżance, Pati, która chce wyjść za mąż za chłopaka z innego kręgu kulturowego.
      Ola wypytuje, czy tego
      rodzaju zabiegi wykonuje się w Elmedzie.
      Leszek odwiedza Krystynę na uczelni tylko po to, żeby oznajmić jej, że jest
      wreszcie szczęśliwy. Krystyna od razu domyśla się, że chodzi o Bognę.
      Stenia dogląda Doroty kurującej się w domu przy Truskawieckiej. Zwierza się
      zakonnicy ze swoich niepewności i problemów sercowych.
      Grażynka wraca z Maćkiem ze spotkania w ośrodku pomocy osobom niepełnosprawnym
      umysłowo. Maćka bardzo zainteresował atlas anatomiczny człowieka.
      Jacek odwiedza Małgosię w swoim dawnym mieszkaniu. Elżbieta, która dzisiaj
      zajmuje się dziećmi, prosi go o chwilę rozmowy. Jacek twierdzi, że wciąż kocha
      Beatę.
      • zoey7 Re: ODC.1657 12.03.09, 18:33
        No chyba święta Ela nie będzie przekonywać Beaty, żeby przyjęła
        Jacka z powotem??!!
        • kelle1986 Re: ODC.1657 12.03.09, 20:02
          Oczywiscie ze tak. W koncu sama przyjela mezusia co ja wielokrotnie zdradzil. A teraz jaka sielanka! Malzenstwo jest swiete wiec trzeba je ratowac za wszelka cene! Nawet za cene bycia zdradzana:) Ot taka dola klanowych kobitek:p
    • renatka_1 ODC.1654 12.03.09, 20:36
      ODC.1654
      Bogna umawia się z Leszkiem na kolację.
      Stenia żali się u Lubiczów, że Kazio wciąż narzeka na korzonki.
      Po kolejnej nocy przy kieliszku Jacek ma problemy ze wstaniem. Zaniepokojonej
      Boreckiej odpowiada, że dzisiaj nie idzie do pracy. Nie chce widzieć się z
      Donatą, która za kilka dni i tak przechodzi do centrali.
      Grażyna dziękuje Pawłowi za dodatkowe zlecenia. Przy okazji wspomina o
      problemach wychowawczych z Maciusiem.
      W firmie Beaty zjawia się Rafalski. Próbuje się tłumaczyć, ale Beata nie chce z
      nim rozmawiać.
      Bożenka usłyszała od polonistki, że może mieć problemy ze zdaniem egzaminu na
      koniec gimnazjum. Zastanawia się, jak o tym powiedzieć rodzicom.
      Paweł odwiedza Dorotę w schronisku. Wygląda na to, że siostra zachorowała na
      półpasiec.
      Jaś wypytuje Beatę, dlaczego tata Piotr się wyprowadził. Małgosia komentuje to
      słowami, że wszyscy tatusiowie zostawiają swoje dzieci.
      • yoaha Re: ODC.1654 20.03.09, 21:14
        renatka_1 napisała:

> Bożenka usłyszała od polonistki, że może mieć problemy ze zdaniem
        egzaminu na
        > koniec gimnazjum. Zastanawia się, jak o tym powiedzieć rodzicom.

Tego egzaminu nie mozna nie zdac. Pisze sie go po to aby zdobyc
        punkty. Majac zero punktow mozna skonczyc gimnazjum.
    • renatka_1 ODC.1658 13.03.09, 18:11
      ODC.1658
      Elżbieta wraca do wczorajszej rozmowy z Jackiem. Odniosła wrażenie,
      że wszystko, co mówił, było szczere. Beata nie chce tego słuchać. Nie chce
      podejmować żadnych decyzji pod presją. Potrzebuje dużo czasu, żeby dojść do siebie.
      Paweł umawia się z Krystyną, że przyjedzie na jej rozprawę do sądu. Krystyna
      opowiada zaskoczonej Dorocie o Edycie, która chciała jš przejechać samochodem.
      Maciek tak się zainteresował atlasem anatomicznym, że zabiera go ze sobą do
      szkoły.
      Stenia dostaje wreszcie maila od Stacha z napisanym po łacinie rozpoznaniem
      choroby. Z pomocą Doroty dowiaduje się, że jej dawna miłość ma raka kości.
      Halszka spotyka w szatni sądowej Pawła i szybko wychodzi z gmachu. Na sali
      rozpraw Edyta jest smutna i przeprasza za wszystko, co zrobiła.
      Prezes zaprasza Donatę na obiad. Sugeruje, że niezbędna będzie likwidacja
      niektórych oddziałów banku.
      Rafalski zwierza się córce, że tęskni za Beatą. Dzięki niej zaczął cenić życie
      rodzinne i teraz mu tego brakuje.
      Ola jest zawiedziona wyrokiem sądu. Nie mieści jej się w głowie, że ktoś, kto
      chciał zabić człowieka, może nadal być lekarzem.

To komu Beata wybaczy: Rafalskiemu czy TG?
      • Gość: FankaTG Re: ODC.1658 IP: *.ilabs.pl 13.03.09, 18:15
        Niech wybaczy TG - byl taki slodki, gdy mowil jej, ze ja kocha bardziej niz
        kogokolwiek.
        • zoey7 Re: ODC.1658 13.03.09, 19:06
          Niech wybaczy Rafalskiemu, ale pewnie będzie tak, że Jacuś straci
          pracę i Beatka przyjmie go z powrotem. Niestety :((((((
          • Gość: Walikoń Hymenoplastyka - piszę bom sam nie wiedział. IP: *.e-wro.net.pl 19.03.09, 15:20
            pl.wikipedia.org/wiki/Hymenoplastyka
            Hymenoplastyka to zabieg odtworzenia błony dziewiczej.

Tego typu zabiegów nie obejmuje podstawowa oferta ginekologiczna, są natomiast
            dostępne w niektórych centrach medycznych przeprowadzających operacje
            plastyczne. Celem tej operacji jest spowodowanie krwawienia podczas współżycia
            poślubnego, które w określonych kulturach – przede wszystkim muzułmańskich –
            jest wymaganym dowodem dziewictwa.Hymenoplastyka to zabieg odtworzenia błony
            dziewiczej.

Tego typu zabiegów nie obejmuje podstawowa oferta ginekologiczna, są natomiast
            dostępne w niektórych centrach medycznych przeprowadzających operacje
            plastyczne. Celem tej operacji jest spowodowanie krwawienia podczas współżycia
            poślubnego, które w określonych kulturach – przede wszystkim muzułmańskich –
            jest wymaganym dowodem dziewictwa.
    • Gość: Ewka Re: odcinki: 1659, 1660, 1661 IP: *.toya.net.pl 24.03.09, 19:10
      1659

Paweł twierdzi, że skrucha Edyty w sądzie nie była szczera. Krystyna podziela jego podejrzenia. Bożenka prosi rodziców o wolny dzień, nie chce iść do szkoły. Jest zmęczona korepetycjami i nauką. Borecka namawia Jacka, żeby spróbował zaprosić Beatę na święta. Kiedy syn zdecydowanie odmawia, Borecka umawia się na spotkanie z Elżbietą. Dowiaduje się od niej o romansie Jacka z Karoliną. Surmaczowa przynosi Krystynie dobre wieści. Zdobyła dla niej informacje o świetnym lokalu do wynajęcia. Dopiero wtedy dowiaduje się, że to pomieszczenie biurowe ma być dla pani Marioli. W domu Surmaczowa żali się Tadeuszowi na Krysię, która uwikłała ją w niezręczną sytuację. Antek narzeka na pracowników, którzy według niego symulują chorobę, żeby wrócić wcześniej z placu budowy do Warszawy. Niestety, również Michał dzwoni w tej sprawie. Z powodu zapalenia rogówki przyjedzie już jutro. W imieniu Krystyny Leszek zaprasza Bognę na świąteczny obiad do Lubiczów. Dziewczyna wolałaby jednak spędzić ten dzień bardziej kameralnie i rodzinnie. Marzy o spotkaniu tylko z nim i z Zuzią. Borecka robi synowi wymówki z powodu Karoliny. Jacek wychodzi z domu.

1660

Jacek jest zły na matkę, która zbyt mocno ingeruje w jego osobiste sprawy. Spóźnia się do pracy, gdzie czeka już na niego kłopotliwy klient, który uparcie twierdzi, że dzisiaj powinni podpisać umowę. Anna uświadamia sobie, że wczoraj zbyt ostro potraktowała Tadeusza. Na uniwersytecie Krystyna z radością przekazuje Deptule adres lokalu znalezionego przez Surmaczową. Karolina próbuje zaprosić Beatę z dziećmi na święta do Piotra, ale ona odmawia. Michał korzysta z wcześniejszego powrotu do Warszawy i zaprasza na Sadybę Kaję. Kaja żali się na pogorszenie atmosfery w pracy, odkąd głośno wyraziła swoje wątpliwości na temat podejrzanych umów i faktur. Pomocnica Bogny źle się czuje. Wygląda na to, że przed świętami rehabilitantka będzie musiała sobie radzić sama w gabinecie. Podekscytowany Deptuła prowadzi Mariolę pod adres, gdzie mieści się wymarzony lokal na jej biuro. Na miejscu czeka na nich właściciel, któremu towarzyszy Surmaczowa.

1661

Mariola uważa, że powinna w jakiś szczególny sposób podziękować Surmaczowej. Docenia fakt, że zdecydowała się jej pomóc. Dorota twierdzi, że już dobrze się czuje i wraca na święta do schroniska. Lubiczowie nawet nie chcą o tym słyszeć. Halszka podziwia Edytę, że tak świetnie udało się jej wprowadzić w błąd sąd i wszystkich biegłych. Edyta chwali się, że kiedyś chciała się specjalizować w psychiatrii. Symulacja osoby chorej psychicznie nie sprawiło jej więc trudności. Halszka wybiera się dzisiaj do Elmedu na zabieg usunięcia kłopotliwego tatuażu. Potem wesprze Edytę w dręczeniu rodziny Lubiczów. Bogna nie może wyrwać się z pracy i towarzyszyć Zuzi w przedszkolu w warsztatach pisankowych. W tej roli chętnie zastępuje ją Leszek. Jacek spotyka się z Piotrem. Krótko oświadcza, że skoro romans z Karoliną przestał być tajemnicą, to on czuje się zwolniony z umowy i nie będzie już łożył na jej zagraniczne studia. Po wybudzeniu z narkozy Halszka jeszcze niezbyt przytomna dziwi się głośno, jak ona może tak źle myśleć o Lubiczu. Paweł zastanawia się, kogo ma na myśli Halszka?
    • Gość: Ewka Re: Odcinki: 1662, 1663 IP: *.toya.net.pl 24.03.09, 19:12
      1662

Paweł podejrzewa, że niejasne uwagi Halszki na jego temat mogą mieć coś wspólnego z Edytą. Stenia obwinia się, że nie pojechała do ciężko chorego Stacha. Dorota pociesza ją, że może to zrobić zaraz po świętach. Radzi, jak powiedzieć o tym zazdrosnemu Kazimierzowi. Bożenka odbywa kolejną lekcję z zasadniczą korepetytorką, a wieczorem oświadcza rodzicom, że przy pomocy tej nauczycielki egzaminów na pewno nie zda. Beata umawia się z Leszkiem na jutrzejsze jajeczko w firmie. Wygląda na to, że przynajmniej w życiu zawodowym ma powody do satysfakcji. Edyta zwierza się Halszce, że może mieć problemy z powrotem do pracy. Prokurator wysłał do izby lekarskiej informacje o jej leczeniu psychiatrycznym. Leszek zgłasza się do gabinetu Bogny po wykaz zakupów świątecznych. Przekonuje ukochaną, że ich wspólne święta są jego największym marzeniem. Stasia wraca z Sadyby do domu, gdzie czeka na nią niespodzianka. Na święta z Hajnówki przyjechała Pola. Deptuła i Mariola odwiedzają niespodziewanie Lubiczów. Mariola dziękuje za pomoc w znalezieniu lokalu Oboje proszą, aby Paweł i Krystyna byli świadkami na ich ślubie.

1663

Paweł i Krystyna komentują dwa czekające ich śluby. Uroczystości na Sadybie spodziewali się, ale decyzja profesora Deptuły i pani Marioli bardzo ich zaskoczyła. Stasia opowiada Elżbiecie o niespodziewanym przyjeździe Poli. Teraz jest tylko jeden kłopot: gdzie dziewczyna ma spędzić święta. Elżbieta zaprasza ją na Sadybę. Monika zjawia się w restauracji, aby złożyć życzenia pracownikom. Po uzgodnieniu z Romanem Gabriela zaprasza ją na śniadanie wielkanocne. Zaskoczona Monika przyjmuje zaproszenie. Leszek z pomocą małej Zuzi pomaga Bognie w przygotowaniach świątecznych. Paweł odbiera z lotniska Agnieszkę z Zosią. W drodze do domu wstępują do Elmedu. Na korytarzu kliniki Grażynka spotyka Agnieszkę. Zwierza się z problemów Bożenki z językiem polskim. Agnieszka proponuje, że może sama dać jej kilka lekcji. Niebawem dzwoni do niej niecierpliwy Smosarski. Monika otwiera drzwi nieoczekiwanemu gościowi. Feliks chciałby u niej chociaż przenocować, bo z powodu kryzysu stracił nawet mieszkanie.
    • Gość: Ewka Re: 1662, 1663 IP: *.toya.net.pl 24.03.09, 19:15
      1662

Paweł podejrzewa, że niejasne uwagi Halszki na jego temat mogą mieć coś wspólnego z Edytą. Stenia obwinia się, że nie pojechała do ciężko chorego Stacha. Dorota pociesza ją, że może to zrobić zaraz po świętach. Radzi, jak powiedzieć o tym zazdrosnemu Kazimierzowi. Bożenka odbywa kolejną lekcję z zasadniczą korepetytorką, a wieczorem oświadcza rodzicom, że przy pomocy tej nauczycielki egzaminów na pewno nie zda. Beata umawia się z Leszkiem na jutrzejsze jajeczko w firmie. Wygląda na to, że przynajmniej w życiu zawodowym ma powody do satysfakcji. Edyta zwierza się Halszce, że może mieć problemy z powrotem do pracy. Prokurator wysłał do izby lekarskiej informacje o jej leczeniu psychiatrycznym. Leszek zgłasza się do gabinetu Bogny po wykaz zakupów świątecznych. Przekonuje ukochaną, że ich wspólne święta są jego największym marzeniem. Stasia wraca z Sadyby do domu, gdzie czeka na nią niespodzianka. Na święta z Hajnówki przyjechała Pola. Deptuła i Mariola odwiedzają niespodziewanie Lubiczów. Mariola dziękuje za pomoc w znalezieniu lokalu Oboje proszą, aby Paweł i Krystyna byli świadkami na ich ślubie.

1663

Paweł i Krystyna komentują dwa czekające ich śluby. Uroczystości na Sadybie spodziewali się, ale decyzja profesora Deptuły i pani Marioli bardzo ich zaskoczyła. Stasia opowiada Elżbiecie o niespodziewanym przyjeździe Poli. Teraz jest tylko jeden kłopot: gdzie dziewczyna ma spędzić święta. Elżbieta zaprasza ją na Sadybę. Monika zjawia się w restauracji, aby złożyć życzenia pracownikom. Po uzgodnieniu z Romanem Gabriela zaprasza ją na śniadanie wielkanocne. Zaskoczona Monika przyjmuje zaproszenie. Leszek z pomocą małej Zuzi pomaga Bognie w przygotowaniach świątecznych. Paweł odbiera z lotniska Agnieszkę z Zosią. W drodze do domu wstępują do Elmedu. Na korytarzu kliniki Grażynka spotyka Agnieszkę. Zwierza się z problemów Bożenki z językiem polskim. Agnieszka proponuje, że może sama dać jej kilka lekcji. Niebawem dzwoni do niej niecierpliwy Smosarski. Monika otwiera drzwi nieoczekiwanemu gościowi. Feliks chciałby u niej chociaż przenocować, bo z powodu kryzysu stracił nawet mieszkanie.
    • Gość: Amy Re: Klan - streszczenia IP: 89.167.16.* 25.03.09, 08:21
      I lekcje Bożence da Smosarski po namowie Agnieszki...
    • renatka_1 ODC.1664, 1665 26.03.09, 18:35
      ODC.1664
      W świąteczny poranek Monika próbuje choć trochę poprawić humor Feliksa,
      tradycyjnie opryskując go wodą. Markotny Feliks nie ma ochoty na żadne wizyty,
      ale decyduje się odwiedzić swoją rodzinę.
      Agnieszka i Czarek zastanawiają się, jak spędzą dzisiejszy dzień. Aga zamierza
      odwieźć Zosię do rodziców, zapowiada, że wieczorem przedstawi im swojego nowego
      wybranka.
      Rafalski przychodzi do Beaty po Jasia, nieśmiało proponując spotkanie w
      rodzinnym gronie. Beata odmawia. Planuje spędzić popołudnie tylko z Małgosią,
      najlepiej na wiosennym spacerze. Jednak nadejście Jacka zmienia sytuację.
      Małgosia wybiera towarzystwo taty.
      Rysiowie szykują się do wyjścia na świąteczny obiad na Truskawiecką. Bożenka
      wolałaby pojechać na Sadybę. Pod nieobecno�ć rodziny Kamila dostała zgodę na
      urządzenie kameralnej imprezy. Rysiek i Grażyna zgadzają się.
      Jednym z głównych tematów rozmów przy świątecznym stole u Pawła i Krystyny jest
      zbliżający się ślub Elżbiety i Jerzego. Po wyjściu wszystkich gości rodzina
      niecierpliwie
      czeka na przybycie Agnieszki ze swoim nowym mężczyzną. Widok profesora
      Smosarskiego u boku Agi wywołuje zdumienie wszystkich domowników.

ODC.1665
      Ola wypytuje matkę, co myśli o związku Agnieszki z profesorem
      Smosarskim.
      Dorota chciałaby wrócić już do schroniska, ale Paweł upiera się, że powinna
      jeszcze kilka dni zostać na Truskawieckiej.
      Monika bezlitośnie przesłuchuje Feliksa w sprawie jego wykształcenia i pomysłów
      na nowe zajęcie.
      Stanisława uspokaja Polę, że od dawna nikt jej nie szuka. Wygląda na to, że
      dziewczyna wróci do Warszawy i już na miejscu będzie pracować dla Janusza, a od
      października wróci na uczelnię.
      Przebywając na zwolnieniu lekarskim, Michał dużo czasu poświęca dzieciom.
      Bożenka spędza popołudnie na korepetycjach u Agnieszki. Nauka z ciotką dużo
      bardziej jej odpowiada niż z niesympatyczną korepetytorką. Agnieszka zastanawia
      się, czy po egzaminach nie mogłaby zatrudniać Bożenki jako opiekunki do małej Zosi.
      • Gość: kk Re: ODC.1664, 1665 IP: *.magma-net.pl 27.03.09, 07:26
        agnieszka to ciotka bożeny? a nie kuzynka? :/.

aga tak jak kaczorkowa - niżej niż doktor czy profesor nie
        sięga :|...
        • kaz-oo Re: ODC.1664, 1665 27.03.09, 07:33
          Ich ojcowie (Paweł i Rychu) są braćmi więc są siostrami stryjecznymi.
          • Gość: ... Re: ODC.1664, 1665 IP: *.icpnet.pl 27.03.09, 08:04
            ale jakie exam??przeciez chyba z 2 lata temu bożena szła do gimnazjum!
            • Gość: aga Re: ODC.1664, 1665 IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.09, 08:16
              Teraz pisze test na zakończenie gimnazjum:))
          • Gość: fanka_poranka Re: ODC.1664, 1665 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.09, 13:31
            ale Bożenka jest adoptowanym dzieckiem , więc żadne pokrewieństwo je nie łączy
    • brettka 1666-1667 31.03.09, 12:55
      1666
      Rysiek i Grażyna nie chcą słyszeć o żadnej pracy dla Bożenki,
      najważniejsza jest szkoła. Dziewczynka zapewnia jednak, że da sobie
      radę ze wszystkim. Nowe zajęcie podejmie dopiero po egzaminach.
      Grażynka spotyka się na mieście z korepetytorką, która przekonuje,
      że Agnieszka bez przygotowania pedagogicznego nie jest w stanie
      odpowiednio przygotować Bożenki do egzaminu. Grażynka oświadcza
      córce, że dzisiaj będzie ostatnia lekcja z Agnieszką. Antek wraca z
      inspekcji ekipy na budowie drogi i ze zdumieniem słucha opowieści
      Jerzego o wczorajszych odwiedzinach Feliksa. Absolutnie nie zgadza
      się na zatrudnianie go w jakimkolwiek charakterze. Gabriela
      proponuje Monice, żeby przyjąć Feliksa do restauracji jako
      intendenta. Stenia wraca z wyprawy do Grójca. Smętna Bożenka zabiera
      się za testy z polskiego. Agnieszka zdobyła program nauczania z
      kuratorium, dziewczynka dalej będzie do niej przychodzić na lekcje.
      Kinga przyjeżdża na Sadybę po dzieci, musi pilnie porozmawiać z
      Michałem. [TVP]

1667
      Elżbieta uważa, że Kinga powinna wykorzystać szansę i pojechać na
      szkolenie organizowane przez uczelnię. Jerzy ma inne zdanie. Dorota
      zdecydowanie domaga się odwiezienia do schroniska. Monika stawia
      sprawę jasno: albo Feliks przyjmie posadę w restauracji, albo
      poszuka sobie miejsca w noclegowni. Zrezygnowany Feliks słucha
      Gabrieli, która przedstawia mu zakres obowiązków i daje umowę do
      podpisu. Jacek wybiera się dzisiaj do centrali na spotkanie z
      prezesem banku. Chciałby poruszyć sprawę wakatu po Donacie.
      Tymczasem prezes zaczyna nieprzyjemną rozmowę o pretensjach
      strategicznego klienta. Upomina się również o sprawozdanie z
      działalności filii w Piasecznie za pierwszy kwartał. Karolina jutro
      wyjeżdża do Szkocji. Chciałaby się jeszcze pożegnać z Jasiem. Przy
      okazji wstawia się u Beaty za swoim ojcem. Donata w bardzo dobrym
      nastroju chwali się matce, że widziała dzisiaj Jacka po wizycie u
      szefa. Przyznaje się bez wyrzutów sumienia, że sama przyczyniła się
      do jego kłopotów zawodowych, przetrzymując pewne ważne dokumenty.
      [TVP]

• zoey7 1668 03.04.09, 18:29
        Elżbieta i Jerzy dochodzą do wniosku, że trzeba zaprosić dzieci na
        Sadybę i tu uroczyście poprosić o to, żeby były świadkami na ich
        ślubie. Rafalski odwozi córkę na lotnisko. Karolina jeszcze raz
        bardzo przeprasza, że z jej powodu jego życie tak bardzo się
        skomplikowało. Patrycja zaczepia Olę na uczelni. Przypomina, że za
        jej pomoc w schronisku opiekuńczym Lubiczówna obiecała przyprowadzić
        Smosarskiego na dyskotekę. Kuczyńska odwiedza Elżbietę na Sadybie.
        Wspomina o planowanym wyjeździe Kingi. Nie jest przekonana, że to
        dobry pomysł.
        • petshopgirl Re: 1668 04.04.09, 13:13
          co się stało z tą dziewczyną która dotychczas pomagała w schronisku, Adą (?) ?
          obraziła się na Olę za Smosarskiego czy co?
          • idasierpniowa28 Re: 1668 04.04.09, 14:31
            > Patrycja zaczepia Olę na uczelni. Przypomina, że za
            jej pomoc w schronisku opiekuńczym Lubiczówna obiecała przyprowadzić
            Smosarskiego na dyskotekę.

No i masz :D Wiedzialam, że ta pomoc nie jest bezinteresowna ;) A
            czy czy nieszczęsna Ola jest świadoma, że Smosarski z jej siostrą
            sypia? ;)
          • Gość: JK Re: 1668 IP: *.aster.pl 04.04.09, 15:17
            petshopgirl napisała:
            > co się stało z tą dziewczyną która dotychczas pomagała w
            schronisku, Adą (?) ? obraziła się na Olę za Smosarskiego czy co?

Kiedyś wspomniano, że ma jakieś problemy w rodzinie i musiała
            chwilowo wrócić do matki czy coś w tym stylu. Czyli sprawy rodzinne
            poza Warszawą, a nie Smosarski.
        • Gość: ada 1669, 1670 IP: *.chello.pl 05.04.09, 20:22
          Klan - odc. 1669
          Borecka zamęcza syna swoją troskliwością. Prosi, żeby przestał pić,
          a wtedy poradzi sobie ze wszystkimi problemami. Kinga martwi się,
          skąd wziąć pieniądze na opłacenie zagranicznego szkolenia. Nie chce
          skorzystać z pożyczki Roberta, bo postanowiła być samodzielna.
          Renata zrobiła zestawienie miesięcznych kosztów stałych firmy. Nie
          ma wątpliwości, że trzeba szukać nowych pomysłów na działalność.
          Jerzy proponuje usługi dla złomowisk. Feliks wciąż mieszka u Moniki
          i w związku z nową pracą jest też obecny w jej restauracji. Na
          Sadybie Stasia przypomina o zbliżających się imieninach Jerzego. Po
          krótkiej naradzie rodzina postanawia kupić jeden wspólny prezent -
          nową nawigację satelitarną do samochodu. Bożenka kończy lekcje
          polskiego u Agnieszki, denerwuje się przed zbliżającym się testem.
          Beata zwraca uwagę na smutną Małgosię. Dziewczynka żali się na
          Jacka. Obawia się, że tatuś już jej nie kocha. Do drzwi mieszkania
          na Truskawieckiej puka zdesperowany Stach. Nie przejmując się
          obecnością Oli i Krystyny, z ogromnym bukietem kwiatów przeprasza
          Stenię za ostatnie wybryki.

Klan - odc. 1670
          Przy śniadaniu Krystyna i Ola opowiadają Pawłowi o wczorajszej
          wieczornej wizycie pana Stacha. Kamila uprzedza, że wróci dzisiaj
          później do domu. Michał jest przekonany, że chodzi o naukę do późna
          z powodu jutrzejszych testów. Kamila wyprowadza go z błędu. Beata
          dzwoni z pretensjami do Jacka, jest zawiedziona jego postawą. Nie
          sądziła, że tak łatwo podda się losowi, a jego problemy odbiją się
          na najbliższych. Jerzy odwiedza importera maszyn budowlanych i
          uzgadnia warunki wymiany urządzeń. Kinga prosi Michała o pożyczkę.
          Niestety, Michał nie może jej wspomóc finansowo. Kinga zwraca się
          więc do Roberta z prośbą o pieniądze na szkolenie. Mariola rozlicza
          się z właścicielem lokalu, który przejęła na biuro. Niespodziewanie
          zjawia się Surmaczowa. Mariola prosi o rady w sprawie remontu
          pomieszczenia.

• Gość: ada 1671-1673 IP: *.chello.pl 08.04.09, 12:46
      Klan - odc. 1671
      Bożenka nie chce iść na egzamin. Zdenerwowana Grażyna dzwoni po
      wsparcie do Agnieszki. Aga przekonuje dziewczynkę, że jest dobrze
      przygotowana, tylko brak jej wiary we własne siły. Kamila jest pewna
      swoich umiejętności i bardziej przejmuje się strojem na egzamin niż
      pytaniami. Jacek przyjeżdża do centrali załatwić swoje sprawy w
      kadrach. Na korytarzu spotyka Donatę, ale nie jest specjalnie
      rozmowny. Sekretarka wręcza Beacie zaproszenie na piątkową galę z
      okazji wręczenia nagrody za "Doskonałość roku". Deptuła zaczepia na
      korytarzu Krystynę. Z radością informuje ją o zdecydowanym
      ociepleniu stosunków między jego narzeczoną i panią Surmacz. Jacek
      przyjeżdża w odwiedziny do Małgosi. Beata delikatnie podpytuje, czy
      ma już jakiś pomysł na nowe zajęcie. Jacek żali się, że chyba
      potrzebuje psychologa, ale nie skorzysta z takiej pomocy, bo mu się
      ona źle kojarzy. Świadkiem rozmowy jest Jasio. Jerzy porywa Elżbietę
      na zakup kreacji ślubnych. Elżbieta nie znajduje na wieszaku
      wypatrzonej sukienki. Ekspedientka informuje, że właśnie ktoś ją
      przymierza. Z przymierzalni wychodzi Beata.

Klan - odc. 1672
      Elżbieta opowiada Kamili o wczorajszych zakupach ślubnych. Rozmowę
      przerywa nadejście solenizanta. Cała rodzina składa Jerzemu życzenia
      i wręcza prezent imieninowy - urządzenie do nawigacji satelitarnej
      do samochodu. Jaś informuje matkę, że idzie dzisiaj na premierę do
      kina z tatą Piotrem. Beata przypomina o imieninach dziadka na
      Sadybie. Jaś, który woli kino, krzyczy, że zadzwoni do rzecznika
      praw dziecka. Edyta wybiera się do izby lekarskiej, prosi Halszkę,
      żeby ją tam zawiozła, a potem odebrała. Monika szuka czegoś w biurku
      i przypadkowo trafia na kopertę, w której jest zaproszenie na ślub
      oraz wesele Elżbiety i Jerzego. Gabriela przypomina, że Jerzy ma
      również dzisiaj imieniny. Maciek już nie może doczekać się przyjęcia
      z okazji swoich osiemnastych urodzin. Razem z Grażynką kupili
      zaproszenia, które roześlą do gości. Na Sadybie trwa impreza
      imieninowa Jerzego. Niespodziewanie zjawia się Monika z pomysłem na
      prezent ślubny na nowożeńców. Proponuje, że zafunduje im przyjęcie u
      siebie w restauracji.

Klan - odc. 1673
      Elżbieta i Jerzy zastanawiają się, czy mogą przyjąć propozycję
      Moniki. Bożenka zdaje dzisiaj ostatni egzamin gimnazjalny z języka
      angielskiego. Stenia ma coraz większy zamęt w głowie z powodu
      mężczyzn. Oczywiście, jest wierna i lojalna wobec Kazia, ale Stach
      tak bardzo przepraszał ją za swój wybryk i tak opowiadał o swojej
      samotności... Paweł ogląda twarz dziewczyny ze schroniska
      opiekuńczego, której zaproponował operację plastyczną. Wszystko
      wygląda dobrze i po kilku badaniach kontrolnych można przeprowadzić
      zabieg. Dziewczyna upewnia się, czy będzie mogła odpracować w
      Elmedzie koszty operacji. Mimo zawieszenia prawa do wykonywania
      zawodu Halszka ma pomysł, jak ominąć niewygodny zakaz: otworzy
      gabinet medycyny naturalnej. Jaś żali się Rafalskiemu na matkę.
      Kompletnie nie może się z nią dogadać, bo najważniejsza dla niej
      jest - jak twierdzi - Małgosia. Pyta ojca, czy nie mógłby trochę
      pomieszkać u niego. Mimo kiepskiego nastroju Beata wybiera się na
      galę wręczenia nagród "Doskonałość roku". Pewien przystojny
      biznesmen wyraźnie ją adoruje. Beata pozwala odprowadzić się do
      taksówki.
      • mumania Re: 1671-1673 08.04.09, 17:24
        >Bożenka zdaje dzisiaj ostatni egzamin gimnazjalny z języka
        angielskiego.

ke? a od kiedy takowy istnieje? czy może ja coś przeoczyłam i nie wiem? ;-)
        • Gość: ja Re: 1671-1673 IP: 89.167.16.* 08.04.09, 17:27
          od tego roku są testy językowe na koniec gimnazjum :)
          • kelle1986 Re: 1671-1673 08.04.09, 20:58
            czemu oni nigdy urodzin nie obchodza, tlyko imieniny?:/
            • sundry Re: 1671-1673 08.04.09, 21:16
              Wydawało mi się,że urodziny obchodzi się tylko na Śląsku.
              • czekolada72 Re: 1671-1673 09.04.09, 08:13
                no nie wiem, ale w Malopolsce tez...
                • Gość: ktos Re: 1671-1673 IP: 150.254.212.* 09.04.09, 15:21
                  W Wielkopolsce też:)
        • Gość: bobrek Re: 1671-1673 IP: *.radom.vectranet.pl 09.04.09, 17:50
          owszem, przeoczylas i nie wiesz. Zasiegnij jezyka u jakiegos
          gimnazjalisty
    • renatka_1 odc.1674 09.04.09, 14:08
      Leszek wypytuje Beatę o wrażenia z gali firm kosmetycznych. Beata nieśmiało
      wyznaje, że nawiązała jeden kontakt, ale mało przydatny zawodowo. Leszek ogląda
      wizytówkę Przemka.
      Jerzy odwiedza Monikę w domu, aby ustalić szczegóły związane z przyjęciem
      weselnym. Drzwi otwiera mu Feliks, który wciąż pomieszkuje u swojej obecnej
      szefowej.
      Czesia żali się koleżance z pracy, Ewie, że bardzo denerwuje się przed
      czekającą ja w tym tygodniu sprawą w sądzie o opiekę nad Anulką.
      Jacek za kilka dni ma opuścić bank w Piasecznie. Niespodziewanie dzwoni do
      niego Donata z propozycją pracy w funduszu inwestycyjnym.
      Rafalski prosi Beatę o spotkanie z powodu Jasia. Chłopiec jest w takim wieku,
      że potrzebuje męskich autorytetów. Rafalski proponuje, żeby syn na jaki� czas
      zamieszkał
      z nim, np. do wakacji. Beata szuka rady u Elżbiety. Chojnicka uważa, że to zły
      pomysł.
      Przed korporacją taxi Ławecka czeka na Ewę. Powołując się na długoletnią
      przyjaźń z jej matką, namawia, żeby dziewczyna trzymała jej stronę w sporze o
      Anię i donosiła jej na Cześkę.
      Jacek postanawia wyjątkowo podziękować Donacie za telefon w sprawie pracy. Ze
      stosownym bukietem podjeżdża pod dom, w którym mieszka była narzeczona. Przy
      wejściu do klatki schodowej spotyka prezesa banku, który zmierza pod ten sam adres.
      • Gość: daleko od Re: odc.1674 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 15:10
        > Leszek ogląda
        wizytówkę Przemka.

O, Przemek Górecki z Łodzi !!!
        • Gość: Karolina Re: odc.1674 IP: *.tktelekom.pl 10.04.09, 08:02
          A kto to?
          • pomruczek Re: odc.1674 12.04.09, 19:46
            Syn Leszka Góreckiego z "Daleko od szosy" ha ha ha...
            • Gość: serialówna odc. 1680 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 00:25
              Pani Stenia ubrana w suknię wieczorową przychodzi na prywatkę do
              państwa Lubiczów. Nawiązuje miłą rozmowę z profesorem Deptułą.
              Rozmowa jest na tyle miła, że pani Stenia daje się ponieść emocjom i
              zaczyna całować się z Julianem. Mariola widząc to, wpada w szał.
              Tłucze talerze, krzyczy, że zrywa zaręczyny i wybiega z mieszkania.
              Biegnie za nią profesor Deptuła, a za nim pani Stenia. Krystyna i
              Paweł są w szoku. Beata po upojnej nocy z Jackiem stwierdza, że to
              jednak nie to. Postanawia powrócić do Piotra. Zrozpaczony Jacek
              idzie do baru. Późnym wieczorem na Sadybę puka łysy mężczyna w
              czarnych okularach. Jerzy, widząc go przez wizjer myśli, że to
              kolejny gangster w sprawie Poli i z siekierą w ręku otwiera drzwi.
              Okazuje się, że to stały pacjent Apteki, któremu skończyły się
              lekarstwa. Elżbieta daje nauczkę Jerzemu za takie postępowanie i
              karze mu wysprzątać kuchnię.
              • Gość: apel Re: odc. 1680---apel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 14:55
                Nie wiem jak panstwa ale mnie strasznie denerwuja "fan fiction"
                czyli wymyslone odcinki przez forumowiczow,wrzucone tutaj miedzy
                streszczenia.to irytujace;/ jesli ktos tak bardzo chce dac upust
                swoim niespelnionym ambicjom i zabijac nude w biurze -niech stworzy
                osobny watek na forum a nie smieci miedzy streszczeniami.
                • black_magic_women Re: odc. 1680---apel 20.04.09, 18:49
                  Podpisuje sie pod apelem.Sam Klan jest tak zabawny,że nie potrzeba mu
                  "rozrywkowych"streszczeń",przez które niestety trzeba sie przedzierać szukając
                  nowego streszczenia
                  • czekolada72 Re: odc. 1680---apel 20.04.09, 19:23
                    Takze popieram apel, i to takze odnosnie innych seriali!
                    • Gość: apel Re: odc. 1680---apel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 06:15
                      pierwszy taki wymyslony odcinek byl nawet zabawny,pozniejsze to
                      miernota i wprowadza to tylko balagan na forum,poza tym najlepiej by
                      chyba bylo gdyby w jednym watku byly same streszczenia odcinkow a
                      komentowaniem ich zajmowalibysmy sie w innym watku-dla zatchowania
                      ładu.Czasami trzeba sdie strasznie przedzierac i naszukac by
                      przeczytac nowy opis odcinka.
                      • zoey7 odc. 1675-1678. 21.04.09, 16:59
                        1675.
                        Borecka pyta syna, czy zaczął już szukać pracy. Jacek informuje
                        matkę, że wybiera się na spotkanie w tej sprawie do funduszu
                        inwestycyjnego. Przyznaje, że dostał kontakt od Donaty. Czesia
                        wypytuje Ewę o Ławecką. Ewa unika odpowiedzi. Darek dowiaduje się od
                        wuja Stefana, że Czesia nie będzie mogła uczestniczyć w pierwszej
                        rozprawie. Aby to było możliwe, trzeba powołać ją na świadka. Leszek
                        przynosi Beacie bilety do filharmonii na koncert światowej sławy
                        śpiewaka. Magda jest chora. Beata zastanawia się, z kim może spędzić
                        ten wieczór.

1676.
                        Borecka bardzo denerwuje się spotkaniem syna w sprawie pracy. Przy
                        okazji przypomina, że to zasługa Donaty. Sugeruje, że być może
                        wszystko między nimi się ułoży. Jacek ucina dyskusję informacją, że
                        wybiera się do Beaty. Maciek bardzo spieszy się do szkoły. Chce
                        wręczyć Martynce zaproszenie na urodziny. Janusz przyjeżdża na
                        Sadybę, aby osobiście podziękować za zaproszenie na ślub i wesele.
                        Czesia martwi się, że Ławecka łatwo nie podda się w sądzie. Obawia
                        się, że kobieta zrobi wszystko, żeby postawić na swoim.

1677.
                        Przy śniadaniu Bożenka opowiada, jak minął pierwszy wieczór z Zosią.
                        Mimo przeziębienia Maciek upiera się przy swoim, chce iść do szkoły.
                        Grażyna zatrzymuje go jednak w domu. Próbuje wytłumaczyć chłopcu, że
                        jest jeszcze za młody na zakładanie rodziny. Jacek ma tego dnia
                        zakończyć pracę w banku w Piasecznie. Sekretarka wyznaje, że bardzo
                        chciałaby nadal z nim pracować. Czesia stawia się w sądzie mimo
                        świadomości, że nie wejdzie na salę. Niestety, sprawa i tak zostaje
                        odroczona z powodu braku wywiadu kuratora rodzinnego.

1678.
                        Na Sadybie trwają przygotowania do uroczystości ślubnych. Czesia
                        myśli o niedawnej rozprawie. Jest przekonana, że Anulka powinna
                        mieszkać z ojcem, a nie u obcych ludzi. Beata z dziećmi szykuje się
                        na ślub rodziców. Tymczasem goniec przynosi jej bukiet kwiatów z
                        liścikiem od Przemka. Jaś koniecznie chce wiedzieć, czy to ten pan,
                        z którym mama była na koncercie. Surmaczowa lekkim szantażem wymusza
                        na rodzinie świąteczny spacer. Proponuje, żeby zajrzeć do nowo
                        wyremontowanego lokalu pani Marioli. Deptuła i Mariola wpadają na
                        ten sam pomysł.

• Gość: graf Re: odc. 1675-1678. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 11:30
                          <Leszek
                          przynosi Beacie bilety do filharmonii na koncert światowej sławy
                          śpiewaka.>
                          Nosz cholera, czy oni w tym Klanie tylko do filharmonii biegają?
                          Knorr z Elżunią chyba z 5 razy podchody robił,żeby ją do filharmonii
                          zaciągnac. Teraz Beti - toż ta dziewucha wg scenariusza ma około 30
                          lat. Rozumiem,że dwójka dzieci itp, ale scenarzyści powinni troche
                          bardziej ruszyc mózgownicą - wszak w tym wieku biega się jeszcze na
                          jakieś imprezy, koncerty, wychodzi czasem do klubu. Czy wg nich
                          jedyną rozrywką dla 30 latka jest wyjście do filharmoniii?? (Jasio z
                          Rafalskim też tylko kino+pizza)
                          • renatka_1 Re: odc. 1675-1678. 28.04.09, 14:17
                            Gość portalu: graf napisał(a):
                            (Jasio z
                            > Rafalskim też tylko kino+pizza)

+muzeum
    • renatka_1 ODC. 1684, ODC. 1687 24.04.09, 12:40
      od razu zaznacze, że streszczenie jest autentyczne i nie dodałam nic od siebie.

ODC. 1684
      Mimo hucznej imprezy urodzinowej Maciek wciąż jest w nie najlepszym
      nastroju. Przy obiedzie Grażynka przekazuje Maćkowi dobrą wiadomość.
      W piątek po lekcjach Martyna i jej mama przyjdą do nich na podwieczorek.
      Michał przez cały weekend bezskutecznie próbuje się dodzwonić do Kai.
      Rafalski dzwoni do Beaty i przeprasza, że nie będzie mógł dzisiaj odebrać
      Jasia. Zdenerwowana Beata po powrocie z narady jedzie do Piotra.
      Pod czujnym okiem Surmaczowej pani Mariola kończy prace adaptacyjne w swoim
      biurze. Obie panie zaczynają rozmowę o zajęciach sportowych swoich partnerów i
      dochodzą do wniosku, że same też mogą zacząć uczęszczać do jakiegoś klubu fitness.
      Leszek odwiedza Krystynę, opowiada o Bognie.
      Beata dobija się do Rafalskiego. Piotr wreszcie wpuszcza ją do mieszkania.
      Przyznaje, że przerwał branie leków psychotropowych i dlatego tak źle się czuje.

ODC. 1687
      Przy śniadaniu Surmaczowa opowiada o wczorajszej gimnastyce
      i wypadku. Mimo wszystko nadal jest zainteresowana regularnymi wizytami
      w klubie fitness. Już po pierwszych zajęciach czuje się bowiem o wiele młodsza.
      Na spotkaniu z Mariolą ustala termin kolejnych ćwiczeń. Proponuje jej też
      przejście na ty.
      Zadowolony Jaś rozmawia z ojcem przez telefon. Rafalski przychodzi do firmy
      Beaty, aby ją przeprosić. Już się pozbierał i dzisiaj idzie do lekarza.
      Czesia i Darek nerwowo szykują się do kolejnej rozprawy o opiekę nad Anulką.
      Czesia występuje w roli świadka. Opowiada o wielkiej miłości Darka do Anulki.
      Michał spotyka się z Kają, jest już w lepszym humorze.
      Joanna, nowa pracodawczyni Rysia, jest zadowolona ze swojego fachowca.
      Chwali też kosztorys, który pracownik zaproponował. Przypadkiem Rysiek dowiaduje
      się, że pani Joasia musi się podszkolić w jeździe samochodem.
      Cześka czuje, że skompromitowała się swoim wystąpieniem na sali sądowej. Darek
      wpada na pomysł, jak ją pocieszyć.
      • kenaya Re: ODC. 1684, ODC. 1687 24.04.09, 18:59
        no patrzcie,wygląda na to,że Surmaczowa i Kaczorkowa się zaprzyjaźnią :)
        • Gość: asdf Re: ODC. 1684, ODC. 1687 IP: *.238.64.20.ip.airbites.pl 29.04.09, 18:12
          czyzby szykowal sie nowy watek romansowy- Rysiu+ jego pracodawczyni? :PPPPPPPPPPPPP
          • aga_ata Re: ODC. 1684, ODC. 1687 01.05.09, 20:03
            Najwyraźniej... o zgrozo!
            • zoey7 1688 01.05.09, 21:13
              1688.
              Czesia ma ciągle złe samopoczucie po rozprawie. Darek proponuje,
              żeby nauczyli się języka migowego. Maciek cieszy się na wizytę
              Martynki. Rysiek telefonicznie umawia Mariusza do Joanny. Przyznaje
              się żonie, że postanowił wyswatać go z klientką. Monika przegląda
              ogłoszenia w poszukiwaniu pracy dla Feliksa. Czesia opowiada
              Grażynce o rozprawie. Na Truskawieckiej rodzina szykuje się do
              wyjazdu do Topolina. Maciek przyjmuje w domu Martynkę i jej mamę.
              Grażynka i Rysiek rozmawiają z mamą dziewczyny o trudach opieki nad
              niepełnosprawnym dzieckiem.

• Gość: agu Re: 1678 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 08:53
                piekny byl slub prawda?:)
                • Gość: acce Re: 1678 IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.09, 09:17
                  Ela wyglądała zjawiskowo. Ona i Beata są naprawdę pięknymi kobietami.
                  • czekolada72 Re: 1678 02.05.09, 13:04
                    Ala rowniez Krystyna i Grażynka, a nawet - Monika, wygladaluy bardzo
                    ladnie i elegancko :)
              • kelle1986 Re: 1688 03.05.09, 21:30
                > Czesia ma ciągle złe samopoczucie po rozprawie. Darek proponuje,
                > żeby nauczyli się języka migowego.

A po co? Cos mi umknelo?
                • pluskotka Re: 1688 03.05.09, 22:17
                  Ania jest niesłysząca.
                • renatka_1 Re: 1688 04.05.09, 10:13
                  kelle1986 napisała:

> > Czesia ma ciągle złe samopoczucie po rozprawie. Darek proponuje,
                  > > żeby nauczyli się języka migowego.
                  >
                  > A po co? Cos mi umknelo?

Anulka niedosłyszy, a Ławeccy znają jezyk migowy.
                  • kelle1986 Re: 1688 04.05.09, 17:23
                    A wczesniej o tym wspominali w serialu?Bo nie przypominam sobie.
                    • Gość: kot0widmo anulka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 17:31
                      wspominali na 100%, tylko że ja dałabym sobie rękę uciąć że było powiedziane że
                      ona jest całkiem głucha a nie że niedosłyszy
                      • czekolada72 Re: anulka 04.05.09, 18:45
                        A jak do tej pory porozumiewal sie z nia Darek??
                    • renatka_1 Re: 1688 04.05.09, 19:28
                      kelle1986 napisała:

> A wczesniej o tym wspominali w serialu?Bo nie przypominam sobie.

wspominali. Kiedy jeszcze Wiesia miała bliższe kontakty z Anią Surmacz. A nie
                      wiem jak Darek sie z nia komunikowal:/ dla mnie wyglada to tak jakby scenarzysta
                      dopiero sie przypomnialo,ze mala ma problemy ze sluchem. Bo kiedy Darek
                      przyszedł do Ławeckich, ta babka powiedziała do malej,zeby poszla do wujka i ona
                      to uslyszala bez problemu a i mowila calkiem ok. A w streszczeniach jest
                      napisane,ze ona niedosłyszy a nie, że calkiem nie słyszy.
                      • kelle1986 Re: 1688 04.05.09, 21:08
                        > Bo kiedy Darek przyszedł do Ławeckich, ta babka powiedziała do
                        > malej,zeby poszla do wujka i ona to uslyszala bez problemu a i
                        > mowila calkiem ok.

No wlasnie tez to pamietam dlatego tak sie zdziwilam o co chodzi z tym niedoslyszeniem..
    • sundry 1689-1693 06.05.09, 19:44
      Rano Rysiek i Grażynka rozmawiają o mamie Martynki i ciężkiej
      sytuacji osoby samotnie wychowującej niepełnosprawne dziecko. Maciek
      jest gotowy do wyjścia do szkoły. Beata zaprasza na lunch Przemka,
      który twierdzi, że ma dla niej propozycję współpracy. W czerwcu jego
      firma będzie miała stoisko na targach zdrowej żywności. Feliks
      odbiera telefon z urzędu miasta w sprawie konkursu na stanowisko
      konserwatora terenów zielonych. Urzędniczka informuje go o terminie
      rozmowy kwalifikacyjnej. Feliks kupuje w księgarni stos książek na
      temat ogrodnictwa.

Feliks szykuje się na rozmowę kwalifikacyjną. Nie ma wątpliwości co
      do wyniku, ale pójdzie tam ze względu na zaangażowanie Moniki.
      Surmaczowa prosi Krystynę o spotkanie. Mariusz stawia się na kolejną
      jazdę z panią Joanną. Rysiek zauważa, że kobieta wzbudza
      zainteresowanie kolegi. Po manewrach na placu Joanna twierdzi, że
      spieszy się do pracy i wysiada z samochodu. Mariusz ma do siebie
      pretensje, że nie zareagował w porę i nie zaproponował podwiezienia.
      Krystyna idzie na umówione spotkanie. W kafejce oprócz Ani czeka na
      nią pani Mariola.

Wzburzona Czesia żali się Grażynce, że ma kolejny kłopot z
      Ławeckimi. Darek wybiera się do wuja Stefana, żeby czegoś więcej się
      dowiedzieć. Antek i Władek wyjeżdżają z klasą na zieloną szkołę.
      Dziadek ich odprowadza do autobusu. Mariusz stawia się na kolejną
      lekcję jazdy samochodem. Niestety, kobieta odwołała jazdę. Rysiek
      namawia Mariusza, żeby zadzwonił jego telefonem komórkowym i
      spróbował przesunąć spotkanie. Krystyna z pomocą Agnieszki kupiła
      odpowiedni strój do klubu fitness. Po męczących zakupach obie
      odpoczywają w kawiarence.

Mariusz podwozi Rysia do pracy. Lubicz pyta go o powody złego
      nastroju. Leszek wpada do gabinetu Bogny po listę zakupów, ale
      przede wszystkim ustala z kobietą ważny termin. Współpracownica
      Tamara jest świadkiem rozmowy i chce się dowiedzieć, o co chodzi.
      Kierownik ekonomiczny ponagla Agnieszkę, by podpisała projekt filmu
      reklamowego. Podczas lunchu Przemek sugeruje Beacie, że projekt
      wspólnego udziału w targach zdrowej żywności nie jest gotowy.
      Proponuje, by dopracować szczegóły podczas weekendu w jego
      posiadłości na Kaszubach.

Rafalski spędził noc na kanapie w mieszkaniu Beaty. Bardzo późno
      zasnął. Kobieta proponuje mu jeszcze trochę snu w sypialni. Feliks
      odbiera telefon z urzędu gminy z prośbą o stawienie się. Przekonany,
      że chodzi o odbiór papierów, odmawia, przekładając spotkanie. Monika
      nie zastaje go w restauracji. W firmie Beaty zjawia się biznesmen
      Przemek. Musi odwołać wyjazd do jego posiadłości na Kaszubach.
      Agnieszka żali się Pawłowi na atmosferę w agencji. Współpracownicy
      mają pretensje, że wstrzymując realizację filmu reklamowego,
      torpeduje ich zyski.
      • Gość: aga 1699-1704 IP: 83.1.16.* 29.05.09, 14:25
        1699
        Rysiek i Grażynka pakują rankiem prezenty dla dzieci, starając się
        nikogo nie obudzić. Feliks zaczyna dzisiaj pracę jako główny specjalista od
        gminnej zieleni. Na początek dostaje do dyspozycji własny gabinet. Darek razem z
        delegacją jedzie na lotnisko po prezesa firmy, który przylatuje z Irlandii.
        Leszek uważa, że udział ich firmy w targach zdrowej żywności przyniesie
        konkretne finansowe korzyści. Michał prosi Jerzego, żeby odwiózł dzieci na konie.
        Mariusz pomaga Joannie w zakupie samochodu. Po wyjeździe z komisu
        jazda próbna kończy się na łonie natury.

1700
        Na stacji kontroli pojazdów Mariusz wylewnie dziękuje Rysiowi
        za wyswatanie go z atrakcyjną kosmetyczką. Ciekawy szczegółów Rysio zaprasza
        przyjaciela na kawę. Mariusz z wypiekami na twarzy opowiada o finale wczorajszej
        jazdy próbnej nowego samochodu Joanny. Nie zamierza już tracić czasu i chce się
        szybko żenić.Agnieszka odwiedza Pawła w jego gabinecie, aby przeprowadzić wywiad
        do gazetki reklamującej Elmed. Z tym samym zamiarem udaje się również do dr
        Koziełły. Krystyna nie ma ochoty iść na zajęcia fitness tylko w towarzystwie
        Marioli. Z powodu kontuzji Anna wciąż nie chodzi na ćwiczenia. Kamila wyjeżdża
        dzisiaj na zawody pływackie. Wszyscy na Sadybie życzą jej zajęcia pierwszego
        miejsca. Irlandzki prezes zaprasza na spotkanie Darka i Karolinę. Chwaląc swoją
        protegowaną, informuje Darka, że teraz ona pokieruje polską filią firmy,
        ponieważ ma dużo dobrych i odważnych pomysłów. W domu zdenerwowany Darek
        opowiada Czesi, co się stało w firmie. Nie zamierza dłużej pracować w takich
        warunkach, woli odejść.

1701
        Podczas porannych zakupów Czesia opowiada Grażynce o kłopotach
        Darka w firmie. Grażyna sugeruje, żeby Darek tak szybko nie rezygnował z pracy.
        Musi przecież pomyśleć o procesie w sprawie Anulki. Ojciec bez pracy i stałych
        dochodów nie jest dobrym kandydatem na opiekuna dziecka. Elżbieta przypomina
        Jerzemu, że przed wyjazdem Kamili na zawody obiecał jej za zajęcie pierwszego
        miejsca wyjazd do Hiszpanii. Na Sadybę przyjeżdża Rysiek, aby wymienić kran w
        łazience. Elżbieta podpytuje, czy już myśleli o wakacjach i czy Bożenka nie
        mogłaby pojechać z Kamilš na obóz językowy. Jacek opowiada Beacie, że spotkał na
        mieście Rafalskiego, który ponoć wyjechał. Beata przyznaje, że skłamała ze
        względu na Jasia. Nie wie, co się dzieje z Piotrem: wzišł urlop na uczelni,
        odwołał wizyty i stał się bywalcem agencji towarzyskich. Kaja decyduje się
        wrócić do domu. Matka dziweczyny ma problemy
        zdrowotne.

1702
        Michał dziwi się, że rodzina nie zawiadomiła Kai, że matka znalazła się w
        szpitalu z powodu kłopotów z ciśnieniem. Kaja upiera się, że będzie z byłym
        narzeczonym jeździć do szpitala, bo mama go lubi. Michał nie wie, co o tym
        wszystkim myśleć. Czesia opowiada w korporacji o problemach Darka w pracy.
        Koleżanka podsuwa jej gazetę z ogłoszeniem, że Rosso poszukuje intendenta.
        Czesia żałuje, ale w tamtym miejscu jest "spalona", więc Darek pewnie też.
        Agnieszka jest zaniepokojona, że dr Koziełło nie odpowiedział na maila z wywiadem
        do autoryzacji. Rysiek wykonuje drobną naprawę u Stasi i Jeremiasza. Nie chce
        żadnej zapłaty, więc starsi państwo zaopatrują go w solidny zapas domowego
        jedzenia. Alicja ma wątpliwości, czy jej strój do fitness jest odpowiedni. Po
        wyjściu z zajęć jednak zupełnie coś innego zaprząta jej umysł. Zwierza się
        konspiracyjnie Krystynie,
        że zna ze zdjęcia instruktorkę zajęć. Podejrzewa, że jej mąż ma z nią romans.
        Wizyta koleżanki Kasi przeciąga się W końcu dzwoni matka dziewczynki i pyta, czy
        Basia nie mogłaby zostać u nich na noc.

1703
        Grażynka i Rysiek są zbulwersowani zachowaniem mamy Basi. Nie dość, że zostawiła
        córeczkę na noc u nich, to nawet nie zadzwoniła rano, by zapytać o dziecko. W
        Elmedzie Grażynka odbiera kolejny telefon od mamy dziewczynki. Kobieta wprost
        pyta, czy córka nie mogłaby u nich
        jeszcze zanocować. Alicja zwierza się Krystynie, że słyszała, jak Andrzej
        potajemnie rozmawiał w nocy przez telefon z jakąś kobietą. Musi koniecznie się
        dowiedzieć, co łączy ja z jej mężem. Czesia wspomina Darkowi o ogłoszeniu z
        "Rosso" w sprawie posady intendenta. Gabriela jest zainteresowana jego ofertą,
        ale decyzja i tak należy
        do Moniki. Michał nie daje za wygrana. Znowu jedzie po Kaję do pracy. Tym razem
        spotyka swojego rywala, jej byłego narzeczonego. Przestraszona dziewczyna prosi
        Michała, żeby nie robił żadnych awantur. Jacek przyznaje się Beacie, że był u
        Rafalskiego. Niestety, nikogo nie zastał, a sąsiadka opowiadała o podejrzanym
        towarzystwie, które teraz często bywa u doktora. Jerzy ogłasza dobra wiadomość.
        Kamila zakwalifikowała się do finału. Cała rodzina szykuje się na poranny wyjazd
        do Spały, żeby kibicować dziewczynie w decydującym wyścigu.

1704
        Kamila z duma nosi medal, który zdobyła podczas zawodów w zeszłym tygodniu.
        Michał pyta o wyniki egzaminów po gimnazjum. Pewna siebie Kamila odpowiada, że
        zdała, choć wyników jeszcze nie podano.Grażynka korzysta z okazji i zaczepia na
        korytarzu wychowawczynię Kasi. Prosi, aby przyjrzeć się sytuacji rodzinnej małej
        Basi, która bardzo
        często nocuje u różnych koleżanek z klasy. Karolina zastanawia się, jak
        przemeblować gabinet, żeby zmieściły się dwa biurka.
        Tymczasem Darek odbiera telefon od Moniki i jedzie na rozmowę kwalifikacyjna do
        "Rosso". Po powrocie do biura pakuje swoje rzeczy i oświadcza Karolinie, że
        rezygnuje z pracy. Andżela czeka pod uczelnia na Olę i Patrycję. Musi się
        dowiedzieć, która z nich
        powiedziała jej narzeczonemu o zabiegu.

• gazamate Re: Klan - streszczenia 29.05.09, 13:22
      Czas podbić wątek - W RZECZY SAMEJ I ABSOLUTNIE!
      • Gość: aga 1705-1708 IP: 83.1.16.* 29.05.09, 14:36
        1705 (emisja o 15.45)
        Paweł podpytuje Olę o powody złego humoru. Ola zastanawia się, czy chirurg
        operlający Andżelikę mógł zdradzić tajemnicę lekarska.Wychowawczyni Kasi
        dziękuje Grażynce za zwrócenie uwagi na sprawę małej Basi. Do Elmedu przychodzi
        Elzbieta. Przekonuje Grażynkę, że powinna zgodzić się na wyjazd Bożenki na
        zagraniczny obóz. Darek spotyka się w firmie z prezesem. Irlandczyk nie ukrywa
        zdziwienia z powodu jego zwolnienia. Darek daje mu do zrozumienia, że nie chce
        pracować z Karolina, która bezwzględnie manipuluje ludźmi, a szczególnie
        mężczyznami. Czesia nie podziela entuzjazmu męża wobec nowej pracy. Obawia się
        humorów Moniki. Bożenka zdała wszystkie egzaminy, a z polskiego dostała
        maksymalna liczbę punktów.
        Pomogły jej na pewno lekcje z Agnieszką. Po ustaleniach z Elżbieta Beata
        odwiedza Borecką i pyta, czy nie zajęłaby się dziećmi przez dwa tygodnie
        wakacji. Borecka od razu zgadza się i nieśmiało pyta, czy Jacek ma u Beaty
        jeszcze jakieś szanse.Rysiek i Grażyna wyrażają zgodę na wyjazd Bożenki na obóz
        do Hiszpanii.

1706
        Darek zaczyna pracę w restauracji Rosso. Gabriela przedstawia
        mu całą ekipę restauracji. Elżbieta gości na Sadybie Krystynę. Koziełło zagląda
        do Pawła z propozycją świątecznego wypadu na łono natury w większym gronie.
        Profesor Deptuła jest zainteresowany aktywnym wypoczynkiem. Mariusz z tajemniczą
        mina zaprasza Rysiów na obiad. Nie zdradza, z jakiej to okazji, ale twierdzi, że
        obecność jest obowiązkowa. Patrycja ma nowe informacje od Andżeliki. Tak jak
        podejrzewała Ola, źródłem przecieku była osoba pożyczająca pieniądze, a
        jednocześnie kuzynka narzeczonego Andżeli. Karolina znajduje w szufladzie biurka
        byłego szefa jego notes z adresami.
        Chętnie wykorzystuje pretekst, aby umówić się z Darkiem na spotkanie. Przekonuje
        go, że jeszcze może wrócić do firmy, ale Darek jest zasadniczy i zdecydowany.
        Po jego wyjściu z kawiarni Karolina dzwoni do Magdy Ławeckiej.

1707
        Na umówionym telefonicznie spotkaniu Karolina przedstawia się
        Ławeckiej jako była kochanka Darka. Twierdzi, że pan Kurzawski ciągle lata za
        spódniczkami i nie będzie miał czasu, aby dobrze zająć się dzieckiem. Deklaruje,
        że chętnie pomoże Ławeckiej wygrać sprawę o Anulkę. Krystyna szykuje prowiant na
        rodzinny piknik w Kabatach. Martwi się o Alicję, która od wczoraj nie daje znaku
        życia. Lubiczowie, Koziełłowie, Deptuła z narzeczoną oraz Aga z córką i Ola
        spędzają wolny dzień na łonie natury. Mariusz z dumą prezentuje swojego
        honorowego gościa - Joannę. Zaprasza wszystkich na obiad na cześć Rysia, bo
        dzięki niemu poznał swoją sympatię.
        Beata wychodzi z Przemkiem na koncert. Dzieci zostają pod opieka Jacka.

1708
        Przemek stawia się rano w firmie Beaty. Przeprasza za wczorajszy wieczór.
        Przeprosiny zostają przyjęte, ale Beata konsekwentnie utrzymuje, że traktuje go
        wyłącznie jak przyjaciela. Krystyna martwi się, że Alicja wciąż nie daje znaku
        życia. Roman ma dobre wiadomo�ci dla Moniki. Mimo kryzysu, inwestor zdecydował
        się na wznowienie prac przy adaptacji pałacyku. Monika jest w kiepskim humorze.
        Feliks ostatnio zaniedbuje ja, bo tak bardzo przejął się swoją nowa praca.
        Tymczasem Feliks po wyjściu z biura namawia atrakcyjną kierowniczkę na wypad do
        uroczej restauracji. Korzystając z długiego weekendu, Michał zabiera synów na
        konie. Niestety, wracają wcześnie, bo Antka ugryzła mucha i spuchła mu
        ręka. Donata informuje matkę, że odnowiła znajomość z Radkiem,
        sympatią ze studiów, który pracuje w Funduszu Inwestycyjnym, tam, gdzie Jacek.
        Irena nie jest zbyt zadowolona z tego powodu. Alicja przychodzi wieczorem do
        Lubiczów. Stało się to, czego się obawiała. Andrzej wyprowadził się z domu.

Więcej mi się nie chce :-)

• Gość: kk Re: 1705-1708 IP: *.magma-net.pl 30.05.09, 09:23
          jakoś dziwnie chcą to dociągnąć do wakacji...

a swoją drogą - niby Darek będzie miał za swoje romanse, ale z
          drugiej strony - szkoda, że dziecko nie będzie przy rodzicu.
          'darek rozpoczyna pracę w restauracji rosso' - bk.
          • Gość: Kama Re: 1705-1708 IP: 62.21.94.* 30.05.09, 10:01
            Widze, że Ryską nieźle się powodzi, tylko dziwie się, że inwestują ciągle w
            Bożene. A kasia to co?pies??
            • Gość: allo Re: 1705-1708 IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.09, 10:55
              No przecież, chyba z pół roku temu, kupili jej nowe trampki do szkoły. To mało? DD
              • Gość: ... Re: 1705-1708 IP: 62.21.94.* 30.05.09, 22:14
                no tak, ale jeśli bożena co roku jeździ za granice to jakim prawem pie***y, że
                jej starzy oglądaja kazdą zł.z dwóch stron??bo na 2 kurse tańca kase mają,
                bożena w extra ciuchach lata więc sorry, ale z nią coś nie tak jest.
                Niektórzy chcieliby zy7ć w takiej "biednej"rodzince.
            • Gość: to-ja Re: 1705-1708 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 14:11
              > Widze, że Ryską nieźle się powodzi,
              Ryśkom.
        • gazamate Re: 1705-1708 19.06.09, 10:44
          Czy to już ostatnie odcinki przed wakacjami w rzeczy samej???
          • deczko Re: 1705-1708 19.06.09, 14:13

gazamate napisał:

> Czy to już ostatnie odcinki przed wakacjami w rzeczy samej???

Absolutnie!!!
            • Gość: ??????? Re: 1705-1708 IP: 62.21.94.* 24.06.09, 15:00
              Czy wiadomo w końcu ile ta Bożenka miała z tego egzaminu czy tak pojechała ze
              świadectwem????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka